FK Liepāja – FC Struga 1:1 (kon.) | FK Sileks – CS Petrocub 1:1 (kon.) | Noah – KuPS 1:0 (kon.)
Inter Turku – Puskás Akadémia 1:1 (kon.) | Honka Espoo – Runavík 0:0 (kon.) | Sant Juliá – Gżira 0:0 (kon.)
RFS Riga – KÍ Klaksvík 2:3 (kon.) | FK Sūduva – Valmiera 2:1 (kon.) | Levadia Tallinn – St Joseph's 3:1 (kon.)
Dundalk – Newtown 4:0 (kon.) | Žilina – Dila Gori 5:1 (kon.) | Racing FC – Breidablik 2:3 (kon.)
Milsami – FK Sarajevo 0:0 (kon.) | Glentoran – New Saints 1:1 (kon.) | Europa – Kauno Žalgiris 0:0 (kon.)
Fehérvár – Ararat 1:1 (kon.) | Bala Town – Larne FC 0:1 (kon.) | Paide – Śląsk 1:2 (kon.)
Hafnarfjördur – Sligo Rovers 1:0 (kon.) | Partizani Tirana – Sfîntul Gheorghe 5:2 (kon.) | Shkupi – Llapi 2:0 (kon.)
Domžale – Swift Hesperange 1:0 (kon.) | Birkirkara – La Fiorita 1:0 (kon.) | KF Drita – Dečić 2:1 (kon.)
Sutjeska – Gagra 1:0 (kon.) | Velež Mostar – Coleraine 2:1 (kon.) | Maribor – Urartu 1:0 (kon.)
Tre Penne – Dinamo Bt. 0:4 (kon.) | Široki Brijeg – Vllaznia Skadar 3:1 (kon.) | Stjarnan – Bohemians Dublin 1:1 (kon.)
konec
Dundalk FC
4:0 (2:0)
Newtown AFC
Čtvrtek 08.07.2021, 18:45 • Oriel Park, Dundalk • Evropská konferenční liga (předkola) • 1. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Příjemný podvečer u evropského fotbalu. Ještě předtím, než vyvrcholí letošní EURO, můžeme být svědky prvního předkola Evropské konferenční ligy. V tomto utkání na sebe narazí domácí Dundalk FC a hosté z klubu Newtown AFC.
     
    Evropská konferenční liga

    K tradiční Lize mistrů a Evropské lize se od tohoto ročníku přidává nová soutěž, Evropská konferenční liga. V pomyslné hierarchii zaujme až třetí místo. Myšlenka na její vznik přišla už v roce 2015, ale právě sezona 2021/22 bude její premiérou. Oficiální název UEFA odsouhlasila předloni. Jakmile se odehrají předkola, která jsou stejně jako u starších soutěží rozdělena na mistrovskou a nemistrovskou část, vypuknou základní skupiny, které mají celkem 32 účastníků.
     
    DUNDALK FC
    7. místo (FAI Premier Division – Irsko), 19 zápasů, 24 bodů, skóre: 24:27


    Tento irský fotbalový klub vznikl už v roce 1903 a za dobu své existence se několikrát účastnil evropských pohárů. Osmnáct zápasů sehrál i v nejslavnější Lize mistrů, kde zvládl vytěžit tři výhry. Úspěchy sbíral zejména na domácím písečku, když devětkrát urval titul, jenže ten poslední pochází z roku 1995. Přesto je Dundalk druhým nejúspěšnějším týmem Irska. Oriel Park, kde fotbalisté irského mužstva sehrávají své domácí zápasy, leží stejně jako celé město na hranicích se Severním Irskem.

    V Irsku se nejvyšší liga rozeběhla už na jaře, konkrétně v březnu. Dundalku se dvakrát nedaří, když v desetičlenné tabulce třímá až sedmé místo. Minulý pátek navíc prohrál na hřišti Shamrocku 1:3 a k utkání v předkole Evropské konferenční ligy tak nebude přistupovat s ideálním rozpoložením.
     
    NEWTOWN AFC
    7. místo (Cymru Premier – Wales – 2020/21), 32 zápasů, 42 bodů, skóre: 57:53


    Velšská Cymru Premier, formálně označovaná také jako Welsh Premier League, vysílá do boje o Evropskou konferenční ligu hned tři své zástupce. Kromě Newtownu zkusí štěstí také Bala Town a The New Saints. Prvně jmenovaný klub má obrovskou tradici, neboť na ostrovech vznikl už před 146 lety. Současná velšská soutěž začala fungovat mnohem později – až v roce 1992 – a AFC ji nikdy neopustilo. To se za tu dobu povedlo jen dvěma celkům. Přitom je zajímavé, že Newtown ani jednou domácí ligu nevyhrál, jeho nejzajímavějším úspěchem z poslední doby je tak pouze druhé místo ve FAW Welsh Cupu ze sezony 2014/15.

    Velšská liga ještě nezapočala nový ročník. Podle uznávaného serveru Transfermarkt má momentálně Newtown na soupisce 23 mužů. Všichni vlastní anglické nebo velšské občanství, byť dvacetiletý hrotový útočník Lifumpa Mwandwe pochází ze Zambie.
     
    Úvodní sestavy:

    Dundalk FC: Alessio – Jurkovskis, Boyle (C), Nattestad, Leahy – Patching, McEleney, Stanton, Duffy – Kelly, McMillan
    Náhradníci: Cherrie – Adedokun, Zahibo, Midtskogen, O'Kane, Sloggett, Hanratty, Han

    Newtown AFC: D. Jones – C. Williams (C). Mills-Evans, Roberts, Evans – Davies, Rowland, Fletcher – Rushton, M. Williams, Breese
    Náhradníci: Steventon – Downs, McAllister, Hesden, A. Jones, Speake

    Rozhodčí: Luca (SMR) – Lunardon (SMR), Ercolani (SMR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Doposud jsme střelu neviděli. Na obou stranách dnes stojí brankáři, kteří mají něco zažité. Alessio vyhrál albánskou ligu s Tiranou, kdežto David Jones působí v Newtownu už od sezony 2009/10.
     
    5
    Rozehrávky se chopí Dundalk, míč se totiž dostal mimo hrací plochu a vhazování obstará krajní bek Darragh Leahy.
     
    6
    Útok hostů, kteří jsou v utkání jasným kurzovým outsiderem, zastavuje obrana Dundalku. V jejím středu se tyčí 197 centimetrů vysoký Sonni Nattestad. Jeho národností jsou sice Faorské ostrovy, ale na svět přišel na Haiti.
     
    8
    Držení míče je v tuto chvíli velmi vyrovnané, statistika vykazuje hodnotu 50 na 50, ale samozřejmě se vše bude ještě měnit.
     
    8
    K první střele mimo se odhodlali domácí. Obrana Newtownu ale může zůstat v klidu, jedná se o nepřesný pokus. Defenzivu AFC řídí Craig Williams, který sice klub na dva roky opustil, jinak je ovšem v jeho řadách už od ročníku 2008/09.
     
    9
    Útočný faul znamená volný kop pro Newtown, který zkusil bleskově zaskočit soupeře. Jenže defenziva odolala.
     
    10
    Další střela irského mužstva zamířila jen do bloku, ale poté už se Dundalku daří poprvé procvičit brankáře Jonese. Starost mu bude dnes dělat také čtyřčlenná záloha se Samuelem Stantonem, který ještě vloni působil v USA. Tentokrát se ale do vzduchu pověsil David McMillan a Jones musel vytáhnout zákrok proti dobře umístěné hlavičce.
     
    12
    Velšský Newtown se ještě k zakončení za 12 minut nepropracoval. Cestu by měl ukázat velezkušený Matthew Williams. Je mu 38 let, takže něco už skutečně odkopáno má.
     
    14
    Volný kop z poloviny hřiště? Žádal si o centr do vápna a Newtown se ho nebál. Jenže před šestnáctkou útok troskotá.
     
    15
    Z protiakce se nedaří uspět Dundalku. Je z toho alespoň druhý rohový kop, jenže míč se dostává do vyhnanství, tedy až za vzdálenou postranní čáru.
     
    16
    Výkop od brány jako rezultát poslední šance. Uvidíme, jak moc se dnes ke slovu dostane Patrick McEleney, rodák ze Severního Irska, který ale sběhl do Irské republiky a už má i občanství tohoto státu.
     
    17
    Na rohy dva jedna, ovšem velšský tým nyní svou pozici nezužitkoval. První zkušenosti s evropskými poháry dnes nasbírá záložník James Rowland. Devatenáctiletý Angličan doposud odehrál jen 182 minut ve velšské lize.
     
    19
    Na útok se znovu vydal Dundalk. Míč se přeléval z levé strany na pravou. Křídelní prostory dnes obdělávají Michael Duffy a William Patching. Druhý jmenovaný je rodákem z Manchesteru, takže vyrůstal v akademii místních City. Stále mu je sice teprve 22 let, ale v klubu z anglické Premier League díru do světa neudělal.
     
    22
    Nebezpečný atak Newtownu narazil těsně před vápnem. Gólman Alessio měl možná první vrásky na tváří, ale ani tentokrát k zákroku nepřišel. V brance se může klidně věnovat třeba četbě.
     
    23
    Zakončení naopak přidává Dundalk, střela z nějakých 25 metrů nicméně postrádala gólové parametry. Po výkopu brankáře Jonese zůstává jeden z jeho spoluhráčů na trávníku.
     
    26
    Míč třímají domácí, kteří v prvním poločase často kombinují na vlastní polovině. S rozehrávkou nemá problém ani stoper Andrew Boyle, který už s fotbalem procestoval téměř celou „ostrovní scénu“. Hrál v Anglii, v Irsku i ve Skotsku.
     
    30
    Dundalk se zmocní vhazování. Z pravé strany je toto práce pro Darragha Leahyho. Ten zažil v sezoně 2017/18 nemilou věc, když na své štaci v Anglii neodehrál jedinou minutu.
     
    33
    Dundalk vytváří trvalejší tlak. Ohánět se musí mimo jiné Jack Kelly z Anglie. Mezi roky 2017 a 2019 zažil dlouhou pauzu, nyní už je ovšem zpátky při síle a Dundalku nechce vedení dovolit.
     
    33
    Dundalk právě vstřelil branku!
    Autorem branky je MICHAEL DUFFY. Šestadvacetiletý forvard ze Severního Irska si našel místo na hranici vápna a dokázal skórovat po načechraném centru svého kolegy Daniela Kellyho. Pro Dundalk důležité zužitkování enormního tlaku, role favorita bude rázem o mnoho snazší. Duffy přidává 56. branku své kariéry a třetí v této sezoně. Asistence: Daniel Kelly.
    33. DUFFY - 1:0
     
    38
    Newtown zatím směrem dopředu vůbec nic nevymyslel. Přitom má ve svém středu hráče, kteří znají cestu k úspěchu. Třeba Nicholas Rushton zvládl svého času ovládnout turnaj poloprofesionálních anglických týmů s názvem FA Trophy.
     
    39
    Dundalk právě vstřelil branku!
    Autorem branky je DAVID MCMILLAN. Muž, který ve třech letech po sobě ovládl irskou Premier Division, dodává Dundalku potřebný klid. Znovu tomu předcházel úchvatný centr z levé strany, McMillan jej následně v pohodě uklidil do sítě. Newtown se nezmůže na nic jiného než odkopávání míče a rozhozenou obranu trestá právě zkušený Irčan. Asistence: Darragh Leahy.
    39. MCMILLAN - 2:0
     
    42
    Ke své další střele se propracoval Dundalk. Suma sumárum, toto bylo šesté zakončení celkově. A také druhé mimo bránu, rána se v tomto případě dvakrát nepovedla.
     
    44
    Z obrany přes zálohu až do útoku. Tak rychlé bylo nyní počínání domácího týmu. Jenže pak přišel zádrhel před pokutovým územím a Newtown si poradil. Co vymyslí s merunou Alexander Fletcher, který se do Walesu kdysi dostal jako volný hráč ze Southportu?
     
    45+1
    Rozbíhá se nastavení první půle.
     
    45+1
    Fotbalisté Dundalku kombinovali ve tvaru dvojitého V. Několik narážeček ústí ještě před šestnáctkou, z toho branka nekápne.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Třebaže na držení míče vede Dundalk jen o pět procent, byl v prvním poločase jasně lepším týmem a svou převahu nakonec přetavil i ve dvojici vedoucích gólů. Ve 33. minutě skóroval Duffy, když na hranici vápna práskl do centru Kellyho. Na tuto dvojici navázalo jiné duo. Čepovaný balon obstaral Leahy, beranidlo ze své hlavy vytvořil McMillan a s Newtownem to nevypadá vůbec dobře. Ještě předtím totiž brankář Jones přežil slušnou šanci z desáté minuty.
    Několik fotografií z dnešního zápolení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dundalk začíná tam, kde skončil. Volným kopem kousek za půlící čarou se může dostat k nebezpečnému útoku.
     
    47
    Míči se po rozehrávce nicméně chopil Newtown a hosté si málem zakřičeli gól. První střelu na branku ale řeší Alessio, který evidentně svůj čas bez míče neprospal.
     
    48
    Albánský brankář i s přispěním své obrany řeší následné problémy po rohovém kopu. Doletět ke gólu by si přál i John Evans, kdysi totiž nastupoval za klub Airbus UK.
     
    50
    Zdá se, že Newtown v kabině nelenil a zatápí domácím pod kotlem. Připravil si další rohový kop, pak ale přichází zároveň zbytečný faul v pokutovém území.
     
    52
    Atraktivní výboj Dundalku se přesunul chvíli za autovou čáru, jenže domácí tlačí dál. Z čáry lemující pokutové území přišla dokonce střela, která se opřela o blokujícího hráče. Roh se povedl ještě méně.
     
    54
    Další přímý kop Dundalku svým počínáním zapříčinil Jamie Breese. Stejně jako jeho sedmi kolegům na hřišti, také jemu v žilách koluje velšská krev.
     
    57
    V současnosti se odehrává zápas spíše na středu hřiště. S míčem se pomazlí také Raivis Jurkovskis, obránce z dalekého Lotyšska, který v Irsku prožívá svou vůbec první sezonu. Předtím působil doma.
     
    59
    Snad na deset přihrávek se nyní Dundalk propracoval do ofsajdové situace. Je to určitě velká škoda, protože jinak souhra vypadala moc pěkně.
     
    61
    Je znát, že Dundalk lehce ubral z plynu. Další nadějnou příležitost nedotáhl, když se meruna ocitla v zámezí. Zámek nicméně může pokračovat.
     
    62
    Dundalk právě vstřelil branku!
    Autorem branky je WILLIAM PATCHING. Někdejší naděje Machesteru City nachází z nějakých 23 metrů volné místo v postavení brankáře a trefou po zemi podpoří práci svých spoluhráčů. Jen co se zdálo, že Dundalk začíná pomalu oslabovat svou útočnou aktivitu, přichází třetí zářez na pažbu. Bez asistence.
    62. PATCHING - 3:0
     
    63
    Žlutou kartu dostává C. Williams (Newtown AFC).
     
    65
    O čtvrtý gól se marně pokoušel Darragh Leahy. Tento irský obránce nicméně není úplně typickým zakončovatelem akcí.
     
    66
    Neomaleně si počínal Nattestad v souboji s Breesem a k volnému kopu se postavil John Evans. Sympaticky zkusil vypálit, jenže nemířil přesně.
     
    68
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Rowland, přichází McAllister.
     
    70
    Jones se musel natáhnout za pokusem Duffyho, zvládl ovšem předvést sebejistý zákrok.
     
    72
    Nadále aktivní zůstává John Evans. Fotbalista, který začínal u Oxford United, si vypracoval další možnost, jenže Albánec Alessio zůstává ledově klidný. Newtown nicméně vyprodukoval už třetí střelu na bránu. Aspoň že brankář domácího celku nedostane výplatu zadarmo.
     
    73
    Na druhé straně posílá ránu na bránu Patrick McEleney. Od roku 2010 vycestoval mimo irské fotbalové prostředí jen jednou, když okusil angažmá v Oldhamu. Anglická tráva mu ale nevoněla a po 457 minutách v cizině upaloval zpátky do Dundalku.
     
    75
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází Kelly, přichází Han.
     
    76
    Na nic nečekal ani anglický plejer Alexander Fletcher. Newtown díky němu počítá další pokus, každopádně nepřesný. Ve 24 letech by si ještě angažmá za hranicemi Irska vyzkoušet mohl, nicméně v domovské Anglii to asi nebude. Několikrát to na rodné půdě zkoušel, ale valný úspěch nezaznamenal.
     
    78
    Rohové kopy Newtownu příliš neprospívají. Po jednom z nich znovu na druhou stranu hrací plochy vyrazil McMillan, výlet ovšem ukončil nepřesnou ranou. Ještě část předminulé sezony strávil ve Skotsku, teď už je ale druhým rokem nefalšovaným členem soupisky Dundalku.
     
    81
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází Patching, přichází Zahibo.
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází McMillan, přichází Midtskogen.
     
    85
    Před vápnem dochází k další postupné kombinaci Newtownu, která si žádala zakončení. Jenže Dundalk sebral AFC veškeré sebevědomí. I když se v další části zápasu velšský tým výrazně zvedl, stále je daleko od gólové radosti. Se střelou nyní pohořel také Rushton.
     
    89
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Davies, přichází A. Jones.
     
    89
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Rushton, přichází Downs.
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Breese, přichází Hesden.
     
    90+1
    Z plynu Dundalk neubral ani v nastavení. O střelu se znovu zasadil Patrick McEleney, neúnavný Ir se musí spokojit s následným rohovým kopem.
     
    90+1
    Nastavení zápasu by mělo trvat tři minuty.
     
    90+2
    Za obranou se zkoušel uvolňovat Midtskogen, ale neúspěšně. Nově příchozí hráč si nepohlídal ofsajdovou hranu, tím pádem logicky nemohl pokračovat v akci.
     
    90+3
    Toto byla zřejmě poslední rána. Downs chtěl svému trenérovi poděkovat za důvěru, ale nedal.
     
    90+4
    Dundalk právě vstřelil branku!
    Nakonec se domácím podaří druhý poločas vyhrát stejným výsledkem jako ten první. Zástupce Jižní Korey ŽENG-WU HAN ještě jednou rozveselil domácí fanoušky, hned nato rozhodčí Luca ze San Marina píská konec utkání. Nutno podotknout, že partie má velmi jednoznačný výsledek. Asistence: Darragh Leahy
    90+4. HAN - 4:0
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 6:9.
     
    V posledním poločase se skóre 4:0 rozrostlo díky úspěšné práci Williama Patchinga a Hana. Druhý jmenovaný dokázal skóroval několik vteřinek před závěrečným hvizdem a Dundalk si tak do odvety ponese pohodový náskok. Musel by nastat absolutní zkrat irského mužstva, aby o svůj postup do dalšího předkola Evropské konferenční ligy přišlo. Newtown totiž nepředvedl příliš fotbalového umění a v předsálí evropských pohárů se asi dlouho neohřeje.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (20:39:11)

    Patrik Czepiec

    Branky: 33. Duffy (Kelly), 39. McMillan (Leahy), 62. Patching, 90+4. Han (Leahy)

    Karty:   63. C. Williams (NTN)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 6:9.
    Dundalk FC: Alessio – Jurkovskis, Boyle (C), Nattestad, Leahy – Patching (81. Zahibo), McEleney, Stanton, Duffy – Kelly (75. Han), McMillan (81. Midtskogen)
    Náhradníci: Cherrie – Adedokun, Zahibo, Midtskogen, O'Kane, Sloggett, Hanratty, Han

    Newtown AFC: D. Jones – C. Williams (C). Mills-Evans, Roberts, Evans – Davies (89. A. Jones), Rowland (68. McAllister), Fletcher – Rushton (89. Downs), M. Williams, Breese (89. Hesden)
    Náhradníci: Steventon – Downs, McAllister, Hesden, A. Jones, Speake

    Rozhodčí: Luca (SMR) – Lunardon (SMR), Ercolani (SMR)
    Úterý 13.07.2021
    Newtown - Dundalk 0:1

    Branky: 52. Duffy

    Karty:   48. Mills-Evans (NTN), 89. Mcallister (NTN) – 36. Roberts (DAK), 58. Jurkovskis (DAK), 85. Patching (DAK)

    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 4:5. Fauly: 13:8.
    bahis siteleri