Čína – Kyrgyzstán 2:1 (kon.) | Jižní Korea – Filipíny 1:0 (kon.) | Írán – Jemen 5:0 (kon.)
konec
Írán
5:0 (3:0)
Jemen
Pondělí 07.01.2019, 17:00 • Mohammed Bin Zayed Stadium, Abú Zabí (SAE) • Mistrovství Asie • Skupina D
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování posledního zápasu třetího hracího dne asijského šampionátu. Od sedmnácti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Íránem a Jemenem!
     
    Írán

    Íránci v rozmezí let 1968 až 1976 ovládli asijský šampionát hned třikrát v řadě. Od té doby se ani jednou nedostali do finále, ale na druhou stranu hned čtyřikrát získali alespoň bronzové medaile. Na třech posledních turnajích Írán vždy skončil ve čtvrtfinále. Na australské půdě v roce 2015 nestačil v penaltovém rozstřelu na Irák, se kterým se za pár dní potká v rámci základní skupiny. Mužstvo portugalského trenéra Carlose Queiroze bude na tomto turnaji těžit ze zkušeností z loňského světového šampionátu. Zároveň se bude spoléhat na několik hráčů působících v Evropě. Mezi největší opory patří útočník Sardár Azmún z Rubinu Kazaň či Alírezá Džahánbachš z anglického Brightonu.
     
    Jemen

    Také obrovský outsider tohoto klání spoléhá na zahraničního trenéra, kterým je od října loňského roku slovenský kouč Ján Kocian. Už jen samotná účast na závěrečném turnaji je pro zemi z jihu Arabského poloostrova velkým úspěchem. Jemen se totiž prokousal přes nesmírně komplikovanou kvalifikaci vůbec poprvé. Ve třiadvacetičlenné nominaci není ani jeden fotbalista, který by působil na evropském kontinentu. Hned devět hráčů naopak působí přímo v Jemenu a pět z nich konkrétně v klubu Al-Wehda Aden. Největší oporou jemenského národního týmu je jednatřicetiletý kapitán Ala Al-Sasi, který je se čtrnácti góly nejlepším střelcem a zároveň disponuje největším počtem reprezentačních startů.
     
    Úvodní sestavy:

    Írán: Beiranvand – Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini, Safi – Taremi, Dejagah (C), Ebrahimi, Amiri, Torabi – Azmoun.
    Náhradníci: Abedzadeh – Ghafouri, Cheshmi, Mohammadi, Noorollahi, Shojaei, Ansarifard, Kanani, Ghoddos, Montazeri, Jahanbakhsh, Niazmand.

    Jemen: Al-Sowadi – Omar, Rowis, Abdurabu, Mahdi – Al-Sarori, Al-Haifi, Mohammed, Tawfik – Al Sasi (C), Al-Matari.
    Náhradníci: Al-Haresh – Ali Ayash, Al-Washmani, Al-Gumaei, Saeed, Dhabaan, Hafeedh, Hamsan, Al-Omzae, Al-Ghazi, Alos, Buqshan.

    Rozhodčí: Sato – Mihara, Jamauči (všichni JPN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali fotbalisté Íránů, kteří nastupují v kompletně bílých, zatímco Jemenci v červených dresech.
     
    3
    První dotek s míčem pro Al-Sowadiho, který nepustil krátký centr z pravé strany na dvojici hráčů číhajících u malého vápna.
     
    4
    Mohammed Ba Rowis se pěkně uvolnil na pravém křídle, ale všechno znehodnotil centrem končícím v boční síti íránské brány.
     
    5
    Jemenská obrana se rychle vrátila s akcí tří protihráčů a po zisku míče si vynutila faul Vahida Amiriho na rozehrávajícího Omara.
     
    6
    Ala Addin Mahdi u postranní čáry ubránil Rezaeiana, kterého doslova vytlačil mimo hrací plochu a získal pro Jemen odkop od branky.
     
    7
    Vahid Amiri znovu fauloval. Tentokrát to ve středovém kruhu odnesl jemenský záložník Wahid Mohammed.
     
    8
    První náznak šance, který překvapivě měli hráči Jemenu! Konkrétně se sedmičkou hrající Al-Sarori, který z hranice vápna vypálil nad břevno Beiranvandovy brány.
     
    10
    Svěřenci slovenského trenéra Jána Kociana se zatáhli do hlubokého bloku, ale stejně nezabránili přihrávce na Taremiho, jehož pokus ze sedmnácti metrů Al-Sowadi rukou vyrazil na roh.
    10. Mehdi Taremi (IRN)
     
    11
    Plynulý přechod do útoku od Jemenu nebyl dotáhnut až do zakončení. Na finální pas z pravé strany nikdo v červeném nedosáhl.
     
    12
    Írán právě vstřelil branku!
    Papírový favorit se ve dvanácté minutě dostává do očekávaného vedení! Pouze tři hráči se zjevili v obležení osmi Jemenců. Azmoun proto natáhl ke střele z dálky, Al-Sowadi míč vyrazil jen před sebe a dorážející MEHDI TAREMI už to měl hodně jednoduché.
    12. Mehdi TAREMI - 1:0
     
    14
    Hodně nepřesné přenesení hry od Rezaeiana. Mohammed Fuad Omar bude vhazovat z blízkosti vlastního vápna.
     
    15
    Íránci hodně vysunuli obrannou řadu a získali balón ještě na polovině soupeře.
     
    16
    Jemenci ubránili dlouhé autové vhazování a aspoň na pár vteřin dostali míč do bezpečné vzdálenosti od branky Saouda Al-Sowadiho.
     
    17
    Mudir Abdurabu se na půlící čáře srazil s Amirim, což bylo posouzeno jako faul jemenského obránce.
     
    18
    První rohový kop pro Jemen. Centr Al-Saroriho srazil za koncovou čáru clonící Morteza Pouraliganji.
     
    19
    Centr z pravé strany letěl do místa, kde byli Omar a Al-Sarori, jenže ani jeden z nich se k hlavičce nepropracoval.
     
    20
    Po trochu těžkopádné akci Íránu se bude konat přímý kop. Ala Al Sasi se totiž dotkl balónu rukou.
     
    21
    Azmoun a Mohammed se vedle zdi tak dlouho postrkovali, až jemenský hráč skončil na zemi. Oba musel uklidnit až japonský sudí.
     
    22
    Stále probíhají strkanice a diskuze s hlavním rozhodčím. Na rozehrávku přímého kopu se čeká už dobré dvě a půl minuty.
     
    23
    Írán právě vstřelil branku!
    Írán odskakuje do dvougólového náskok! Jemenský gólman si postavil čtyřčlennou zeď, která nezastavila přízemní střelu Ashkana Dejagaha. Ta se po odrazu od levé tyče a zad SAOUDA AL-SOWADIHO dostala až do sítě!
    23. Saoud AL-SOWADI vl. - 2:0
     
    25
    Írán právě vstřelil branku!
    V tomto utkání se žádné překvapení konat nebude! Jemen naopak bude mít co dělat, aby zamezil nějakému potupnému debaklu, neboť záhy prohrává už 0:3. Rezaeian měl spoustu času na centr z pravé strany, kterým našel MEHDI TAREMIHO a Al-Sowadi se po jeho precizní hlavičce jenom ohlédl směrem k levé tyči.
    25. Mehdi TAREMI - 3:0
     
    27
    Írán znovu operuje na útočné polovině. Opravdu se nezdá, že by mu třígólový náskok stačil.
     
    28
    Vahid Amiri se postaral o dvě vhazování z pravé strany. Ani jedno z nich však nepřineslo další íránskou příležitost.
     
    29
    Majid Hosseini šel hodně ostře do souboje s Tawfikem, kterého fauloval. Jemenská obrana si může na chvíli oddechnout.
     
    30
    Držení míče: 73% – 27%.
     
    31
    Už pár desítek vteřin se nehraje. Emad Mansoor Tawfik je stále ošetřován, zatímco slovenský kouč na jemenské střídačce už vypadá smířený s osudem.
     
    32
    Mohammed Fuad Omar se prezentoval hodně neortodoxním a zbytečným odkopem balónu na rohový kop, z něhož Írán nic nevymyslel.
     
    34
    Několikáté setkání Tawfika a Amiriho, který se po faulu na svou osobu trochu ztěžka zvedal zpět na nohy.
     
    35
    Další zmatky v defenzivě Jemenu, která nebyla schopna pořádně odkopnout míč z hranice pokutového území. Nakonec se ji to podařilo, míč je zpět u půlící čáry.
     
    36
    Sardar Azmoun se pře íránský tlak moc nedostává do hry. Teď se na chvíli přesunul na levou stranu, jenže přihrávku k autové čáře nezachytil.
     
    37
    O nedovolené zákroky rozhodně není nouze. Teď skončil na zemi Dejagah, o což se postaral Al-Haifi. Írán rozehrává z prostoru u své střídačky.
     
    38
    Po hodně důrazném souboji na ose hřiště zkusil vystřelit z nějakých šestadvaceti metrů Ebrahimi, nicméně Al-Sowadi konečky prstů vytěsnil balón na roh.
     
    39
    I ten byl zakončený, ale o nic nebezpečného se nejednalo, protože Azmounova hlavička letěla hodně vysoko nad břevno jemenské brány.
     
    39
    Ramin Rezaeian šel do skluzu a vzal do kleští levou nohu Al-Saroriho, za což vyfasoval první žlutou kartu tohoto střetnutí.
     
    40
    Předchozí hříšník Rezaeian si řekl o kolmou přihrávku do pravého křídla, odkud posílal před branku centr, ale tím našel jen obránce Abdurabua.
     
    41
    Jemenští hráči po faulu na obranné polovině rychle rozehráli, jenže deset z nich zůstalo stát na místě a útočná akce osamoceného bojovníka rychle skončila.
     
    42
    Dejagah byl hodně pozdě v souboji s Rowisem. Svého prohřešku si byl moc dobře vědom a snad jen díky okamžité omluvě se vyhnul žluté kartě.
     
    43
    Jemence vysvobodil z nepříjemného presinku až japonský hlavní sudí, který zareagoval na zákrok na Wahida Mohammeda.
     
    44
    Hráči obou týmů teď jsou naprosto bez pohybu. Jemen drží míč u půlící čáry a hodně pozvolna vymýšlí přesun do ofenzivy.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Ala Al Sasi neměl podporu spoluhráčů a musel jít sám dopředu. Akce byla určena k rychlému zániku, avšak faul Torabiho daroval Jemenu standardní situaci.
     
    45+2
    Jemenců bylo znovu v útoku hodně málo. Íránská defenziva byla v přesile a s nákopem si velmi snadno poradila.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, v jehož úvodu Jemen podnikl pár útočných výpadů, jenže po úvodním inkasovaném gólu už se převtělil do očekávané role sparing partnera. Írán má utkání plně pod kontrolou, po dvou gólech Taremiho a zdařeném přímém kopu Dejagaha vede 3:0 a jen něco velmi neočekávaného by ho mohlo připravit o tři body.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Majid Hosseini, přichází Pejman Montazeri.
     
    47
    Azmoun se po přiťuknutí od Taremiho rozběhl proti červené zdi. Ve vápně ale narazil na Abdurabua a před pádem nestihl zakončit.
     
    48
    Ramin Rezaeian opět podpořil ofenzivu a zprava odcentroval na Azmouna, jehož hlavičku Al-Sowadi levou rukou vyrazil! Následná dorážka už byla zablokovaná.
    48. Sardar Azmoun (IRN)
     
    49
    Jemenský brankář si přivodil nějaké zranění v oblasti levého stehenního svalu. Salem Al-Haresh se tak okamžitě začal rozcvičovat, kdyby musel naskočit.
     
    50
    Al-Sowadi se dal po ošetření dohromady a podle všeho bude moci pokračovat v tomto duelu, ve kterém vytáhl už několik výborných zákroků.
     
    51
    Realizační tým Jemenu si sotva sedl a už musí znovu vybíhat na hřiště, kde tentokrát leží obránce Mohammed Fuad Omar.
     
    52
    Další výborný centr na trestuhodně nepokrytého Azmouna. Ten se ani tentokrát neprosadil, neboť hlavičkoval jen doprostřed branky na dobře postaveného Al-Sowadiho.
     
    54
    Írán právě vstřelil branku!
    A už je to o čtyři góly! Al-Sowadi nedokázal vyrazit prodloužený centr z rohového kopu. Míč se od několika těl poodrážel k SARDARU AZMOUNOVI, jehož střelu střelu Mahdi vykopával až zpoza gólové lajny, což potvrdil i brankový sudí.
    54. Sardar AZMOUN - 4:0
     
    56
    Mohammed Fuad Omar je opakovaně ošetřován a teď už to vypadá, že ho zranění kolena zpět do hry nepustí.
     
    57
    Střídání v týmu Jemen: ze hřiště odchází Mohammed Fuad Omar, přichází Ammar Hamsan.
     
    58
    Írán je ve druhé půli naprosto dominantní. Jemen se pouze brání a po změně stran se ještě ani jednou nedostal s balónem na útočnou polovinu.
     
    59
    Jemenu úplně selhala ofsajdová past. Krajní beci se zapomněli vysunout, zatímco Azmoun si naběhl za stopery. Přihrávka na jeho osobu ale nebyla přesná a propadla až k Al-Sowadimu.
     
    60
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Vahid Amiri, přichází Saman Ghoddos.
     
    61
    Držení míče: 70% – 30%.
     
    63
    Dejagah se pokusil elegantně obejít Al-Saroriho, jenomže ho při rychlé otočce trefil rukou do obličeje. Míč pro Jemen.
     
    64
    Střídání v týmu Jemen: ze hřiště odchází Wahid Mohammed, přichází Ahmed Saeed.
     
    65
    Teď to skoro vypadalo, jakoby Jemenci ani nechtěli útočit. Při rozehrávce ze středu hřiště zakopli míč za koncovou čáru a darovali Beiranvandovi odkop od branky.
     
    66
    Tak přeci jen se hráči v červeném na chvíli zabydleli na útočné polovině. Na zahuštěné levé straně se ale nedokázali uvolnit k centru do pokutového území.
     
    67
    Mudir Abdurabu si pomohl faulem na Azmouna. Íránci rychle rozehráli, avšak Al-Sowadi ve vápně čistě získal míč skokem pod Taremiho nohy.
     
    68
    Hra je v posledních minutách hodně kouskovaná. Nyní se nehraje kvůli ležícímu Pouraliganjimu, který špatně došlápl po odzbrojení Al-Saroriho.
     
    70
    Mudir Abdurabu se stihl vrátit s rozběhnutým Azmounem a jeho střelu vůbec nepustil na branku Saouda Al-Sowadiho. Resultuje z toho rohový kop.
     
    71
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Mehdi Taremi, přichází Karim Ansarifard.
     
    72
    Jemenci se bez větších problémů ubránili. Stále ale musí bojovat u vlastní branky, kam přiletí dlouhý aut od Safiho.
     
    73
    Ani z této situace Írán nevymyslel vůbec nic. Vadit mu to ale vůbec nemusí, neboť o jeho výhře už je dávno rozhodnuto.
     
    74
    Jemenský pokus o útok neměl ani jepičí život. Naprosto odříznutý Al-Matari to měl k přihrávce hodně daleko.
     
    75
    Ghoddos si na levé straně píchl míč dost daleko od nohy. Definitivně ho chtěl zastavit Mohammed Ba Rowis, jenže pár decimetrů před vápnem ve skluzu fauloval.
     
    76
    Centr z levé strany propadl přes spoustu těl a končetin až k zadní tyči, kam na poslední chvíli zabíhal Sardar Azmoun, ovšem balón usměrnil pouze do tyče!
     
    77
    Abdulwasea Al-Matari si v rychlostním souboji s Torabim pomohl jasným taháním za dres a vyfasoval za něj žlutou kartu. Opět je z toho standardka z kraje hřiště.
     
    78
    Írán právě vstřelil branku!
    Tahle standardní situace už končí gólem a Írán tak vede již 5:0! Dejagahův střílený centr z levé strany Pouraliganji přesměroval metr před vápno, odkud z voleje vypálil střídající SAMAN GHODDOS a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.
    78. Saman GHODDOS - 5:0
     
    80
    Hráči Jemenu už jsou hodně frustrovaní. Ahmed Al-Haifi šel nohama napřed proti Ebrahimimu a jako další dostal napomenutí žlutou kartou.
     
    82
    Mahdi Torabi převzal parádní dlouhý pas přes šířku hřiště. Na levém křídle ale nedokázal obejít Rowise, jenž doprovodil míč do autu.
     
    83
    Se žlutou kartou na kontě bude dohrávat také Mudir Abdurabu. I on hodně špatně načasoval skluz ve středovém kruhu.
     
    84
    Safiho pas byl sražen k jednomu z Jemenců, který se pokusil založit rychlý protiútok, nicméně Al-Matari byl odzbrojen kousek za půlící čárou.
     
    85
    Mudir Abdurabu si mazácky poradil v souboji s Azmounem. Následně však bezmyšlenkovitě odkopl balón co nejdál to šlo a de facto ho vrátil Íráncům.
     
    86
    Ján Kocian bude ještě jednou střídat. U jemenské střídačky už je po jeho boku připravený Ahmed Nabil Dhabaan. Jemenci mezitím podnikli asi nejnadějnější akci druhé půle, která skončila zablokovanou střelou Al Sasiho.
     
    87
    Střídání v týmu Jemen: ze hřiště odchází Abdulwasea Al-Matari, přichází Ahmed Nabil Dhabaan.
     
    88
    Ramin Rezaeian měl zavřenou cestu vstříc Al-Sowadimu a rozhodl se vrátit míč zpět k obráncům Íránu, kteří už se nikam neženou.
     
    90
    Ala Addin Mahdi bojoval o vhozený míč až příliš důrazně. Skluz metr před vápnem byl posouzen jako nedovolený a dokonce za něj přišla žlutá karta.
     
    90+1
    Ehsan Haji Safi z těžkého úhlu zřejmě střílel na zadní tyč. O nějaký ten metr ji ale minul a Saoud Al-Sowadi bude z klidu vykopávat.
     
    90+2
    Azmoun nedokázal hlavičkovat směrem na branku po Safiho dlouhém autu z levé strany. Íránci se vrací do středu pole.
     
    90+3
    Ve třetí ze čtyř nastavených minut málem přišla nádherná tečka za tímto zápasem! Mahdi Torabi využil volného prostoru před sebou a vypálil z dobrých třiceti metrů. Vzduchem plachtícího brankáře Al-Sowadiho zachránila až nastřelená horní tyč.
    90+3. Mahdi Torabi (IRN)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Írán na stadionu v Abú Zabí otevřel základní skupinu D přesvědčivým vítězstvím nad jemenským outsiderem a položil tím dobrý základ na postup do vyřazovací fáze. Úplný nováček na podobně velkém turnaji vzdoroval Íráncům jen dvanáct minut. Pak přišly dva góly Taremiho a jeden vlastenec od Al-Sowadiho. Po změně stran už o moc nešlo, velký favorit kontroloval hru a dvěma dalšími zásahy upravil stav do finální podoby 5:0.
     
    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 9:0. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 11:15.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:02:23)

    Michal Břuchanský

    Branky: 12. Taremi, 23. Al-Sowadi (vla.), 25. Taremi (Rezaeian), 54. Azmoun (Taremi), 78. Ghoddos (Pouraliganji)

    Karty:   39. Rezaeian (IRN) – 77. Al-Matari (YEM), 80. Al-Haifi (YEM), 83. Abdurabu (YEM), 90. Mahdi (YEM)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 9:0. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 11:15.
    Írán: Beiranvand – Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini (46. Montazeri), Safi – Taremi (71. Ansarifard), Dejagah (C), Ebrahimi, Amiri (60. Ghoddos), Torabi – Azmoun.
    Náhradníci: Abedzadeh – Ghafouri, Cheshmi, Mohammadi, Noorollahi, Shojaei, Ansarifard, Kanani, Ghoddos, Montazeri, Jahanbakhsh, Niazmand.

    Jemen: Al-Sowadi – Omar (57. Hamsan), Rowis, Abdurabu, Mahdi – Al-Sarori, Al-Haifi, Mohammed (64. Saeed), Tawfik – Al Sasi (C), Al-Matari (87. Dhabaan).
    Náhradníci: Al-Haresh – Ali Ayash, Al-Washmani, Al-Gumaei, Saeed, Dhabaan, Hafeedh, Hamsan, Al-Omzae, Al-Ghazi, Alos, Buqshan.

    Rozhodčí: Sato – Mihara, Jamauči (všichni JPN)
    bahis siteleri