Green Bay Packers - Los Angeles Rams 32:18 (kon.)
konec
Green Bay Packers - Los Angeles Rams

32:18

(3:3, 16:7, 6:8, 7:0)

Sobota 16.01.2021, 22:35 • Lambeau Field • Americký fotbal • Divisional Round
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:35.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Už pouze posledních 8 týmů zbývá ve hře o Lombardiho trofej a v Divisional round jejich počet klesne na polovinu. Po výhodném týdnu volna vstupují do hry vítězové základních částí obou konferencí a jeden z nich celý program druhého kola otevře. Podíváme se do konference NFC na souboj, ke kterému pravidelně dochází od roku 1937, ale v play off to bude teprve potřetí. Na jednom z nejslavnějších stadionů NFL, v ledové tundře na Lambeau Field, se střetnou první nasazený tým a vítěz divize NFC North Green Bay Packers a šestý nasazený tým, druhý z divize NFC West, Los Angeles Rams. Souboj jednoho z nejlepších quarterbacků s nejlepší dvojicí pass rusherů. Souboj odpočatého a nesmírně komplexního týmu se soupeřem, kterého drží ve hře jen nejlepší obrana v lize. Seveřané jsou na domácím stadionu výraznými favority. potvrdí tuto pozici, nebo oslabení hosté zařídí velké překvapení?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje od této sezóny nově z každé konference do play off již 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé tři postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    Green Bay Packers

    Green Bay Packers byli založeni v roce 1919 a celou dobu zůstali věrni jednomu městu. NFL hrají od druhého ročníku existence, tj. od roku 1921. Od roku 2002 patří do divize NFC North. Jsou jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů historie. Získali celkem 13 titulů, což je nejvíc ze všech. 9 z nich však je ještě z éry před vznikem Super Bowlu, tj. před sezónou 1966. V Super Bowlu vyhráli 4x, přičemž ovládli hned první dva ročníky tohoto finálového zápasu. V sezóně 1966 porazili Kansas City Chiefs 35:10, o rok později Oakland Raiders 33:14. Poslední dva tituly přidali v sezónách 1996 (35:21 s New England Patriots) a 2010 (31:25 s Pittsburgh Steelers). Jednou pak odešli z finále poraženi (1997, 24:31 s Denverem Broncos). Od zavedení klasického play off v roce 1966 postoupili Packers do vyřazovací části 25x, z toho 16x jako vítězové divize, což platí i v posledních dvou letech. Domácí zápasy hrají na jednom z nejposvátnějších stadionů této hry Lambeau Field s kapacitou 81 435 diváků. Po jejich legendárním trenérovi 60. let Vincentu Lombardim je pojmenována trofej pro vítěze Super Bowlu.

    Packers vstupovali do druhé sezóny pod vedením trenéra Matta LaFleura s cílem vylepšit umístění z předchozího roku, což znamená postoupit do Super Bowlu. A měli k tomu důvod. Jeden z nejlepších quarterbacků historie ligy Aaron Rodgers byl sice hodně naštvaný, když vedení použilo svůj první výběr v předsezónním draftu právě na quarterbacka, ale do sezóny šel zcela zdravý, což u něj není zdaleka zvykem. A bylo to hodně znát. Navíc všem jasně ukazoval, že pod novým trenérem ho fotbal zase nesmírně baví a odehrál ročník takovým způsobem, že je možná největším aspirantem na cenu MVP, kterou by získal už potřetí v kariéře a poprvé po šesti letech. Trojice Rodgers, running back Aaron Jones a receiver Davante Adams je postrachem všech soupeřů v lize a ofenzivní sílu celého týmu nejlépe demonstrují následující fakta: pouze 4x v sezóně nepokořil hranici 30 bodů a byl donucen k méně puntům (46), než kolik hodil Rodgers touchdownů (48)! Když k tomu připočítáme spolehlivou defenzivu, dostáváme nesmírně komplexní tým, který má jedinou menší slabinu. Nepatří k nejsilnějším v obraně proti běhům soupeře. Že útok bude letos postrachem, naznačily už úvodní dva zápasy ročníku, ve kterých divizním rivalům Minnesotě Vikings a Detroitu Lions nasázeli Packers shodně přes 40 bodů. Následovala v konečném účtování velmi důležitá výhra v New Orleans. Hodně slabou chvilku si vybrali v polovině řijna, kdy dostali po Bye weeku výprask v Tampě (10:38), a další varování přišlo o dva týdny později doma s Minnesotou. To byla jediná skutečně překvapivá porážka za celý rok. Jinak své soupeře obvykle skutečně přehrávali. Jedinou výjimkou ve zbytku roku bylo ve druhé polovině listopadu utkání v Indianapolisu, ve kterém sice vedli nad Colts v poločase o 14 bodů, ale po mnoha chybách a ztrátách míče v závěru horko těžko dotáhli zápas aspoň do prodloužení, ve kterém po další ztrátě míče prohráli. Jinak ale využili celkem příznivého losu v závěru sezóny a již 3 kola před koncem měli jistotu vítězství v divizi NFC North. Přesto bylo o co hrát, ve hře bylo vítězství v celé konferenci a tím pádem jistota domácího hřiště v celém play off. Green Bay pokračovalo ve výborných výkonech a hlavně předposlední zápas s Tennessee Titans (40:14) zvládlo skutečně impozantně. Jasným vítězstvím na hřišti divizního soupeře Chicaga Bears v posledním kole dosáhlo na bilanci 13-3 a skutečně si zajistilo pozici nasazené jedničky v konferenci NFC, což znamenalo volno v prvním kole a čas na doléčení drobných zranění. To se však netýká All-Pro tackla Davida Bakhtiariho, od příští sezóny nejlépe placeného hráče O-line v historii NFL, který si v průběhu silvestrovského tréninku přetrhl vazy v koleni. Pro Packers se jedná o výraznou ztrátu. Přesto jsou v divizním kole proti Los Angeles Rams jasnými favority a porážka se zraněními postiženým soupeřem by byla velkou senzací.
     
    Los Angeles Rams

    Los Angeles Rams byli založeni v roce 1936, okamžitě se zařadili do NFL a patří tak mezi její nejstarší současné kluby. Ale také mezi nejčastěji se stěhující. Vznikli totiž v Clevelandu, odkud se v roce 1945 přesunuli do Los Angeles, poté v roce 1994 do St. Louis, aby se před sezónou 2016 vrátili zpět do Los Angeles. Má to však i jeden pozitivní následek, Rams jsou totiž jediným klubem, který vyhrál NFL ve 3 různých městech. V sezóně 1945 v Clevelandu, 1951 v Los Angeles a v St. Louis se radovali v ročníku 1999. První dvě vítězství patří do dávné historie, kdy NFL měla pouhé dvě divize a počet klubů stěží překračoval desítku. Do moderní doby, neboli Super Bowl éry, patří až to poslední, Lombardiho trofej získali Rams po vítězství 23:16 nad Tennessee Titans. O tento svatý grál hrál klub ještě třikrát, ale v sezóně 1979 prohrál s Pittsburghem Steelers 19:31, v ročníku 2001 s New England Patriots 17:20 a před 2 lety opět s New England Patriots 3:13. Klub měl silná období v 70. letech, v 80. letech a na přelomu století, avšak desetiletka bez play off koncem 20. století a 13leté čekání již v tomto století ve výsledku znamenají, že klub přes svoji dlouhou historii postoupil v Super Bowl éře do vyřazovacích bojů v méně než polovině případů, i s touto sezónou 24x. Z toho 15x jako vítěz divize, kterou je od sloučení lig v roce 1970 přes dvojí stěhování stále NFC West. Domácí zápasy hraje klub na zbrusu novém (otevřen v září 2020) supermoderním SoFi Stadium v Inglewoodu (město v jihozápadní části aglomerace Los Angeles) se základní kapacitou 70 240 diváků (lze rozšířit až na 100 240), který bude v příští sezóně hostit Super Bowl LVI a při olympijských hrách 2028 bude mj. dějištěm zahajovacího a závěrečného ceremoniálu.

    Ve čtvrté sezóně pod vedením nové trenérské hvězdy Seana McVaye (24. ledna oslaví teprve 35. narozeniny) se od Rams očekávalo otřepání s tradičního syndromu prohraného Super Bowlu, který vyústil v těsný nepostup (letos už by 7. místo v konferenci stačilo) do play off. Před touto sezónou klub změnil logo, částečně i barvy a jak logo, tak nová podoba dresů se staly terčem silné kritiky fanoušků. Utlumit ji mohly hlavně dobré výkony týmu, ale ty byly jako na houpačce. Nikdo nedokázal odhadnout, kterou tvář Rams na hřišti zrovna ukáží. Útok postrádá výraznou individualitu, která by ho táhla. I quarterback Jared Goff patří spíše k ligovému průměru. Tým stojí a padá s výkony hvězdné obrany v čele se zvířetem jménem Aaron Donald, která, když má den, zastaví i plně naložený vlak s uhlím. Podle statistických ukazatelů byla letos v základní části dokonce tou vůbec nejlepší v lize, což se projevovalo i na výsledcích. Rams za celou sezónu vyhráli jediný zápas, ve kterém inkasovali 20 a více bodů. Na startu ročníku jim výrazně pomohl los, který jim v prvních pěti kolech postavil do cesty všechny čtyři členy suverénně nejslabší divize současné HFL, NFC East. Se silnějšími soupeři však začaly na kontě přibývat také porážky a hlavně ty z obou soubojů s divizním rivalem a týmem, který kocovinou z prohraného Super Bowlu procházel letos, tj. San Franciscem, týmu výrazně zkomplikovaly situaci. Avšak ubojované výhry nad Seattlem, v Tampě (ona zmíněná, kdy Rams inkasovali více než 20 bodů) a v Arizoně, tj. se silnými protivníky, držely tým stále v boji o vítězství v divizi a výhodu domácího prostřední v prvním kole play off. Jenže v tom nejkritičtějším období kolem Vánoc přišel výpadek formy. Senzační porážka doma s NY Jets, pro které šlo o vůbec první vítězství v sezóně, a další v přímém souboji o vítězství v divizi na půdě Seattlu Seahawks, navíc bez jediného touchdownu. Před posledním utkáním doma proti Arizoně Cardinals se tak Rams dostali do situace, kdy jejich porážka v kombinaci s vítězstvím Chicaga Bears nad Green Bay Packers znamenala dokonce vypadnutí z pozic zajišťujících play off! I bez zraněného Goffa však dokázali zásluhou dalšího skvělého výkonu obrany porazit Arizonu Cardinals a udrželi se s bilancí 10-6 jednak na 2. místě divize NFC West, ale hlavně na 6. místě v celkovém pořadí konference NFC. V prvním kole cestovali do Seattlu s cílem oplatit Seahawks dva týdny starou porážku a to se jim podařilo dokonale. Přes obrovské trable v útočné fázi, kdy po nepochopitelné akci a zbytečném zranění náhradního quarterbacka Johna Wolforda musel na hřiště Jared Goff i s kevlarovou dlahou na palci, dokázala obrana prakticky vymazat útok soupeře, sama dokonce skórovala a Rams zvítězili 30:20. Přidala se však další zranění, limitováni budou kromě Goffa na hřišti i Aaron Donald (žebra) a receiver Cooper Kupp (koleno). Na hřišti nejlepšího týmu celé konference NFC Green Bay Packers budou Rams výraznými outsidery a jejich vítězství by se rovnalo senzaci.
     
    Vzájemné zápasy

    Historie vzájemných zápasů je skutečně velmi bohatá. K prvnímu totiž došlo už v roce 1937 a dosud jich bylo odehráno 95! Až do roku 1966 spolu hráli 2x za sezónu jako členové stejné konference, po vzniku divizního systému se frekvence snížila na zhruba 3 zápasy za 4 roky. Poslední reorganizace v roce 2002 dala jistotu tříleté rotace, nad její rámec došlo k několika utkáním díky stejným pozicím v konečném pořadí divizí. Za posledních 18 let tak došlo k 9 střetům v základní části. Celková bilance pak je naprosto vyrovnaná. Packers vyhráli 47x, Rams 46x, 2 zápasy skončily remízou.
    Již dvakrát došlo na duel v play off a v obou případech se radoval domácí tým. Poprvé to byli v sezóně 1967 v prvním kole (tehdy zvaném finále Západní konference) Green Bay Packers (28:7), podruhé pak v divizním kole sezóny 2001 St. Louis Rams (45:17).
    Od onoho druhého souboje v play off došlo k devíti soubojům, ve kterých 6x zvítězili Packers. Avšak úplně poslední vzájemný střet před 2 lety vyhráli v sezóně, kdy došli až do Super Bowlu, Rams. Jednalo se o vůbec první setkání quarterbacků Aarona Rodgerse a Jareda Goffa. Zápas byl velmi těsný, ve druhém poločase se týmy třikrát vystřídaly ve vedení, ale domácí LA nakonec potvrdilo tehdejší neporazitelnost v první polovině sezóny a vyhrálo o 2 body.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    STL-GB 17:36 (27. 9. 2009)
    GB-STL 24:3 (16. 10. 2011)
    STL-GB 20:30 (21. 10. 2012)
    GB-STL 24:10 (11. 10. 2015)
    LAR-GB 29:27 (28. 10. 2018)
    Aaron Rodgers měl během warm upu veselou náladu. To je dobrá zpráva pro fanoušky Packers.
     
    A jedna dobrá zpráva také pro fanoušky Rams. Podle zpráv se Aaron Donald pohyboval při rozcvičce bez jakýchkoliv viditelných omezení. Uvidíme, jak budou jeho žebra snášet fyzický kontakt s protihráči.
     
    V Green Bay jsou aktuálně 2°C, skoro zatažená obloha a ne úplně slabý vítr, který pocitovou teplotu sráží o trochu dolů. Asi nemůžeme čekat nějaké padesátiyardové field goaly, ale jinak na poměry lednového Lambeau Field celkem slušné podmínky.
     
    Na Lambeau Field může být přítomno 6 000 diváků. Dá se předpokládat, že tato kvóta bude zcela vyčerpána.
     
    Výkop do prvního poločasu provede Green Bay, jako první bude útočit Los Angeles.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Crosby poslal výkop do end zóny a míč nebyl chytán. Touchback.
     
    15:00
    LAR, 1&10, LAR 25
    Screen doleva na Higbeeho, u kterého byl ihned Amos. Jeden yard.
     
    14:23
    LAR, 2&9, LAR 26
    Akers hledal prostor, ale urval pouze 3 yardy a Rams hrozí, že půjdou rychle ze hřiště.
     
    13:39
    LAR, 3&6, LAR 29
    Goff házel míč Woodsovi, ale míč byl možná lehce tečován a k cíli nedoletěl.
     
    13:35
    LAR, 4&6, LAR 29
    Hekker kopl slušný 48yardový punt, ale Austin se mohl rozběhnout a viděl okno k returnu pro 9 yardů. Packers začnou z 32 yardů.
     
    13:25
    GB, 1&10, GB 32
    Jones se rozbíhal prostorem pravého guarda, ale narazil na Brockerse. 2 yardy.
     
    12:48
    GB, 2&8, GB 34
    Rychlá přihrávka na Adamse, který získává první down.
     
    12:13
    GB, 1&10, GB 42
    DNováček Dillon skvěle využil bloků a rozběhl se do volného prostoru. 9 yardů nakonec ještě vychází jako relativně málo, obrana Rams na poslední chvíli zaháněla mnohem větší průšvih.
     
    11:35
    GB, 2&1, LAR 49
    Jones potřebný yard bez problémů urval.
     
    10:56
    GB, 1&10, LAR 46
    Valdes-Scantling zachytil míč u pravé lajny a vyběhl ze hřiště s 12 yardy.
     
    10:15
    GB, 1&10, LAR 34
    Rodgers musel rychle improvizovat, ale St. Browna nakonec nenašel.
     
    10:10
    GB, 2&10, LAR 34
    Dillon pravou stranou O-line získal 3 yardy.
     
    9:54
    GB, 3&7, LAR 31
    St. Brown znovu adresátem přihrávky, tentokrát plánovaně a vyšlo to skvěle! Dlouhý hod do středu pole znamená 26 yardů a Packers útočí na první touchdown!
    Nahrávka na St. Browna
     
    9:27
    GB, 1&GOAL, LAR 4
    Jones se vrhal do středu lajny, ale byl odražen.
     
    8:52
    GB, 2&GOAL, LAR 5
    Rodgers nehodil přesný míč do levé strany end zóny.
     
    8:47
    GB, 3&GOAL, LAR 5
    Ani tentokrát přihrávka nevyšla, adresátem měl být Lazard. Obrana Rams na poslední chvíli zabrala a vlastní end zónu ubránila.
     
    8:39
    GB, 4&GOAL, LAR 5 – FIELD GOAL PACKERS
    MASON CROSBY bez sebemenších problémů proměňuje krátký 24yardový field goal a posílá domácí do vedení 3:0!
    FIELD GOAL PACKERS - MASON CROSBY
     
    8:36
    Crosby poslal výkop daleko před end zónu, Webster tak musel returnovat, ale daleko se nedostal. Rams začnou z linie 19 yardů.
     
    8:32
    LAR, 1&10, LAR 19
    Akers oběhl obranu z pravé strany po dobrých blocích spoluhráčů a zapisuje 8 yardů.
     
    8:03
    LAR, 2&2, LAR 27
    Rychlý play action pas obrana sice přečetla, ale catchi Woodse nezabránila. 3 yardy.
     
    7:31
    LAR, 1&10, LAR 30
    Goff je evidentně v lepším stavu než před týdnem, protože tento 28yardový pas na Reynoldse neměl chybu!
    Přihrávka Goffa na Reynoldse
     
    7:05
    LAR, 1&10, GB 42
    Secondary Packers dostává podruhé za sebou na frak, tentokrát nechala na středu volného Woodse, který byl primárním cílem Goffa a tak okamžitě dostal míč! 19 yardů.
     
    6:43
    LAR, 1&10, GB 23
    Akers nedostal na pravé straně prostor, 2 yardy.
     
    6:05
    LAR, 2&8, GB 21
    Opět Akers u míče, tentokrát našel ve středu skulinu a protáhl se pro 6 yardů.
     
    5:27
    LAR, 3&2, GB 15
    Akers to chtěl prorvat silou, ale P. Smith ho včas zastavil. 1 yard.
     
    4:40
    LAR, 4&1, GB 14
    Rams se rozhodli hrát čtvrtý down, ale napoprvé nestíhali včas rozehrát, takže McVay musel vzít první timeout. Napodruhé se pak Corbett dopustil špatného startu a naděje Rams na touchdown definitivně pohřbil. Bude se kopat.
    Corbett se dopustil špatného startu
     
    4:39
    LAR, 4&6, GB 19 – FIELD GOAL RAMS
    MATT GAY pohodlně proměnil 37yardový field goal a vyrovnává na 3:3!
    FIELD GOAL RAMS - MATT GAY
     
    4:36
    Gay poslal výkop těsně za goal line, ale Taylor se rozhodl returnovat a udělal chybu. Dostal se totiž pouze na linii 16 yardů, odkud Packers zahájí útok.
     
    4:29
    GB, 1&10, GB 16
    Williams prostorem pravého guarda vybojoval 3 yardy.
     
    3:50
    GB, 2&7, GB 19
    Opět Williams dostává míč a napodruhé si vedl lépe. 6 yardů pravou stranou lajny.
     
    3:10
    GB, 3&1, GB 25
    Williams završil trilogii perfektním protažením středem pro dalších 8 yardů.
     
    2:32
    GB, 1&10, GB 33
    Play action pas do pravé strany na Tonyana, který vyběhl s 9 yardy.
     
    2:01
    GB, 2&1, GB 42
    Dillon nádhernou změnou směru našel volný prostor k zisku 5 yardů.
     
    1:20
    GB, 1&10, GB 47
    Screen doleva na Tonyana, který využil své postavy a silou urval 5 yardů.
     
    0:38
    GB, 2&4, LAR 47
    Skvělá práce Jonese, který se dokázal udržet na nohou přes atak několika obránců a raduje se z 8 yardů.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    GB, 1&10, LAR 39
    Aaron Jones se už už rozbíhal kolem lajny, ale Johnson ho nakonec dokázal stáhnout. 3 yardy.
     
    14:36
    GB, 2&7, LAR 36
    Rodgers nehodil přesný míč do levé strany, ale Donald poté neudržel nervy na uzdě a zbytečně trestá Rams 15 yardy.
     
    14:33
    GB, 1&10, LAR 21
    Jones šel do středu, hrozen hráčů ho uzemnil po 4 yardech.
     
    13:50
    GB, 2&6, LAR 17
    Rodgers nachází na hranici prvního downu volného Lazarda.
     
    13:06
    GB, 1&GOAL, LAR 9
    Jones se znovu rozbíhal středem, ale Brockers se Scottem rychle zavřeli prostor. 3 yardy.
     
    12:23
    GB, 2&GOAL, LAR 6
    Williams se probil první linií obrany a byl sundán až těsně před cílem.
     
    11:37
    GB, 3&GOAL, LAR 1 – TOUCHDOWN PACKERS
    DAVANTE ADAMS se zbavil svého obránce pohybem ještě před snapem, protože jeho cornerback jednoduše nestíhal pohyb zachytit! Pro Aarona Rodgerse velmi snadný hod do pravé části end zóny, Packers se znovu ujímají vedení! 9:3! Zcela zbytečný trest Aarona Donalda přichází hosty velmi draho!
    TOUCHDOWN PACKERS - DAVANTE ADAMS
     
    11:33
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY v pohodě kope extra point a upravuje na 10:3!
     
    11:33
    Crosby poslal výkop před end zónu, Webster sice měl zpočátku dost místa na return, ale byl zastaven Redmondem na 22 yardech.
     
    11:30
    LAR, 1&10, LAR 22
    Akers hledal místo na pravé straně, vyběhl ze hřiště se 3 yardy.
     
    10:49
    LAR, 2&7, LAR 25
    Z. Smith prošel středem prakticky bez dotyku a potvrzuje pozici nejlepšího pass rushera domácích! Goff sackován, ztráta 7 yardů!
     
    10:04
    LAR, 3&14, LAR 18
    Velmi dlouhý třetí down si obrana pohlídala, Brown ve slotu neměl kudy běžet po catchi. 4 yardy.
     
    9:25
    LAR, 4&10, LAR 22
    Hekker kopl slušný 48yardový punt, který Austin vrátil o 8 yardů zpět, ale rozhodčí celkem přísně trestají hostujícího Webstera za nesportovní chování (běh mimo hřiště) 15 yardy, takže Packers začnou na útočné polovině!
     
    9:15
    GB, 1&10, LAR 47
    Rychlý screen doleva na Adamse, který však neměl prostor a má jen jeden yard.
     
    8:50
    GB, 2&9, LAR 46
    Rodgers měl hodně času, ale nakonec jen shazoval míč Jonesovi. Co vypadalo na akci pro 3 yardy, Jones fantastickým pohybem natáhl na 14 yardů!
     
    8:02
    GB, 1&10, LAR 32
    Valdes-Scantling byl volný ve slotu a ač dostal míč trochu za tělo, zachytil a doběhl pro první down.
     
    7:21
    GB, 1&10, LAR 21
    Opět hod na Valdese-Scantlinga, nyní 6 yardů na pravé straně. Obránce Johnson měl kontakt helmou s protihráčem a musí jít na protokol otřesu mozku.
     
    6:44
    GB, 2&4, LAR 15
    Jones sice oběhl obranu pro 11 yardů, ale je to k ničemu, Tonyan přehnal bloky a za držení je trestán 10 yardy.
     
    6:16
    GB, 2&14, LAR 25
    Adams byl absolutně nehlídaný ve slotu a výrazně zkrátil třetí down. 12 yardů.
     
    5:33
    GB, 3&2, LAR 13
    Williams prošel pravou stranou své lajny pro 5 yardů a domácí mají před sebou poslední fázi!
     
    5:00
    GB, 1&GOAL, LAR 8
    Rams si museli vzít druhý timeout, měli 12 hráčů na hřišti. Po něm dostal míč znovu Williams a středem propadl pro 4 yardy.
     
    4:22
    GB, 2&GOAL, LAR 4
    Williams se neohroženě vrhal do středu obrany, ale nyní byl po 2 yardech sražen na záda.
     
    3:36
    GB, 3&GOAL, LAR 1 – TOUCHDOWN PACKERS
    Rodgers zkoušel triky na obranu, až si nakonec vzal první timeout. Po něm si AARON RODGERS nechal míč pro sebe, ačkoliv několikrát naznačil hod, obalamutil Floyda a doběhl k pravému pylonu! 16:3!
    TOUCHDOWN PACKERS - AARON RODGERS
     
    3:29
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Neproměněný extra point! Z formace pro kopaný extra point se vyvinul pokus o improvizovanou trikovou akci, ale skončil ještě dříve, než pořádně začal. Celý problém byl ve špatném načasování snapu a rozběhu kickera.
     
    3:29
    Crosby poslal výkop do end zóny a nechytalo se. Touchback.
     
    3:29
    LAR, 1&10, LAR 25
    Akers dlouho stál na nohou, nakonec se pod tíhou snad pěti mužů složil na zem se 6 yardy.
     
    2:50
    LAR, 2&4, LAR 31
    Akers měl dobré bloky a hodně místa ve středu pro zisk 10 yardů.
     
    2:09
    LAR, 1&10, LAR 41
    Akers obíhal obranu z levé strany a přestože byl celkem brzo kontaktován, má 4 yardy.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    LAR, 2&6, LAR 45
    Akers opět využil výborných bloků a proběhl pro 13 yardů.
     
    1:41
    LAR, 1&10, GB 42
    Goff hází míč na střed Reynoldsovi, který zůstal chvíli nehlídaný a využil toho k zisku 21 yardů!
     
    1:21
    LAR, 1&10, GB 21
    Akers prostorem levého tackla ubírá dalších 6 yardů.
     
    0:54
    LAR, 2&4, GB 15
    Přihrávka na Woodse pro 5 yardů a poslední timeout Rams.
     
    0:50
    LAR, 1&GOAL, GB 10
    Screen na Akerse, 6 yardů.
     
    0:33
    LAR, 2&GOAL, GB 4 – TOUCHDOWN RAMS
    VAN JEFFERSON si našel správný prostor k náběhu v zónové obraně soupeře a zachytává touchdown středem hned za goal line! Rams snižují na 9:16 a vrací se do zápasu!
    TOUCHDOWN RAMS - VAN JEFFERSON
     
    0:29
    EXTRA POINT – GOOD
    MATT GAY bez potíží proměňuje extra point a upravuje na 10:16!
     
    0:29
    Gay poslal výkop do end zóny a míč nebyl chytán. Touchback.
     
    0:29
    GB, 1&10, GB 25
    Rodgers nezaklekl a vyplatilo se! Adams zůstal na pravé straně úplně volný, zbavil se Williamse a chytá míč pro 21 yardů! Druhý timeout Packers.
     
    0:24
    GB, 1&10, GB 46
    Secondary Rams před poločasem vůbec nefunguje! Rodgers utekl svým naháněčům a hodil přesný dlouhý míč do pravého pole Tonyanovi, který celou dobu sledoval svého quarterbacka a chytá míč pro 33 yardů!
    Přihrávka Rodgerse na Tonyana
     
    0:14
    GB, 1&10, LAR 21
    Po posledním timeoutu Packers házel Rodgers míč do end zóny Lazardovi, kterého skvěle bránil Hill, dokonce měl v rukou interception, ale míč upustil.
     
    0:08
    GB, 2&10, LAR 21
    Opět hod pod branku, ale Valdes-Scantling byl dobře bráněn Johnsonem.
     
    0:04
    GB, 3&10, LAR 21 – FIELD GOAL PACKERS
    MASON CROSBY pohodlně posílá do branky 39yardový field goal a stanovuje poločasové skóre na 19:10!
    FIELD GOAL PACKERS - MASON CROSBY
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    Green Bay v prvním poločase od začátku potvrzovalo roli favorita. Bylo lepší na obou stranách míče a velmi douho soupeře prakticky k ničemu nepustilo. V útoku Packers dokázali skórovat z každého ze čtyř drivů, které do přestávky odehráli. Rodgers zatím téměř nedělá chyby ve vzduchu a sám pro jeden touchdown doběhl. U Rams sice dobře funguje běhová hra Akerse, ale nemá vzdušnou podporu, což je zatím ten největší rozdíl mezi oběma celky. Přesto není rozdíl tak velký, jak by se při dění na hřišti mohl zdát. Jeden povedený drive hostů na konci druhé čtvrtiny udržuje jejich ztrátu pod 10 body.
    Domácí otevřeli skóre 24yardovým field goalem kickera Masona Crosbyho, ještě v první čtvrtině vyrovnal 37yardovým kopem kicker Matt Gay. Druhý drive už dotáhli sýraři až do konce, závěrečnou akcí byl 1yardový catch receivera Davanteho Adamse. Na rozdíl 13 bodů utekli po 1yardovém běhu quarterbacka Aarona Rodgerse, ale pak přišel onen jeden povedený drive hostů, který zakončil 4yardovým catchem receiver Van Jefferson. Zbývalo 29 sekund, během kterých dokázal Rodgers útočit na touchdown, nakonec se Packers museli spokojit jen s 39yardovým field goalem Masona Crosbyho.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Rams, první útok tak připadne domácím Packers.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    15:00
    Gay poslal výkop do end zóny a nechytalo se. Touchback.
     
    15:00
    GB, 1&10, GB 25
    Jestli chtěli Rams udržet naději na zvrat, udělali to nejhorší, co mohli! Nedokázali totiž ucpat střed lajny, kudy se přes výborný blok svého centra protáhl Jones, vyvlékl se z tacklu a přes pronásledování snad čtyřmi obránci dosprintoval pro fantastických 60 yardů!
    Parádní běh Jonese
     
    14:20
    GB, 1&10, LAR 15
    Rodgers zahazuje míč za end zónu.
     
    14:15
    GB, 2&10, LAR 15
    Dillon ukrajuje polovinu vzdálenosti k cíli po levé straně.
     
    13:34
    GB, 3&2, LAR 7
    Williams středem vybojoval první down.
     
    12:52
    GB, 1&GOAL, LAR 3
    Jones bojoval, ale do cíle mu ještě kousek chyběl.
     
    12:10
    GB, 2&GOAL, LAR 1 – TOUCHDOWN PACKERS
    AARON JONES se dočkává zcela zaslouženého touchdownu! Sice se proti němu vyřítil mezerou jeden z obránců, ale running back domácích se mu dokázal vyhnout a stejnou mezeru poté využil k průniku do end zóny! 25:10!
    TOUCHDOWN PACKERS - AARON JONES
     
    12:10
    TWO POINT CONVERSION – NO GOOD
    Packers chtěli dostat náskok na 17 bodů (2 TD a 1 FG), ale to se jim nepodařilo! Rodgers velmi dlouho čekal, nakonec musel z kapsy, ale po svých neměl prostor a Jones byl v end zóně dobře bráněn!
    Jones byl ubráněn
     
    12:10
    Crosby poslal míč na goal line a Webster se musel rozběhnout. Zvládl to dobře, probojoval se na 27yardovou linii.
     
    12:04
    LAR, 1&10, LAR 27
    Akers běžel za zády svého rozrážeče, ale jsou z toho jen 3 yardy.
     
    11:24
    LAR, 2&7, LAR 30
    Goff se ocitl pod hodně velkým tlakem a zahazuje míč.
     
    11:19
    LAR, 3&7, LAR 30
    Goff příliš dlouho čekal, až neměl kam utéct a je složen se ztrátou 9 yardů! Sack si rozdělí Clark s Garym a situace Rams je kritická!
     
    10:42
    LAR, 4&16, LAR 21
    Výborný punt Hekkera, který přeletěl čekajícího chytače a míč doskákal až 15 yardů před end zónu domácích, které tak čeká hodně dlouhé hřiště.
     
    10:31
    GB, 1&10, GB 15
    Po delší době se na hřišti ocitl v obraně Rams Donald. Williams sice proběhl lajnou pro výborných 19 yardů, ale rozhodčí viděli drobné přidržení Wagnera.
     
    10:09
    GB, 1&17, GB 8
    Valdes-Scantling se dvojí změnou směru zbavil svého cornera, jenže Rodgers ho asi o 3 yardy přehodil, což je velká škoda pro domácí, protože tady hrozilo dalších možná 50 yardů!
     
    10:03
    GB, 2&17, GB 8
    Jenže Rodgers si z toho nic nedělá a přesně nachází náruč Lazarda na hranici prvního downu, který přidává i něco málo navíc! 21 yardů!
     
    9:15
    GB, 1&10, GB 29
    Williams měl dobré bloky a místo v pravé části lajny na 11yardový běh.
     
    8:34
    GB, 1&10, GB 40
    Rozběhnutý Lazard měl hluboko v pravém poli v rukou možná i touchdown, ale míč nakonec nedokázal zachytit!
     
    8:29
    GB, 2&10, GB 40
    Dillon si vybral špatné místo, 2 yardy jsou v této situaci zoufale málo.
     
    7:44
    GB, 3&8, GB 42
    Rodgers sice hledal Valdese-Scantlinga, ale Williams se od něj ani nehnul a skvělou obranou mu nedal vůbec žádnou šanci k zachycení míče.
     
    7:37
    GB, 4&8, GB 42
    Packers poprvé v zápase neskórují a musí puntovat. Scott to kopl dobře, ale měl smůlu na odskok nechytaného míče, který se vrátil o něco zpátky. Rams tak začnou z 21 yardů.
     
    7:26
    LAR, 1&10, LAR 21
    Rychle hozený míč do levé strany, 4 yardy pro Jeffersona.
     
    6:49
    LAR, 2&6, LAR 25
    Woods chytá u levé lajny a vybíhá ze hřiště se 7 yardy.
     
    6:26
    LAR, 1&10, LAR 31
    Reynolds zůstal na levé straně chvilku osamocený a ihned se stal adresátem přihrávky pro 16 yardů.
     
    6:09
    LAR, 1&10, LAR 47
    Higbee chytá, ale Lowry s Amosem u něj hned byli. 4 yardy.
     
    5:50
    LAR, 2&6, GB 49
    Woods chtěl zopakovat úspěšnou akci z před malé chvilky, ale tentokrát ho obránci do prvního downu nepustili.
     
    5:22
    LAR, 3&1, GB 44
    Perfektně provedený play action pas, Jefferson zůstal ve středním poli chvíli nehlídaný a přestože míč šel rychle k zemi, dokázal ho zachytit. 16 yardů.
     
    4:56
    LAR, 1&10, GB 28
    Goff si nechal míč pro sebe, pokračoval v pohybu do pravé strany a sklouzl se pro 6 yardů.
     
    4:14
    LAR, 2&4, GB 22
    Akers se probíjel pravou stranou lajny a dostal velmi dobrý spot od rozhodčích, takže má první down.
     
    3:32
    LAR, 1&10, GB 17
    Přímý snap na Akerse, který však zakolísal a než se probudil, neměl kudy běžet.
     
    2:48
    LAR, 2&10, GB 17
    Narušení neutrální zóny obranou, 5 yardů trest.
     
    2:27
    LAR, 2&5, GB 12
    Akersovi udělala O-line cestu středem hřiště. 5 yardů.
     
    1:46
    LAR, 1&GOAL, GB 7 – TOUCHDOWN RAMS
    Další přímý snap na CAMA AKERSE, který tentokrát nezaváhal a přes snahu o stržení na zem těsně před goal line dostal míč do end zóny! Rams jsou ve hře, 16:25!
    TOUCHDOWN RAMS - CAM AKERS
     
    1:41
    TWO POINT CONVERSION – GOOD
    Nádherná triková akce Rams při dvoubodové konverzi! Goff hodil rychle míč do levé strany Jeffersonovi, který stál zády k end zóně a okamžitě přehodil míč dozadu kolem běžícímu CAMU AKERSOVI, jenž měl cestu volnou! 18:25, rozdíl jediného touchdownu!
    TWO POINT CONVERSION - CAM AKERS
     
    1:41
    Gay poslal výkop na goal line a donutil Taylora returnovat. Ten se zvládl dostat na linii 26 yardů.
     
    1:36
    GB, 1&10, GB 26
    Donald je opět na hřišti, ví, že musí pomoct, i když je výrazně limitován. Jones na úvod dobíhá pro 4 yardy.
     
    0:58
    GB, 2&6, GB 30
    Rodgers nepřesně shazoval Jonesovi.
     
    0:52
    GB, 3&6, GB 30
    Důležitý třetí down pro Packers a zvládají ho. Lazard si přeběhl do pravé strany, jeho obránce zaspal a nedokázal mu zabránit v 9yardovém catchi.
     
    0:10
    GB, 1&10, GB 39
    Adams ve slotu chytá 7 yardů a domácí jsou téměř na polovině.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    GB, 2&3, GB 46
    Rodgers shazuje míč doleva Adamsovi, 4 yardy.
     
    14:20
    GB, 1&10, 50
    Jones se snažil vybrat správnou mezeru, ale všechny byly ucpané. 3 yardy.
     
    13:37
    GB, 2&7, LAR 47
    Chyba Rodgerse, míč Jonesovi hodil na okraj dosahu rukou a nevyšlo to.
     
    13:33
    GB, 3&7, LAR 47
    Rodgers tak dlouho utíkla před bliztem, až mu neutekl a zahodil míč! Packers podruhé za sebou neskórují a Rams mohou vyrovnat!
     
    13:26
    GB, 4&7, LAR 47
    Výborný punt Scotta, který umístil míč pouhých 6 yardů před end zónu. Punt nebyl chytán.
     
    13:17
    LAR, 1&10, LAR 6
    Goff s hrozbou safety rychle odhazuje míč doleva, Jeferson chytá a padá s 8 yardy.
     
    12:52
    LAR, 2&2, LAR 14
    Další přihrávka do levé strany, 5 yardů pro Woodse.
     
    12:11
    LAR, 1&10, LAR 19
    Přímý snap na Akerse, který se rozhodl obíhat obranu zleva, byl vytlačen se 4 yardy.
     
    11:34
    LAR, 2&6, LAR 23
    Goff hází přesný míč k pravé lajně Jeffersonovi, 9 yardů.
     
    11:03
    LAR, 1&10, LAR 32
    Reynolds chybuje, pouští jasný catch.
     
    11:00
    LAR, 2&10, LAR 32
    Goffovi se okamžitě zhroutila kapsa a je potřetí sackován! Raduje se Clark, ztráta 6 yardů.
     
    10:17
    LAR, 3&16, LAR 26
    Rams si dokonce museli vzít timeout, nezvládali včas rozehrát. Po něm byl Goff znovu rychle pod tlakem, tentokrát ale zvládl hodit míč. Jefferson sice chytá 5 yardů, ale v této situaci jde jen o zápis do statistik.
     
    9:53
    LAR, 4&11, LAR 31
    Jindy výborný Hekker teď svému týmu nepomohl jako obvykle. Kopl kratší 42yardový punt, Austin si mávl fair catch a Packers začnou na 27 yardech.
     
    9:46
    GB, 1&10, GB 27
    Obrana Rams tentokrát bez Donalda. Jones se dokázal dostal z prvního tacklu a probil se pro 6 yardů.
     
    9:06
    GB, 2&4, GB 33
    Dillon se vrhal do středu, jenže při tvrdém hitu Robinsona ztratil míč! Šiška se k velkému štěstí domácích odrazila přímo před Rodgerse, který ho sebral a vrhl se vpřed, takže ve výsledku končí hra ziskem jednoho yardu. Jenže také nejspíš ztrátou Dillona, running back se nezvedá a bude muset být ošetřen.
     
    8:21
    GB, 3&3, GB 34
    Screen doprava na Valdese-Scantlinga a už se zdálo, že z toho nic nebude, jenže adresát přihrávky se dokázal prosadit proti dvojici atakujících obránců a za zisk prvního downu si vysloužil Rodgersův potlesk.
     
    7:43
    GB, 1&10, GB 38
    Adams na pravé straně chytá, 4 yardy.
     
    7:00
    GB, 2&6, GB 42 – TOUCHDOWN PACKERS
    ADAM LAZARD se vykoupil! Ve třetí čtvrtině dlouhý touchdown nezachytil, jenže tentokrát obrana sežrala play oction jako malinu, Hill zcela nesmyslně vystoupil dopředu a nechal Lazarda utéct! Následoval jednoduchý catch za obranou a úprk do end zóny, 58yardová akce, nejspíš rozhodující v zápase, 31:18!
    TOUCHDOWN PACKERS - ADAM LAZARD
     
    6:51
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY proměňuje extra point, 32:18!
     
    6:51
    Crosby úmyslně poslal výkop před end zónu, ale speciální tým domácích nezvládl zachytit return Webstera, který se dostal až na 40yardovou linii!
    Běh Webstera
     
    6:44
    LAR, 1&10, LAR 41
    Goff nachází Woodse pro 8 yardů.
     
    6:23
    LAR, 2&2, LAR 49
    Barnes málem zachytil interception při bránění Everetta.
     
    6:19
    LAR, 3&2, LAR 49
    Akers se probíjí pro 4 yardy.
     
    5:57
    LAR, 1&10, GB 47
    Nepřesný míč na Woodse.
     
    5:53
    LAR, 2&10, GB 47
    Screen na Woodse, jenže toho okamžitě složil Alexander, ztráta 3 yardů.
     
    5:08
    LAR, 3&13, 50
    P. Smith ubránil Jeffersona a Rams musí hrát dlouhý čtvrtý down!
     
    5:04
    LAR, 4&13, 50
    Goffa nepodržela lajna, dostal se rychle pod tlak, nevydržel a je počtvrté v zápase složen! Asi nejdůležitější sack zápasu zapisuje Gary a Packers jdou na míč na útočné polovině!
    Garyho složení Goffa
     
    4:59
    GB, 1&10, LAR 46
    Jones hlavně ubírá čas. Jeden yard.
     
    4:14
    GB, 2&9, LAR 45
    Rodgers nachází na pravé straně Tonyana, který velmi dobrou prací získává 12 yardů.
     
    3:26
    GB, 1&10, LAR 33
    Williams pravou stranou lajny probíhá pro 6 yardů.
     
    2:42
    GB, 2&4, LAR 27
    Williams znovu v akci, středem se protáhl pro 6 yardů a Rams si berou druhý timeout.
     
    2:35
    GB, 1&10, LAR 21
    Rodgers si všiml volného Adamse, který měl dostatek místa k běhu pro 8 yardů a Packers už vědí, že zápas mají v kapse.
     
    2:30
    GB, 2&2, LAR 13
    Po posledním timeout Rams se Williams středem probil pro první down a už se bude pouze zaklekávat.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    GB, 1&GOAL, LAR 9
    První zakleknutí.
     
    1:18
    GB, 2&GOAL, LAR 11
    Druhé zakleknutí.
     
    0:39
    GB, 3&GOAL, LAR 12
    Zavěrečné zakleknutí a v Green Bay se slaví!
     
    Konec utkání.
     
    I ve druhém poločase pokračovala převaha Green Bay, ačkoliv to z vývoje skóre není úplně zřejmé. Domácí po celý zápas vyhrávali ten nejdůležitejší souboj – bitvu o line of scrimmage. Hlavně jejich O-line nedovolila bránícím hráčům Rams výraznější napadání Rodgerse a dělala prostor pro běhovou hru, která výrazně pomáhala tradičně výkonným vzdušným silám. Hosté se sice nevzdávali a dotáhli se na rozdíl jednoho touchdownu, jenže v klíčových chvílích domácí podržela obrana a nedovolila soupeři se ani přiblížit k možnosti vyrovnat skóre.
    Hned z úvodního drivu druhé půle Packers znovu utekli na dvojciferný rozdíl a to brilantní prací running backa Aarona Jonese, který po fantastickém 60yardovém běhu přidal i ten finální z posledního yardu. Zdálo se, že po zbytek zápasu se dohraje v poklidu, ale Rams ještě v průběhu třetí čtvrtiny našli sílu na jeden výborně sehraný drive zakončení 7yardovým během running backa Cama Akerse, nejlepšího hráče hostů, a následným dokonale sehraným trikem při dvoubodové konverzi. Jenže to bylo z jejich strany vše. Zbytek zápasu fungovala obrana domácích na podtrženou jedničku a definitivní uklidnění přinesl necelých 7 minut před koncem veledlouhý 58yardový catch & run receivera Adama Lazarda.
     
    Přímo v hledišti nakonec sledovalo utkání spokojených 7 439 diváků.
     
    Green Bay Packers potvrdili roli favorita a po zcela zaslouženém vítězství se mohou těšit na finále konference NFC, které odehrají na domácí půdě. Kdo bude jejich soupeřem, to se dozví za nějakých 28 hodin. Jedno je ale jisté. Ať už dojde na bitvu Rodgers vs. Brees, nebo Rodgers vs. Brady, bude to obrovská událost.
     
    Z tohoto utkání je to vše, děkuji za pozornost. Ve 2:15 ale začíná druhé utkání této noci, takže ještě nechoďte spát a sledujte další přenos. (01:53:29)

    Libor Štěpán

    Ronald Torbert
    7 439
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad GB, 3&5, LAR 42 – U míče je Green Bay, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Los Angeles.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri