Rakousko – Německo 0:2 (kon.) | Slovinsko – Švýcarsko 1:7 (kon.) | USA – Finsko 4:1 (kon.)
Norsko – Švédsko 1:5 (kon.)
konec
USA
4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Finsko
Středa 08.05.2013, 19:15 • Hartwall Arena - Finsko • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Tolik dnešní zápas, díky za pozornost a příště u hokeje na počtenou. (21:43:01)
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    Jarno Koskiranta (FIN) – Craig Smith (USA)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na bránu: 25:32
    Vyloučení: 6:4
    Využití: 1:0
    V oslabení: 0:0
    Diváci: 12 484

    Branky a nahrávky: 18. Smith (Moss, Butler Chris), 44. Smith (Stastny, Faulk), 52. Gionta (Thompson), 60. Smith (Stastny, Moss) – 6. Koskiranta (Pesonen, Hietanen).
     
    Celkem si připsal jednatřicet zákroků, jeho protějšek Antti Raanta zasahoval jednadvacetkrát. Američanům menší počet střel stačil a berou tak tři body. Finové mohou žehrat na špatnou koncovku a poprvé si tak připíší na své konto porážku po šedesáti minutách.
     
    Zajímavý zápas doběhl do svého cíle. Dvě třetiny naprosto vyrovnané, možná byli Finové i lepším mužstvem, jenže co se s nimi stalo v poslední části, to už je záhadou. Na Spojených státech nebylo vůbec vidět, že hrají druhý zápas v řadě a nasázeli do Raantovy svatyně tři přesné trefy. O vše podstatně se přitom staral výtečně hrající Craig Smith, autor hattricku. Pochvalu zaslouží teprve devatenáctiletý brankář John Gibson, který místy přiváděl finské útočníky k šílenství.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:18
    USA právě vstřelilo branku!
    Čepice, klobouky, co máte po ruce, honem na led. To by se dělo asi pouze v případě, že by finský hráč vstřelil hattrick. Ten však střílí protivník CRAIG SMITH, jenž se ani u čtvrtého gólu svého týmu nenadřel. Jó, to se nám to do prázdné trefuje. Je hotovo a Američané tak po včerejší prohře dnes naplno zabodují a přeskočí soupeře v tabulce této skupiny. Za předvedenou hru ve třetí třetiny si výhru zaslouží. Asistence: Paul Stastny, David Moss.
     
    58:47
    Tak až teď to Carl vyřešil a vyhazuje do středního pásma, Stále hraje Finsko bez gólmana.
     
    58:02
    Kontiolova rána přes tři hráče propadla až ke Gibsonovi, i tentokrát si americký brankář poradil. Pěti Američanů je dost unavená a stále nemůže střídat.
     
    58:00
    Rozhodčí řeší špatné střídání u Američanů, kteří dostali zákaz vyměnit svou pětici. A opět to tak bude po zakázaném uvolnění.
     
    57:58
    Finsko to zkouší bez brankáře a jejich soupeř jen vyhazuje na icing.
     
    57:31
    Jukka Jalonen si vyžádal čas na poradu. Vypadá to, že Raanta půjde ven z brány.
     
    57:09
    Ne, prostě to nejde. Juhamatti Aaltonen opět ve stoprocentní šanci. Zpoza brány se natočil před bránu. šťouchal a šťouchal a šťouchal. Marně, Gibson natřikrát uhájil dvoubrankový výsledek a dost důrazně vyčinil svým obráncům, že tohle tedy nejde. Takového prostoru nesmí Aaltonen dostat.
     
    56:27
    Čas pro Finy utíká obrovskou rychlostí, Američané navíc perfektně brání.
     
    56:02
    Finsko je rozhozeno, vůbec se mu nedaří.
     
    55:05
    Pokud se zdálo, že Spojené státy odchází po fyzické stránce...kdepak. Dva góly dělají mnoho. Najednou mají v sobě tolik energie a elánu, jako kdyby se hrál začátek duelu.
     
    54:19
    Před bránou zaparkovaný Salminen, který číhal na teč. Střela Laaksa k němu neprošla. Vhazování po pravici Gibsona, který zaslouží za dnešní výkon obrovskou pochvalu. Vždy když bylo třeba, podržel svůj tým, vytáhl důležitý zákrok.
     
    52:17
    Finsko je v útočném pásmu, ale doplácí na velké množství zahozených šancí.
     
    51:29
    USA právě vstřelilo branku!
    Místo toho opět přichází trest. Sledovali jsme situaci, kdy se láme zápas. Nejprve Finsko nevyužilo stoprocentní šanci a ihned poté udeřili Američané, kteří tak odskakují na rozdíl dvou branek. STEPHEN GIONTA si najel na pravý kruh a střelou po ledě prostřelil Raantu mezi betony. To už bude pro značně opařené a konsternované Seveřany složité. Asistence: Nate Thompson.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Roman Zajíček

    Branky a nahrávky: 18. Smith (Moss, Butler Chris), 44. Smith (Stastny, Faulk), 52. Gionta (Thompson), 60. Smith (Stastny, Moss) – 6. Koskiranta (Pesonen, Hietanen)


    USA: Gibson (Bishop) – Carl (A), Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Butler Chris, Petry, McBain – Smith, Moss, Stastny (C) – Butler Bobby, Stapleton, LeBlanc – Gionta, Carter, Thompson (A) – Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.
    Finsko: Raanta (Ortio) – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen (C), Melart – Pesonen, Kontiola (A), Aaltonen – Salminen, Haataja, Koskiranta – Savinainen, Viitaluoma, Pihlström – Hagman (A), Anttila, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.

    Rozhodčí: Lars Brüggemann (GER), Brent Reiber (SUI) – Jesse Wilmot (CAN), Ivan Dedioulia (BLR).

    Diváci: 12 484