Švédsko – Rusko 2:3 (kon.) | Finsko – Česko 0:1 (kon.)
konec
Finsko
0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Česko
Pátek 09.11.2012, 17:30 • HK Arena, Turku, Finsko. Kapacita: 11.820 míst. • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Češi dnes možná nebyli lepší týmem, přesto vítězí! Navíc jim k tomu stačila jediná brance Petra Nedvěda. Česká republika se tak zítra utkání s Ruskem v přímém souboji o vítězství v celé Karjale. Za skandování skupiny českých fanoušků "Hoši děkujeme" se s vámi loučím a děkuji za pozornost. (19:39:00)
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:51
    Fantastický Pavelec!! Nummelinovu střelu tečoval ještě někdo z Českých hráčů, a puk se tak obloučkem snášel do branky. Pavelec ovšem fantastickým reflexivním zákrokem na poslední chvíli srazil puk na horní síťku.
     
    59:34
    Finové kombinují a arena je na nohou.
     
    59:21
    Další finský útok zastavuje ofsajd. Domácí mají na vyrovnání už jenom 39 vteřin.
     
    59:13
    Puk ve středním pásmu.
     
    59:03
    Oddechový čas pro domácí. Suomi pokračují v šesti.
     
    59:03
    Finové hrají v šesti a mohlo být vyrovnáno. Kontiola dostal přihrávku zpoza branky a kdyby střelu lépe umístil, mohl se radovat z gólu. Takto trefil jenom Pavelcovu náruč.
     
    58:01
    A další šance! Tentokrát Nummelin úplně sám před brankářem. Pavelec dokázal snížit střelecký úhel včasným vyjetím z branky.
     
    57:24
    Neuvěřitelné! Salminem od mantinelu našel před Pavelcem úplně volného Kousu, kterému stačilo zpracovat kotouč a doklepnout za přesouvajícího se gólmana. Jenomže touš mu právě v rozhodující chvíli poskočil na hokejce.
     
    57:15
    Útok Suomi zastavuje ofsajd.
     
    Dnešní utkání v HK Areně sleduje velmi slušná návštěva čítající 10 238 diváků.
     
    56:52
    V situaci 3 na 2 Kontiola namazal na levou stranu Lainemu, který střelou na vzdálenější tyčku těsně minul!
     
    55:41
    Finové pokračují v nátlaku, ale stále platí, že česká obrana je pro ně velmi tvrdý oříšek. Naposledy si výborně poradila s Eronenem, jehož v mezikruží odstavili dva obránci před tím, než vůbec stačil pořádně zpracovat kotouč.
     
    54:11
    Pihlström pořádně zahrozil střelou z oblasti levého kruhu přes dva hráče. Pavlec i tak dokázal vymrštit lapačku a střelu alespoň srazit vysokým obloučkem za branku.
     
    53:27
    Přečíslení českých barev 3 na 2! Petružálek chtěl zatáhnout puk do rohu kluziště a hledat druhé vlně své spoluhráče. U mantinelu byl ale zastaven.
     
    52:54
    Čeští hráči útočnou vlaštovkou alespoň vybojovali vhazování před Raskem.
     
    52:43
    Galvas se těžce zvedá z ledu. Z předešlé akce bude mít asi pořádnou modřinu. Jeho obětavý pád do střely totiž skončil tvrdým pokusem jednoho z finských útočníků do oblasti zad.
     
    52:19
    Na útočné modré napřáhl Eronen. Po puku se natáhlo ještě několik holí, načež zamířil těsně vedle levé tyčky.
     
    51:41
    Tuukka Rask po delší době drží kotouč v rukavici. Češi se totiž dostali do rychlého útoku, který zakončoval Novotný. Finský gólman drží puk v lapačce. Během komerční pauzy se diváci dobře baví mexickou vlnou.
     
    50:20
    Hietanen dostal od modré přihrávku do mezikruží a rázem byl jediným hráčem před Pavelcem. Střelou z otočky bekhendem těsně minul. Napětí a divácké povzbuzování Suomi v hale tak i nadále sílí.
     
    48:38
    Po delší době zahrozili Češi. Kovářovi přenechal puk Svoboda a první jmenovaný to zkusil z první. Orazítkoval zadní mantinel.
     
    47:31
    Hosté v plném počtu. Češi za sebou mají hodně těžké dvě minuty.
     
    46:29
    Krušné chvíle pro Čechy. Nejprve z mezikruží pálil Koivu jen do Pavelce, následně ještě Hagman z bezprostřední blízkosti střílel na gólmana Čechů. Ten i v pozici ležmo odolal náporu.
     
    45:49
    Ale podařilo se vyhodit, a to hned dvakrát rychle za sebou!
     
    45:31
    Finové pořádně tlačí na pilu. Filip Novák (CZE) sáhl k faulu - hákování. Hosty čekají jistě hodně nebezpečné dvě minuty.
     
    44:57
    Další Pavelcův zákrok. Tentokrát likvidoval střelu Heikkinena od modré čáry.
     
    43:43
    Fantastický Mikko Koivu! Prošel přes dva hráče až do mezikruží, kde jej betonem vychytal Pavelec. To je už třetí velká šance Finů ve třetí třetině!
     
    43:27
    Češi se snaží o odpověď. Ale znovu jsou zastaveni na modré čáře pro ofsajd.
     
    41:55
    Pavelec chtěl přikrýt kotouč před dotírajícími hráči, jenže mu vypadal z výstroji. Před Lehterou se tak na chvíli ocitla odkrytá branka. Finský hráč to zkusil bekhendem z těžkého úhlu. Možná se trochu unáhlil, protože svým pokusem minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    41:35
    Puk byl při přechodu Čechů kupředu sražen mimo kluziště. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    40:39
    Hagman chtěl udělat před Pavelcem blafák, ale zapomněl puk za sebou! V HK Areně to jenom zahučelo.
     
    40:39
    A znovu Hagman! Tentokrát byl v samostatném úniku faulovaný. Pojede trestné střílení.
     
    40:12
    Finové na to jdou pořádně zostra. Po vyhraném vhazovaní najeli do útočného pásma, slovo si vzal Hagman, jenž z oblasti levého kruhu napřáhl k pořádně tvrdé střele. Pavelec chytá!
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetina nenabídla ani branku, ani příliš hokejové krásy. Skóre tak zůstává na nejtěsnějším možném rozdílu. Pokud jej Češi ve třetí části alespoň udrží, zahrají si zítra s Ruskem o celkové vítězství v turnaji.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:21
    A pořádně zahrozili! Heikkinen dostal na modrou přihrávku, sjel si do mezikruží a razantním pokusem přes obránce zvedl halu ze sedaček. Těsně minul pravou tyčku Pavelcovy branky.
     
    39:01
    Běží poslední minuta druhé třetině a Finové se chystají k jednomu z posledních útoků.
     
    38:28
    Finský útok zastavuje postavení mimo hru.
     
    37:55
    Irgl vybojoval vhazování před Raskem. Po buly Hertl nahodil branku, ze vzduchu puk tečoval Novotný, ovšem pouze do ochranné sítě za Raskem.
     
    37:45
    Na druhé straně dostal pas přes šířku kluziště Lehterä a provětral Pavelcovy betony. Český gólman jeho snažení likviduje bez větších problémů.
     
    37:06
    Na krátký výlet Finů do útočného pásma odpověděl Petružálek rychlých přechodem do třetiny a střelou z úhlu. Střela neměla potřebnou výšku.
     
    35:13
    Domácí fanoušci dobře vycítili, že jejich Suomi je nyní horším týmem a potřebuje pomoci. Stejně znějícím pokřikem je proto ženou kupředu.
     
    34:08
    Nakládal se na modré málem dopustil obrovské hrubky. Už to vypadalo, že dva Finové budou unikat dva na nikoho, v tom ale český zadák svoje zaváhání napravil a puk sebral zpět.
     
    33:44
    Tečovaný kotouč končí mimo kluziště. Vhazovat se bude ve středním pásmu. Hráči mají chvíli oddechu při komerční přestávce.
     
    33:22
    Domácí v plném počtu.
     
    32:33
    Nakládal sice zlomil na modré hůl, i tak se ale puk dostal před branku na nikým nehlídaného Nedvěda, který dnes již podruhé zamíchal s pukem a mířil pod horní tyčku. Tentokrát však těsně přestřelil.
     
    31:40
    Hokejistům Suomi se poměrně rychle daří získat puk a ihned jej poslat přes všechny čáry až za Pavelcovu branku.
     
    31:22
    Aktivita Čechů přináší kýžené ovoce. Finové totiž sáhli k faulu, jmenovitě Heikkinen. Dvě minuty za sekání.
     
    30:24
    O další útoční výpad se postaral Hertl. Od mantinelu našel hůl Nakládala, který možná měl kotouč přepustit na Svobodu. Touš totiž jenom tečoval přesně do výstroje domácího brankáře.
     
    29:14
    Konečně měl Rask o trochu více práce. Po buly dostal křížnou přihrávku Nakládal, jehož tvrdou střelu z první dokázal finský gólman srazit před sebe. Po puku se okamžitě natáhl Irgl a s ním ještě hole dvou obránců soupeře. Nepřehlednou situaci přerušuje hvizdem rozhodčí. Vhazuje se před Raskem.
     
    28:50
    Chtělo by to něco, co by pořádně rozproudilo hru. Po bojovaní u mantinelu se sice Češi vrhli do útoku, ale lapili se do ofsajdu.
     
    27:22
    Krejčík se pokusil na modré o rychlou střelu, pod nohy mu ale skočil Tuppurainen, čímž dokonale odstavil soupeře od kotouče a přenesl hru před Pavelce.
     
    27:16
    Ze středního pásma alespoň Kovář prověřil Raskovu pozornost, čímž vybojoval vhazování v útočné třetině.
     
    27:01
    V první třetině jsme sledovali svižný hokej. O té druhé se to zatím říci nedá. Ani jednomu týmu se nyní nedaří založit útok.
     
    26:32
    Česká republika hraje v plném počtu.
     
    25:50
    Další vyhození českého týmu, který se prozatím v početní nevýhodě dobře brání.
     
    25:13
    Další tvrdý pokus vyslal Laakso. Češi opět střelu zablokovali, a tentokráte se jim dokonce povedlo vyhodit.
     
    24:50
    Eronen dostal z úrovně brankové čáry pas do mezikruží. Jeho zápěstní střela našla jenom výstroj hostujících zadáků.
     
    24:33
    Koukal s Petružálkem (CZE) se probili do pásma, u puk následně přišli, druhý jmenovaný jej chtěl uzmout zpět. Počínal si ale nedovoleně. Dvě minuty za podražení.
     
    23:26
    Krejčík však nedokázal na modré čáře zkrotit neposedný kotouč. Hra se tak opět přesouvá do středního pásma.
     
    22:58
    A skutečně se povedlo. Svěřenci Aloise Hadamczika drží Finy pod tlakem a hledají ideální střelecké pozice.
     
    22:11
    V hledišti se začínají ozývat první České pokřiky. Uvidíme, jestli se našim hokejistům podaří alespoň vymanit z finského sevření.
     
    21:31
    Domácí zkusili znovu překvapit přihrávkou zpoza branky. Na druhé tyčce totiž číhal Laine, kterého vychytal Pavelec pohotovým přesunem ke druhé tyčce.
     
    20:35
    Finové pokračují v útočném tažení. Nahození na branku jim ale nevyšlo, a tak se na zteč vydali Češi. Akci zakončoval střelou přes obránce Nedvěd. Rask pevně drží.,
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Střely na branku po první třetině: 9:6.
     
    První dvacetiminutovka nabídla hru v režii finského mužstva. Domácí byli aktivní, měli více příležitostí, přesto prohrávají! Postaral se o to v 18. minutě český ostrostřelec Petr Nedvěd. Navázat na něj mohl vzápětí ještě Michal Vondrka. V samostatném úniku se však po zásahu domácích zadáků nedostal ke střele. Druhá část začne přibližně v 18.17 hod.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    18:35
    Češi jsou při chuti! Po chybě Finů se na branku sám řítil Vondrka. Dokázal jej ale dojel Väänänen a skvěle mu vypíchl puk. Domácím fanouškům musel spadnou pořádný kámen ze srdce.
     
    17:48
    Česko právě vstřelilo branku!
    Máme tu první branku utkání a možná trochu překvapivě to jsou Češi, kdo se raduje! Naši hokejisté se vymanili z tlaku, Koukal přihrál PETRU NEDVĚDOVI, který z oblasti levého kruhu sjel až před Raska, několikrát zamíchal s pukem a zkušeně trefuje pod horní tyčku! Asistence: Petr Koukal.
     
    17:21
    Šmíd ukázal Salminenovi, koho ho pásmo před Pavelcem. Fina odstavil pořádným bodyčkem!
     
    16:25
    Pavelec zachytil puk za brankou a chtěl rozehrát. Trefil jenom Kontiolu, který chtěl puk okamžitě vrátit před brankoviště. K jeho smůle trefil boční síťku.
     
    15:17
    Znovu v akci Pihlström. Krásná přihrávka přes dvě čáry jej vyslala do samostatného úprku. K nespokojenosti domácích fanoušků se ocitl v postavení mimo hru.
     
    14:46
    Hietanenovo nahození od modré sklep výborně Pihlström. Pavelec neměl znovu příliš čistý výhled, opět ale drží kotouč ve výstroji.
     
    14:28
    Pech vystihl úmysl Finů a šel s Nedvědem do útoku dva na dva. Český kapitán zkoušel vyslat na Pecha dlouhou přihrávku, akci ovšem přerušil sudí pro ofsajd.
     
    13:28
    Důkazem je další blesková souhra za brankou. Puk se dostal zpoza hostující svatyně do mezikruží na hůl Laineho, který zvolil rychlou zápěstí střelu. Jen těsně minul prostor mezi tyčemi.
     
    12:48
    Češi se snaží napadat, ale na dobře bruslící Finy zatím poněkud ztrácejí. Domácí výborné kombinují a nepouštějí soupeře k puku.
     
    11:40
    Mrštní Finové po buly před Raskem opět rychle přešli do pásma díky Philströmovi. Ten vzal úlohu na sebe, vypálil z těžkého úhlu, ale pouze do náruče Ondřeje Pavelce.
     
    11:05
    Rychlou kombinaci před Pavelcem zakončoval z vrcholu kruhů Laakso. Český gólman měl zakrytý výhled přesto drží touš v lapačce.
     
    10:35
    Joensuu na chvíli zvedl ze sedaček domácí příznivce. Po rychlém přechodu do pásma volil zpětnou přihrávku naslepo, jenže neúspěšně.
     
    09:53
    Haataja taktéž zkoušel překvapit rychlým výjezdem zpoza branky. Irgl jeho záměr dobře vystihl a okamžitě odpálil kotouč daleko pryč.
     
    09:17
    Koivu objel branku, nahodil na Pavelce, před kterým puk ještě tečoval bruslí Čáslava. Češi měli štěstí, že si právě nedali vlastní branku.
     
    08:34
    Filppula se prosmýkl podél mantinelu a zkoušel nahodit touš před branky. Čeští obránci jej ale odstavili od puku a vyhazují do středního pásma.
     
    07:39
    Češi pokračují z vlastního obranného pásma. Čáslava dlouhou přihrávkou hledal na modré Hertla, jen těsně pas neprošel. Na tahu jsou opět domácí borci.
     
    07:06
    Hosté v plném počtu, zatímco Vondrka raději ještě posílá kotouč přes všechny čáry.
     
    06:42
    Finům se vůbec v přesilové hře nedaří. Další nepřesná rozehrávka znamená již druhé zakázané uvolnění.
     
    06:14
    Útočné snažení Finska přerušuje hvizd rozhodčích. Domácí jsou lapeni v ofsajdu.
     
    05:58
    Hosté si dokonce dovolili střelecký pokus. Po buly na modré napřáhl Jakub Kindl. Tvrdý projektil drží Rask na hrudi.
     
    05:52
    Hokejisté Suomi nezvládli rozehrávku a posílají kotouč pouze na zakázané uvolnění.
     
    05:31
    Češi ustáli další střelecké pokusy soupeře. Hagman nadvakrát z bezprostřední blízkosti dorážel na Pavelce, ten prozatím odolává.
     
    05:15
    Rychlou souhru zakončoval z prostoru mezi kruhy Haataja. Těsně přestřelil.
     
    05:07
    Češi hráli v šesti, Finové si tak zahrají první přesilovou hru. Trest odpyká Svoboda.
     
    05:01
    Tuuka Rask trochu zabrnkal na nervy domácích fanoušků. Nepřesná rozehrávka naštěstí pro něj nenašla žádnou z českých holí.
     
    04:21
    Finové uklidňují hru, rozehrávají zpoza vlastní branky za bouřlivého potlesku návštěvníků HK Areny.
     
    03:36
    Nedvěd ve středním pásmu vybojoval kotouč, snažil se jej zavést za branku, tam ale narazil na tvrdý hit jednoho z obránců soupeře.
     
    02:58
    Pavelec raději přikryl kotouč před dotírajícími hráči soupeře. Vhazovat se bude po jeho levici.
     
    02:36
    Další pokus vyslal Hubáček, opět pouze jenom do výstroje finského brankáře.
     
    01:48
    Češi vybojovali vhazování před Raskem. Ke střele se dostal Kindl. Finský gólman sráží puk do rohu.
     
    01:06
    Finové nadále skvěle kombinují, ale nyní již bez střeleckého pokusu.
     
    00:29
    A hned je tu obrovská příležitost! Mikko Koivu si sjel pro odražený kotouč, natlačil se před Pavelcem, na kterého zkoušel vyzrát bekhendovou střelou. Český gólman vyráží betonem.
     
    00:04
    Finové vyhrávají úvodní vhazování a z vlastního obranného pásma zakládají první útok.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Slušně zaplněná HK Arena tleská národním hymnám. Vše je připraveno ke startu utkání!
     
    Následuje český výběr. Ještě si poslechneme státní hymny a utkání může odstartovat!
     
    Finští reprezentanti za bouřlivého potlesku přicházejí jednotlivě na ledovou plochu. Zatím největší aplaus byl věnován rodákovi z Turku a zároveň kapitánovi týmu Mikku Koivovi.
     
    Ochozy HK Areny se začínají zaplňovat. V hledišti můžeme podle očekávají vidět i skupiny českých fanoušků.
     
    Potvrdily se naše předpoklady ohledně brankářů. Šanci dostávají Tuukka Rask na finské straně a Ondřej Pavelec v českých barvách. Naopak jistě nenastoupí Plekanec, který zůstal v České republice.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Rask (Rinne) - Nummelin (A), Väänänen, Kousa, Heikkinen, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara - Haataja, Koivu (C), Hagman - Joensuu, Kontiola, Laine - Salminen, Lehterä, Enlund - Pihlström, Filppula, Tuppurainen

    Česko: Pavelec (Salák) - Šmíd, Krejčík, Čáslava, Novák, Kindkl, Nakládal, Galvas - Tlustý, Pech, Nedvěd (C) - Vondrka, Koukal, Petružálek - Hubáček (A), Novotný (A), Irgl - Svoboda, Kovář, Hertl

    Rozhodčí: Johansson, Vinnerborg - Kiilunen, Korteniemi.
     
    Pokud dnes naši hokejisté zvítězí, utkají se zítra s Ruskem o celkovou výhru na Karjale. Budou to mít ovšem pořádně těžké. Domácí mančaft kupředu požene zástup pověstných finských fanoušků.
     
    Přeji příjemný den z finského Turku. Na programu je další on-line přenos z HK Areny, z dějiště Karjala Cupu 2012. Český výběr čeká první vystoupení na finské půdě v rámci Euro Hockey Tour a jistě bude chtít navázat na úvodní utkání hrané v Liberci. Švédský celek dokázali svěřenci Aloise Hadamczika udolat 3:1, když největší podíl na výhře měl skvěle chytající Alexander Salák. Gólově se prosadili Plekanec, Vondrka a Tlustý.

    Dalším soupeřem českých borců bude domácí výběr Finska, který v prvním duelu otočil souboj s Ruskem a díky rozhodujícímu nájezdu Petteriho Nummelina ukořistil dva body za výhru 2:1 po nájezdech.

    Zajímavostí utkání je, že za dva roky nového působení Aloise Hadamczika u reprezentace národní mužstvo vyšlo gólově naprázdno pouze čtyřikrát z 55 zápasů. Z toho třikrát právě proti Finsku. Čechům se navíc dlouhodobě vyhýbají i úspěchy na Karlaje samotné. O motivace je tak rozhodně postaráno!

    Na obou stranách visí otazníky nad gólmany. Na té finské souboj proti Rusům odchytal Pekka Rinne, ale šanci by mohl dostat i Tuukka Rask, jehož čeští fanoušci dobře znají, jelikož v současnosti působí v týmu HC Škoda Plzeň.
    U Čechů bychom pak měli jistě počítat s nasazením Ondřeje Pavelce, a to možná již v utkání s Finskem.

    Vzájemná bilance Finsko vs. ČR od r. 1993:
    Počet odehraných zápasů: 108
    Bilance: 52 výher Finska - 9 remíz - 48 výher ČR
    Skóre: 285:264
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
    Marken.cz

    Pavel Buňat

    Branky a nahrávky: 18. Nedvěd (Koukal)


    Finsko: Rask (Rinne) - Nummelin (A), Väänänen, Kousa, Heikkinen, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara - Haataja, Koivu (C), Hagman - Joensuu, Kontiola, Laine - Salminen, Lehterä, Enlund - Pihlström, Filppula, Tuppurainen
    Česko: Pavelec (Salák) - Šmíd, Krejčík, Čáslava, Novák, Kindl, Nakládal, Galvas - Tlustý, Pech, Nedvěd (C) - Vondrka, Koukal, Petružálek - Hubáček (A), Novotný (A), Irgl - Svoboda, Kovář, Hertl

    Rozhodčí: Johansson, Vinnerborg - Kiilunen, Korteniemi
    bahis siteleri