Olomouc – Žižkov 2:0 (kon.) | Ústí n. L. – Táborsko 0:0 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
2:0 (1:0)
FK Viktoria Žižkov
Pátek 30.09.2016, 16:00 • Andrův stadion Olomouc. Kapacita: 12.566 míst. • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké páteční dopoledne, druhá nejvyšší fotbalová soutěž v Česku pokračuje dnes už 9. kolem. Jako první se střetne domácí Sigma Olomouc s Žižkovem. Utkání startuje v 16:00!
     
    Poslední 3 zápasy o obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    25.09.2016 Varnsdorf x Olomouc 0:3 (FNL)
    20.09.2016 Olomouc x Táborsko 1:2 (MOL Cup)
    17.09.2016 Olomouc x Budějovice 1:0 (FNL)

    FK Viktoria Žižkov
    21.09.2016 Žižkov x Opava 3:3 (FNL)
    17.09.2016 Frýdek-Místek x Žižkov 1:2 (FNL)
    11.09.2016 Žižkov x Sokolov 2:2 (FNL)
     
    Poslední 3 vzájemné zápasy

    31.05.2015 Olomouc x Žižkov 0:1 (FNL 2014/15)
    03.08.2014 Žižkov x Olomouc 2:1 (FNL 2014/15)
    04.03.2012 Olomouc x Žižkov 2:1 (GL 2011/12)
     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucký tým se po ne úplně povedeném startu do ligy postupně drápe směrem k čelu tabulky. V září se totiž bodové zisky svěřenců kouče Václava Jílka i přes nepřesvědčivý projev zvýšili. Tuto herní pohodu ovšem započal už zápas ve Vlašimi na konci srpna, kdy Hanáci zvítězili díky brance v poslední minutě. V dalších třech kolech už domácí taktéž zvítězili, na olomouckou eskadru nestačil postupně Třinec, České Budějovice a naposledy i Varnsdorf, který už podlehl jasně 3:0. Za dosavadní bilanci 7-4-3 a jeden zápas k dobru patří Sigmě v tabulce 3. místo. Jedinou kaňkou na aktuálních výsledcích Sigmy je tak asi jen vyřazení z MOL Cupu, které zařídilo ve 3. kole Táborsko výhrou 2:1. Nejlepším střelcem Olomouce v letošní sezóně FNL je prozatím Jakub Plšek se čtyřmi vstřelenými brankami.
     
    FK Viktoria Žižkov
    Tradiční fotbalová bašta se do FNL vrátila po roce stráveném v ČFL. Klub, který měl ještě nedávno obrovské finanční problémy a dlužil hráčům výplaty se zase postupně dostává do formy, i když ve FNL je zatím na špici pouze v počtu remíz, kterých už pod tandemem Hašek-Oulehla nasbírali žižkovští celkem pět. Na průběžnou osmou příčku jim však spíše pomohly výhry nad Vítkovicemi a Frýdkem-Místkem. Celkově tak mají Pražané bilanci 2-5-1. Na Sigmě však mohou pomýšlet díky statistikám vzájemných zápasů na body, předloni se Žižkov ještě pod vedením českého Jürgena Kloppa, Jindřicha Trpišovského, dokázal na Olomouc dvakrát vyšvihnout a obrat ji o všechny body. Nejlepším střelcem hostů je prozatím Vojtěch Engelmann s čtyřmi zásahy do branek soupeřů.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Peter Mrázek. Na čarách budou působit pánové Milan Flimmel a Dan Vodrážka. Jako delegát je pak pro tento zápas ustanoven Pavel Mareš.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta (C) – Sladký, Škerle, Šindelář, Vepřek – Zahradníček, Houska, Plšek, Petr, Falta – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Jemelka, Habusta, Štěpán, Buchvaldek, Yunis, Hýbl.

    FK Viktoria Žižkov: Soukup – Trýzna, Opluštil, Pimpara, Šandera – Podrazký (C), Pavlata, Krystan – Urbanec, V. Klán, Volek.
    Náhradníci: Řemínek – Egert, Sixta, Dočekal, Engelmann, Hašek, J. Eliáš.

    Rozhodčí: Mrázek – Flimmel, Vodrážka.
     
    Oba týmy právě vstupují na trávník, utkání za malou chvíli začíná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí se okamžitě od úvodu dostávají do útočné poloviny, Chorý ovšem nestihl nabídku od své defenzivní řady. Soukup míč sbírá do rukavic.
     
    2
    Centr do vápna od Falty letěl na Petra, jenomže ještě pozornější byl Opluštil, který míč odkopl do autu. Žižkov pro tuto chvíli tlak Sigmy odvrací
     
    3
    Šandera se snažil vytvořit pres na Sladkého, místo toho však tečoval míč při odkopu olomouckého obránce.
     
    4
    Chorý se hezky vyhnul bránícím hráčům v šestnáctce, finální přihrávka mu však nesedla. Žižkov odvrací míč na roh.
     
    5
    Domácí se snažili při rohovém kopu vytvořit zajímavou situaci, žižkovští ale míč odkopávají do bezpečí.
     
    5
    A další nápor Sigmy! Tentokrát odkopl míč na roh Pimpara. Sigma má v posledních chvílích obrovský tlak.
     
    6
    Zahradníček nestihl pas směřující k brance Soukupa, proto také bude žižkovský brankář odkopávat od brány.
     
    7
    Hosté se podle všeho z úvodního tlaku vymanili, Urbanec s Pavlatou se snaží tvořit na lajně, ovšem zatím bez úspěchu.
     
    8
    Falta padá na trávník v blízkosti vápna po zásahu Pimpary, Sigma bude mít k dispozicizajímavou standartní situaci
     
    9
    Soukup musel být ve střehu při pokusu Zahradníčka, míč ovšem letěl z přímého kopu doprostřed brány a následný vyražený míč si už hráči hostí pohlídali.
     
    10
    Další standartní situace z podobného místa jen o trochu dále o vápna musel znovu likvidovat s vypětím sil až Soukup, kdy se míč nebezpečně svezl k břevnu. Žižkovský brankař tečuje míč na roh.
     
    11
    Domácí si však z rohového kopu žádnou příležitost nepřipravili, i v této situaci se Pražané zachovali zkušeně a míč dopravili na soupeřovu polovinu.
     
    12
    Buchta musí kombinovat se obrannou řadou, Žižkov totiž vytlačil domácí fotbalisty ze své půlky účinným presinkem.
     
    13
    Opluštil odpálil další centr Sigmy po její rychlém kontru, domácí budou vhazovat.
     
    14
    Kapitán hostů Podrázký si vzal na starost rozehrávku volného kopu a po krátké kombinaci se k první velké akci dostal Pavlata, který ve skoku hlavičkoval pouze do boční sítě.
     
    15
    Zahradníček se dostal přes defenzivní zeď Žižkova na pravém křídle, po chvíli jej však o míč připravil ukázkovou hrou tělem Trýzna. Hosté rozehrávají odzadu.
     
    17
    Sladký se pokusil o centr směrem k puntíku, zde ovšem míč podběhl Chorý. Balón končí nikým netečován v zámezí na protější straně hřiště.
     
    18
    Trýzna projevil moc agresivity při napadání Sladkého, rozhodčí mu proto píská útočný faul.
     
    19
    Petr po ostrém ataku od soupeře zůstává ležet na trávníku, po krátké chvíli se však již a zvedá a bude asi moci pokračovat i bez ošetření.
     
    20
    Škerle se rozčiluje na své spoluhráče po situaci, ve které neměl komu nahrát. Žižkov však v této chvíli hraje výborně pozičně a nepouští tak Sigmu do úniků.
     
    21
    Plšek se málem dostal ke střele po zpětném pasu od Chorého, jenže míč ve vápně těsně netrefil.
     
    22
    A Sigma znovu hrozí! Sladkého centr málem usměrnil do sítě Chorý, jenomže se míče dotkl jen velice lehce a dává tak naději pro Žižkov.
     
    23
    Tentokrát se do velké šance dostal Plšek, ovšem jeho ránu zpoza vápna vystihl bránící Šandera a následná střela sejného hráče pak letěla do Pimpary. Žižkov m v posledních chvílích obrovské štěstí.
     
    24
    Roh kopaný Zahradníčkem na bližší tyč nedokázal Chorý vypilovat do brankové šance, míč totiž po jeho hlavičce letěl mimo bránu.
     
    26
    Pimpara se ukázkově vrátil při přečíslení Olomouce a zabránil Chorému v možném ohrožení Soukupovy branky. Navíc vybojoval pro vlastní tým odkop od brány.
     
    28
    Jiří Pimpara obdržel žlutou kartu za zákrok na unikajícího Petra. Sigma bude kopat standartní situaci ze zajímavé vzdálenosti.
     
    29
    Střela Falty sice přeletěla dlouhou zeď nastaveno o hráče Olomouce, navíc však o notný kus končí nad bránou Žižkova. Soukup bude odkopávat od brány.
     
    30
    Hosté se nedokážou dostat v posledních minutách přes půlící čáru, Sigma totiž hraje s velkým nasazením i v defenzivní části hry.
     
    31
    Soukup i pod talkem napadajícího Chorého odkopl míč přes půlku, po nepřesném zpracování Klán však balón skončil v autu.
     
    32
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Po rychlé akci Falty po levém křídle se k míči dostal TOMÁŠ CHORÝ a střelou z puntíku se prosadil přesně do míst, kam už Soukup nedosáhl. Olomouc se tak po velkém tlaku poprvé prosazuje.
     
    34
    Olomouc ani po vstřelené brance neubrala ze své rychlosti a vysloužila si další standartní situaci. Nacvičený signál však Vepřek nedotáhl do dokonalosti, když poslal k Chorému příliš dlouhou přihrávku.
     
    35
    Sladký málem hostům namazal, když jeho pas vystihl bránící Urabnec. Nakonec se však míč dostal pouze do autu.
     
    36
    Podrazký poslal míč z přímého kopu sice do chumlu hráčů, zde však úřadovali už olomoučtí fotbalisté, kteří míč dostali zpět na soupeřovu polovinu.
     
    37
    Houskova rána po sklepnutí Falty mířila pouze do banneru vedle žižkovské brankové konstrukce, Soukup by měl v této situaci asi velké problémy, pokud by musel zasahovat.
     
    39
    Chyby Zahradníčka se Sladkým vybídly Šanderu ke střele zpoza olomouckého vápna, na přízemní střelu ovšem Buchta dokázal zareagovat a míč chytá do rukavic.
     
    40
    Chorý si při hlavičkovém souboji u branky hostů počínal příliš agresivně, sudí mu zapískal útočný faul.
     
    41
    Škerle se po zatáhnutí za dres od Volka poroučel k zemi, Sigma bude rozehrávat z poloviny hřiště.
     
    42
    Chorý se nedokázal protlačit přes tři bránící hráče v situaci, kdy míč poskakoval na hranici vápna. Soukup tak může bez starostí rozehrávat.
     
    43
    Šandera padá po faulu Sladkého, Pražané mají k dispozici přímý kop v blízkosti autové čáry.
     
    44
    Vyběhnutý Soukup nedal šanci sprintujícímu Chorému a olomoucký pokus o dlouhý nákop likviduje odkopem na soupeřovu polovinu.
     
    45
    Dvě nebezpečné střely po sobě pořádně zaměstnaly žižkovskou defenzívu. Střela Housky ještě letěla do clonícího Trýznu, Sladkého pokusu zpoza šestnáctky po propadnutí několika hráčů pak chyběla pouze přesnost. Míč totiž letěla pár centimetrů nad bránu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase, ke kterému už sudí Mrázek nenastavil jedinou minutu, zpočátku naprosto ovládalo olomoucké družstvo. Defenzíva v čele s golmanem Soukupem musela čelit mnoha pokusům domácích forvardů, ovšem v prvních dvaceti minutách bez gólové střely. Žižkov se po tomto úvodním tlaku dokázal Sigmě vyrovnat a vypracoval si i několik slibných příležitostí, ve 32. minutě však po akci vedené Faltou dokázal Tomáš Chorý propálit hostující zeď a stanovil tak i poločasové skóre 1:0. Druhý poločas startuje přibližně v 17:02.
     
    Oba celky se vracejí z kabin, zápas za malou chvíli pokračuje.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenérský tandem Žižkova si po nepovedeném poločase připravil dvojici střídání. Místo Jiřího Krystana přišel na hřiště David Sixta a na pozici Vojtěcha Klána přišel Tomáš Dočekal.
     
    47
    Olomouc se hned ze začátku poločasu dostala k rohu, žižkovští stopeři si však z centrem do vápna bez problému poradili.
     
    48
    Domácí defenzíva se musela činit při náporu Žižkova, Škerle situaci vyřešil vyvezením míče na soupeřovu půlku.
     
    49
    Dalekonosná rána Sladkého se nesla vzduchem a jen těsně netrefila bránu Soukupa, který nakonec na příliš vysoký pokus nemusel reagovat.
     
    50
    Vepřekův centr na naskakujícího Chorého letěl příliš vysoko, olomoucký forvard situaci nezakončil.
     
    51
    Urbanec si narazil se Sixtou, ale přes Vepřeka už druhý jmenovaný nepřešel. Domácí tak mohou rozehrávat od zadních řad.
     
    52
    Olomoucký tým také poprvé střídá, Michala Vepřeka nahradil Václav Jemelka.
     
    53
    Domácí se nedokážou v posledních okamžicích dostat přes bránící hráče Žižkova a svými ztrátami navíc vybídli Žižkov k náporu, který musel ve vápně hasit odkopem Jemelka..
     
    55
    Dočekal přitvrdil v souboji s Plškem, který se poroučí na trávník. Rozhodčí řeší tuto situaci domluvou.
     
    56
    Pokus z velké vzdálenosti vyslaný Plškem mířil vysoko nad bránu, míč tak končí na tribuně za Soukupem.
     
    57
    Narážečka Škerleho s Petrem v žádnou kloudnou šanci nevyústila, Sigma bude pouze vhazovat.
     
    58
    Falta dostal přesnou zpětnou přihrávku ve vápně, do střely na poloodkrytou bránu mu však do střely skočili domácí beci a zabránili tak možná další brance.
     
    59
    A Sigma znovu hrozí! Chorý však posledního bránícího hráče před Soukupovou bránou svou kličkou nepřehrál. Žižkov tak znovu odvrací velké nebezpečí v podobě branky.
     
    60
    Sixta se dostal po propadnutí domácích stoperů ke střele, ovšem jeho pokus ještě ztečoval zády na roh Šindelář.
     
    61
    Rohový kop hostů v podání Podrázkého nepřispěl k oživení zápasu, míč letěl o trošku výše než bylo potřeba. Olomouc bude vhazovat.
     
    62
    Sigma se v posledních momentech sama dostávala pod tlak, když několika nepovedenými přihrávkami po sobě vybídla Žižkov ke kontru. Hosté svou šanci ovšem nezužitkovali.
     
    63
    Trýzna byl nachytán v ofsajdu, Buchta rozehrává z hranice vápna.
     
    64
    Urbanec si chtěl dojít až k bráně Buchty, jenomže mu míč při zpravování uskočil. Buchta tak bez větších problémů sbírá míč ro rukavic.
     
    65
    Rána Housky mířila k levé tyči Soukupovy brány, žižkovský brankář byl však ve střehu a olomoucký pokus vyrazil do rohu hřiště.
     
    66
    Na olomoucký trávník se dostane i nejlepší střelec hostů Vojtěch Engelmann, který nahrazuje Jakuba Trýznu.
     
    67
    Tomáš Chorý si při hlavičkovém souboji pomohl rukama při předstihnutí Opluštila a dostává za své chování žlutou kartu.
     
    68
    Chorý leží na půlící čáře po ostrém zákroku, přes nevoli domácích fanoušků však rozhodčí nabízí Olomouci jen výhodu.
     
    69
    Roh Žižkova dokázali domácí fotbalisté bez problému ubránit, Žižkov se dostává zpátky na svou půlku.
     
    70
    Petr neposlal přesnou přihrávku do hloubky hostující obrany a jeho počínání musel hasit nedovoleným zákrokem Chorý.
     
    71
    Dočekal zajímavě necentroval na bránu až se zabořil do reklamních panelů za lajnou, Buchta musel při zvláštní rotaci míče na poslední chvíli zasahovat.
     
    72
    A teď znovu Sixta zaměstnal Buchtu! Při rohu, na který se vrátil do hřiště značně otřesen, dokázal přesně hlavičkovat k tyči. Jenomže Buchta se blýskl perfektním zákrokem.
     
    73
    Domácí už pouze odkopávají míč, Žižkov si vytváří v posledních okamžicích velký tlak na olomouckou obrannou řadu.
     
    74
    Podrázký se pod presinkem Olomouce odhodlal pouze k odkopu do zámezí, Chorý vhazuje z blízkosti laviček.
     
    75
    Opluštil ležel na olomouckém trávníku po zásahu nohou do oblasti krku, během chvíle se však už i bez asistence lékařů vrací na trávník.
     
    76
    Střela Plška asi provětrala Lukáše Soukupa, ten však na ránu asi z dvaceti metr dokázal zareagovat a míč bez problémů chytá.
     
    Dnešní utkání sleduje 2269 diváků.
     
    78
    Žižkov znovu zatlačil olomouckou defenzívu až ke vlastnímu vápnu, po hrubce Podrázkého se však domácí znovu dostávají k míči.
     
    79
    Falta nedokázal navázat na práci svých spoluhráčů a posílá do vápna velmi nepřesný pas jen ke soupeřovým fotbalistům.
     
    80
    Jakub Petr se při breaku a následném pokusu o střelu trefil místo do míče jen do bránícího Šandery, který schytal asi pořádnou ránu.
     
    81
    Místo Jakuba Petra se v dnešním druhém střídání dostává do zápasu i Jakub Habusta, který naskočí na posledních deset minutek.
     
    82
    Urbanec se při protiútoku dostal ke střele, ale Buchta na přizemní ránu dokázal zareagovat efektním zákrokem, kterým drží olomoucké vedení.
     
    84
    Olomouc se i přes optický tlak nedokáže dostat k výraznější příležitosti, Žižkov má tak situaci v závěru velice usnadněnou a naděje na bod není až tak nereálná.
     
    85
    Sixta se snažil dostat k hlavičce po přímém kopu, ale olomoucká obrana si jej v tomto případě pohlídala.
     
    86
    Jemelka si aktivitou v rohu hřiště vysloužil kopat rohový kop, kdy jeho nákop tečoval Engelmann.
     
    87
    Olomouc se nechce v závěru dostat pod tlak, proto se snaží udržet míč u brány Soukupa, což se jim zatím daří. Budou totiž kopat už třetí roh po sobě.
     
    89
    Poslední střídání dnešního zápasu obstará Tomáš Chorý, kterého nahradil Jakub Yunis.
     
    89
    Habusta musel na poslední chvíli zachraňovat situaci, kdy došlo k velké chybě v domácí rozehrávce. Míč končí v zámezí.
     
    90
    Sigma si kompletně rozebrala žižkovskou defenzívu, ale Soukup na kličku Yunise dokázal zareagovat perfektním vyběhnutím, kdy zabránil skoro jisté brance.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje tři minuty nad standartní hrací čas.
     
    90
    David Houska dostal žlutou kartu za zákrok v obranné fázi hry.
     
    90+3
    Olomouc právě vstřelila branku!
    MARTIN SLADKÝ využil odraženého míče a dostává míč po sólu přes celé hřiště do prázdné brány, kterou už nehlídal golman Soukup.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Žižkov se i přes zlepšení hry nedokázal dostat na dostřel domácí branky a nedokázal vyrovnat stav utkání, které nakonec skončilo 2:0 ve prospěch Sigmy, když psoeldní branku utkání vstřelil po hezkém sólu Martin Sladký. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (17:52:03)

    Johan Čáp

    Branky: 32. Chorý, 90+3. Sladký

    Karty:   67. Chorý (OLO), 80. Petr (OLO), 90. Houska (OLO) – 28. Pimpara (ZIZ)


    SK Sigma Olomouc: M. Buchta (C) – Sladký, Škerle, Šindelář, Vepřek (52. Jemelka) – Zahradníček, Houska, Plšek, Petr (81. Habusta), Falta – Chorý (89. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Jemelka, Habusta, Štěpán, Buchvaldek, Yunis, Hýbl.

    FK Viktoria Žižkov: Soukup – Trýzna (66. Engelmann), Opluštil, Pimpara, Šandera – Podrazký (C), Pavlata, Krystan (46. Sixta) – Urbanec, V. Klán (46. Dočekal), Volek.
    Náhradníci: Řemínek – Egert, Sixta, Dočekal, Engelmann, Hašek, J. Eliáš.

    Rozhodčí: Mrázek – Flimmel, Vodrážka

    Diváci: 2269
    bahis siteleri