Širak – Trnava 1:1 (kon.) | Kajrat – Maccabi Tel Aviv 1:1 (kon.) | Dinamo Minsk – St Patrick´s 1:1 (kon.)
Levadia Tallinn – Slavia 3:1 (kon.) | Neftçi Baku – Škendija 0:0 (kon.) | RoPS Rovaniemi – Loko Záhřeb 1:1 (kon.)
Debrecín – Žodino 1:2 (kon.) | Midtjylland – Vaduz 3:0 (kon.) | Admira – Käpäz 1:0 (kon.)
AIK Stockholm – Europa 1:0 (kon.) | Beitar Jeruzalém – Omonia Nikósie 1:0 (kon.) | Häcken – Cork City 1:1 (kon.)
Maccabi Haifa – Kalju 1:1 (kon.) | SønderjyskE – Strømsgodset 2:1 (kon.) | Zimbru Kišiněv – Osmanlispor 2:2 (kon.)
Beroe – Helsinki 1:1 (kon.) | Soligorsk – Domžale 1:1 (kon.) | Genk – Budućnost Podgorica 2:0 (kon.)
Vojvodina – Connah's Quay 1:0 (kon.) | CSMS Iasi – Hajduk Split 2:2 (kon.) | Maribor – Levski 0:0 (kon.)
Giannina – Odd 3:0 (kon.) | Partizan Bělehrad – Zagłębie 0:0 (kon.) | Slovan Bratislava – Jelgava 0:0 (kon.)
MTK Budapešť – Qäbälä 1:2 (kon.) | Fehérvár – Čukarički 2:0 (kon.) | Birkirkara – Hearts 0:0 (kon.)
Aberdeen – Ventspils 3:0 (kon.) | Cliftonville – Larnaka 2:3 (kon.) | Hibernian – Brøndby 0:1 (kon.)
Piast Gliwice – Göteborg 0:3 (kon.) | Austria – Kukësi 1:0 (kon.) | Reykjavík – Grasshoppers 3:3 (kon.)
konec
GKS Piast Gliwice
0:3 (0:2)
IFK Göteborg
Čtvrtek 14.07.2016, 20:45 • Stadion Piast, Gliwice (kapacita: 10 037 míst) • Evropská liga (předkola) • 2. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, díky za pozornost a někdy příště se zase budu těšit na počtenou! (22:40:50)
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 6:5. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 12:13.
     
    Utkání končí, Göteborg si z jihu Polska odváží velice cenné a důležité vítězství, a mílovými kroky se tak přibližuje k postupu do třetího předkola Evropské ligy! Švédský celek byl v dnešním zápase lepším mužstvem, navíc se mu parádně povedl samotný nástup, už ve druhé minutě se totiž po rohu prosadil kapitán Thomas Rogne. Hosté se do konce poločasu stihli prosadit ještě jednou, když po Aleesamiho přihrávce přesně zamířil Tobias Hysén. Ve druhé půli se Piast odhodlal k drobnému tlaku, několik svých šancí ale nevyužil a v závěru byl navíc potrestán třetím inkasovaným gólem, o který se postaral střídající Gustav Engvall!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    V samotném závěru ještě žlutou kartu dostává domácí stoper Girdvainis, který svůj skluz proti Engvallovi nenačasoval ale vůbec dobře.
     
    90+2
    Po Engvallově faulu mají domácí k dispozici ještě jeden přímý kop. Dočkají se alespoň čestného úspěchu?
     
    90
    Nad rámec základní hrací doby se sudí rozhodli nastavit jen tři minuty. Vzhledem k jasnému vedení hostí je to naprosto pochopitelné.
     
    88
    Domácím začínají téct nervy, po takto zpackaném zápase je to ale naprosto pochopitelné. Za faul na Rogneho je žlutou kartou odměněn Mateusz Mak.
     
    87
    Poslední střídání dnešního klání. Odpracováno už má Boman, na pár posledních minutek na trávník v Gliwicích vyběhne ještě Tom Pettersson.
     
    86
    Göteborg právě vstřelil branku! Tahle už ale ano, Göteborg krátce před koncem zápasu přidává třetí branku, a s jeho postupem do dalšího předkola Evropské ligy už to vypadá velice nadějně! Boman si všiml na hranici šestnáctky volného GUSTAVA ENGVALLA, na jehož ránu neměl Szmatuła šanci dosáhnout!
     
    85
    Navíc mohlo být ještě o poznání hůře, na opačném konci hrací plochy se totiž pohledně uvolnil před několika minutami příchozí Engvall, jeho rána si však cestu do branky nenašla.
     
    84
    Bukata si vypracoval zajímavě vypadající možnost, v ten nedůležitější okamžik si ale balon nešikovně ukopl, a poté jej zpět získal jen za cenu jasného faulu. S nadějemi Piastu to začíná vypadat opravdu bledě.
     
    82
    Střídání v týmu IFK Göteborg: ze hřiště odchází Ankersen, přichází Smedberg.
     
    80
    Až nyní ke svému prvnímu střídání sahá hostující lodivod Lennartsson. Ze hry stahuje Hyséna, střelce druhé branky, kterého na posledních deset minutek nahradí Gustav Engvall.
     
    79
    Patrik Mráz se rozhodl vzít veškerou zodpovědnost na sebe a směrem k hostující pokladnici vypustil štiplavý projektil, který si ale cestu mezi tři tyče nenašel.
     
    78
    Gliwičtí se sice snaží, to jim rozhodně upřít nejde, s blížícím se koncem utkání se však na jejich kopačky nalepila nepřesnost, jejich kombinacím chybí potřebný klid a jistota.
     
    75
    Právě exekutor zmíněného rohu se však zodpovědně stačil vrátit, v souboji s unikajícím Makem si ale počínal za hranici fotbalových regulí a může být rád, že nebyl odměněn žlutou kartou.
     
    74
    Kromě té úplně první, která znamenala vedení Göteborgu, se dnes při standardních situacích hostům nedaří, ani další z Albækových centrů nebyl vydařený, Piast se okamžitě vydává do protiakce.
     
    72
    Už ve dvaasedmdesáté minutě domácí trenér Látal využívá třetího střídání a opět na plac posílá nového útočníka. Je jím Mateusz Mak, který střídá nevýrazného Barišiće.
     
    71
    Do konce základní hrací doby zbývá už jen necelých dvacet minut, plus nějaké to drobné nastavení. Očekávaný tlak Piastu, který před vlastními fanoušky prohrává od dva góly, se však zatím nekoná...
     
    69
    Hosté se opět poměrně jednoduše dostali až k zakončení, tentokráte z nějakých pětadvaceti metrů pálil Tobias Hysén, brankář Szmatuła měl však celou situaci bezpečně pod kontrolou.
     
    68
    Mráz vyslal do šestnáctky dalších ze svých nepříjemných centrů od rohového praporku, z následného závaru se balon odrazil právě k Masłowskému, ten však pro ofsajd nemohl pokračovat.
     
    66
    Unikajícího Bomana k zemi stáhl vracející se Masłowski, tady není o čem diskutovat, udělení žluté karty je zcela na místě.
     
    64
    Göteborgští se i přes dvoubrankový náskok vrhají do útoku, tentokráte se pohlednou individuální akcí prezentoval aktivní Rieks, jeho sólo však opět ztroskotala na nevydařené koncovce.
     
    61
    Domácí sahají k další změně ve své sestavě. Útočník Szeliga toho dnes příliš nepředvedl, povede si Maciej Jankowski lépe?
     
    60
    Na rozdíl od svého soka s ním ale nenaložili vůbec zle, Mrázův centr doputoval přesně na hlavu dobře postaveného Barišiće, který však zamířil nad branku.
     
    59
    Po Albækově centru od rohového praporku, pro který si s klidem došel domácí brankář, se fotbalisté Piastu vrhli do zajímavě vypadajícího přečíslení, nakonec z něj ale taktéž vytěžili jen rohový kop.
     
    57
    Po Mrázově přetaženém centru z levé strany míč skrze celé vápno doskákal až na zadní tyč, kde se jej Pietrowski snažil usměrnit mezi tři tyče, k lepšímu zakončení mu ale ještě krok chyběl.
     
    55
    Obrovská šance Göteborgu! Zničehonic se sám před Szmatułou zjevil Tobias Hysén, možností přidat svou druhou trefu v zápase ale pohrdl, domácí brankář jej vychytal!
     
    54
    Hosté měli k dispozici hned dva rohy za sebou, ani po jednom z nich se jim však nepodařilo zakončit, obrana Gliwic si vždy počínala na jedničku a obě situace poctivě odbránila.
     
    52
    Až nyní se hosté poprvé v druhém poločase na delší dobu usadili na útočné polovině, po přímém kopu v podání Ankersena odvrátila obrana Piastu balon na rohový kop.
     
    50
    Z nemalého závaru před šestnáctkou Göteborgu nakonec balon vylétl přesně do míst, kde číhal osamocený Živec. Ten ihned vypálil, Alvbåge ale jeho ránu vytěsnil. Chvíli nato však domácí záložník dostal šanci na reparát, tentokráte ale hradbu těl před hostující svatyní nepropálil.
     
    48
    Piast do druhé půle nastoupil zostra, už po dvou odehraných minutách se do zajímavé šance dostal slovenský bek Mráz, jeho rána ale trošku té přesnosti přeci jen postrádala.
     
    46
    Do druhého poločasu vstupují Gliwice s jednou změnou v sestavě, Mokwu nahradí výrazně ofenzivněji laděný Michal Masłowski.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas tohoto utkání, zatím mohou být výrazněji spokojenější hosté, kteří vedou o dvě branky! Tento počin by se v konečném součtu tohoto předkola mohl ukázat jako rozhodující, přeci jen dvě trefy na hřišti soupeře jsou mimořádně cenné. Göteborgu vyšel vstup do utkání, už ve druhé minutě se totiž trefil stoper Rogne. Poté se hra trochu vyrovnal a i Piast si vytvořil pár šancí, žádnou ale proměnit nedokázal a v pětatřicáté minutě přišel trest, když se prosadil Tobias Hysén.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Vypadá to, že oba celky se s blížícím se koncem prvního poločasu přeci jen více odvážili a hrají aktivněji. Toto tvrzení jen podtrhl domácí Szeliga, jehož ráně z nadějné pozice ale scházela přesnost.
     
    45
    Vůbec ne špatně. Na povedený centr ke vzdálenější tyči si totiž v pokutovém území naskočil aktivní Rieks, míč ovšem poslal přesně do míst, kde číhal brankář Szmatuła, který zkušeně zasáhl.
     
    44
    V samotném závěru první půle ještě svěřenci trenéra Jörgena Lennartssona vybojovali rohový kop. Jak s ním naloží?
     
    42
    Zahrozit se povedlo i fotbalistům Göteborgu, konkrétně to byl Rieks, kdo pálil, ovšem rána mu nevyšla podle představ a balon zamířil vysoko nad branku.
     
    40
    Nyní už se Piast ke střeleckému pokusu dostal! Jako správný kapitán se o to z voleje postaral Radosław Murawski, brankář Alvbåge ale měl dobrý výhled a balon lapil.
     
    39
    Domácí se sice drží na obranné polovině svého oponenta, zatím toho ale ve finální fázi ofenzivních akcí příliš nevymysleli. Jejich akcím chybí potřebný klid a kreativita.
     
    37
    Jak Piast zareaguje? Dokáže ještě před odchodem do šaten vykřesat jiskřičku naděje v podobě kontaktní trefy? Zatím to tak nevypadá, další akci švédského celku na poslední chvíli musel zastavit vracející se Girdvainis.
     
    35
    Göteborg právě vstřelil branku! Tohle už je pro Piast hodně nepříjemné, hosté se deset minut před koncem druhého poločasu dostávají do dvoubrankového vedení! Obránce Aleesami se vydal na ofenzivní výlet, který zakončil přesnou přihrávkou na TOBIASE HYSÉNA, který nekompromisně prostřelil Szmatułu!
     
    32
    Na obou stranách se teď přitvrdilo, po faulu na Mráze zahrával Göteborg sice volný přímý kop, vzápětí se však stejného prohřešku dopustil Ankersen, a u míče se tak drží Poláci.
     
    30
    Sudí je poprvé v zápase nucen tasit žlutou kartu. Po faulu na Živce je potrestán Sebastian Eriksson.
     
    29
    Krátce nato se fotbalisté Göteborgu propracovali ke svému premiérovému rohu, Albækův centr ale hlavu žádného ze spoluhráčů nenašel, míč do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky vyboxoval Szmatuła.
     
    27
    Asi jsem to zakřikl, protože téměř vzápětí se do zajímavé střelecké pozice dostal hostující útočník Hysén, branka mu ale byla malá, Szmatuła mohl zůstat zcela klidný.
     
    25
    V posledních minutách příliš pohlednou fotbalovou podívanou nesledujeme, na obou stranách je hra plná nepřesných přihrávek. Především hosté se po vstřelené brance hodně zatáhli.
     
    22
    Po hlušší pasáži hry, která byla protkána řadou nepřesností z obou stran, se kupředu vrhli domácí, Barišić ovšem balon po Szeligově nahrávce přebíral v ofsajdovém postavení.
     
    20
    Po faulu na Alesaamiho se exekuce nařízené standardní situace ujal Mads Albæk, na jehož přetažený centr však nikdo ze spoluhráčů neměl šanci dosáhnout.
     
    18
    Piast se začíná osmělovat a v posledních okamžicích zkouší zahrozit téměř z každé pozice! Nyní to sám na sebe vzal Patrik Mráz, jehož dalekonosné ráně opravdu příliš nescházelo.
     
    17
    Krátce nato však dostali domácí výhodu volného přímého kopu, po Mrázově centru se balon opět dostal ke kopačkám Saši Živce, ten však prostor mezi třemi tyčemi nedokázal zasáhnout.
     
    16
    Do největší šance v podání Piastu se krátce po čtvrthodince hry dostal poměrně aktivní Živec, jeho pokus ale dobře postavený Alvbåge stačil vytěsnit.
     
    15
    Látalovi svěřenci se nyní rozhodli pro postupnou a poměrně opatrnou kombinaci, trpělivost nakonec ztratil Eriksson, který se je vydal napadat a počínal si za hranicí fotbalových pravidel a regulí.
     
    14
    Domácí se ještě chvíli zdrželi v bezprostřední blízkosti Alvbågeho svatyně, jejich tlak však žádné další ohrožení nepřinesl, vše zbytečným útočným faulem utnul Bartosz Szeliga.
     
    13
    Po pohledné kombinaci v podání polského vicemistra se ke střele dostal slovenský záložník Bukata, brankář Alvbåge však díky dobrému bloku svých spoluhráčů zasahovat nemusel.
     
    11
    Po několikaminutové odmlce se směrem kupředu vydal i švédský celek. Boman si však v souboji jeden proti jednomu neporadil s důsledně hrajícím Mokwou a o míč přišel, následně jej zpět do svého držení získal jen za cenu faulu.
     
    9
    Živecův centrovaný balon nebyl vůbec špatný, Rogne jej však dokázal vyhlavičkovat z pokutového území. Tlak Piastu ještě nějakou chvíli pokračoval, vše ale útočným faulem po ztrátě balonu zazdil Szeliga.
     
    8
    Domácí však v posledních minutách začínají přebírat zápasové otěže, nyní pro Piast záložník a kapitán Murawski vybojoval kop od rohového praporku. Jak s ním Gliwice naloží?
     
    6
    Po faulu na Pietrowského zahrával Piast volný přímý kop, Mrázův centrovaný balon se sice nebezpečně stáčel do šestnáctky, jeden z hostujících zadáků však balon zvládl odhlavičkovat mimo šestnáctku.
     
    4
    Možnost zahrávání rohového kopu měly i domácí Gliwice, ovšem obrana soupeře si s centrovaným balonem v podání Živece hravě poradila.
     
    2
    Göteborg právě vstřelil branku! Tak to je parádní vstup do utkání v podání hostujícího celku! Exekuce rohového kopu se ujal Rieks, po jehož centru síť za brankářem Szmatułou rozvlnil nejlépe postavený THOMAS ROGNE!
     
    2
    K prvnímu ohrožení branky se ovšem dostal švédský celek. Z poměrně uctivé vzdálenosti se k ráně odhodlal záložník Ankersen, jeho rána ale byla ztečována na roh.
     
    1
    Začínáme! Výkopu se ujali domácí fotbalisté, kteří se po dlouhém nákopu okamžitě vydávají směrem vpřed.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    GKS Piast Gliwice: Szmatuła – Mokwa, Girdvainis, Pietrowski, Hebert, Mráz – Živec, Bukata, Murawski (C) – Barišić, Szeliga
    Náhradníci: Rusov – Flis, Moskwik, Badía, Jankowski, Masłowski, Mak

    IFK Göteborg: Alvbåge – Salomonsson, Rogne, Bjärsmyr (C), Aleesami – Ankersen, Albæk, Eriksson, Rieks – Boman, Hysén
    Náhradníci: Dahlberg – Smedberg-Dalence, Jónsson, Engvall, Pettersson, Karlsson Lagemyr, Nordström

    Rozhodčí: Manuel Schuettengruber – Roland Brandner, Stefan Kuehr (všichni Rakousko).
     
    IFK Göteborg

    Minulá sezona Göteborgu vyšla parádně. Stejně jako několik ostatních týmů, i fotbalisté IFK využili slabších výkonů v podání jinak dominantního Malmö, a zkusili tak zabojovat o svůj první titul od roku 2007. Nakonec se jim to těsně nepodařilo, z prvenství se mohl radovat Norrköing, který posbíral o tři body více, svěřenci trenéra Lennartssona sice zaujali svou propracovanou defenzivou, v celkovém součtu ale doplatili na časté a poměrně zbytečné remízy s několika celky ze spodních pater tabulky. I v právě probíhajícím ročníku 2016/17 se celek z jihu Švédska drží v užší špičce, aktuálně je třetí, jeho ztráta na vedoucí Malmö, které se opět vrací do své staré herní pohody, činí šest bodů. Göteborg už se dá považovat za pravidelného účastníka kvalifikačních bojů o Evropskou ligu, v posledních letech to však nejdále dotáhl pouze do třetího kola, kde si však vždy vylámal zuby na soupeřích z Portugalska, před rokem nestačil na Belenenses, před dvěma lety jej vyřadilo Rio Ave.
     
    GKS Piast Gliwice

    Gliwice byly po postupu do polské Ekstraklasy dlouhou dobu považovány za spíše průměrný tým, pro kterého je umístění ve středu tabulky maximem. V minulé sezoně však Piast dokonale zaskočil a šokoval celou fotbalovou veřejnost, naprosto oprávněně bylo pak jeho počínání přirovnáváno k tomu v podání vítěze anglické Premier League z Leicesteru. Tým vedený českým trenérem Radoslavem Látalem měl totiž fantastický nástup a po drtivou většinu základní části se držel v čele tabulky polské nejvyšší soutěže, postupem času mu ale přeci jen začala docházet šťáva. Na titul to nakonec nestačilo, varšavská Legia posbírala o tři body více, ovšem i tak mohli být v Gliwicích maximálně spokojeni, druhé místo se do klubové historie celku z jihu Polska navždy zapíše. Do evropských pohárů už fotbalisté Piastu jednou nakoukli a to konkrétně v roce 2013, tehdy však jejich putování příliš dlouhého trvání nemělo, hned ve druhém předkole Evropské ligy jim stopku vystavil ázerbájdžánský Karabach.
     
    Příjemný čtvrteční večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitního fotbalu! Dnes je opravdu z čeho vybírat, na programu je hned třiatřicet zápasů v rámci druhého předkola Evropské ligy. V tomto online přenosu se společně budeme věnovat duelu, v němž GKS Piast Gliwice přivátá švédský IFK Göteborg. Úvodní výkop je naplánován na 20:45!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 2. Rogne, 35. Hysén, 86. Engvall

    Karty:   66. Masłowski (PIA), 88. Mak (PIA), 90+3. Girdvainis (PIA) – 30. Eriksson (GOT)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 6:5. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 12:13.
    GKS Piast Gliwice: Szmatuła – Mokwa (46. Masłowski), Girdvainis, Pietrowski, Hebert, Mráz – Živec, Bukata, Murawski (C) – Barišić (72. Mak), Szeliga (61. Jankowski)
    Náhradníci: Rusov – Flis, Moskwik, Badía, Jankowski, Masłowski, Mak

    IFK Göteborg: Alvbåge – Salomonsson, Rogne, Bjärsmyr (C), Aleesami – Ankersen (82. Smedberg), Albæk, Eriksson, Rieks – Boman (87. Pettersson), Hysén (80. Engvall)
    Náhradníci: Dahlberg – Smedberg-Dalence, Jónsson, Engvall, Pettersson, Karlsson Lagemyr, Nordström

    Rozhodčí: Manuel Schuettengruber – Roland Brandner, Stefan Kuehr (všichni Rakousko)
    Čtvrtek 21.07.2016
    Göteborg - Piast Gliwice 0:0

    Karty:   43. Bukata (PIA), 90. Badía (PIA)

    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 10:9.
    bahis siteleri