Č. Hora – Bělorusko 27:36 (kon.) | Lotyšsko – Německo 27:28 (kon.) | Island – Rusko 34:23 (kon.)
Srbsko – Chorvatsko 21:24 (kon.) | Nizozemsko – Španělsko 25:36 (kon.) | Dánsko – Maďarsko 24:24 (kon.)
konec
Srbsko
21:24 (10:8)
Chorvatsko
Pondělí 13.01.2020, 20:30 • Stadthalle Graz, Graz, Rakousko • Mistrovství Evropy mužů • Skupina A
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Přeji vám krásný pondělní večer při sledování házené! Od 20:30 budeme ve skupině A sledovat souboj, ve kterém vlastně už o vůbec nic nejde. Přesto to ale jistě bude zajímavý zápas, neboť se utkají dva nesmiřitelní rivalové. Věčné balkánské derby mezi Srbskem a Chorvatskem nabízí tradičně všechno, co k házené patří. Jednak je to velice bouřlivá atmosféra, hodně velké emoce, a také i pěkná házená.

    Chorvati mají v Grazu výbornou podporu od svých fanoušků a budou chtít oslavit výhrou postup ze skupiny, který mají již nyní zajištěný, Srbsko si bude chtít spravit chuť po zklamání v podobě jistého neúspěchu v podobě postupu a naladit se vítězně na boje o 16. – 32. místo. Příjemnou zábavu!
     
    CHORVATSKO
    skupina A: 1. místo, 4 body, skóre 58:44, bilance 2-0-0

    Chorvati si ze skupiny A udělali živnou půdu pro postup a do čtvrtfinálové skupiny půjdou bez potíží z prvního místa. Celkově se však ale čekalo, že to Chorvatsko mít tak jednoduché nebude. Tým plný hvězd ale nezklamal, v prvním zápase proti Černé Hoře se však celkem natrápil. Černohorci 45 minut předváděli výbornou a účelnou házenou, pak ale odpadli ze hry a Chorvati si došli pro výhru o šest branek, 27:21.

    Proti Bělorusku to však bylo již o něčem jiném. Po 12 minutách Bělorusové ztráceli poměrem 2:7, za pět minut sice předvedli rychlý návrat do zápasu a stáhli vedení Chorvatska jenom na jednu branku, Balkánci hnaní pořádným počtem fanoušků ale zbytek utkání naprosto ovládli a v pohodovém tempu si došli pro výhru o osm branek. Proto mohli již slavit s předstihem, neboť stoprocentně postoupí. Otázkou tak zůstává, zda dá dnes kouč Lino Cervar prostor širšímu kádru, či nikoliv.
     
    SRBSKO
    skupina A: 4. místo, 0 bodů, skóre 51:57, bilance 0-0-2

    Srbsko naopak doufalo v mnohem lepší představení a plánem bylo si to s Chorvatskem rozdat o postup. Jenže v prvním zápase proti Bělorusům naprosto vyhořeli. V zápase po celých 60 minut ani jednu sekundu nevedli a po relativně vyrovnané první půli v té druhé předvedli o poznání horší výkon, Bělorusku se naopak začalo dařit a Východoevropané si připsali dva body po výsledku 35:30.

    Balkánský souboj s Černou Horou už vypadal o dost lépe, Černohorci ve svém jedenáctém zápase na ME ale už dokázali prolomit neúspěch v podobě deseti prohraných utkání a nesmírnou bojovností byli stále napřed, což ale platilo jenom do 40. minuty. Právě zde se Srbsko ujalo vedení o tři branky a vypadalo to, že už Černá Hora nenajde šanci na korekci. Za čtyři minuty si ale oddechový čas bral srbský trenér, z krize se už jeho tým ale nezvedl a podlehl o jedinou branku.

    Černá Hora je tak stále oproti očekávání v boji o postup a po návratu Srbů z mistrovství domů se zajisté bude hovořit o odvolání Nerada Peruničiče z pozice hlavního trenéra.
     
    SRBSKO VS. CHORVATSKO

    Oba týmy se již při své cestě na Euro potkaly. Bylo to v druhé kvalifikační skupině, kam byli k Chorvatům se Srby ještě nalosováni Švýcaři a Belgičané. Zatímco Belgie plnila spolehlivou funkci outsidera (i když dokázala v Srbsku remizovat) a Chorvati šli za postupem, mezi Srbskem a Švýcarskem hořel boj o druhé postupové místo. Nakonec postoupily hned tři týmy, zajímavé však byly oba balkánské souboje.

    V prvním vzájemném zápase Srbové využili domácího prostředí a v naprosto vyrovnaném utkání urvali cennou remízu 25:25, které přihlížela překvapivě poloprázdná Štark Arena v Bělěhradě (7959 diváků, maximální kapacita 18 386). Odveta za tři dny v chorvatském Zadaru ale měla jiné grády. Tam již vyprodáno bylo, Chorvati položili základ výhře už v první půli, kterou vyhráli 17:11 a došli si pro výhru 27:23.

    Házenkářským nadšencům ale zajisté naskočí v paměti zápas semifinále Eura 2012, které se konalo v Srbsku. Domácí tým napěchovaný těmi největšími hvězdami se postavil svému odvěkému rivalovi a v naprosto přervané aréně (23 040 diváků!) odehrál výborný zápas. Chorvati sice po první půli vedli o jedinou branku, v závěru utkání to ale bral na sebe Momir Ilič, jehož sedm gólů vyneslo Srbsko do vysněného finále.

    Zápas se však zapsal do paměti neskutečnou atmosférou a házenou, ale také chováním srbských fanoušků, kteří napadali ty chorvatské během celého zápasu, následně i po něm. Nejvážnější incident přišel v Novim Sadu, kde srbští chuligáni zastavili konvoj chorvatských fanoušků a zničili celkem 35 aut. 13 chuligánů bylo zatčeno, dalších 40 se ale nepovedlo dopadnout.
     
    -19
    Krásný pondělní večer vám přeji při sledování balkánského derby! Už necelých 20 minut před začátkem to v Grazu neskutečně vře, chorvatští hráči mají na tribunách ohromnou podporu, nebojím se ani říci tu největší za všechny zápasy ve skupině.
     
    -10
    Nevraživost chorvatských fanoušků se projevila již deset minut před zápasem, když na obrazovce v aréně mluvil srbský kapitán a apeloval na fair-play fanoušků. Jeho projev nebyl přes pískot ani pořádně slyšet, zatímco Domagoj Duvnjak se dočkal vřelého potlesku.
     
    -8
    Úvodní sestavy:

    Srbsko: Cupara, Ivanišević – Mosić, Sretenović, Crnoglavac, M. Djukić, Pešić, Bogdan Radivojević, Kolaković, N. Ilić (C), Pušica, V. Ilič, Z. Nikolić, Kukić, Zelenović, Marsenić.

    Chorvatsko: Šego, Ašanin – Marić, Duvnjak (C), Hrstić, Stepančić, Horvat, Šarac, Karačić, Musa, Mamić, Cindrić, Matanović, Mandić, Ravnić, Šipić.

    Rozhodčí: Kurtagić, Wettervik (oba SWE).
     
    -4
    Podle očekávání se srbská hymna nese ve znamení pískotu ze strany chorvatských fanoušků.
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Balkánské derby začíná, výhoz mají na starosti hráči Chorvatska, příjemnou zábavu! (0:0)
     
    1
    Chorvatsko vstoupilo do zápasu vlažně, zkoušelo to zahrát první kombinací v podobě dlouhého kříže, který ale vlivem technické chyby nedotáhlo. Na míči ale zůstává. (0:0)
    1
    David Mandić zachytil sklepnutí na levé křídlo a z těžkého úhlu překonal Cuparu šlajsem na stojnou nohu! (0:1)
     
    2
    Ani Srbové, ani Chorvaté z nabídnutých brejkových situací neskórovali. Srbsko je proto zpět v útoku a Nikola Crnoglavac se tlačil do zakončení z pravé spojky, ale neúspěšně. (0:1)
     
    3
    Vanja Ilič střílel po výborné nahazovačce do levého křídla, Marin Šego ale stojnou nohou tento míč zastavil a Srbové stále čekají na první gól! (0:1)
     
    4
    Hraje se opatrně z útočného hlediska. Luka Stepančić raději zpomalil rozehrávku dalšího signálu a nechal se přerušit, než aby se bezhlavě vrhal do kombinace s nejistým výsledkem. (0:1)
     
    4
    Vladimir Cupara se vytáhl tentokrát proti pokusu Cindriće ze sedmi metrů na střední spojce. I srbský gólman si tak připisuje důležitý zákrok! (0:1)
     
    5
    Ani tentokrát Srbové neskórují! Bogdan Radivojević dostal poměrně zajímavý úhel na pravém křídle, Šego ale nohou vykopává míč skoro až na tribunu! (0:1)
    5
    Rozhodčí pískali útočný faul Chorvatům, kteří v první fázi zvládli zachytit brejk Srbska, odražený míč ale sebral Zoran Nikolić, který zády k brance prostřelil Šega! (1:1)
     
    6
    Přes pivota to nyní „hostům“ nevyšlo, musí tedy hrát opět na devíti, či deseti metrech. (1:1)
    6
    Luka Stepančić na pravé spojce vyskočil a jeho 203 centimetrů zavěsilo míč nechytatelně do levého vinglu! (1:2)
     
    7
    Žlutá karta pro tým Chorvatsko (Željko Musa). (1:2)
    7
    Bogdan Radivojević si tentokrát poradil o poznání lépe a překonal Šega povedenou střelou podél stojné nohy. Máme tak zase srovnáno! (2:2)
     
    8
    Marin Šipić na pivotu inkasoval tvrdý úder a hra je přerušena, neboť k Šipićovi míří lékařská pomoc. (2:2)
     
    8
    Za zásah do obličeje chorvatského pivota jsou tu dvě minuty pro Pušicu. (2:2)
    9
    Na začátku deváté minuty valili Srbové po chybě chorvatského útoku do brejku, Bogdan Radivojević ale opět trefil jenom Šega. Následoval tak kontrbrejk, který suverénně proměnil Igor Karačić! (2:3)
    9
    Další gól se veze do chorvatského vláčku! Luka Stepančić z druhé vlny zametl míč přes pravou stranu okolo Cuparovy hlavy do sítě. (2:4)
     
    10
    Posledních pár sekund zbývá Srbům do plného počtu. Vypadá to, že jejich oslabení skončí naprostým fiaskem... (2:4)
     
    10
    Vanja Ilič si připsal výborný obranný zákrok a nahrál na Bogdana Radivojeviče, který ani tentokrát Šega nepřekonal! Tohle je už na pořádně velký ručník, Srbové absolutně nezvládají koncovku a Šego už má 5/7! (2:4)
    11
    Domagoj Duvnjak navíc po zblokované střele od Musy proměnil brejkovou situaci zcela s přehledem a Chorvaté vedou již 5:2! (2:5)
     
    11
    V polovině 11. minuty přichází okamžitý timeout Srbska. (2:5)
     
    11
    Stevan Sretenović se sice přes obránce dostal, sudí ale hru vracejí zpět na devět metrů, Sretenović tam měl moc kroků, ale zároveň s faulem. (2:5)
    12
    Miljan Pušica podstřelem překvapil chorvatskou obranu, a také Šega, kterému míč proletěl mezi nohama. (3:5)
     
    13
    Mendić si vyběhl z křídla až na střed a střílel ze záklonu, ta střela i tak vypadala a Cuparu nijak neohrozila. (3:5)
     
    13
    Luka Stepančić se už opět tlačil do zakončení ze šestky, dávno už ale přesáhl tříkrokový limit a Chorvatsko tak ztrácí míč. (3:5)
     
    14
    Marko Mamić zatáhl za dres srbského pivota a dostává dvě minuty. Za normálních okolností by to pro Srby byla sedmička, vzhledem k tomu, že se ale už předtím přerušila hra, vytahuje se to na devět metrů. (3:5)
     
    14
    Horvat fauloval na svém postu pravého křídla a Srbsko bude házet první sedmičku v zápase! (3:5)
     
    14
    Nemanja Ilić ale selhal, Šego se ani nepohnul, a přesto jej srbský ostrostřelec napálil do hrudi! (3:5)
     
    15
    Luka Stepančić střelou spíše na sílu neuspěl a Cupara velice rychle rozehrává. Srbům zbývá ještě půlminuta přesilové hry. (3:5)
    15
    Miljan Pušica využil kříže, dostal se do otevřené obrany, ještě v poslední chvíli udělal zvratnou kličku, čímž se probojoval blíže na osu hřiště a překonal Šega. (4:5)
    16
    Željko Musa dostal krásnou přihrávku za obranu od Cindriće a z pivota prostřelil Cuparu mezi nohama. (4:6)
    17
    Lazar Kukić si udělal prostor na levém křídle, zbavil se Horvata a střelou na bližší tyč snižuje už na rozdíl jedné branky! (5:6)
     
    17
    Chorvati ztrácí na pravém křídle vlivem chyby Horvata míč a musí se nyní bránit možnosti srovnání na 6:6. (5:6)
     
    18
    Mijajlo Marsenić byl u míče dříve, než Mandić a byl jasně faulován. Tady nic jiného než sedmička být nemohla! (5:6)
    18
    Lazar Kukić překonal Šega střelou o zem a Srbsko tak na konci 18. minuty poprvé v zápase srovnává! (6:6)
     
    19
    I na druhé straně to je ale trestný hod, Cindrić byl z boku přerušen Marsenićem ve výskoku. (6:6)
    19
    Tradiční střelec sedmiček, Zlatko Horvat, si s Cuparou pohrál jako s manželkou večer v posteli a dvoumetrového srbského gólmana přehodil absolutně s ledovým klidem! (6:7)
     
    20
    Igor Karačić se tlačil do zakončení přes obránce, byl ale zdvojen a ke střele se ani nedostal. To samé platilo i o nahrávce. (6:7)
     
    21
    Marin Šego dosáhl na šlajsové zakončení Kukiće z levého křídla a připsal si na své konto další důležitý zákrok! (6:7)
    21
    Luka Stepančić překonal srbskou obranu ve spolupráci s Cindrićem a z dvoumetrového výskoku nedal Cuparovi žádnou šanci! (6:8)
    22
    Gól vstřelil tým Srbsko (Vanja Ilič). (7:8)
     
    22
    Jde se na video! Luka Stepančić podle názoru sudích dosáhl z pravé spojky další branky, nakonec se ale jde celá situace po intervenci Srbů přezkoumat. (7:8)
     
    22
    Trefa nakonec neplatí! Tohle měli sudí velice těžké na posouzení, bohužel nám žádné lepší záběry nikdo nenabídne. (7:8)
     
    22
    Za protesty po neuznaném gólu dostává chorvatská lavička žlutou kartu. (8:8)
    22
    Živan Pešić s velkou dávkou štěstí překonal z pivota Šega, jehož úvodní aura tak trochu vyprchala. Je opět srovnáno! (8:8)
    23
    Ivan Mosić zleva překonal Šega střelou pod břevno a v půlce 23. minuty Srbové poprvé v utkání vedou! (9:8)
     
    23
    Na to samozřejmě reaguje bývalý chorvatský politik Lino Cervara oddechovým časem. Obecně je kariéra tohoto 69letého chorvatského kouče velice zajímavá, ale o tom až někdy jindy. (9:8)
     
    24
    Chorvati se nemohou dostat přes pevný srbský obranný blok a už se vystavili do pasivní hry. (9:8)
     
    25
    Nakonec je z toho zbytečná technická chyba a Srbsko míří do útočné fáze. (9:8)
     
    25
    Ivan Mosić krosem přes spojky přelítl na pravou stranu, kde byl ale faulován. (9:8)
    26
    Milan Djukić bez problémů využil krásné nahazovačky ze spojky a Srbsko jde do překvapivého dvoubrankového vedení! (10:8)
     
    27
    Další technická chyba Chorvatů v útoku, kteří se skutečně posledními minutami trápí. Srbsko toho využilo a dokonale utišilo hlučné chorvatské publikum. (10:8)
     
    27
    Ivan Mosić ze středu vysoko přestřelil vrchní tyčku. Tohle Srbové uspěchali, ještě měli hodně času do pasivity. (10:8)
     
    28
    Kombinace srbského bloku a zákroku Cupary spouští pískot na chorvatské hráče. Ti absolutně přestali hrát a Srbsko se může už teď dostat na tříbrankový náskok! (10:8)
     
    29
    Željko Musa se stává dalším vyloučeným hráčem. Pivota Pešiče držel nepovoleně, za což už míří na lavici. (10:8)
     
    29
    Blok Chorvatů ničemu nepomohl, stále útočí srbští hráči. Ale jsou již v pasivní hře. (10:8)
     
    30
    Marko Mamić fauloval zbytečně někde na 13 metrech od vlastní branky a tohle Srbsko potřebuje. (10:8)
     
    30
    Marin Šego výborně zasáhl proti Vanjovi Iličovi a Chorvatsko tak může prolomit osmiminutové gólové mlčení v samotném závěru! (10:8)
     
    30
    Mijajlo Marsenić nezachytil rusáka, který mu nasadil Šarac a faul je oceněn menším trestem. (10:8)
     
    30
    Chorvati to hráli ještě na Matanoviće na levém křídle, jehož táhlý obstřel Cupary ale končí jenom na tyči! (10:8)
     
    30
    První poločas skončil. (10:8)
     
    Hrát dvacet minut zkrátka nestačí a Chorvaty bude v kabině čekat zřejmě menší podání vysvětlení. Prvních 20 minut přitom měli navrch, dostali se do brzkého vedení 5:2, které mocně podpořil Marin Šego v brance. Od 11. minuty, kdy přišel srbský timeout, se hra mírně srovnala, definitivního zlomu jsme se ale v Grazu dočkali až ve 22. minutě, kdy nebyl Chorvatům uznán gól, následně z protiútoku Pešić srovnal a o pár sekund později poslal Ivan Mosić Srby do vedení, které již nepustili. Chorvaté dali poslední gól někdy v 21. minutě, a tak zatím prohrávají 8:10.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:23.
     
    31
    Začal druhý poločas. (10:8)
     
    31
    Ve druhé půli vyhazují míč Srbové, kteří navíc do hry vstupují v oslabení po vyloučení Marseniće. (10:8)
     
    31
    Milan Djukić z pravého křídla dělal nároky na gól marně, opět byl proti Šego, který jej vylapal na přední tyči! (10:8)
    31
    Luka Cindrić si kličkou ven z úhlu otevřel prostor a napálil míč nad padajícího Cuparu. (10:9)
     
    32
    Lazar Kukić byl stažen na zem na spojce, po krátkém přerušení hry se však bude moci pokračovat. (10:9)
     
    32
    Zlatko Horvat, kapitán PPD Záhřeb, dostává dvě minuty za zbytečný faul na křídle. Hraje se tím pádem 5 na 5. (10:9)
    33
    Vanja Ilič si otevřel na levém křídle velký úhel a nedal Šegovi tentokrát vůbec žádnou šanci. (11:9)
     
    33
    Luka Cindrić do toho na středu šel až hulvátsky, průraz se nicméně nepíská, místo toho je to míč pro Chorvaty. (11:9)
    34
    Luka Stepančić byl sice obsazen dvěma hráči, i přesto dokázal vystřelit. Jeho střela však byla tak špatně provedená... a zapadla do pravého vinglu! (11:10)
    34
    Zoran Nikolić však vrací zpět dvoubrankové vedení pro Srbsko. (12:10)
    35
    Domagoj Duvnjak naskočil na střední spojce a návrat na hrací plochu po delší době suverénně oslavil gólem na 11:12, z chorvatského pohledu. (12:11)
     
    36
    Marin Šego si opět připisuje na své konto další zásah, ani tentokrát se Milan Djukić nemohl radovat z gólového zásahu! (12:11)
     
    37
    Sedmička pro Chorvaty a Domagoj Duvnjak to pořádně hecuje, Chorvati se mohou po dlouhé době dotáhnout na remízový stav! (12:11)
    37
    Což se i děje! Zlatko Horvat proměnil sedmičku zcela bez problémů a srovnává tak stav na průběžných 12:12! (12:12)
     
    38
    Stevan Sretenović tvrdou bombou z devítky napálil jenom brankovou konstrukci a Zlatko Horvat z toho těžil v brejku, avšak trefil Cuparu, který se proti jeho střele roztáhl na zemi! (12:12)
    39
    Nikola Crnoglavac využil toho, že se nepochopitelně rozestoupila chorvatská obrana a proskokem vrací zpět Srbům vedení. (13:12)
     
    40
    Miljan Pušica před sebou hrnul chorvatského pivota s takovou razancí, že za to dostává dvě minuty. (13:12)
     
    40
    Vladimir Cupara je momentálně srbským hrdinou a pořádně provokuje chorvatské fanoušky oslavou! Co mohl více Cindrić chtít, než samostatné zakončení ze šestky? Asi už jenom prázdnou kasu... (13:12)
     
    41
    Šego však na druhé straně předvedl taktéž skvělý zákrok a posílal Horvata do protiútoku, dlouhou přihrávku ale zachytil Kukić! (13:12)
    42
    Zoran Nikolić si zaběhl za vysunutou obranu a přihrávkou o zem se dostal do střelecké situace, kterou nekompromisně využil. (14:12)
    42
    Za chorvatskou stranu ale reaguje Luka Stepančić a v hale to pořádně vře... (14:13)
     
    42
    ..neboť se Stepancić po gólu zranil a zůstal ležet v brankovišti. Sudí Wettervik ale jednoznačně nechal hru pokračovat a Srbové šli do otevřené obrany, Mandić to hasil nepříjemným zákrokem, který ale nebyl vůbec ničím, neboť celou situaci Djukić nafilmoval. Ale chorvatský hráč dostává dvě minuty! (14:13)
    43
    Je znovu srovnáno! Domagoj Duvnjak využil toho, že Šego předvedl další dva skvělé zákroky za sebou a z rychlého protiútoku nedal Cuparovi šanci! (14:14)
     
    44
    Další sporný moment a na palubovku už začínají létat odpadky a kelímky piva. Hra je přerušena a k situaci bude mít co říci delegát zápasu. (14:14)
    45
    Ohromná chyba Srbů, kteří se na sebe dívají, kdo za to vlastně může. Jednoduše, může za to Stevan Sretenović, který ledabyle rozehrál po faulu, přímo do ruk Duvnjaka, který to na sílu na šestky urval a Chorvati vedou! (14:15)
    45
    Další technická chyba, Duvnjak vyslal do běhu Mandiće, který rozvášňuje fanoušky a Srbové berou timeout, tady nemohou jinak! (14:16)
     
    46
    Série 4:0 staví Chorvaty ihned do zcela jiné pozice. Ti nyní jsou na koni a fanoušci taktéž. (14:16)
     
    46
    Lazar Kukić byl tvrdě na šestce zastaven, Duvnjak se ale hned omlouvá a pomáhá Kukićovi znovu na nohy. (14:16)
    46
    Domagoj Duvnjak je jasným klíčovým hráčem Chorvatů! Potřetí za sebou dokázal přerušit srbský útok, vypíchnout míč a poslat jej na Zlatka Horvata, který se v brejku málokdy mýlí! (14:17)
     
    47
    Srbové se však mohou nastartovat zpátky sedmičkou, kterou dostávají! (14:17)
    47
    Bogdan Radivojević překonal střídajícího chorvatského brankáře a snižuje na dvoubrankovou ztrátu z pozice Srbska. (15:17)
     
    48
    Marin Šego hlásí návrat na špičku, zatímco Bogdan Radivojević předvedl absolutně laxní zakončení, když šel sám na branku! Zakončil to totiž přímo do vystrčené nohy chorvatského gólmana, přičemž měl mnoho času na lepší umístění. (15:17)
    49
    Gól vstřelil tým Chorvatsko (Marin Šipić). (15:18)
     
    49
    Srbský průraz na střední spojce a Chorvati valili do útoku, nakonec se ale spokojili se zpomalením, prostřídáním a postupným útokem. (15:18)
     
    50
    Marin Šipić už si myslel, že vybojoval pro Chorvaty sedmu, hra se však vrací na devět metrů. (15:18)
    50
    Igor Karačić i přes zásah do obličeje dokázal zamést míč do branky a je jasné, že se bude na srbské straně trestat. (15:19)
     
    50
    Miljan Pušica díky tomuto dohrál! Přitom vůbec nemusel faulovat, stačilo nechat svého soupeře projít. Ale zásah do obličeje tam byl, přichází tak třetí dvouminutový trest, s čímž se pojí červená karta! (15:19)
    51
    Domagoj Duvnjak znovu vydeptal srbského střeďáka, čistě mu míč vypíchl a nahrál Ivanu Karačićovi, který dopravil míč do prázdné branky. Tohle už Chorvati nemůžou pustit... (15:20)
    52
    Domagoj Duvnjak trefuje z půlky prázdnou branku a odchází na střídačku. Právě díky němu se pravděpodobně Chorvati katapultovali k výhře v tomto utkání. (15:21)
    52
    Lazar Kukić ze spojky pálil přesně, okamžitě poté však dostal křeče, které si žádají okamžitou lékařskou pomoc. (16:21)
     
    52
    Gólová střela Karačiće přišla pozdě, už předtím byl pískán Chorvatům faul. (16:21)
    52
    Stevan Sretenović přeskočil trojitý blok hráčů Chorvatska a snižuje na čtyři góly. Ještě to rozhodně Srbové nebalí! (17:21)
     
    52
    Oddechový čas pro Chorvatsko! (17:21)
     
    53
    Přihrávka na Stepanciće úplně tak Chorvatům nevyšla, ti ale zůstávají i nadále v útoku a zkouší to zahrát bez gólmana. (17:21)
    54
    Bogdan Radivojević přesto balon získal a poslal jej do prázdné branky! (18:21)
     
    55
    Luka Stepančić si zkoušel otevřít prostor kličkou na střed, svůj pokus však jenom umístil do blokujících hráčů Srbska. (18:21)
     
    55
    Z protiútoku pramení sedmička pro Srbsko, opět na ní půjde Matej Ašanin! (18:21)
     
    55
    Tohle je ale zbytečná chorvatská chyba! Za průtahy při střídání gólmanů dostává lavička dvě minuty a zbytečně tak trenér Cervara oslabuje svůj tým! (19:21)
    55
    Gól ze sedmimetrového hodu vstřelil tým Srbsko (Vanja Ilič).
    (19:21)
    56
    Luka Cindrić to v nejtěžší chvíli útoku urval přes levou spojku rusákem a dává větší klid svému týmu do posledních minut. (19:22)
    57
    Další zákrok Šega, další brejk, ze kterého nyní skóroval David Mandić a teď už je v Grazu úplně rozhodnuto! (19:23)
     
    58
    Zvláště když si připisuje chorvatská jednička v brance další skvělý zákrok proti střele z křídla! (19:23)
    58
    Luka Cindrić z křídla dává razítko na chorvatskou výhru. Zápas se už bude jenom dohrávat, srbský trenér i tak ale ještě bere timeout. (19:24)
    59
    Lazar Kukić se prosazuje dnes počtvrté, žádný větší vliv na zápas už to ale mít vůbec nebude. (20:24)
     
    59
    Prostor dostal v brance i Tibor Ivanišević, který se hned zapsal do kroniky prvním zákrokem proti Matanovićovi! (20:24)
    60
    Bogdan Radivojević z křídla překonal Šega na bližší tyči, do konce zápasu však zbývá jenom nějakých 16 sekund. (21:24)
     
    Konec zápasu. (21:24)
     
    V Grazu se mohutně slaví, Chorvatsko zůstalo po základní skupině neporaženo a přenáší si do čtvrtfinálové skupiny čtyři body! Klíčem k úspěchu bylo jednoznačně nasazení Domagoje Duvnjaka do hry, který na začátku druhé desetiminutovky v poločase dokázal třikrát přerušit srbský útok, z čehož pramenily góly a Srbové upadli do krize, ze které se už nezvedli. Navíc dokázal v klíčových chvílích podržet svůj tým i Marin Šego, který byl navíc vyhlášen mužem zápasu. Srbové však rozhodně nepředvedli špatný výkon, ohromně doplatili právě na chybějící vůdčí osobnost, ta totiž na druhé straně prakticky rozhodla zápas. Konečný výsledek tak zní 21:24.

    Po zápase můžeme vidět přátelské podávání rukou mezi oběma týmy a rozhodčími. Dvojice švédských sudích si taktéž zaslouží pochvalu za odřízený zápas, těžké momenty dokázala vyřešit ke spokojenosti všech.
     
    V aréně ještě budou zřejmě probíhat dlouhé oslavy, já se ale už pro dnešní večer s vámi rozloučím. Přeji vám hladký průběh pracovního týdne a budu se někdy příště těšit u házené napočtenou!
     
    Srbsko – Chorvatsko 21:24 (10:8)
    Nejvíce branek: Radivojević 4/1, Kukić 4/1, Ilič 3/1 – Duvnjak 5, Stepančić 5, Horvat 3/2. Rozhodčí: Kurtagić, Wettervik (oba SWE). Sedmimetrové hody: 4/3 – 2/2. Vyloučení: 4:5. ČK: Pušica (SRB). (22:09:14)

    Tomáš Kalas

    Srbsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    76 B V. Cupara 0/0 0 0
    90 B T. Ivanišević 0/0 0 0
    9 PS N. Crnoglavac 1/0 0 0
    10 PK M. Djukić 1/0 0 0
    19 LK N. Ilić 0/0 1 0
    21 LK V. Ilić 3/1 0 0
    17 SS A. Kolaković 0/0 0 0
    24 SS L. Kukić 4/1 0 0
    33 P M. Marsenić 0/0 0 1
    5 LS I. Mosić 1/0 0 0
    23 P Z. Nikolić 3/0 0 0
    13 P Ž. Pešić 1/0 0 0
    20 LS M. Pušica 2/0 0 3  
    14 PK B. Radivojević 4/1 0 0
    8 LS S. Sretenović 1/0 0 0
    25 PS N. Zelenović 0/0 0 0
    Celkem 21/3 1 0 4 1
    Chorvatsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    60 B M. Ašanin 0/0 0 0
    55 B M. Šego 0/0 0 0
    33 SS L. Cindrić 3/0 0 0
    5 SS D. Duvnjak 5/0 0 0
    13 PK Z. Horvat 3/2 0 1
    6 LS M. Hrstić 0/0 0 0
    18 SS I. Karačić 3/0 0 0
    30 LS M. Mamić 0/0 0 1
    39 LK D. Mandić 3/0 0 1
    3 P M. Marić 0/0 0 0
    36 PK V. Matanović 0/0 0 0
    28 P Ž. Musa 1/0 0   1
    50 LK V. Ravnić 0/0 0 0
    7 PS L. Stepančić 5/0 0 0
    17 LS J. Šarac 0/0 0 0
    53 P M. Šipić 1/0 0 0
    Realizační tým 1 1 0
    Celkem 24/2 0 2 5 0
    Rozhodčí: Kurtagić, Wettervik (oba SWE)
    bahis siteleri