Denní liveblog Baku 2015 (13. června 2015) (kon.)
konec
Denní liveblog Baku 2015 (13. června 2015)

Sobota 13.06.2015, 06:00Evropské hry Baku 2015
     
    16:57
    Čeští stolní tenisté končí svou pouť v soutěži týmů již v prvním kole, kde nestačili na Bělorusko. V rozhodujícím pátém střetnutí ve dvouhře nedokázal Tomáš Tregler přehrát Jevgenije Čtchetinina, kterému podlehl za pouhých 19 minut 0:3 na sety. Bělorusko postupuje do čtvrtfinále.
     
    16:44
    Slovenské zástupkyně v dnešní kvalifikační soutěži volných kombinací družstev v synchronizovaném plavání nakonec skončily na konečném dvanáctém místě, horší než ony byly Rakušanky a Maďarky.
     
    16:29
    Dmitrij Prokopcov již prohrával ve čtvrtém utkání prvního kola s Bělorusem Pavlem Platonovem 0:2 na sety, dokázal však najít v sobě dostatek sil a vybojoval důležité vítězství pro český tým. O postupujících do čtvrtfinále musí rozhodnout poslední zápas, ve kterém se utkají Tomáš Tregler s Jevgenijem Čtchetininem.
     
    15:47
    Po úvodních šesti družstvech, která předvedla svá vystoupení v soutěži synchronizovaných plavkyň, jsou bohužel slovenské reprezentantky na posledním místě. Dle ostatních výsledků to vypadá, že pokud některé družstvo své vystoupení nepokazí, pak na Slovenky zbude skutečně pouze poslední místo.
     
    15:36
    Tomášové Tregler a Konečný podlehli ve čtyřhře běloruskému páru Pavel Platonov, Vladimir Samsonov 2:3 na sety a na české stolní tenisty nyní čeká velmi těžká úloha. Musí vyhrát oba zbývající dvě dvouhry, jakákoliv porážka znamená jejich konec v soutěži družstev.
     
    15:14
    "Švýcarská nadvláda, ale ten třetí to měl trochu zadarmo. Kdybych nespadl, tak ho ještě pozlobím," podotkl k závodu český cyklista Ondřej Cink.
     
    15:08
    Slovenky za své vystoupení v bazénu získaly hodnocení 74.0333 a nastavují laťku pro dalších třináct družstev. Uvidíme, na co to bude holkám stačit.
     
    14:49
    Pomaličku se schyluje také k začátku další disciplíny v synchronizovaném plavání. Do kvalifikace volných kombinací družstev jako první ze startovního pole vstoupí v 15:00 slovenská děvčata. Češky se této disciplíny neúčastní.
     
    14:40
    Bělorus Vladimir Samsonov porazil ve třech setech Dmitrije Prokopcova a srovnává stav zápasu prvního kola mezi Českou republikou a Běloruskem na 1:1.
     
    14:09
    Tomáš Konečný urval první výhru stolních tenistů v duelu s Běloruskem. Ve čtyřech setech si poradil s pětačtyřicetiletým Čtchetininem.
     
    13:49
    Dvě kola před cílem se urval z vedoucí skupinky Švýcar Schurter, který si vypracoval 20 vteřin náskoku na své dva krajany Fluckigera a Gigera. Ondřej Cink bohužel zaostává a je na čtvrtém místě se ztrátou 42 vteřin společně s Italem Kerschbaumerem.
     
    13:37
    Tři kola před cílem závodu v horských kolech mužů se Ondřej Cink nadále drží v čelní pětici, ačkoliv prožíval na trati lehčí krizi. Tu ovšem dokázal překonat a své síly prokázal i svým soupeřům, které několik kilometrů táhl za sebou.
     
    13:29
    Během několika minut bude zahájena týmová soutěž mužů ve stolním tenise. V prvním kole se české trio Konečný, Prokopcov a Tregler utkají s běloruskými reprezentanty.
     
    13:16
    Na čele závodu v horských kolech se utvořila pětičlenná vedoucí skupina, v níž pět kol před koncem jsou hned tři Švýcaři Schurter, Giger a Fluckiger. Spolu s nimi je tam Ital Kerschbaumer a především pak Ondřej Cink, který je v těsném kontaktu. Slovenští cyklisté se bohužel propadli hluboko do třetí desítky a ztrácí okolo 4 minut.
     
    12:57
    Ondřej Cink se pomaličku prokousává vzhůru pořadím a jede v balíku závodníků mezi druhým a osmým místem.
     
    12:36
    Po úvodním mezičase v závodě horských kol mužů je balík stále pospolu. Michal Lami drží desáté místo, Ondra Cink je osmnáctý a František Lami je na 26. místě.
     
    12:15
    Za 15 minut zahájí svůj závod horských kol také muži. České a slovenské fanoušky budou zajímat především Ondřej Cink a Michal Lami. Zatímco Cink bude startovat z druhé řady, Slovák Lami vyrazí hned z té první. Společnost mu budou dělat mj. tři Švýcaři a dva Španělé.
     
    V cíli ženského triatlonu už je i Jitka Šimáková. Ta se i se ztrátou téměř deseti minut vešla do třetí desítky.
     
    V cíli už je i Petra Kuříková. Finiš se ztrátou 6:27 jí přinesl umístění na jednadvacáté pozici. Na čas Jitky Šimákové si budeme muset ještě chvíli počkat.
     
    Tereza Huříková se nakonec vešla do první desítky, na čelo ztratila přes šest minut a skončila desátá. Dvě místa za ní do finiše dojela druhá česká závodnice – Petra Průdková.
     
    Po čtvrtém kole závodu na horských kolech si obě Češky polepšily. Tereza Huříková se probojoval do první desítky a je na osmém místě (+ 2:50). Průdková je aktuálně na 12. pozici (+4:09). Ve vedení se drží Neffová ze Švýcarska.
     
    Startuje ženský triatlon! Tedy další závod, ve kterém se představí reprezentantky ze České republiky. O medaile v této disciplíně bude bojovat Petra Kuříková a Jitka Šimáková.
     
    Synchronizované plavání: V soutěži sóla se představila i Češka Marie Vlasáková. Teprve 18letá závodnice skončila na sedmnácté pozici. Za svůj výkon obdržela 72 bodů. Na postup do dalších bojů to ale stačit nebude.
     
    Rakušanky zvládly duel ve čtyřhře a snižují české vedení na 2:1 o třetí bod bude bojovat Hana Matelová, proti které se postaví Jia Liu.
     
    Ve třetím zápase soutěže družstev ve stolním tenisu dokázaly Češky vyrovnat svůj třetí duel. Ve čtyřhře sice prohrávaly už 0:2 na sety, po setech 18:16 a 11:5 je ale duel znovu vyrovnaný – 2:2.
     
    Tomáš Sobecký svůj zápas nezvládá. Bělorus Kostadinov duel jasně ovládl a připravil českého borce o šanci probojovat se do čtvrtfinále.
     
    Slováci ve vodním pólu v polovině první čtvrtiny prohrávají už 3:0. Duel Francie s Ruskem je o poznání vyrovnanější. Rusko se přesto dokázalo dostat do jednobrankového vedení.
     
    Do zápasu o třetí bod nevstoupily Češky nejlépe. Rakouská dvojice Li – Polcanova se ve čtyřhře rychle dostala do vedení 1:0 na sety (11:9).
     
    Iveta Vacenovská porazila Rakušanku 3:1 na sety a Češky tak vedou už 2:0 na zápasy. O třetí bod a ukončení dnešního klání se bude ve čtyřhře snažit Hana Matelová a Renata Štrbíková, které nastoupí proti rakouské dvojici Li Qiangbingová-Sofia Polcanova.
     
    Češky jsou blízko druhému bodu v soutěži družstev. Nejlepší česká hráčka Iveta Vacenovská podává na vítězství ve svém zápase proti Rakušance Liu Jiaové.
     
    Ke svému kvalifikačnímu zápasu nastupuje Pavel Powada, český reprezentant řecko-římského stylu v kategorii do 71 kg. Ve stejnou dobu hrají české stolní tenistky druhé utkání s Rakouskem. Iveta Vacenovská v tuto chvíli vede 2:0 na sety (11:9, 12:10).
     
    Český zápasník na svého německého soupeře nestačil a prohrává. Naopak české stolní tenistky si nad Rakouskem připisují první vítězství.
     
    Zápasník Michal Novák jde do boje, kvalifikace řecko-římského zápasu v kategorii do 59 kg začíná. Soupeřem mu bude Němec Deniz Menekse.
     
    V plném proudu je turnaj ženských družstev ve stolním tenise. Češky v prvním kole měří síly s Rakouskem. Právě hrající Renata Štrbíková vede nad svou sokyní už 2:0 na sety (11:8, 11:7).
     
    Tři české zápasníky čeká od 7 hodin křest ohněm. Michal Novák, Tomáš Sobecký a Pavel Powada začínají kvalifikaci zápasu v řecko-římském stylu v Ázerbájdžánu, zemi tomuto sportu zaslíbené. Zápas, ázerbájdžánsky též zvaný "Gulesh" zde má obrovskou tradici, bývá označován za národní sport. Vyvinul se z rituálního tance a je oslavou síly těla i ducha.

    David Soumar

    Jan Vojkůvka