Česko – Slovensko 5:3 (kon.)
konec
Česko
5:3 (3:0, 0:1, 2:2)
Slovensko
Středa 18.03.2020, 10:00 • Ledový palác (Petrohrad) • Mistrovství světa 2000 • Finále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    SLOVENSKÁ CESTA TURNAJEM:

    Úvodní slovenský zápas s Rakouskem se hrál dlouho bez branek. Až ve 47. minutě otevřel skóre Peter Pucher. Pojistku pak přidal těsně před koncem kapitán Miroslav Šatan. Gólman Pavol Rybár, chytající ten rok ve Znojmě, udržel nulu.

    Při povinné výhře nad Italy v poměru 6:2 se našli hned dva dvougóloví střelci. Ano, Miro Šatan a s ním Vlastimil Plavucha. Poslední střetnutí s Finskem dlouho vypadalo na výhru seveřanů, ale minutu před sirénou srovnal Ján Pardavý.

    Pět bodů zajistilo Slovensku první místo ve skupině "B". V osmifinálové vřavě nejprve čelili Norsku, které rozdrtili 9:1. Následně ale přišlo vystřízlivění a porážka s Českou republikou v poměru 2:6.

    Zápas s Kanadou vypadal nadějně. Zvlášť, když těsně po startu závěrečné periody poslal svůj tým potřetí v zápase do vedení Luboš Bartečko. Javorovým listům však stačilo necelých šedesát vteřin na to, aby výsledek otočily.

    Čtvrtfinále přihrálo výběru Jána Filce dalšího zámořského soupeře. Ani rychlý gól Darbyho Hendricksona Slováky nezaskočil. Jen čtyři minuty uběhly ze druhé třetiny a už to bylo 3:1. Na obrat zadělal kdo jiný než kanonýr Šatan, definitivní pojistku přidal Bartečko.

    V brance se proti Američanům objevil poprvé Ján Lašák. Svůj skvělý výkon potvrdil i v duelu s Finskem. V semifnálovém střetnutí povolil severskému protivníkovi pouze jednu branku. Na tu navíc bryskně zareagoval Richard Kapuš, jenž tak otevřel svému celku cestu do finále.
     
    ČESKÁ CESTA TURNAJEM:

    Český národní tým ovládl skupinu "C" suverénním způsobem. V prvním zápase si národní tým poradil s Norskem, které porazil 4:0. Prvním střelcem na turnaji se stal již v osmé minutě Tomáš Vlasák. Brankářská jednička Roman Čechmánek se blýskla hned 34 zákroky.

    Proti houževnatým Japoncům česká výprava získala v každé třetině jednu trefu k dobru. Pod celkový výsledek 6:3 se zapsalo hned šest střelců. V brance se představil Dušan Salfický.

    Čechmánek odpočíval na důležité střetnutí s Kanadou. Bitvu o čelo skupiny tým Josefa Augusty zvládl. Skvěle chytající brankář inkasoval jen z hole Curtise Browna. Nejrychlejší český gól na šampionátu zaznamenal Michal Sýkora, jenž se trefil již v 53. vteřině. Rozhodující zásah si připsal v polovině třetiny Jiří Dopita.

    Národní tým zvládl bravurně základní skupinu a bez ztráty kytičky nastoupil do osmifinálové skupiny.

    Češi do ní skočili náramně, Itálii roznesli 9:2. Jediným dvougólovým střelcem byl velezkušený obránce František Kučera a i v dalším zápase hrál prim dvougólový defenzivní štít. Tentokrát jím byl Fin Petteri Nummelin. Výběr Suomi zvítězil 6:4 a národní tým si připsal první porážku na šampionátu.

    Reprezentace České republiky pak narazila na Slováky. Svého soupeře dokázali porazit 6:2 a znovu se pod každý zásah podepsal jiný hráč. I z osmifinále tedy šli Češi z prvního fleku.

    Na vlastním kluzišti se překvapivě nedařilo Rusku. Velký favorit vypadl již v osmifinále. Sborná porazila pouze Švédsko, prohrála například s Běloruskem či Lotyšskem, které bylo čtvrtfinálovým soupeřem Čechů.

    O osudu střetnutí rozhodla druhá třetina. Na zásah Aleksandrse Niživijse zareagovali Václav Varaďa s Michalem Sýkorou, kteří během minuty vývoj zápasu otočili.

    V semifinále se zopakoval výsledek ze základní části. Češi vyhráli 2:1. Cestu do finále jim otevřel Robert Reichel, který si svůj první gól na turnaji schoval na nejvíc vhodný moment. Javorové listy již na zásah z 52. minuty nezareagovaly a Češi postoupili znovu do finále!
     
    Příjemného dne Vám do vašich domovů přeje Richard Wagner.

    Dnes se společně podíváme na finále Mistrovství světa v ledním hokeji 2000. Na úvod neuškodí malý pohled na to, co tomuto velkému zápasu předcházelo.

    –––

    Uff! Byly to nervy, ale první zlatou medaili máme! Až v prodloužení druhého zápasu rozhodl národní tým o vítězství nad Finskem. Mistrovství světa pro rok 1999 tedy ovládli Češi. Na to je ale potřeba zapomenout!

    Taktovku po Ivanu Hlinkovi převzal jeho dosavadní asistent Josef Augusta, který s družstvem vyrazil za obhajobou mistrovského titulu. Světový šampionát tentokrát hostí Rusko.

    –––

    Rok se s rokem sešel a udatní Češi opět hrají o zlaté medaile! Znovu se nám mohli do cesty za zlatým snem postavit Finové, ale nakonec to bude bitva o mnoho zajímavější.

    O nejcennější kov si to rozdáme s našimi bratry. Po vynikající jízdě pavoukem play-off proti sobě stanou dvě družstva ze středu Evropy.

    ___

    Češi a Slováci. Pro reprezentaci vedenou Jánem Filcem je to první velké finále po vzniku samostatného státu a odměna za postup z nejnižší divize MS v nejrychlejším možném termínu.

    Na straně Slováků bude velký hlad po tom, aby svou skvělou ruskou misi zakončili senzačním zlatem. V cestě jim stojí úřadující světový šampion, který s nimi ještě donedávna nesdílel jen kousek hranice...

    –––

    Zvládnou Češi velkou výzvu a stanou podruhé v řadě na nejvyšším hokejovém stupínku? Na to jsem zvědavý i já sám!
     
    Změny v české sestavě oproti uplynulému roku:

    Na šampionátu v roce 1999 působil z brankářů jen Roman Čechmánek. Ten musel střídat již v 17. minutě úvodního duelu s Rusy. V pozici jedničky turnaj dochytal Milan Hnilička, trojkou byl Martin Prusek. Letos kryjí vsetínskému brankáři číslo jedna záda Dušan Salfický a Vladimír Hudáček.

    Loňské zlato si pamatují defenzivní štíty Františkové Kučera a Kaberle a Ladislav Benýšek. V obraně si svůj debut na seniorském mistrovství světa odbíjí obránce Atlanty Trashers Petr Buzek, po čtyřech letech se do obrany vrátil Michal Sýkora, který se nebojí vystřelit. Po několika ročnících se konečně do finální nominace dostal i Martin Štěpánek z Lukko Rauma a svůj první šampionát si odbíjí také českobudějovický zadák Radek Martínek.

    David Výborný, Tomáš Vlasák a legendární kladenské duo Pavel Patera – Martin Procházka. To je čtveřice útočníků, kteří útočí na druhé zlato v řadě.
    Do národního týmu se vrátil vsetínský kapitán Jiří Dopita, po návratu z NHL do mateřského Litvínova se do sestavy po roční odmlce vrací i Robert "Albi" Reichel.
    Premiérovou účast na mistrovství světa si odbíjí kladenský Jan Tomajko, útočník Ottawy Senators Václav Prospal, z NHL se uvolil i Václav Varaďa oblékající dres Buffala, první výraznou reprezentační událost prožívá také sparťan Michal Broš a dva zlínští odchovanci Petr Čajánek a Martin Špaňhel. Benjamínkem týmu je teprve devatenáctiletý talent Milan Havlát.
     
    Příjemný dobrý den ještě jednou!

    Ledový palác v Petrohradě je připraven na velkou bitvu, kdy se spolu potkají Češi a Slováci, kteří ještě nedávno své hokejové úspěchy sdíleli společně. Všichni jsou napjatí, jak to dopadne.
    Naši "bratia" mají pro tuto předzápasovou atmosféru krásné slovo. Doslova mi po zádech běhají "zimomriavky". Za dvacet minut bude vhozeno úvodní buly!
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čechmánek (Salfický) – Sýkora, Kučera, Štěpánek, Benýšek, Buzek, Martínek – Výborný, Dopita, Tomajko – Prospal, Reichel (C), Vlasák – Varaďa, Patera, Procházka – Havlát, Broš, Čajánek – Špaňhel.
    Trenér: Josef Augusta.

    Slovensko: Lašák (Rybár) – Suchý, Štrbák, Višňovský, Chára, Podhradský, Droppa, Jasečko, Sekeráš – Šatan (C), Handzuš, Bartečko – Plavucha, Kapuš, Vaic – Pardavý, Hurtaj, Hlinka – Pucher, Hreus, Bartoš.
    Trenér: Ján Filc.

    Rozhodčí: Acheson – Carpentier (oba Kanada), Costello (USA)..
     
    Utkání bude řídit velmi zkušený Kanaďan Kevin Acheson, jemuž bude na čáře pomáhat krajan Serge Carpentier a John Costello ze Spojených států amerických.
     
    Hráči již najeli na hrací plochu a se sudími se pozdravili oba kapitáni. Robert Reichel z České republiky a Miroslav Šatan ze Slovenska.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Úvodní buly bylo vhozeno a úspěšnější byl Slovák Michal Handzuš, který hned nahodil do útočného pásma. Roman Čechmánek tak hned mohl osvědčit svou práci s holí.
     
    01:10
    Kapitán Robert Reichel se dostal do útočného pásma, ale chybělo mu více prostoru k zakončení, svou střelu otřel jen o brusle bránícího hráče. Neprosadil se následně ani Tomáš Vlasák. Na ledě zůstal ležet Robert Reichel, ale zvedl se a odjíždí na střídačku.
     
    01:41
    Roman Čechmánek zariskoval u mantinelu, Ján Pardavý posléze dostal nabito před branku, ale netrefil se mezi tři tyče. Následně na brankovišti zakončoval Lubomír Hurtaj, ale jeho parádně vyčapal náš fantom v betonech!
    01:41 Skvělý Čechmánek vychytal Pardavého i Hurtaje
     
    01:41
    Následně fauloval Petr Buzek (CZE), který dostává trest za krosček a poprvé tak okusí český tým sílu nejlepší přesilovky na turnaji.
     
    02:41
    Bravo! Češi třikrát vyhodili a zatím zodpovědně brání elitní formaci Slováků. Ti se neprosadili ani po nahození, které Čechmánek sklepl k bekům.
     
    03:41
    Tak to má být, tak se brání oslabení! Češi Slováky téměř k ničemu nepustili. V nejvážnější šanci se objevil Plavucha, ale jeho propagační nahozená nemělo velkého účinku.
     
    04:02
    Jiří Dopita poprvé prozkoušel mladičkého Jána Lašáka, ten jeho nahození vyklepal z rukavice a hraje se dál.
     
    04:52
    Teď se mnozí čeští fandové opotili, Radoslav Suchý nahodil touš na branku a v nastalém zmatku neměl Čechmánek přehled o puku, obrana Čechů vše zvládla.
     
    05:30
    Miro Šatan ve velké příležitosti, jeho šance ale nevyšla. Pokus odrazil bránící Buzek. Slovensko je zatím výrazně aktivnější.
     
    Nejrychlejší český gól na turnaji vstřelil v zápase základní skupiny s Kanadou Michal Sýkora. Gólmana José Theodora překonal již po 53 vteřinách! Hned následujícím duelu s Itálii se prosadil Václav Prospal v čase 1:38.
     
    05:42
    Pavel Patera se dostal s Václavem Varaďou do útočného pásma, ale Lubomír Vaic svou defenzivní roli zvládl.
     
    06:04
    Česko právě vstřelilo branku!
    Otevíráme střelecký účet! Rychlý brejk, pár nahrávek a především přesná střela od mantinelu v podání ostrostřelce MICHALA SÝKORY! Pátý zásah nejproduktivnějšího obránce světového šampionátu posouvá Čechy do vedení. Brankář Ján Lašák čelil vůbec prvnímu pokusu výběru Josefa Augusty, střela na bližší tyč mu prošla teploměrem. Asistence: Martin Procházka a Václav Varaďa.
    06:04 SÝKORA - 1:0
     
    07:03
    Petr Buzek vypálil od modré čáry a před brankou ještě číhal Jirka Dopita. Gólman Ján Lašák v těžké pozici zasáhl a vleže pak jen sledoval dění. Naštěstí pro něj tam byl připravený obránce.
     
    07:25
    Petr Buzek (CZE) sroloval soupeře a Češi dávají Slovákům další početní převahu. Dvě minuty za hrubost.
     
    07:55
    Ouuu! Miro Šatan stál úplně volný na brankovišti a přiklepnutí zpoza branky od Michala Handzuše trefil tak, že touš proklouzl kolem betonů Romana Čechmánka a proskočila jen těsně kolem tyče.
    07:55 Šatan z úhlu netrefil přesně
     
    08:35
    Nejprve Lubomír Vaic v zajímavé pozici pálil mimo, ale záhy se hnal úplně sám na Jána Lašáka Martin Procházka, přihákoval jej Plavucha, český forvard posléze nastřelil jen gólmana. Kanadský soudce nechal píšťalku v kapsičce.
    08:35 Únik Procházky likviduje Lašák
     
    09:34
    Česko právě vstřelilo branku!
    Ján Lašák podruhé kapituluje! Petr Buzek číhal na návrat z trestné lavice a zapojil se přesně včas! Naskočil na led, sebral kotouč a předal jej TOMÁŠI VLASÁKOVI, který se prošil obranou Slovenska jako nit a nakonec ušil i bravurní kličku! Češi vedou dva k nule! Asistence: Petr Buzek.
    09:34 VLASÁK - 2:0
     
    10:02
    Ladislav Benýšek dokázal zblokovat střelu od modré čáry, následně se do blízkosti branky dostal Peter Bartoš, ale Čechmánek jeho pokus zlikvidoval s naprostým klidem.
     
    10:59
    Jiří Dopita se proklestil před branku a vyslal na Jána Lašáka teprve čtvrtý pokus v úvodní části. Slovenský brankář si ale na tento pokus počíhal jako kočka na myš.
     
    11:21
    Roman Čechmánek znovu jistým zákrokem likviduje pokus z levého kruhu. Nemít helmu, jistě bychom na jeho obličeji neviděli jediné hnutí brvou, s jakým klidem dnes a na celém turnaji chytá.
     
    12:03
    Chyba v rozehrávce Slováků a kapitán Robert Reichel měl velkou šanci! Jeho pokus ale minul branku. To je trestuhodné, Albi!
     
    12:25
    Česko právě vstřelilo branku!
    MARTIN PROCHÁZKA stál na brankovišti v ideální pozici a po spolupráci Roberta Reichela s Tomášem Vlasákem obdržel český sniper přihrávku, kterou nemohl neproměnit. Parádně zvedl kotouč nad padajícího Lasáka. Asistence: Robert Reichel a Tomáš Vlasák.
    12:25 PROCHÁZKA - 3:0
     
    13:17
    První trest pro Petra Čajánka (CZE) na turnaji. Dvě minuty za držení. Na góly a vyloučení je tedy na české straně srovnáno.
     
    13:52
    Bude se pokračovat ve čtyřech! Češi vyhodili kotouč a po opětovném návratu do pásma krosčekoval Dopitu Lubomír Višňovský (SVK).
     
    14:10
    Hattrick! Miroslav Hlinka se jako tygr prodral mezi české hráče a Petr Buzek (CZE) jej fauloval. Potřetí v této periodě míří na lavičku hříšníků, Slovensko hraje ve čtyřech proti třem.
     
    14:25
    Parádní napadání na modré čáře! Češi dostali kotouč přes modrou čáru.
     
    14:45
    Čechmánek holí sklepl touš mířící na brankoviště a Michal Sýkora ukázal i defenzivní zdatnost, pověstné početní převahy Slovenska zatím tolik úspěšné nejsou.
     
    15:30
    Síly jsou srovnány, Čajánek poprvé na turnaji opustil trestnou lavici. Slovenský pokus o obléhání branky byl uťat odpalem do středního pásma.
     
    16:14
    Buzek je na ledové ploše, v závěru zkrácené přesilovky střílel Ján Pardavý, ale Roman Čechmánek se nenechal zaskočit.
     
    16:44
    Peter Bartoš zkusil stáhnout vysoce nelichotivé skóre. Jeho pokus však cíl nenašel. Český tým zatím skvěle zvládá oslabení a také se mu daří v útočné fázi. Co víc si ve finále přát.
     
    17:00
    Kanadský arbitr má oči všude. Postihl i faul Lubomíra Sekeráše (SVK), který už si hoví na trestné lavici. Trest v délce trvání dvou minut mu byl vyměřen za přečin podražení.
     
    17:27
    Slovensko zvládá hru bez jednoho muže zatím dobře, vyhodilo kotouč a zamezilo Výbornému v prosazení se v útočném pásmu.
     
    18:00
    Obrovitý Zdeno Chára nejprve zastavil jednoho z Čechů, následně Buzkovu střelu obětavě odrazil do středního pásma Michal Hlinka!
     
    18:28
    Václav Prospal najel na pravý kruh, leč jeho pokus zaplul jen do připravené lapačky slovenského obrněného objevu.
     
    19:02
    Sekeráš skáče na ledovou plochu, v závěru přesilovky měli Češi zajímavou pozici u branky po spolupráci Patery se Sýkorou, ale neprosadili se. Ono je to možná dobře, čtyřgólový náskok by mohl donutit Slovensko k podcenění zbytku duelu.
     
    19:55
    Zbytek třetiny hájí Češi s toušem na holi, zdá se, že po prvé třetině si odnese reprezentace pod vedením Josefa Augusty pohodlný náskok.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Prvá třetina jest minulostí a český tým udělal důležitý krok k zisku druhého titulu mistra světa v řadě. Pop první části vede již tři k nule a má udělaný solidní základ na velmi chutný pokrm. Slovensko se ale bude rozhodně ve druhé části snažit tyto základy podlomit a pokusí se zcela jistě o zvrat!

    Střely na branku:

    Česko: 7
    Slovensko: 10

    Pokračujeme zhruba za osm minut!
     
    Druhá třetina je na spadnutí! Jdeme na to!
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:43
    Lubomír Sekeráš, který hraje ve finále i přes prodělaný otřes mozku, se posunul do první lajny a hned úřadoval. Následně neprošel na druhé straně kanonýr Šatan.
     
    21:25
    Roman Čechmánek se vydal až na kruh, skočil pod nohy Miroslavu Hlinkovi a donutil diváky k potlesku. Bravo, Romane!
    21:25 Čechmánek neortodoxním zákrokem obral o puk Hlinku
     
    22:19
    Z české strany sledujeme znovu rozvážnější úvod. Václav Varaďa vyšťoural puk u mantinelu, nabil na střed Michalu Brošovi, avšak jeho zakončení secvakl na hrudi druhý nejmladší člen slovenského výběru. Správně, je to Ján Lašák. Mladší, zhruba o půl roku, je jen obránce Peter Podhradský.
     
    Hned pět účastníků finále bylo zařazeno v šestičlenném „All Stars” týmu. Jediným nefinálovým hráčem byl finský obránce Petteri Nummelin, jenž byl také vyhlášen nejlepším bekem turnaje. Jediným Slovákem v nejlepší šestici byl ostrostřelec Miroslav Šatan, který tak dostal ocenění pro nejlepšího útočníka mistrovství. Brankářem turnaje byl zcela po zásluze jmenován Roman Čechmánek. V All Stars jej doprovodil ještě obránce Michal Sýkora a útočníci Jiří Dopita a Tomáš Vlasák.
     
    23:40
    Rado Suchý vypálil od modré, Čechmánek měl zabetonovaný výhled, avšak i přes tuto zeď instinktivně poznal, kudy pojede kotouč, zaklekl a připsal si úspěšný zákrok. Češi následně vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    23:53
    Lubomír Višňovský hned po buly vypálil, jeho zakončení ale zmařil maskovaný muž české reprezentace. Touš odrazil přímo k Benýškově holi, hra se tedy uklidní.
     
    24:50
    Slovenský útok skončil jen odpískaným ofsajdem. Vhazovat se bude ve středním pásmu. Češi stále stráží tříbrankové vedení.
     
    25:23
    Michal Sýkora nahodil touš ze středního pásma. Rutinní zákrok pro Jána Lašáka, který si tak napravuje z úvodní části pošramocené statistiky.
     
    25:52
    Na dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí je vyloučen František Kučera (CZE). Otáčel se na kruhu a nešikovně zachytil soupeře za helmu. Popáté čelí český tým slovenské přesilovce.
     
    26:14
    Nejprve kotouč mimo hrací plochu, následně pálil Lubomír Višňovský. Řízná střela ale zaplula jen do ochranné sítě.
     
    26:25
    První zákrok také pro Pavola Rybára, který zachytil do výstroje puk, jenž po odpalu z obranného pásma mířil na slovenskou střídačku.
     
    26:53
    Lubomír Sekeráš napřáhl na modré čáře. Do mocného pokusu ale vnořil svou výstroj Roman Čechmánek, jenž jeho dělovku odpálil do sítě nad klecí.
     
    27:01
    Výborný David Výborný, který odpálil puk do hájemství Jána Lašáka.
     
    27:43
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Máme sníženo a poprvé se uplatnila smrtící slovenská přesilovka! MARTIN ŠTRBÁK dostal last minute letenku na šampionát a nyní možná zadělal na důležitý obrat. Ve svém třetím zápase na turnaji vypálil od modré a Roman Čechmánek poprvé vylovil touš ze sítě. Český gólman předtím zneškodnil šanci Suchého a na odražený kotouč už se nestihl zorientovat. Asistence: Radoslav Suchý a Peter Pucher.
    27:43 ŠTRBÁK - 3:1
     
    Jediným hráčem, který dokázal vstřelit Čechům dva góly, byl finský bek Petteri Nummelin. Reprezentace Finska byla také jediným celkem, který dokázal vsítit Čechům víc jak tři branky a výběr „Suomi” rovněž jako jediný dokázal tým Josefa Augusty porazit.
     
    28:40
    Obě dvě mužstva se nyní potkala s defenzivou svého protivníka, na modré čáře došlo k několika úspěšným obranným zákrokům.
     
    29:01
    Ján Lašák si pohlídal zakončení od levého mantinelu. Střela Radka Martínka se schovala do lapačky slovenského muže s maskou.
     
    29:32
    Zajímavá pozice na levém kruhu, české zakončení ale znovu zneškodnil skvělou kariéru rozjíždějící Ján Lašák. Následně stál v šanci před brankou Tomáš Vlasák, jenž však zblízka trefil jen gólmanův beton.
    29:32 Reichel vybídl Vlasáka, toho vychytal Lašák
     
    30:07
    Dvě minuty za podražení inkasuje gólman Slovenska Ján Lašák (SVK), trest za nesportovní chování nemine ani Václava Varaďu (CZE), který si dovolil protestovat.
     
    31:01
    Michal Sýkora (CZE) nyní dvakrát v řadě fauloval. Krosček na Mira Šatana na modré čáře byl už zbytečným počinem, a tak jsou z toho čtyři minuty pro českého hráče. Protestoval ještě Petr Buzek (CZE), který inkasuje osobní trest za nesportovní chování. Kritická chvíle, Češi budou hrát zhruba pět minut v oslabení!
     
    31:01
    Miroslav Šatan nebyl jen nejlepším útočníkem turnaje. Slovenský fantom zaznamenal deset branek a byl v této disciplíně suverénně nejlepší. Druhé místo za kapitánem týmu Jána Filce drželi s „pouhými” pěti zásahy obránce Michal Sýkora a kanadský forvard Todd Bertuzzi.
     
    31:25
    Výborně, Romane! Rána Miroslava Šatana z pravého kruhu završila slovenskou kombinaci. Český gólman se ale nenechal zaskočit, přesně se přemístil a kotouč udržel na hrudi!
    31:25 Opět skvělý Čechmánek lapil pokus Šatana
     
    31:44
    Jiří Dopita zvládl osobní souboj a dokonce vyhazuje.
     
    32:01
    Češi znovu vyexpedovali touš do středního pásma, puk brnkl o střídačku Slovenska. Za šest vteřin se vrátí Varaďa a Bartoš odpykávající trest za Lašáka.
     
    32:25
    Nahození od modré čáry od Michala Handzuše si Roman Čechmánek pohlídal, jeho zakončení si sklepl a následně pokryl pod lapačkou.
     
    32:30
    Stále hraje český tým v oslabení, i když už jen čtyři proti pěti. Střela Lubomíra Bartečka vystrašila Romana Čechmánka, ale ten odolává.
     
    32:36
    Lubomír Sekeráš střílel z vrcholu pravého kruhu, jeho zakončení si pohlídal Roman Čechmánek, kterému již někteří fanoušci začínají v Petrohradě stavět sochu.
     
    33:06
    Národní tým České republiky přežil první Sýkorův dvouminutový trest, další začala časomíra okamžitě odpočítávat. Češi dostali puk do středního pásma.
     
    33:37
    Rána z pravého kruhu a znovu se do ní jako tank proti zdi vrhl Roman Čechmánek. Češi následně vyhazují a trenéři na slovenské střídačce zvedají hlas.
     
    34:20
    Richard Kapuš pálil z levého kruhu, do pokusu se vrhl Martin Štěpánek, který předvedl vynikající obranný zákrok, puk zpod něj chtěl vyšťourat Zdeno Chára. Český hráč nepovolil ani o píď.
     
    34:35
    Miroslav Šatan vysunul Lubomíra Bartečka a ten se ocitl v obrovské šanci! Zcela sám se ale před Romanem Čechmánkem neprosadil, ten předvedl další exkluzivní zákrok! Jeho trik s nataženou holí znovu slaví úspěch!
    34:35 Čechmánek znemožnil Bartečkovi zakončení
     
    35:10
    Další zákrok obrněného českého fantoma po ráně z pravého kruhu. Český tým ubránil tři přesilovky v řadě. Slovensko z náporu nevytěžilo nic. Brankář Ján Lašák by za aktuální průběh druhé třetiny stihl přečíst dvacet stránek z básnických sbírek Jiřího Wolkera.
     
    36:11
    Ivan Droppa to zkusil od modré, ale lapačka Romana Čechmánka byla opět na místě. Jestli si někdo zatím zaslouží absolutorium, je to právě český brankář.
     
    37:05
    Češi ustáli další atak svého soupeře a po rychlém brejku vypálil Robert Reichel, avšak jeho zakončení šlo mimo.
     
    37:45
    Bartoš hledal Vlastimila Plavuchu, ale ten byl v tísni a nedokázal trefit puk, který skákal brankovištěm jako žabka kolem studánky.
     
    38:05
    Další nahození Ivana Droppy, lapačka Romana Čechmánka znovu proletěla vzduchem a fanoušci jsou opět ve varu.
     
    Jediným hráčem v českých řadách, který dokázal na tomto turnaji vstřelit dva góly v jednom zápase, byl obránce František Kučera. V té době dvaatřicetiletý kapitán extraligové Sparty Praha se dvakrát trefil do sítě Itálie.
     
    38:38
    Radek Martínek (CZE) se podepisuje pod další český faul. Havlíčkobrodský odchovanec usedá na trestnou lavici, vedle něj sedí rodák z nedaleké Jihlavy Petr Buzek, kterému vyprší desetiminutový trest minutu po začátku třetí periody.
     
    39:05
    Češi vyhazují a do poslední minuty prostředního dějství vstupují stále s dvougólovým náskokem.
     
    39:28
    Miro Šatan se bil u branky jako lev, ale neodkázal se dostat k zakončení.
     
    39:55
    Lubomír Sekeráš vypálil od modré, ale jeho zakončení Češi dokázali odrazit. Puk je ve středním pásmu a prostřední část končí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Slovensku se ve druhé třetině povedlo český náskok snížit, a to v přesilové hře. Češi ale přestáli dlouhé, téměř pětiminutové oslabení a na branku svého soupeře vystřelili všeho všudy čtyřikrát. To Roman Čechmánek musel předvést hned několik důležitých zákroků.

    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Česko: 4 (11)
    Slovensko: 12 (22)

    Jakou zápletku přinese třetí třetina? To uvidíme zhruba za deset minut!
     
    Je před námi velký vrchol! Třetí třetina zápasu mezi Českem, které vede o dva góly, a Slovenskem, které mělo velkou převahu. Jak to dopadne? To je otázka, která se vkrádá do mysli nám všem.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:41
    Český tým zvládl zbytek oslabení výborně, povedlo se mu udržet Slováky mimo střelecké pozice. Martínek skáče na led a oba týmy jsou v pěti.
     
    41:24
    Vlastimil Plavucha táhl rychlý kontr, ale jeho zakončení si pohlídal z trestné se vrátivší Radek Martínek. Bek Českých Budějovic ho dobře vybruslil.
     
    42:30
    Češi vyhlížejí návrat Petra Buzka na led. Ten se může vrátit při přerušení hry. Oba celky si nyní posílají navštívenky, ale střeleckého vyznění jsme se zatím nedočkali.
     
    43:00
    Icing pouští Petra Buzka na ledovou plochu. Čeští obránci jsou nyní vyždímaní jako tričko po maratonském běhu, Buzek je tedy vítanou posilou, trenérský tandem Augusta – Martinec tak může zkompletovat opět tři obranné dvojice.
     
    43:35
    Česko právě vstřelilo branku!
    První střela ve třetí třetině končí za zády Jána Lašáka! Jiří Dopita ukázal, proč je nejlepším nahrávačem na turnaji. Jeho přesný pas skončil na holi JANA TOMAJKA, který si připisuje první zásah na turnaji. Velmi důležitá pojistka od vsetínského hokejisty! Tohle už by mohli Češi udržet, že jo!? Asistence: Jiří Dopita a David Výborný.
    43:35 TOMAJKO - 4:1
     
    44:29
    Roman Čechmánek znovu pod palbou! Slovenské snažení ale znovu mačká jako papír s tajnou zprávou český gólman. Jednoznačně hrdina zápasu.
     
    Roman Čechmánek vynechal jediný zápas. Bylo to hned druhé klání na šampionátu. Zápas proti Japonsku odchytal Dušan Salfický, třetí brankář Vladimír Hudáček do hry nezasáhl. Sám Čechmánek chytá finále poprvé. I když má zlato z Nagana 1998 či Vídně 1995, pokaždé byl pouze v pozici náhradníka. Šampionát v roce 1999 začal jako jednička, ale už v první třetině zápasu s Ruskem jej střídal Milan Hnilička, který poté dovedl tým k prvenství.
     
    45:28
    Další vyloučení Jána Lašáka (SVK), Jiří Dopita spíše zakopl o jeho hůl, i tak ale slovenská opora inkasuje další trest. Tentokrát za sekání.
     
    46:03
    Slovensku se povedlo vyhodit a nyní i drží Čechy v jejich vlastním obranném pásmu. Parádní práce od svěřenců Jána Filca!
     
    46:50
    Češi se dostali do útočného pásma, ale Radek Martínek při kombinaci s Vlasákem zapomněl hlídat modrou čáru a sám se vystavil do offsidu.
     
    47:10
    Další vyhození reprezentace, jejíž dresy zdobí znak, jemuž dominuje dvouramenný kříž.
     
    47:33
    Další nevyužitá početní převaha na straně Čechů je následována icingem, buly proběhne před betony Romana Čechmánka.
     
    47:50
    Václav Varaďa nabral puk na hůl a odpálil jej bez rozpaků přes všechny čáry. Další uvolnění, které není povoleno.
     
    47:58
    Dloubáček od modré čáry si Roman Čechmánek pohlídal. Následně na něj ještě dorážel Peter Pucher, ale kotouč zůstal v jeho lapačce doslova uvězněn.
     
    48:05
    Miroslav Šatan vyslal ostrou ránu, ale na Čechmánka si nepřišel. V další šanci byl Lubo Sekeráš, ale český gólman vytáhl další fantastický zákrok lapačkou! Magnificentní výkon!
    48:05 Čechmánek dál čaruje
     
    Tragicky zesnulý Miroslav Hlinka navlékl dres obou samostatných reprezentací. V sezóně 1998-99 naskočil do devíti duelů v dresu České republiky a zahrál si i proti Slovensku, do jehož dresu se převlékl hned následující rok a s nímž slavil v roce 2002 zisk vůbec prvního slovenského titulu mistra světa.
     
    49:20
    Češi přestáli další atak slovenské ekipy a dostali se do útočného pásma, kotouč však zmizel pod změtí bruslí na zadním mantinelu. Z této tahanice vyšli lépe Slováci.
     
    50:04
    Ján Pardavý, toho času stejně jako Roman Čechmánek hráč Vsetína, se dostal do nájezdu po pravé straně. Úspěšnější z Valachů byl ten český, který si utemoval mezírku mezi betony.
    50:04 Pardavý ímířil dobře mezi nohy, Čechmánek byl pozorný


     
    50:33
    Dvěma minutami za sekání je oceněn zatím jediný střelec Slovenska Martin Štrbák (SVK). Bek litvínovské Chezy dává Čechům další jednomužnou výhodu.
     
    51:30
    Ale ne, kluci. Tahat to po manťáku nemá cenu. Zaslouženým trestem budiž vyhození v podání Miroslava Šatana. Polehčující okolností budiž aktuální stav, Češi stále vedou poměrem čtyř branek ku jedné.
     
    51:54
    Pokus ze středu útočného pásma nevyšel, následuje další slovenské osvobození se.
     
    52:33
    Zdeno Chára vyhodil puk z obranného pásma a jeho tým je kompletní. Krátce předtím uskočil na kruhu kotouč od hokejky Tomášovi Vlasákovi.
     
    53:10
    Václav Varaďa se dostal do blízkosti Jána Lašáka, ale ve velkém úhlu nedokázal propasírovat touš do sítě. Navíc jej dobře bránil Ivan Droppa.
    53:10 Varaďa se dostal až příliš blízko k Lašákovi
     
    53:42
    Roman Čechmánek se nenechal překvapit Lubomírem Bartečkem a znovu zastavil kus černé gumy, který směřoval na jeho klec.
     
    Jánu Pardavému se průběhu turnaje narodila dcera. Z Petrohradu se tedy vládním speciálem nevrátil jen jako jeden z nových slovenských národních hrdinů, ale i jako novopečený otec. Pardavý byl navíc se sedmi body druhým neproduktivnějším Slovákem v turnaji.
     
    54:43
    Václav Prospal se dostal do útočného pásma, ale svým backhandem minul pravou tyč Lašákovy branky. Češi nyní spíše sbírají čas a do útoku se příliš neženou.
     
    55:22
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Ještě vloni bojoval o dres národního týmu České republiky, nyní zadělává na drama ve svém rodném dresu! MIROSLAV HLINKA se zorientoval před brankou a z otočky překonal českého muže s maskou. Ocenit musíme i práci Lubomíra Višňovského, který vyjel zpoza branky a udělal svou nahrávkou obrovský zmatek. Bez asistence.
    55:22 HLINKA - 4:2
     
    55:45
    Český tým nyní riskuje! Peter Pucher číhal na přihrávku, ale národní tým zvládl tento atak uhájit.
     
    56:19
    Ladislav Benýšek dostal nabito na vrchol levého kruhu. Proti jeho dělovce se ale parádně přesunul teprve jedenadvacetiletý slovenský benjamínek Ján Lašák!
    56:19 Proti Benýškovi vytáhl Lašák svou lapačku
     
    56:40
    Další hazard na brankovišti českého týmu! Roman Čechmánek musel rychle lapačkou zakrýt puk, jenž mířil k Miroslavu Šatanovi.
     
    56:48
    Slovensko se nevzdává, ránu od modré čáry vyslal Ivan Droppa a Roman Čechmánek musel znovu nastavit svou výstroj.
     
    57:22
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tak pozor, přátelé! Z vyhraného zápasu je ještě drama jako hrom! Michal Handzuš fantasticky vyjel zpoza klece a poslal puk napříč brankovištěm. Tam byl jeho týmový kolega ze St. Louis Lubomír Bartečko, který kotouč tečoval za sebe, kde stál MIROSLAV ŠATAN, jehož ránu neměl Čechmánek šanci zastavit. Elitní slovenský střelec si připisuje jubilejní DESÁTÝ GÓL na turnaji. Asistence: Lubomír Bartečko a Michal Handzuš.

    Josef Augusta si vybírá time-out.
    57:22 ŠATAN - 4:3
     
    58:12
    Češi zvládli další atak a Michalu Sýkorovi se dokonce povedlo vyhodit. Michalu Sýkorovi se povedlo to udělat tak, že z toho nebyl icing.
     
    58:31
    Roooman Čechmááánek! Další vynikající počin českého gólmana, který zastavil šanci Zdena Cháry, který dnes 18. března slaví narozeniny. Urostlý slovenský bek měl na holi vyrovnání. V následujícím zmatku se Čechům povedlo udržet puk před brankovou čarou. Nervy tečou snad všem v Ledovém paláci v Petrohradě!
    58:31 Fantastický Čechmánek udržel puk před brankovou čarou
     
    58:37
    Ivan Droppa znovu pálil ostře od modré, jeho pokus byl tečovaný a Roman Čechmánek vytasil bleskovou vyrážečku. Bartečko následně naboural do českého obrněného hrdiny a vhazovat se bude ve středním pásmu...
     
    58:37
    Ján Filc si bere time-out, jeho tým má obrovskou šanci na to, aby dokonal fantastický comeback!
     
    58:58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je zřejmě rozhodnuto! Václav Prospal předvedl bryskní útok. Nejprve dosprintoval do rohu pásma, všiml si najíždějícího kapitána ROBERTA REICHELA, který si před Jánem Lašákem věděl rady! Albi otevřel cestu za dalším zlatým triumfem! Asistence: Václav Prospal a Michal Sýkora.
    58:58 REICHEL - 5:3
     
    Robert Reichel vstřelil na turnaji „jen” dva góly. Oba byly ale velmi důležité. Tím prvním rozhodl semifinálové klání s Kanadou, tím druhým pojistil výsledek finálového duelu se Slovenskem.
     
    59:28
    ještě jeden atak slovenského národního končí sevřením puku. Zároveň s tím ale Michala Handzuše skvěle vychytal český fantom mezi tyčemi.
     
    59:35
    Václav Prospal sebral kotouč ve středním pásmu a v klidu posunul puk za branku Jána Lašáka.
     
    59:50
    Hrdina a nejlepší brankář turnaje Roman Čechmánek rozehrává k Michalu Sýkorovi. Už se nic nestane. Jsme mistři světa!
    Česi obhajují titul z roku 1999 a jsou opět mistry světa!
     
    Konec zápasu.
     
    Česká republika poprvé v historii obhajuje zisk zlaté medaile na mistrovství světa v ledním hokeji!
     
    Nejlepší hráči finálového zápasu:

    Česko: Jiří Dopita (0+1)
    Slovensko: Luboš Bartečko (0+1)


    Střely na branku:

    Česko: 15 (úspěšnost střelby 33,3 %!)
    Slovensko: 33 (úspěšnost střelby 9,1 %).
     
    Je to tam! Češi předvedli taktiku "povolit a přitáhnout". Svého soupeře si nechali dojít až do úplného kontaktu. V nejdůležitější moment ale udeřil kapitán Robert Reichel, který vyslal Čechy k dalšímu mistrovskému titulu!
     
    Robert Reichel přebírá trofej pro mistry světa!
    Robert Reichel přebírá trofej pro mistry světa!
     
    Za svou tvrdou práci si zasloužil branku i Jan Tomajko. Tvrdě dřel, odváděl černou práci a nakonec... jeho gól byl rozhodující!
     
    S trofejí se pomazlil i Martin Havlát. Nejmladší člen českého národního týmu už slavil na začátku ledna ve Švédsku zisk zlatých medailí na mistrovství světa juniorů, nyní přidal i triumf seniorský.
     
    Roman Čechmánek zcela po zásluze přebírá ocenění pro nejlepšího brankáře turnaje a krátce po něm si pro ocenění míří i Miroslav Šatan, který byl vyhlášen nejlepším útočníkem. Mezi obránci zvítězil Petteri Nummelin.
     
    Nejužitečnějším hráčem turnaje byl vyhlášen Martin Procházka!
     
    Tři nejlepší slovenští hráči:

    Zdeno Chára
    Miroslav Šatan
    Michal Handzuš
     
    Tři nejlepší čeští hráči:

    Roman Čechmánek
    František Kučera
    Jiří Dopita
     
    Oficiální ceremonie máme za sebou. Nyní si běžme společně užít oslavy, načněme doma šampaňské a slavme!

    Je co, podruhé v řadě se český tým stává mistrem světa v ledním hokeji! Slováci zase získávají své první samostatné medaile ze šampionátu v nejvyšší divizi.
     
    Z komentátorského stanoviště se s Vámi loučí Richard Wagner. Tak zase za rok, tentokrát z Německa! (13:00:27)

    Richard Wagner

    Branky a nahrávky: 7. Sýkora (Procházka, Varaďa), 10. Vlasák (Buzek), 13. Procházka (Reichel, Vlasák), 44. Tomajko (Dopita, Výborný), 59. Reichel (Prospal, Sýkora) – 28. Štrbák (Suchý, Pucher), 56. Hlinka, 58. Šatan (Bartečko, Handzuš)


    Česko: Čechmánek (Salfický) – Sýkora, Kučera, Štěpánek, Benýšek, Buzek, Martínek – Výborný, Dopita, Tomajko – Prospal, Reichel (C), Vlasák – Varaďa, Patera, Procházka – Havlát, Broš, Čajánek – Špaňhel.
    Trenér: Josef Augusta.

    Slovensko: Lašák (Rybár) – Suchý, Štrbák, Višňovský, Chára, Podhradský, Droppa, Jasečko, Sekeráš – Šatan (C), Handzuš, Bartečko – Plavucha, Kapuš, Vaic – Pardavý, Hurtaj, Hlinka – Pucher, Hreus, Bartoš.
    Trenér: Ján Filc.

    Rozhodčí: Acheson – Carpentier (oba Kanada), Costello (USA).
    bahis siteleri