Ukrajina – Japonsko 2:3 (kon.) | Rumunsko – Estonsko 4:3 (4:3 po s.n.) | Nizozemsko – Polsko 1:8 (kon.)
konec
Ukrajina
2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Japonsko
Neděle 28.04.2019, 12:00 • Tondiraba Ice Hall, Tallinn • Mistrovství světa - I. B Divize • 1. kolo
Partner:
     
    Úvodní zápas šampionátu sledovalo 450 diváků. Od 15:30 ale hrají domácí Estonci a na toto utkání už jistě přijde podstatně větší návštěva. (14:18:10)
     
    Střely na branku – 22:26 (6:12, 12:7, 4:7)
    Trestné minuty – 6:22
     
    Pojďme se za zápasem ještě trochu ohlédnout... Asiaté byli většinu první třetiny o něco lepším týmem. Jejich úvodní nápor podtrhl v 5. minutě vedoucím gólem Juširoha Hirana, jehož dorážka se štěstím prošla až za záda brankáře soupeře. Ukrajinci srovnali z téměř první nebezpečnější akce, Vitalij Ljalka vymetl parádní střelou šibenici. Ve 13. minutě si však vzalo Japonsko vedení zpět, když samostatný únik proměnil Hiroto Sato.

    Ve druhé třetině Ukrajina postupně srovnala obraz hry a začala být nebezpečná. Třetí gól ale vstřelili opět Japonci, které poslal v čase 37:42 do dvoubrankového trháku pohotovou tečí Tecuja Saito. 14 sekund před koncem periody se však trefil Pylyp Pangelov-Juldašjov.

    Ve třetí třetině už gól nepadl. Na straně Ukrajiny měl v jejím úvodu šanci na vyrovnání Gavryk, ten ale ani nadvakrát nepřekonal brankáře Hatu. Japonci zase orazítkovali v přesilovce tyčku. Minutu před koncem byl ještě vyloučen Kohej Sato a Ukrajina to zkusila i bez brankáře, ovšem vyrovnat se už evropskému týmu nepodařilo.
     
    Nejlepším hráčem Ukrajiny je vyhlášen Vitalij Ljalka (dnes 1+0). Na straně Japonska si cenu přebral Juširoh Hirano (1+1). Teď si Japonci vyslechnou svou národní hymnu.
     
    Hokejisté Japonska závěr ubránili, byť hráli ve čtyřech proti šesti Ukrajincům a mohou se tak radovat z vítězného vstupu do turnaje! Nyní proběhne vyhlášení nejlepších hráčů obou týmů.
     
    Konec zápasu.
     
    59:45
    Ljalka teď trefil vlastního spoluhráče před brankou. Rána to byla přitom velmi tvrdá.
     
    59:02
    Ukrajinci hrají v šesti!
     
    59:00
    Oddechový čas Japonska.
     
    59:00
    Vitalij Ljalka se málem dostal do samostatného úniku, ale fauloval ho Kohej Sato! Ten je za klasickou záchrannou brzdu vykázán na trestnou lavici.
     
    58:49
    Japonci teď vyrazili do otevřené obrany soupeře. Tecuja Saito už byl sám před Djačenkem, ale v rychlosti nedokázal dobře zakončit.
     
    57:33
    Pro Ukrajince už utíká čas velmi rychle. Další akci zahajují ze svého obranného pásma.
     
    56:55
    Ukrajinci se to snažili před brankou procpat silou, ovšem obránci Japonska ochránili brankáře Hatu, který nemusel zasahovat.
     
    56:06
    Japonci se snaží zase podržet puk na hokejkách a ušetřit co nejvíce času, kdy se nemusí bránit.
     
    55:01
    Zakázané uvolnění Ukrajiny.
     
    54:45
    Furuhašiho střela byla zbytečná. Čárový totiž v momentě, kdy Japonec vjel do útočného pásma, odpískal postavení mimo hru.
     
    54:05
    Japonsko je kompletní.
     
    53:57
    Až v závěru přesilovky to Ukrajinci trošku rozjeli. Po ráně od modré se na levém kruhu dostával k dorážce Sergij Babynec, který ale trefil pouze bránícího Japonce a Hato tak nemusel zasahovat.
     
    53:20
    Ukrajině se zatím nedaří usadit v útočném pásmu. Time-out tedy moc nepomohl.

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 9. Ljalka (Michnov), 40. Pangelov-Juldašjov – 5. Hirano (H. Sato, J. Terao), 13. H. Sato (Hirano), 38. Saito (Nakajašiki, K. Sato)


    Ukrajina: Djačenko (Ogandžanjan) – Merezko, Pangelov-Juldašjov, Tolstuško, Petruchno, Grygorjev, Skrypec, Romaněnko – Ljalka, Mazur, Michnov (C) – Gavryk, Bucenko (A), Babynec – Kovalenko, Grycenko, Nimenko (A) – Peresunko, Danylenko, Zadojenko – Čerdak.
    Japonsko: Hata (Onoda) – Kawaj, Jamada, H. Sato, Hašimoto (A), Minošima, Ito, Hajata, Hašiba – Nakajašiki, Saito (C), K. Sato – Hirano, Furuhaši (A), J. Terao – H. Terao, Iwamoto, Miura – Šinohara, Tanaka, Osaka.

    Rozhodčí: Frandsen (DEN) – Tilku (EST), Judin (RUS)

    Diváci: 450
    thejrc.org