ME v Curlingu žen: Česko - Finsko 4:8 (kon.) | ME v Curlingu žen: Česko - Itálie 10:3 (kon.)
konec
ME v Curlingu žen: Česko - Finsko

4:8

(0:1, 0:1, 1:0, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0, 0:1, 1:0, 0:4)

Neděle 20.11.2016, 09:00Curling
     
    10
    Konec utkání (08:57:40)
     
    10
    Je po zápase. Český tým se musel snažit o riskantní hru s cílem bodovat. Nevyšlo to. Finský tým zahrál čtyřku a vítězí 8:4.
     
    10
    Začátek desátého endu.
     
    9
    Konec devátého endu.
     
    9
    Strašná škoda, český tým neuhrál dvojku, ale Anna Kubešková zahrála pouze jedničku a Finky teď jsou blízko vítězství.
     
    9
    A český tým je opravdu blízko dvojce! Anna Kubešková musí vyrazit nejlepší finský kámen a dostane svůj tým poprvé v utkání do vedení.
     
    9
    Český celek by teď potřeboval ideálně zabodovat dvojkou, nebo zahrát čistý end a zkusit dvojku v dalším endu. Jinak budou mít blíže k vítězství soupeřky.
     
    9
    Začátek devátého endu.
     
    8
    Konec osmého endu.
     
    8
    Anna Kubešková zatlačila Finky a donutila je zahrát jedničku. Malmiová posledním kamenem situaci ustála, jinak také hrozilo, že by si jedničku připsal české celek.
     
    8
    Začátek osmého endu.
     
    7
    Konec sedmého endu.
     
    7
    Velká škoda! Český tým sahal po dvojce, ale nakonec i tak srovnává stav, o kousek lepší byl kámen Malmiové než druhý nejlepší český! I tak při výhodě Finek srovnává český tým stav a Anna Kubešková navázala konečně na včerejší zápas a v tomto endu byla bezchybná!
     
    7
    Český tým v tomto endu tlačí na Finky a hrozí i bodovým ziskem!
     
    7
    Tuire Autiová nyní odkryla prostor před kruhy, takže cesta k onomu českému kameni je momentálně otevřená. Co na to Alžběta Baudyšová?
     
    7
    Klára Svatoňová zahrála svým druhým kamenem do kruhů, za guardy. A od té doby český tým tuto pozici střeží.
     
    7
    Začátek sedmého endu.
     
    6
    Konec šestého endu.
     
    6
    A Malmiová samozřejmě posílá svůj kámen mimo hru, takže jsme viděli čistý end, bez bodového zisku. Výhoda posledního kamene zůstává na straně Finek.
     
    6
    A vše se nakonec dostalo do fáze, že před posledním kamenem, který bude zahrávat Anne Malmiová, jsou kruhy zcela prázdné, jen před kruhy jsou dva české kameny.
     
    6
    Český tým má v tomto endu zatím navrch. Uvidíme, co ale přinese minisouboj obou skipek, ve kterém má v tomto utkání zatím lepší úspěšnost Anne Malmiová.
     
    6
    Začátek šestého endu.
     
    Samozřejmě na řadě je plánovaná přestávka, český tým má šanci dát hlavy dohromady a nabudit se k lepšímu výkonu.
     
    5
    Konec pátého endu.
     
    5
    Aspoň tak! Kubešková odmítla finskou trojku v pátém endu a naopak dává českému týmu jedničku a stále drží šanci na zvrat v druhé polovině zápasu. Dobře zahraný takeout poslal ze středu kruhů nejlepší finský kámen, o který se český zastavil a převzal jeho pozici.
     
    5
    Tak Malmiová dokonce útočí na zisk trojky! Teď tři finské kameny nejblíže středu a hodně, opravdu hodně těžká pozice pro Kubeškovou, která dnes zatím nemá štěstí. Tohle může být zlomový kámen celého utkání!
     
    5
    Česká skipka bohužel nezahrála vůbec dobrý kámen, trefuje finský guard a Finky útočí na další bodový zisk. Teď bude nejspíš Malmiová stavět kámen před kruhy, aby ochránila ty dva finské v kruzích, které jsou středu nejblíže.
     
    5
    Malmiová ale odpovídá úplně stejně jako Baudyšová, i ona zahrává kámen přímo do středu a ten český odráží dál. V tuto chvíli by braly Finky dvojku, to už by byl hodně nepříjemný stav.
     
    5
    Velmi dobrý kámen teď zahrála Alžběta Baudyšová, která trochu "pročísla" tu finskou hegemonii v kruzích! Hodně teď bude záležet na tom, jak se oběma skipkám podaří správně umístit kameny skrze guardy před kruhy a kameny v přední části kruhů.
     
    5
    Máme za sebou polovinu pátého endu a bohužel opět se zdá, že Finky mají situaci lépe rozehránu. Teď navíc výborný kámen zahrála Tiina Suuripaaová a Finky mají ve kruzích tři kameny, všechny jsou navíc nejblíže středu.
     
    5
    Začátek pátého endu.
     
    4
    Konec čtvrtého endu.
     
    4
    Malmiová nakonec těžkou pozici zvládla a zahrává jedničku pro Finsko. V pátém endu převezmou výhodu posledního kamene české hráčky a věřme, že na tento end navážou a pokusí se urvat klidně i dvojku a srovnat stav zápasu.
     
    4
    Odpověď Malmiové má podobu take-outu předchozího českého kamene. Finský zůstává na kraji kruhů, je však v kruzích nejhorším kamenem.
     
    4
    Tlak českého týmu pokračuje a Anna Kubešková zahrává "hit and roll", vyráží jediný finský kámen z kruhů a roluje na stranu daleko od dvou zbývajících českých kamenů.
     
    4
    Tentokrát se end vyvíjí lépe pro český tým! Ten má nyní v kruzích velmi dobře postavené tři kameny, dva v levé části kruhů, jeden v pravé.
     
    4
    Začátek čtvrtého endu.
     
    3
    Konec třetího endu.
     
    3
    Kámen Kubeškové vyráží finský, ale roluje jen na kraj kruhů, což si myslím, že asi záměr nebyl. Český tým tak získává jeden bod, ovšem výhoda posledního kamene teď připadne Finkám.
     
    3
    Po dalších dvou kamenech se situace změnila jen v tom, že červený finský kámen je umístěn blíže středu. Tak buď teď bude hrát Anna Kubešková na takeout s cílem zahrát čistý end, tedy bez dělby bodů, nebo z toho nakonec bude česká či finská jednička. Poslední varianta by byla nejhorší.
     
    3
    Ve třetím endu se situace v kruzích trochu uklidnila, oba týmy pravidelně vyrážejí soupeřovy kameny, nyní po třinácti odehraných kamenech je v kruzích jen jeden finský v zadní části kruhů.
     
    3
    Začátek třetího endu.
     
    2
    Konec druhého endu.
     
    2
    Snaha tam nejspíš byla, bohužel to nevyšlo! Finky tedy získávají ve druhém endu jedničku a zvyšují svůj náskok. Určitě nepříliš příjemná zpráva, na druhou stranu rozhodně žádná tragédie, zápas zůstává otevřený.
     
    2
    Pokud by se však podařilo české skipce poslat svůj kámen těsně kolem guardu před kruhy a ideálně ho pak zarolovat, klidně by z toho mohla být i dvojka pro český tým, ale to by byl opravdu mistrovský odhoz.
     
    2
    Anna Kubešková poslal kámen směrem do středu kruhů, ten se teď dost možná dotýká nejlepšího finského kamene. Bohužel právě ten finský je nejspíš o chloupek blíže středu! A Malmiová okamžitě reaguje guardem, Finky razantně útočí na zisk jedničky a zvýšení vedení!
     
    2
    Situace se před kruhy mírně vyčistila, v kruzích to není o moc lepší. Malmiová zahrává další kámen do středu, hned poté, co Baudyšová uvolnila prostor před kruhy. Teď budou hodně důležité odhozy české skipy Anny Kubeškové.
     
    2
    Tiina Suuripaaová zahrává další dva kameny do kruhů, ten druhý pak staví na vrchol kruhů a snaží se tak teď chránit dva finské kameny, které mají šanci na body! Pro český tým těžká situace.
     
    2
    Ve druhém endu máme odházeno osm kamenů a situace opět mírně lepší pro finský tým. Nejblíže středu jsou dva červené finské kameny, vedle nich dále od středu, směrem doprava, je český kámen. Všechny tři kameny schovány za jediným guardem, v zadní části kruhů jsou pak ještě dva české kameny.
     
    2
    Začátek druhého endu.
     
    1
    Konec prvního endu.
     
    1
    Malmiová posledním odhozem další kámen ke středu kruhů nepřidala a Finky získávají na úvod ze své výhody posledního kamene jeden bod a jdou do vedení v utkání poměrem 1:0.
     
    1
    Jak odpoví Anne Malmiová? Zvládne zahrát dvojku nebo skončí první end jedním bodem pro Finky?
     
    1
    Anna Kubešková zahrála hit and roll, tedy kámen, kterým chtěla vyrazit ten předchozí od Malmiové tak, že by tohoto střetu využila k "zarolování" do středu kruhů. To se bohužel nepovedlo zcela, finský kámen je sice venku z kruhů, ale ten český zaroloval na druhou stranu.
     
    1
    Malmiová zahrála kámen do levé části kruhů. Před posledními dvěma kameny je situace takové, že nejblíže středu je jeden finský červený kámen, na který těsně doléhá český. I vzhledem k pozici guardů před kruhy nebude pro Finky jednoduché zahrát dvojku.
     
    1
    Finky si vytvářejí v kruzích převahu, za guardy před kruhy si chystají pozici na zisk dvojky. Před námi je posledních pět kamenů endu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Tým Anny Kubeškové naházel ještě více, tedy 176,9. Tudíž stejně jako včera proti Němkám i dnes to nebude český tým, kdo si do prvního endu vezme výhodu posledního kamene. Tu tedy mají Finky.
     
    Finky naházely v rozhozu o výhodu posledního kamene 159,4. Teď stejná disciplína čeká český tým.
     
    Sestavy obou týmů:

    ČESKO
    Skip: Anna Kubešková
    Viceskip: Alžběta Baudyšová
    2: Tereza Plíšková
    1: Klára Svatoňová
    Náhradnice: Ežen Kolčevská

    FINSKO
    Skip: Anne Malmiová
    Viceskip: Tiina Suuripaaová
    2: Tuire Autiová
    1: Lotta Immonenová
    Náhradnice: Eszter Juhaszová
     
    Program 2. kola:

    Dráha A: Itálie – Německo
    Dráha B: Finsko – ČESKO
    Dráha C: Rusko – Dánsko
    Dráha D: Švýcarsko – Norsko
    Dráha E: Skotsko – Švédsko
     
    Dámy a pánové, fanoušci curlingu, vítejte u sledování druhého vystoupení českého celku na ME v curlingu žen ve skotském Braeheadu.

    Tým Anny Kubeškové vstoupil do šampionátu jistou výhrou 8:2 proti Němkám, dnes je čeká tedy na úvod programu Finsko. To na úvod turnaje prohrálo s Finskem 2:8.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

    Jaroslav Svoboda

    Sestavy týmů
    ČESKO
    Skip: Anna Kubešková
    Viceskip: Alžběta Baudyšová
    2: Tereza Plíšková
    1: Klára Svatoňová
    Náhradnice: Ežen Kolčevská

    FINSKO
    Skip: Anne Malmiová
    Viceskip: Tiina Suuripaaová
    2: Tuire Autiová
    1: Lotta Immonenová
    Náhradnice: Eszter Juhaszová