Dněpropetrovsk – Liberec 4:2 (kon.) | Dila Gori – Marítimo 0:2 (kon.) | APOEL – Neftçi Baku 1:3 (kon.)
Heerenveen – Molde 1:2 (kon.) | Rosenborg – Legia 2:1 (kon.) | CSKA Moskva – AIK Stockholm 0:2 (kon.)
Hapoel Tel Aviv – Dudelange 4:0 (kon.) | Helsinki – Ath. Bilbao 3:3 (kon.) | Eindhoven – Zeta 9:0 (kon.)
FCSB – Ekranas 3:0 (kon.) | Sparta – Feyenoord 2:0 (kon.) | Young Boys – Midtjylland 0:2 (kon.)
Met. Charkov – Dinamo Bukurešť 2:1 (kon.) | Genk – Luzern 2:0 (kon.) | Plzeň – Lokeren 1:0 (kon.)
Marseille – Šeriff Tiraspol 0:0 (kon.) | Fehérvár – Trabzonspor 0:0 (po pen.) | Club Brugge – Debrecín 4:1 (kon.)
Bordeaux – CZ Bělehrad 3:2 (kon.) | Partizan Bělehrad – Tromsø 1:0 (kon.) | Hannover – Śląsk 5:1 (kon.)
Levante – Motherwell 1:0 (kon.) | Inter – Vaslui 2:2 (kon.) | Alkmaar – Machačkala 0:5 (kon.)
Newcastle – Atromitos 1:0 (kon.) | Twente – Bursaspor 4:1 (po pr.) | Lazio – Mura 3:1 (kon.)
Liverpool – Hearts 1:1 (kon.) | Sporting – Horsens 5:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:0 (0:0)
Feyenoord Rotterdam
Čtvrtek 30.08.2012, 19:30 • Generali Arena • Evropská liga (předkola)
Předzápasové kurzy
     
    Los základních skupin proběhne zítra a už je jisté, že vzhledem k celé řadě atraktivních protivníků se Sparta může těšit na zajímavé soupeře.

    Z radující se Letné přeji příjemný zbytek čtvrtečního večera a při nedělním zápase s Hradcem Králové se těšim opět na přečtenou. (21:27:32)
     
    Sparťanští fotbalisté i dobrých deset minut po zápase obchází tribuny letenského stadiónu a vzájemně se radují s fanoušky.
     
    Na Letné se slaví a ještě nějakou dobu slavit bude! Postup do Evropské ligy byl základním cílem pro letošní sezónu, čáru přes klidný postup ale udělal los závěrečného předkola, který si se Spartou zalaškoval a po ruské Machačkale ji přihrál zřejmě druhého nejtěžšího soka ze všech nenasazených celků.

    Úvodní souboj na stadiónu De Kuip v Rotterdamu Letenští rozehráli přímo snově, když už v prvním poločase se díky dvěma trefám Václava Kadlece ujali výraznějšího vedení. Druhý celek loňské sezóny nizozemské nejvyšší soutěže ale v druhém poločase velkou snahou docílil vyrovnání, když na Nelomovu trefu navázal v nastaveném čase osmnáctiletý náhradník Achahbar a postaral se o nerozhodný výsledek prvního zápasu.

    Odveta byla téměř hodinu naprosto otevřená, Sparťané precizním výkonem nepouštěli hosty do výraznější příležitosti, přesto Feyenoord chvílemi ukazovali, že má výborně nacvičený rychlý přechod do útoku a každým okamžikem může být nebezpečný. V 59. minutě ale centr Hušbauera zablokoval rukou Martins Indi a rozhodčí Bebek okamžitě ukázal na penaltový puntík. Z něj nezadržitelně skóroval potřetí v tomto dvojzápase Kadlec a přidal pohodu na domácí kopačky. Radost na Letné ještě navýšil přesnou hlavičkou Jarošík a Sparta se může těšit na los základních skupin Evropské ligy!
     
    Ač mnozí evropští experti i sázkové kanceláře mírně favorizovaly v tomto pohárovém dvojzápase nizozemského vicemistra, dokázali fotbalisté pražské Sparty skvělým výkonem po celých 180 minut v obou zápasech soupeře přehrát. Po deseti letech je Feyenoord opět po evropském souboji se Spartou na kolenou!
     
    Ivan Bebek k obrovskému nadšení v ochozech i na hřišti naposledy foukl do své píšťalky a definitivně posílá Spartu do základní skupiny Evropské ligy!
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Nelom se u postranní čáry uvolnil přes Vidličku, jeho centr před branku se ale nesetkal s úspěchem.
     
    90+3
    Sparťanské obecenstvo už se hlasitě dožaduje závěrečného hvizdu.
     
    90+2
    Před branku odcentroval Vormer, Mathijsen se aktivně pokoušel probojovat do zakončení, sparťanská obrana ale byla důsledná a k radosti fanoušků Švejdík odkopl míč na útočnou polovinu.
     
    90+2
    Schaken ještě vybojoval jeden rohový kop pro Feyenoord.
     
    90+1
    Hosté se probojovali alespoň k centru Neloma od levé postranní čáry, před svojí brankou ale kraluje Vaclík a míč stahuje do rukavic.
     
    90
    Chorvatský arbitr Ivan Bebek ještě oddaluje oslavy postupu na Letné o tři nastavené minuty.
     
    89
    Nelom se ve středu hřiště provinil nedovoleným zákrokem vůči Hušbauerovi, hostům už evidentně schází síly i psychická pohoda k vážnější snaze o ohrožení sparťanské branky.
     
    88
    Závěrečné střídání zápasu připravil sparťanský lodivod Vítězslav Lavička, ze hry stáhl Pavla Kadeřábka a do boje vyslal jednoho z mnoha domácích mládenců Jiřího Skaláka.
     
    87
    Hosté rozehrávají na vlastní polovině, to ale nebrání sparťanským fanouškům k oslavným chorálům. Dobojováno ještě není, ale vše směřuje k úspěšnému konci.
     
    86
    Žlutou kartu za provinění při rozehrávce obdržel i hostující brankář Erwin Mulder.
     
    85
    Janmaat si svojí dnešní reputaci výrazně pošramotil nesportovním zákrokem na Kadlece u postranní čáry a vysloužil si od sudího Bebeka žlutou kartu.
     
    84
    Kweuke dokázal skvělou hrou tělem ve složité situaci udržet míč u postranní čáry a vybojovat rohový kop, za své počínání si vysloužil velké ovace zaplněného letenského stadiónu.
     
    83
    Další souboj Martinse Indiho s Krejčím na hranici pokutového území už výrazně zaváněl faulem, kdy Krejčí padl k zemi po soupeřově přistrčení, sudí Bebek ale chladnokrevně nechává pokračovat ve hře, což se pochopitelně nelíbí domácím fanouškům.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 60. Kadlec (pen.), 70. Jarošík

    Karty:   63. Matějovský (SPA) - 1. Immers (FEY), 85. Janmaat (FEY), 86. Mulder (FEY)


    AC Sparta Praha: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (88. Skalák), Hušbauer, Matějovský (78. Holek), Přikryl (67. Krejčí) - Kweuke, Kadlec
    Feyenoord Rotterdam: Mulder - Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, De Vrij (18. Nelom) - Vormer, Immers, Leerdam (73. Fernandez), Claisie - Cisse (80. Achahbar), Schaken

    Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (vš. Chorvatsko)

    Diváci: 17 036
    23.08.2012
    Feyenoord - Sparta 2:2

    Branky: 60. Nelom, 90+3. Achahbar - 23. Kadlec, 27. Kadlec

    Karty:   25. Kweuke (SPA), 62. Hušbauer (SPA), 76. Matějovský (SPA)

    thejrc.org