Stíhací závod žen, 10km klasicky, Oberstdorf Vítěz: M. Björgenová (NOR) (kon.) | Stíhací závod mužů, 15km klasicky, Oberstdorf Vítěz: P. Northug jr. (NOR) (kon.)
konec
Stíhací závod mužů, 15km klasicky, Oberstdorf

Vítěz: P. Northug jr. (NOR)

Neděle 04.01.2015, 12:15 • Erdinger Arena • Tour de Ski
     
    Máme za sebou i druhou etapu Tour de Ski a do čela seriálu se propracoval Petter Northug jr. Nejlepším českým závodníkem je na 31.místě Martin Jakš, kterého dnes potkal jakýsi problém a ve třetině závodu ztratil kontakt s čelní skupinou. (13:10:51)
     
    Stupně vítězů
    1. Petter Northug jr. (NOR) 42:01.2
    2. Alex Harvey (CAN) +0.6
    3. Calle Halfvarsson (SWE) +0.8
     
    FINISH
    Martin Jakš nakonec na body bohužel nedosáhl a dojel na 31.pozici. Dušan Kožíšek dojíždí na 62.místě, Aleš Razým dnešní závod nedokončil.
    Nejlépe ze slovenských závodníků dojel Martin Bajčičák, který je sedmdesátý, Peter Mlynár dojel jako dvaaosmdesátý.
     
    FINISH
    Bramborovou medaili pro sebe získal Niklas Dyrhaug, dále je Alexej Poltoranin, Dario Cologna, Francesco De Fabiani a Martin Johnsrud Sundby.
     
    FINISH
    Petter Northug jr. dnes zajel dnešní závod velmi chytře a ve sprintu nedal svým soupeřům šanci! Druhý dojíždí Alex Harvey a třetí Calle Halfvarsson.
     
    14,4km
    V posledním stoupání se lehce propadl Sundby, který si s jedním ze svých soupeřů pošlapal hole! Na čele je s číslem 56 Francesco De Fabiani! Neuvěřitelné!
     
    12,5km
    Martin Jakš může velmi litovat onoho problému, který ho potkal, poněvadž jede výborně. Nyní už se dokázal prodrat na 32.místo a je blízko bodového zisku.
     
    12,5km
    Ve sjezdu na stadion se nic závratného nestalo, na čele lehce je stále dvacetičlenná skupina, kterou táhne Dario Cologna. Je tady poslední kolo závodu!
     
    11,9km
    I na zhruba dvanáctém kilometru stále stejná písnička. Na prvním místě však nyní Sundbyho vystřídal Dario Cologna, který dnes jede výborně. Vypadá to, že Calle Halfvarsson začíná odpadat.
     
    10 km
    Jakš se samozřejmě snaží ztenčit ztrátu, ale Sundbyho tempo je velmi rychlé. Momentálně má český závodník ztrátu 55 sekund a je čtyřicátý. Další Češi i Slováci jsou až v druhé polovině pole.
     
    10 km
    Dvě třetiny závodu jsou pryč a úvodní skupina čítá 21 závodníků. I Andrew Musgrave už odpadá. Sundby jede stále na čele a skupina se stále zmenšuje.
     
    9,4 km
    Martina Jakše bohužel zřejmě potkal pád či jiná nepříjemnost a nejlepší český závodník se propadl na 41.pozici!
     
    9,4 km
    Martin Johnsrud Sundby opravdu začíná zvyšovat tempo a snaží se roztrhat skupinu. Všichni favorité se ho zatím drží, celou skupinu uzavírá Andrew Musgrave.
     
    7,5 km
    V polovině závodu se na čelo dostal Martin Johnsrud Sundby, který určitě bude chtít roztrhat velkou skupinu, která se táhne za ním.
     
    6,9 km
    Čelo závodu táhne Niklas Dyrhaug, za ním se drží Emil Jönsson, který si může pomoct s Hellnerem a Halfvarssonem. Následuje velmmi početná skupina, ve které najdeme snad všechny favority dnešního závodu. Tempo dnešního závodu rozhodně není nijak závratné. V této skupině vidíme i Martina Jakše.
     
    5,0 km
    Martin Jakš se drží na solidním čtrnáctém místě, ostatní čeští závodníci jsou v druhé polovině startovního pole.
     
    5,0 km
    Třetina závodu je za námi začínáme prakticky od nuly. Na čele už je totiž velmi početná skupina, kterou vede Martin Johnsurd Sundby.
     
    3 km
    Přibližně na třetím kilometru zaškobrtnul Ilja Černousov a ztratil pár míst.
     
    2,5 km
    Petter Northug jr. se ve sjezdu na stadion dokázal dotáhnout na duo Cologna-Halfvarsson a na čele už máme trojici závodníků. Ztráta Sundbyho skupiny činí 14 vteřin.

    Lukáš Podleśny