Švédsko U20 – Rusko U20 2:1 (kon.) | Kanada U20 – Finsko U20 1:5 (kon.)
konec
Kanada U20
1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Finsko U20
Sobota 04.01.2014, 19:08 • Malmö Arena • Mistrovství světa do 20 let
Partner:
     
    Dobrý den, srdečně vás vítám z Malmö Areny u sledování on-line přenosu semifinále mistrovství světa do dvaceti let Kanada – Finsko. Utkání začíná v 19:08.
     
    Kanada vyhrála základní skupinu A, když zaváhala jen proti mladým Čechům, což představuje v dosavadním průběhu turnaje asi největší překvapení. Klíčem k 1. místu bylo zvládnuté zámořské derby, když porazila úřadující mistry světa z USA těsně 3:2. Ve čtvrtfinále si poradila se Švýcarskem hladce 4:1 a patří mezi horké favority na zisk zlaté medaile.

    Základní skupina:

    Kanada – Německo 7:2
    Kanada – Česko 4:5sn
    Kanada – Slovensko 5:3
    Kanada – USA 3:2

    Čtvrtfinále:

    Kanada – Švýcarsko 4:1
     
    Finsko ve skupině B obsadilo 2. pozici, k níž položilo základní kámen triumfem 4:1 nad sbornou. Mladíci ze země tisíce jezer se hodně spoléhají na svůj první útok, v němž řádí neskutečně produktivní tandem Teuvo Teräväinen – Saku Mäenalanen. Při průchodu čtvrtfinálovým sítem seveřané rozesmutnili český tým (5:3), kterému nestačilo ani dvoubrankové vedení.

    Základní skupina:

    Finsko – Norsko 5:1
    Finsko – Švédsko 2:4
    Finsko – Rusko 4:1
    Finsko – Švýcarsko 3:4sn

    Čtvrtfinále:

    Finsko – Česko 5:3
     
    Papírovým favoritem jsou javorové listy, které na minulém světovém šampionátu v Ufě skončily na nepopulárním 4. místě, když je v souboji o bronz po tuhém boji přetlačilo domácí Rusko těsně 6:5. Finové museli spolknout hořkou pilulku, když jim brána do čtvrtfinále zůstala zavřena a zahráli si jen ve skupině o záchranu.
     
    Minulý vzájemný zápas (MS 2012, Kanada):

    O 3. místo: Kanada – Finsko 4:0
     
    Podle slov pořadatelů by mělo být, stejně jako na první semifinále domácího Švédska s Ruskem, vyprodáno.
     
    Už na semifinálovém souboji domácích Tří korunek s Ruskem se to v ochozech Malmö Areny červenalo dresy natěšených kanadských fanoušků.
     
     
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada U20: Fucale (Paterson) – Ekblad, Pouliot, G. Reinhart, Dumba (A), Pelech, Morrissey, Bigras – Horvat, Laughton (C), S. Reinhart – Rychel, Gauthier, Anderson – Hudon, Drouin (A), Mantha – Leier, McDavid, Petan – Lazar.

    Finsko U20: Saros (Huuso) – Lindell (A), Pokka, Lehtonen, Ristolainen (A), Honka, Vainonen, Vainio – Mäenalanen, Teräväinen (C), Lehkonen (A) – Nikko, Mustonen, Haapala – J. Ikonen, Kinnunen, Kulmala – Leskinen, Nättinen, H. Ikonen – Rauhala.

    Rozhodčí: Timothy Mayer (USA), Marc Wiegand (SUI) – Andreas Kowert (GER), Eduard Metalnikov (RUS).
     
    V kanadské sestavě udělali trenéři několik změn, které se dotkly složení jednotlivých útoků. Finsko ponechalo vítěznou sestavu, která zdolala ve čtvrtfinále Českou republiku.
     
    Ochozy už se nám velmi slušně zaplňují. Podle všeho v nich budou mít jasnou převahu kanadští fanoušci. Vidět je i spoustu švédských dresů, příznivci domácí reprezentace si jistě chtějí prohlédnout svého soupeře pro zítřejší finále.
     
    Úvodní buly bude vhozeno přibližně v 19:08.
     
    Z ochozů Malmö Areny se ozývá bouřlivý pokřik "Let´s go, Canada!". Trochu se jím inspirovali i švédští příznivci, kteří v předchozím utkání skandovali "Let´s go, Sweden!".
     
     
    Pořadatelé v Areně zhasli světla, na což se ozývá spokojený potlesk. Fanoušci dobře vědí, že to je znamení toho, že začátek důležité bitvy se rychlými kroky blíží.
     
    Příznivce roztleskává z ledu maskot turnaje, který připomíná krávu.
     
    Kanaďané už jsou na ledě.
     
    Na hrací ploše už nechybí ani mladíci z Finska.
     
    Místní kameraman dostal skvělý nápad a těsně před úvodním vhazování táhne svou kameru po červené čáře směrem ke střídačce. Záběry se promítají na velkou kostku, jež je umístěna nad ledem. Stejný kousek předvedl i před utkáním Švédsko – Rusko.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Kanaďané se ujali po úvodním vhazování ve středovém kruhu kotouče.
     
    00:20
    Nyní kombinují ve středním pásmu. Stadionem se nese "Let´s go, Canada!".
     
    00:40
    Javorové listy už se drží v útočném pásmu a zkoušejí si postupnou kombinací připravit příznivou palebnou pozici. Zatím bez úspěšného výsledku.
     
    01:05
    Finsko získalo kotouč a vyvezlo puk alespoň do středního pásma. Zde o něj přišlo a znovu se brání.
     
    01:23
    Henrik Haapala si potáhl puk podél levého mantinelu až do útočného pásma, najel si do kruhu a tvrdou ranou vypálil k bližší tyči, kde byl připravený se svou náručí gólman Fucale.
     
    01:45
    Kanada se nastěhovala do útočného pásma a svírá svého soupeře u jeho brány. Sledujeme její kombinaci.
     
    02:05
    Od modré čáry vypálil po sérii přesných přihrávek Nic Petan, ale kotouč poslal jen do náruče gólmana Sarose, který byl na místě ve správným čas a přerušil hru.
     
    02:45
    Kotouč se rychle stěhuje po ledové ploše sem a tam, ale oba soupeři se snaží marně vymyslet něco nebezpečného. Na ledě hrají první housle obě pevné defenzivy.
     
    03:10
    Mikko Lehtonen převzal kotouč na vrcholu kruhů, sjel si do prostoru mezi ně a tvrdou ranou zápěstím našel jen náruč gólmana Fucaleho, který je oblíbencem kanadského publika.
     
    03:40
    Finsko vyslalo další dva střelecké pokusy ze stran, ale těm chyběla větší přesnost. Kotouč už drží ve své moci javorové listy.
     
    04:03
    Jen z Kanaďanů tvrdě narazil na hrazení jednoho z protihráčů a sklidil za to ovace spokojených fanoušků Kanady.
     
    04:37
    Hokejisté ze zámoří si vytvořili chvilkový tlak a vytěžili z něj zakončení, když se na modré čáře opřel do puku Adam Pelech, ale mířil těsně vedle brány.
     
    05:12
    Kanada odrazila útočný výpad svého evropského soupeře a sama se probila do koncovky. Z levého kruhu střílel Nic Petan, jenže jen do betonů pozorného brankáře Sarose.
     
    05:40
    Mladíci z kolébky ledního hokeje jsou v těchto chvílích nebezpečnější a potvrzují roli papírového favorita. Finové ale bojují a dobře se v dosavadním průběhu zápasu brání.
     
    06:10
    Kanada stále kombinuje v útočném pásmu.
     
    06:39
    Nebezpečnou ránu vyslal ze své hole velmi kvalitní útočník Anthony Mantha, který z pravého kruhu zaduněl na Sarosovy betony a v ochozech to jen zahučelo.
     
    07:03
    Mladíci ze severní Evropy se stále musejí s vypětím všech sil bránit náporu svého soka.
     
    07:28
    V krátkém časovém sledu pálili z mezikruží Griffin Reinhart a Bo Horvat, ale jejich projektily byly zblokovány velmi obětavými obránci Finska. Gólman Saros zůstal v klidu.
     
    08:00
    Finsko kombinuje u kanadské branky.
     
    08:18
    Suomi manipulovaly s kotoučem za kanadskou bránou a vynutili si faul. Na trestnou lavici míří Matt Dumba (CAN) za podražení, což nese nelibě kanadská část publika.
     
    08:35
    Kanada získala kotouč a vyhodila.
     
    08:48
    Finsko se probilo zpět do přesilovkového postavení, jenže po další nepřesnosti přišlo o kotouč. Javorové listy se znovu osvobodily.
     
    09:10
    Seveřané opět zaujali útočné postavení a kombinují u brány soupeře.
     
    09:35
    V útočné fázi se ale zatím proti oslabenému konkurentovi ze zámoří hodně trápí. Vázne mu kombinace a Kanaďané pravidelně vyhazují přes celé hřiště.
     
    10:10
    Až teď Skandinávci po dlouhé kombinaci zakončili, ale s dalekonosnou ranou si gólman Fucale hravě poradil, když přes nezakrytý výhled vyrazil kotouč betony.
     
    10:30
    Už při hře 5 na 5 se prezentoval individuální akcí rozjetý Rasmus Kulmala, jenž se prosmýkl až mezi kruhy a zápěstím vystřelil. Jeho rána byla sražena do ochranné sítě.
     
    11:00
    Finsko je aktivnější, má na své straně územní převahu a vytrvale buší do obranného bloku Kanady.
     
    11:26
    Dva nepříjemné projektily v krátkém časovém sledu vyslali finští střelci. Henrik Haapala z vrcholu kruhu těsně minul bránu, ale rána Henriho Ikonena už skončila ve Fucaleho náruči.
     
    12:00
    Javorové listy operují s kotoučem na holích. Zatím se probíjejí přes zahuštěný střed pole.
     
    12:10
    Suomi získaly kotouč, ale zpoza brány hodně rozvážně rozehrávají, což se nelíbí kanadským příznivcům, kteří to "oceňují" hlasitým bučením.
     
    12:53
    Kanada získala kus černé gumy, ale z pravé strany zakončila nepřesně. Vzápětí si podobně počínal po přechodu do soupeřova území i Topi Nättinen, jehož projektil byl vyražen vysoko nad bránu protihráčem a doplachtil do ochranné sítě.
     
    12:53
    Fanoušci se baví u kiss-camery, z ochozů Malmö Areny se ozývá hlasitý smích.
     
    13:01
    Po dalším přerušení hry diváci sledovali na kostce nad ledem, jak trenéři Kanady vysvětlují svým svěřencům náčrtem na malou tabulku taktické pokyny.
     
    13:15
    Chvíli po vhazování vystřelil od modré čáry Rasmus Ristolainen, ale gólman Fucale měl dobrý výhled a kotouč schoval u své levé tyčky v lapačce, z níž jej rychle vyklepal a rozehrál na své obránce.
     
    13:50
    Přihlížíme především souboji o střed ledové plochy.
     
    14:10
    Mladíci ze země tisíce jezer zaujali útočné postavení, jenže přes obranu Kanady, jež je zatím pevná jako skála, zakončit nedokázali. Kupředu uhání jejich soupeř.
     
    14:45
    Sledujeme hodně vyrovnaný hokej, ale šancí k vidění moc není. Obě defenzivy jsou hodně pozorné a gólmani se teď zapojují do hry hlavně ve chvíli, kdy je od nich potřeba rozehrávka.
     
    15:28
    Obrázek hry se nemění, stále nám hráči obou mužstev nabízejí vyrovnanou a hodně bojovnou partii.
     
    15:55
    Nepřesná zakončení na obou stranách ledového kolbiště. Z finských řad pálil ostrostřelec Saku Mäenalanen, z Kanaďanů zkusil štěstí Derrick Pouliot.
     
    16:48
    Hra teď pozbyla na své atraktivitě. Oba soupeři se v útočné fázi trápí, protože obránci plní své defenzivní úkoly velmi pečlivě a neumožňují vznik větší šance.
     
    17:25
    Joni Nikko vypálil z mezikruží, ale střela zápěstím mu moc nesedla. Měla spíše propagační charakter a ani moc nezaduněla na Fucaleho připravené betony.
     
    18:00
    Tohle už ale bylo hodně nebezpečné! Kanadská defenziva na chvíli zaspala a málem toho využil před brankou úplně volný Saku Kinnunen, který bekhendem zakončil do betonů gólmana Fucaleho, odkud kotouč vyletěl nad horní tyčku!
     
    18:30
    Stejnou mincí se snaží odpovědět i Kanaďané, ale jejich soupeř ze starého kontinentu si hlídá nebezpečný prostor před brankářem Sarosem pečlivě.
     
    19:35
    Javorové listy se pokoušejí v závěru první dvacetiminutovky prověřit pozornost brankáře Sarose, ale Finové si na jejich střelce dávají dobrý pozor.
     
    19:55
    Gólová šance pro favorita! Ostrou ránu vyslal z levého kruhu Scott Laughton, jehož ránu vyrazil Juuse Saros jen před sebe, odkud kanadští útočníci doráželi, ale na betony maskované opory Finů si nepřišli!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dvacetiminutovka je za námi. Nabídla velmi atraktivní, ale i poměrně nudné pasáže. Oba tábory si vytvořily slibné příležitosti, ale ty zůstaly, i díky pozorným gólmanům, nevyužity. Před prostřední částí, jež začne v Malmö Areně zhruba v 19:50, platí mezi Kanadou a Finskem nerozhodný stav 0:0.
     
    Jeden z fanoušků Kanady je vybaven helmou se stylovým majáčkem, který rozsvítí po každém gólu. Několikrát to předvedl při předchozím semifinále Švédska a Ruska.
     
     
    Hráči se vracejí na led, což fanoušci kvitují mohutným potleskem a skandováním "Canada, Canada!".
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Finové po úvodním vhazování nahodili kotouč z dálky do útočného pásma, ale o zakázané uvolnění se nejedná. Kotouče se ujali zadáci Kanady.
     
    20:40
    Oba týmy předvedly rychlé útočné výpady, které ale nebyly příliš úspěšné. Zakončení totiž ani na jedné straně nepřinesly, gólmani byly bez práce.
     
    21:15
    Teď už se ale do zakončení probil Laksi Mustonen, jenže jeho rána z mírného úhlu na pravé straně skončila ve výstroji gólmana Fucaleho, který si pohlídal přední tyč. Finský útočník potom schytal masáž od kanadských zadáků.
     
    21:37
    Javorové listy se usadily v útočném pásmu a dočkaly se přesilovky. Rasmus Ristolainen (FIN) vyfasoval 2 minuty za vysokou hůl.
     
    21:53
    Mladíci ze zámoří rychle zakončili, když od modré čáry vypálil Aaron Ebklad, ale gólman Saros měl dobrý výhled a schoval kotouč v náruči. Následně se strhla u jeho brány malá potyčka.
     
    22:10
    Obrovský tlak Kanady vypustil v několik střel z bezprostřední blízkosti, ale gólman Saros předvedl, proč je pro tým důležitý, když všechny projektily betony zneškodnil!
     
    22:35
    Finsko se dokázalo osvobodit.
     
    23:00
    Hokejovou parádu předvedl Jonathan Drouin, který si na modré čáře vymíchal krásnými kličkami dva protihráče a předložil mezi kruhy kotouč na Derricka Pouliota, jenž vypálil těsně vedle!
     
    23:35
    Kanada pokračuje v tlaku i při hře 5 na 5.
     
    24:19
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Ledová sprcha pro Kanadu, Malmö Arenou se rozléhá libozvučná písnička Suomi! Julius Honka předložil exkluzivní pas do předbrankového prostoru na JONIHO NIKKA, který si srovnal puk na svou hůl a přesnou ranou zápěstím zblízka skóroval k pravé tyčce bezmocného gólmana Fucaleho! Asistence: Julius Honka.
     
    25:03
    Kanada je pod tlakem. Dvouminutový trest vyfasoval za nedovolené bránění Frederik Gauthier (CAN).
     
    25:25
    Javorové listy ukořistily kotouč a odpálily jej do nejrychleji do hájemství gólmana Sarose.
     
    25:53
    Rasmus Ristolainen se probil do zakončení, ale na gólmana Fucaleho si nepřišel. Maskovaná opora Kanady si počkala na puk a přerušila hru.
     
    26:10
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Kanadské publikum je v Malmö Areně jako opařené, Suomi se ujímají dvoubrankového vedení! Skvělou práci odvedl první a úderný útok Finů, když ránu Teuva Teräväinena tečoval do Fucaleho betonů Saku Mäenalanen, ale k odraženému puku se dostal před bránou volný ARTTURI LEHKONEN, krásnou kličkou si přehodil puk na bekhend a ranou nad beton kanadského brankáře skóroval! Asistence: Saku Mäenalanen, Teuvo Teräväinen.
     
    27:05
    Kanada se snaží o rychlou odpověď. V hojném počtu se teď natlačila do útočného pásma, kde si její hráči vyměňují přihrávkami kotouč a snaží se zakončit.
     
    27:17
    Gólman Saros si užívá zasloužený potlesk tribun, snad čtyři Kanaďané na něj pálili z bezprostřední blízkosti za nestíhající finskou defenzivou, ale jeden z nejlepším brankářů na turnaji se roztáhl v brankovišti a kotouč za svá záda nepustil!
     
    27:17
    Neobešlo se to ale bez faulu, který může být alespoň částečnou útěchou pro papírového favorita zpoza "velké louže". Dvě minuty obdržel Aleksi Mustonen (FIN) za držení protihráče. Nic Petan (CAN) dostal osobní trest na 10 minut za nesportovní chování.
     
    28:00
    Finsko se velmi dobře brání a zaskočeného soupeře k ničemu nepouští.
     
    28:35
    Javorové listy se stále hodně trápí s pozornou finskou defenzivou.
     
    29:08
    Obrovskou tutovku zahodil Teuvo Teräväinen, jenž měl na holi třetí gól Suomi! V samostatném úniku dělal gólmanu Fucalemu (CAN) blafák, při němž byl ale evidentně podražen, za což dostává maskovaný muž Kanady zasloužený trest, i když se to většině fanoušků nelíbí.
     
    29:50
    Mladíci ze severu Evropy teď buší do obranného bloku Kanaďanů, který náporu v čele s pozorným brankářem Fucalem, který se má kvůli dvouminutovému trestu co ohánět, zatím odolává.
     
    30:06
    Dělovku vyslal od modré čáry Rasmus Ristolainen, ale vyprášil jen Fucaleho připravené betony. Finsko stále drží puk a tluče na zadní vrata Kanady.
     
    30:35
    Rasmus Ristolainen trefil obětavého Bo Horvata svou ranou od modré čáry a vzápětí nastřelil jen Fucaleho betony. Javorové listy stále pod obrovským tlakem.
     
    31:24
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tohle je obrovská vzpruha pro trápící se javorové listy, které umazávají polovinu ze své ztráty! Finové se dostali pod enormní tlak a zmatků v jejich obraně využil před brankovištěm Curtis Lazar, jenž chytrou zadovkou uvolnil volného JONATHANA DROUINA, který si vybruslil trochu do strany a přes hůl dezorientovaného gólmana Sarose skóroval do odkrytého koutu brány! Asistence: Curtis Lazar.
     
    32:03
    Publikum je ve varu a po několika tvrdších zákrocích u mantinelu v kanadském pásmu Jonathan Drouin (CAN) vyfasoval dvě minuty. Kanadští příznivci se zlobí a díky jejich hučení to teď v Malmö Areně vypadá jako v obřím včelím úlu.
     
    32:40
    Na přihrávku číhal těsně před kanadským brankovištěm finský ostrostřelec Saku Mäenalanen, který se dvakrát trefil i ve čtvrtfinále proti Čechům. Kotouč k němu skutečně doputoval, ale tahoun Suomi vypálil jen do Fucaleho betonů. Vzápětí se strhla u kanadské brány po přerušení hry pošťuchovaná.
     
    32:46
    Mladí hokejisté ze zámoří byli úspěšnější na vhazování a okamžitě po něm podél levého mantinelu vyhodila až do pásma Finů.
     
    33:05
    Ani další útočný výpad Finů nesklidil úspěch. Kanaďané jej opět odrazili a dokázali rychle vyhodit přes celé hřiště.
     
    33:29
    Teď už se ale Suomi zabydlely v útočném pásmu a prověřili pozornost gólmana Fucaleho, který sklidil ovace ochozů, když si poradil s ranou Artturiho Lehkonena z pravého kruhu, jíž ukryl u první tyče v náruči.
     
    34:00
    Javorové listy opět rozbily kombinaci svého evropského soka a rychle vyhodily.
     
    34:22
    Nyní už jsou na ledové ploše v kompletním složení, potrestaný Jonathan Drouin se vrátil z trestné lavice.
     
    34:40
    Skandinávci mají kotouč ve své moci a pokoušejí se ze středu pole přejít k soupeřově bráně. Sluší se dodat, že oproti první třetině sledujeme zajímavější podívanou, což se odráží i na atmosféře.
     
    35:10
    Neskutečný zákrok předvedl Zachary Fucale! Zblízka dorážel úplně volný Artturi Lehkonen do odkryté brány, ale kanadský gólman předvedl tygří skok a chytil kotouč k obrovskému potlesku tribun!
     
    35:36
    Finové zůstali u kotouče a předvedli další útok, po němž se radují za kanadskou bránou z gólu! Rozhodčí ale ukazuje, že bude volat videorozhodčímu!
     
    35:36
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A ten platí, Kanada znovu nabrala dvougólové manko! RASMUS RISTOLAINEN využil za rozhozenou obranou soupeře volného prostoru u brankoviště gólmana Fucaleho a z mírného úhlu na levé straně vypálil tak tvrdě, že se kotouč odrazil z horní poloviny brány ven! Asistence: Mikko Vainonen, Henrik Haapala.
     
    36:37
    Hraje se ve strhujícím tempu. Nejdříve zkoušeli štěstí Kanaďané, ale v šanci neuspěli, když stříleli z dobré palebné pozice mezi kruhy těsně vedle. Vzápětí střílel při finském brejku zblízka Rasmus Kulmala, ale jen do betonů gólmana Fucaleho.
     
    37:04
    Píská se icing Kanady. Její fanoušci cítí, že hráči potřebují na ledě jejich pomoc. Z ochozů se tak ozývá hlasité skandování "Let´s go, Canada, let´s go!".
     
    37:24
    I přesto, že obránce Rasmus Ristolainen u rozhodčího protestuje, Joni Nikko (FIN) dostává 2 minuty za vysokou hůl. Curtis Lazar předtím našel z pravého kruhu svou střelou jen Sarosovu lapačku.
     
    38:00
    Finsko dvakrát rychle vyhodilo, ale javorové listy už jsou zpět v pásmu se svým přesilovkovým kolotočem, který začínají roztáčet.
     
    38:18
    Griffin Reinhart vypálil z levé strany, ale jeho rána byla ve skrumáži před brankovištěm zblokována a kotouč doletěl jen do finského pásma.
     
    38:50
    Kanadě vůbec nevyšla kombinace a po střele, jíž gólman Saros zmařil betony, přišla o útočné pásmo, když jejich soupeř vyhodil.
     
    39:19
    Aleksi Mustonen (FIN) – 2 minuty – vysoká hůl.
     
    39:50
    Stále přihlížíme netradičnímu trápení Kanady. Ta si zatím moc neví rady se skvěle pracujícím obranným blokem soupeře, který i v oslabení o jednoho hráče drží puk daleko od své brány.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Zatímco v první třetině si fanoušci na jedné straně spokojeně zakřičet nemohli, v prostřední části jim to hokejisté dopřáli celkem čtyřikrát. Finsko se ujalo dvoubrankového vedení po trefách Joniho Nikka a Artturiho Lehkonena, na což odpověděl snížením Jonathan Drouin. Po brance, jíž musel potvrdit videorozhodčí, ale vrátil Suomi dvougólový náskok Ramus Ristolainen. Před závěrečným dějstvím, jež začne asi v 20:43, vedou seveřané nad javorovými listy 3:1.
     
    Střely na branku po 2. třetině:

    Kanada – 14
    Finsko – 19
     
    Mistrovství světa do dvaceti let se těší obrovskému zájmu médií ze všech koutů světa. O tom svědčí i to, že projít z tribuny do útrob Malmö Areny je mnohdy složitý kousek i pro gymnasticky nadané jedince. Nechybí zde naši kolegové z USA či Slovenska, kteří i přesto, že jejich týmy skončily už ve čtvrtfinále, informují o dění na turnaji i nadále.
     
    Kanaďané se už nedočkavě řadí u středového kruhu. Na ledě už nechybí ani jejich soupeř z Finska, který drží překvapivé vedení 3:1.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:02
    Stadionem obíhá kanadská vlajka, což je oblíbená činnost fanoušků javorových listů na každém hokejovém utkání.
     
    40:20
    Kanada ukořistila kotouč a z hloubi svého obranného pole, když je v zákrytu brankáře Fucaleho, zakládá nový útok.
     
    40:49
    Mladí hokejisté ze zámoří se sice nahrnuli do útočného pásma, ale nemohou z toho pro nejbližší okamžiky nevytěžit zhola nic, protože je zastavilo postavení mimo hru.
     
    41:05
    Kanada drží častěji kotouč na holích, ale Finsko velmi dobře brání svou modrou čáru.
     
    41:28
    Finsko udrželo svůj dvoubrankový náskok, když soupeři při jeho přesilovce nedovolilo ve třetím dějství nic nebezpečného v blízkosti gólmana Sarose.
     
    41:50
    Červenobílí si hledají znovu ze středu pole cestičku do soupeřova území, jenže i nadále narážejí na pevný obranný blok Suomi. Fanoušci je ale stále neúnavně povzbuzují.
     
    42:35
    Finové přesunuli děj hry do útočného pásma, kde však kotouč nemají plně pod kontrolou.
     
    43:06
    Zatím přihlížíme hodně podobnému hokeji, které se nám nabízel v úvodní dvacetiminutovce. Ani jednomu z týmů se nedaří vymyslet něco nebezpečného, k vidění je hodně nepřesností a dominance obran.
     
    43:35
    Dění na ledové ploše se nemění. Aktivnější je Kanada, která se drží v útočném pásmu, ale přes obranný blok seveřanů se jí nedaří ohrozit Juuseho Sarose.
     
    44:08
    Mikko Lehtonen (FIN) – 2 minuty – držení protihráče.
     
    44:20
    Finové bleskově vyhazují kus černé gumy pryč ze svého pásma.
     
    44:37
    Kanada už je ale zpět u gólmana Sarose a kombinuje.
     
    44:55
    I tentokrát si však počínala nepřesně a Evropané se osvobozují vyhozením.
     
    45:20
    Zakončení na obou stranách. Nic Petan střílel z mezikruží nepřesně, na druhé straně protáhl gólmana Fucaleho ranou k přední tyčce při vlastním oslabení rozjetý Aleksi Mustonen.
     
    45:37
    Finsko odrazilo i další kanadský útok a kotouč odstřeluje k Fucaleho bráně.
     
    46:20
    Suomi jsou na ledě už kompletní, když přečkaly další početní nevýhodu a ubránily se na jedničku, ale stále jsou zatlačeny do hloubi svého pásma.
     
    46:45
    Kanadské příznivce teď pořádně vystrašil Henri Ikonen, který využil dostatku času a prostoru na pravé straně a z kruhu vyprášil betony brankáře Fucaleho u první tyče.
     
    47:15
    Ani další útočný výpad Kanady nedopadl na úrodnou půdu, když se znovu rozbil jako vysoká vlna o příkrý útes. Vpřed tak mohou mířit Finové.
     
    47:23
    Juuso Ikonen střílel z pravé strany zápěstím, ale gólmana Fucaleho u bližší tyčky nezaskočil, když kotouč doplachtil do náruče maskované opory mezi kanadskými tyčemi. Příznivci javorových listů se i přes nepříznivý výsledek baví, když tancují s maskotem na jedné z tribun.
     
    47:40
    Utkání sleduje 11 544 fanoušků. Z mezikruží vyslal projektil Joni Nikko, ale gólman Fucale těžil z dobrého postavení a uprostřed brankoviště lapil kotouč do náruče.
     
    48:17
    Kanada má kotouč ve své moci a vytváří si územní převahu, jenže s bojovným soupeřem z Finska, kterého navíc skvěle drží kvalitní brankář Saros, to má těžké.
     
    48:52
    Moc nechybělo Topimu Nättinenovi k tomu, aby se za kanadskou bránou ujal puku, který rozehrával gólman Zachary Fucale. V ochozech to jen zahučelo.
     
    49:02
    Finsko si nechtělo komplikovat v pásmu situaci a vyhodilo na icing.
     
    49:39
    Mladí hokejisté ze severní Ameriky se i nadále v ofenzivní fázi hodně trápí. Finská obrana nepolevuje a stále zodpovědně hlídá prostor před gólmanem Sarosem. Když už se javorové listy dostanou do zakončení, většinou to je ze stran.
     
    50:26
    Píská se další finský icing. Publikum na své miláčky stále nezanevřelo a křičí "Canada!".
     
    51:06
    Trocha volného prostoru se otevřela na levém křídle před Joshem Andersonem, který rozkmital své brusle, najel si blíže k bráněn a mírně ze strany vyprášil u bližší tyče Sarosovy betony!
     
    51:28
    Suomi mohly odpovědět stejnou mincí, jenže jejich útok s sebou moc vzruchu na tribunách nepřinesl, když kanadská obrana obstála ve zkoušce na výbornou.
     
    52:00
    Kanaďané zcela převzali otěže zápasu do svých rukou a tlačí soupeře. Finové se soustředí na bránění svého dvougólového náskoku a vyčkávají na protiútoky.
     
    52:30
    Kanada drží útočné pásmo.
     
    52:55
    Charles Hudon nic složitého nevymýšlel, zpracoval si puk na hůl a z mohutného nápřahu vypálil. Jeho pumelice prosvištěla kousek od pravé Sarosovy tyče!
     
    53:26
    Útok mladíků ze zámoří je u konce, opět si vylámal zuby na poctivé defenzivě Suomi.
     
    53:50
    Finové se po delší době podívali do útočného pásma, jenže gólmana Fucaleho neprověřili. Strážce kanadského brankoviště mohl zůstat klidný, střela Teuva Teräväinena z levého kruhu byla sražena vysoko nad.
     
    54:05
    Kanadské trápení s neskutečně bojovným soupeřem pokračuje, Finsko se znovu vymanilo z pevného objetí a kotouč posunulo do středového kruhu.
     
    54:23
    Derrick Pouliot převzal puk, najel si s ním mezi kruhy a tvrdou ranou prověřil pevnost Sarosových betonů. Při dorážce ze stejného prostoru minul finskou bránu.
     
    54:40
    Skandinávci vyhodili na zakázané uvolnění.
     
    55:11
    Kanaďanům se už čas na vyrovnání zoufale krátí. Obrana Finů stále pracuje obdivuhodně dobře.
     
    55:29
    Nic Petan zaduněl z pravého kruhu se svým střeleckým projektilem na Sarosovy betony. Zklamání se zračí na tvářích kanadských fanoušků, kteří tuší, že je zle.
     
    55:29
    A teď to platí ještě více. Za bodyček vyfasoval 2 minuty Josh Mirrissey (CAN).
     
    56:10
    Finsko se v přesilovce trápí. Z ochozů se ozývá pokřik "Suomi" jeho fanoušků.
     
    56:48
    Obrovské šance na obou stranách! Z levého kruhu pálil v nápřahu bez přípravy volný Aaron Ekblad a jeho dělovka zaduněla na betony přesunujícího se gólmana Sarose. V protiútoku se ocitl jeden z Finů a byl ve vyložené pozici podražen, jede se trestné střílení!
     
    56:48
    Pojede jej finský útočník Teuvo Teräväinen.
     
    56:49
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A lídr Suomi TEUVO TERÄVÄINEN se nemýlí a takřka s neochvějnou jistotou zajistil svému týmu finálovou účast! Sjel si až k brance, nalákal si gólmana Fucaleho k jeho pravé tyčce, předvedl bekhendovou blafák a krásné skóroval do horní poloviny brány! Bez asistence.
     
    57:10
    Kanadští fanoušci jsou v šoku, horký papírový favorit na zisk zlaté medaile si zřejmě zahraje "jen" o třetí místo.
     
    57:37
    Ale ještě není konec, stát se může ledacos. Kanada drží útočné pásmo, ale kotouč se drží hlavně u hrazení.
     
    58:10
    Gólman Juuse Saros ale potvrzuje, že na nejdůležitějším turnaji sezony má fantastickou formu! Kanadští střelci jej zasypali sprškou střel, ale trefili jen jeho betony! Gólman Fucale už je na střídačce a javorové listy zkoušejí hru bez brankáře!
     
    58:48
    Finové ustáli obrovský tlak, při němž se musel několikrát vyznamenat skvěle chytající brankář Saros, a o kousek při vyhození ze svého pásma minuli prázdnou bránu soupeře!
     
    58:56
    A znovu, seveřanům i tentokrát nebylo přáno! Kotouč proletěl po ledě kousek od kanadské brány. Píská se zakázané uvolnění.
     
    59:11
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Někteří kanadští fanoušci už zklamaně opouštějí stadion, Finové vedou pár sekund před třetí sirénou už 5:1 a pevným krokem si jdou za finálovou účastí! Saku Mäenalanen přiťukl kotouč TEUVU TERÄVÄINENOVI, který od obranné modré čáry trefil prázdnou bránu! Asistence: Saku Mäenalanen.
     
    59:55
    Finsko už se raduje, tohle už Kanada nestihne!
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je konec, Suomi překvapivě vítězí a Kanadu odsoudily "jen" k boji o bronz, o který se javorové listy zítra utkají s Ruskem. Finsko předvedlo skvělý týmový výkon a zvítězilo přesvědčivě 5:1. Kanadští fanoušci sympaticky mávají i přes porážku svými vlajkami.
     
    Nejlepším hráčem Kanady je vyhlášen Derrick Pouliot, z řad Finska přebírá ocenění Joni Nikko.
     
    Vyhlašují se tři nejlepší hráči Kanady. Jedná se o Derricka Pouliota, Anthonyho Manthu a Curtise Lazara.
     
    Z finského tábora oceněni Ville Pokka, Teuvo Teräväinen a Juuse Saros.
     
    Finští mladíci se chytli při státní hymně, za jejíhož znění vystoupala ke stropu Malmö Areny finská vlajka, kolem ramen.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Kanada – 10 (24)
    Finsko – 4 (23)
     
    Děkuji vám za pozornost. Přeji vám hezký zbytek večera a zítra se vás těším při sledování dalších on-line přenosů. Na programu je rozhodující zápas "o udržení", bitva o 3. místo a ostře sledované finále, jež bude mít příchuť prestižního skandinávského derby domácího Švédska s Finskem. Máme se tak na co těšit. Ze švédského Malmö na shledanou. (21:29:16)
    Marken.cz

    Ladislav Vácha

    Branky a nahrávky: 32. Drouin (Lazar) – 25. Nikko (Honka), 27. Lehkonen (Mäenalanen, Teräväinen), 36. Ristolainen (Vainonen, Haapala), 57. Teräväinen (TS), 60. Teräväinen (Mäenalanen)


    Kanada U20: Fucale (Paterson) – Ekblad, Pouliot, G. Reinhart, Dumba (A), Pelech, Morrissey, Bigras – Horvat, Laughton (C), S. Reinhart – Rychel, Gauthier, Anderson – Hudon, Drouin (A), Mantha – Leier, McDavid, Petan – Lazar.
    Finsko U20: Saros (Huuso) – Lindell (A), Pokka, Lehtonen, Ristolainen (A), Honka, Vainonen, Vainio – Mäenalanen, Teräväinen (C), Lehkonen (A) – Nikko, Mustonen, Haapala – J. Ikonen, Kinnunen, Kulmala – Leskinen, Nättinen, H. Ikonen – Rauhala.

    Rozhodčí: Timothy Mayer (USA), Marc Wiegand (SUI) – Andreas Kowert (GER), Eduard Metalnikov (RUS)

    Diváci: 11 544
    bahis siteleri