Alkmaar – Valencia 2:1 (kon.) | Schalke – Ath. Bilbao 2:4 (kon.) | Sporting – Met. Charkov 2:1 (kon.)
Atlético – Hannover 2:1 (kon.)
konec
Sporting Lisabon
2:1 (0:0)
Metalist Charkov
Čtvrtek 29.03.2012, 21:05 • Estadio Jose Alvalade • Evropská liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Rui Patricio - Pereira, Xandao, Anderson Polga, Insúa - Fernandez, Carrico, Schaars - Diego Capel, Izmajlov - Van Wolfsvinkel

    Metalist Charkov: Gorjanov - Obradovič, Gueye, Torsiglieri, Villagra - Torres, Xavier - Sosa, Blanco, Taison - Cristaldo

    Rozhodčí: Stark - Salver, Kleve (vš. Německo).
     
    Příjemný večer u sledování jednoho z kvarteta čtvrtfinále Evropské ligy. Na lisabonském stadiónu Jose Alvaladeho se místní Sporting střetne s ukrajinským Metalistem Charkov a zajisté nás čeká zajímavá fotbalová podívaná.
     
    Oba celky se ve své historii střetávají vůbec poprvé, nicméně domácí Sporting nastupuje do utkání s výbornými zkušenostmi proti ukrajinským celkům, neboť v historii se s nimi střetl čtyřikrát a vždy zvítězil. Povedlo se mu to během základních skupin Ligy mistrů s Dynamem Kyjev i Šachťarem Doněck na domácí i soupeřově půdě.
     
    Charkovský Metalist v letošním ročníku soutěže předvádí výborné výkony, když ve dvanácti dosavadních zápasech poznal jedinkrát hořkost porážky, v prvním zápase osmifinále s Olympiakosem Pireus, kterému v domácím prostředí podlehl 0:1. Poté, co ukrajinský celek prohrával stejným výsledkem i v Pireu, už ani nejoptimističtější fanoušci nevěřili v postupový výsledek, v závěrečných deseti minutách ale Metalist zápas otočil a postoupil do dnešního čtvrtfinále.
     
    Fotbalisté Metalistu dnes budou mít velmi slušnou podporu, neboť i především díky ukrajinské menšině žijící v Portugalsku je sektor jejich fanoušků velmi slušně zaplněn. Mimochodem po Brazilcích a Kapverďanech tvoří Ukrajinci třetí největší národnostní menšinu v Portugalsku.
     
    V ochozech stadiónu Jose Alvaladeho dnes nechybí ani 24 japonských dětí, jejichž rodiče zahynuly během Tsunami v roce 2011. Zápas budou sledovat na pozvání Asosiace pro portugalsko-japonské přátelství.
     
    Ač se o jejich startu ze zdravotních důvodů výrazně pochybovalo, tak se do sestavy Sportingu vešli Diego Capel s Maratem Izmajlovem, oba by měli výrazně doplňovat na hrotu se bijícího Rickyho Van Wolfsvinkela.
     
    Utkání bude řídit dvaačtyřicetiletý bankovní asistent z Landshutu, Wolfgang Stark, kterému budou na čarách pomáhat krajané Jan Hendrik Salver a Guido Kleve. Čtvrtým rozhodčím je Manuel Gräfe.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání je rozehrané, domácí hrají tradičně v zeleno-bíle pruhovaných dresech, hosté celí ve žlutém.
     
    1
    Obradovič podkopl Capela, píská se proti hostům.
     
    3
    V úvodu třetí minuty se už potřetí přerušuje hra kvůli nedovolenému zákroku, s míčem hrají v hloubi vlastní poloviny hosté.
     
    5
    V úvodu zápasu zatím nejčastěji vídaný obrázek, obranné kvarteto hostů rozehrává s balónem a domácí vyčkávají na vlastní polovině.
     
    6
    Cristaldo se na hranici pokutového území neprobil přes Insúu.
     
    8
    Taison se z levého křídla dral do pokutového území, ovšem včas jeho pas na Cristalda stačil zblokovat Anderson Polga.
     
    10
    Cristaldo obešel Xandaa, který jej poté podrazil a hosté získávají standardní situaci na útočné polovině.
     
    11
    Xavierův centr však odkopává hned první protihráč, který byl připravený v pokutovém území, Schaars.
     
    12
    Fernandez se na hranici pokutového území neprobil přes Gueyeho, hosté však míč dlouho neudrželi.
     
    14
    V bezprostřední blízkosti pokutového území si zpracoval míč Xandao a následně velmi nepovedeně střílel, rozhodčím unikla jemná teč Villagry, vykopávat od své branky tak bude Rui Patricio.
     
    16
    Gueye se ve středu hřiště pořádně "opřel" do rozběhnutého Capela a za asistence kapitána Xaviera dostává důrazně domluveno od sudího Starka.
     
    17
    Hostům se otevřel dostatek prostoru na útočné polovině, ovšem Taison velmi nepřesným pasem hledal v pokutovém území Cristalda.
     
    19
    I nadále hrají s míčem na svých kopačkách zejména hosté, nejútočnější tým letošního ročníku Evropské ligy. Fotbalisté Metalistu už zaznamenali pětadvacet branek, o čtyři více než nejvážnější konkurenti ve statistice střelecké produktivity.
     
    21
    Fernandez nedovoleně atakoval Xaviera, hosté budou rozehrávat z třiceti metrů od branky.
     
    22
    Taison vyslal k domácí brance pořádný projektil, ten však nabral opačnou faleš než by hostující křídelník potřeboval a míč tak skončil dobré dva metry vedle branky hájené Ruiem Patríciem.
     
    23
    Pereira hledal před brankou Van Wolfsvinkela, ten byl ustrážen hostujícími stopery.
     
    24
    Taison při útočném snažení středem hřiště o míč snadno přišel, byl příliš osamocen ve své snaze.
     
    26
    Joao Pereira se u postranní čáry provinil faulem loktem proti všudybylovi Taisonovi, hosté získávají další možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny.
     
    27
    Po krátké rozehrávce následně z veliké dálky střílel Xavier, jeho táhlá střela se ale zakroutila mimo domácí svatyni.
     
    30
    Zápas zatím postrádá tempo, které by bylo hodno jeho důležitosti, hraje se především ve středu pole, oba týmy si ještě nevypracovaly sebemenší brankovou příležitost.
     
    31
    Nezměnil na tom nic ani Marat Izmajlov, jeho střelu zblokoval Villagra.
     
    32
    O vůbec první střelu mířící mezi tři tyče se postaral Carrico, ovšem z dvaceti metrů mířil přímo do středu branky a připraveného Gorjanova.
     
    34
    Prvním žlutě napomenutým hráčem je hostující Torsiglieri, který tak vynechá odvetu v Charkově.
     
    37
    Tradiční obrázek, hostující obránci si mezi sebou přihrávají na úrovni nějakých třiceti metrů od vlastní branky, domácí jejich rozehrávku nijak nenapadají.
     
    38
    Na útočný výlet se vydal Villagra, ovšem neprobil se kolem Andersona Polgy, který zároveň vybojoval odkop od vlastní branky.
     
    38
    Vcelku překvapivě je zatím nejaktivnějším střelcem domácí defenzivní štít Carrico, ovšem křižnou ranou míjí vzdálenější tyč.
     
    39
    Při další postupné rozehrávce Metalistu začíná publikum povážlivě pískat.
     
    40
    Villagra se pokusil o narážečku se Sosou, ten spoluhráči vracel nepřesnou zpětnou přihrávku, kterou vystihl Schaars, ovšem hosté jej do rychlého protiútoku nepustili.
     
    42
    Poprvé to vřelo před jednou z branek, Fernandez před tu hostující poslal zajímavý centr od postranní čáry, brankář Gorjanov míč ve svých rukavicích neudržel, ovšem dorážku Van Wolfsvinkela hosté odrazili do bezpečí.
     
    43
    Další Fernandezův centr z podobného místa už hosté odvrací podstatně snadněji.
     
    43
    Izmajlov při zrodu rychlého protiútoku hostů stáhl Cristalda a jeho počínání sudí Stark ocenil žlutou kartou.
     
    První poločas skončil.
     
    Německý arbitr Stark neměl sebemenší důvod k nastavenému času a po pětačtyřiceti minutách fotbalové bídy hraje Sporting Lisabon s Metalistem Charkov. Tou nejlepší motivací pro sledování druhého poločasu je fakt, že předváděný fotbal už snad může být pouze lepší kvality.
     
    Střely na bránu: 1:0
    Střely mimo bránu: 2:2
    Rohové kopy: 0:0
    Fauly: 8:13
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Jednatřicet sekund druhého poločasu trvalo domácím k úvodnímu ohrožení soupeřovy branky, Izmajlov z dvaceti metrů však mířil mimo branku.
     
    47
    Taison se uvolnil na levém křídle, od rohového praporku se vřítil do pokutového území a po kontaktu s Andersonem Polgou padl k zemi, ovšem sudí Stark rozpažil a nechává ve hře pokračovat.
     
    48
    Po Obradovičově autovém vhazování se provinil nedovoleným zákrokem Cristaldo, míč získávají zeleno-bílí.
     
    49
    Na druhé straně přerušil individuální akci Pereiry včasným skluzem Obradovič.
     
    50
    Schaars centrem od rohového praporku trefil v pokutovém území stehno spoluhráče Xandaa, od něj se míč odrazil do rukavic brankáře Gorjanova.
     
    51
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Domácí se dočkali! Diego Capel si obhodil Cleitona Xaviera, potáhl míč po levém křídle, v pokutovém území jej narazil se Schaarsem a předložil přesnou přihrávku MARATU IZMAJLOVOVI, který z bezprostřední blízkosti dopravil míč pod břevno hostující branky!
     
    53
    Další útočnou snahu domácích přerušil Gueye pouze pomocí nedovoleného zákroku a inkasuje žlutou kartu, i druhý stoper Metalistu tak vynechá domácí odvetu.
     
    53
    Žlutou kartu za následné nepřiměřené protesty vidí i kapitán Cleiton Xavier.
     
    54
    Fernandez následně z úhlu ohrozil hostující branku, ovšem střelu pod břevno Gorjanov vytáhl.
     
    54
    Následnému rohovému kopu domácích se fotbalisté Metalistu ubránili.
     
    55
    Sosa vysunul do pokutového území Cristalda, ten měl míč přes nohu, přesto vystřelil, ovšem přímo do připraveného Ruie Patricia. Jednalo se však o vůbec první hostující střelu směřující mezi tři tyče.
     
    57
    Taison se rozběhl na útočné polovině, Carrico jej přidržel za dres a sudí Stark okamžitě tahá z kapsy žlutou kartu. Také Carrico vynechá odvetu na Ukrajině.
     
    57
    Následný centr Xaviera byl natolik dlouhý, že padl k zemi až daleko za domácí brankou.
     
    58
    Schaars si neporozuměl s Izmajlovem a poslal ruskému spoluhráči přihrávku do zámezí.
     
    59
    Villagra nepřesnou přihrávkou o míč přišel, hrozící rychlý protiútok včas zastavil čistým zákrokem Taison.
     
    60
    Taison na hranici pokutového území oběhl Xandaa a padl k zemi, standardní situaci si však u německého sudího nevymodlil.
     
    61
    Siviglieri, ač hrající se žlutým ohrožením, u postranní čáry velmi dobrým zákrokem zneškodnil potencionálně nebezpečnou akci Fernandeze.
     
    62
    Do hry by co nevidět mohl vběhnout Marko Devič, hrotový útočník Metalistu.
     
    63
    Gueye si směrem ke Starkovi hlasitě říká o nedohrání v dnešním zápase, nedovolený zákrok na Fernandeze v blízkosti pokutového území však rozhodčí ocenil "jen" přímým volným kopem ve prospěch Sportingu v opravdu velmi nebezpečné pozici.
     
    64
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Domácí zdvojnásobují svůj náskok! EMILIANO INSÚA převezl hostující defenzivu, když přízemním projektilem prostřelil velmi nekompaktní zeď a brankář Gorjanov už mohl pouze vynadat svým spoluhráčům ve zdi, neměl sebemenší šanci zakročit!
     
    65
    Hosté skutečně střídají, Marko Devič nahrazuje Cristalda.
     
    67
    Jako domeček z karet se sesypala veškerá taktika Metalistu v druhém poločase, hostům se nedaří takřka nic. Narozdíl od prvního poločasu už ani udržet míč na svých kopačkách.
     
    68
    Devič se u pokutového území zamotal do kliček, především však z důvodu, že před brankou Sportingu neměl žádného spoluhráče a proti dvojnásobné početní převaze neměl naději na úspěch.
     
    69
    Do bránění domácího celku se sympaticky zapojuje i koncový útočník Van Wolfsvinkel, teď srazil za vlastní branku centr Villagry.
     
    69
    Následný rohový kop domácí branku neohrozil.
     
    70
    Domácí střídají Renato Neto nahrazuje Carrica, ovšem střídání mělo velmi zajímavou předehru, neboť čtvrtý rozhodčí ukázal na tabuli číslo čtyři coby odcházejícího hráče a držitel tohoto dresu, kapitán Anderson Polga, velmi nechápavě zíral na domácí lavičku, už se chystal k předání pásky brankáři Rui Patriciovi, když se přišlo na chybu, místo čtyřky měla být trojka a ze hry je tak stažen Daniel Carrico.
     
    72
    Další střídání domácích, Diego Capel přepouští svůj post Jeffrenu Suarézovi.
     
    74
    Taisonovu nebezpečně vyhlížející střelu k tyči brankář Rui Patricio vyrazil.
     
    75
    Hosté si vypracovali první vyloženou příležitost! Po rohovém kopu na vzdálenější tyč zůstal v pokutovém území zcela osamocený Villagra, přesnou přihrávkou našel před brankou Deviče, proti němuž vytáhl skvělý reflexivní zákrok z bezprostřední blízkosti brankář Rui Patrício!
     
    77
    Hosté podruhé střídají, Blanco přepouští místo na hřišti Marlosovi.
     
    79
    Marat Izmajlov se do historie dnešního zápasu nesmazatelně zapsal otevírací brankou, jedenáct minut před koncem už vpouští na hřiště Carrilla.
     
    80
    Sosa se neohroženě vřítil do pokutového území, ovšem včasným vyběhnutím mu stačil skočit pod nohy brankář Rui Patrício a udržet postupové naděje Sportingu na velmi vysoké hodnotě!
     
    82
    Domácí měli možnost zajímavého protiútoku do otevřené obrany, Carrillo po průniku podél pokutového území přenechal míč Fernandezovi, jenž střílel pouze do středu branky. Tam Gorjanov míč snadno zkrotil.
     
    83
    Hosté jsou nadále nebezpeční, Taison hledal přízemním pasem před brankou Deviče, tomu včas ukopl míč od nohy Anderson Polga.
     
    85
    Další zajímavá možnost hostů, Taison po vběhnutí do pokutového území nepřesně hledal Marlose, domácí však odrazili míč pouze k osamocenému Devičovi, jenž byl pomezním rozhodčím zachycen v ofsajdu, nutno však podotknout, že rozhodnutí Guida Kleveho na postranní čáře bylo nepřesné.
     
    88
    Taisonovu nepřesnou přihrávku vystihl Fernandez a předává míč na pravé křídlo Jeffrenovi k protiútoku, španělský středopolař však nepřesně vracel míč svému spoluhráči.
     
    90
    PENALTA PRO CHARKOV!
     
    90
    Rui Patrício vyrazil střelu Marlose, ovšem u odraženého míče byl Marko Devič, kterého domácí brankář podrazil a sudí Stark s odpískáním penalty neváhá!
     
    90+2
    Charkov právě vstřelil branku!
    CLEITON XAVIER poslal brankáře Patrícia k opačné tyči než míč a střílí velmi důležitou branku pro další průběh celého dvojzápasu!
     
    90+3
    Hosté ještě jednou střídají, Valjajev nahrazuje Sosu.
     
    Konec zápasu.
     
    Po skutečně velmi bídné úvodní pětačtyřicetiminutovce jsme se dočkali výborné podívané. Sporting se ujal dvoubrankového vedení zásluhou Izmajlova a Insúy, poté přežil několik nebezpečných okamžiků, než hosté vybojovali v samém závěru pokutový kop, který proměnil kapitán Cleiton Xavier a pořádně tak zdramatizoval odvetu, která se uskuteční na Ukrajině. Nutno však podotknout, že Metalist v ní bude postrádat oba vykartované stopery, Torsiglieriho i Gueyeho. (23:00:38)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 51. Izmajlov, 64. Insúa - 90+2. Xavier

    Karty:   43. Izmajlov (SPL), 57. Carrico (SPL) - 34. Torsiglieri (CHA), 53. Gueye (CHA), 53. Xavier (CHA)


    Sporting Lisabon: Rui Patricio - Pereira, Xandao, Anderson Polga, Insúa - Fernandez, Carrico (70. Renato Neto), Schaars - Diego Capel (72. Jeffren), Izmajlov (79. Carrillo) - Van Wolfsvinkel
    Metalist Charkov: Gorjanov - Obradovič, Gueye, Torsiglieri, Villagra - Torres, Xavier - Sosa, Blanco (77. Marlos), Taison - Cristaldo (65. Devič)

    Rozhodčí: Stark - Salver, Kleve (vš. Německo)
    Čtvrtek 05.04.2012
    Met. Charkov - Sporting 1:1

    Branky: 57. Cristaldo - 44. Van Wolfsvinkel

    Karty:   41. Berezovčuk (CHA), 60. Sosa (CHA), 69. Torres (CHA), 90+2. Obradovič (CHA) - 63. Xandao (SPL), 90. Evaldo (SPL)

    bahis siteleri