Polsko – Andorra 4:0 (kon.) | Dánsko – Austrálie 2:0 (kon.) | Anglie – Belgie 1:0 (kon.)
Norsko – Chorvatsko 1:1 (kon.) | Nizozemsko – Sev. Irsko 6:0 (kon.) | Portugalsko – Turecko 1:3 (kon.)
konec
Anglie
1:0 (1:0)
Belgie
Sobota 02.06.2012, 18:15 • Wembley Stadium, Londýn - Současný moderní svatostánek anglického fotbalu vyrostl místo starého Wemb • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Pěkný sobotní den. Vítáme vás u on-line přenosu z přátelského zápasu, ve kterém se střetne Anglie a Belgie. Utkání začíná v 18:15.
     
    Tým budoucnosti, tak by se dala charakterizovat Belgie. Od MS 2002 se sice nedostala na žádný velký turnaj, ale to by se mohlo brzy změnit. V kádru je řada mladých a talentovaných fotbalistů - Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Defour, Witsel, Mertens, Fellaini, Lukaku a v neposlední řadě budoucí superstar Eden Hazard, která má namířeno za velkou sumu do londýnské Chelsea. Vše vede zkušené duo Kompany, Vermaelen a tito hráči nemají ještě ani třicet let!

    V kvalifikaci byla Belgie pouhé dva body za barážovým místem. Nepostup padl možná i na vrub jisté nezkušenosti mladého týmu. Z trenérské pozice ho zatím po odstoupivším Georgesovi Leekensovi dočasně vede bývalý hráč Marc Wilmots. Ten už byl u květnové remízy s Černou Horou 2:2.
     
    Teprve v květnu převzal anglický národní tým jako hlavní trenér Roy Hodgson. A post kouče Albionu není rozhodně jednoduchá pozice. Čtyřiašedesátiletý Hodgson musel řešit v poslední době hlavně potíže ve středu hřiště. Vypadli mu totiž hned dva zkušení záložníci - Frank Lampard a Gareth Barry. Zvláště druhý jmenovaný bude Albionu výrazně chybět. Místo dvou absentérů byli povoláni obránce Jagielka z Evertonu a záložník Henderson z Liverpoolu. Liverpool má tak v nominaci hned pět hráčů, což je nejvíce ze všech. Naopak nevešel se do ní třeba Rio Ferdinand z Manchesteru United.

    Anglie prošla svojí kvalifikační skupinou bez prohry. V přípravě však hned na úvod roku prohrála s Nizozemskem. Na konci května už ale slavila vítězství v Norsku. Belgičané budou posledním soupeřem Angličanů před EUREM.
     
    Trenéři před utkáním:

    Roy Hodgson (Anglie): Belgičané mají velmi dobrý tým. Bude se hrát ve Wembley, kde bude 90000 diváků a my musíme počítat s tím, že soupeř se bude chtít vytáhnout a zastavit nás. Jsem zklamaný, že jsme přišli o dva zkušené hráče, ale je to velká možnost pro někoho jiného. Kde se dveře zavřeli, tam se pro některé otvírají. Jsem spojený s výběrem týmu a věřím mu. (zdroj: uk.eurosport)

    Marc Wilmots (Belgie): Soupeř bude chtít udělat dojem. Víme, že celá Anglie bude sledovat národní tým a bude to velké představení. Je to poslední zápas Anglie před EUREM a tak se budou chtít všichni ukázat a dostat se do základní jedenáctky. My se jich ale nemusíme bát, máme také velkou kvalitu. (zdroj: uk.eurosport)
     
    Úvodní sestavy:

    Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Terry, A.Cole - Milner, Gerrard (K), Parker, Oxlade-Chamberlain - Young, Welbeck.

    Náhradníci: Lescott, Jagielka, Defoe, Rooney, Green, Baines, Walcott, Downing, Carroll, Henderson, Butland.
    Trenér: Roy Hodgson.

    Belgie: Mignolet - Gillet, Kompany, Vermaelen (K), Vertonghen - Witsel, Fellaini - Hazárd, Dembélé, Mertens - Mirallas.

    Náhradníci: Simons, De Camargo, Pocognoli, Renard, Vossen, Nainggolan, De Ceulaer, Lukaku, Defour, Benteke, Odoi, Chadli.
    Trenér: Marc Wilmots.

    Rozhodčí: Peter Rasmussen (DEN).
     
    Překvapení v anglické sestavě je určitě nasazený mladíčka Oxlade-Chamberlaina z Arsenalu. Uvidíme, jak si dnes devatenáctiletý talent povede.
     
    Oba týmy už máme na trávníku, budou samozřejmě následovat národní hymny.
     
    Když celé Wembley zpívá se zpěvačkou hymnu Bůh ochraňuj královnu, jde z toho opravdu mráz po zádech.
     
    Wembley ja samozřejmě vyprodáno, do Londýna dorazilo podle zpráv i 7500 belgických fanoušků, ale i tak jsou v drtivé menšině.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Belgičané rozehráli zápas a mohou jít jako první do útočné akce.
     
    1
    Terry zastavil míč, který směřoval na Hazarda. Oba dva se nejspíše budou potkávat příští sezónu ve stejném týmu. Hazard má totiž podle všech předpokladů namířeno z Lille do Chelsea.
     
    2
    Atmosféra od začátku utkání naprosto skvělá, ale kdo čekal něco jiného? Já ne.
     
    3
    Angličané se zatím k ničemu podstatnému na začátku utkání nedostali, v útoku bude operovat duo z Manchesteru United Young, Welbeck.
     
    4
    Fellaini měl kolem sebe trochu více prostoru, ale následně si neporadil z přihrávkou a Belgie tak o míč přišla.
     
    5
    Albion určitě nebude využívat tolik centrů a nakopávaných míčů do vápna, jako kdyby byl v základní sestavě vysoký a robustní Andy Carrol. Domácí to budou zkoušet spíše kombinačně.
     
    5
    Eden Hazard táhl útok po levé straně a bude z toho první rohový kop...
     
    6
    ...Belgičané ho rozehráli nakrátko, ale k úspěchu to nevedlo. Hosté jsou však na začátku utkání aktivnější a nastoupili bez respektu proti favoritovi.
     
    7
    Kapitán Anglie Gerrard se ocitl na trávníku nedobrovolně a to znamenalo odpískaný faul.
     
    7
    Young se zbavil na levém křídle jednoho z belgických hráčů a směřoval k bráně, ovšem nakonec ho zastavil vracející se Mertens.
     
    8
    Oxlade-Chamberlain se dostal na hranici vápna k přihrávce z pravé strany a ihned pálil. Jenže při střele podklouzl a byl z toho tak nepovedený střelecký pokus.
     
    9
    Anglie v posledních okamžicích trochu sešlápla plyn a zastavila úvodní nadšení belgických hráčů.
     
    10
    Mignolet poslal míč dlouhým odkopem až na polovinu Anglie, kde prodlužoval hlavičkou Fellaini, ovšem pouze ke kopačkám domácích hráčů.
     
    11
    Oxlade-Chamberlain si vrhl mezi dva protihráče a vysloužil si faul.
     
    12
    Belgičtí fanoušci každou povedenou akci, či přihrávku oceňují velkým aplausem. Teď se ocitl na zemi po faulu Parkera Fellaini.
     
    13
    Mertens si chtěl narazit s Mirallasem ve vápně, tomu však patička nevyšla a míč skončil v zámezí.
     
    14
    Oba brankáři si odkopy vyměnili míč, ten je teď v držení Angličanů.
     
    15
    Welbeck dohnal míč, který mířil do zámezí a zpětnou přihrávkou našel Oxlade-Chamberlaina, který pálil zhruba z dvaceti metrů. Tentokrát nepodklouzl, ale i tak nezamířil mezi tři tyče.
     
    15
    Máme za sebou čtvrt hodiny a stadionem už obíhá mexická vlna, fanoušci si zatím utkání náramně užívají a tak to má být.
     
    16
    Angličané hledají skulinku, kudy by se dostali k ohrožení belgické brány, soupeř však zatím dobře vykrývá prostor a Albionu nedovoluje nic navíc.
     
    16
    Vermaelen si nedělal násilí a poslal míč k brankáři Mignoletovi, který ho poslal dlouhým nákopem dopředu.
     
    17
    Zajímavá situace před anglickou brankou. Za míčem se řítil Cahill, na kterého dorážel Mertens. Hart vybíhal proti míči a srazil se přitom s Cahillem a Mertens uklidil míč do prázdné brány. Píská se však faul belgického hráče a gól tak neplatí. Mertens navíc dostává žlutou kartu, no moc se mi to nezdálo jako faul, ale rozhodčí je pánem na hřišti.
     
    19
    Cahill odchází trochu otřesený k ošetření a nakonec musí střídat, do hry tak přichází Lescott. Cahill dnes dohrál a přejme mu, aby to nemělo další následky.
     
    20
    Pokud by Cahill nemohl na Euro, o čemž je teď hodně předčasné mluvit, byla by to pro Roy Hodgsona už třetí ztráta po Barrym a Lampardovi. Podobné zranění si přivodil v utkání Holandska proti Slovensku Bouma, jenž se srazil se svým spoluhráčem Heitingou.
     
    21
    Na hřišti se toho nyní příliš neděje, Belgičané se při své akci nachytali do ofsajdu, Angličané se také nijak výrazně neprosadili.
     
    22
    Fellaini svádí uprostřed hřiště urputné souboje s duem Gerrard, Parker. Nyní byl faulován. Určitě je však na takový styl hry z Evertonu zvyklý.
     
    23
    Belgičané operují s míčem na polovině Anglie a nakonec celý pobyt zakončil střelou Witsel. Ta proletěla těsně nad břevnem.
     
    24
    Anglii se zatím vůbec nedaří přechod do útoku. Našli by se i výjimky, ale opravdu v minimálním množství.
     
    25
    Fellaini vyslal kolmicí dopředu Hazarda, ten byl ale zdvojen a musel vrátit míč z vápna zpět do středu pole.
     
    26
    Skluz Johnsona na Mertense přišel příliš pozdě a odnesli to nohy belgického hráče, standardka pro Belgii...
     
    26
    ...míč se dostal ve vápně k Fellainimu, který si však špatně zpracoval míč, který mu odskočil. Nakonec z toho byl alespoň rohový kop, který ale Belgičané nevyužili.
     
    27
    Pamatujete si hru Anglie na MS 2010? Tak zatím je to podobná urputnost a bezradnost.
     
    28
    Angličanům chybí v kombinaci především nějaká invence, je to stále stejný vzorec, který ale zoufale nefunguje. Křídla jakoby dnes vůbec neexistovala a to hlavně v případě Milnera, který je zatím hodně nevýrazný.
     
    30
    Parker ustřihl akci Vertonghena pouze za cenu žluté karty a bylo to úplně zbytečné, protože Vertonghen byl s míčem ještě na své polovině.
     
    31
    Ashley Cole poslal vřelý pozdrav Hazardovi k působení v Chelsea a budoucího spoluhráče poslal ostře na trávník.
     
    32
    Youngova standardka letěla do vápna, ale nikdo z jeho spoluhráčů ji nedokázal zužitkovat a tak jen prosvištěla do zámezí.
     
    33
    Johnson posílal přihrávku na Milnera, ten má sice rychlé nohy, tohle ale stihnout nemohl.
     
    34
    Centr na Fellainiho, který si nabíhal na vzdálenější tyč. Ale pasu chyběla výrazně přesnost.
     
    35
    Angličané vymýšleli zajímavou kombinační akci, ale co z ní vzešlo, to k tomu bylo hodně vzdálené, a i proto se Gerrard ocitl v ofsajdu.
     
    36
    Anglie právě vstřelila branku!

    Anglie je sice nevýrazná, ale velkou chybu dokáže potrestat. Belgičané přišli před půli o míč, díky dobrému napadání Angličanů, Dembélé zbytečně dlouho držel loptu. Míč se dostal k Youngovi, který poslal kolmicí do gólovky DANNYHO WELBECKA. Ten si v situaci poradil skvěle a přehodil vybíhajícího brankáře Mignoleta.
     
    37
    Jsem zvědavý zda vstřelený gól nějak hru Anglie oživí, domácí by to určitě potřebovali.
     
    39
    Jsou to však opět Belgičané, kteří jsou aktivní směrem dopředu, teď mají k dispozici rohový kop...
     
    40
    ...ale z rohu to těžko půjde přes stoperské duo Terry - Lescott. Ani nyní výrazné ohrožení Hartovy branky nepřišlo.
     
    41
    Belgičané okupují anglické vápno. To je však vše kam je Angličané pustí. Nakonec pálil Hazard, jeho střela byla tečována přímo do náruče Harta.
     
    42
    Brankář Mignolet si dovolil kličku na napadajícího Younga a pak poslal míč nejbližšími spoluhráči. Sebevědomí belgického brankáři rozhodně nechybí.
     
    43
    Anglie se nadechovala k brejku, ale dobře se vrátil Vertonghen.
     
    43
    Za pár okamžiků pádil dopředu Welbeck a rozhodl se pro individuální akci, ve které však nebyl úspěšný.
     
    44
    Fellaini se dostal do střetu s Ashley Colem a dostal od něj už na zemi loktem, Takovýchto věcí by se měl anglický obránce vyvarovat, na EURU by se mu to mohlo pekelně vymstít.
     
    45
    Milner zabojoval, získal míč směřující do zámezí a zpětnou přihrávkou našel před vápnem Gerrarda, ten pálil technicky k levé tyči, ovšem trefil pouze belgického hráče. I další střela pak byla zblokována.
     
    45+1
    Rozhodčí nastaví nad rámec první půle ještě dvě minuty.
     
    45+2
    Mertens posílal centr do vápna, ten byl ale hodně nepovedený a mířil do míst, kde nebyl nikdo z belgických hráčů.
     
    První poločas skončil.
     
    První půle nebyla nějakou lahodící podívanou. Anglie zatím nepředvádí nikterak skvělý výkon, právě naopak. I přesto však vedou domácí gólem Welbecka z 36. minuty 1:0. Pro Welbecka to byl první gól v seniorské reprezentaci.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O přestávce dostal ocenění David Beckham za více než 100 reprezentačních startů.
     
    47
    Centr Chamberlaina do vápna z levé strany, belgická obrana si poradila. Angličané ale začali druhou půli ofenzivně.
     
    47
    Anglický roh v podání Younga Belgičané ubránili a tím také končí menší úvodní tlak Anglie.
     
    48
    Dobrá přihrávka na Chamberlaina za obranu a centr do vápna, který nakonec znamená další rohový kop....
     
    49
    ...k hlavičce se dostal Terry, ale v obtížné pozici netrefil bránu.
     
    50
    Belgičané se zatím nemohou dostat do hry a v držení míče byli ve druhé půli jen minimálně.
     
    51
    Hazard se dostával přes Cola, ale byl dobře zdvojen Lescottem, který ho zastavil.
     
    52
    Vertonghenova střela z dvaceti metrů neměla gólové parametry ani náhodou a míč zanesla daleko od anglické brány.
     
    53
    Mám zprávy o tom, že Gary Cahill nyní absolvuje vyšetření v nemocnici. Cahill musel střídat v první půli poté, co se srazil s brankářem Hartem.
     
    53
    Máme tu druhé anglické střídání. Ze hry odchází Danny Welbeck a nahradí ho Wayne Rooney, který bude na EURU Angličanům k dispozici kvůli karetnímu trestu až na poslední zápas základní skupiny.
     
    54
    Milnerovi se povedlo odcentrovat a Chamberlain pak následně hledal hlavičkou na penaltě Rooneyho, k tomu se už ale míč nedostal.
     
    55
    Mertensova nepovedená střela a následný odkop Harta od anglické brány.
     
    56
    Vermaelen fauloval Milnera a ještě si sám přivodil nějaké bolestivé zranění.
     
    57
    Vermaelen ošetřován a nemělo by to být nic vážného, belgický kapitán se za chvíli opět zapojí do hry.
     
    58
    Gerrard měl kolem sebe dost prostoru a už se zdálo, že bude střílet. Nakonec ale přihrával na levé křídlo na Younga, ten se však nacházel v ofsajdu a navíc přihrávka ani nebyla přesná.
     
    59
    Chamberlain si nyní ukousl velké sousto a prohrál souboj s Dembélém, který byl hodně na ostré lokty.
     
    59
    Belgické střídání. Ze hřiště odchází Kevin Mirallas a pustí do hry hráče Twente Nacera Chadliho.
     
    60
    Belgičané v útoku, který zakončil střelou zpoza vápna Mertens. Hart neměl s nepříliš ostrou ranou žádné problémy. Mertens je dnes střelecky nejaktivnějším belgickým hráčem.
     
    61
    Hazardova technická střela zpoza vápna Harta neohrozila, šla přímo doprostřed brány
     
    62
    Opět Hazard, tentokrát našel z levé strany svým pasem ve vápně Fellainiho. který dokázal zakončit, ale střela mu v celkem nadějné pozici vůbec nesedla a skončila v rukavicích Harta.
     
    62
    Angličané už dlouho nezaútočili, teď jsou to především Belgičané, kteří jsou aktivní směrem do útoku.
     
    63
    Belgičanů se ale dnes moc nedaří překonávat hustou anglickou obranou. Než se dostanou hosté před vápno, je vše v pořádku, pak už je to horší.
     
    64
    Angličané jsou až moc pasivní a koledují si. Centr do vápna z pravé strany však opět krotí brankář Hart.
     
    65
    Další belgický útok ztroskotal, hostům prostě chybí kvalitnější finální fáze.
     
    66
    Dvojité anglické střídání. Ze hry odchází Young a nahradí ho Defoe. Další střídání je pak ryze arsenalské. Walcott nahrazuje svého spoluhráče Chamberlaina.
     
    67
    Co je Belgičanům platná poziční převaha, když se dostávají do nebezpečných šancí hodně sporadicky a když už, tak selže zakončení.
     
    68
    Jestli Roy Hodgson nyní ordinuje svým svěřencům svědomité bránění, daří se mu to, Nezdá se mi však, že by to měla být správná cesta na úkor útočné aktivity.
     
    69
    Do hry se dostane Phil Jagielka, který nahradí Johna Terryho. Jagielka nahradil v nominaci zraněného Barryho.
     
    70
    Nevím zda se anglickým fanouškům tento způsob hry líbí, spokojeni s ním ale asi moc nebudou. Zatím je však účelný, pokud chtějí hrát Angličané na 1:0.
     
    71
    Na druhou stranu jedna zbloudilá střela a anglické vedení je rázem pryč.
     
    72
    Dries Mertens opouští hřiště a do hry přichází Romelu Lukaku, mladý belgický talent hrající za Chelsea. I když to hrající je v letošní sezóně hodně zavádějící. Lukaku toho za londýnský klub příliš nenahrál.
     
    73
    Zajímavá standarka pro Anglii. belgická obrana musí zpozornět...
     
    74
    ...žádné nebezpečí z toho nebylo. Belgie neměla v obraně problémy.
     
    75
    Že by se Anglie nadechla k útoku? Nyní to tak vypadá, prach víří především střídající Defoe.
     
    76
    Dobrá belgická kombinace vedla až do vápna, kde Hazard poslal míč na Lukaka, jenž zkoušel zakončit, ale anglická obrana mu to nedovolila. Jeho střela byla zblokována Colem.
     
    78
    Gillet se s tím nepáral a bez přípravy trefil z dvaceti metrů levou tyč! Hart za míčem jen ohlédl, vyrovnání bylo blízko.
     
    79
    Tak Hart teď neměl vůbec dobrý nápad. Místo, aby míč odkopl, chtěl vyzrát nad Lukakem, což se mu vůbec nepovedlo a může být rád, že se pískal faul.
     
    80
    Belgičané se snaží, ale jejich centry nemají přesnost. Tedy abych to opravil, přesné jsou, ale jen v tom, že míří bezpečně do náruče brankáře Harta.
     
    81
    Hazard našel před vápnem Fellainiho, jeho střela ale byla zblokována a opět to byl Ashley Cole. Následná střela Witsela pak byla hodně nepřesná.
     
    82
    Belgičané už otevírají více zadní vrátka a to je šance pro domácí. Defoe teď trefil svojí střelou uvnitř vápna levou vzdálenější tyč!
     
    83
    Anglické střídání. Do hry půjde Jordan Henderson a nahradí svého spoluhráče z Liverpoolu Stevena Gerrarda, takové generační střídání.
     
    84
    Angličané kontrolují míč. Lescott dostal slušivý obvaz, když si při jednom ze soubojů asi přivodil nějakou ránu na hlavě.
     
    85
    Rohový kop pro Anglii...
     
    85
    ...Rooney nasměřoval centr pouze na belgickou hlavu.
     
    86
    Rooneyho centr při kterém se útočník Manchesteru United ukopl a míč přeletěl bránu.
     
    86
    Vertonghenův centr odvrátil hodně zajímavým způsobem Glen Johnson a málem ohrozil vlastní bránu...
     
    87
    ...Vertonghen se dostal k hlavičce, která však skončila pouze nad anglickou brankou.
     
    88
    Míč mířil do vápna na Fellainiho, ten se sice dostal k hlavičce, ale Jagielka ho natolik rozhodil, že hlavička byla nepřesná.
     
    89
    Johnson si doslova došel pro faul. Ušetřil tak cenné vteřiny a navíc bude Anglie zahrávat zajímavou standardku kousek od vápna...
     
    90
    ...centr před bránu musel řešit brankář Mignolet, který vyrazil míč do Lescotta, od kterého se ale lopta neodrazila do brány.
     
    90+1
    Defoe šel do brejku, ale měl proti sobě tři hráče a tak o míč přišel. Na pomoc svému spoluhráči přichvátal Walcott a opět míč získal a poslal Defoea do dobré pozice. Ten ihned pálil, jenže jeho střela se do brány nevešla.
     
    90+2
    Chadli se ve vápně dostal přes Johnsona do zakončení, ale jeho nepříliš tvrdou střelu dokázal zkrotit Hart.
     
    90+3
    Fellaini pálil bez přípravy zpoza vápna k pravé tyči a donutil Harta k zákroku, ten si čisté konto pohlídal.
     
    90+3
    Do velké šance mohl jít Lukaku, ale zastavil ho ofsajd. Lukaku se hodně diví, ale v těsném postavení mimo hru byl.
     
    Konec zápasu.
     
    Angličané si v posledním testu před Eurem připsali ubráněné vítězství nad Belgií 1:0. Výkonem však příliš nenadchli, obrana ovšem fungovala proti Belgii velmi dobře. Hosté byli aktivnějším týmem, ale v největší šanci opřel Gillet míč pouze do břevna. Na gól Welbecka z první půle mohl v té druhé navázat Defoe, ale stejně jako Gillet trefil pouze tyč.

    Anglie dospěla tuhou obranou k úspěchu, možná však přišla o Cahilla, který se po střetu s Hartem v první půli musel podrobit v nemocnici vyšetření.
     
    To je pro tuto chvíli vše. Přeji pěkný zbytek sobotního večera a na počtenou. (20:17:47)

    Zdeněk Plánka

    Branky: 36. Welbeck

    Karty:   30. Vertonghen (ENG) - 17. Mertens (BEL)


    Anglie: Hart - Johnson, Cahill (19. Lescott), Terry (69. Jagielka), A.Cole - Milner, Gerrard (K) (83. Henderson), Parker, Oxlade-Chamberlain (66. Walcott) - Young (66. Defoe), Welbeck (53. Rooney).
    Belgie: Mignolet - Gillet, Kompany, Vermaelen (K), Vertonghen - Mertens (72. Lukaku), Fellaini, Witsel - Mirallas (59. Chadli), Hazard, Dembélé.

    Rozhodčí: Peter Rasmussen (DEN)

    Diváci: 90000
    bahis siteleri