Machačkala – Alkmaar 1:0 (kon.) | Neftçi Baku – APOEL 1:1 (kon.) | Tromsø – Partizan Bělehrad 3:2 (kon.)
Ekranas – FCSB 0:2 (kon.) | Liberec – Dněpropetrovsk 2:2 (kon.) | Šeriff Tiraspol – Marseille 1:2 (kon.)
Molde – Heerenveen 2:0 (kon.) | Legia – Rosenborg 1:1 (kon.) | AIK Stockholm – CSKA Moskva 0:1 (kon.)
Atromitos – Newcastle 1:1 (kon.) | Luzern – Genk 2:1 (kon.) | Dinamo Bukurešť – Met. Charkov 0:2 (kon.)
Bursaspor – Twente 3:1 (kon.) | Trabzonspor – Fehérvár 0:0 (kon.) | Dudelange – Hapoel Tel Aviv 1:3 (kon.)
Feyenoord – Sparta 2:2 (kon.) | Midtjylland – Young Boys 0:3 (kon.) | Lokeren – Plzeň 2:1 (kon.)
Debrecín – Club Bruggy 0:3 (kon.) | Hearts – Liverpool 0:1 (kon.) | Śląsk – Hannover 3:5 (kon.)
Motherwell – Levante 0:2 (kon.) | Vaslui – Inter 0:2 (kon.) | CZ Bělehrad – Bordeaux 0:0 (kon.)
Horsens – Sporting 1:1 (kon.) | Ath. Bilbao – Helsinki 6:0 (kon.) | Mura – Lazio 0:2 (kon.)
Marítimo – Dila Gori 1:0 (kon.) | Zeta – Eindhoven 0:5 (kon.)
konec
Feyenoord Rotterdam
2:2 (0:2)
AC Sparta Praha
Čtvrtek 23.08.2012, 20:00Evropská liga (předkola)
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Příjemný večer s kvalitním evropským fotbalem přeje všem fanouškům Tomáš Kohlmann. Na rotterdamském stadiónu De Kuip pražská Sparta odehraje jeden z klíčových duelů v celé sezóně, proti místnímu Feyenoordu rozehraje bitvu o postup do základní skupiny Evropské ligy.


    FEYENOORD ROTTERDAM

    V kádru loňského vicemistra Nizozemska se přes léto událo pořádné zemětřesení. Do svého domovského celku Manchesteru City se po exkluzivní sezóně v podobě dvaceti branek v třiadvaceti soutěžních zápasech vrátil John Guidetti. S ním se na Britské ostrovy vydali i defenzivní záložník Karim El Ahmadi a především základní stavební kámen celé defenzivy, Ron Vlaar. Oba společně zamířili do Aston Villy. Další kvalitní fotbalista a starý známý Sparťanů ze vzájemného zápasu s PSV Eindhoven Otman Bakkal se z hostování vrátil zpět do PSV a následně se nechal zlákat ruskými dolary v Dinamu Moskva. Místo nich přišla celá řada talentovaných mladíků doplněná zkušeným stoperem Jorisem Mathijsenem.

    Feyenoord má za sebou dva ligové duely. V tom prvním přivezl tři body z Utrechtu zásluhou trefy Sekou Cissého a v sobotu v letošní domácí premiéře remízoval s Heerenveenem nerozhodně 1:1, domácím zajistil alespoň bod Ruben Schaken brankou v 85. minutě, kdy už byl ve sprše vyloučený Mathijsen.

    SPARTA PRAHA

    Po úvodní remíze v pražském derby na Dukle se Sparťané výsledkově zvedli a v následujících třech zápasech proti celkům z dolní poloviny tabulky získali plný počet devíti bodů. Významně k nim pomohl kamerunský ostrostřelec Leo Kweuke, jenž v lize odehrál dosud tři utkání, v nichž zaznamenal tři branky a proti Českým Budějovicím i dvě asistence. Kweuke měl také zásadní podíl na postupu z třetího předkola přes Admiru Wacker, když rakouskému soupeři vstřelil branku na hřišti soupeře a v domácí odvetě ten počet dokonce zdvojnásobil. Celkem se tak může pyšnit bilancí šesti branek v pěti soutěžních zápasech.

    Trenér Letenských Vítězslav Lavička dnes bude postrádat LAdislava Krejčího, jenž si doléčuje vykloubené rameno. Naopak do hry by po zranění mohl zasáhnout Marek Matějovský.

    PODZIM 2001

    Sparta má na Feyenoord výborné vzpomínky, neboť oba celky se utkaly v roce 2001 v rámci základní skupiny Ligy mistrů a Sparta nizozemského soupeře deklasovala. Nejdříve v domácím prostředí zvítězila 4:0 brankami Hartiga, Labanta, Kincla a Michalíka, zvítězit pak dokázala i v rotterdamském fotbalovém chrámu De Kuip. První branku vstřelil jediný pamětník v kádrech obou týmů, Jiří Jarošík, tu druhou pak vsítil jeho jmenovec Novotný. Díky těmto dvěma vítězstvím se Sparta kvalifikovala do osmifinálové skupiny, její soupeř byl přeřazen do Poháru UEFA a v něm se na jaře roku 2002 radoval z celkového triumfu.
     
    Úvodní sestavy:

    Feyenoord Rotterdam: Mulder - Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, Nelom - Leerdam, Clasie, Immers - Schaken, Fernandez, Cissé

    AC Sparta Praha: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamić - Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Skalák - Kadlec - Kweuke

    Rozhodčí: Rasmussen - Sonderby, Hoeg (DEN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První vážné ohrožení Vaclíka zapříčinili sami Sparťané! Nepříliš přesný dlouhý nákop Martinse Indiho osamocený Pamič hlavou přímo sklepl do běhu Schakenovi, domácí útočník už ale byl naštěstí z ideálního střeleckého úhlu a střílel do připraveného sparťanského brankáře. Takovýchto hrubých chyb se ale pro úspěch v dnešním zápase Sparťané dopouštět nadále nemohou!
     
    3
    Hlavní roli v další útočné akci Feyenoordu hrál znovu Schaken, jeho přihrávku po individuální akci ale nedokázal atakovaný Cissé zpracovat.
     
    5
    Poprvé se v útočné činnosti předvedli i "Rudí", Hušbauer vysunul za domácí obranu Kadlece, tomu ale v klíčovou chvíli dokázal skvělým zákrokem vypíchnout míč Martins Indi.
     
    7
    Nepřesný pas původně adresovaný Sekou Cissému končí v rukavicích Vaclíka, jeho odkop ale doletěl pouze do zámezí. V hloubi vlastní poloviny vhazují domácí.
     
    8
    Holanďané udrželi míč na svých kopačkách pouze několik sekund, následné autové vhazování Sparťanů provedl Pamič, míč si zpracoval Kweuke a hledal mezi dvěma protihráči rozběhnutého Kadlece, stopeři Feyenoordu ale zalepili díru mezi sebou včas a míč na sparťanského mladíka nepropustili.
     
    9
    Kadeřábek u postranní čáry nedokázal zpracování v akrobatické pozici dovést do zdárného konce a vhazují domácí.
     
    10
    Kadlec si hledal střelecký prostor před pokutovým územím Feyenoordu, jeho ránu zablokoval Mathijsen.
     
    11
    Hušbauer napřáhl z dobrých třiceti metrů a brankář Mulder marně svištěl vzduchem, naneštěstí pro Spartu se ale rána sparťanského středopolaře odrazila od břevna! Balón následně po vysokém odrazu do vzduchu padal těsně před domácí branku, tam už se ale hosté k dorážce probít nedokázali. První pořádná sprcha pro Feyenoord, domácí nechali Hušbauerovi ve středu pole až příliš mnoho prostoru a mohlo se jim to snadno vymstít!
     
    13
    Sparťané se od úvodních minut prezentují sympatickým celoplošným napadáním a pořádně znepříjemňují domácím rozehrávku od samotného zárodku. Určitě nepřijeli pouze bránit na hřiště mírného favorita tohoto pohárového dvojzápasu.
     
    15
    Prvního rohového kopu domácích se ujal jejich teprve jedenadvacetiletý kapitán Clasie, nenašel ale žádného ze svých spoluhráčů.
     
    15
    O pár sekund později už ale bylo se Spartou podstatně hůře! To když technicky výborně vybavený stoper Martins Indi naservíroval exkluzivní přihrávku do pokutového území Fernandezovi, ten se ocitl tváří v tvář Vaclíkovi, sparťanský brankář ale zachránil svůj celek od pohromy včasným vyběhnutím.
     
    17
    Schaken si v těžké pozici dokázal zpracovat míč přes Pamiče, poté si chorvatského obránce efektní kličkou položil na zem a Pamičovi nezbylo nic jiného než Schakena fauloval. Domácí mají k dispozici standardní situaci v podobě zkráceného rohu.
     
    18
    Před branku rozehrál znovu Clasie, opět ale bez ohrožení Vaclíkovy branky.
     
    18
    Domácí se snaží o přímočarý fotbal, středem hřiště se vydal na útočný výlet Martins Indi, před pokutovým územím si i našel prostor ke střele, ta mu ale absolutně nevyšla a míč se dokutálel k Vaclíkovi.
     
    19
    Další útočná snaha Feyenoordu. Po povedené kombinační akci se dostal do zakončení Janmaat, v těžké pozici přes bránícího Švejdíka ale nasměroval míč přímo do připraveného Vaclíka.
     
    21
    Po rohovém kopu Sparťanů se do zakončení hlavou dostal Jarošík, míč ale nedokázal nasměrovat na domácí svatyni. Po skrumáži před Mulderem ale zůstal v pokutovém území ležet Martins Indi a s jeho zdravotním stavem to vůbec nevypadá nejlépe.
     
    22
    Za doprovodu lékaře a potlesku fanoušků už ale domácí fotbalista odchází za postranní čáru po svých a v zápase se bude moci pokračovat.
     
    22
    Pokračovat by se mělo i s Martinsem Indim, který už se hlásí o návrat na hřiště.
     
    23
    Sparta právě vstřelila branku!
    Letenská armáda slaví! Sparťané se po povedené akci ujímají vedení! Matějovský hlavou přiťukl míč kolmicí do vápna na volného Kweukeho, jeho střílený pas před branku srazila do sítě dvojice Václav Kadlec a bránící Joris Mathijsen. Branka by měla být připsána VÁCLAVU KADLECOVI! Feyenoord - Sparta 0:1!
     
    25
    Po souboji s Kweukem zůstal ležet ve středovém kruhu Martins Indi a domácí fanoušci mohutným pískotem doprovází žlutou kartu pro sparťanského útočníka. Hlavní Rasmusen se ještě běžel poradit s asistentem Hoegem, výrazněji trestat Kweukeho poté nemíní.
     
    27
    Sparta právě vstřelila branku!
    Snový průběh má zápas pro Spartu, neboť VÁCLAV KADLEC si v pokutovém území nádherně obhodil míč kolem Leerdama a nekompromisní ránou překonává bezmocného brankáře Muldera!
     
    29
    Za pískotu fanoušků už začínají být domácí velmi nervózní a na jejich kopačkách je to podstatně znát. Okamžitě ženou hru dopředu, ovšem dobře napadající Sparťané jim nedávají prostor ve své polovině k útočné akci.
     
    30
    Mathijsen tak musel snažení o ohrožení Vaclíka zahájit dlouhým nákopem do pokutového území, tím ale celou akci i zakončil, neboť hledal spoluhráče velmi nepřesně a míč doputoval ke sparťanskému brankáři.
     
    31
    Sparťané získali míč v blízkém okolí středové čáry, Matějovský jej rychle vyvedl po útočné polovině, uvolnil na pravém křídle Vidličku, centr sparťanského obránce ale doletěl pouze do rukavic brankáře Muldera.
     
    33
    Po rohovém kopu domácích míč propadl v pokutovém území, z otočky se do něj pořádně opřel Leerdam, ale zblízka sparťanskou branku přestřelil.
     
    34
    Atraktivní průběh zápasu pokračuje! Z dvaadvaceti metrů vyslal parádní projektil ze své kopačky Immers, brankář Vaclík se ale vymrštil do vzduchu a neméně skvělým zákrokem vytěsnil míč nad branku! Další krásný fotbalový moment.
     
    35
    Sparťané znovu atakovali pokutové území soupeře, Kweuke se ale do zakončení neprobil.
     
    37
    Z obou stran vyslali své centry před sparťanskou branku během několika sekund, zakončit akci střeleckým pokusem se jim ale nepovedlo.
     
    39
    Až na trestuhodné zaváhání Pamiče z úvodní minuty zatím Sparťané brání velmi precizně a nenabízí domácím vyložené střelecké příležitosti. Znovu se jim podařilo ukončit jeden z mnoha útoků domácích před pokutovým územím.
     
    41
    Na pravém křídle se k centru neprobil Kadeřábek a Nelom v souboji s ním vybojoval dokonce odkop od domácí branky.
     
    42
    Po Pamičové autovém vhazování byl na hraně pravidel atakován Matějovský, dánský sudí ale nechává ve hře pokračovat a vhazovat budou tentokrát domácí.
     
    43
    Cissého na levém křídle dobře pokryl Vidlička a domácí budou pokračovat akci pouze pomocí prostřednictvím rohového kopu.
     
    44
    Po dalším z Clasieových centrů od rohového praporku sudí Rasmussen viděl faul Fernandeze na Kweukeho a rozehrávat od své svatyně bude moci začínající reprezentační brankář Vaclík.
     
    45
    Rozhodčí Rasmussen k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+1
    Schaken si sběhl z levého křídla před pokutového území, do jeho rány se ale včas postavil Švejdík a srazil míč výrazně mimo sparťanskou branku.
     
    45+2
    Matějovský rozehrál standardní situaci ze středu hřiště krátkou narážečkou s Hušbauerem, poté dlouhým centrem hledal Jarošíka, příliš jej ale přetáhl a sparťanská útočná snaha v ten moment končí.
     
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství na stadiónu De Kuip v Rotterdamu dopadlo nad očekávání fantasticky! Sparta vede nad domácím Feyenoordem 2:0, o což se dvěma brankami postaral Václav Kadlec! Domácí byli nebezpeční, vypracovali si šance, naštěstí pro Letenské proti nim ale stála nepřesná koncovka či skvělý brankář Vaclík. Pokračovat budeme za necelou čtvrthodinu a určitě je nač se těšit!
     
    S plnou hlavou starostí přichází z útrob stadiónu slavný trenér domácích Ronald Koeman, jeho svěřenci prohrávají s pražskou Spartou po prvním poločase 0:2, během několika desítek sekund bude atraktivní a skvěle se vyvíjející utkání pokračovat druhým dějstvím.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Kadeřábek se krátce po změně stran pokusil o individuální průnik po pravém křídle, k centru se ale neprosadil. Výborným nasazením ale dokázal srazit odkop Janmaata přímo ke Kadlecovi, jeho centr před branku srazil do boční sítě Martins Indi.
     
    47
    Sparťané poté měli k dispozici hned dva rohové kopy, prosadit se k zakončení ale nedokázali.
     
    48
    Hra už se ale začíná přesouvat o očekávanému obrazu a to útočnému snažení domácích, které ale Sparťané pacifikují výbornou hrou bez míče.
     
    50
    Schakenův centr z pravé strany snadno stahuje do svých rukavic pozorný Vaclík.
     
    52
    Už téměř dvě minuty bez přerušení hrají domácí s míčem na svých kopačkách, ovšem nemají kudy vniknout k pokutovému území a k občasnému pískotu fanoušků se s míčem nadále pohybují v okolí středové čáry.
     
    53
    Po souboji s Pamičem padl v pokutovém území k zemi Schaken, o penaltu si ale říkal až moc vehementně a sudí Rasmussen rozhodl zcela v pořádku s fotbalovými pravidly, nechává ve hře pokračovat. Samozřejmě se to mohutně nelíbí domácím fanouškům.
     
    54
    Sekou Cissé vysunul do pokutového území Fernandeze, ten střílel už v těžké pozici padajícího střelce a na dobře vyběhnutého Vaclíka si nepřišel.
     
    56
    Vaclík musel znovu zasahovat, to když Janmaatův přespříliš přetažený centr ještě dokázal nasměrovat na sparťanskou branku Immers, hostující brankář ale byl připravený a míč zachytil do svých rukavic.
     
    58
    Kweuke si před pokutovým územím Feyenoordu dobře pokryl míč, posléze si individuálním průnikem našel cestu až k brankáři Mulderovi, střelu ale měl na dlouhou nohu a mířil výrazně vedle domácí branky.
     
    60
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Domácí fanoušci poprvé bouří! MIGUEL NELOM měl až příliš volného prostoru před pokutovým územím a jeho rána z dvaceti metrů zaplula ke vzdálenější tyči sparťanské branky! Vaclík skákal marně a Feyenoord vycítil naději.
     
    62
    Druhým žlutým hříšníkem zápasu se stává Josef Hušbauer.
     
    64
    Dvojnásobné střídání Feyenoordu, domácí trenér Koeman vytáhl z rukávu trumfy v podobě Elabdellaouiho a Vormera ...
     
    64
    ... ze hry jsou stažení Leerdam a Cissé.
     
    66
    Fernandez vybojoval standardní situaci v hloubi útočné poloviny, Clasieův centr ale nenašel žádného z jeho spoluhráčů. Jedno je jisté, zbývající necelé půlhodina včetně nastaveného času ještě bude pro Sparťany pořádně horká a dlouhá.
     
    68
    Úžasná atmosféra doprovází dnešní duel, fanoušci Feyenoordu se neustále prezentují mnoha hlasitými skandováními a chorály. Ne nadarmo brzy vyprodali svůj sektor pro odvetu, která se koná na pražské Letné za týden.
     
    69
    Fernandeze ve středu hřiště sestřelil k zemi Jarošík, ještě před rozehrávkou standardní situace ale Sparťané poprvé mění svoji jedenáctku na hřišti, Kadeřábka nahrazuje Přikryl.
     
    70
    K povedené ráně napřáhl Clasie a ta prosvištěla jen těsně vedle sparťanské branky!
     
    72
    Do rozehrávky domácích na sparťanské polovině výborně vtrhl Kadlec a vybojoval faul Claiseho.
     
    73
    Krátce po rozehrání se skvěle hrající Kadlec zčistajasna objevil v pokutovém území Feyenoordu, jeho ránu ale stačil zpomalit obranným zákrokem Mathijsen a brankář Mulder už poté měl u tyče snadnou práci zachytit míč.
     
    75
    Matějovského jemný oblouček do pokutového území si na hruď zpracoval Kweuke, dle rozhodnutí dánského sudího si ale pomohl útočným faulem.
     
    76
    Znovu píská dánský sudí proti Spartě, tentokrát už ale výrazně blíže hostující branky. To když po kontaktu s Matějovského kopačkou upadl Immers a domácím se nabízí zajímavá standardní situace. Sparťanský kapitán za svůj zákrok šlapákem vidí žlutou kartu.
     
    77
    Domácí kapitán Clasie z třiceti metrů místo střely zvolil centr, ten odvrací pozorný Kweuke.
     
    79
    Příležitost Sparty! Přikryl před pokutovým územím natáhl k utěšené ráně, proti niž vyletěl do vzduchu brankář Mulder a míč efektním zákrokem vytěsnil nad břevno své branky.
     
    80
    Nebezpečno už ale bylo zase i před brankou Sparty. Schaken vnikl od postranní čáry ke středu hřiště, předložil míč Clasiemu, domácí kapitán ale ránou bez přípravy výrazně míjí sparťanskou svatyni.
     
    81
    Závěrečné střídání domácích, Guyona Fernandeze nahradil teprve osmnáctiletý útočník Anass Achahbar.
     
    82
    Kadlec si probil cestu přes obranu domácích, v závěrečné fázi své akce ale byl ostře atakován a míč nasměroval výrazně mimo Mulderovu branku.
     
    83
    Podruhé střídají Sparťané, Matějovský předává kapitánskou pásku Jarošíkovi a do hry vpouští Holka.
     
    85
    Domácí získali rohový kop, centr Clasieho ale v pádu odvrací před vlastní brankou skvěle bránící Kweuke.
     
    86
    Fotbalisté Feyenoordu bezprostředně atakovali pokutové území Sparty, naštěstí pro Letenské norský mladíček z Manchesteru City hostující v nizozemském celku Elabdellaoui příliš přetáhl svůj centr na Schakena a ten už nedokázal zpracovat míč na hrací ploše.
     
    86
    Poslední střídání dnešního zápasu, možný hrdina zápasu Kadlec přepustil své místo na závěrečné minuty Pavelkovi.
     
    88
    Domácí se usadili na sparťanské polovině, Elabdellaouiho centr Vaclík v těžké pozici dokázal vytěsnit před dotírajícími Achahbarem a Schakenem, do odraženého míče vložil veškerou sílu Nelom, nasměroval jej ale výrazně mimo sparťanskou svatyni.
     
    89
    Schaken se mezi trojicí Sparťanů neprodral do pokutového území, akce domácích pokračuje rohovým kopem.
     
    90
    Od rohového praporku tentokrát posílal míč před branku Vormer, ani jeden z jeho dvou centrů se ale neujal a domácí už tlačí čas.
     
    90
    Sudí Rasmussen jim ještě přidává čtyři nastavené minuty naděje na vyrovnání stavu a připravení si zajímavější výchozí pozice do pražské odvety, Sparťané ale zatím brání výborně.
     
    90+2
    Domácí měli možnost sedmého rohového kopu, Vormerův centr ale Sparťané postupně odvrací až na útočnou polovinu.
     
    90+2
    Drtivý nápor Feyenoordu přináší obklíčení Sparťanů v jejich pokutovém území a další rohové kopy.
     
    90+3
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Mohutná exploze radosti v ochozech stadiónu De Kuip bohužel doprovází závěr zápasu! Immers zády k brance přihrál míč naslepo na přední tyč, kde patičkou zakončil akci ANASS ACHAHBAR a překvapil tím všechny sparťanské zadáky včetně brankáře Vaclíka.
     
    Konec zápasu.
     
    V Rotterdamu je dobojováno! Sparta měla na dosah fantastickou výchozí pozici do odvety, ještě v poločase vedla o dvě branky zásluhou Kadlecových tref, domácí ale po změně stran využili výrazně pasivnější hry Sparty a dokázali průběh zápasu vyrovnat. Fotbalově krásné utkání ale připravilo to nejlepší menu pro odvetu na pražské Letné, ta se odehraje příští čtvrtek od 19:00 hodin a samozřejmě budeme u toho v našem přenosu. Do té doby se těším na přečtenou. (21:54:28)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 60. Nelom, 90+3. Achahbar - 23. Kadlec, 27. Kadlec

    Karty:   25. Kweuke (SPA), 62. Hušbauer (SPA), 76. Matějovský (SPA)


    Feyenoord Rotterdam: Mulder - Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, Nelom - Leerdam (64. Vormer), Clasie, Immers - Schaken, Fernandez (83. Achahbar), Cissé (64. Elabdellaoui)
    AC Sparta Praha: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamić - Kadeřábek (69. Přikryl), Matějovský (83. Holek), Hušbauer, Skalák - Kadlec (86. Pavelka) - Kweuke

    Rozhodčí: Rasmussen - Sonderby, Hoeg (DEN)
    Čtvrtek 30.08.2012
    Sparta - Feyenoord 2:0

    Branky: 60. Kadlec (pen.), 70. Jarošík

    Karty:   63. Matějovský (SPA) - 1. Immers (FEY), 85. Janmaat (FEY), 86. Mulder (FEY)

    bahis siteleri