Švýcarsko U20 – Německo U20 5:2 (kon.) | USA U20 – Rusko U20 2:3 (kon.) | Švédsko U20 – Finsko U20 6:3 (kon.)
Česko U20 – Slovensko U20 0:3 (kon.)
konec
Švédsko U20
6:3 (0:0, 3:3, 3:0)
Finsko U20
Pátek 02.01.2015, 21:05 • Air Canada Centre, Toronto • Mistrovství světa do 20 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že v derby o Skandinávii porazilo Švédsko svého tradičního rivala z Finska poměrem 6:3 a postoupilo tak do semifinále, se s Vámi loučí a hezký první víkend v novém roce přeje Tomáš Lysý. (11:55:27)
     
    Soupeřem Švédska v boji o finále bude Rusko, které po špatném výkonu proti česku tentokrát překvapilo hokejovou veřejnost a po výhře 3:2 poslalo z turnaje ven Američany.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely: 30-33.
    Zásahy gólmanů: 27-27.
    Vyloučení: 6-6.
    Využití: 3-0.
     
    Je dobojováno. Vyjma poměrně opatrné první třetiny, kdy měli přece jen Švédové nějakou tu šanci – Nylander jel sám na branku, ale nedal, jsme viděli skvělý hokej.

    Na začátku druhého dějství využil stejnou situaci jako v první třetině Nylander na druhé straně Juuso Ikonen, který potrestal chybu ve švédské defenzivě. Poté dostali Tre Kronor výhodu 99 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři a využili jak jí, tak následně klasickou převahu. Prosadil se Gustav Forsling a poté jLucas Wallmark. Po dalším gólu Robína Norella od modré to vypadalo s Finy zle, Švédsko defacto vše všechny tři góly dalo i díky výborné práci před Huusem. Jenže Finsko vstalo z mrtvých. Mikko Rantanen zamířil v polovině zápasu přesně pod víko a čtyři minuty před koncem srovnal po chybě beka Aha Kasperi Kapanen.

    Jenže dva zbytečné tresty Finska v závěru druhého dějství rozhodli a na začátku třetí třetiny tak hráli Švédové 109 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři, kterou využl Adrian Kempe. Šest minut před koncem pak zvýšil na dva góly Oskar Lindblöm po parádní akci Nylandera a pečeť na semifinále Tre Kronor dal čtyři vteřiny před koncem zápasu gólem do prázdné klece Lucas Wallmark.
     
    60:00
    Konec zápasu.
    Lucas WALLMARK - 6:3
     
    59:56
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Je hotovo, po Haagově vyhraném buly po pravici Söderströma se k puku mezi kruhy dostal LUCAS WALLMARK a ukázal Lindblömovi, jak správně zacílit do odkryté klece. Asistence: Robert Haag.
     
    59:49
    Zakázané uvolnění Švédska.
     
    59:28
    Lucas Wallmark střílel z pravého kruhu na odkrytou branku, lýtko Kapanena ještě tečovalo puk tím správným směrem, ale Mustonen sáhl hokejkou do střely a vytěsnil jí nad branku.
     
    59:16
    Finové navíc hodně chybují, ztrácejí puk a dávají Švédsku možnost ke střelbě na prázdnou klec.
     
    58:53
    Po vyhraném buly se vydal na napadání finské rozehrávky Lindblöm, nebyl však úspěšný.
     
    58:22
    Kempe v situaci dva na dva ve středním pásmu zkusil vystřelit, ale jeho pokus dobře pokryl finský bek a zblokoval puk do rohu kluziště.
     
    58:08
    Finsko to zkusí v šesti, Husso je pryč z klece!
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    57:17
    Navíc nyní hrají Švédové hodně efektivní hokej. Na obranné modré vystavili pětičlenný neprostupný val, přes který Finsko nemůže přejít.
     
    55:52
    Finové se sice snaží a jsou často před švédskou svatyní, ale Tre Kronor dnes doslova žerou led. Na hranici obětavosti padají do finských střel či akcí.
    Oskar LINDBLÖM - 5:3
     
    53:52
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Finsko v útočném snažení zapomnělo na obranu. V situaci dva na dva se ujal puku u pravé strany středního pásma Nylander, zavezl puk za modrou a poté přihrál mezi kruhy OSKARU LINDBLÖMOVI, který parádní ranou k pravé tyči nedal Hussovi nárok. Asistence: William Nylander.
     
    53:18
    Kdo jiný než Mikko Rantanen čekal u pravé tyčiy Söderströma, zda mu tam někdo ze spoluhráčů prostrčí po závaru před branou puk. Nestalo se tak a Švédsko posílá kotouč do středního pásma.
     
    52:57
    Komerční přestávka, po jejímž konci se bude vzahovat po pravici švédského gólmana.
     
    52:31
    Zakázané uvolnění vedoucího týmu.
     
    52:22
    Hannu Jortikkovi, trenéru Finska, rozhodně po přesilovkách Finska přibude na hlavě pár šedin, protože početní výhody jeho celku jsou hodně hodně špatné. Švédsko je v plném počtu.
     
    52:01
    Jenže buly vyhrávají Švédové a nejenže vyhazují, ale hned se hodlají napadat rozehrávku Finska.
     
    51:46
    Po vyhození Švédska dostal Lehkonen puk rychle do pásma a bude se vzahovat po pravici gólmana Švédska.
     
    51:06
    Dvě naprosto shodné situace Finska. Lyytinen měl na středu útočného pásma kousek od modré puk. Dvakrát jej poslal na pravý kruh pro Lehkonena, který ale dvakrát vyprášil výstroj Söderströma. To je ten rozdíl mezi Finy a Švédy. Práce Suomi před brankou není zdaleka tak dobrá jako od Tre Kronor při jejich přesilovkách.
     
    50:17
    Nyní ale Finsko zaměstnalo Söderströma, po tom, co téměř polovina z jejich čtyřminutové přesilovky uplynula. Joonas Lyytinen vypálil od modré pořádnou bombu a nechybělo moc, aby Lehkonen tečoval puk za záda gólmana.
    Pohled na radost Švédů.

     
    49:33
    Hodně dlouho trvalo, než se Finsko vůbec dostane kloudně k puku po aktivním napadání soupeře. Když se tak stalo, Suomi ve středním pásmu ztratili puk.
     
    48:58
    Finsku dneska přesilovky vůbec ale vůbec nejdou. Vachrlatá kombinace Suomi končí na holích Švédů, kteří vyhazují.
     
    48:22
    Další šance pro Finsko. Leon Bristedt (SWE) se naprosto zbytečně ohnal na obranné modré po Hannesi Bjorninenovi a zřejmě jej lehce zasáhl. Dostává za svojí vysokou hůl dvě plus dvě minuty.

    Na vyloučení: 6-6.
     
    47:41
    Finové jsou před branou Söderströma v tlaku, jenže že by se tedy švédský brankář měl děsit nějakých tvrdých střel, to se rozhodně říci nedá.
     
    46:51
    Finové se provinili zakázaným uvolněním, takhe přihrávka na Kalapudase zrovna nepatří učebnice přesných pasů.
     
    46:12
    Mustonenův pokus schoval Söderström do výstroje a po komerční pauze se bude vzahovat po jeho levici.
     
    45:51
    Před brankou Huusa po sobě vyjeli Hintz a Hölmström, rozhodčí však vylučovat nebude.
     
    45:12
    Švédsko se bez potíží ubránilo i třetí finské přesilovce a hraje v plném počtu.
     
    44:48
    Další neúspěšný pokus o zavezení puku v podání Honky, tato přesilovka Finům vůbec nejde.
     
    44:07
    Švédsko vyhodilo až k Huusovi, což je voda na mlýn pro Tre Kronor, protože od té doby poctivě brání obrannou modrou a Suomi se nemohou dostat do šancí.
     
    43:32
    Finové sice vyhráli buly a Honka byl v tlaku, chtěl od modré vyslat pořádnou pumelici, ale příliš otálel se střelou a poslal puk jen do bránícího soupeře.
     
    43:12
    Další přesilová hra pro Finy, kteří tak budou moci vyrovnat. Anton Karlsson (SWE) podrazil koho jiného než Rantanena a jde si na dvě minuty odpočinout.

    Na vyloučení: 4-6.
     
    42:32
    Parádní průnik nyní zkoušel Mikko Rantanen, který je rozhodně nejlepším z Finů v dnešním zápase. Na poslední chvíli jej u pravé tyče Söderströma zablokoval vracející se Sebastian Aho.
    Adrian KEMPE - 4:3
     
    41:24
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tre Kronor využívají i druhou přesilovku pět na tři a přibližují se semifinále. Kempe si nyní vše vynahradil za předchozí nevyužitou šanci. Švédové rozebrali svého soka, Lindblöm viděl u pravé tyče Huusa zcela volného ADRIANA KEMPEHO, který si počkal na přihrávku a poté bez potíží překonal bezmocného Huusa. Asistence: Oskar Lindblöm, Axel Holmström.
     
    40:59
    Švédsko je znovu před brankou svého soka a kombinuje.
     
    40:24
    Švédové mohli opět vést. Adrian Kempe se ocitl naprosto volný před brankou Hussa, který jeho dorážku zneškodnil a následně se Finové osvobozují.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 22:52.
     
    Švédsko začne třetí třetinu 109 vteřin dlouhou přesilovkou pět na tři. Již ve druhé třetině měli Tre Kronor podobně dlouhou dvojnásobnou přesilovou hru, ze které dali dva góly.
     
    Statistiky po 2. třetině:
    Střely: 21-20.
    Zásahy gólmanů: 17-18.
    Vyloučení: 3-6.
    Využití: 2-0.
     
    Druhá třetina je u konce a že panečku stála za to. Padlo v ní totiž hned šest branek. Hned ze začátku periody využil chybu ve švédské defenzivě Juuso Ikonen. který samostatný únik využil a poslal Finsko do vedení. Jenže poté dostali Švédi 99 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři a využili jí bezezbytku. Prosadil se totiž Gustav Forsling a poté již v klasické převaze Lucas Wallmark. Když pak přidal Robin Norell od modré po další dobré práci Tre Krono před brankou třetí gól, vypadalo to se Suomi zle. Jenže Mikko Rantanen vrátil Finsko parádní ránou pod víko do zápasu a čtyři minuty před koncen vyrovnal po zkratu obránce Aha důrazný a hlavně přesně střílející Kasperi Kapanen. Tohle byla opravdu nádherná třetina, snad na ní ta další naváže.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    40:00
    Tak tohle je přo Finy hodně zlé. Současně s koncem druhé třetiny dostává Julius Honka (FIN) dvě minuty za hraní bez helmy. Finsko tak čeká hned zkraje třetí části dvojnásobné oslabení dlouhé nyní dokonce 109 vteřin, o deset vteřin delší než ve druhé části.

    Na vyloučení: 3-6.
     
    39:57
    Po buly čekal na puk u pravé tyče Huusa zcela volný William Nylander, ale dostal kotouč již do velkého úhlu a nestačil zamířit do odkryté branky.
     
    39:49
    Zbytečné vyloučení Finska. Je tedy pravda, že před hrou vysokou holí Roope Hintze (FIN) na Axela Holmströma možná krosčekoval Oskar Lindblom Mikko Rantanena, ale důležité je, co vidí sudí, takže Hintz odchází odpykat dvě minuty.

    Na vyloučení: 3-5.
     
    39:27
    Druhá švédská formace se snaží napadat rozehrávku Finů, ale Suomi se nakonec bez větších problémů ubránili a Roope Hintz s Mikko Rantanenem vyvážejí puk na druhou stranu.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé, gólově bohaté, třetiny.
     
    38:45
    Alex Lintuniemi se na útočné modré ke střele nepropracoval a navíc u ještě utekl puk do středního pásma.
     
    38:35
    Artturi Lehkonen převzal na pravé straně středního pásma puk a hned s ním nabruslil o kousek blíže švédské brance. Nahodil kotouč na Söderströma, který jej raději pokryl ve výstroji.
     
    37:13
    Lagesson s Lehkonenem jsou na ledě a mohou tak zasáhnout do zbytku druhé třetiny.
    Kasperi KAPANEN - 3:3
     
    35:49
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Neuvěřitelné, šestý gól ve druhé třetině je tu a znamená srovnání Suomi, kteří tak likvidují dvougólový náskok Švédska. Aleksi Mustonen napřáhl na levém kruhu k jo povedené střele, o tom žádná. Söderström vyrazil puk před sebe, kde si asi Sebastian Aho myslel, že se nemůže nic stát. Špatně reagoval na nastalou situaci, KASPERI KAPANEN toho využil, zezadu k němu přijel jak buldozer, získal puk a poslal jej za překvapeného gólmana Tre Kronor. Asistence: Aleksi Mustonen, Julius Honka.
     
    35:13
    Willam Lagesson a Artturi Lehkonen si určitě neříkali, ve které skandinávské restauračce zajdou na přátelskou večeři. Oba kohouti dostávají dvě minuty za napadení.

    Na vyloučení: 3-4.
     
    33:48
    Švédsko přestálo hodně těžkou první minutu oslabení a pak se již bez potíží ubránilo.
     
    33:15
    Finsko opět operuje před brankou Söderströma, ale obrana hráčů ve žlutém je nyní pozorná a nedovoluje nějaké teče či dorážky pětici Suomi.
     
    32:38
    Tre Kronor se osvobozují a posílají puk do středního pásma.
     
    32:30
    Svatá prostoto, to jsou neuvěřitelné šance, které zahodil Mustonen s Rantanenem. Nejprve první jmenovaný nedorazil skákavý puk před brankou, nedosáhl na něj. Poté měl po výborné střele Lintuniemiho kotouč doslova připravený na teč Rantanen, jenže netrefil kus gumy ideálně a Söderström vyrazil puk. Švédský gólman měl nyní hodně štěstí.
     
    31:48
    A chybička přišla. Švédové se rozestoupili před Mikko Rantanenem, který dnes hraje tedy skvělý zápas. Kapitánu Jacobu de la Rosemu (SWE) nezbylo nic jiného, než jej podrazit.

    Na vyloučení: 2-3.
    Důležité je udělat si doma pohodlí.

     
    31:29
    Parádní hokej pokračuje, Finové se tlačí před branku Söderströma a pokouší se najít skulinku ve švédské obraně.
    Mikko RANTANEN - 3:2
     
    29:54
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Gólové hody pokračují, Finové se vrací do zápasu. Tohle snad ani přesněji trefit nešlo. Ikonen vyslal přihrávkou napříč útočného pásma ke střele MIKKO RANTANENA, který vypálil z levého kruhu pumelici, jenž si našla cestu přesně pod víko. Lapačka Söderströma promáchla doprázdna. Asistence: Juuso Ikonen, Roope Hintz.
    Adam BRODECKI - 3:1
     
    28:11
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tohle je už pro Finsko hodně kritické. Nejenže ve druhé třetině ztratili vedení, nyní navíc o dva góly prohrávají. A opět je v tom výborná práce Švédů před brankářem Finska Ville Hussem, který může být oprávněně nazloben na nedůraz svých spoluhráčů. Norell vypálil od modré a ADAM BRODECKI tečoval puk za záda hodně rozhozeného Huusa. Asistence: Robin Norell, Gustav Forsling.
     
    27:16
    Švédsko hraje v plném počtu.
     
    26:23
    Švédi vyhodili a navíc nyní aktivně napadají rozehrávku Finů, kteří se nemůžou dostat před branku svého skandinávského rivala.
     
    26:01
    Julius Honka získal na modré puk, posunul si jej blíže ke středu a vystřelil. Rána to byla dobrá, navíc nechybělo mnoho, aby Lehkonen tečoval kotouč v těsné blízkosti Söderströma, leč nepovedlo se a švédský gólman vyráží pravým betonem.
     
    25:50
    Což o to, Finsko je aktivní a má puk před brankou Söderströma, ale střelecky se zatím Finové trápí a nedokáží vymyslet pořádný pokus, který by ohrozil gólmana Švédska.
     
    25:16
    Výhodu první přesilové hry dostanou také Finové, neboť Leon Bristedt (SWE) dostává dvě minuty za zdržování hry.

    Na vyloučení: 1-3.
    Lucas WALLMARK - 2:1
     
    24:10
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A Švédové využívají i klasickou přesilovku pět na čtyři. Po přihrávce Aha si na pravém kruhu zpracoval puk LUCAS WALLMARK, poté napřáhl k ukázkové ráně švihem a prostřelil gólmana Hussa, před jehož brankou výborně stínoval kapitán de la Rose. Asistence: Sebastian Aho, Victor Olofsson.
    Gustav FORSLING - 1:1
     
    24:03
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Kdo nevyužije přesilovku pět na tři, nemůže vyhrát, říká se. Švédi zatím tohoto strašáka odhánějí. Nylander nahrál z levé strany útočného pásma na hůl GUSTAVA FORSLINGA, který pumelicí z první prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Husso měl zakrytý výhled, Lindblöm předvedl před brankovištěm skvělou práci. Asistence: William Nylander, Adrian Kempe.
     
    23:45
    Willam Nylander zatím marně hledá prostor, odkud vystřelit na Hussa.
     
    23:30
    Krátce po buly se Finové osvobodili.
     
    23:15
    Neskutečná vc, co nyní dokázal William Nylander, který se ze středního pásma proháčkoval až před Hussa, kde jej podrazil Ante Makinen (FIN). Švédové budou mít k dispozici 99 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři.

    Na vyloučení: 0-3.
     
    22:54
    Krátce po buly po pravici Hussa se Joonas Lyytinen (FIN) provinil naprosto zbytečným nedovoleným bráněním a už míří na trestnou lavici.

    Na vyloučení: 0-2.
     
    22:32
    Finsko po gólu samozřejmě ožilo a Švédové jsou nyní u každého puku déle.
     
    21:44
    Ville Husso má nějaký problém s helmou a jde si jí na střídačku vyměnit.
    Juuso IKONEN - 0:1
     
    21:44
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Nedáš dostaneš, dalo by se říct. Jestli v první třetině po zaváhání finské obrany nevyužil únik Nylander, nyní Finové ze stejné situace skórují. Střelu Aha fantasticky zblokoval Rantanen, puk se dostal na hůl JUUSO IKONENA, který se řítil sám na Söderströma a parádně mu poslal kotouč nad lapačku. Bez asistence.
     
    20:57
    Lindblöm zaváží puk do útočného pásma, ale dostal se pouze do rohu za branku Hussa, odtud se mu bude těžko přihrávat Nylanderovi.
     
    20:20
    Anton Karlsson se prodral na levý kruh ke střele. Poslal na Hussa pořádnou pumelici, ale nejsem si jistý, zda vůbec trefil branku.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:55.
     
    Statistiky první třetiny:
    Střely na branku: 7-9.
    Zásahy gólmanů: 9-7.
    Vyloučení: 0-1.
    Využití: 0-0.
     
    První třetina je za námi. Švédsko bylo téměř po celých dvacet minut aktivnějším týmem a vytvořilo si i několik šancí. Tu největší měl tři minuty před koncem úvodní periody Willam Nylander, když se po chybě Honky řítil z pravé strany sám na Hussa, který jeho únik i následnou bleskovou dorážku vychytal. Finsko hrozí hlavně z rychlých brejků, ale takovou šanci, jako měl Nylander, si Suomi nevypracovali.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:18
    Roope Hinzt dělal spolu s Rantanenem pořádné zmatky ve švédské rozehrávce. Nakonec museli hráči ve žlutém jen vyhodit puk k brance Finska.
     
    18:51
    Finové hrají v plném počtu.
     
    18:22
    Finsko se osvobozuje a vypadá to, že tuto přesilovku již přestojí.
     
    18:02
    Victor Olofsson byl ve dvou dobrých pozicích. Nejprve od modré nahazoval kotouč před branku, který jen těsně nikdo z jeho spoluhráčů netečoval, poté z vrcholu levého kruhu nechal zasáhnout Hussa.
     
    17:18
    Švédsko zatím drží kotouč před Hussem, ale nedaří se jim výrazněji ohrozitfinskou branku.
     
    16:51
    Švédsko si zahraje přesilovou hru, po své chybě se Finové dopustili další, když hráli v šesti. Dostávají tak trest za příliš mnoho hráčů na ledě.

    Na vyloučení: 0-1.
    Sólo únik Nylandera
     
    16:51
    Obrovská šance Švédska. Proti Lintuniemiho střele od modré vyjel Nylander a získal kotouč. Po pravé straně upaloval sám na Hussa, kterého si pokoušel povodit kličkou do bekhendu. Jenže gólmana soupeře z branky nevylákal, druhou variantou mu neposlal puk mezi betony a neprosadil se ani bleskovou dorážkou. Největší šance dosavadního průběhu zápasu.
     
    16:01
    V dobré příležitosti se po chybičce Švédu v obraně ocitl Hintz, jenže menší okénko v obraně soupeře nedokázal využít.
     
    15:02
    Finové si po delším čase vynutili vhazování po levici Söderströma, který raději podržel puk po nahození Kapanena z pravé strany.
    Pohled na zaplněné hlediště.

     
    13:29
    Nylander nabral ve středním pásmu rychlost, ale dále než kousek za útočnou modrou to nedotáhl. Finsko zatím dobře eliminuje útočná esa soupeře.
     
    13:04
    Švédsko se na útočné modré dopustilo ofsajdu a bude se tak vzahovat v neutrálním pásmu.
     
    13:00
    V Air Canada Centre je na programu komerční přestávka.
     
    12:35
    No pozor, Finsko pořádně zahrozilo. Ikonen si prodloužil střídání na ledě a v situaci dva na dva najížděl s Kalapudasem proti dvěma hráčům Švédska. Kalapudas se nakonec rozhodl pro střelu a jeho pokus musel zneškodnit Söderström. Finsko není tolik útočně aktivní, ale když zahrozí, stojí to za to.
     
    12:11
    Kempe nahodil puk za branku Hussa, kde si vše pohlídala obrana Finska.
     
    11:46
    Další povedená akce Švédska, při které se musel vyznamenat Husso, jenž zastavil střelu Wallmarka po akci Brodeckého. Vypadá to, že juniorský gólmanský mistr světa z loňského roku je dobře připraven.
     
    10:39
    de la Rose vyvezl puk z vlastního obranného pásma až před branku Finska, kde marně čekal, že mu přijede na pomoc spoluhráč Blidh. Centr první švédské formace se zapomněl a kapitán Švédů tak ztratil puk.
     
    09:15
    Aho hledal mezi kruhy Nylandera, na kterého přihrávka neprošla. Nylander by jinak byl v dobré pozici zcela volný.
     
    07:53
    Už se zase hraje před brankou Hussa, o což se zasloužila samozřejmě druhá švédská formace. Tentokrát ale Nylader a spol. nic světoborného nepředvedli.
     
    07:17
    Puljujarvi napadal rozehrávku Švédska a nebyl dalek k tomu, aby Lagessona na modré odzbrojil od kotouče.
     
    06:59
    Finové ale inhed po získání puku předvedli rychlý kontr a vynutili si buly před Söderströmem. Následuje komerční přestávka.
     
    06:18
    Po chybě ve finské defenzívě se ujal puku na útočné modré Lindblöm a řítil se na branku, ale obrana Suomi se stačila včas vzpamatovat a zabránit tak samostatnému úniku švésdkého hráče. Poté ještě páil z vrcholu pravého kruhu Holmström, ale nebyl přesný.
     
    05:37
    Mustonen se snažil vybojovat spolu s Kapanenem puk za brankou, ale neúspěšně. U kotouče jsem zase Švédi.
     
    04:31
    Finská pětice se horko těžko ubránila, posílá kotouč znovu do středního pásma a jde střídat.
     
    04:11
    Jenže Švédi zatím drží svého soupeře. Znovu si vzali ve středním pásmu puk a drží se před gólmanem Suomi.
     
    03:21
    Teď se musí mít Fini hodně na pozoru, druhá lajna v čele s Nylanderem operuje před brankou Hussa. Nylander čekal mezi kruhy na pas od Aha, ale puk se k němu nedostal a finští hokejisté raději hned posílají kotouč do středního pásma.
     
    02:50
    Nyní už to byla ze strany Švédů povedenější akce, po střídání sebrali kotouč a vynutili si buly před gólmanem Finska. Bergman odvedl jako obránce dobrou práci.
     
    02:34
    Švédové se ubránili, ale sami kloudhou akci nevytvořili, neboť Wallmark viděl, že jeho spoluhráči jdou střídat. Nahodil tak puk pouze na gólmana Finska.
     
    01:51
    Vzahování po levici Hussa vyhrává Vahatalo a Finsko půjde do prvního útoku.
     
    00:50
    Máme za sebou první minut zápasu a Švédi téměř nepustili svého soupeře k puku.
     
    00:11
    První buly vyhráli švédští hokejisté a už se ženou před Huusovu branku.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Vše může začít, oba týmy právě nastupují na ledovou plochu domovského stadionu Toronta.
     
    Vše je připraveno, Air Canada Centre je potemnělá a vyčkává na nástup obou týmů.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko U20: Söderström (Ward) – Bergmann, Hagg "A", Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund, Olofsson – de la Rose "C", Blidh, Karlsson – Nylander, Lindblöm, Holmström – Brodecki, Wallmark "A", Kempe – Looke, Ehn, Bristedt. Trenér: Rikard Gronborg

    Finsko U20: Husso (Saros) – Honka "A", Lintuniemi, Makela, Lyytinen, Ilvonen, Makinen, Niku, Bjorninen – Mustonen "A", Kapanen, Lehkonen "C" – Ikonen, Rantanen, Hintz – Puljujarvi, Kalapudas, Aho – Ojamaki, Vahatalo, Rauhala. Trenér: Hannu Jortikka

    Rozhodčí: Steve PATAFIE (USA), Pascal ST-JACQUES (CAN) – Jordan BROWNE (CAN), Simon WUST (SUI).
    Skandinávské derby je tu!

     
    Poslední vzájemné zápasy na MS U-20:
    Švédsko – Finsko 2:3 pr. (finále MS 2014)
    Švédsko – Finsko 4:2 (základni skupina MS 2014)
    Švédsko – Finsko 7:4 (MS 2013)
    Švédsko – Finsko 3:2 sn. (MS 2011)
    Švédsko – Finsko 7:1 (MS 2010).

    Poslední vzájemné zápasy mimo MS U-20:
    Švédsko – Finsko 4:2 (7.11.2014 – turnaj Česko)
    Švédsko – Finsko 1:5 (30.8.2014 – turnaj Švédsko)
    Švédsko – Finsko 2:4 (8.8.2014 – turnaj USA)
    Švédsko – Finsko 2:3 sn. (10.11.2013, turnaj Rusko)
    Finsko – Švédsko 5:2 (1.9.2013, turnaj Finsko).
     
    Finsko:
    Kdeže ty loňské sněhy jsou, dalo by se říct o zemi tisíců jezer. Loni totiž Finové všem vypálili rybník, když ve švédském Malmö vyfoukli ve finále titul domácímu týmu. Letos však měli co dělat, aby vůbec postoupili do čtvrtfinále. Až výhra v posledním zápase jim dala jistotu play-off, kdyby totiž prohráli, museli by do bojů o záchranu, ve kterých však měli zajištěnou účast díky příští rok pořádanému juniorskému šampionátu. Ze silných soupeřů neporazili Finové nikoho, pouze po šedesáti minutách remizovali s USA.

    Z loňského zlatého týmu nechybí letos na soupisce Finů oba gólmani (Huuso, Saros), jeden obránce (Honka) a čtveřice forvardů (Ikonen, Mustonen, Lehkonen a Rauhala). Nejproduktivnějším finským hráčem a zároveň nejlepším střelcem je Mikko Rantanen – čtyři zápasy a tři body za tři góly. Zbytek týmu pouze paběrkuje, má max. jeden bod.

    Cesta Finů do čtvrtfinále:
    Finsko – USA 1:2 sn.
    Slovensko – Finsko 2:1.
    Finsko – Kanada 1:4.
    Německo – Finsko 0:2.
     
    Švédsko:
    Spolu s Kanadou patří Švédové ke dvěma suverénům právě probíhajícího juniorského šampionátu, jak se na poslední dva stříbrné medailisty sluší a patří. Potomci Keltů totiž v dosavadním průběhu neztratili ani bod a jejich skóre je v mnohém inspirativní – 18:4. Nejtěžší zápas sehrálo Švédsko ve skupině s Ruskem, které po tuhém boji porazilo 3:2. Jinak svým ostatním soupeřům nadělovalo nepopulární bůry.

    Ofenzivní síla Švédů stojí na dvojici sedmibodových hráčů Oskar Lindblom (3+4) a William Nylander (2+5). Nejproduktivnějším bekem je potom Gustav Forsling se šesti body (2+4). V brance zatím nedostal příležitost jiný gólman než Linus Söderström, který ve čtyřech zápasech inkasoval pouze šestkrát (průměr 1,5) a má výbornou procentuální úspěšnost zásahů – 94%.

    Cesta Švédska do čtvrtfinále:
    Švédsko – Česko 5:2.
    Dánsko – Švédsko 1:5.
    Švédsko – Rusko 3:2.
    Švýcarsko – Švédsko 1:5.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého čtvrtfinálového souboje Mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Na programu čtvrtfinále jsou hned dvě derby – bývalých bratrů z České republiky a Slovenska od 23:00. Dvě hodiny před tímto pikantním soubojem bude v torontském Air Canada Center k vidění derby o Skandinávii – Švédsko nastoupí proti Finsku.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
    Marken.cz

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 25. Forsling (Nylander, Kempe), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Brodecki (Norell, Forsling), 42. Kempe (Lindblöm, Homlström), 54. Lindblöm (Nylander), 60. Wallmark (Haag.) – 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. Kapanen (Mustonen, Honka)


    Švédsko U20: Söderström (Ward) – Bergmann, Hagg "A", Sebastian Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund, Olofsson – de la Rose "C", Blidh, Karlsson – Nylander, Lindblöm, Holmström – Brodecki, Wallmark "A", Kempe – Looke, Ehn, Bristedt. Trenér: Rikard Gronborg
    Finsko U20: Husso (Saros) – Honka "A", Lintuniemi, Makela, Lyytinen, Ilvonen, Makinen, Niku, Bjorninen – Mustonen "A", Kapanen, Lehkonen "C" – Ikonen, Rantanen, Hintz – Puljujarvi, Kalapudas, Sebastian Aho – Ojamaki, Vahatalo, Rauhala. Trenér: Hannu Jortikka

    Rozhodčí: Steve PATAFIE (USA), Pascal ST-JACQUES (CAN) – Jordan BROWNE (CAN), Simon WUST (SUI)
    bahis siteleri