Jarná klasika: Paríž - Roubaix Víťaz: Greg van Avermaet (BMC Racing) (kon.)
konec
Jarná klasika: Paríž - Roubaix

Víťaz: Greg van Avermaet (BMC Racing)

(2. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors), 3. Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac)

sk Neděle 09.04.2017, 11:20Cyklistika
     
    Vítame vás pri online prenose. Udalosť sa začne o 11:15.
     
    Vážení priaznivci cyklistiky, vítame vás pri sledovaní online prenosu zo 115. ročníka cyklistickej klasiky Paríž-Roubaix. Tieto preteky sú typické svojim náročným profilom trate, ktorá bude merať 257 kilometrov. Na štarte bude aj trojica slovenských pretekárov – Peter Sagan, Juraj Sagan a Michael Kolář.

    PROFIL TRATE DNEŠNÝCH PRETEKOV

    Na cyklistov dnes čaká porcia 257 kilometrov. Celkovo trať pozostáva z 29 sektorov, ktoré sú pokryté dlažobnými kockami. Tie sú podľa náročnosti rozdelené do piatich kategórii. Nebude chýbať legendárny Trouée d’Arenberg, no rozhodujúca selekcia zrejme nastane na Le Carrefour de l’Arbre. Tento úsek má dĺžku viac ako dva kilometre a na rad prichádza 17 kilometrov pred cieľovou páskou. Preteky sa tradične končia na velodróme v Roubaix, na ktorom už štyrikrát triumfoval Belgičan Tom Boonen. Preteky by tentokrát nemalo ovplyvniť počasie, keďže sa predpokladá slnečná obloha a teplota okolo 20 °C. Úvod pretekov je naplánovaný o 11:15 hod. a do cieľa by sa cyklisti mali dostať približne o 17:00 hod.

    OVPLYVNÍ SAGANOV VÝKON FLÁMSKY PÁD?

    Víťazom vlaňajších pretekov sa stal austrálsky jazdec tímu Orica-GreenEdge Mathew Hayman. Ten v záverečnom špurte predstihol Toma Boonena a tiež Iana Stannarda. Slovenský cyklista Peter Sagan sa do tejto skupiny nedostal a napokon obsadil 11. miesto. Tento tok má opäť len tie najvyššie ambície a má na to vytvorené komfortné podmienky. Na dnešného preteky má pripravený špeciálny bicykel a celý tím bude pracovať na neho. Otázny je však je zdravotný stav, keďže sa stále spamätáva z pádu na pretekoch okolo Flámska. Takisto má aj špeciálnu motiváciu. Posledným úradujúcim majstrom sveta, ktorý vyhral Paríž – Roubaix bol legendárny Bernard Hinault ešte v roku 1981. Na ceste za triumfom budú 26-ročnému Žilinčanovi pomáhať aj ďalší dvaja jazdci spod Tatier – Petrov starší brat Juraj Sagan a Michael Kolář.

    NAJSILNEJŠÍ BUDE QUICK-STEP FLOORS

    Medzi favoritov dnešných pretekov musíme zaradiť aj nestarnúceho Toma Boonena, ktorý na Paríž-Roubaix zabojuje o svoje piate víťazstvo. Ak by sa mu to podarilo, stal by sa najúspešnejším cyklistom v histórii týchto pretekov. Navyše, bola by to krásna rozlúčka za jeho úspešnou kariérou, počas ktorej sa stal majstrom sveta a šesťkrát triumfoval v etapových pretekoch na Tour de France. Práve belgický tím Quick-Step Floors bude mať papierovo najlepšiu zostavu. Okrem spomínaného Boonena sa totiž na štarte predstavia aj Niki Terpstra, Zdeněk Štybar alebo Matteo Trentin. Český pretekár mal síce nepríjemný pád počas tréningu, no zdravotne by mal byť fit. Zabojuje tak o tretie umiestnenie v TOP 5, čo by bol skvelý výsledok. Medzi favoritov patrí aj Saganov „neobľúbenec“ Niki Terpstra, ktorý tu vyhral v roku 2014.

    VAN AVERMAET JE VO VÝBORNEJ FORME

    Okrem spomínaného belgického tímu či Petra Sagana by sme mohli vymenovať viacero ďalších favoritov na prípadný triumf. Určite si treba dávať pozor na Grega van Avermaeta, ktorý triumfoval na Miláno – San Remo a pred týždňom finišoval na pretekoch Okolo Flámska na druhej priečke. Olympijský víťaz má výbornú formu a rozhodne ju bude chcieť potvrdiť. Z čistokrvných šprintérov majú najväčšie šance Alexander Kristoff a John Degenkolb. Kým nórsky rýchlik na svoj prvý triumf na Paríž-Roubaix stále čaká, jeho nemecký konkurent tu dokázal vyhrať v roku 2015.
     
    Cyklisti sa v tejto chvíli presúvajú na miesto oficiálneho štartu. Televízne kamery si dnes budú zrejme čoraz častejšie vyberať Belgičana Toma Boonena, ktorého sme mohli pred malou chvíľou vidieť v debate s Johnom Degenkolbom a obhajcom triumfu z minulého roka Mathewom Haymanom.
    Momentka zo štartu dnešných pretekov.

     
    Cyklisti stále idú vo výletnom tempe a čakáme, kedy riaditeľ pretekov Christian Prudhomme odštartuje 115. ročník najprestížnejšej monumentálnej klasiky.
     
    ŠTART
    Christian Prudhomme práve v týchto chvíľach odmával začiatok dnešných pretekov. Máme pred sebou 257 kilometrov tej najlepšej cyklistiky. V štartovom poli sú aj traja Slováci, ktorým držíme palce!
     
    254 km
    Začiatok pretekov sa odohráva v pokojnom tempe. Na štarte je celkovo 199 pretekárov z 25 tímov. Najväčšie šance má belgický Quick-Step Floors, za ktorý dnes nastupujú Tom Boonen, Niki Terpstra či český cyklista Zdeněk Štybar.
     
    251 km
    Momentálne sme svedkami prvých pokusov o únik. Vpredu vidíme dresy ruskej Kaťušy, Cannondalu-Drapac, Cofidisu alebo Dimension Data.
     
    248 km
    Cannondale-Drapac má vpredu dvoch cyklistov, no zatiaľ to nevyzerá na to, že by tento pokus o únik mal byť úspešný. Bezpečne v pelotóne si jazdí Peter Sagan, ktorý patrí k horúcim favoritom na víťazstvo.
     
    245 km
    Mierny náskok si vytvorila osemčlenná skupina. Medzeru medzi ňou a pelotónom sa snažil zalepiť jeden z pretekárov Quick-Stepu Floors, no zatiaľ približne desaťsekundový náskok zostáva realitou.
     
    242 km
    Pelotón zatiaľ príliš nereaguje na osemčlennú skupinu cyklistov snažiacu sa o vytvorenie úniku. Na čele skupiny favoritov vidíme najmä aktivitu jazdcov Quick-stepu Floors, Cofidisu a Kaťuše.
     
    239 km
    Stále čakáme na to, či budeme môcť čelnú skupinu považovať za finálny únik dnešných pretekov. Medzitým prechádzali jazdci obcou Sempigny, ktorá sa nachádza v departemente Oise, v regióne Pikardia.
     
    236 km
    Podľa oficiálnych webových stránok pretekov by mal byť rozdiel medzi unikajúcou skupinou a pelotónom na úrovni sedem sekúnd. V úniku sa aktuálne nachádza deväť cyklistov, medzi ktorými nechýbajú napríklad Alexis Gougeard či Scott Thwaites.
     
    233 km
    Snaha pôvodného úniku bola neúspešná. Na čele pretekov sa momentálne nachádzajú dvaja jazdi. Zastúpenie v črtajúcom sa úniku majú tímy Movistar a Cofidis.
     
    230 km
    Dvojicou, pohybujúcou sa pred hlavnou skupinou sú Jasha Sütterlin z Movistaru a Cyril Lemoine zo zoskupenia Cofidis. Nemecko-francúzske duo má aktuálne pred svojimi súpermi náskok približne 15 sekúnd.
    Dvojica cyklistov snažiaca sa o únik z pelotónu.

     
    227 km
    Jasha Sütterlin a Cyril Lemoine majú chvíľu slávy za sebou. Práve boli dostihnutí pelotónom, ktorý je tak opäť pohromade. Spomínaná dvojica nemala veľa šancí, keďže na vytvorenie úniku je rozhodne potrebná väčšia skupina jazdcov.
     
    224 km
    Opäť sme svedkami pokusov o únik, no zatiaľ možno konštatovať pomerne pokojný priebeh pretekov. Chlieb sa pomaly začne lámať až od 95. kilometra, kde nás čaká prvý z 29 sektorov pavé.
     
    221 km
    Hlavné pole pretekárov práve zlikvidovalo ďalší pokus o únik pomerne početnej skupiny. Naďalej tak čakáme na úspešné vytvorenie úniku dňa. Veľmi aktívni sú v tomto smere jazdci tímu Cannondale Drapac či siedmich francúzskych prokontinentálnych tímov pozvaných na divokú kartu.
     
    218 km
    Môžeme si povedať, že na Paríž – Roubaix sa najviac darí belgickým pretekárom, ktorí tu dosiahli celkovo 55 víťazstiev. Historicky najúspešnejšia je dvojica Tom Boonen a Roger De Vlaeminck, ktorí nazbierali po štyri triumfy. Aj preto je dnešná rozlúčka Toma Boonena symbolická.
     
    215 km
    Cyklisti prechádzajú mestom Ham, nachádzajúcou sa v údolí rieky Somme. Známa je najmä pevnosťou, ktorá bola v 15. storočí využívaná ako väznica. Okrem toho v meste Ham nájdeme jednu z najväčších rafinérií v Európe.
     
    212 km
    Situácia na trati sa nám takmer vôbec nezmenila. Pelotón je pokope a vyzerá to tak, že sa začína taktizovať. V úvode mal záujem o únik najmä Cannondale-Drapac, ktorému dnes chýba Sep Vanmarcke.
     
    209 km
    Registrujeme ďalší pokus o únik. Veľmi početná skupina približne 20 cyklistov si však zatiaľ nedokázala vytvoriť žiaden výraznejší náskok a vyzerá to tak, že aj tento útok si domestikovia z tímov najväčších favoritov dokážu postrážiť.
     
    206 km
    Teraz sme mali možnosť počuť krátky spravodajský rozhovor s nemeckým šampiónom Andém Greipelom. Ten na pretekoch okolo Flámska predviedol solidný výkon a verí, že sa mu podarí dostať v elitnej skupine až na velodróm v Roubaix.
     
    203 km
    Presne po hodine pretekov sa nám na čele začína na čele vytvárať skupina, pre ktorú to zatiaľ vyzerá veľmi nádejne. Vpredu vidíme päť cyklistov, pričom dvojnásobné zastúpenie tam má ruský celok Kauťuša. Pelotón sa zrejme s aktuálnou situáciou zmieril a nechal päticu odísť už na viac ako 15 sekúnd.
     
    200 km
    Medzi unikajúcimi jazdcami nájdeme dvoch dánskych pretekárov Kaťuše Michaela Morkova a Madsa Schmidta. Z Cofidisu tam je Hugo Hofsteter, Maxime Daniel z Fotuneo – Vital Concept, a prokontinentálny tím Delko Marseille Provence zastupuje Benjamin Giraud.
    Pätica cyklistov uniká zvyšku pelotónu s najväčšími favoritmi.

     
    197 km
    Spomínané kvinteto si vytvorilo približne 15-sekundový náskok. Zatiaľ je to ale príliš málo na to, aby sme mohli hovoriť o úniku dňa. Navyše, skupina je pomerne malá, a tak nepredstavuje vážnejšie nebezpečenstvo.
     
    194 km
    Jeden z pretekárov tímu Bahrain – Merida sa snažil dotiahnuť na unikajúcu skupinu, no nepodarilo sa mu to. Navyše, trošku popohnal pelotón, ktorý tak opäť stiahol náskok elitnej pätice. Ten je približne na desiatich sekundách.
     
    191 km
    Pelotón opäť zvesil nohy, a tak stráca už dvadsať sekúnd. Medzitým mal na trati problémy Adrien Petit , ktorému spadla reťaz. Francúz z tímu Direct Energie nabral síce možno minútovú stratu, no tú nebude mať problém dohnať.
     
    188 km
    Problémy má aj tím Dimension Data. Ďalším z jazdcov, ktorý potreboval pomoc svojho technického vozidla, bol mladý Juhoafričan Ryan Gibbons. Len pred pár desiatkami sekúnd riešil podobné patálie Adrien Petit z Direct Energie.
     
    185 km
    Cyklisti o malú chvíľu prejdu obcou Méricourt, ktorá sa nachádza už v departemente Pas-de-Calais. V pelotóne si bezpečne jazdí aj trojica Slovákov na čele s Petrom Saganom. Tomu dnes pomáha jeho brat Juraj a tiež jeden z hrdinov minuloročných majstrovstiev sveta Michael Kolář.
     
    182 km
    Ani tento únik sa úspechu nedočkal, aj keď to s päticou jazdcov na čele vyzeralo pomerne nádejne. V tejto chvíli je tak pelotón opäť pokope. Pretekárom chýba akutálne ešte 22 kilometrov k prvému úseku s dlažobnými kockami.
     
    179 km
    Pelotón dlho pokope nevydržal. Tentokrát sa snaží rozvíriť tempo jeden z jazdcov tímu Bahrain – Merida. Konkrétne ide o čínskeho reprezentanta Meiyina Wanga, ktorý zrejme nebude atakovať popredné priečky.
     
    176 km
    S blížiacim sa úsekom pavé nervozita v pelotóne stúpa. Dá sa očakávať, že ešte pred vjazdom na dlažobné kocky sa skupina cyklistov natiahne. V opačnom prípade by sme sa mohli dočkať aj nebezpečných pádov, ktoré na takomto povrchu bolia ešte viac ako obyčajne.
     
    173 km
    K čínskemu pretekárovi sa stihol pripojiť ešte Marco Haller. Rakúsky jazdec tímu Kaťuša Alpecin je momentálne na čele. Medzitým vidíme aj prvý pád v pelotóne. Na zemi skončil Luke Durbridge, ktorý nepochybne patril k čiernym koňom 115. ročníka Pekla severu.
    Ako prvý sa v dnešných pretekoch na zemi ocitol Luke Durbridge, ktorý sa zdvíhal len ťažko.

     
    170 km
    Snaha dvojice Haller-Wang je na konci. Pelotón je znova pohromade, a to práve v momente, keď cyklisti vchádzajú do departmentu Nord na severe Francúzska.
     
    167 km
    Už len sedem kilometrov nás delí od prvého úseku pokrytého dlažobnými kockami. Ten má názov "Troisvilles to Inchy" a meria 2,1 kilometra. Favoriti si snažia v pelotóne vytvoriť dobrú pozíciu a dopredu sa dostáva aj tím Bora – Hansgrohe.
     
    164 km
    Tak žeby sa to konečne podarilo? Z početného pelotónu sa utrhla trojica Jelle Wallays z tímu Lotto Soudal, Mickaël Delage z FDJ a Yannick Martinez zo zoskupenia Delko Marseille Provence. Po pár šliapnutiach do pedálov si dokázali proti skupine favoritov vypracovať náskok už 35 sekúnd.
     
    161 km
    Tak už len pár sekúnd nás delí od prejazdu spomínaným prvým úsekom pavé. Ten je hodnotený troma hviezdičkami náročnosti a zrejme najmenšie problémy s prejazdom bude mať vedúce trio. To si vytvorilo už náskok trištvrte minúty.
     
    159 km
    Unikajúca trojica pretekárov už absolvuje prvý dlažobný úsek. Pri nájazde na "Troisvilles to Inchy" sa ich náskok pohyboval okolo trištvte minúty, no dá sa očakávať, že Martinez, Wallays a Delage budú v najbližších desiatkach metroch proti skupine favoritov čo-to získavať.
     
    156 km
    Prvý náročný úsek sa zaobišiel bez pádov. Vedúce trio si udržalo približne 45-sekundový náskok a už za chvíľu ho čaká ďalší prejazd mačacími hlavami. Ide sa veľmi rýchlo, podľa oficiálnych informácii sa dokonca letí rýchlosťou 50 km/h.
     
    153 km
    Trio v úniku si príliš nevydýchlo a už vchádza na ďalší úsek s "mačacími hlavami". Ten nesie názov Viesly to Quiévy a meria takmer dva kilometre. Medzitým sa dozvedáme o tom, že z pelotónu sa pokúšajú odtrhnúť aj Yannick Vanbilsen z Cofidisu a Frederik Backaert zo zoskupenia Wanty Groupe-Gobbert.
     
    151 km
    V poradí tretím úsekom, ktorý je pokrytý dlažobnými kockami, je Quiévy to Saint-Python. Ten je vôbec najdlhší, keďže meria 3,7 kilometra. Medzitým má problémy Yannick Martinez a nestačí vedúcej dvojici, ktorá má minútový náskok. Okrem toho sme videli aj väčší pád, v ktorom však neboli favoriti pretekov.
     
    149 km
    Už prvé úseky dlažobných kociek dávajú viacerým pretekárom poriadne zabrať. Na konci pelotónu dokonca došlo k veľmi nepríjemne vyzerajúcemu pádu, v ktorom sa ocitli pretekári tímov Cannondale Drapac a Lotto Soudal.
     
    146 km
    Tretí dlažobný úsek majú cyklisti za sebou. Na čele balíka sme mohli vidieť jazdiť Andrého Greipela, Toma Boonena ale aj slovenských pretekárov. Snáď najhoršie z toho obišiel Oliver Naesen z tímu AG2R La Mondiale, ktorý mal pád i technické problémy.
    Oliver Naesen doplatil na hromadný pád v strede pelotónu.

     
    143 km
    Náskok vedúceho dua už síce bol aj na hranici jednej minúty, aktuálne však Wallays s Delageom majú výhodu len niečo nad 40 sekúnd. Pelotón to tak má zatiaľ všetko úplne pod kontrolou.
     
    140 km
    Cyklisti prekonali už piaty sektor pavé. Briastre à Solesmes meral len 800 metrov a patril medzi najkratšie v dnešných pretekoch. Pelotón sa poriadne natiahol a do jeho čela sa dostáva nemecký časovkár Tony Martin. Naopak, Oliver Naesen sa snaží dotiahnuť do hlavného poľa.
     
    138 km
    Spomínali sme, že Briastre à Solesmes patrí medzi najkratšie dlažobné úseky, no napriek tomu si vyžiadal svoju "obeť". Je ním Portugalčan Miguel Nuno Bico, ktorý nepríjemne spadol v strede trate. Našťastie ho netrafili ďalší prechádzajúci jazdci.
     
    135 km
    Viacero úsekov pavé za sebou spôsobilo aj pomerne prudký pokles náskoku dvojice Jelle Wallays a Mickael Delage. Tí majú momentálne k dobru už len niečo 18 sekúnd a vyzerá to tak, že aj ich chvíľa slávy sa pomaličky blíži ku koncu.
     
    132 km
    Po osemkilometrovej rovine prichádzajú opäť mačacie hlavy. Vertain to Saint-Martin-sur-Écaillon má 2300 metrov a únik možno považovať za skončený. Nepríjemná situácia postih Iana Stannarda, ktorý dostal defekt tesne pred úsekom pavé.
    Tretí muž minulého ročníka Pekla severu Ian Stannard mal problémy s defektom zadného kolesa.

     
    129 km
    Aj šiesty úsek pavé už majú pretekári za sebou. Duo na čele sa už pomaly zmieruje so svojim osudom a už len čaká, kedy ho skupina najväčších favoritov znova pohltí.
     
    126 km
    Stijn Vandenbergh sa pridal k vedúcej dvojici. Aj vďaka pretekárovi AG2R La Mondiale náskok úniku narástol na pätnásť sekúnd, no pelotón môže byť stále pokojný. Ďalšie pavé prídu na rad o necelých desať kilometrov.
     
    123 km
    Cyklisti momentálne prechádzajú francúzskou obcou. Verchain-Maugré. Tá sa nachádza v departemente Nord, v regióne Nord-Pas-de-Calais. Pelotón si stále drží konštantný odstup od vedúcej trojčlennej skupiny.
     
    120 km
    No a na rade je ďalší úsek dlažobných kociek. Tentokrát unikajúca trojica aj pelotón prechádzajú Quérénaing to Maing s celkovou dĺžkou 2,5 kilometra. Náskok vedúceho tria naďalej klesá a zdá sa, že je len otázkou času, kedy uvidíme celý pelotón znova pohromade.
     
    118 km
    Cyklisti prechádzajú náročným úsekom a zatiaľ nevidíme žiadny pád. Vedúca trojica pretekárov sa stále drží na čele a užíva si pozornosť televíznych kamier.
     
    116 km
    Dnešné Peklo severu prebieha v skutočne pekelnom tempe. Pretekári prechádzajú už deviatym úsekom s dlažobnými kockami. Maing to Monchaux-sur-Écaillon je ohodnotený troma hviezdičkami a meria 1600 metrov. Vedúca trojica si dokázala späť vybudovať náskok, ktorý sa momentálne pohybuje okolo pol minúty.
     
    113 km
    Tak zrejme až po troch hodinách jazdy môžeme hovoriť o prvom vážnejšom úniku. Vedúca trojica v zložení Stijn Vandenbergh, Jelle Wallays a Mickaël Delage má k dobru 40-sekundový náskok. Priemerná rýchlosť pretekov je na hranici 47,7 km/h.
    Pekný záber na Petra Sagana, ktorý jazdí zatiaľ v dobrej pozícii v pelotóne.

     
    110 km
    Zábery televíznych kamier nám ponúkli zaujímyvý pohľad na jedného z najväčších favoritov Grega van Avermaeta. Úradujúci olympijský víťaz v drese BMC Racing sa musel vrátiť do svojho tímového vozidla, kde mu jeden z mechanikov bude musieť pomôcť nejakými menšími technickými problémami.
     
    107 km
    Greg van Avermaet sa pomaly vracia do hlavnej skupiny. Na čele pelotónu sú jazdci tímu Quick-Step Floors, ktorí majú dnes veľké ambície na celkové víťazstvo. Pozornosť bude venovaná najmä lúčiacemu sa Tomovi Boonenovi.
     
    104 km
    Už len kilometer chýba trojici na čele dnešných pretekov do vjazdu na ďalší z úsekov pavé Haveluy to Wallers, ktorý meria 2,5 kilometra a je predzvesťou slávneho Arenberského lesa.
     
    102 km
    Jeden z najväčších favoritov Greg van Avermaet spadol a musel meniť bicykel. Okamžite stratil nejaké sekundy na hlavné pole. Medzitým sme dostali správu, že z pretekov odstúpil Niki Terpstra, ktorý tu vyhral v roku 2014 a patril k favoritom na celkový triumf.
     
    100 km
    Tak toto je veľmi zaujímavý moment! Z pelotónu sa totiž pokúša odtrhnúť jeden z očakávaných hrdinov dnešného dňa Tom Boonen. Na jeho aktivitu reaguje Tony Martin, Zdeněk Štybar. Nás teší, že nezaostáva ani Peter Sagan.
     
    97 km
    Aktivita Toma Boonena či Larsa Booma znamená poriadnu selekciu hlavného poľa. Do problémov sa dostáva Greg van Avermaet, ktorý stráca na skupinu najväčších favoritov už približne 35 sekúnd.
    Arenberský les je jedným z najpopulárnejších a najťažších úsekov klasiky Paríž - Roubaix.

     
    95 km
    Prvý päťhviezdičkový úsek pavé je tu! Trouée d'Arenberg je dlhý 2400-metrový úsek, ktorý môže veľa naznačiť o šanciach favoritov pretekov na celkové víťazstvo. Peter Sagan má stále veľmi dobrú tímovú podporu, vrátane svojho brata Juraja.
     
    92 km
    Na prejazd Arenberským lesom doplatil Mickaël Delage, ktorý nestačil tempu dvojice kolegov z úniku. Naopak, bez problémov ho zvládol Peter Sagan spoločne napríklad s Tomom Boonenom, Matteom Trentinom či Tonym Martinom.
     
    89 km
    Po prechode Arenberským lesom je situácia poriadne neprehľadná. Niekoľko pretekárov sa snažilo zaútočiť, no zatiaľ sa nevyprofiloval ďalší únik dnešných pretekov. Jedným z aktívnych jazdcov je aj Sylvain Chavanel.
     
    86 km
    Na čele pretekov máme opäť dvojicu pretekárov, no v mierne pozmenenej zostave. Jelle Wallays zostáva, no Stijna Vandenbergha nahradil skúsený a veľmi nepredvídateľný Francúz Sylvain Chavanel. Táto dvojica má náskok približne 30 sekúnd.
     
    83 km
    Pred pár desiatkami sekúnd mal menšie problémy v jednej z pravotočivých zákrut jazdec z úniku Jelle Wallays. Sylvain Chavanel sa to však nepokúsil využiť a svojho kolegu z čela pretekov počkal.
     
    81 km
    Vedúca skupina letí rýchlosťou 47 km/h. Duo na čele má za sebou kilometer z ďalšieho dlažobného úseku, ktorým je Hornaing to Wandignies. Ten meria 3700 metrov a hodnotený je štyrmi hviezdičkami náročnosti.
    Na čele pretekov je momentálne Francúz Sylvain Chavanel.

     
    79 km
    Na ďalšom z dlažobných úsekov mal, bohužiaľ, evidentné problémy Juraj Sagan. Úradujúci majster Slovenska už nestačí tempu skupiny, v ktorej je aj jeho brat Peter a v posledných desiatkach kilometrov dnešných pretekov pravdepodobne zvolí vlastné tempo.
     
    77 km
    Tak pozor! Výbornú prácu odviedol Trek – Segafredo a odtrhol sa od skupiny okolo Toma Boonena. V skupine, ktorú vytvoril americký tím sa udržal Peter Sagan a dokonca sa teraz sám snaží potiahnúť túto skupinu.
     
    74 km
    Peter Sagan pokračuje vo svojej aktivite. Spoločnosť mu tam robí aj jeho tímový kolega Maciej Bodnar, Talian Daniel Oss z BMC Racing a Jasper Stuyven zo zoskupenia Trek Segafredo. Ich náskok sa pohybuje okolo 20 sekúnd.
    Peter Sagan zobral réžiu dnešných pretekov do svojich rúk.

     
    71 km
    Tak šanca na útok Petra Sagana sa skončila. Slovenský cyklista dostal na dlažobných kockách defekt, a tak sa zrejme zaradí do skupiny okolo tímu Quick-Step Floors. Na čele tak zostáva už len dvojica Daniel Oss a Jasper Stuyven.
     
    68 km
    Tom Boonen vyráža do útoku. Peter Sagan sa ho snaží zachytiť, veľkú snahu však ukazuje prekvapujúco aj nemecký majster André Greipel. Môžeme definitívne skonštatovať, že sa začal ten pravý boj o víťazstvo. V tejto mimoriadne silnej skupine vidíme už aj Alexandra Kristoffa a Grega van Avermaeta.
     
    65 km
    Do konca dnešných pretekov zostáva ešte 65 kilometrov a štrnásť úsekov na dlažobných kockách. Na čele je stále dvojica Oss – Stuyven, ktorá si vytvorila náskok približne 35 sekúnd.
     
    63 km
    Z početnej Saganovej skupiny skúša nastúpiť Arnaud Demare. Líder francúzskeho zoskupenia FDJ si v úvode ďalšieho dlažobného úseku dokázal vytvoriť názor približne desiatich sekúnd. Ako prvý naňho reaguje Tom Boonen, ktorý sa pokúša rozdeliť túto početnú a veľmi silnú skupinu.
     
    61 km
    Veľké problémy má aj piaty muž minuloročných pretekov Edvald Boasson Hagen. Nórsky majster je už za skupinou Petra Sagana a zatiaľ sa márne snaží na ňu dotiahnuť. Jeho strata môže byť okolo 15 sekúnd.
     
    58 km
    Pretekári majú za sebou ďalšie takmer dva kilometre na "mačacích hlavách". Orchies bolo organizátormi pretekov ohodnotené na tri z piatich hviezdičiek obtiažnosti. Do príjazdu na velodróm v Roubaix pretekári absolvujú už "len" tucet prejazdov dlažobnými kockami. Náskok dua Daniel Oss – Jasper Stuyven je aktuálne 20 sekúnd. Tom Boonen však znova skúša zvýšiť tempo svojej skupiny.
     
    55 km
    Náskok vedúceho dua pomaly narastá, pretože v hlavnom balíku sa trošku oddychuje. Na prvú skupinu sa snaží dotiahnuť Gianni Moscon a jeden z jazdcov Cofidisu. Okrem toho sa utrhol aj Marcel Sieberg z tímu Lotto Soudal.
     
    52 km
    Dvojica na čele spolupracuje čoraz menej. Hneď v úvode ďalšieho vydláždeného kamenného úseku sa pokúša od Jaspera Stuyvena odpútať Daniel Oss. Belgičan nestačí tempu svojho talianskeho kolegu z úniku a stále viac sa približuje skupine okolo Toma Boonena a Petra Sagana.
     
    50 km
    Máme pred sebou poslednú pätinu trate. Na čele balíka sa dostáva Tony Martin, ktorý sa svojimi časovkárskymi schopnosťami snaží roztrhať skupinu najväčších favoritov. V nej stále figuruje Sagan, Boonen či van Avermaet.
    Tony Martin sa snaží roztrhať skupinu hlavných favoritov.

     
    48 km
    Pretekári v tomto momente vchádzajú na ďalší z legendárnych úsekov vydláždených dlažobnými kockami. Mons-en-Pévèle meria presne tri kilometre, je ohodnotený piatimi hviezdičkami a patrí tak medzi vôbec najťažšie z 29 pasáží s "mačacími hlavami".
     
    46 km
    Sympatickým spôsobom sa snažilo zaútočiť československé duo. Zdeněk Štybar sa zavesil za Petra Sagana, no vzniknutú medzeru dokázal zmazať John Degenkolb, ktorý dnes jazdí mimoriadne nenápadne.
     
    43 km
    Ďalším z lídrov a favoritov na dnešné víťazstvo, ktorý napokon na velodróm v Roubaix ani nepríde, je pretekár tímu Sky Luke Row. Ten pred pár minútami odstavil svoj bicykel a z pretekov odstúpil.
     
    41 km
    Zaujímavé veci sa nám dejú v skupine okolo Petra Sagana. Ten musí doťahovať medzeru, ktorú vytvorila štvorica pretekárov, vrátane Toma Boonena a Grega van Avermaeta. Momentálne cyklistov čaká sektor Mérignies to Avelin.
     
    39 km
    Pred malou chvíľou sa spojili obe vedúce skupiny a vytvorila sa jedna s 15 cyklistami. Dlho to ale nevydržalo. O ďalší samostatný útok sa snaží Daniel Oss, ktorého zdá sa pelotón necháva ísť.
    Napätie medzi fanúšikmi na velodróme v Roubaix stúpa.

     
    36 km
    Skvelý výkon dnes predvádza skúsený Talian vo farbách BMC Racing Daniel Oss, ktorý sa znova odpútal z početnej skupiny a dokázal si na najväčších favoritov dnešných pretekov vytvoriť náskok 25 sekúnd. K nemu sa snaží dotiahnuť Sebastian Langeveld z tímu Cannondale Drapac.
     
    34 km
    Nastupuje Zdeněk Štybar! Zatiaľ ťažko povedať či sa chce dotiahnuť na Daniela Ossa alebo len stupňuje napätie. Predsa len v belgickom tíme Quick-Step Floors stavajú najmä na výhru Toma Boonena.
     
    32 km
    Tak toto je neuveriteľné. Peter Sagan sa pokúsil vydať za unikajúcim Zdeňkom Štybarom, no v dôležitom momente dnes po druhý raz doplatil na technické problémy svojho bicykla. Našťastie, technické vozidlo Bory-Hansgrohe nebolo ďaleko.
    Technické problémy Petra Sagana ho možno stáli víťazstvo na Paríž-Roubaix.

     
    30 km
    Obrovská smola postihla Petra Sagana. Slovenský cyklista je až za skupinou, kde je Greg van Avermaet a Tom Boonen. Ťažko odhadovať, ako ďaleko je od tejto skupiny a či sa na ňu dokáže dotiahnuť.
     
    28 km
    Peter Sagan sa znova ukázal ako obrovský bojovník. Znova sa dokázal vysporiadať s nepriazňou osudu a dotiahol sa do skupiny okolo Zdeňka Štybara a Grega van Avermaeta. Tí na vedúceho Daniela Ossa strácajú 23 sekúnd.
     
    26 km
    Daniel Oss už prešiel aj sektorom s názvom Cysoing to Bourghelles. Ten mal len 1700 metrov a bol označený troma hviezdičkami. Talian má na skupinu okolo Petra Sagana náskok necelých 50 sekúnd.
     
    24 km
    Veľmi dobre sa vyvíjajú preteky pre tím BMC. Práve v týchto chvíľach sa totiž do skupiny favoritov zaradil aj Daniel Oss, ktorý tak bude po ruke svojmu lídrovi Gregovi van Avermaetovi. Belgičan je jediným jazdcom na čele, ktorý sa môže spoľahnúť na pomoc svojho domestika.
     
    22 km
    To snáď nie je možné! Peter Sagan je v skupine, ktorá na elitnú sedmičku pretekárov stráca necelú polminútu. To je síce fajn, no v sťahovaní straty mu nepomôže jeho tímový kolega Marcus Burghardt, ktorý dostal defekt. Snáď dnes niekto majstrovi sveta pomôže.
     
    20 km
    Do konca pretekov zostáva presne dvadsať kilometrov. Zrekapitulujme si teda jazdcov, ktorí sú na čele pretekov s 35-sekundovým náskokom: Greg van Avermaet, Daniel Oss (BMC Racing), Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors), Gianni Moscon (SKY), Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac) a Jasper Stuyven (Trek – Segafredo).
     
    18 km
    Daniel Oss má pre dnešok odpracované. Talian odviedol pre Grega van Avermaeta na čele pretekov neuveriteľné penzum práce a v tejto chvíli je to všetko už len na favorizovanom Belgičanovi.
     
    16 km
    Už približne pol kilometra sa ide na Carrefour de l’Arbre, kde sa môže rozhodnúť o víťazovi dnešných pretekov. Začína nastupovať Greg van Avermaet, no snaží sa ho držať Zdeněk Štybar i Sebastian Lengeveld.
     
    14 km
    Tom Boonen odovzdáva na tomto úseku dlažobných kociek aj posledné zvyšky síl. Spoločne s Johnom Degenkolbom a Olvierom Naesen sťahujú náskok vedúcich pretekárov. Bohužiaľ, výraz tváre Petra Sagana neveštil nič dobré a líder Bory-Hansgrohe tempu svojich súperov nestačí.
     
    12 km
    Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors), Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac) a Greg van Avermaet (BMC Racing). Ak sa nič nepredpokladané nestane, tak víťaz 115. ročníka Paríž – Roubaix vzíde z tejto trojice. V skupine neťahá jedine český pretekár, keďže stále má teoretickú šancu aj Tom Boonen.
     
    10 km
    Do cieľa na velodróme v Roubaix zostáva už len posledných 10 kilometrov. Zdeněk Štybar takticky odmieta spolupracovať s dvojicou kolegov z čela pretekov. Quick-Step Floors sa tak pravdepodobne ešte pokúša o nemožné, a to dotiahnuť Toma Boonena do vedúcej skupiny.
    Pohľad na čelo dnešných pretekov. Víťaz vzíde z tejto trojice.

     
    9 km
    Elitná skupina zvýšila svoj náskok už na 50 sekúnd pred skupinou okolo Toma Boonena. Vyzerá to tak, že rozlúčka legendárneho Belgičana nebude v znamení piateho triumfu na Paríž – Roubaix.
     
    8 km
    Medzi vedúcim triom a skupinou Toma Boonena sa ešte nachádza dvojica Jasper Stuyven – Gianni Moscon, ktorá stráca na absolútne čelo pretekov niečo viac ako pol minúty. Bližšie to má toto belgicko-talianske duo skôr k Boonenovi a spol.
     
    7 km
    Vedúca trojica má pre sebou posledné úseky na pavé. Bude to zrejme v znamení taktickej bitky, v ktorej má zrejme najväčšie šance Greg van Avermaet. Dokázal to na olympiáde, vyhral Miláno – San Remo a dnes môže pridať ďalší veľký úspech.
     
    6 km
    Situácia okolo Petra Sagana je veľmi neprehľadá. Už niekoľko minút nevieme, kde sa nachádza slovenská cyklistická superhviezda nachádza. Čo je však jasné, ani pri svojej šiestej účasti na tomto monumente sa premiérového víťazstva nedočká.
     
    5 km
    Do legendárneho cieľa zostáva už len záverečných päť kilometrov. Na prvej pozícii je momentálne Sebastian Langeveld, naopak takticky zozadu vyčkáva Zdeněk Štybar.
     
    4 km
    Podľa papierových predpokladov by najväčším favoritom do finiša tejto špecifickej klasiky by mal byť olympijský víťaz Greg van Avermaet, ktorý by mal byť pravdepodobne najlepším špurtérom z vedúceho tria.
     
    3 km
    Zdeněk Štybar skúsil nastúpiť. Greg van Avermaet ho ale okamžite dostihol, čo určite najviac potešilo Sebastiana Langevelda. Ten mal problémy, no dokázal sa ešte pripojiť k dvojici jeho hlavných konkurentov.
     
    2 km
    Trojica na čele sa už každým šliapnutím do pedálov blíži na legendárny velodróm v Roubaix, kde si to medzi sebou rozdajú o mimoriadne prestížny triumf. Ešte však musia prekonať aj posledný úsek dlažobných kociek.
     
    1 km
    POSLEDNÝ KILOMETER! Zo zadnej pozície vyčkáva Sebastian Langeveld. Naopak, čelo pretekov si kontroluje Greg van Avermaet, ktorý je favoritom na víťazstvo. Dokáže prekvapiť Zdeněk Štybar.
     
    0,5 km
    Langeveld, Štybar a van Avermaet krúžia už na legendárnom velodróme a začínajú sa poriadne taktické šachy. Tak kto to bude? Zvoní sa do posledného kola!
     
    CIEĽ
    TAK TO BOL ZÁVER! Trojica vedúcich pretekárov to takmer pretaktizovala a dotiahli sa na ňu Gianni Moscon a Jasper Stuyven. Ako prvý začal špurtovať Zdeněk Štybar, bol blízučko od životného úspechu, no tesne pred cieľom ho predbehol GREG VAN AVERMAET.
    Úžasný záver 115. ročníka cyklistickej klasiky Paríž - Roubaix.

     
    Víťazom 115. ročníka cyklistickej klasiky Paríž – Roubaix, prezývanej aj Peklo severu, sa stal Greg van Avermaet. Belgický pretekár tímu BMC v záverečnom špurte päťčlennej skupiny tesne zdolal sklamaného Čecha Zdeňka Štybara, ktorý tak po druhý raz v kariére končí na legendárnom velodróme v Roubaix na stupňoch víťazov. Peter Sagan sa na tomto monumente ani na šiesty pokus nepresadil. Tentokrát doplatil najmä na veľké množstvo technických problémov. Napriek tomu musíme uznať, že sme spoločne prežili ďalšie nádherné cyklistické popoludnie. To bolo posledné pre Toma Boonena, ktorý sa lúči s úspešnou kariérou. S týmto konštatovaním sa s vami už lúčime. Prenosom vás sprevádzala komentátorská dvojica Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. Majte ešte pekný zvyšok víkendu! (17:13:35)

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    bahis siteleri