Kanada – Mexiko 3:2 (kon.) | USA – Japonsko 0:2 (kon.)
konec
1 2 3 4 5 6 7 R H E
Japonsko
Japonsko
0
0
0
1
1
0
0
 
2
8
0
USA
USA
0
0
0
0
0
0
0
 
0
3
0
Úterý 27.07.2021, 13:00 • Yokohama Stadium • Olympijské hry - ženy • Finále
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Olympijský softballový turnaj žen tímto zápasem dospěje do své závěrečné fáze. Rozdávat se budou dvě medaile, zlatá a stříbrná, a nutno podotknout, že lepší finále si tyhle Hry asi ani nemohly přát. Oba celky v základní skupině odváděly asi ty nejlepší výkony, hlavně v důležitém souboji předčily Kanadu, a vysloužily si tak po právu boj o kov nejcennější.
     
    Do role mírného favorita je přece jenom pasován tým USA, který zatím neprohrál ani jeden zápas. Ne že by své soupeřky vždy drtil, ale především pečlivá hra, téměř bezchybný výkon v obraně a rozvážnost během kritických okamžicích je jeho největší předností. Dodejme, že za pět zápasů povolily Spojené státy pouze dva runy!
     
    Japonsko dosud prohrálo jen jednou, a to právě s USA. Tenhle zápas se přitom sehrál jen pár hodin před tímto vzájemným duelem, který má rozhodně daleko větší váhu. Obě mužstva totiž předem věděla, že o finále je nikdo nepřipraví, a až nyní budou moci naplno vložit své síly do samotného dění na hrací ploše.
     
    Je opravdu velká škoda pro Japonky, že na Jokohama Stadium nebudou moci zavítat fanoušci. V Japonsku je obecně baseball i softball velmi populární, rozhodně by bylo vyprodáno. Bohužel si opatření proti šíření nákazy koronaviru vyžaduje mnohdy velmi krutou daň.
     
    Sestavy:

    USA:

    8 McCleneyová – CF
    9 Reedová – LF
    4 Chidesterová – RF
    20 Ariotová – 1B
    2 Aguilarová – 2B
    99 Spauldingová – SS
    7 Stewartová – 3B
    1 Munroová – C
    16 Moultrieová – DP

    38 Ostermanová – P

    Japonsko:

    11 Jamadaová – CF
    14 Natoová – 1B
    8 Haradaová – RF
    5 Jamamotoová – 3B
    16 Fudžitaová – DP
    2 Jamazakiová – LF
    25 Agacumaová – C
    4 Ičigučiová – 2B
    12 Acumiová – SS

    17 Uenová – P

    Rozhodčí:

    Coxová (AUS) – HP
    Gaudreauová (CAN) – 1B
    Jü (CHN) – 2B
    Prinsová (NED) – 3B
    Billingsleyová (CAN) – OU
    Magnaniová (ITA) – RU
     
    Utkání právě začalo.
     

    Jamadaová zaznamenala první hit. Pálila směrem k Ostermanové na prkno, ta míček nezkrotila a následně nepřihodila na první metu.
     

    Po opravdu lítém boji se podařilo Natoové jaksi odpálit. Ačkoli následoval příhoz ze třetí mety na první, posunula se Jamadaová na metu číslo dva.
     

    I Haradaová dokázala míček trefit, následovala ale ta samá situace jako před pár okamžiky – ze třetí mety směřoval příhoz do rukavice Ariotové. Jamadaová je ale zase blíže skórování.
     

    Tak tohle bylo opravdu hodně, hodně o prsa! Američanky se nakonec ubránily, byť Jamamotoová skákala k první metě opravdu vehementně po svém odpalu. Nakonec byl vyřčen verdikt třetího outu. Ale vážně, tenhle příhoz byl uskutečněný opravdu na poslední chvíli.
     
    Dohrávka 1. směny.
     

    McCleneyová sice pálkou míček trefila, jenže na první metě skvěle zapracovala Natoová. A šlápla dostatečně včas na své políčko, které hlídá.
     

    Ooooou! Tohle byl skvělý moment. Už už se zdálo, že daleký odpal by mohl být krásně chycen v zadním poli. Jenže nakonec míček padl na zem. A Reedová tak zaznamenala triple.
     

    Další skvělý moment tohoto utkání! Uenová sice vyrobila divoký nadhoz, ale obrana Japonska se dokázala tak zpacifikovat, že přibíhající Reedová, která se už už těšila na oslavy ze skórování, byla ubráněna zavčasu právě Uenovou ve spolupráci s catcherkou Agacumaovou. Chidesterová každopádně stačila doběhnout na metu číslo dvě. Práce pro Japonsko nekončí.
     

    Uenová kritické chvíle nakonec zvládla. A Ariotová se nyní poroučela ze scény se strike-outem na kontě.
     
    Začátek 2. směny.
     

    Fudžitaová byla vyautována, její počínání netrvalo opravdu příliš dlouho.
     

    Jamazakiová poslal míček do levého zadního pole. Dobré podnikání japonské vnější polařky. Double rovná se obsazení mety číslo dva.
     

    Míček trefila vnější hranou pálky. Míček se tak po odpalu Agacumaové vznesl vysoko do vzduchu a byl snadno chycen do rukavice.
     

    Parádní catch! Vidíme zatím plno skvělých momentů, a to jsme teprve v půlce druhé směny. Moultrieová si zacouvala a v těžké pozici lapila míček do rukavice velmi blízko plotu. Ičigučiová mohla jen zasmutnit.
     
    Dohrávka 2. směny.
     

    Aguilarová nepředvedla dobrou práci na pálce. Uenová stačila doběhnout pro krátký míček a nasměrovat ho do rukavice Natoové k potřebnému outu.
     

    Trpělivost přináší ovoce, tímhle heslem se nyní řídila Spauldingová. A získala po čtyřech ballech metu zdarma.
     

    Perfektní práce Japonska v obraně. První double-play tohoto zápasu! Byla to taková jedna z klasik. Míček směřoval po odpalu Stewartové k Uenové, ta ho přeposlala ke druhé metě, odtud pak následoval příhoz na tu první. Šance Američanek na skórování v této směně byly během tří vteřin utnuty.
     
    Začátek 3. směny.
     

    Acumiová byla na pálce poměrně dlouho. Nakonec na Ostermanové přece vybojovala metu zdarma. Dobrý start Japonska do této směny.
     
    A dochází, možná trochu překvapivě, ke změně nadhazovačky. Neotřesitelná jednička Ostermanová jde z placu, už se na prkně připravuje ke znovuzahájení hry Cardaová.
     

    Parádní obranná práce USA. Jamadaová ulejvku nezahrála úplně špatně, přesto ke změně na metách nedošlo. Protože včasný příhoz na druhou metu vyautoval Acumiovou.
     

    Cardaová si pořádně zařvala! Natoová se po rozhodujícím míčku jenom ohlédla. Moc pohledný strike-out.
     

    Tohle naopak nebyla povedená práce od Cardaové. Hit-by-pitch, neboli trefení soupeřky míčkem do těla znamená automaticky metu zdarma. Pro Haradaovou možná i poměrně bolestivá záležitost.
     

    Odpal Jamamotoové byl nakonec zpacifikován. Defenzíva USA je prostě téměř neomylná, přesně ví, co dělá. Ani v této směně zkrátka Japonky neskórují.
     
    Dohrávka 3. směny.
     

    Lehké potíže Japonska v obraně. Přesto na řadu přišla velmi rychlá reakce na možnou chybu. A nakonec byla Munroová vyřazena ze hry na první metě.
     

    Promáchla v rozhodující okamžik. Samozřejmě těmito slovy myslíme snadnou rovnici – třetí out rovná se konec pálkařky ve hře. Moultrieová na nadhazovačku Uenovou zkrátka nestačila.
     

    McCleneyová se snažila velmi rychle odpálit do zadního pole, tam byla každopádně japonská defenzíva včas připravena. Američanky si na další důležité momenty v útoku budou muset počkat.
     
    Začátek 4. směny.
     

    Dobrý start Japonska do této směny. Fudžitaová zaznamenala single.
     

    Jamazakiová to zahrála asi očekávaně. Sebeobětovací ulejvka dopomohla úspěšně Fudžitaovou posunout se na druhou metu.
     

    Agacumaová sice byla vyautována, ale zase došlo ke změně stavu na metách. A Fudžitaová je už na metě číslo tři.
     

    Ičigučiová byla na pálce dlouho. A nakonec se dočkala mety zdarma. Cardaová jako by měla ze své soupeřky trochu respekt. Ta už se totiž během svého prvního nástupu na pálku prezentovala dalekým odpalem, který málem zamířil za plot. Je ale potřeba podotknout, že v tu chvíli byla na prkně ještě Ostermanová.
     

    Acumiová míček netrefila vůbec čistě. Ten ale tak nepříjemně poskakoval ve vnitřním poli, že došlo k doběhu Japonky na první metu nakonec zavčasu. A samozřejmě že se Fudžitaová stačila dostat domů. Japonsko se ujímá těsného vedení! Obrana USA jednoduše nezareagovala účelným způsobem.
     

    Cardaová se oklepala a další kritickou situaci už zvládla. Jamadaová se nerozhodla pálit a udělala špatně. Byl z toho strikeout. Moc dobrý poslední nadhoz Američanky, zkrátka na hranu strike zóny.
     
    Dohrávka 4. směny.
     

    Vysoká svíce Reedové, která v první směně zaznamenala triple, končí v rukavici jedné ze soupeřek.
     

    Chidesterová pálila v předklonu, tahle skutečnost nevěstí nikdy nic moc dobrého. Což se potvrdilo. Míček jí byl chycen ze vzduchu.
     

    Ani Ariotová se na pálce nepředvedla v nejlepším světle. Pro slabý odpal si seběhla Ariotová a stačila zašlápnout první metu k potřebnému ukončení směny.
     
    Začátek 5. směny.
     

    Cardaová ještě pro tuto směnu zůstala na kruhu. Ale už se zřejmě do hry bude urychleně připravovat ladnými pohyby při nadhazování disponující Abbottová. Jeden out už je každopádně na světě, odpal Natoové byl zlikvidován do rukavice.
     

    Haradaová poslala míček ke třetí metě ke Stewartové, ta lehce přihodila na metu číslo jedna. Out číslo dva.
     

    Tohle nebyl žádný oku ladící odpal. Ale účelný? To ano. Přesně do míst přes druhou metu a mezi vnitřní a vnější pole, kde se nikdo nenacházel. Jamamotoová tak popoběhla na metu číslo jedna.
     
    To, co se dalo předpokládat, je tu. Abbottová jde do hry za Cardaovou. Právě při jejím počínání Spojené státy zatím jednou inkasovaly, to je potřeba zmínit. Ale celkově si vystřídaná nadhazovačka nevedla v kruhu nikterak špatně.
     

    Abbottová nyní vyrobila wild-pitch, logicky toho k posunu z první na druhou metu využila Jamamotoová.
     

    Tohle nebyl dobrý start Abbottové na prkně. Fudžitaová se opřela do míčku a poslala ho do volného prostoru. RBI single pro japonskou hráčku, Jamamotoová totiž dobíhá za japonských oslav ze druhé mety domů!
     

    Další moment už Abbottová zvládla dle vlastních představ. Jamazakiová dostala ground-out, tahle směna pro Japonky na pálce skončila. Ale udělaly zase výrazný krok k zisku zlaté medaile.
     
    Dohrávka 5. směny.
     

    Připomeňme jen, že dosud Američanky zaznamenaly pouhý jeden jediný hit! Japonsko naopak šest. Ani teď z toho úspěšný odpal nebyl, nicméně Aguilarová trpělivostí vybojovala metu zdarma.
     

    Sporný moment byl vyhodnocen ve prospěch Japonek. O verdiktu ohledně strike-outu musela rozhodnout až rozhodčí Gaudreauová, stojící u první mety. A ta viděla, že Spauldingová opravdu promáchla. I opakované záběry spíše potvrdily, že se nemýlila ve svém rozhodnutí a situaci viděla dobře.
     

    Stewartová odpálila do vnitřního pole, poskakující míček polapila Uenová a doběhla s ním na první metu. Aguilarová se každopádně posunula o jednu metu výše.
     

    Uenová, to je zatím japonská hrdinka. Zatím skvělá práce na prkně z její strany. Rozhodující nadhoz směřovala směrem do levého horního rohu z jejího pohledu a Munroová nepříjemně letící pitch zkrátka netrefila. Aut číslo tři rovná se konec směny.
     
    Začátek 6. směny.
     

    Abbottové se dnes prostě nedaří. A naopak Japonky hrají úplně v pohodě, tlak totiž nyní leží na Američankách. Agacumaová odpalem přes druhou metu zaznamenala single.
     

    Ičigučiová nakonec na několikrátý pokus dotáhla sebeobětovací ulejvku do zdárného konce. A málem stačila dosáhnout i na první metu a zapsat si single. O kousek tento počin nestihla. Agacumaová je aktuálně ve skórovací pozici.
     
    Na scénu přichází první pinch-hitter tohoto utkání. Acumiovou nahrazuje Moriová. Proti té zatím Abbottová nestála.
     

    Moriová inkasovala strike-out. Škoda pro Japonsko. Pořád ale má možnost zaznamenat aspoň jeden run, obsazena je druhá meta.
     
    Moriová nyní nahradila na druhé metě jako běžkyně Agacumaovou.
     

    Jamadaová neodpálila povedeně, americká obrana si dokázala poradit. Japonky se tedy už nyní mohou plně soustředit na defenzívu a bránění svého náskoku.
     
    Dohrávka 6. směny.
     

    Po opravdu hodně dlouhé době zaznamenaly Spojené státy nějaký hit. Možná už trochu unavená Uenová nevyprodukovala úplně povedený nadhoz, odpal Moultrieové tak letěl podél lajny do volného prostoru.
     
    Uenová má, alespoň v tuto chvíli, odpracováno, odvedla velmi dobrou práci. Teď už je vše na čerstvé síle v podobě Gotoové, která se už chystá na prkno.
     

    Vnitřní roh strike zóny, to byl prostor, který si vybrala Gotoová. A udělala moc dobře! McCleneyová utržila strike-out. Skvělý rozhodující nadhoz, opravdu skvělý. Přesný a hlavně účelný.
     

    Celý americký tým stále věří v obrat, neustále se hráčky povzbuzují navzájem dost hlasitě. A slavily nyní i úspěšný single, směřující přes druhou metu, od Reedové.
     

    Že by byl tohle klíčový moment utkání? Američanky jsou jako zkoprnělé. Popořádku... Chidesterová odpálila, od Jamamotoové, která míček viděla na poslední chvíli, se kulatá záležitost dostala do vzduchu. Už už se zdálo, že dopadne na zem. Ale ne. Spojka Acumiová perfektně zareagovala a stačila ho lapit ve vzduchu. Aut číslo jedna. A protože Moultrieová už běžela ze druhé mety ke třetí, stačilo jen přihodit právě na metu číslo dva. Čili aut číslo dva. Rezolutní, krutá double-play znamená rovněž konec směny.
     
    Začátek 7. směny.
     

    Natoové byl míček chycen ze vzduchu. Ale taková skutečnost jí za tohoto stavu úplně vadit nemusí. Japonky úplně útočit na další run nepotřebují, jen uhlídat náskok.
     

    Japonky jsou zkrátka v pohodě. Hit číslo osm zaznamenala Haradaová a posunula se na první metu.
     
    Kawabataová jde jako pinch-hitter na scénu. Nahrazuje v sestavě Jamamotoovou.
     

    Kawabataová neodpálila. Dostala strike-out.
     

    Američanky se nevzdávají! Na pálce vždy nebezpečná Fudžitaová málem zaznamenala home-run. Ale jen málem. To by se totiž s ukázkovým catchem nesměla vytasit Reedová, která mrštným skokem zařídila ještě naději Američankám na obrat. Wow, to je tedy zápas. Bezpochyby hodný bojům o olympijské zlato.
     
    Dohrávka 7. směny.
     
    Uenová je opět na scéně. Právě ona se po krátké odmlce vrací zpátky na prkno za Gotoovou.
     

    Japonsko je o něco blůže zlatu. Chvilkové zmatky v obraně, ale nakonec odpal Ariotové skončil v rukavici jedné ze zadních polařek.
     

    Ubráněna byla i Aguilarová. Už jen krůček zbývá Japonsku k zisku zlaté medaile!
     

    Odpal Spauldingové vyletěl vysoko do vzduchu, catcherka Agacumaová včas a správně zareagovala a chytla míček do rukavice. Je konec, Japonky jsou olympijskými vítězkami!
     
    Konec zápasu.
     
    USA doteď nepadlo ani v jednom případě, všechny zápasy Spojené státy ve skupině ovládly. Jenže ten nejdůležitější se jim nevydařil. Japonsko bylo lepší v ofenzívě, v obraně si vedlo také perfektním způsobem a navíc v klíčových okamžicích bylo tím šťastnějším. I štěstí ale mnohdy vede k úspěchu. Suma sumárum si ale pořadatelská země za svůj výkon v tomto finále zlaté medaile zasloužila.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (15:07:00)

    Patrik Sandev

    USA:
    8 McCleneyová – CF
    9 Reedová – LF
    4 Chidesterová – RF
    20 Ariotová – 1B
    2 Aguilarová – 2B
    99 Spauldingová – SS
    7 Stewartová – 3B
    1 Munroová – C
    16 Moultrieová – DP

    38 Ostermanová – P

    Japonsko:
    11 Jamadaová – CF
    14 Natoová – 1B
    8 Haradaová – RF
    5 Jamamotoová – 3B
    16 Fudžitaová – DP
    2 Jamazakiová – LF
    25 Agacumaová – C
    4 Ičigučiová – 2B
    12 Acumiová – SS

    17 Uenová – P

    Rozhodčí: Coxová (AUS) – HP; Gaudreauová (CAN) – 1B; Jü (CHN) – 2B; Prinsová (NED) – 3B; Billingsleyová (CAN) – OU; Magnaniová (ITA) – RU
    bahis siteleri