SP skokanů na lyžích - kvalifikace HS134 Vítěz: Kamil Stoch (POL) (kon.) | SP skokanů na lyžích - jednotlivci HS134, Zakopane Vítěz: Kamil Stoch (POL) (kon.)
konec
SP skokanů na lyžích - jednotlivci HS134, Zakopane

Vítěz: Kamil Stoch (POL)

Neděle 18.01.2015, 13:45 • Wielka Krokiew, Zakopane, Polsko • Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:45.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu Světového poháru skokanů na lyžích. Polské třídílné turné bude zakončeno závodem jednotlivců na můstku HS 134 v Zakopaném. Pokud bude vše v naprostém pořádku a nebude zlobit počasí, jak bylo za poslední týden několikrát zvykem, měl by závod začít v 13:45. Hodinu a půl před tímto časem je na programu kvalifikace, která byla původně přeložena z pátka na sobotu a poté ze soboty na neděli.
     
    Polské turné začalo ve čtvrtek 15. ledna závodem ve Wisle, kde se kvůli silnému větru stihlo odskákat pouze jedno kolo. Z výhry se radoval Stefan Kraft před Peterem Prevcem a Severinem Freundem.

    V sobotu byl na programu týmový závod, do kterého nastoupilo pouze devět družstev. Z vítězství se naprosto suverénně radovala německá čtveřice Michael NEUMAYER, Marinus KRAUS, Richard FREITAG a Severin FREUND, před Rakouskem a Slovinskem. České čtveřici Hájek, Hlava, Matura, Janda patřilo v konečném účtování sedmé místo.
    Můstek v Zakopanem

     
    Účast v dnešním závodě má jistou předkvalifikovaná desítka průběžného pořadí Světového poháru:

    Jernej DAMJAN (SLO)
    Richard FREITAG (GER)
    Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    Noriaki KASAI (JPN)
    Anders FANNEMEL (NOR)
    Roman KOUDELKA (CZE)
    Severin FREUND (GER)
    Peter PREVC (SLO)
    Michael HAYBÖCK (AUT)
    Stefan KRAFT (AUT).
     
    Favority závodu není těžké najít. Budou jimi v poslední době parádně skákající rakouští parťáci Stefan Kraft s Michaelem Hayböckem. Výbornou formu má také německá dvojice Severin Freund – Richard Freitag. Dá se čekat, že vysoko bude také druhý muž z Wisly Peter Prevc a tradičně na první pětku bude útočit Noriaki Kasai.
     
    Z českých skokanů má závod jistý Roman Koudelka, nejlepší český skokan současnosti, okupující páté místo v průběžném pořadí Světového poháru. Koudy by rád navázal na vítězství v Engelbergu před Turném čtyř můstků, od této doby totiž na pomyslné "bedně" chyběl. Do závodu se z kvalifikace jistě bude chtít propracovat trojice Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Jan Matura.
     
    Budeme Vás samozřejmě informovat o výsledcích kvalifikace, která skončí zhruba půlhodinku před startem dnešního závodu.
     
    Do dnešního hlavního závodu postoupil z kvalifikace Jan Matura a Antonín Hájek, naopak před branami prvního kola zůstal Lukáš Hlava.
     
    Startovní listina 1. kola:
    1. Stanislav BIELA (POL)
    2. Krzysztof MIETUS (POL)
    3. Sebastian COLLOREDO (ITA)
    4. Vladimir ZOGRAFSKI (BUL)
    5. Rok JUSTIN (SLO)
    6. Tom HILDE (NOR)
    7. Maciej KOT (POL)
    8. Antonín HÁJEK (CZE)
    9. Ilmir HAZETDINOV (RUS)
    10. Anssi KOIVURANTA (FIN)
    11. Klemens MURANKA (POL)
    12. Kento SAKUJAMA (JPN)
    13. Aleksander ZNISZCZOL (POL)
    14. Junširo KOBAJAŠI (JPN)
    15. Jan ZIOBRO (POL)
    16. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    17. Dawid KUBACKI (POL)
    18. Manuel FETTNER (AUT)
    19. Davide BRESADOLA (ITA)
    20. Vladislav BOJARINCEV (RUS)
    21. Daniel-André TANDE (NOR)
    22. Stephan LEYHE (GER)
    23. Jurij TEPEŠ (SLO)
    24. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN)
    25. Nejc DEŽMAN (SLO)
    26. Jan MATURA (CZE)
    27. Johann Andre FORFANG (NOR)
    28. Taku TAKEUČI (NOR)
    29. Kamil STOCH (POL)
    30. Robert KRANJEC (SLO)
    31. Lauri ASIKAINEN (FIN)
    32. Michael NEUMAYER (GER)
    33. Andreas KOFLER (AUT)
    34. Piotr ZYLA (POL)
    35. Matjaž PUNGERTAR (SLO
    36. Daiki ITO (JPN)
    37. Marinus KRAUS (GER)
    38. Anders JACOBSEN (NOR)
    39. Markus EISENBICHLER (GER)
    40. Rune VELTA (NOR)
    41. Jernej DAMJAN (SLO)
    42. Richard FREITAG (GER)
    43. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    44. Noriaki KASAI (JPN)
    45. Anders FANNEMEL (NOR)
    46. Roman KOUDELKA (CZE)
    47. Severin FREUND (GER)
    48. Peter PREVC (SLO)
    49. Michael HAYBÖCK (AUT)
    50. Stefan KRAFT (AUT).
     
    1.kolo
    1. kolo bylo zahájeno.
     
    1
    Stanislav Biela může na druhé kolo rovnou zapomenout, 109,5 je na Wielke Krokewi hodně hodně málo. Bodový součet není ani 90.
     
    2
    Krzystof Mietus napodobil Bielu, dal jen o metr víc a také on bude zřejmě ve druhém kole chybět.
     
    3
    Sebastien Colloredo nepředvedl také výkon, kterým by se mohl ucházet o druhé kolo závodu. No, 113 metrů je od italského rutinéra hodně málo.
     
    4
    Vladik Zografski bude ve vedení, protože jeho 114,5 bude stačit na první místo. Jestli na postup, to se teprve uvidí.
     
    5
    První skokan, který jde za 100 bodovou hranici, je Rok Justin, který dává 116,5 metrů. V konečném součtu je to 100,2 body.
     
    6
    Tom Hilde se pomalu ale jistě zvedá a nyní předvádí skok, který by za jistých kalkulací mohl stačit. 122,5 je první let přes 120 metrů. První místo pro Nora za 112,7 bodů.
     
    7
    No pozor, Maciej Kot měl zatím největší přední vítr a odečítá skoro devět bodů. Příliš toho ale nevyužil, 121 metrů. Druhé místo pro domácího skokana.
     
    8
    Antonínu Hájkovi by zaďák mohl svědčit, uvidíme.
     
    8
    Antonín Hájek sice vystoupal do poměrné dobré výšky, ale prostě neletěl. Kdepak, Tondovi to příliš nejde, 118,5 metrů je při desetibodovém větrném odpočtu málo. Průběžné čtvrté místo pro českého skokana.
     
    9
    Ilmir Hazetdinov při menším větru, než měl Koudelka nebo Kot, svůj skok pěkně natáhl. 124,5 metrů by mělo stačit na finálovou třidíctku, navíc ještě vystřihl telemark. Rusovi skok vyšel, jde na první místo o 1,7 bodů před Hildeho.
     
    10
    Anssi Koivuranta svůj skok za bubnem doslova zabalil, vítr mu sice přišel, ale Koivuranta ho nikterak zvlášť nevycítil. Finský skokan jde na poslední pozici za 112,5 metrů.
     
    11
    Klemens Muranka měl sice o něco horší větrné podmínky než jeho soupeři, ale i tak svůj skok poměrně natáhl. 122 metrů jsou dobrým výchozím bodem pro Poláka, který je třetí a bude čekat.
     
    12
    Kento Sakujama měl podobný vítr proti jako Klemens Muranka, ale skočil o čtyři metry méně. Japonec se zřejmě do druhého kola nepodívá, navíc dostává nízké známky od rozhodčích. Páté místo pro reprezentanta země vycházejícího slunce.
     
    13
    Aleksander Znizsczol měl přední vítr a grafika ukázala, že mu na vedení stačí 122,5 metrů. Polák tuto hranici o tři metry nedal a řadí se na pátou pozici. Přeskočil aktuálně osm skokanů a potřebuje, aby jich ještě dvanáct chybovalo. To je asi zbožné přání...
     
    14
    Poláci se teď střídají s Japoncema. Další asijský skokan je Junširo Kobajaši, který měl ještě menší vítr proti než Zniszczol či Sakujama. Odpovídá tomu i délka, 117,5 metrů není mnoho. Kobajaši jde na šesté místo.
     
    15
    Domácí skokan Jan Ziobro může za 112,5 metrů zamávat svým příznivcům a zabalit se. Jedenácté místo a postup v nedohlednu.
     
    16
    Gregor Deschwanden ukazuje, že za hranou nevystoupal do vzduchu, proto dal jen 116 metrů. Švýcarský závodník to bude mít s postupem také těžké, je až devátý.
     
    17
    Dawid Kubacki navazuje na šeď včerejších výkonů z týmového závodu. 113 metrů, ale při odpočtu pouze 1,1 bodů, což je téměř bezvětří. Jedenáctá pozice.
     
    18
    Manuel Fettner natahoval svůj skok, co to šlo. Jiný by to možná už dávno zabalil, Rakušan to táhl dále a dále. Nakonec těsně neatakoval hranici 120 metrů, jde o půlmetr před ní. Ale při odpočtu pouze 2,3 bodů je to čtvrtá pozice!
     
    19
    Davide Bresadola předvedl lehce nadprůměrný výkon, který stačí na průběžné sedmé místo. 117,5 metrů a bodový součet lehce nad stovku. Bresadola potřebuje osm horších skoků, aby šel do druhého kola.
     
    20
    A u Vladika Bojarinceva se jej nedočkává, Rus dal v horším větru pouze o půlmetr méně. Průběžné páté místo.
     
    21
    Třetí desítku skokanů načal Daniel-André Tande poměrně nepovedeným skokem. Nebo nepovedeným, Nor měl lepší vítr, kterého nevyužil. Vypadá to, že jej ve druhém kole neuvidíme, je jedenáctý.
     
    22
    Stephan Leyhe bude potřebovat zaváhání tří skokanů, aby šel dál. Předvedl slušných 119 metrů, které ho vynáší až na páté místol Bodový součet 107,4 body.
     
    23
    Po dlouhé době se mění pořadí na prvním místě. Třináct skoků vydržel Hazetdinov na první pozici, nyní jí z ní sesazuje Jurij Tepeš, který předvedl nejdelší skok dosavadního průběhu závodu. 125,5 metrů 3x 18 a 2x 18,5. První místo o šest bodů.
     
    24
    Jarkko Määttä je další skokan, který si po doskoku může rovnou zabalit. 114,5 metrů je málo a Fin ví, že dnes pro něj závod skončil.
     
    25
    Nejc Dežman předvedl 120 metrů, v součtu dává 107,2 body a potřebuje k druhému kolu dva horší skoky.
     
    26
    Snad tomu tak nebude v případě Jana Matury.
     
    26
    Bude, český závodník totiž měl přední vítr o vzdálenosti 3 desetiny za vteřinu, což na druhé kolo jistě stačit nebude. Jan Matura si při polském turné nepřipíše žádné body do Světového poháru, nyní je dvacátý.
     
    27
    Johann André Forfang šel o sedm metrů dál než český závodník. Jeho trenér je spokojen a má proč. Malý odpočet, dobrá dálka a druhé kolo za průběžné šesté místo.
     
    28
    Začíná se skákat daleko. Taku Takeuči využil mírného větru proti a posouvá se za 125 metrů na druhé místo o pouhých 1,7 bodů za Jurije Tepeše.
     
    29
    Připraven je domácí miláček Kamil Stoch, čekejme dlouhý let!
     
    29
    Stylově bez chyby, dálkově bez chyby. 134 metrů je výkon z hranice snů, rozhodčí mu dokonce dali jednu dvacítku! To je prostě parádní skok, není mu to vytknout. Kamil Stoch je ve vedení o téměř 17 bodů před Tepešem a troufám si tvrdit, že Polák atakuje stupně vítězů!
     
    30
    Robby Kranjec naopak své fanoušky příliš nepotěšil, nešel ani za sto dvacet metrů. Pokud jeden skokan předvede horší skok než Slovinec, proleze Krajnec z Krané do druhého kola. Ale s hodně hodně odřenými uši.
     
    Následuje krátká přestávka, poté půjde na řadu zbylá dvacítka skokanů.
     
    Pozitivem je, že závod rychle plyne. Třicet skokanů se vešlo do třiceti minut.
     
    31
    Lauri Asikainen neohrozí Stocha ani v nejmenším a posílá Robbyho Kranjece spolu Vladislavem Bojarincevem do druhého kola. Fin na něj naopak za 111 metrů může zapomenout, je až na devětadvacátém místě.
     
    32
    Werner Schuster dal signál Michaelu Neumayerovi, jenž se dostal o metr za klalkulační bod. Německý závodník dostává 3x 17 a 2x 17,5, což jej ve finále řadí na sedmé místo. Po prvním kole bude nejhůře pětadvacátý.
     
    33
    Andy Kofler se od závodu v Innsbrucku, kde neprošel do druhého kola, pořádně trápí. Zlepšení nepřišlo ani v Zakopaném, 107,5 metrů znamená až třiatřicáté místo.
     
    34
    Wielka Krokiew pozorní, neboť na nájezdu je připraven Piotr Zyla.
     
    34
    Ale jo, to šlo, co by ne! Zyla přistál na 124 metrech, ale je pravda, že při větru o síle půl metru za sekundu mohl jít dále. Za čtvrté místo ale bude Zyla spokojen a je to vidět, ukazuje palec vzhůrů.
     
    35
    Matjaž Pungertar předvedl skok o stejné délce jako Zyla, měl však o desetinu slabší přední vítr, takže odečte o 1,4 body. Stylově to ale bylo horší, Pungertar je o desetinu bodu za Zylou.
     
    36
    Daiki Ito nenavázal na dva 124 metrové skoky Zyly a Pungertara. 117 metrů není daleko, ale nutno říct, že Japonec měl téměř bezvětří. Spokojen není, ale kdyby jej nyní všichni přeskočili, bude třicátý a jde do druhého kola.
     
    37
    Ani Marinus Kraus zrovna neulétl. Skok při stejných podmínkách jako Ito, jen o metr kratší. Němec se zřejmě do druhé rundy nepodívá, je totiž o sedm pozic horší než Pungertar.
     
    38
    Od Anderse Jacobsena se čekal dlouhý skok a je to tam! V předním větru o síle 0,14 metrů za sekundu bude hodně vysoko. Stoch je sice nedostižný, ten předvedl let z jiné galaxie, ale druhé místo je reálné a nakonec to tak je. 122 bodů v součtu.
     
    39
    Markus Eisenbicher byl v posledních závodech bez formy, ale nyní se mu trošku vrací. 123,5 metrů, to by mohlo být dobré. Werner Schuster je spokojen, jeho svěřenec také. Pátá pozice.
     
    40
    Rune Velta určitě čekal delší let. Toto nebyl povedený pokus, Nor nevystoupal do vzduchu, ač měl dobrý vítr. Bude z toho postup do druhého kola, tam to však žádná díra do skokanského světa nebude. Šestnácté místo.
     
    41
    Jernej Damjan pamatuje v Zakopaném parádní výsledky a nyní se jim lehce přiblížil. Třetí místo před Jernejen Damjanem, to je slušný výkon.
     
    42
    Richard Freitag se snažil, o tom žádná, ale nepřišel mu vítr proti, takže nemůže být spokojen ani, on, ani jeho trenér, což je kroucením ruky jasně vidět. 123 metrů, šesté místo.
     
    43
    Gregor Schlierenzauer měl hnedle lepší podmínky než Freitag, odečítá o tři body více. Ale ani Schlieri se moc nepředvedl, 125,5 metrů, pouze 4x18 a jednou ještě o půl bod méně. Páté místo.
     
    44
    Oblíbenec všech fanoušků na všech můstcích Noriaki Kasai předvedl parádní skok a japonský skokan se tedy s větrem, narozdíl od Schlieriho, potkal.128 metrů, krásný klidný let a druhé msíto za nedostižného Stocha o 14,7 bodů. To je hodně, ale Nori je spokojen!
     
    45
    Anders Fannemel šel do zhruba stejného větru jako Kasai a grafika ukázala, že musel skočit na vedení 136 metrů. To se nepovedlo, alei 129 metrů je dobrý let. Norský skokan bude po prvním kole v TopTen, aktuálně je druhý.
     
    46
    Snad bude mít přední vítr i Roman Koudelka.
     
    46
    Vypadá to tak, na vedení by měl jít na hranici 136 metrů.
     
    46
    Roman Koudelka neskáče zle, je to skok na úrovni Anderse Fannemela a Nori Kasaie. Koudy odečítá stejně jako Fannemel, který jej o šest desetin poráží. Třetí místo pro českého skokana, to je dobré a ne že ne.
     
    47
    Severin Freund má skvělou formu, což potvrdil tímto skokem. Měl horší podmínky než Kasai, Fannemel a Koudelka, ale přesto si výborně potykal s větrem a je za 131 metrů na parádním druhém místě. Konečně se někdo přiblížil Stochovi, Freund na něj ztrácí 5,2 body.
     
    48
    Peter Prevc letě ještě o metr dále než Severin Freund a také on se přiblíží Stochovi. I tím, že dostává dvacítku, s čímž lze souhlasit. 133,2 body za 132 metrů a ztráta pouze 4,1 body na Stocha.
     
    49
    Michael Hayböck dostal vítr proti o kapánek silnější než Peter Prevc, ale skok je o půlmetr kratší než jaký vystřihnul Slovinec. Proto jde rakouský závodník, který letos držel dlouho post lídra Světového poháru, na čtvrté místo.
     
    50
    Na nájezdu už je pouze Stefan Kraft.
     
    50
    Krásná práce, může si říct Alex Pointner. 133 metrů je pouze o metřík kratší skok než od Kamila Stocha. 3x 19, 2x 18,5. Odpočet přes pět bodů, ve finále je to konečné druhé místo po prvním kole se ztrátou jen 2,5 bodů na Stocha!
     
    1.kolo
    1. kolo skončilo.
     
    Viděli jsem první kolo, které se povedlo jako švýcarské hodinky, o tom žádná. Vítr nezlobil, atmosféra byla parádní, navíc k radosti domácích fanoušků vede po prvním kole polský skokan Kamil Stoch o 2,5 bodů před Stefanem Kraftem a 4,1 bodů před Peterem Prevcem.
     
    Z trojice českých skokanů postoupil do druhého kola Roman Koudelka, který je na slušivém sedmém místě a pokud se mu povede skok tak jako v prvním kole, může pomýšlet ještě výše. Vždyť ztráta Koudyho na šestého Fannemela je pouze 5 desetin.
     
    Pořadí po 1. kole:
    1. Kamil STOCH (POL) 137,3 bodů.
    2. Stefan KRAFT (AUT) 134,8 b.
    3. Peter PREVC (SLO) 133,2 b.
    4. Severin FREUND (GER) 132,1 b.
    5. Michael HAYBÖCK (AUT) 131,2 b.
    6. Anders FANNEMEL (NOR) 123,2 b.
    7. Roman KOUDELKA (CZE) 122,7 b.
    8. Noriaki KASAI (JPN) 122,6 b.
    9. Anders JACOBSEN (NOR) 120,7 b.
    10. Jernej DAMJAN (SLO) 120,7 b.
    ...
    39. Antonín HÁJEK (CZE) 99,8 b.
    42. Jan MATURA (CZE) 93,3 b.
     
    Druhé kolo začne zhruba v 14:55.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Domácí Maciej Kot stanovuje úvodní hodnotu součtu dvou skoků na 203,2 bodech. Ve druhém kole předvedl 114,5 metrů, to je málo.
     
    29
    Daiki Ito si lehce vynahradil nepovedené první kolo. Nyní skáče na 122,5 metrů a zřejmě si polepší. Zatím je samozřejmě ve vedení.
     
    28
    Ita určitě nesesadí Vladislav Bojarincev. Ruský skokan doskočil na 119,5 metrů a jde o 5,4 body za japonského skokana.
     
    27
    Také Robert Kranjec nemohl být s prvním kolem spokojen a pravděpodobně mu druhé kolo tento pocit nezlepší. Průběžné druhé místo za 121 bodů. Na Ita ztratil čtyři body.
     
    26
    Ani Rune Velta nebude mít ze závodu v Zakopane dobrý pocit. 119 metrů ve druhém kole, to není výkon, kterým by se Nor mohl ucházet o nějaký velký přísun bodů. Pokud už nikdo nezkazí, bude Nor předposlední.
     
    25
    Nejc Dežman by mohl atakovat Daikiho Ita. 121 metrů pro Slovince mu ale nakonec nestačí, měl horší styl, což jej řadí na druhé místo o 1,8 bodů za Japonska.
     
    24
    Stephan Leyhe bude opět na bodech, což je pro něj dobré znamení. Ale že to tedy bude nějaký velký přísun jako v rámci každým skokem se deroucího vzhůru Ita, to se říct nedá. Dokonce je až pátý, 118,5 metrů.
     
    23
    Johann-André Forfang úspěšně atakoval 120 metrovou hranici, kterou o půl metru přeskočil. Známky kolem 17 bodů jej v součtu zařadí až na třetí místo a Nor opouští Wielkou Krokiew celkem zklamán.
     
    22
    Manu Fettner předvedl v maličkém předním větru nejhorší skok druhého kola, jen 114 metrů. Fettner se propadá na předposlední místo.
     
    21
    Ani Michael Fettner neulétl. Skok o půlmetr před 120 metrů znamená třetí pozici a Neměc tak bude nejhůře na 23. pozici.
     
    20
    Klemens Muranka také domácí příznivce příliš nepotěšil, je to "jen" 115,5 a a ž devátá pozice.
     
    19
    Tom Hilde by měl Daikiho Ita porazit. Skočil sice 121,5 metrů, což je o metr méně než japonský skokan, nicméně náskok z prvního kola hovoří jasně. Nor dje do vedení o 6,8 bodů.
     
    18
    Ilmir Hazetdinov si pokazil renomé z povedeného prvního kola svým druhým skokem. Pouze 111 metrů, což je vůbec nejméně ze všech skokanů ve druhém kole. Až 11. místo.
     
    17
    Matjaž Pungertar se musel poprat se zadním větrem a bude přičítat 2,6 bodů. Slovinec i tak předvedl velmi dobrých 118 metrů, díky kterým jde na druhou pozici o 3 body za Hildem.
     
    16
    Wielka Krokiew jásá, na svůj skok jde Piotr Zyla.
     
    16
    Zyla se se zaďákem nepopasoval tak dobře jako Matjaž Pungertar. 113 metrů není dobrá délka, navíc Slovinec měl ještě horší podmínky. Domácí závodník jde až na 12. místo.
     
    15
    No pozor, v téměř bezvětrném počasí, náhrada jen 8 desetin, se Eisenbichler dostal na 120,5 metrů a jeho forma je zpět, o tom žádná. Werner Schuster je spokojen, jeho svěřenec neméně. První místo o 2,8 bodů!
     
    14
    Richard Freitag pokazil první kolo, nyní má přední vítr a bude se moct revanšovat.
     
    14
    Je to sice na 121 metrů, ale není to rozhodně daleko, jak by se dalo od Freitaga čekat! Navíc při mírném předním větru. Na vedení to sice stačit bude, a to o 4 desetiny bodů, ale...
     
    13
    Taku Takeuči půjde do lehce se zvyšujícího předního větru. Jestli Freitag odpočetl 1,5 bodů, tak Takeuči ještě o sedm desetin více. Stejná délka, první místo v součtu s náskokem z kola prvního a o půlbod větší známku od sudích. Vedení o dvě desetiny.
     
    12
    Gregoru Schlierenzauerovi se jistě dvanácté místo nelíbí. Co s tím udělá?
     
    12
    Zhola nic. Mírný vítr zepředu mu nepomohl, 119,5 bodů znamená až čtvrté místo. Schlieri nebude na Zakopane vzpomínat v dobrém.
     
    11
    Jurij Tepeš připsal za vítr 1,2 body, měl lehouličký zaďák, ale vidět to nebylo. 125 metrů je totiž super skok, v kontextu celého druhého kola. Slovinec vede s náskokem 14,3 body!
     
    10
    Jernej Damjan neúspěšně atakoval svého reprezentačního kolegu, i když 122 metrů byl dobrý let. Na Tepeše to ale o 5,8 bodů nestačilo
     
    9
    Anders Jacobsen sice vystoupal poměrně hodně nahorů, ale poté padal a padal. Nakonec skončil na stejné dálce jako Jernej Damjan, 122 metrů, a to v maličkém protivětru. Odečítá devět desetin a jde až na třetí místo za dvojici Slovinců.
     
    8
    Nori Kasai je připraven na svůj druhý skok.
     
    8
    Noriaki Kasai měl vítr proti, odečte 1,6 bodů a dává 124 metry. To by na Tepeše stačit nemělo a také nestačí. Druhé místo o 3,4 body za 4x 18 a jednou 17,5.
     
    7
    Vylepší Roman Koudelka sedmé místo po prvním kole?
     
    7
    Roman Koudelka měl vítr proti, odečte 4,4 body. Škoda jen, že to Koudy o metříček dva nenatáhl. 126 metrů pro Koudelku, 125 metrů pro Tepeše. Nakonec to nestačí o 1,5 bodů, větrný odečet byl velký. I tak ale může být Roman spokojen, bude nejhůře osmý.
     
    6
    Anders Fannemel měl na Romana Koudelku náskok pouze desetinu.
     
    6
    Tohle je jasné první místo. Anders Fannemel měl ještě silnější vítr proti než Roman Koudelka, odečte ještě o dva body více. Norský skokan dostává parádní a vyrovnané znákmy od sudích, 5x 19. První místo, samozřejmě! A to o 10,7 bodů!
     
    5
    Jak odpoví Michael Hayböck, který po Wisle ztratil vedení v čele Světového poháru?
     
    5
    Rakušan šel na 132 metrů, a to s větším odpočtem. Jenže Hayböck patřil do pětice, která měla náskok před Fannemelem a spol. Rakušan bude první, ale je to jen o 4,3 body.
     
    4
    Severin Freund na svůj skok bude chvilku čekat. Nejsem si nyní vědom proč. Vítr je dobrý, závod probíhá plynule, prostoje nejsou žádoucí.
     
    4
    Severin Freund dává 133 metrů, 3x 19,5, 2x 19, tomu prostě není co dodat. Je jasné, že to bude skok, který Freunda pošle před Hayböcka, a to přesně o 6,5 bodů.
     
    3
    Prevc – Kraft – Stoch. Toť poslední trojice.
     
    3
    Slovinský skokan Peter Prevc šel také daleko, za 130 metrů, a to přesně o půlmetr, ale tohle asi nebude stačit na Sevi Freunda! Ani za mák to nestačí, Slovinec jde na druhou pozici mezi Freunda a Hayböcka.
     
    2
    Stefan Kraft může sesadit Freunda z pověstného piedestalu.
     
    2
    Je to tam, 133,4 metrů při odpočtu 2,2 bodů, to není příliš. Známky od sudích vyrovnané, 5x 19 bodů, letová fáze klidná, prostě všechno tak, jak má být. Vedení o 6,8 bodů před Freundem.
     
    1
    Kamil Stoch nebo Stefan Kraft?
     
    1
    To bude těsné, to bude těsné. 133 metrů, odpočet o sedm desetin menší. To by mělo stačit. Stoch měl náskok 2,5 bodů po prvním kole!
     
    1
    Kamil Stoch je zpět a musí se s ním počítat! 19,5 a 4x 19, polský letec je po svém zranění opět v TOP formě. Před fanatickým domácím publikem vyhrává Kamil Stoch o 2,3 body, jeho náskok se téměř nerozplynul a v neděli opanoval v Zakopanem vše, co šlo!
     
    Konec
    Závod skončil.
    Dnes se bude v Zakopaném slavit a polští fanoušci k tomu mají důvod - vyhrál totiž "jejich" skokan

     
    Konečné pořadí:
    1. Kamil STOCH (POL) 276,2 bodů.
    2. Stefan KRAFT (AUT) 273,9 b.
    3. Severin FREUND (GER) 267,1 b.
    4. Peter PREVC (SLO) 264,8 b.
    5. Michael HAYBÖCK (AUT) 260,6 b.
    6. Anders FANNEMEL (NOR) 256,3 b.
    7. Jurij TEPEŠ (SLO) 245,6 b.
    8. Roman KOUDELKA (CZE) 244,1 b.
    9. Noriaki KASAI (JPN) 242,2 b.
    10. Jernej DAMJAN (SLO) 239,8 b.
    11. Anders JACOBSEN (NOR) 238,7 b.
    12. Taku TAKEUČI (JPN) 231,3 b.
    13. Richard FREITAG (GER) 231,1 b.
    14. Markus EISENBICHLER (GER) 230,7 b.
    15. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 228,1 b.
    16. Tom HILDE (NOR) 227,9 b.
    17. Matjaž PUNGERTAR (SLO) 224,9 b.
    18. Daiki ITO (JPN) 221,1 b.
    19. Nejc DEŽMAN (SLO) 219,3 b.
    20. Michael NEUMAYER (GER) 219,1 b,
    21. Johann Andre FORFANG (NOR) 218,5 b.
    22. Robert KRANJEC (SLO) 217,1 b.
    23. Vladislav BOJARINCEV (RUS) 215,7 b.
    24. Stephan LEYHE (GER) 215,4 b.
    25. Rune VELTA (NOR) 215,2 b.
    26. Klemens MURANKA (POL) 212,2 b
    27. Piotr ZYLA (POL) 211,3 b.
    28. Ilmir HAZETDINOV (RUS) 209,1 b.
    29. Manuel FETTNER (AUT) 207,9 b.
    30. Maciej KOT (POL) 203,2 b.
     
    Průběžné pořadí Světového poháru:
    1. Stefan KRAFT (AUT) 877 bodů.
    2. Michael HAYBOCK (AUT) 799 b.
    3. Peter PREVC (SLO) 764 b.
    4. Severin FREUND (GER) 753 b.
    5. Roman KOUDELKA (CZE) 656 b.
    6. Anders FANNEMEL (NOR) 620 b.
    7. Simon AMMANN (SUI) 556 b.
    8. Noriaki KASAI (JPN) 540 b.
    9. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 495 b.
    10. Richard FREITAG (GER) 456 b.
    ...
    29. Jan MATURA (CZE) 89 b.
    57. Jakub JANDA (CZE) 15 b.
    62. Antonín HÁJEK (CZE) 8 b.
    70. Lukáš HLAVA (CZE) 4 b.
     
    Kamil Stoch dal dnešnímu vítězství základ v prvním kole. Jako devatadvacátý skokan v pořadí totiž předvedl parádní let na 134 metrů a až do závěru prvního kola jej nikdo nepřekonal. Stoch jej vyhrál o 2,5 bodů a svůj náskok si ve druhém kole téměř udržel – ztratil z něho pouhé dvě desetiny a vyhrál před lídrem Světového poháru Stefanem Kraftem a v životní formě skákajícím Severinem Freundem. Český skokan Roman Koudelka opět potvrdil svojí příslušnost ke světové špičce a dokončil dnešní závod na osmé pozici.
    Kamil Stoch vyhrál první po svém zranění první závod Světového poháru, navíc před domácími fanoušky

     
    S konstatováním, že Kamil Stoch vyhrál závod v Zakopane a na závěr třídílného polského turné potěšil domácí fanoušky, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (18:02:54)

    Tomáš Lysý