Finsko – Bělorusko 1:0 (kon.) | Ázerbájdžán – Lucembursko 1:1 (kon.) | Arménie – Malta 0:1 (kon.)
Lotyšsko – Bosna 0:5 (kon.) | Lichtenštejnsko – Slovensko 1:1 (kon.) | Moldavsko – Polsko 1:1 (kon.)
Chorvatsko – Skotsko 0:1 (kon.) | Albánie – Norsko 1:1 (kon.) | Černá Hora – Ukrajina 0:4 (kon.)
Litva – Řecko 0:1 (kon.) | Rakousko – Švédsko 2:1 (kon.) | Irsko – Faerské ostrovy 3:0 (kon.)
Belgie – Srbsko 2:1 (kon.) | Česko – Itálie 0:0 (kon.) | Island – Slovinsko 2:4 (kon.)
Portugalsko – Rusko 1:0 (kon.)
konec
Česko
0:0 (0:0)
Itálie
Pátek 07.06.2013, 20:45 • Generali Arena, Praha • Kvalifikace MS (Evropa)
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    SVÁTEK NA LETNÉ

    Příjemný večer z pražské Letné, kde se bude konat jeden z velkých fotbalových svátků. Český národní tým v důležitém zápase kvalifikace o mistrovství světa vyzve evropské vicemistry z Itálie!

    Soubor trenéra Michala Bílka nastupuje do soutěžního souboje poprvé od závěru března, kdy Češi nepříliš dobře zvládli dvojzápas s Dánskem a Arménií. Výraznou čárou přes postupové plány byla vysoká domácí prohra s Dánskem 0:3, situaci ve skupině si pak národní tým mírně vylepšil stejně vysokou výhrou v arménském Jerevanu nad domácími, dvě branky vstřelil Matěj Vydra a v samém závěru potvrdil plný počet bodů třetí brankou Daniel Kolář.

    KVALIFIKACE NA MS

    Čeští fotbalisté do souboje s lídrem skupiny B vstupují z třetího místa, když na druhé Bulharsko ztrácí dva body a mají dnešní zápas k dobru, ovšem ještě výraznějším soupeřem se zdají být Dánové. Ti zahájili skupinu pouze šesti body s pěti zápasů, ovšem před sebou ještě mají dohromady čtyři zápasy s Arménií a Maltou, zatímco české fotbalisty ještě čekají dva souboje s Itálií a nevyzpytatelná cesta do bulharské Sofie. K udržení reálné naděje na postup do Brazílie příští léto, tak Češi potřebují dnes uhrát minimálně nerozhodný výsledek.

    Italové by se případným dnešním vítězstvím mohli výrazně přiblížit jistotě postupu, neboť mají také o zápas méně než druzí Bulhaři a na ně k dobru tři body. V dosavadním průběhu kvalifikace ztratili pouhé dva body za remízu 2:2 v Bulharsku, která se ale udála už v samém úvodu kvalifikace.

    ČESKO

    Právě Matěj Vydra by ale mohl být nejcitelnější ztrátou, která trápí český tým před dnešním zápasem, neboť ve finálovém zápase play-off o postup do anglické Premier League za anglický Watford si bolestivě poranil kotník, což jej kromě druhého poločasu a prodloužení zmíněného finále vyřadilo ze hry i pro dnešní důležitý reprezentační duel. Vydru tak v nominaci dodatečně nahradil dlouhán z Norimberku Tomáš Pekhart, autor čtyř letošních bundesligových branek.

    Trenér Bílek při nominaci na dnešní utkání využil i jednoho reprezentačního nováčka, kterým bude plzeňský obránce Václav Procházka. Dá se ale čekat, že obranné kvarteto nastoupí v již téměř tradičním složení Gebre Selassie, Sivok, Kadlec a Limberský. Těm bude tvořit velkou podporu v brance Petr Čech, jenž se v pondělí stal už poosmé v kariéře držitele Zlatého míče ČR pro nejlepšího tuzemského fotbalistu. V dnešním utkání Čech načne už druhou stovku svých reprezentačních startů.

    Ve středové formaci by měl tvořit hru Tomáš Rosický, hvězdný záložník týmu se dal do pořádku po několika zdravotních patáliích a pokud se nestane něco neočekávaného, měl by nastoupit v základní sestavě. V ní by měl dodat zkušenosti i čerstvý vítěz francouzského poháru Jaroslav Plašil a šanci by mohli dostat i mladí sparťanští dravci Kadlec s Krejčím. Na hrotu útoku pak Bílek může vybírat mezi trojicí Lafata, Kozák a Pekhart, přičemž nejpravděpodobnější je start prvního jmenovaného.

    ITÁLIE

    Zkušený lodivod italského národního týmu Cesare Prandelli se může spolehnout na všechny své opory včetně slavného brankáře Buffona (jehož s Českem pojí silné pouto vzhledem k manželství s Alenou Šeredovou), míčového kouzelníka Pirla a extravagantního forvarda Balotelliho. V nominaci našeho soupeře je také hned osm italských šampiónů z Juventusu Turín, kteří by zejména v defenzivní části mužstva měli hrát klíčovou roli.

    Prandelli ale nemůže počítat s argentinským rodákem Pablem Osvaldem, útočník římského AS se pohádal s klubovým trenérem Andreazzolim po neúspěšném finále italského poháru a trenér Prandelli jej za prohřešek potrestal zároveň i vyřazením z kádru před blížícím se Pohárem FIFA. NA něm Italové v Brazílii během druhé poloviny června vyzvou v základní skupině kromě domácího celku i Mexiko a Japonsko.

    Italský kouč dokonce už na včerejší tiskové konferenci oznámil kompletní základní jedenáctku, ta se dnes fanoušků na Letné představí v následujícím složení:

    Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Montolivo, De Rossi, Pirlo, Marchisio – Balotelli, El Shaarawy

    ROZHODČÍ

    Řízení utkání bylo svěřeno do rukou norských rozhodčích, tím hlavním bude Svein Oddvar Moen a na čarách mu budou pomáhat krajané Kim Haglund a Frank Andas. Čtvrtým rozhodčím bude Svein Erik Edvartsen.

    Třiatřicetiletý Moen má za sebou dva zápasy letošní vyřazovací fáze Ligy mistrů, když soudcoval duely Bayernu Mnichov s Arsenalem ve čtvrtfinále a o kolo později Realu Madrid s Galatasaray Istanbul. Účastník MS do 17 let (2011) nebo olympijského turnaje o rok později už v letošní sezóně řídil i jeden zápas dosavadního průběhu kvalifikace, když v září asistoval u těsné výhry Španělska v Gruzii 1:0. V Praze už se Moen představil v listopadu 2009, kdy měl na starosti dohled nad utkáním Slavie s Valencií v rámci základní skupiny Evropské ligy a kromě osmi žlutých karet udělil i dvě červené.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech – Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský – Darida, Hübschman – Plašil, Rosický, Jiráček – Kozák.

    Itálie: Buffon – Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini – Pirlo – Montolivo, De Rossi, Marchisio – El Shaarawy, Balotelli.

    Rozhodčí: Moen – Haglund, Andas (všichni Norsko).
     
    Oba týmy přichází na hrací plochu. Češi budou hrát v bílém, Italové v modrém.
     
    Itálové už si svou hymnu zapěli, následuje kulturní vložka českých hráčů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O výkop utkání se postarali Libor Kozák s Tomášem Rosickým.
     
    2
    Hned na úvod utkání střílel z dálky Mario Balotelli, jeho slabý projektil ale skončil mimo tři tyče Čechovy svatyně.
     
    3
    Tomáš Sivok postrčil Maria Balotelliho, takže Italové rozehrávají z klidu na vlastní polovině.
     
    4
    Balotelli hledal za obranou Čechů El Shaarawyho, pro něj ale byla přihrávka příliš dlouhá. Na druhé straně to zkusil z dálky Plašil, Buffon ale mohl být naprosto v klidu.
     
    6
    Akce Italů po levé straně končí poté, co se Chiellinimu nepovedla přihrávka. I kdyby ale ano, El Shaarawy byl v ofsajdu.
     
    6
    Balotelli fauloval Hübschmana pár metrů před vlastní šestnáctkou. Češi budou zahrávat standardní situaci z poměrně dobré pozice.
     
    7
    Plašilův centr našel na malém vápně Sivoka, jehož hlavičku Buffon vytěsnil mimo tři tyče. Rozhodčí ale krátce poté odpískal ofsajd.
     
    8
    Na druhé straně obdobná situace. Tentokrát však byl faulován Balotelli Sivokem, takže standardka i pro Italy. Tedy hlavně pro Pirla.
     
    8
    Andrea Pirlo to zkoušel přes zeď, nicméně naštěstí ji pouze nastřelil.
     
    10
    Limberský si to namířil středem, obešel několik Italů, ale když chtěl roztáhnout hru šajtlí na pravou stranu, hosté přihrávku zblokovali a míč skončil až u Buffona.
     
    10
    Vladimír Darida zhruba z hranice vápna po rychlém zpracování vystřelil, ovšem jen doprostřed brány, takže Buffon víceméně bez práce.
     
    11
    Hübschmanovu přihrávku se snažil zblokovat Abate a povedlo se mu to tím stylem, že málem trefil vlastní bránu. Míč skončil asi jen metr vedle.
     
    12
    Obrovskou šanci měl po rohovém kopu a následném navrácení míče do šestnáctky Jiráček, jenže Buffona tváří v tvář neprostřelil.
     
    13
    Standardku Italů z pravé strany rozehrál samozřejmě Pirlo, našel však jen rukavice gólmana Čecha.
     
    14
    Češi do utkání vstoupili velice dobře, vypracovali si jednu příležitost a k tomu si Italové málem vstřelili vlastní gól. Jen aby to vydrželo.
     
    17
    Balotelli upadl na trávník, už poněkolikáté v utkání. Tentokrát to ale bylo bez hvizdu rozhodčího.
     
    18
    Další nepřesná rozehrávka Italů, takže následuje rohový kop českého výběru.
     
    19
    Češi rozehráli roh nakrátko a Rosický stříleným centrem hledal někoho ve vápně Italů. Jeho pokus ale proletěl mimo tři tyče.
     
    19
    El Shaarawy hledal na penaltovém puntíku Balotelliho, jenže ten míč přeběhl. Češi tuto příležitost přečkali.
     
    20
    Češi nuceně střídají. Odchází David Limberský, jehož nahrazuje Marek Suchý.
     
    21
    Na Plašilův centr si ve vápně naskakoval Kozák, ale míč před ním lapil Buffon.
     
    24
    Rosický vyzval na hranici vápna Jiráčka, který si míč posunul do strany a ihned vystřelil. Střela skončila nad, přesto to byl velice zajímavý pokus.
     
    25
    Kozák se ve vápně ocitl na zemi a domácí žádali penaltu, ale marně. Poté se k zakončení málem dostal Jiráček.
     
    27
    Jiráček si zpracoval balon na prsou, přehodil z levé nohy na pravou a ihned vystřelil. Jeho nepřesný projektil byl oceněn potleskem.
     
    28
    Mnohem nebezpečnější byla přízemní střela Libora Kozáka, která mířila k tyči. Buffon musel být ve střehu a hlavně zasahovat.
     
    29
    Rohový kop Italů rozehraný nakrátko skončil ofsajdem, ve kterém byl El Shaarawy.
     
    31
    Čechův odkop od branky výborně zpracoval Kozák a Češi se nadále drží u míče.
     
    32
    Nicméně následný souboj Abateho s Kozákem vyhrál italský obránce.
     
    33
    De Rossi byl rychlejší i důraznější než Sivok, naštěstí pak nepřesně přihrával na Balotelliho.
     
    35
    Balotelli nedokázal udržet dlouhý nákop a spíš jen zpracoval míč pro stopera Suchého, který jej ihned posunul vpřed.
     
    36
    Italové jsou v aktuální pasáži hry lepším týmem, nebo alespoň více drží míč. Češi po výborných dvaceti třiceti minutách lehce polevili.
     
    39
    Kadlec si míč posunul z levé strany na střed a vystřelil pravou nohou, ale zařízení minul.
     
    41
    Po Pirlově centru z druhého rohového kopu Italů netrefil ve vápně míč Balotelli. Nakonec bude od brány odkopávat Čech.
     
    42
    Jiráček podle sudích nefauloval Pirla, který upadl, a tak bude následovat další odkop od brány v podání Čecha.
     
    43
    Plašil zkoušel dloubáčkem najít ve vápně Itálie Daridu, avšak balon končí u Buffona. Plzeňského záložníka dobře pokryl Abate.
     
    45
    Blíží se závěr prvního poločasu, ve kterém jsme zatím branku neviděli.
     
    45+1
    Rozhodčí nastavil jednu minutu navíc a v akci byl gólman Čech, který si nerozuměl se Sivokem a musel míč před Balotellim ve skluzu odkopávat.
     
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství kvalifikačního utkání nakonec branku nenabídlo, přestože šance k vidění byly. A to především na straně domácích Čechů, kteří do utkání vstoupili aktivně a vypracovali si dvě příležitosti. Tu největší měl na noze Jiráček, avšak jeho zakončení z bezprostřední blízkosti vyrazil Buffon levou rukou. V závěru prvního dějství se naopak víc do hry dostali Italové, ale brankovou příležitost si nevypracovali. Druhý poločas začne zhruba v 21:48.
     
    Italové už přichází na hrací plochu a budou střídat. Na hřiště půjde Giovinco.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Přichází avizované střídání. Malý velký muž Giovinco na hrací ploše střídá nevýrazného El Shaarawyho.
     
    48
    Češi hned na úvod druhého poločasu kopali roh, který vybojoval Darida. Nicméně Sivok při následném výskoku ve vápně fauloval Buffona, takže se pískalo.
     
    50
    Abate zakopl míč do zámezí, protože na hrací ploše klečí Balotelli.
     
    50
    Hra ale po několika vteřinách opět pokračuje.
     
    51
    Zblokovaný Kadlecův centr skončil v zámezí, Buffon už míč nedokázal vytěsnit, takže Češi budou kopat roh.
     
    52
    Ten rozehrál Plašil, ale Montolivo, skoro sedící, míč odhlavičkoval pryč z pokutového území svého mužstva.
     
    54
    Po Sivokově hlavičce se gólově prosadil Jiráček, jenže rozhodčí odpískal těsný ofsajd stopera českého týmu.
     
    57
    Italové ve druhém poločasu vysunuli svou hru, čímž dělají velké problémy našemu týmu. Ten nyní sotva přejde přes polovinu hřiště.
     
    58
    Daridův centr letěl do vápna na Jiráčka, který míč ale nedokázal zpracovat nebo usměrnit na bránu hlavou.
     
    60
    Montolivo napřáhl z velké dálky a ukázal, že vystřelit umí. Nicméně i tak balon skončil mimo a Čech se cvičně sklouzl po hřišti, aby míč kontroloval.
     
    61
    Obrovská šance našeho týmu. Fantastickou přihrávku předvedl Rosický, který za obranou Italů našel zcela volného Kozáka. Jenže Buffon skvěle přečetl hru a ihned byl u útočníka italského Lazia.
     
    64
    Kozák upadl po souboji s Barzaglim, nicméně nepískalo se, což fanoušci nepřijímají zrovna v pohodě.
     
    66
    Suchý skvěle "zlikvidoval" Balotelliho, kterého čistě ve skluzu obral o míč. V následné protiakci střílel Darida z dálky, avšak trefil pouze reklamní panely, nikoliv bránu Itálie.
     
    66
    První žlutá karta zápasu, viděl ji český záložník Vladimír Darida.
     
    67
    Libor Kozák znovu v akci, tentokrát střílel z hranice vápna a gólman Buffon se lehce protáhl. Střela šla víceméně doprostřed brány.
     
    68
    Žlutě byl potrestán také Mario Balotelli, který fauloval Michala Kadlece.
     
    71
    Italové kopali rohový kop, nicméně ten nedokázali využít. Češi budou střídat, chystá se Václav Kadlec.
     
    72
    Mario Balotelli fauloval ve vápně českého týmu Gebre Selassieho a uviděl druhou žlutou kartu. To znamená, že míří předčasně pod sprchy a hlavně – Češi budou hrát dvacet minut přesilovku.
     
    73
    Mezitím byl ošetřovaný Michal Kadlec, který se již vrátil na hřiště a vypadá to, že by měl pokračovat. Alespoň to naznačoval zdvižený palec.
     
    76
    Český tým podruhé střídá. Na hřiště míří Václav Kadlec, odpracováno má Vladimír Darida.
     
    77
    Dva rohy za sebou kopali čeští fotbalisté. Nebezpečnější byl ten druhý, nicméně i tak to nebylo nic horkého. Byl pískán faul.
     
    77
    Střídají i Italové. Ze hřiště odstupuje Andrea Pirlo, na hřiště míří Alberto Aquilani.
     
    79
    Nadějný útok Čechů skončil protiakcí Italů, kteří navíc budou kopat roh.
     
    79
    Pro centr si ale vyskočil gólman Čech a balon ukryl ve svých rukavících.
     
    81
    Právě bylo zahájeno posledních deset minut utkání, Češi jistě budou chtít Italy zatlačit, ale budou si muset dávat pozor i na zadní vrátka.
     
    82
    Čechův nákop nyní skončil až u Buffona, takže taková zdravice. Po následném faulu Michala Kadlece zůstává míč i nadále v držení Italů.
     
    83
    A další faul v podání Gebre Selassieho. To Italům velice vyhovuje.
     
    83
    Utkání sleduje 18 235 diváků.
     
    84
    Václav Kadlec faulován na pravé straně u vápna soupeře, Češi budou kopat standardku z velice dobré pozice pro centr.
     
    85
    Plašilův centr našel na zadní tyči Jiráčka, který svým zakončením z voleje trefil tyč! Italům nyní ale vůbec nevyšel ofsajd systém.
     
    85
    Jiráček leží v bolestech za bránou Italů, zřejmě to odnesla třísla. Na hřišti jej bude muset nahradit Daniel Kolář.
     
    86
    Přichází avizované střídání. Petr Jiráček sice došel po svých na lavičku náhradníků, přesto jej střídá Daniel Kolář.
     
    88
    Na trávníku se objevil Aquilani, který padl jak mrtvý voják. Už je ale na svých a hra pokračuje.
     
    89
    Českým hráčům se nedaří zmáčknout svého soupeře na jeho polovině, případně před jeho bránou. Zatím marná snaha.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty přesčas.
     
    90+1
    Další akci Čechů zastavuje ofsajd Václava Kadlece.
     
    90+2
    Montolivo viděl žlutou kartu.
     
    90+2
    Gebre Selassie spadl ve vápně a Češi žádali pokutový kop, nicméně to by bylo velice přísné rozhodnutí. Poté se ještě na vápně ke střele dostal Kolář, avšak zařízení svou levou nohou minul.
     
    Konec zápasu.
     
    Něco málo přes osmnáct tisíc diváků se nakonec branky nedočkalo. Každopádně musíme říct, že výběr Michala Bílka rozhodně nezklamal, byl nebezpečnější, zatímco Italové si nevytvořili ani jednu příležitost. Od 72. minuty ke všemu dohrávali o deseti, když se zbytečně nechal vyloučit Balotelli, ani to však náš tým nedokázal využít. Já se s vámi loučím a přeji příjemný víkend. (22:39:18)

    FB

    Branky:

    Karty:   66. Darida (CZE) – 68. Balotelli (ITA), 90+2. Montolivo (ITA)   72. Balotelli (ITA)


    Česko: Čech – Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský (20. Suchý) – Darida (76. V. Kadlec), Hübschman – Plašil, Rosický (c), Jiráček (86. Kolář) – Kozák.
    Itálie: Buffon (c) – Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini – Pirlo (77. Aquilani) – Marchisio, Montolivo, De Rossi – El Shaarawy (46. Giovinco), Balotelli.

    Rozhodčí: Moen – Haglund, Andas (vš. Norsko)

    Diváci: 18 235.
    bahis siteleri