Švýcarsko – Kypr 1:0 (kon.)
konec
Švýcarsko
1:0 (0:0)
Kypr
Sobota 08.06.2013, 17:30 • Stade de Géneve, Ženeva • Kvalifikace MS (Evropa)
Předzápasové kurzy
     
    Je dobojováno! Místo očekávaného pohodového vítězství Švýcaři velmi slaví i to nejtěsnější jednogólové, neboť i přes mohutný tlak nebyli schopni překonat skvělého Georgallidese v brance, až na něj našla recept v devadesáté minutě dvojice Shaqiri a zakončující Seferovič.

    Souhra jednadvacetiletých mladíků dovedla Švýcarsko ke třem důležitým bodům a zisku čtyřbodového náskoku v čele tabulky před druhou Albánií. Kypr naopak zůstává poslední se čtyřmi body. (19:25:36)
     
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Švýcaři drží míč na kopačkách a s přehledem hájí těsný náskok.
     
    90+4
    Zraněného fotbalistu nahrazuje Siniša Dobrasinovič.
     
    90+4
    Nějaké desítky sekund už se nehraje kvůli ošetřování zraněného Theophilia, to ale švýcarským fandům nijak nevadí a pějí oslavné chorály.
     
    90+2
    Seferovič ve svém teprve třetím reprezentačním startu zaznamenal premiérovou branku a ta může mít obrovskou důležitost, třeba i postupu na světový šampionát do Brazílie, kam nyní Švýcaři uhání mílovými kroky.
     
    90+1
    Italský arbitr Paolo Mazzoleni k dnešním devadesáti přidává tři nastavené minuty.
     
    90
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Fotbalová spravedlnost se v Ženevě přeci jen dostavila! V samém závěru normální hrací doby Švýcaři bouřlivě slaví! Shaqiri perfektně načasovanou kolmicí vysunul za kyperskou obranu HARISE SEFEROVIČE, který jemným obloučkem přehodil mága v kyperské brance a rozjásal celou Ženevu!
     
    88
    Kyperský brankář kryje i následnou ránu Inlera z dobrých třiceti metrů, při zákroku na něj dotíral dobíhající Gavranovič, ovšem Georgallides dokázal udržet míč ve své náruči.
     
    87
    Další tutovka! Po bleskovém přechodu do útoku Seferoviče a následném posunutí míče Inlera měl obrovskou šanci na kopačce zcela osamocený Shaqiri, proti němu se ale blýskl dalším skvělým zákrokem Georgallides.
     
    87
    Kypřané vybojovali faul na útočné polovině, nejdůležitějším výsledkem této akce tak jsou pro ně důležité ušetřené desítky sekund strávené daleko od vlastní branky.
     
    85
    V závěru pětaosmdesáté minuty Inler napřáhl k dalekonosné pumelici, jeho rána ale prosvištěla jen těsně nad kyperskou brankou.
     
    84
    A ani patnáctý centr od rohového praporku nepřinesl výraznější šanci pro Švýcary.
     
    83
    Po několika rychlých přesných přihrávkách vtrhl do pokutového území z pravého křídla Inler, ovšem jeho zpětnou přihrávku odrazil na rohový kop Elias Charalambous.
     
    83
    Kyperský brankář bezpečně pokryl i další centr Shaqiriho.
     
    82
    Po souhře Barnetty se Seferovičem na levém křídle a přihrávce druhého jmenovaného se do obrovské šance dostal Gavranovič, ránou k přední tyči ale vyzval k dalšímu skvělému zákroku Georgallidese!
     
    81
    Lichtsteinerův přízemní centr odkopává Angelis Charalambous.
     
    80
    Další snahu Švýcarů o ohrožení kyperské branky zakončil Seferovič velmi nepřesnou přihrávkou.
     
    79
    Nadále sledujeme stejný průběh hry, kdy domácí kombinují s míčem v hloubi útočné poloviny a hledají cestu do kompaktně postavené kyperské obrany.
     
    78
    Seferovič se opřel do míče z dálky, ovšem pouze vyprášil Georgallidesovy rukavice. Kyperský brankář vyboxoval míč daleko od svého království.
     
    77
    Při prvním přerušení hry rychle odběhl ze hřiště Stocker, místo nějž si zahraje zmíněný Barnetta.
     
    77
    U postranní čáry je připraven Tranquillio Barnetta, jenž bude posledním čerstvým Švýcarem ze střídačky, který může domácím pomoct.
     
    76
    V další útočné snaze Švýcarů nedokázal hlavou zakončit Djourou, následně Gavranovič při pokusu o akrobatickou střelu "nůžkami" zasáhl vysokou nohou do obličeje Eliase Charalambouse.
     
    75
    Znovu ale kyperská defenziva nepustila nikoho v červeném do zakončení a domácí favority pomalu začíná tlačit čas.
     
    74
    Inlerova tečovaná střela proletěla vedle kyperské branky, následovat bude už třináctý rohový kop. Z toho devátý v druhém poločase.
     
    73
    Další švýcarské střídání, dvacetiletého Drniče nahrazuje o rok starší Haris Seferovič, útočník italské Novary.
     
    72
    Netradiční fotbalová situace, Lichtsteiner si v přerušené hře přímo na trávníku kromě dresu převlékl i trenýrky.
     
    71
    Když už mají Kypřané výjimečně šanci, tak je to téměř tutovka! V závěru brejkové akce tří proti dvěma byl naprosto osamocený Kyriakou, jenž z hranice pokutového území míjí švýcarskou branku a domácím fanouškům teď pořádně zamrazilo.
     
    70
    Shaquiriho rána si ale neproklestila cestu kyperskou zdí.
     
    69
    I s dalším rohovým kopem Rodrigueze si kyperská obrana poradila, ovšem o pár sekund později se v souboji dosud jediných náhradníků Kyriakou nedovoleně provinil proti Dzemaillimu a Švýcaři mají možnost velmi zajímavé standardní situace.
     
    68
    Změna ve švýcarské sestavě, Blerim Dzemailli nahrazuje Behramiho.
     
    67
    Elias Charalambous vystavil pořádnou kosu rozběhnutému Lichtsteinerovi a je dalším žlutě potrestaným Kypřanem.
     
    66
    Po následném rohovém kopu je domácím pískán útočný faul.
     
    65
    Stocker vedl míč středem hřiště, dvaadvacet metrů od branky napřáhl k ráně směřující pod břevno kyperské branky, ovšem projektil basilejského záložníka skvělý Georgallides vytáhl nad svoji branku.
     
    64
    Ani tentokrát Švýcaři nedokázali ohrozit kyperskou branku a následně musel jejich brankář Benaglio vyběhnout dobrých pětatřicet metrů od branky, aby zabránil hrozícímu rychlému brejku Labana.
     
    64
    Drnčičův centr srazil na další rohový kop Elias Charalambous.
     
    63
    Rodriguezův centr na bližší tyč se ale nesetkal s úspěchem.
     
    63
    Už se hra vrací do zajetých kolejí, Švýcaři mají rohový kop.
     
    62
    První střídání Kypru, Stathis Aloneftis přepouští místo na hřišti Charisi Kyriakouovi.
     
    61
    Po hodině hry první příležitost Kypřanů a to obrovská! Hosté po zisku míče zamířili do brejku v pěti proti třem, Alexandrou se v pokutovém území vyhl Lichtsteinerovi a jeho ránu Benaglio s potížemi vyrazil!
     
    60
    Na střely už Švýcaři vedou 9:0 a to se ještě mezi ně nepočítá celá řada zblokovaných pokusů nebo závarů před kyperskou brankou.
     
    59
    Inler před pokutovým územím nepropasíroval svoji přihrávku za kyperskou obranu a ta si může alespoň pár sekund oddychnout po faulu Gavranoviče na Merkiče.
     
    58
    Tentokrát se do zakončení dostal Stocker, jeho střelu propustil mezi nohama Drnčič, ovšem domácí záložník mířil do připraveného Georgallidese a ten dokázal míč udržet v rukavicích.
     
    57
    Znovu to není gól! Stocker připravil stoprocentní pozici pro Gavranoviče, ten střílel do protipohybu Georgallidese, přesto kyperský brankář stačil reflexivním zákrokem míč vyrazit! Naprosto špičkový zákrok.
     
    56
    Lichtsteiner znovu měl před brankou tři své spoluhráče, ovšem centrem na vzdálenější tyč nenašel ani jednoho z nich.
     
    55
    Shaqiri příliš podkopl svoji střelu z dvaadvaceti metrů a výsledkem byla rána vysoko nad kyperskou branku. Ženevským stadiónem se začíná ozývat stále hlasitější pískot.
     
    53
    Ani tentokrát Kypřané ale nedokázali vystřelit a naopak domácí znovu zahrozili rychlým brejkem, tentokrát dokonce spěchali ve třech proti jedinému obránci. Shaqiri se mu v pokutovém území i dokázal vyhnout, v obrovské šanci ale poté nedokázal vyzrát na Georgallidese a byť kyperský brankář nejspíše vyrazil jeho střelu vedle branky, bude moci dokonce odkopávat od branky.
     
    52
    Výjimečný útočný výpad Kypřanů po levém křídle končí rohovým kopem, na nějž Djourou srazil centr Labana.
     
    51
    Po Shaquiriho akci Kypřané odrazili Lichtsteinerův centr, následný rohový kop rozehráli domácí po zemi, ovšem Inlerova střela zpoza pokutového území byla sražena.
     
    50
    Další švýcarskou útočnou akci vedl Valentin Stocker, ke zklamání domácích fanoušků ale nadějně vyhlížející průnik zakončil velmi nepřesnou přihrávkou.
     
    48
    Stocker šlapákem zasáhl Sotiria, žluté kartě ale unikl.
     
    48
    Ani z následných dvou rohových kopů se domácí prosadit nedokázali.
     
    47
    Drnčič hledal centrem z levého křídla před brankou Gavranoviče, ten byl ale kyperskými obránci důsledně pokryt.
     
    46
    Úvodní výkop druhého poločasu měli sice Kypřané, ovšem navázali na svůj výkon z prvního poločasu a okamžitě odevzdali míč soupeři.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Fotbalisté obou celků se již trousí z útrob ženevské arény, během několika desítek sekund bude druhé dějství zahájeno.
     
    Po prvním poločase kvalifikačního utkání o postup na MS 2014 hraje Švýcarsko v Ženevě s Kyprem 0:0 a oba celky tak odehrály už třetí poločas ve vzájemných soubojích bez vstřelené branky. K ní měli výrazně blíže domácí, kteří mají obrovskou územní převahu, soupeře takřka nepouští k míči, ovšem zatím ztroskotávají na své vlastní koncovce.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Další žlutá karta, tentokrát Inler seslal k zemi Theophila.
     
    44
    Laban hrubou chybou ztratil míč u vlastního pokutového území, Stocker okamžitě uvolnil Shaqiriho, jehož ránu brankář Georgallides vykopl před sebe, druhou ránu odrazil blokující Theophilou a ani následný velký závar v bezprostřední blízkosti kyperské branky nevedl ke skórování.
     
    43
    Do nepříjemného centru Rodrigueze se brankář Georgallides vrhl nečekaně nohou, podařilo se mu ale odkopnout míč do zámezí.
     
    42
    Drnčič byl s míčem vyhnán až k rohovému praporku, tam proti dvěma sokům dokázal pro Švýcary vybojovat alespoň autové vhazování.
     
    41
    Tentokrát to Rodriguez zkusil stříleným přízemním centrem, ten ale odkopává Theophilou.
     
    40
    Rodriguez se nadechl k centru od levé postranní čáry, ovšem svoji snahu natolik přehnal, že míč přeletěl přes celou šíři hřiště a dopadl až za opačnou pomezní čárou.
     
    40
    Při průniku po pravém křídle zradil šikovného technika Shaqiriho trávník, na němž záložník vítěz letošního ročníku Ligy mistrů neudržel rovnováhu a míč mu utekl za brankovou čáru.
     
    39
    Dalším nedovoleným zákrokem se prezentoval Aloneftis v souboji s von Bergenem, celá situace se odehrála přímo před očima pomezního rozhodčího Di Fioreho, jenž svému kolegovi s píšťalkou okamžitě signalizoval faul.
     
    38
    Dokonce nejen do bezpečí, ale díky rychlému přechodu do útoku Kypřané také vůbec poprvé v zápase vtrhli s míčem do pokutového území soupeře, Makridis se z levého křídla snažil nabídnout balón přibíhajícímu Sotiriovi, ovšem jeho přihrávku srazil Djourou k Behramimu a rozehrát mohli Švýcaři.
     
    37
    Lichtsteiner se uvolnil na pravém křídle, před brankou měl dostatek svých spoluhráčů, ovšem další přízemní centr mu příliš nevyšel a hosté dostávají míč do bezpečí.
     
    36
    Další kyperský faul si vynutil Stocker, vzhledem k velmi kluzkému trávníku bych se nedivil, kdyby mimo celé řady žlutých karet jsme dnes viděli i nějakou červenou.
     
    35
    Alexandrou se probil s míčem na útočnou polovinu, tam už ale proti trojnásobné přesile byl příliš osamocen a míč mu odebral Inler.
     
    33
    Žlutých karet nadále přibývá, třetím potrestaným Kypřanem je Makridis za zákrok na Behramiho.
     
    32
    Dvacetiletý Josip Drnčič si při svém druhém reprezentačním startu vede jako zkušený mazák, v pokutovém území si zasekl míč kolem Merkise, následně ale ve velké příležitosti střílel pouze do boční sítě.
     
    31
    Kyperské standardní situace jsou zatím nebezpečné spíše pro ně samotné, neboť znovu ji Švýcaři využili k rychlému protiútoku, k velkému štěstí hostů ale rozběhnutý Lichtsteiner nezvládl přízemní centr a trefil pouze Angelise Charalambouse.
     
    31
    Behrami už podruhé těsně unikl karetnímu trestu, sudí Mazzoleni si po jeho ostrém zákroku na Labana vystačil pouze s domluvou.
     
    30
    Benaglio vyběhl z branky až téměř k rohovému praporku, kde ale byl dříve u míče Aloneftis a švýcarský brankář měl co dělat, aby mu stačil ukopnout míč do zámezí a zároveň nefaulovat. To se mu ale podařilo na výbornou a z následného rohového kopu už Kypřané nijak nezahrozili.
     
    28
    Po další rychlé akci Stockera s Gavranovičem si na hranici pokutového území hledal prostor k zakončení Shaqiri, šikovnou přihrávkou za sebe se pokusil vylepšit pozici dobíhajícímu Lichtsteinerovi, ten se ale sám vyhnal ze střeleckého úhlu a následný centr na vzdálenější tyč, kam nabíhali Stocker s Gavranovičem, už příliš přetáhl.
     
    27
    Po velkém závaru atakovaný Georgallides vyboxoval míč jen dva metry vedle sebe, tam se ale k dorážce do odkryté branky nedokázal přes tři protihráče protlačit Djourou.
     
    26
    Už se ale píská po zákroku Aloneftise na útočného obránce Rodrigueze vedle pokutového území a domácí mají možnost zajímavé standardní situace.
     
    25
    Stocker si zasekl míč kolem Theophilia a po jemném kontaktu s nohou soupeře padl k zemi, sudí Mazzoleni nechává pokračovat ve hře.
     
    24
    Valentin Stocker získal dostatek prostoru ve středu pole, svůj individuální průnik zakončil ránou z dvaceti metrů těsně vedle kyperské branky.
     
    23
    Po počátečním velkém náporu Švýcarů už tempo domácích výrazně ustalo a Kypr se v posledních minutách celkem bez potíží úspěšně brání.
     
    23
    Jejich útočná snaha ale končí Sotiriovým postavením mimo hru.
     
    22
    Gavranovič si v hlavičkovém souboji s Eliasem Charalambousem počínal nedovoleně, rozehrávat budou Kypřané.
     
    21
    O malou chvíli později se žlutí znovu na kyperské straně, za zákrok u postranní čáry je karetně napomenut útočník Pieros Sotiriou.
     
    20
    Laban odstřelil od kopačky míč Behramimu a domácí středopolař se pořádně zlobí, že italští rozhodčí přisoudili míč soupeři v podobě odkopu od branky. Behrami by si ale na podobné výlevy měl dávat velký pozor, neboť mu hrozí stopka na další utkání. V něm Švýcaři v září přivítají Island.
     
    18
    Inler se dlouhou kolmicí na levé křídlo pokusil vysunout za kyperskou obranu Rodrigueze, na mokrém trávníku ale míč rychle odskočil za brankovou čáru.
     
    17
    Rodriguez si vynutil faul Sotiria, Švýcaři budou rozehrávat míč z klidu ve středu pole.
     
    15
    Ani po autovém vhazování Merkise ve středu pole Kypřané nedokázali míč udržet a okamžitě jej získávají domácí.
     
    13
    Z následné standardní situace Švýcarů střílel Inler pouze do kyperské zdi a ani následné obléhání pokutového území hostů nevedlo k ohrožení Antonise Georgallidese v kyperské brance.
     
    12
    První standardní situace Ostrovanů ale dopadla naprosto katastrofálně, nejen že nepovedeným centrem o míč ihned přišli, ale také pomohli Švýcarům do pořádně rychlého brejku, ten Kypřané zastavili pouze žlutým faulem Angelise Charalambouse na zatím velmi aktivního Drnčiče.
     
    11
    Djourou si v hlavičkovém souboji se Sotiriouem pomohl rukou, tento prohřešek proti pravidlům neunikl sudímu Mazzolenimu.
     
    11
    Lichtsteiner si posunul míč od postranní čáry směrem k pokutovému území, poté ale nepřesně odcentroval slabší levačkou a brankář Georgallides si připisuje první jednoduchý zákrok.
     
    10
    Za vydatného deště domácí od úvodních sekund potvrzují roli favorita minimálně výraznou územní převahou a téměř ještě nepustili soupeře k míči.
     
    8
    Další šanci měli domácí hned po následném rohovém kopu, to když centr Rodrigueze na přední tyč prodloužil Drnčič za sebe a Gavranovič u vzdálenější tyče hlavou z úhlu trefil pouze brankovou konstrukci!
     
    7
    První obrovská šance Švýcarů! Drnčič výrazně přesprintoval Merkiče, poradil si i s vyběhnuvším brankářem Georgallidesem, ovšem do branky se kutálející míč ještě stačil doběhnout a metr před brankovou čárou okopnout vedle branky Theophilou!
     
    6
    První rohový kop Švýcarů zahrával Rodriguez, do odraženého míče se z osmnácti metrů opřel Lichtsteiner, ze zajímavé pozice ale branku Georgallidese přestřelil.
     
    5
    Po první útočné snaze Kypřanů zůstal v hloubi útočné poloviny ležet Sotiriou, píšťalka sudího Mazzoleniho se ale ozvala až po následném faulu Labana. Sotiriou by měl být v pořádku a bude pokračovat ve hře.
     
    4
    Při zranění Derdiyoka se domácí budou dnes spoléhat na útočné duo spoluhráčů z FC Curych, Gavranoviče a Drnčiče.
     
    2
    Po souboji Stockera s Merkisem u rohového praporku se míč odrazil za brankovou čáru, k nevoli domácích fanoušků rozhodují sudí o odkopu od kyperské branky.
     
    1
    Už od úvodních sekund se vysoce favorizovaní domácí usadili s míčem na polovině soupeře.
     
    1
    Švýcaři hrají v červených dresech a bílých trenýrkách, Kypřané celí v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Sestava italských rozhodčích v čele s osmatřicetiletým Paolem Mazzolenim přivedla hlavní aktéry dnešní kvalifikační bitvy na z poloviny zaplněný ženevský stadión, kterým zní státní hymny obou zúčastněných zemí.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Djorou, von Bergen, Rodriguez – Shaqiri, Inler, Behrami, Stocker – Gavranovič, Drnčič

    Kypr: Georgallides – Theophilou, A. Charalambous, Merkis, E. Charalambous – Nikolau, Makridis – Alexandrou, Laban, Aloneftis – Sotiriou

    Rozhodčí: Mazzoleni – Tonolini, Di Fiore (vš. Itálie).
     
    Pěkné, téměř už letní, odpoledne při sledování jediného dnešního zápasu evropské části kvalifikace na světový šampionát 2014, který se uskuteční, jak známo, v Brazílii.

    Ve včerejší dvojici zápasů skupiny E si Švýcaři nemohli přát lepší výsledky. Island měl dobře rozjetou skupinu, ovšem domácí prohrou se Slovinskem 2:4 si situaci pořádně zkomplikoval a další dva švýcarští soupeři, Albánie a Norsko, si ve vzájemném utkání body rozdělily po remíze 1:1.

    Svěřenci Ottmara Hitzfelda tak do utkání vstupují z první pozice a výhodou jednobodového náskoku plus dnešní dohrávky před Albánií, třetí Island ztrácí další bod a o další bod zpět je Norsko. Hosté z Kypru šestičlennou skupinu uzavírají s dosavadním ziskem čtyř bodů z pěti zápasů.

    Předpokládané sestavy:

    Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner, Senderos, von Bergen, Rodriguez – Behrami, Inler – Shaqiri, Xhaka, Stocker – Gavranovič

    Kypr: Georgallides – Theophilou, Christou, Dosa Junior, Charalambous – Nikolaou Makrides – Charalambidis, Laban, Aloneftis – Christofi
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 90. Seferovič

    Karty:   45. Inler (SUI) – 12. A. Charalambous (CYP), 21. Sotiriou (CYP), 33. Makridis (CYP), 67. E. Charalambous (CYP)


    Švýcarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, von Bergen, Rodriguez – Shaqiri, Inler, Behrami, Stocker – Gavranovič, Drnčič
    Kypr: Georgallides – Theophilou, A. Charalambous, Merkis, E. Charalambous – Nikolau, Makridis – Alexandrou, Laban, Aloneftis – Sotiriou

    Rozhodčí: Mazzoleni – Tonolini, Di Fiore (vš. Itálie)
    bahis siteleri