Rakousko – Lotyšsko 6:3 (kon.) | Slovinsko – Dánsko 2:3 (po pr.) | Rusko – USA 5:3 (kon.)
Kanada – Norsko 7:1 (kon.)
konec
Rusko
5:3 (2:2, 1:1, 2:0)
USA
Úterý 07.05.2013, 19:15 • Hartwall Arena, Helsinky • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    55:16
    Danny Kristo (USA) komplikuje situaci pro Spojené státy, dostává totiž dvě minuty za hru vysokou holí.
     
    37:27
    Kokarev se Soinem dobrým pohybem vybojovali přesilovou hru pro Rusy. Jeff Petry (USA) dostává dvě minuty za podražení. Tlak Ruska tak bude umocněn početní výhodou.
     
    23:14
    Jenže to se mu stalo osudným. Při napadání amerických obránců fauloval Faulka a za držení je tedy Svitov (RUS) poslán za svým spoluhráčem. Bude to tedy téměř minutá dvojnásobná početní výhoda!
     
    22:08
    Fjodor Ťjutin (RUS) je poslán na lavici hanby za hákování. Úvodní přesilovou hru Amerika využila a rozhodně by se nezlobila, kdyby se to povedlo i nyní.
     
    17:24
    Ruští střelci jsou opět v pozoru. Erik Johnson (USA) totiž dostává menší trest za sekání a dává Rusku možnost hrát v přesile. Amerika svoji příležitost využila a nyní se modlí, aby to tak nedopadlo i na druhé straně.
     
    11:48
    Američané využijí své psychické výhody a budou hrát přesilovou hru. Fjodor Tjutin (RUS) se totiž provinil držením protihráče a nabídl tím Spojeným státům první příležitost v početní převaze. USA má nejlepší přesilové hry na turnaji, podaří se jim skórovat i nyní?
     
    06:51
    Tak nakonec se hlavní sudí rozhodli vylučovat. Hru hrubost jsou tedy vyloučeni Jevgenij Birjukov (RUS) a Craig Smith (USA). Pokračovat se tedy bude ve čtyřech na obou stranách.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Petr Dejnožka

    Branky a nahrávky: 6. Bělov (Děnisov, Anisimov), 15. Kovalčuk (Nikulin, Radulov), 32. Těreščenko (Mozjakin, Petrov), 54. Medvěděv (Mozjakin, Těreščenko), 56. Radulov (Kovalčuk) – 11. Stastny (Smith), 14. Stastny (Faulk), 28. Hunwick (Palushaj)


    Rusko: Bryzgalov (Košečkin) – Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medvěděv, Děnisov, Bělov, Rjasenski – Loktionov, Radulov, Kovalčuk – Popov, Pěrežogin, Anisimov – Mozjakin, Těreščenko, Petrov – Svitov, Kokarev, Soin
    USA: Bishop (Gibson) – Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Butler Ch., Petry, McBain – Smith, Moss, Stastny – Butler B., Stapleton, LeBlanc – Gionta, Carter, Thompson – Kristo, Bjugstad, Palushaj

    Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Vinnerborg – Kack (oba Švédsko), Blümel (Česko)