Ženy - 1500 metrů (rozjížďky) 1. J. ter Morsová (NED) (kon.) | Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále) 1. Sin Da-Woon (KOR) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (semifinále) 1. Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (semifinále) 1. V. An (RUS) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (finále) Vítězka: Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (finále) Vítěz: V. An (RUS) (kon.)
konec
Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále)

1. Sin Da-Woon (KOR)

Sobota 15.02.2014, 11:43 • Ledový palác Iceberg (Soči) • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:43.
     
    Hned dvě sady medailí se dnes budou rozdávat v short tracku. Po ženách, které si to o tři cenné kovy rozdají na trati 1500 metrů, muži budou soupeřit na vzdálenosti o 500 metrů kratší. Kvalifikační síto čtvrtečních rozjížděk nám určilo celkem 18 uchazečů, kteří postoupili do dnešního čtvrtfinále.
     
    Čtvrteční kvalifikační systém byl v této disciplíně velice jednoduchý. Na soupisce jsme měli nejprve celkem 32 závodníků ze 14 zemí světa, rozdělených do osmi rozjížděk po čtyřech. Z každé z nich postoupili jistě do dnešního čtvrtfinále pouze dva nejlepší. Rozhodčí do něj nakonec poslali ještě další dva závodníky.
     
    Výtečnou formu v Soči předvádí Kanaďan Charles Hamelin, aktuální vítěz na trati 1500 metrů. Za zlatem dojel suverénním způsobem, vyhrál jak rozjížďku, tak svůj heat v semifinále i finále. Rozhodně by nechtěl zažít něco podobného jako ve Vancouveru, kde skončil bramborový. Nyní je považován za nejžhavějšího kandidáta na zlato.

    Spolu s ním by se měla o cenný kov poprat i zkušená short-tracková legedna Viktor An, ruský reprezentant, ale s korejskými kořeny (dříve známý pod jménem Ahn Hyun-Soo), který po hádce týmu v roce 2011 hájí právě barvy pořádající země. I on získal pro Rusko medaili v prvním závodě na 1500 metrů, konkrétně bronzovou.

    Zajímavé bude, jak si s tlakem olympijských her poradí teprve sedmnáctiletý Číňan Chan Tchien-jü. Ten už totiž v Soči trochu překvapivě pověsil na krk stříbro.
     
    Zlato ve Vancouveru získal v roce 2010 Jihokorejec Lee Jung-Su a i v Soči by mohl mít svého nástupce. Především pak proto, že po prvním závodě na 1500 metrů si asijská short-tracková velmoc nepřipsala na své konto ani jednu medaili. A tenhle fakt bude chtít duo Sin Da-Woon nebo Lee Han-Bin určitě změnit. Bohužel kilometr není úplně jejich nejsilnější disciplína.
     
    Charles Hamelin neměl ve čtvrteční kvalifikaci absolutně žádný problém, ustál tlak a postoupil dále. S ním se do další fáze podívali i Sin Da-Woon i Lee Han-Bin, dále také Rus Viktor An a nebo mladičký Chan Tchien-jü.

    Čtvrtfinále má nakonec o dva short-trackaře navíc, díky rozhodčím totiž postoupili rovněž Sébastien Lepape z Francie a Sándor Liu Shaolin z Maďarska. První a druhá rozjížďka tak bude čítat pět rychlobruslařů, třetí a čtvrtá čtyři.
     
    Z každé čtvrtfinálové rozjížďky postoupí vždy nejlepší dva, celkem 8 závodníků se tak podívá do semifinále. V něm následně uvidíme dva heaty, z nichž opět dva nejlepší postoupí do finále A. Finále B naopak zbude na dva poražené semifinalisty.

    Tahle postupová matematika platí samozřejmě za předpokladu, že se do hry během závodů nepoloží rozhodčí a nepošlou do další fáze třeba někoho navíc, nebo naopak více závodníků nediskvalifikují kvůli porušení pravidel.
     
    1. rozjížďka:

    Charle Cournoyer (CAN)
    Christopher Creveling (USA)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Sándor Liu Shaolin (HUN)

    2. rozjížďka:

    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor Knoch (HUN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Yuri Confortola (ITA)
    Sébastien Lepape (FRA)

    3. rozjížďka:

    Charles Hamelin (CAN)
    Viktor An (RUS)
    Eduardo Alvarez (USA)
    Sjinkie Knegt (NED)

    4. rozjížďka:

    J. R. Celski (USA)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Olivier Jean (CAN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Upřete pozornost především na 3. rozjížďku, ve které se představí oba favorité Hamelin a An. Ti budou mít opravdu dost práce, aby zlomili odpor Američana Alvareze a Nizozemce Knegta.
     
    Čtvrtfinále na 1000 metrů mužů začalo.
     
    1. rozjížďka odstartovala:

    Charle Cournoyer (CAN)
    Christopher Creveling (USA)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Sándor Liu Shaolin (HUN)
     
    Zatím se jede hodně vyrovnaný závod. Všichni čtyři závodnícíc se drží v malých rozestupech.
     
    Creveling a Lee Han-Bin se drží na čele kolo před koncem, Sándor Liu Shaolin se také rozhodně chce poprat o postup.
     
    Z této rozjížďky nakonec postupují dva asijaté. Ačkoli rozhodčí přezkoumávají celý závod, Lee Han-Bin spolu s Chan Tchienem-jü by si měli zajezdit semifinále.
     
    Připravena je 2. rozjížďka:

    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor Knoch (HUN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Yuri Confortola (ITA)
    Sébastien Lepape (FRA)
     
    Ulitý start hned napoprvé. Vidíme, že proti pravidlům jel Ital Confortola.
     
    Wu Ta-ťing se ujal vedení, Confortola je druhý. Domácí diváci ženou dopředu Rusa Grigoreva. Uvidíme, zda-li urve druhou příčku.
     
    Ani dvě kola před koncem se pořadí na čele nemění. Confortola s Wu Ta-ťingem drží první dvě příčky.
     
    Byl to hodně dramatický závod! Kolo před koncem se Rus Grigorev dostal před Confortolu, který nakonec skončil úplně poslední. Wu Ta-ťing si naopak první příčku bez problémů pohlídal.
     
    Na řadu přichází asi nejzajímavější 3. rozjížďka:

    Charles Hamelin (CAN)
    Viktor An (RUS)
    Eduardo Alvarez (USA)
    Sjinkie Knegt (NED)
     
    Hamelin se dopustil chybného startu. Ten se tak bude muset opakovat.
     
    Hamelin odstartoval nejlépe, těsně před něj se poté dostal Nizozemec Knegt .
     
    Sedm kol před koncem padá Hamelin, který ztratil šanci na zisk dalšího cenného kovu! Olympijský vítěz ze Soči z prvního závodu se dostal do kolize s Alvarezem a upadl.
     
    An a Knegt postupují do semifinále, Hamelin udělal školáckou chybu, podklouzl a sestřelil navíc za sebou jedoucího Alvareze. Rus a Nizozemec si tak dojeli pohodlně pro první dvě příčky. Velké překvapení této rozjížďky!
     
    Odstartovala 4. rozjížďka:

    J. R. Celski (USA)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Olivier Jean (CAN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Celski se dostal podle předpokladů do čela, za ním se drží Jean. Sin Da-Woon je zatím mimo postupové pozice.
     
    Další favorit upadl! Celski tři kola před koncem narazil do mantinelu. Uvidíme až podle rozhodčích, zda-li vlastní vinou nebo ne.
     
    Jelistratov se v poslední zatáčce dostal před Jeana a dojel rozjížďku druhý! Sin Da-Woon si postup z prvního místa pohlídal. Celski má mimochodem smůlu, v žádném případě prý rozhodčí kontrolovat opakované záběry nebudou.
     
    Čtvrtfinále na 1000 metrů mužů skončilo.
     
    Dvě velké překvapení nám nabídlo čtvrtfinále na 1000 metrů mužů. Kanaďan Hamelin ke zlatu z patnáctistovky nepřidá další cenný kov, jelikož se ve 3. rozjížďce dopustil hrubé chyby, která ho stála mnoho. O medaile nebude bojovat ani Celski, jemuž se ve 4. rozjížďce stalo něco podobného. Ve hře o medaile jsou jinak oba Korejci Sin Da-Woon i Lee Han-Bin, také Číňani Chan Tchien-jü a Wu Ta-ťing, Rusové An, Grigorev i Jelistratov a Nizozemec Knegt.
     
    Z mé strany vše, za chvilku se vrhneme na semifinále žen na 1500 metrů. (12:06:44)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri