Kasımpaşa – Sivasspor 0:0 (kon.) | Galatasaray – Trabzonspor 1:3 (kon.) | Konyaspor – Rizespor 1:0 (kon.)
konec
Galatasaray Istanbul
1:3 (0:1)
Trabzonspor AŞ
Neděle 05.07.2020, 20:00 • Venue Türk Telekom Stadyumu, Istanbul • Turecká Superliga • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání turecké ligy mezi Galatasaray Istanbul a Trabzonspor AS. Výkop je stanoven na 20 hodin.
     
    Dnes se společně zaměříme na šlágr třicátého kola nejvyšší turecké soutěže. V den, kdy se s kariérou loučí v Istanbulu populární Milan Baroš, odehraje čtvrtý Galatasaray duel s druhým Trabzonsporem. Na svého dnešního soupeře ztrácí Galatasaray už šest bodů. Dnes ale může předskočit třetí Sivasspor. V posledním kole remizoval Galatasaray 1:1 na půdě Basaksehiru, zatímco Trabzonspor bral bod za remízu Ankaragucu.
     
    Vzájemný duel

    V podzimním vzájemném duelu se zrodila remíza 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Galatasaray Istanbul: Kocuk – Mariano, Donk, Marcão Teixeira, Saracchi – Seri – Fígúlí, Bilhanda, Ö. Bayram, Antalyalı – Akbaba.
    Náhradníci: Balaban – Durmaz, Linnes, Özbayraklı, E. Bayram, Sekidika, Inan, Akgün, Çalık.

    Trabzonspor AŞ: Çakır – Çörekçi, Türkmen, M. da Costa, Novák – B. Ndiaye, Parmak – J. Sosa, Ömür, Ekuban – Sörloth.
    Náhradníci: Kardeşler – A. Nwakaeme, Manoel, Asan, Kilinc, Erdogan, Basaçikoglu, Campi, Dursun, Guilherme.

    Rozhodčí: Çakιr – Duran, Ongun.
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Galatasaray oblékne červenožluté dresy, zatímco hosté zvolili modročervenou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Galatasaray obstaral výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Domácí celek se ihned vydal do útoku, jenže nákop na levou stranu ukořištil pozorný Caleb Ekuban.
     
    2
    Kamil Çörekçi se dral z levé strany do pokutového území, jenže při zpracování si pomohl rukou, což neuniklo zraku hlavního rozhodčího.
     
    3
    José Ernesto Sosa dostal přihrávku do blízkosti pokutového území, efektně si přehodil míč na pravačku, nicméně jeho zakončení prolétlo kolem vzdálenější tyčky.
     
    4
    Júnis Bilhanda vystihl kombinaci Trabzonsporu na polovině hrací plochy. Domácí fotbalista poté rozehrál na levou stranu, jenže nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    5
    Marcão Teixeira diriguje rozehrávku domácího Galatasaraye na vlastní polovině. Domácím fotbalistům nyní schází lepší pohyb. Trabzonspor vykrývá volné prostory.
     
    6
    Galatasaray kombinuje na pravé straně, nicméně domácímu celku se nedaří dostat se vpřed. Trabzonspor skvěle napadá a domácí rozehrávku brzdí nepřesnosti.
     
    7
    Hosté zahodili první obrovskou šanci! Caleb Ekuban se zjevil u odraženého míče a zvolil technický obstřel na zadní tyč, jenže jeho pokus těsně minul branku!
    7. Ekubanova úvodní možnost
     
    8
    Filip Novák podpořil útok Trabzonsporu po levém křídle. Český reprezentant odcentroval na malé vápno, jenže nikdo ze spoluhráčů se do zakončení nedostal.
     
    9
    Domácí brankář se musel rovněž zapojit do kombinace Galatasaraye. Domácí celek nyní uklidňuje hru postupnou kombinací a nikam se nežene.
     
    10
    Caleb Ekuban si naběhl na přihrávku za obranu domácího celku, jenže byl natolik překvapen, že si míč předkopl až do zámezí. Domácím se rozhodně ulevilo.
     
    11
    Také domácí celek si vypracoval první obrovskou šanci! Po přečíslení a rychlém přechodu do útoku si na zpětnou přihrávku naběhl Sufiján Fígúlí, jenže placírkou zakončil těsně nad břevno!
    11. Fígulího rána nad břevno
     
    12
    Další zakončení v podání domácího celku. Júnis Bilhanda si naběhl na přihrávku z levé strany, jenže zakončoval za tělem a jeho dloubák prolétl nad břevnem.
     
    13
    Jean Michaël Seri nakopl míč na polovinu Trabzonsporu, jenže jeho pobídku nepochopil nikdo z fotbalistů Galatasaraye. Trabzonspor se ubránil.
     
    14
    Sufiján Fígúlí si došel pro přihrávku až na vlastní polovinu, nicméně ani on si netroufl na individuální průnik do pokutového území. Domácí však zůstávají u míče.
     
    15
    Marcão Teixeira si dal pozor na nákop za obranu domácího celku a před rozběhnutým Omurem zahrál rybičkou do rukavic domácího brankáře.
     
    16
    Filip Novák se pokusil překvapit obranu domácího celku dlouhým autem až do pokutového území. Stopeři Galatasaraye však potvrdili, že vzdušnému prostoru kralují právě oni.
     
    17
    Trabzonspor zahrával svůj úvodní rohový kop v dnešním souboji. Centrovaný míč se snesl na přední tyč, kde zasáhl pozorný obránce.
     
    18
    Emre Akbaba se hnal za krásnou přihrávkou na polovinu soupeře, jenže hostující brankář včas vyběhl a v kooperaci se stoperem zvládli míč odehrát na roh.
     
    19
    Akbaba se dočkal přihrávky do pokutového území, jenže místo zakončení zbytečně přihrál pod sebe a připravil domácí celek o zajímavou příležitost.
     
    20
    Marcelo Saracchi zastavil unikajícího soupeřem faulem na levé straně a vidí žlutou kartu.
     
    21
    Trabzonspor zahrával další standardní situaci na polovině domácího celku. Pro nadýchaný centr si na malé vápno bez problémů došel brankář Okan Kocuk.
     
    22
    Caleb Ekuban si na hranici velkého vápna zpracoval odražený míč, přehodil si jej na levačku, jenže dloubákem na malé vápno nenašel nikoho v modrém dresu.
     
    23
    Ekuban se chytře otočil na hranici velkého vápna, našel rozběhnutého Filipa Nováka, jehož centr bez problémů odvrátila obrana Galatasaraye.
     
    24
    Nesmírně aktivní Ekuban si tentokrát naběhl na průnikovou přihrávku do pokutového území, jenže jeho ránu z ostrého úhlu srazil Jean Michaël Seri na roh.
     
    25
    Hra je tradičně přerušena kvůli přestávce na pití. V Istanbulu je dnes opravdu horko.
     
    27
    Znovu se pokračuje ve hře. Domácí zadáci předvedli riskantní rozehrávku na hranici pokutového území, ale nakonec se napadajících soupeřů stačili zbavit.
     
    28
    Taylan Antalyalı rozkmital své rychlé nohy po pravém křídle, prodral se až na hranici pokutového území, kde se mu pod nohy položil Abdülkadir Parmak, který zahrál na roh.
     
    29
    Taylan Antalyalı roztáhl hru na pravou stranu, odkud se uvolnil Júnis Bilhanda, jehož průniková přihrávka propadla až do zámezí.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme velmi bojovné utkání. Oba týmy si v úvodu vytvořily jednu šanci, ale jinak na trávníku dominují defenzivy.
     
    31
    Sufiján Fígúlí byl faulován v blízkosti pokutového území a Manuel da Costa je za ostrý skluz potrestán žlutou kartou.
     
    32
    Rozhodčí ještě zkoumá předchozí zákrok na videu. Uvidíme, zda hosté nepůjdou do deseti!
     
    33
    Tak pozor! Nakonec je to úplně jinak! Sufiján Fígúlí ihned po zákroku trefil da Costu neohrabaným způsobem a musí do sprch!
    33. Červená karta
     
    34
    Domácí celek následně zahrával přímý kop. Za nadýchaným centrem sprintoval Jean Michaël Seri, ale Uğurcan Çakır před ním ukryl míč do rukavic.
     
    35
    Trabzonspor se vydal do rychlého brejku, jenže akci hostujícího celku zastavil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. V ofsajdu byl lapen Ekuban.
     
    36
    Okan Kocuk nakopl míč na levou stranu hrací plochy, kam sprintoval aktivní Júnis Bilhanda, jenže druhý jmenovaný si nepotykal se zpracováním.
     
    37
    Júnis Bilhanda si tentokrát netroufl na průnikovou přihrávku mezi obránce soupeře a raději zvolil zpětnou přihrávku do kombinace. Domácí celek pokračuje v kombinaci.
     
    38
    José Ernesto Sosa si skvěle pokryl míč na polovině hřiště a napadající Júnis Bilhanda jej nedovoleným zákrokem poslal k zemi. Trabzonspor bude rozehrávat.
     
    39
    Alexander Sörloth si naběhl na nebezpečný centr z pravé strany, jenže Jean Michaël Seri se mu položil pod nohy a na poslední chvíli srazil míč mimo tři tyče.
     
    40
    Zkušený rozhodčí Cakir si ještě prohlédne předchozí souboj na videu! Dočká se Trabzonspor pokutového kopu za faul na svého kanonýra?
     
    41
    Nakonec je to skutečně pokutový kop pro Trabzonspor! Galatasarayi dnes VAR moc nepřeje
     
    41
    Ryan Donk ještě dostává žlutou kartu.
     
    42
    Trabzonspor právě vstřelil branku!
    Hostující celek se dostává do vedení! Exekuce pokutového kopu se ujal JOSÉ ERNESTO SOSA, který placírkou uklidil míč do šibenice!
    42. José Ernesto Sosa - 0:1
     
    44
    Jean Michaël Seri obdržel přihrávku na hranici pokutového území, odkud bez váhání zakončil placírkou, ale jeho ránu srazil obránce Trabzonsporu mimo nebezpečný prostor.
     
    45
    Po další srážce před brankou hostujícího Trabzonsporu zůstává na trávníku ležet jeden z hostujících obránců, který bude podle všeho potřebovat ošetření.
     
    45+1
    V první půli se nastavuje hned šest minut!
     
    45+2
    Galatasaray zapojil do rozehrávky také domácího brankáře. Ten nakopl míč na polovinu soupeře, jenže tam nebyl nikdo v červenožlutém dresu.
     
    45+3
    Jean Michaël Seri se dostal s míčem u nohy do blízkosti pokutového území, kde chyboval a málem nabídl Trabzonsporu přechod do rychlého brejku.
     
    45+4
    Alexander Sörloth táhl protiútok Trabzonsporu středem hrací plochy, jenže v klíčovou chvíli zapomněl míč za sebou a obránci Galatasaraye mu jej ukopli.
     
    45+5
    Domácí stopeři znovu zachytili náběh hostujícího útočníka a dokázali míč odehrát pryč ze své poloviny. Trabzonspor jej opět vybojoval na své kopačky.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Opravdu dlouhý první poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce mohou být spokojenější hosté! Úvodní šanci měl hostující Ekuban, který z dobré pozice obstřelem těsně minul branku. Na druhé straně zakončoval Fígulí, ale jeho rána prolétla nad břevnem. Právě Fígulí poté zbytečným zkratem kopl soupeře do hrudi a oslabil svůj tým. Ve 41. minutě navíc rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa nařídil pro hosty penaltu, kterou proměnil José Ernesto Sosa! Do kabin se proto odchází za stavu 0:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul: ze hřiště odchází Mariano, přichází Martin Linnes.
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul: ze hřiště odchází Emin Bayram, přichází Jesse Sekidika.
     
    48
    Jean Michaël Seri prošel do blízkosti pokutového území, jenže jeho přihrávka skončila na kopačce prvního obránce Trabzonsporu. Domácí se snaží útočit i v deseti.
     
    49
    Júnis Bilhanda zahrával přímý kop domácího celku na polovině Trabzonsporu. Jeho centrovaný míč se snesl na malé vápno, kde kralovala obrana soupeře.
     
    50
    Marcelo Saracchi si z pravé strany navedl míč do střelecké pozice a zakončil levačkou. Jeho nádherný technický projektil skončil v rukavicích brankáře.
     
    51
    Trabzonspor se po delší odmlce usadil na polovině soupeře, jenže rychlá kombinace na pravé straně skončila sraženou přihrávkou do zámezí. Vhazují hosté.
     
    52
    Rozhodčí Cakir ponehcal fotbalistům Trabzonsporu výhodu pro kombinaci na polovině Galatasaraye. Ekuban se dral do pokutového území, jenže na jeho hranici přišel o míč.
     
    53
    Alexander Sörloth se dral za nadýchaným centrem z pravé strany hrací plochy. Hostující střelec se sice dostal do zakončení, ale radost mu pokazil ofsajd.
     
    54
    Badou Ndiaye se zpoza hranice pokutového území opřel do odraženého míče, jenže jeho přízemní ránu dokázal domácí brankář konečky prstů vytáhnout na roh.
     
    55
    Trabzonspor uklidňuje rozehrávku postupnou kombinací na polovině soupeře. Hostující celek se nikam nežene a zatím si bez problémů hlídá těsné vedení.
     
    56
    Jean Michaël Seri se ujal rozehrávky přímého kopu domácího Galatasaraye. Jeho nadýchaný centr přiletěl na malé vápno, kde nebyl nikdo v červenožlutém.
     
    57
    Abdülkadir Parmak se snažil rozjet akci hostujícího celku z vlastní poloviny. Hostující fotbalista našel Sosu, který si ale neporadil se zpracováním.
     
    58
    Trabzonspor zahrával přímý kop na polovině soupeře. Hosté se rozhodli pro rozehrávku do kombinace, ale následný centr z pravé strany přizvedl Ryan Donk na roh.
     
    59
    Hosté následně zahrávali ještě rohový kop. José Ernesto Sosa to při odcentrování přehnal s razancí a jeho centr prosvištěl daleko do zámezí.
     
    60
    Je za námi hodina hry a zatím sledujeme napínavý duel. Domácí Galatasaray se po změně stran i přes oslabení snaží útočit, ale soupeř je v defenzivě důrazný.
     
    61
    Abdülkadir Parmak byl faulován v souboji na polovině hrací plochy a vybojoval pro hostující celek rozehrávku. Sudí Cakir tentokrát nechal kartu v kapse.
     
    62
    Galatasaray se po delší době dočkal zakončení. Na nadýchaný centr si v pokutovém území naběhl Emre Akbaba, který pálil z voleje, ale nezamířil mezi tři tyče.
     
    63
    Okan Kocuk dostal přihrávku do velmi těžké pozice a před napadajícím soupeřem si míč píchl do volného prostoru skutečně na poslední chvíli.
     
    64
    Trabzonspor se usadil na polovině soupeře a postupnou kombinací si hledá cestičku do pokutového území. Domácí Galatasaray brání v sedmi lidech na hranici velkého vápna.
     
    65
    Alexander Sörloth trefil soupeře loktem do obličeje a dostává žlutou kartu.
     
    66
    Rozhodčí i ve druhé půli nařídil krátkou přestávku na ochlazení.
     
    68
    Znovu se pokračuje ve hřeů Střídající Linnes se hnal za vysokým nákopem na polovinu soupeře, jenže v hlavičkovém souboji si pomohl nedovoleným zákrokem.
     
    69
    Fotbalisté Trabzonsporu teď napadají rozehrávku soupeře opravdu hodně vysoko. Abdülkadir Parmak dostal pod tlak Linnese, jenže podle Cakira si pomohl faulem.
     
    70
    Júnis Bilhanda si při kličce na levé straně pomohl zatažením za soupeřův dres, což neuniklo zraku hlavního rozhodčího, který mu odpískal útočný faul.
     
    71
    Trabzonspor právě vstřelil branku!
    Trabzonspor přidává druhou branku a výrazně se přibližuje k triumfu! Sosa dostal prostor na pravé straně, odkud vyslal nádherný centr na malé vápno a levý krajní obránce FILIP NOVÁK hlavičkou z malého vápna poslal míč do sítě!
    71. Filip NOVÁK - 0:2
     
    72
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Badou Ndiaye, přichází Guilherme.
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Kamil Çörekçi, přichází Serkan Asan.
     
    73
    Filip Novák je po vstřelení branky pořádně nabuzený a znovu se vydal podpořit útok hostujícího celku. Po dalším nadýchaném centru však nehlavičkoval.
     
    74
    Stopeři Trabzonsporu uklidňují rozehrávku postupnou kombinací na vlastní polovině. Nikdo v dresu domácího Galatasaraye jejich akci neatakuje.
     
    75
    Rázem tady mohla být třetí branka hostujícího mužstva! Abdülkadir Ömür se rychlou kličkou uvolnil na hranici velkého vápna, ale jeho ránu levačkou vytěsnil brankář reflexivním zákrokem nad břevno!
     
    76
    Rozhodčí Cakir nařídil vhazování pro domácí celek. Na hráčích Galatasaraye jsou patrné známky frustrace. Domácí si dnešní souboj takto určitě nepředstavovali.
     
    77
    Abdülkadir Ömür si v hlavičkovém souboji na polovině soupeře pomohl nedovoleným zákrokem a může být rád, že jej rozhodčí Cakir neodměnil kartou.
     
    78
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Abdülkadir Parmak, přichází Dogan Erdogan.
     
    78
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul: ze hřiště odchází Marcelo Saracchi, přichází Şener Özbayraklı.
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul: ze hřiště odchází Júnis Bilhanda, přichází Emin Bayram.
     
    79
    Alexander Sörloth si náběhem řekl o přihrávku mezi obránce domácího celku, jenže pobídka byla příliš prudká a skončila až u brankáře Galatasaray.
     
    80
    Jean Michaël Seri využil dálnice, která se před ním otevřela. Domácí záložník si navedl míč do střelecké pozice, ale placírkou trefil jen obránce v modrém.
     
    81
    Dogan Erdogan uklidnil přechod hostujícího celku do útoku a zadáci Trabzosporu se tak stačili vrátit na své pozice. Hosté pokračují v kombinaci.
     
    82
    Alexander Sörloth si při přechodu do pokutového území pomohl zatažením za dres soupeře, což neuniklo očím pozorného rozhodčího Cakira. Galatasaray bude rozehrávat.
     
    83
    Filip Novák zabral na levém křídle a s vypětím všech sil ještě udržel míč na trávníku. Český reprezentační obránce si následně pomohl zpětnou přihrávkou.
     
    84
    Stopeři hostujícího celku znovu uklidňují hru postupnou rozehrávkou. Trabzonspor si je v důležitém souboji vědom svého náskoku a nikam se nežene.
     
    85
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul: ze hřiště odchází Emre Akbaba, přichází Yunus Akgün.
     
    86
    Abdülkadir Ömür si bez problémů poradil s napadajícím Martinem Linnesem a odehrál před ním míč na pravou stranu hrací plochy.
     
    87
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází José Ernesto Sosa, přichází Anthony Nwakaeme.
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Caleb Ekuban, přichází Bilal Basaçikoglu.
     
    88
    Do rozehrávky Trabzonsporu se nyní musel zapojit také hostující brankář. Ani jeden z týmů už se v posledních minutách nikam nežene. Čeká se jen na závěr duelu.
     
    89
    Ryan Donk se po rohovém kopu s velkým vypětím dostal do zakončení. Domácí stoper ale mířil jen do prostoru, kde číhal připravený brankář.
     
    90
    Guilherme rozjel akci Trabzonsporu středem hrací plochy. Jeho přihrávka přiletěla na hranici velkého vápna, jenže Abdülkadir Ömür si nepotykal s prvním dotykem.
     
    90+1
    Nastavují se čtyři minuty!
     
    90+2
    Filip Novák si skvěle pokryl míč na levé straně a dotírající soupeř jej zatažením za dres poslal k zemi. Rozehrávat bude hostující Trabzonspor.
     
    90+2
    Penalta pro domácí v samotném závěru utkání! V pokutovém území byl faulován Yunus Akgün!
     
    90+3
    Hüseyin Türkmen ještě vidí žlutou kartu.
     
    90+4
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Domácí celek se dočkal snížení! Exekuce pokutového kopu se ujal JEAN MICHAEL SERI, který s přehledem poslal míč pod břevno!
    90+4. Jean Michaël Seri - 1:2
     
    90+6
    Trabzonspor právě vstřelil branku!
    Trabzonspor definitivně potvrzuje svůj triumf! ALEXANDER SORLOTH ustál souboj na hranici pokutového území, probil se do střelecké pozice a přízemní střelou propálil domácího brankáře!
    90+6. Alexander SÖRLOTH - 1:3
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Trabzonspor nakonec zvládl šlágr kola a poráží Galatasaray 3:1. Úvodní šanci měl hostující Ekuban, který z dobré pozice obstřelem těsně minul branku. Na druhé straně zakončoval Fígulí, ale jeho rána prolétla nad břevnem. Právě Fígulí poté zbytečným zkratem kopl soupeře do hrudi a oslabil svůj tým. Ve 41. minutě navíc rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa nařídil pro hosty penaltu, kterou proměnil José Ernesto Sosa! Po změně stran si hosté dlouhou dobu bez problémů hlídali svůj náskok. Po krásném Sosově centru navíc přidal hlavou branku Filip Novák! Galatasaray se dočkal až v závěru, kdy penaltu proměnil Jean Michaël Seri. Hned po rozehrávce však přidal hostům pojistku kanonýr Alexander Sörloth.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 2:3. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 13:16.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný večer! (22:07:44)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 90+4. Seri (pen.) – 42. J. Sosa (pen.), 71. Novák (J. Sosa), 90+6. Sörloth

    Karty:   20. Saracchi (GAL), 41. Donk (GAL) – 31. M. da Costa (TRA), 65. Sörloth (TRA), 90+3. Türkmen (TRA)   33. Fígúlí (GAL)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 2:3. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 13:16.
    Galatasaray Istanbul: Kocuk – Mariano (46. Linnes), Donk, Marcão Teixeira, Saracchi (78. Özbayraklı) – Seri – Fígúlí, Bilhanda (78. E. Bayram), Ö. Bayram, Antalyalı – Akbaba (85. Akgün).
    Náhradníci: Balaban – Durmaz, Linnes, Özbayraklı, E. Bayram, Sekidika, Inan, Akgün, Çalık.

    Trabzonspor AŞ: Çakır – Çörekçi (72. Asan), Türkmen, M. da Costa, Novák – B. Ndiaye (72. Guilherme), Parmak (78. Erdogan) – J. Sosa (87. A. Nwakaeme), Ömür, Ekuban (87. Basaçikoglu) – Sörloth.
    Náhradníci: Kardeşler – A. Nwakaeme, Manoel, Asan, Kilinc, Erdogan, Basaçikoglu, Campi, Dursun, Guilherme.

    Rozhodčí: Çakιr – Duran, Ongun
    bahis siteleri