Denní liveblog Baku 2015 (13. června 2015) (kon.)
konec
Denní liveblog Baku 2015 (13. června 2015)

Sobota 13.06.2015, 06:00Evropské hry Baku 2015
     
    To je od nás pro dnešek vše, na počtenou. (22:41:44)
     
    22:41
    Druhý den Evropských her v Baku je již minulostí, jen za pár hodin ovšem bude zahájen třetí den Her a s ním mimo jiné i začátek soutěží v kanoistice či sportovní gymnastice. Vše podstatné z dění v Baku můžete sledovat u našeho liveblogu.
     
    22:39
    Nekonečný volejbalový program je pro dnešek u konce! Polky dokonaly obrat a ovládly i pátý set v poměru 15:11. Získaly tím tedy výhru 3:2 na sety.
     
    22:19
    Rozhodnout se bude muset až v pátém setu, Polsko totiž čtvrtý set ovládlo v poměru 25:17.
     
    21:45
    Turkyně se znovu vrací do vedení po výhře 25:18 ve třetím setu.
     
    21:18
    Druhý set zápasu mezi Tureckem a Polskem byl o poznání vyrovnanější a Polky dokázaly odvrátit několik mečbolů a po výhře 26:24 srovnaly stav duelu na 1:1.

    Od neděle do úterý budou na Evropských hrách závodit rychlostní kanoisté. Fanděte téhle skvělé partě medailových nadějí...

    Posted by Český olympijský tým on 13. červen 2015
     
    20:38
    Turecké volejbalistky vstoupily do utkání s Polkami lépe, vyhrály poměrně hladce první set 25:18.
     
    19:59
    V Baku se aktuálně čeká na začátek zápasu ženského volejbalu mezi Polskem a Tureckem, kterým se zakončí program druhého dne 1. Evropských her v historii.
    Výhled na 'Evropskou' vesnici, která se pomalu zahaluje do šera a následné tmy.

     
    19:37
    Nizozemky dotáhly zápas proti Ruskám do vítězného konce, když ve čtvrtém setu zvítězily 25:21 a celkově tak 3:1 na sety.
     
    19:17
    Posledním aktivním sportovištěm v dnešním programu je Crystal Hall, kde se hraje volejbal. Nizozemky v předposledním dnešním utkání vedou 2:1 na sety a 11:9 ve čtvrté sadě nad Ruskami. Po skončení tohoto zápasu se bude dohrávat ještě zápas mezi Polkami a Turkyněmi.
    Pokud byste snad nevěděli, jak vypadají medaile, o které usilují sportovci z celé Evropy, tak zde je jejich obrázek. Zlatá vypadá skutečně krásně.

     
    19:01
    Po prvním dni, ve kterém se na Evropských hrách sbíraly medaile, vedou pořadí Švýcaři, kteří získali 3 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili. Úspěšní byli rovněž domácí, kteří ke 3 zlatům a 1 stříbrné přidali ještě 3 bronzy. Další v pořadí je Rusko (3-0-0), Francie (2-1-3), Turecko (2-1-2). Další státy se ze zlatých medailí již neradovaly, tři 'placky' posbíralo ještě Chorvatsko s jednou stříbrnou a dvěma bronzy.
     
    18:54
    Čtvrtfinále týmové soutěže mužů ve stolním tenise bude mít zítra toto složení: Německo – Švédsko, Bělorusko – Francie, Rakousko – Rusko a Polsko – Portugalsko.
     
    18:52
    V Baku zakončili svůj dlouhý program pro dnešní den také vodní pólisté a pólistky. V závěrečných zápasech Řekové porazili Černou Horu 16:12 a z výhry se radují také řecké ženy, které v poměru 14:8 přehrály Nizozemky.
     
    18:38
    Poslední sada medailí dnešního dne je rozdána. V kategorii do 98kg v řecko-římském zápase podle očekávání zvítězil Rus Islam Magomedov nad ukrajinským soupeřem Dmitrijem Timčenkem. Bronzové medaile získali Francouz Melonin Noumonvi a Turek Cenk Ildem.
     
    18:05
    Předposlední kategorií zápasníků, ve které se dnes udělují medaile, je řecko-římský styl do 80kg. Finále ovládl k nelibosti ázerbajdžánského publika Rus Jevgenij Saleev, který porazil domácího Rafiga Husejnova. V duelech o třetí příčky se radovali Bělorus Viktar Sasunovski a Bulhar Daniel Aleksandrov.
    Zlatý Rasul Chunajev udělal domácím příznivcům velkou radost.

    Volejbalistky Nizozemska vyhrály první set nad Ruskami v poměru 25:19.

     
    17:46
    Dnešní program Evropských her pomalu vrcholí. Ve hře jsou ještě dva volejbalové zápasy žen, dva zápasy z turnajů ve vodním pólu, dohrává se první kolo mužské soutěže týmů ve stolním tenise a poslední dvě sady medailí si dnes ještě rozdají zápasníci v řecko-římském stylu.
     
    17:38
    Zápas řecko-římský do 71kg – Další zlatá medaile pro domácí Ázerbajdžán po vítězství Chunajeva nad Maďarem Korpasim. Bronzové medaile získali Němec Staebler a Chorvat Etlinger.
    Radost Němce Franka Staeblera, který vybojoval bronzovou medaili v duelu proti Gruzínci Tsulukidzemu.

     
    17:09
    Předposlední dvojzápas v dnešním programu vodního póla obstarali v mužské části Ázerbajdžán podlehl Rumunsku 6:9 a mezi ženami Španělky těsně porazily 10:8 Italky.
     
    16:57
    Čeští stolní tenisté končí svou pouť v soutěži týmů již v prvním kole, kde nestačili na Bělorusko. V rozhodujícím pátém střetnutí ve dvouhře nedokázal Tomáš Tregler přehrát Jevgenije Čtchetinina, kterému podlehl za pouhých 19 minut 0:3 na sety. Bělorusko postupuje do čtvrtfinále.
    Právě skončené soutěži synchronizovaných plavkyň dominovaly Rusky, které před finále, jež se bude konat za dva dny, prokázaly své kvality a dominanci v tomto sportu.

     
    16:44
    Slovenské zástupkyně v dnešní kvalifikační soutěži volných kombinací družstev v synchronizovaném plavání nakonec skončily na konečném dvanáctém místě, horší než ony byly Rakušanky a Maďarky.
     
    16:37
    První boje o medaile mají za sebou také zápasníci v řecko-římském stylu. Jen pro připomínku, v zápase se rozdávají hned čtyři medaile – kromě finálového souboje jsou totiž na programu vždy dva zápasy o bronz, tudíž hned dva zápasníci se radují z bronzových medailí. V kategorii do 59kg se ze zisku zlaté medaile raduje Rus Stepan Marjanjan, který porazil Bělorusa Soslana Daurova. Bronzové medaile urvali domácí Ázerbajdžánec Elman Muchtarov a Francouz Tarik Balmadani.
     
    16:33
    Volejbalistky domácího Ázerbajdžánu porazily ve čtyřech setech Rumunky a vstupují do turnaje úspěšně. Ve volejbalovém programu pro dnešní den nás ještě čekají zápasy mezi Nizozemskem a Ruskem a také mezi Polskem a Tureckem.
     
    16:29
    Dmitrij Prokopcov již prohrával ve čtvrtém utkání prvního kola s Bělorusem Pavlem Platonovem 0:2 na sety, dokázal však najít v sobě dostatek sil a vybojoval důležité vítězství pro český tým. O postupujících do čtvrtfinále musí rozhodnout poslední zápas, ve kterém se utkají Tomáš Tregler s Jevgenijem Čtchetininem.
    Ondřej Cink popisuje svůj pád během závodu v horských kolech, který ho připravil o medaili.

    „Přepadl přes řidítka, začal jsem brzdit, ale bohužel jsem šel přes něj,“ popisoval Ondřej Cink pád, který ho připravil o medaili. Ve finále závodu horských kol nakonec skončil pátý. #baku2015 #olympijskytym

    Posted by Český olympijský tým on 13. červen 2015
     
    16:23
    Mužská kategorie Kumite do 75kg uzavřela dnešní program karatistů na Hrách v Baku. A radost opět pocítili především domácí příznivci, zlato totiž v této kategorii vybojoval Rafael Aghajev, který si poradil s Italem Luigi Busou. Bronzovou medaili získal turecký karatista Eman Eltemur, který 5:0 na body jednoznačně porazil Němce Noaha Bitscheho.
     
    16:05
    Poslední sadu medailí v ženské části v karate si rozdělily karatistky v kategorii Kumire do 61kg. Vítězkou se stala Francouzka Lucie Ignaceová, která ve finále porazila po rozhodnutí sudích tureckou soupeřku Merve Cobanovou. Bronz vybojovala hladce po vítězství 6:0 na body Chorvatka Ana Lenardová nad Slovinkou Tjasou Rističovou.
    Kvalifikačním bojům v synchronizovaném plávání družstev prozatím dominují Španělky. A tak by to mohlo zůstat až do startu Rusek, které do bazénu půjdou jako poslední.

     
    15:47
    Po úvodních šesti družstvech, která předvedla svá vystoupení v soutěži synchronizovaných plavkyň, jsou bohužel slovenské reprezentantky na posledním místě. Dle ostatních výsledků to vypadá, že pokud některé družstvo své vystoupení nepokazí, pak na Slovenky zbude skutečně pouze poslední místo.
     
    15:36
    Tomášové Tregler a Konečný podlehli ve čtyřhře běloruskému páru Pavel Platonov, Vladimir Samsonov 2:3 na sety a na české stolní tenisty nyní čeká velmi těžká úloha. Musí vyhrát oba zbývající dvě dvouhry, jakákoliv porážka znamená jejich konec v soutěži družstev.
     
    15:33
    Třetí medaili pro Ázerbajdžán na začátku Her vybojoval karatista Niyazi Alijev, který v souboji o bronz v kategorii do 67kg porazil Němce Gieglera. Ve finále se střetli turecký reprezentant Burak Uygur a Francouz Steven Da Costa – z vítězství se radoval turecký karatista po rozhodnutí rozhodčích.
    Český kanoista Martin Fuksa se pečlivě připravuje na svůj vstup do soutěží na Hrách v Baku!

     
    15:19
    První medaile na Evropských hrách získávají také mužští karatisté. Ve finále kategorie Kumite do 60kg se ze zlata raduje domácí Farzalijev, který porazil jednoznačně Itala Marescu 4:0 na body. Bronz získal po výhře 2:0 Makedonec Emil Pavlov nad Srbem Antičem.
     
    15:14
    "Švýcarská nadvláda, ale ten třetí to měl trochu zadarmo. Kdybych nespadl, tak ho ještě pozlobím," podotkl k závodu český cyklista Ondřej Cink.
    Ondřej Cink po dojezdu závodu na horských kolech, v němž skončil na pátém místě, se svěřil, že myslel o hodně výš. Neměl to však v Baku snadné, už při tréninku ho totiž do helmy trefil rozstřelený kus tácu z tréninku střelců.

     
    15:08
    Slovenky za své vystoupení v bazénu získaly hodnocení 74.0333 a nastavují laťku pro dalších třináct družstev. Uvidíme, na co to bude holkám stačit.
     
    14:56
    Pokračující souboje ve vodním pólu přináší další dva výsledky z turnajů mužů a žen. Mezi muži si pro vítězství doplavali Italové, na něž nestačili Francouzi v poměru 12:5. V ženské části porazily Němky Britky 10:8 a připsaly si po včerejší porážce první výhru v Baku.
     
    14:49
    Pomaličku se schyluje také k začátku další disciplíny v synchronizovaném plavání. Do kvalifikace volných kombinací družstev jako první ze startovního pole vstoupí v 15:00 slovenská děvčata. Češky se této disciplíny neúčastní.
     
    14:42
    Karatistkám v kategorii Kumite do 55kg vládne Francouzka Emily Thouyová, která dokázala 2:1 na body porazit Chorvatku Jelenu Kovačevičovou. Bronz k radosti domácích fanoušků vybojovala Ilaha Gasimovová.
     
    14:40
    Bělorus Vladimir Samsonov porazil ve třech setech Dmitrije Prokopcova a srovnává stav zápasu prvního kola mezi Českou republikou a Běloruskem na 1:1.
    Ázerbajdžánka Gasimovová (vlevo) získává bronzovou medaili v kategorii Kumite do 55 kilogramů po vítězství na body nad Španělkou Ferrer-Garciaovou a vybojovala pro pořadatelskou zemi první medaili na Evropských hrách!

     
    14:18
    Evropské hry v Baku znají první medailisty ze soutěží v karate. V ženské kategorii Kumite do 50 kg se vítězkou stala turecká karatistka Ozceliková, která porazila Rakušanku Plankovou 1:0 na body. V souboji o bronz porazila Francouzka Alexandra Recchiová Ukrajinku Katerynu Kryvovou.
     
    14:16
    Švýcarští cyklisté získali všechna tři medailová umístění ze závodu horských kol. Vítězem se stal Nino Schurter, který o 13 vteřin porazil Lukase Fluckigera a dalších 20 vteřin ztratil Fabian Giger. Český závodník Ondřej Cink dojel nakonec na pátém místě se ztrátou 2 minut a 24 vteřin. František Lami skončil se ztrátou kola na 26. místě, Michal Lami byl 28.
     
    14:09
    Tomáš Konečný urval první výhru stolních tenistů v duelu s Běloruskem. Ve čtyřech setech si poradil s pětačtyřicetiletým Čtchetininem.
    Německé volejbalistky se radují po výhře nad Bulharkami.

     
    14:02
    Souboje karatistů pomalu vrcholí, určené jsou i poslední tři finálového dvojice dnešního programu! Muži Kumite do 67 kg: Uygur (TUR) – Da Costa (FRA). Muži Kumite do 75 kg: Busa (ITA) – Aghajev (AZE). Ženy Kumite do 61 kg: Ignaceová (FRA) – Cobanová (TUR). Nyní se začnou uskutečňovat jednotlivé medailové souboje ve všech kategoriích.
     
    14:00
    Zápas Německa s Bulharskem v ženském volejbale měl velmi zajímavý konec. Po výhře v prvním setu Němky začaly propadat a pustily Bulharky do obratu, který byl dokonce vyšperkován ve třetím setu výhrou Bulharska 25:10. Bulharky však nedokázaly proměnit ve čtvrtém setu několik mečbolů a daly šanci svým soupeřkám. Německo dotáhlo zápas do páté sady, v níž se ujalo vedení 10:5, Bulharky ho sice ještě zvládly stáhnout, ale nikoliv obrátit a prohrály nakonec po dalším trháku soupeřek 10:15. Německo vydřelo vítězství 3:2 na sety v zápase, který trval více než dvě hodiny.
    Pomalu to začíná vypadat, že Švýcaři urvou ze závodu v horských kolech mužů všechny tři medaile a stanoví svou bilanci na Evropských hrách na 3 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou.

     
    13:49
    Dvě kola před cílem se urval z vedoucí skupinky Švýcar Schurter, který si vypracoval 20 vteřin náskoku na své dva krajany Fluckigera a Gigera. Ondřej Cink bohužel zaostává a je na čtvrtém místě se ztrátou 42 vteřin společně s Italem Kerschbaumerem.
     
    13:37
    Tři kola před cílem závodu v horských kolech mužů se Ondřej Cink nadále drží v čelní pětici, ačkoliv prožíval na trati lehčí krizi. Tu ovšem dokázal překonat a své síly prokázal i svým soupeřům, které několik kilometrů táhl za sebou.
     
    13:29
    Během několika minut bude zahájena týmová soutěž mužů ve stolním tenise. V prvním kole se české trio Konečný, Prokopcov a Tregler utkají s běloruskými reprezentanty.
     
    13:27
    V soutěžích v karate známe první finálové dvojice. Mezi ženami v kategorii Kumite do 50 kg se o zlato utká Turkyně Ozceliková s Rakušankou Plankovou. V kategorii Kumite do 55 kg se střetně Francouzka Thouyová a Chorvatka Kovačevičová. Složení prvního mužského finále vypadá následovně: Kumite do 60 kg – Farzalijev (AZE) – Maresca (ITA).
    Mohou Švýcaři urvat i třetí zlato na úvod Evropských her? Prozatimní průběh závodu v horských kolech tomu nasvědčuje.

     
    13:16
    Na čele závodu v horských kolech se utvořila pětičlenná vedoucí skupina, v níž pět kol před koncem jsou hned tři Švýcaři Schurter, Giger a Fluckiger. Spolu s nimi je tam Ital Kerschbaumer a především pak Ondřej Cink, který je v těsném kontaktu. Slovenští cyklisté se bohužel propadli hluboko do třetí desítky a ztrácí okolo 4 minut.
     
    13:13
    Rusko ve vodním póle mužů v poklidném tempu porazili Ukrajince vysoko 20:7. Mezi ženami dominují Maďarky nad Izraelkami, když pár minut před koncem vedou 22:2. Jako další se v bazénu v programu mužů představí Itálie a Francie, mezi ženami si to rozdá Velká Británie a Německo.
     
    12:57
    Ondřej Cink se pomaličku prokousává vzhůru pořadím a jede v balíku závodníků mezi druhým a osmým místem.
    Dokáže se Ondřej Cink prosadit na těžké trati v Baku? Prozatím za čelem lehounce zaostává, závod je však prakticky na začátku.

     
    12:39
    Rozběhly se také semifinálové boje karatistů a karatistek. Samotné souboje o medaile započnou zhruba po 14té hodině, to se však nebude týkat ani českých ani slovenských sportovců.
     
    12:36
    Po úvodním mezičase v závodě horských kol mužů je balík stále pospolu. Michal Lami drží desáté místo, Ondra Cink je osmnáctý a František Lami je na 26. místě.
    Na Twitteru si můžeme prohlédnout pár snímků z ceremoniálu po závodě triatlonistek.

     
    12:31
    V Baku nyní probíhají především kolektivní sporty. Ve volejbale hrají Němky proti Bulharkám a po vítězném prvním setu v tom druhém mohutně stahují náskok svých soupeřek, který byl již více než pětibodový. V bazénu pak pokračují souboje vodních pólistů a pólistek – Rusové vedou nad Ukrajinou 6:2 a mezi ženami Maďarky drtí Izraelky ve druhé čtvrtině již 10:0.
     
    12:15
    Za 15 minut zahájí svůj závod horských kol také muži. České a slovenské fanoušky budou zajímat především Ondřej Cink a Michal Lami. Zatímco Cink bude startovat z druhé řady, Slovák Lami vyrazí hned z té první. Společnost mu budou dělat mj. tři Švýcaři a dva Španělé.
     
    12:05
    Známe definitivní složení čtvrtfinále ženských družstev ve stolním tenise. Kromě Češek, které se utkají s Francouzkami, se zítra ráno proti sobě postaví Polky s Nizozemkami, Švédky proti Ukrajinkám a Němky proti Ruskám. Po zhruba hodinu a půl trvající přestávce se do prvního kola týmové souteže vrhnou i muži.
    "Neočekávala jsem, že bych se dnes dostala na pódium. Jsem v šoku," přiznává Švédka Lisa Nordenová, která v triatlonu získala bronzovou medaili.

     
    11:53
    České stolní tenistky již znají své soupeřky do dalšího kola týmové soutěže. Budou jimi Francouzky, které si poradily hladce 3:0 s domácími Ázerbajdžánkami.
     
    11:51
    Slovenky dokázaly dotáhnout zápas proti Srbkám do vítězného konce. Po včerejší porážce si pólistky výrazně zlepšily náladu před dalším průběhem turnaje. V souběžně hraném utkání mužské části turnaje Maďaři porazili 9:8 Němce.
    Obrázkem se vraťme ještě ke skončenému závodu žen horských kol. Se dvěma Švýcarkami (zlatou Neffovou a stříbrnou Stirnemannovou) se z medaile radovala i Polka Maja Wloszszowska. Všechny závodnice již svou medaili obdržely.


     
    V cíli ženského triatlonu už je i Jitka Šimáková. Ta se i se ztrátou téměř deseti minut vešla do třetí desítky.
    Druhý medailový závod = druhé zlato pro Švýcarsko. V triatlonu zazářila Spirigová.
     
    V cíli už je i Petra Kuříková. Finiš se ztrátou 6:27 jí přinesl umístění na jednadvacáté pozici. Na čas Jitky Šimákové si budeme muset ještě chvíli počkat.
     
    Skutečně! Švýcarsko získává další zlatou medaili. Spirigová ovládla triatlon (2:00:28) a už může slavit. Druhá do cíle doběhla Nizozemka Klamerová (ztráta 1:16), bronz slaví Nordenová ze Švédska (ztráta 1:18).
     
    Známe i finalisty řecko-římského zápasu do 98 kg. Přes semifinále prošel Timčenko z Ukrajiny, který si připsal výhru 3:1, a Rus Magomedov. I ten si v semifinále poradil se svým soupeřem – Ildema z Turecka porazil rovněž 3:1.
    Triatlon může být i velmi tvrdý. Na vlastní kůži to pocítila i Maďarka Mesterová, závod pro ni skončil.
     
    Ve vedení triatlonového závodu se drží Švýcarka Spirigová. Že by byl pro zemi helvétského kříže zlatý i druhý dnešní závod? Kuříková je aktuálně na osmnácté pozici, Šimáková na místě třiatřicátém. Závod už se přesunul do závěrečné fáze.
     
    Slovenské reprezentantky ve vodním pólu jsou zatím na nejlepší cestě k tomu, aby skutečně Srbsku vrátili porážku z ranního zápasu, kterou utrpěla mužská reprezentace. Nicméně ženy aktuálně vedou těsně – 9:8. Do konce zápasu zbývají jen poslední okamžiky.
     
    V řecko-římském zápase už známe většinu finálových dvojic. Do 59 kg: Marjanjan (RUS) – Daurov (BLR), do 71 kg: Chunajev (AZE) – Korpasi (HUN), do 80 kg: Husejnov (AZE) – Saleev (RUS). Žádný český závodník bohužel neprošel přes úvodní zápas. Aktuálně probíhají semifinálové zápasy váhové kategorie do 98 kg
    Jolanda Neffová se po vítězství v závodu horský žen stává první medailistkou letošních Her. Vzhledem k tom, že se taková akce koná letos poprvé, je Švýcarka vůbec první medailistkou Evropských her.
     
    Tereza Huříková se nakonec vešla do první desítky, na čelo ztratila přes šest minut a skončila desátá. Dvě místa za ní do finiše dojela druhá česká závodnice – Petra Průdková.
     
    Jolanda Neffové projíždí jako první cílem závodu cross-country žen! Závod zajela v čase 1:31 a získává zlato, druhá končí krajanka Stirnemannová. Bronz putuje do Polska, domů ho odváží Maja Wloszszowska.
     
    Už bez české účasti pokračují zápasy v řecko-římském zápase. V kategorii do 59 kg je známa finálová dvojice. Rus Marjanjan se o zlato porve s Daurovem z Běloruska, který před malým okamžikem uspěl v semifinále.
    Aktuálně si v Baku přijdou na své příznivci cyklistiky – v plném proudu je závod XC žen a i v triatlonu se musí závodnice porvat s úsekem na jízdním kole.
     
    Po čtvrtém kole závodu na horských kolech si obě Češky polepšily. Tereza Huříková se probojoval do první desítky a je na osmém místě (+ 2:50). Průdková je aktuálně na 12. pozici (+4:09). Ve vedení se drží Neffová ze Švýcarska.
     
    Slováci mají šanci oplatit Srbsku porážku z ranního zápasu vodního póla. Srbové vyhráli 14:5 a připsali si první body do tabulky. Před malým okamžikem ale zápas odstartoval nanovo. Tentokrát ale budou o první body bojovat ženy.
     
    Po první fázi triatlonového závodu je Petra Kuříková na sedmé pozici, na čelo ztrácí 23 sekund. Závodnice aktuálně pokračují v jízdě na kole.
     
    Kromě jiného v Baku probíhá i zápas ve volejbale mezi Itálií a Belgií. Italové si po hodině a půl vybojovali první mečbol – vedou 25:22, 25:20 a 24:20. V průběhu dnešních volejbalových klání uvidíme i domácí reprezentaci, která bude bojovat s Rumunskem. Začátek zápasu je naplánován na 13:30.
    Pavel Powada a Tomáš Sobecký na výslechu u ázerbájdžánské televize :)

     
    V závodu horských kol už závodnice ujely dvě kola. Po deseti kilometrech se ale pro českého fanouška nic moc nezměnilo. Barbora Průdková je stále na čtrnácté pozici (ztráta 47 sekund) a Tereza Huříková se od prvního mezičasu o dvě místa propadla – na sedmnáctou pozici (ztráta skoro minutu a půl).
    V triatlonu si závodnice postupně vyzkouší plavání, jízdu na kole a běh. Závod už odstartoval.
     
    Startuje ženský triatlon! Tedy další závod, ve kterém se představí reprezentantky ze České republiky. O medaile v této disciplíně bude bojovat Petra Kuříková a Jitka Šimáková.
     
    Slováci svůj první zápas ve vodním pólu nezvládli. Srbsko si připisuje výhru 14:5. Právě finišuje i duel Francie s Ruskem. Utkání jednoznačně ovládají Rusové, minutu před konce čtvrté čtvrtiny vedou už 25:3!
     
    Češky ve stolním tenise vybojovaly třetí bod. Hana Matelová přehrála Rakušanku Liu 3:0 na sety (11:7, 12:10, 11:9) a české družstvo postupuje do další fáze turnaje!
    Je odstartováno! Po prvním mezičase jsou obě Češky ve druhé desítce – Průdková 12. a Huříková 15.
     
    Startuje závod horský kol žen! Mezi závodnicemi na startu najdeme hned dvě Češky – Barbora Průdková a Tereza Huříková.
     
    Synchronizované plavání: V soutěži sóla se představila i Češka Marie Vlasáková. Teprve 18letá závodnice skončila na sedmnácté pozici. Za svůj výkon obdržela 72 bodů. Na postup do dalších bojů to ale stačit nebude.
     
    Rakušanky zvládly duel ve čtyřhře a snižují české vedení na 2:1 o třetí bod bude bojovat Hana Matelová, proti které se postaví Jia Liu.
    Včerejší zahájení bylo velkolepé, což trefně okomentoval Tomáš Svoboda, který českou výpravu na ceremoniál vedl.
     
    Ve třetím zápase soutěže družstev ve stolním tenisu dokázaly Češky vyrovnat svůj třetí duel. Ve čtyřhře sice prohrávaly už 0:2 na sety, po setech 18:16 a 11:5 je ale duel znovu vyrovnaný – 2:2.
     
    Tomáš Sobecký svůj zápas nezvládá. Bělorus Kostadinov duel jasně ovládl a připravil českého borce o šanci probojovat se do čtvrtfinále.
    Čeští reprezentanti pokračují v zápasení.

    I Karate nabízí bohatý program. Bohužel ale bez české účasti.
     
    Slováci ve vodním pólu v polovině první čtvrtiny prohrávají už 3:0. Duel Francie s Ruskem je o poznání vyrovnanější. Rusko se přesto dokázalo dostat do jednobrankového vedení.
     
    Po osmé hodině ranní českého času se rozjely další zápasy vodního póla. V akci uvidíme i slovenské hráče, kteří se postaví Srbsku. V souběžně hraném utkání bojuje Francie s Ruskem.
     
    Do zápasu o třetí bod nevstoupily Češky nejlépe. Rakouská dvojice Li – Polcanova se ve čtyřhře rychle dostala do vedení 1:0 na sety (11:9).
     
    Iveta Vacenovská porazila Rakušanku 3:1 na sety a Češky tak vedou už 2:0 na zápasy. O třetí bod a ukončení dnešního klání se bude ve čtyřhře snažit Hana Matelová a Renata Štrbíková, které nastoupí proti rakouské dvojici Li Qiangbingová-Sofia Polcanova.
     
    Češky jsou blízko druhému bodu v soutěži družstev. Nejlepší česká hráčka Iveta Vacenovská podává na vítězství ve svém zápase proti Rakušance Liu Jiaové.
    V Baku se zápasnický program naplno rozjel.

     
    Ke svému kvalifikačnímu zápasu nastupuje Pavel Powada, český reprezentant řecko-římského stylu v kategorii do 71 kg. Ve stejnou dobu hrají české stolní tenistky druhé utkání s Rakouskem. Iveta Vacenovská v tuto chvíli vede 2:0 na sety (11:9, 12:10).
     
    Tak jako včera při zahájení, i dnes při zápase sklízí velké ovace reprezentanti Turecka. Obě země mají tradičně skvělé vztahy, Turecko v 90. letech podpořilo Ázerbájdžán v jeho boji za nezávislost.
     
    Český zápasník na svého německého soupeře nestačil a prohrává. Naopak české stolní tenistky si nad Rakouskem připisují první vítězství.
     
    Zápasník Michal Novák jde do boje, kvalifikace řecko-římského zápasu v kategorii do 59 kg začíná. Soupeřem mu bude Němec Deniz Menekse.
    Kvalifikace zápasníků v kategorii do 59 kg.

     
    V plném proudu je turnaj ženských družstev ve stolním tenise. Češky v prvním kole měří síly s Rakouskem. Právě hrající Renata Štrbíková vede nad svou sokyní už 2:0 na sety (11:8, 11:7).
    V těchto prostorách za chvíli nastoupí také čeští zápasníci.

     
    Tři české zápasníky čeká od 7 hodin křest ohněm. Michal Novák, Tomáš Sobecký a Pavel Powada začínají kvalifikaci zápasu v řecko-římském stylu v Ázerbájdžánu, zemi tomuto sportu zaslíbené. Zápas, ázerbájdžánsky též zvaný "Gulesh" zde má obrovskou tradici, bývá označován za národní sport. Vyvinul se z rituálního tance a je oslavou síly těla i ducha.
     
    6:00
    Denní liveblog právě začíná.
    Sobotní program bude bohatý.

     
    Do akce se chystá také řada českých sportovců. Rozjíždí se turnaje družstev ve stolním tenise, některé kategorie zápasníků, své zástupce však bude mít výprava z České republiky také v triatlonu, synchronizovaném plavání a horských kolech. O tom nejdůležitějším z Baku budeme informovat prostřednictvím tohoto liveblogu. Tímto vás zveme k jeho sledování. Začínáme v 6 hodin českého času.
     
    Krásné ráno všem příznivcům olympijského sportu! Baku se po včerejším slavnostním zahájení pomalu probouzí do nového dne a již dnes nabízí fanouškům pestrou nabídku nejrůznějších závodů, soutěží a disciplín.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 06:00.

    David Soumar

    Jan Vojkůvka