Dánsko – Lotyšsko 3:2 (po s.n.) | Rakousko – Norsko 0:5 (kon.) | Finsko – Česko 1:2 (kon.)
Švédsko – USA 6:2 (kon.)
konec
Rakousko
0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Norsko
Středa 04.05.2011, 16:15Steel aréna, Košice - Moderní hokejový stánek stojí na místě bývalého stadiónu Ladislava Troj • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je z tohoto duelu vše, pokud chcete můžete na onlajny.cz sledovat bratislavský zápas Dánsko - Lotyšsko, který právě dospěl do prodloužení. Přeji pěkný středeční večer a na počtenou. (18:34:05)
     
    Matthias Trattnig vyhlášen nejlepším hráčem Rakouska. Za Nory to pak je Anders Bastiansen, jenž si dnes připsal čtyři kanadské body za jeden gól a tři asistence.

    Střely na bránu:
    25 ( 9, 8, 8 ) : 27 ( 9, 11, 7 )
     
    Norové oslavují svoji důležitou výhru a také postup do osmifinále. Rakušané se budou prát ve skupině o záchranu a budou to mít vzhledem k soupeřům pořádně těžké. Dnešní zápas se rozhodl prakticky už v první třetině, kdy během pěti minut dokázali nasázet tři branky.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:13
    Poslední minuta utkání a Norové už mohou být myšlenkami v osmifinálové skupině, kterou si dnes naprosto po právu vybojovali.
     
    58:13
    Ken Andre Olimb chtěl najít před brankou Spetse, jeho přihrávka ovšem byla zblokována.
     
    57:36
    Ani Thomas Raffl se nedokázal propracovat do nějaké šance a narazil na pevnou norskou zeď. Ukazuje se, že Norové ještě mohou v turnaji pořádně míchat kartami, jejich předchozí výsledky určitě nebyly náhodné.
     
    56:25
    Tempo chtěl svým průnikem nabourat Trattnig, zpočátku se mu dařilo, projel až do útočného pásma, tam ho ale sevřelo duo norských obránců. Trattnig je dnes asi nejaktivnější a nejlepším hráčem Rakouska.
     
    55:30
    Rakušané, už zdá se, také rezignují na nějaké výrazné ohrožování norské brány. Utkání se v tuto chvíli už opravdu jen dohrává.
     
    55:12
    Rakouští fanoušci v hledišti si však opět zápas užívají a dávají o sobě vědět svými chorály.
     
    54:16
    Darcy Werenka na ledě, Rakousko kompletní.
     
    54:02
    Csiszarova střela, která ale nemohla mít naději na úspěch.
     
    53:42
    Poklidná přesilová hra, Norové nijak výrazně Rakušanům nezatopili. Jejich hlavním cílem bude přežít zbytek zápasu bez zranění.
     
    52:40
    Vratím se ještě k Mathisu Olimbovi, který byl před chvíli faulovaný, tento hráč už dnes nasbíral pět kanadských bodů, za jeden gól a čtyři přihrávky, skvělý počin.
     
    52:16
    Rakouská frustrace se odráží na nedovolených zákrocích. Mathise Olimba nedovoleně atakoval Darcy Werenka (AUT) a dostává dvě minuty za vražení na hrazení.
     
    50:32
    Rakousko nebude na tento zápas vzpomínat vůbec v dobrém, dělalo si totiž větší naděje. Už ale dostalo tolik gólu, co od USA. Američanům navíc dokázalo vstřelit aspoň branku.
     
    49:51
    Norsko právě vstřelilo branku!

    Využitá přesilová hra Norska. Mathis Olimb nahrával puk od pravého mantinelu před bránu, kde se puk zastavil o brusli bránícího Unterluggauera, od něj se puk odrazil k volnému ANDERSI BASTIANSENOVI, jenž se z mezikruží trefil přesně do pravé šibenice. Penker naprosto bez šance. Asistence: Mathis Olimb.
     
    49:19
    Marius Holtet se mezi kruhu dostal do dobré střelecké pozice, vystřelil zápěstím a Penker jeho pokus škrtl lapačkou a puk vyrazil do bezpečí.
     
    48:21
    Další rakouské vyloučení. Patrick Harand (AUT) si odsedí dvě minuty.
     
    48:05
    K trestnému střílení se postavil samozřejmě Anders Fredriksen, zkusil blafák do bekhendu, ale svým zakončebím poslal puk přímo do lapačky Jurgena Penkera.
     
    48:05
    Anders Fredriksen se dostal do samostatného nájezdu na Penkera a Setzinger ho musel faulovat, takže Nor nemohl zakončit. Trestné střílení.
     
    47:34
    Hundertpfund se dostal po návratu z trestné lavice do dobré pozice, ale neprosadil se.
     
    47:05
    Rakousko v plném počtu po dlouhém pětiminutovém oslabení, které však pro něj neznamenalo větší nebezpečí.
     
    46:27
    Thomas Raffl se dostal do útočné třetiny, ale jeho následná střela snad ani nebyla střelou a Haugen s ní neměl vůbec žádné problémy. Byl to spíše takový šouravý pokus.
     
    45:39
    Unterluggauer a jedno z mnoha dalších rakouských vyhození v této přesilové hře Norů.
     
    45:11
    Šance rakouského brejku, ale Koch se neprosadil přes vracející se obránce.
     
    44:00
    Rakušané hrají oslabení s přehledem, ale je to i tím, že Norové se opravdu nikam neženou a myslím, že budou rádi, až zápas dospěje do svého konce.
     
    43:20
    Tak zatím jsme se v přesilové hře ničeho převratného nedočkali. Utkání je rozhodnuto a už se prakticky jen dohrává.
     
    42:32
    Norové určitě nebudou přesilovou hru nějak výrazně hrotit a budou hlavně šetřit síly. Každopádně pro Nory je Ylven další hráčskou ztrátou.
     
    42:05
    Hundertpfund usedl na trestnou lavici za Lakose, který už je v kabině. Pětiminutová přesilovka pro Nory a také definitivní konec naději pro Rakousko.
     
    42:05
    Philippe Lakos sestřelil Martina Laumanna Ylvena, který zůstal ležet na ledě a vypadá to na problémy s kolenem. Posléze odchází norský hráč kulhajíc v doprovodu kustodů do kabiny. Pro Lakose zápas skončil, dostává pět minut a dokonce zápasu.
     
    42:11
    Nahození Laumanna Ylvena stíhal Lorentzen,vybojoval puk ale hra byla přerušená.
     
    41:52
    Norský útok, který táhl Hansen, bez střeleckého efektu, rakouský brankář Penker může zůstat klidný.
     
    41:13
    Michael Raffl a opět puk sbírající Lars Haugen.
     
    40:53
    Velmi rychlý gól to je poslední, co by mohlo Rakousko ještě pomoct, teď se o to snažili, ale nahození v pohodě ukryl do lapačky brankář Lars Haugen.
     
    40:21
    Norští fanoušci na tribunách košické arény nad míru spokojení a doufají, že je čeká posledních dvacet minut tohoto utkání. Asi ano, Rakousko dnes není pro Norsko nijak těžkým soupeřem.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhé dějství nám toho zajímavého moc nenabídlo. Norové si v klidu hlídají průběh utkání a na závěr přidali už asi definitivní hřebík do rakouské rakve. Rakušané nedokáží vstřelit branku ani v přesilové hře a tak těžko mohou pomýšlet na úspěch v dnešním zápase. Utkání je prakticky rozhodnuto.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:41
    Norsko právě vstřelilo branku!

    Bastian si hrál za bránou s Kaspitzem, pak se ho zbavil, vyjel zpoza brány a adresoval přihrávku k protější levé tyči na LARSE ERIKA SPETSE, jenž měl jednoduchou práci. Penker v bráně neměl šanci. Norové dnes v podstatě dávají branky do prázdné brány. Asistence: Anders Bastiansen, Mathis Olimb.
     
    38:43
    Welser se trochu zlobí na rozhodčí, že teď nebyl odpískaný domnělý faul na něho, hra však pokračuje dále, rozhodčí naprosto klidní.
     
    38:13
    Penker musel krotit střelecký pokus Martina Lumanna Ylvena, to se mu nakonec také povedlo.
     
    37:39
    Na střely zatím vyrovnaný stav, oba týmy vystřelily shodně dvakrát.
     
    36:40
    Oba týmy si vyměnily střelecké pozdravy, skóre se však nemění.
     
    V Košicích zatím žádné drama. Naopak v Bratislavě v utkání Dánsko - Lotyšsko rozhodně ano, tam je stav 2:2.
     
    35:57
    Andreas Martinsen dostal nabito od levého mantinelu na pravý kruh a pálil v pokleku z voleje, bránu však přestřelil, Penker tak zasahovat vůbec nemusel.
     
    35:35
    Celkové opět žádný problém pro Nory v oslabení.
     
    35:00
    Norové se dvakrát v krátké době osvobozují.
     
    34:26
    Dobrá kombinace Rakouska a konečně střelecký pokus. Setzinger dostal nabito zpoza brány, ale bránu netrefil.
     
    33:35
    Šance pro Rakousko na přesilovkový reparát. Vyloučen Anders Bastiansen (NOR) na dvě minuty za vysokou hůl.
     
    32:30
    Jsem zvědavý, zda Norové nezačnou šetřit síly. Po těžkých zápasech se Švédy a s USA by to bylo za tohoto stavu logické. Navíc Norové nemají kompletní obranu a místo obránců musejí na těchto postech zaskakovat útočníci. Zdá se mi, že Norové už ve druhé třetině na plný plyn opravdu nehrají.
     
    31:59
    Když už ani v přesilovce ne, tak kde? Rakušané se v útoku trápí, Norové v plném počtu.
     
    31:47
    Lars Haugen si pochutnal na střele Matthiase Trattniga a schoval ji efektně do lapačky. Zatím drží čisté konto.
     
    31:12
    Jsou to všechno takové náznaky šancí od Rakouska, které ale nikam nevedou.
     
    30:35
    Zatím nepříliš zdařilá přesilovka Rakušanů, Norové se dokonce vydali ke zteči rakouské brány, ale neúspěšně.
     
    29:59
    A i Rakušané si zahrají přesilovku. Vyloučen Alexander Bonsaksen (NOR) na dvě minuty za hákování.
     
    29:24
    Daniel Welser dostal přihrávku k levé tyči, ale svoji následnou střelou minul bránu. To byla celkem zajímavá možnost na snížení.
     
    28:59
    Dvojnásobná přesilovka Norům moc nevyšla a ani ta následná pět na čtyři nebyla příliš nejlepší. Rakušané v plném počtu.
     
    27:40
    Trio Rakušanů si vedlo velmi dobře, Norové si vytvořili střelecké pozice, které však neměli punc gólových. Následně se Rakousko osvobodilo.
     
    26:59
    Další problémy pro Rakušany. Matthias Trattnig (AUT) vyloučen na dvě minuty za podražení. Přesilovka pět na tři pro Nory vce než minutová.
     
    26:39
    Trochu krkolomná kombinace Norů vedla ke střele Mathise Olimba. Rakouská čtveřice se hodně stáhla, Olimb dlouho se střelou z pravého kruhu váhal, nakonec ukryl puk do výstroje Penkera.
     
    26:17
    Rakušané byli v útoku, vyslali na Haugena několik střel, ale sami nakonec z celé situaci vycházejí poškozeni. Philipp Lukas (AUT) jasně zahákoval Bastiansena a odsedí si dvě minuty.
     
    25:18
    Norové se rozhodli, že si zaútočí a okupují rakouské obranné pásmo, hraje se však převážně po rozích. Nic, co by rakouská obrana nedokázala vyřešit.
     
    24:54
    Střela od modré kapitána rakouské reprezentace Unterluggauera byla zblokována jedním z norských hráčů, přesto se vhazuje ve středním pásmu.
     
    24:35
    Zakázané uvolnění Norů.
     
    23:57
    Až teď se dostal ke dvěma střelám Marius Holtet, první mu byla ještě zblokována, ta druhá mířila přesně do Penkera.
     
    23:31
    Hraje se delší dobu bez přerušení a je to převážně bitva o střední pásmo, zatím jsem neviděli žádnou střelu, či úspěšnou akci.
     
    22:37
    V posledních okamžicích se hraje takový neuspořádaný hurá hokej provázený řadou nepřesností.
     
    22:11
    Oba týmy si vyměnily dva rychlé brejky, žádný z nich se však nechytil, co se týče ohrožení branky.
     
    21:43
    Norové v plném počtu.
     
    21:32
    Trattnig se dostal do dobré střelecké příležitosti, ale Haugena v bráně nepřekonal.
     
    21:00
    Dlouho Rakušané váhali se střelou, až s k ní odhodlal Seztinger, ale z pravého kruhu branku minul.
     
    20:34
    Našim jižním sousedům by hodně moc pomohl vstřelený gól, který by je dostal zpátky do zápasu, zatím se to však i přes vytvořený zámek v norském obranném pásmu nedaří.
     
    20:02
    Rakušané pokračují v přesilové hře, kterou dostali v závěru první třetiny po faulu Madse Hansena.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetinu jasně ovládli Norové, neměli sice drtivou převahu, ale hráli s rozvahou, chytře a to jim přineslo zatím tři branky. Zatím plní v pohodě roli favorita v tomto utkání a nevypadá to, že by měli mít v následujících dvou třetinách nějaké výraznější problémy.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:52
    Celkem solidní střela Setzingera, který však končí mimo tři tyče.
     
    19:43
    V závěru třetiny se dočkávají Rakušané přesilové hry. Vyloučen je Mads Hansen (NOR) na dvě minuty za držení.
     
    19:43
    Rakušané v útočné akci, ale nedaří se jim dostávat do dobrých střeleckých pozic.
     
    18:43
    Norové stále hrají ve velkém pohodě, mají luxusní náskok, od Rakušanů by museli dostat čtyři branky.
     
    18:00
    Tentokrát chvíli volna při přerušení vyplnila píseň Hrobař, no zatím se to k Norům hodí, protože seveřané jsou zatím hrobaři rakouských nadějí, a to máme teprve první třetinu.
     
    17:22
    Rakušané v plném počtu.
     
    17:11
    Další střela od modré, kterou vyprodukoval Mads Hansen, byla to i dobré nabídka na teč.
     
    16:36
    Po norské střele od modré zaduněl jen mantinel za Penkerem, Další střelu Tollefsena pak likvidoval už sám brankář.
     
    16:00
    Už při hře pět na čtyři se do puku na levém kruhu opřel Holos, ale trefil přímo Penkera.
     
    15:22
    Roland Kaspitz (AUT) zatím svému trenéru moc radost nedělá, při jeho prvním vyloučení vstřelili Norové gól, teď putuje na trestnou podruhé za sekání. Norové hrají přesilovku čtyři na tři.
     
    14:56
    Rakušanům se sice hra ve čtyřech daří lépe než Norům, ale chtělo by to samozřejmě branku.
     
    13:48
    Předchozí situace nezůstala bez následků. Na trestnou lavici usedá Marius Holtet (NOR) za hrubost a Patrick Harand (AUT) za držení.
     
    13:48
    Markus Holtet se tlačil do brány a je mu od Rakušanů důrazně vysvětlováno, že takhle teda ne. Ještě před ním střílel z otočky Spets.
     
    12:45
    Obrovský závar před Penkerem a ten se teď tedy musel hodně ohánět. Zlikvidoval dvě dobré příležitost a ještě musel čelit dalším výpadům, které už však střelou na bránu neskončily.
     
    12:24
    Pro nezaujatého diváka tento výsledek ale není příliš dobrou zprávou, veškeré drama je totiž pryč.
     
    11:30
    Norové ukázali hned na začátku, že s Rakouskem se rozhodně nechtějí trápit a zatím je přehrávají vyzrálým výkonem, hodným těm největším týmům.
     
    10:27
    Rakouský trenér potřebuje svůj tým uklidnit a bere si oddechový čas.
     
    10:27
    Norsko právě vstřelilo branku!

    Rakušané se v oslabení příliš nechali unést útokem. Stihli se proti norskému útoku sice včas vrátit, ale další pěkné kombinaci nezabránili. Skröder dostal puk do mezikruží a mohl střílet, u pravé tyče však ještě viděl úplně volného JONASE HOLOSE a ten mohl zamířit do prázdné brány. Asistence: Per-Age Skröder, Mathis Olimb
     
    09:51
    Roland Kaspitz (AUT) vyloučen na dvě minuty za držení. Přesilovka pro Nory.
     
    09:31
    Norsko právě vstřelilo branku!

    Parádní přechod Norů přes střední pásmo, který jim Rakušané ulehčili. Pak přišla neméně lepší kulečníková kombinace, na jejím konci byl MATHIS OLIMB, ten sice nedostal úplně přesnou přihrávku k pravé tyči, ale nakonec k němu puk i přes drobné teče rakouských hokejek doputoval a norský hráč bezpečně trefil prázdnou bránu. Asistence: Lars Erik Spets, Anders Bastiansen.
     
    09:13
    Rakouský ofsajd zastavuje další útok.
     
    08:37
    Norové zatím hrají s přehledem a Rakušany zatím do ničeho vážnějšího nepustili. Rakušané si sice dokáží sem tam vypracovat poziční převahu, do dobrých střeleckých pozicí se však nedostávají.
     
    08:02
    Hunderpfund byl proti přesile a tak zkusil z levé strany vystřelit. Jedovka skončila v lapačce Haugena.
     
    07:30
    Rakousko to teď bude mít pořádně složité, protože otáčet zápasy to tedy rozhodně není jejich doména.
     
    06:26
    Norsko právě vstřelilo branku!

    Favorit se ujímá vedení, předchozí dvě výrazná varování se ještě nechytla. To třetí už ano. EERIKKI KOIVU si najel z pozice obránce na vrcholy kruhů, kde byl naprosto sám, ještě si kousek popojel a pak se trefil přesně do pravého horního růžku. Asistence: Anders Bastiansen, Mathis Olimb.
     
    05:54
    Další brejk Norů, který táhl Bastiansen, následná souhra nebyla špatná, ale Rakušané útok soupeře dobře pokryli.
     
    05:16
    Na druhé straně to nebezpečně zkoušeli i Rakušané, ale Haugen byl na místě.
     
    04:53
    Další šance Norů, Hansen se dostal až před Penkera, střelou z levého kruhu však jeho bránu minul
     
    04:23
    Ken Andre Olimb operoval s pukem za rakouskou brankou, poslal přihrávku před bránu, který však svého adresáta nenašla.
     
    04:00
    Rakousku nechybí aktivita, ale měli by se dávat pozor na rychlé brejky Norů, kteří mají velmi rychlé hráče ostřílené nejvyšší švédskou soutěží.
     
    03:32
    Kaspitz se dral dopředu a Rakušané na chvíli zamkli Nory v pásmu, ke střele se však nedostali a poskakující puk v brankovišti následně sebral Haugen do lapačky.
     
    03:12
    Zdá se také, že to bude bitva o ovládnutí střední pásma. No a to se teď perfektní přihrávkou podařilo Norům překonat a Martin Roymark směřoval sám na Penkera, chtěl zakončit forhendem podél betonu, ale narazil na perfektně roztaženého rakouského gólmana a jeho pravý beton.
     
    02:41
    Dobrý pokus Rakušanů, Hundertpfund se však v útočném pásmu neprosadil.
     
    02:00
    Na druhé straně skončil puk v moci brankáře Haugena, který nikterak neriskoval s rozehrávkou a raději puk podržel.
     
    01:39
    Pauzu před vhazováním nám osvěžil Olympic a Norové se vydávají dopředu, kde jejich následnou střelu zblokoval Robert Lukas.
     
    01:12
    Rakušané se usadili v norském obranném pásmu a střelecky to zkoušel Thomas Raffl, ovšem jeho střela šla mimo.
     
    00:34
    Norové od úvodu aktivnější, asi těžko předpokládat, že by jen bránili, i když jim stačí pouze bod.
     
    00:12
    Utkání rozehráno, zatím na puku Norové.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    V brance Rakouska Jurgen Penker, tedy změna oproti utkání se Švédy. V bráně Norska Lars Haugen.
     
    I v hledišti to dnes bude bitva, rakouští fanoušci budou ale asi mít převahu.
     
    Úvodní sestavy:

    Rakousko: Penker (Weinhandl) - Werenka, Trattnig, Unterluggauer (C), Lakos, Lukas R., Reichel, Altmann - Latusa, Koch, Welser - Raffl T., Kaspitz, Raffl M. - Rotter, Lukas P., Setzinger - Harand, Hundertpfund.

    Norsko: Haugen (Grotnes) - Bonsaksen, Tollefsen (C), Holos, Spets, Koivu, Csiszar - Skröder, Roymark, Fredriksen - Bastiansen, Ask, Olimb M. - Hansen, Holtet, Olimb K.A - Lorentzen, Martinsen, Forsberg - Laumann Ylven.

    Rozhodčí: Odins (LAT), Piechaczek (GER) - Schrader (GER), Semjonov (EST).
     
    Tento zápas je klíčový v boji o postup do osmifinálové skupiny. Norové mají situaci jednodušší a stačí jim získat bod. Rakušané musí bodovat bezpodmínečně za tři body. Švédové budou určitě fandit Rakušanům, protože v případě úspěchu našich jižní sousedů, by Norové spadli do skupiny o udržení a prohra Švédů s Nory by se nepočítala do osmifinále.
     
    Norsko na úvod překvapilo Švédy, které poprvé na velkém turnaji porazili. Ve druhém zápase pak dlouhou vedli na USA, ale Američané v poslední třetině dohnali dvoubrankové manko a ještě zápas vyhráli. Dva získané body proti Švédsku však Norům už nikdo neodpáře.
     
    Rakousko zatím na turnaji čeká na první body a vstřelilo pouhý jeden gól, už od začátku skupiny bylo ale jasné, že rakouský tým vidí klíčový souboj právě v duelu s Norskem. V minulém utkání proti Švédsku Rakušané vůbec nehráli špatně.
     
    Tabulka základní skupiny C

    1. USA -------- 2 zápasy - 6 bodů - skóre 9:3
    2. Švédsko --- 2 zápasy - 4 body - skóre 7:5
    3. Norsko ----- 2 zápasy - 2 body - skóre 7:8
    4. Rakousko -- 2 zápasy - 0 bodů - skóre 1:8
     
    Pěkný středeční den. Vítáme vás u on-line přenosu z MS základní skupiny C mezi Rakouskem a Norskem. Utkání začíná v 16:15.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Zdeněk Plánka

    Branky a nahrávky: 7. Koivu (Bastiansen, M.Olimb), 10. M. Olimb (Spets , Bastiansen), 11. Holos (Skröder, M. Olimb), 40. Spets (Bastiansen, M.Olimb), 50. Bastiansen (M. Olimb)


    Rakousko: Penker (Weinhandl) - Werenka, Trattnig, Unterluggauer (C), Lakos, Lukas R., Reichel, Altmann - Latusa, Koch, Welser - Raffl T., Kaspitz, Raffl M. - Rotter, Lukas P., Setzinger - Harand, Hundertpfund.
    Norsko: Haugen (Grotnes) - Bonsaksen, Tollefsen (C), Holos, Spets, Koivu, Csiszar - Skröder, Roymark, Fredriksen - Bastiansen, Ask, Olimb M. - Hansen, Holtet, Olimb K.A - Lorentzen, Martinsen, Forsberg - Laumann Ylven.

    Rozhodčí: Odins (LAT), Piechaczek (GER) - Schrader (GER), Semjonov (EST)