Slavia – Legia 2:2 (kon.) | Omonia Nikósie – Antverpy 4:2 (kon.) | Randers – Galatasaray 1:1 (kon.)
Mura – Sturm Graz 1:3 (kon.) | Fenerbahce – Helsinki 1:0 (kon.) | Rangers – Alaškert 1:0 (kon.)
Olympiakos – Slovan Bratislava 3:0 (kon.) | Rapid – Zorja Luhansk 3:0 (kon.)
konec
Omonia Nikósie
4:2 (1:1)
Royal Antverpy
Čtvrtek 19.08.2021, 19:00 • GSP, Nikósie (CYP) • Evropská liga (předkola) • Play-off
Předzápasové kurzy
     
    Všem fanouškům fotbalu přeji příjemný čtvrteční večer! Ve várce zápasů play-off o Evropskou ligu nechybí ani kypersko-belgický souboj mezi Omonií a Antverpami, který startuje v 19 hodin.
     
    Omonia vstoupila do sezony relativně úspěšně. Nejprve ovládla kyperský Superpohár, načež ale ve druhém předkole Ligy mistrů nestačila na Dinamo Záhřeb. Ve třetím předkole Evropské ligy však zdolala Floru Tallinn 1:0, a přestože Estonci v odvetě překvapivě smazali manko, po penaltách slavila postup parta kolem českého obránce Jana Lecjakse.

    Antverpy pro změnu prohrály první dvě kola ligové soutěže, když nestačily na Mechelen ani na Kortrijk. Chuť si však spravily na půdě Lutychu, který na jeho půdě rozstřílely 5:2 a o víkendu pak remizovaly na půdě Charleroi. Belgičané však na rozdíl od Kypřanů vstupují do evropských pohárů až v této fázi soutěže.
     
    Oba týmy se potkají vůbec poprvé v historii. Omonia se v 80. a 90. letech dvakrát potkala s Anderlechtem, ale uhrála jen remízu a třikrát padla. Hosté se s kyperským fotbalem setkají vůbec poprvé
     
    Úvodní sestavy:

    AC Omonia Nikósie: Fabiano – Shehu, Lang, Panaylotou, Lecjaks – Diskerud, Jordi Gómez (C), Bachirou – Papoulis, Kakoulli, Loizou
    Náhradníci: Panayi, Chorazka – Psaltis, Kiko, Yuste, Atiemwen, Ďuriš, Zachariou, Tzioni, Charalampous, Savva, Asimenos

    Royal Antverpy FC: Butez – Bataille, Engels, De Laet (C), Vines – Abdullahi, Verstraete – Benson, Gerkens, Balikwisha – Eggestein
    Náhradníci: De Wolf, Matijas – Seck, Buta, Quirynen, Miyoshi, Van Den Bosch, Soussi, Verstraete, Haroun, Nainggolan

    Rozhodčí: Ekberg – Culum, Hallberg (SWE).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Už úvod zápasu napovídá, že nás čeká spíše opatrné utkání, v němž nikdo z týmů nebude chtít udělat zbytečnou chybu. Na tahu je zatím spíše Omonia.
     
    4
    V posledních desítkách vteřin se hrálo převážně ve středu hřiště, kde nakonec uspěly Antverpy a postupně dobývají polovinu domácích.
     
    5
    Belgičané se protlačili až k vápnu, ale jejich průnik po pravé straně končí odkopem na rohový kop.
     
    6
    Centr na přední tyč si defenziva Omonie pohlídala, přesto se musí nadále bránit kombinujícímu soupeři.
     
    7
    Pozor na to! Antverpy zachybovaly v rozehrávce, čehož mohl využít Kakoulli, který utekl až do vápna, kde se zasekávačkou zbavil obránce, ale pak vypálil levačkou jen do středu branky.
     
    9
    Omonia se dostala s míčem za půlící čáru, načež zkoušela centrem najít nabíhajícího Kakoulliho, jenž byl ale ubráněn defenzivou Antverp.
     
    10
    Antverpy domácí nepříjemně zatlačily, čímž si dokázaly vybojovat střelu z hranice vápna, ale ta byla zablokována bránícími hráči.
     
    11
    Kyperský celek rychle zaútočil a trefuje tyč! Z levé strany se dostal ke střelou Papoulis, jehož nebezpečná přízemní střela orazítkovala levou část brankové konstrukce.
     
    12
    Blesková odpověď na druhé straně! Zpoza šestnáctky vypálil Balikwisha, jehož pokus vyrazil domácí brankář – rohový kop.
     
    13
    Antverpy z rohového kopu nezahrozily, ale jejich tlak přece jen pokračoval, až přiletěl centr z levé strany, který musel sebrat Fabiano.
     
    14
    Omonia měla v šestnáctce plné ruce i nohy práce, ale nakonec celou situaci ustála, jelikož Verstraete pálí pouze mimo brankovou konstrukci.
     
    15
    Dlouhý centr do hostující šestnáctky hledal Papoulise, u kterého byl včas Butez, jenž sebral míč ze vzduchu.
     
    16
    Lehký centr z levé strany Omonii nevyšel, přesto se domácí drží na vlastní útočné polovině hřiště – budou kopat roh.
     
    17
    Centrovaný míč však letí přímo do rukavic Buteze, který ze všech hráčů ve vápně vyskočil nejvýše.
     
    18
    Zajímavá příležitost Omonie, která si pár metrů před rohem velkého vápna vybojovala faul a přímý kop. Dá se střílet i centrovat!
     
    19
    Technický zakroucený centr do středu vápna si hostující defenziva bez potíží ohlídala, škoda pro domácí.
     
    21
    Omonia se prokombinovala až k šestnáctce, a přestože její útok po levé straně nevyšel, dokázala si vybojoval rohový kop.
     
    22
    Ačkoliv přímo z rohu kyperský celek nezahrozil, dokázal udržet soupeře pod zámkem, načež vypálil zpoza vápna Diskerud – nepřesně.
     
    24
    Antverpy se po trpělivé kombinaci dostaly ke střele Balikwishy, která byla zblokována na rohový kop. Z něho Belgičané neudeřili.
     
    25
    Antverpy chytily slinu a svého soupeře nepříjemně tlačí, leč zatím bez střeleckého zakončení.
     
    26
    Antverpy právě vstřelily branku!
    Defenziva Omonie tentokrát nevydržela. Na její pravé straně se prosmýkl Balikwisha, jehož nadýchaný centr na penaltový puntík našel MANUELA BENSONA, který hlavičkou usměrnil míč do sítě.
    26. BENSON - 0:1
     
    28
    Omonia se okamžitě po rozehrávce pokusila zahrozit středem i po levém kraji, ale Antverpy její snahu zadržely a ujímají se míče.
     
    29
    Domácím se stalo přesně to, co nechtěly. Antverpy jsou v tomto utkání mírným favoritem a jsou fotbalovější, takže jim vedoucí gól může prospět. Aktuálně se hraje převážně ve středu hřiště.
     
    30
    Antverpy jsou nadále aktivnější a kombinují na útočné polovině. Omonia si koleduje o další průšvih.
     
    31
    Antverpy jsou při chuti a domácí pořádně zavařují! Trpělivou kombinací se dostávají až do vápna, kde si sraženou střelou vybojovaly rohový kop.
     
    32
    Vápno Nikósie zasypávají centry a přihrávky, přesto se domácí zvládají ubránit. Pokud však chtějí pomýšlet na solidní výsledek, musí zabrat i směrem do ofenzivy.
     
    33
    Míč v posledních desítkách vteřin přesunul do středu hrací plochy, odkud se Omonia pokusila uspět dlouhým nákopem – marně.
     
    35
    Antverpy jsou po vstřeleném gólu klidnější a jednoznačně aktivnějším týmem. Omonia se směrem dopředu trápí, v podstatě je nebezpečná jen vzduchem, a to opravdu přeháním.
     
    36
    Antverpy si předávají míč ze strany na stranu a přesouvají se blíž k vápnu, u kterého čekají na okénka v domácí defenzivě.
     
    38
    Diskerud si na hranici vápna šikovně podržel míč, čímž si vybojoval faul a přímý kop z velmi zajímavé pozice!
     
    39
    Technická rána z Papoulisovy kopačky však letí jen nad levou spojnici domácí branky.
     
    40
    Omonia se nevzdává a po své předešlé šanci se drží na míči. Uvidíme, zda domácí dokážou něco vymyslet, protože defenziva Antverp je hodně důsledná.
     
    41
    Loizou se prodíral po pravé straně, ale v souboji s obráncem se skácel příliš ochotně, proto sudí píská simulování a rozehrávku proti domácím.
     
    42
    Taktický faul Pietera Gerkense (ANY) sudí potrestal žlutou kartou a dává domácímu týmu naději rozehrát.
     
    43
    Omonia Nikósie právě vstřelila branku!
    Obrovská radost a vzpruha pro domácí! Kakoulli dobře vybojoval souboj ve středu soupeřovy poloviny, načež krásně vysunul nedůsledně hlídaného LOIZOSE LOIZOUA, který propálil antverpského brankáře.
    43. LOIZOU - 1:1
     
    45
    Antverpy se ještě snaží zaútočit, ale důsledná defenziva Omonie už jim žádné zakončení nedovoluje.
     
    45
    Vines fauluje a zdá se, že po rozehrávce bude odpískán konec prvního poločasu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Antverpy vstoupily do poločasu aktivněji, ale nebezpečnější byli domácí, kteří hrozili z brejků a dokonce trefili tyč. Vzápětí musel Balikwishův pokus zpoza vápna likvidovat brankář Omonie, který však kapituloval po šestadvaceti minutách hry, když Manuel Benson hlavičkou skóroval po parádním Balikwishově centru z levé strany.

    Belgičané byli v dalším průběhu aktivnějším a fotbalovějším mužstvem, jenže co z toho, když chybí efektivita. V závěru poločasu navíc domácí využili nedůraznosti hostů, jelikož Loizos Loizou dostal parádní centr do strany a po svém úniku vyrovnal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Omonia začala velmi aktivně a tlačí se k vápnu antverpského mužstva.
     
    47
    Bohužel pro Omonii k zakončení nedošlo, domácí se sami zahnali do zámezí.
     
    48
    Omonia Nikósie právě vstřelila branku!
    Obrat je dokonán! Omonii se omlouvám, že jsem ji v první půli lehce odepsal. Kypřané jsou za aktivní vstup do druhé půle odměněni, když dokázali vyhrát klíčový souboj ve středu hřiště a přímočarý protiútok zakončil střelou pod břevno ANDRONIKOS KAKOULLI.
    48. KAKOULLI - 2:1
     
    50
    Omonia se po rozehrávce znovu hnala do zakončení, ale tentokrát její centr z pravé strany Butez bezpečně sbírá.
     
    51
    Aktivita domácích nepolevuje, svým nátlakem po levé straně si pro změnu vybojovali rohový kop.
     
    52
    Nebezpečný centr byl pro Buteze jako horký brambor, přesto si hostující brankář s těžkou situací poradil a nakonec míč pokryl.
     
    53
    Omonia se tentokrát přesouvá do pasivnější role, zatímco Antverpy se pokouší odpovědět na nepříznivý vývoj postupnou kombinací.
     
    54
    Belgičané se však zahnali dlouhým nákopem do zámezí, tudíž může Fabiano v poklidu rozehrávat od své branky.
     
    55
    Omonia Nikósie právě vstřelila branku!
    Krásný gól! LOIZOS LOIZOU se dostal k míči na pravé straně hřiště, zatáhl ho do středu a parádní střelou k tyči navyšuje vedení svého týmu.
    55. LOIZOU - 3:1
     
    57
    Antverpy jsou ve velmi špatné situaci, protože se rozhodně nechtějí vracet do Belgie s dvougólovým mankem, navíc se musí bránit dalšímu útoku!
     
    59
    Belgičané se tlačí do ofenzivy, jenže je cítit, že jim dva údery vzaly zejména psychické síly. I proto se chystá dvojité střídání.
     
    60
    Střídání v týmu Royal Antverpy FC: ze hřiště odchází Gerkens, přichází Miyoshi.
    Střídání v týmu Royal Antverpy FC: ze hřiště odchází Benson, přichází Nainggolan.
     
    61
    Kdo by však čekal, že hosté půjdou do plných, pletl by se, protože Omonia je při chuti a po získání slušného náskoku je i nebezpečnější.
     
    62
    Antverpy právě vstřelily branku!
    Kypřané však neuhlídali brejk hostů, který zakončil čerstvý KOJI MIYOSHI. Skvělé střídání v podání antverpské lavičky!
    62. MIYOSHI - 3:2
     
    63
    Utkání je znovu otevřené, navíc tento výsledek už je pro hosty daleko mírnější. Belgičané se navíc tlačí do útoku, střídání jim prospěla!
     
    64
    Na hranici vápna se ocitli dva hráči hostů, jenže jeden z nich prováhal ideální čas na přihrávku či střelu a domácí nebezpečí odvrátili.
     
    65
    Vzápětí byl odpískán faul Nainggolana, který rozhodnutí sudího nesl velmi nelibě, což dal také najevo.
     
    66
    Druhý gól Antverp hru oživil, protože se hraje na obě strany a oba týmy cítí, že tento výsledek rozhodně nic neznamená. Na další šance ovšem čekáme.
     
    67
    Antverpám prospělo střídání Miyoshiho s Nainggolanem, přesto na další výraznější šanci stále čekají.
     
    68
    Kyperský celek si vytvořil rychlý brejk, na jehož konci jeden z domácích hráčů neustál souboj ve vápně, ale penalta se nepíská!
     
    68
    Na druhé straně Koji Miyoshi (ANY) šel po souboji na hranici vápna k zemi a dostává za svou hereckou vložku žlutou kartu.
     
    69
    Kyperský hrdina a autor dvou gólů potřeboval krátké ošetření, protože byl po nepříjemném střetu se soupeřem mírně otřesený.
     
    71
    Antverpy se derou za vyrovnáním, ale nedaří se jim dostat do střeleckého zakončení – Omonia se dobře brání.
     
    72
    Nebezpečný rohový kop hostů! Míč se totiž v jeden okamžik odrazil tak, že v podstatě stál na malém vápně, ale na štěstí pro domácí se po něm Fabiano pohotově vrhl.
     
    73
    Střídání v týmu AC Omonia Nikósie: ze hřiště odchází Kakoulli, přichází Atiemwen.
    Střídání v týmu AC Omonia Nikósie: ze hřiště odchází Loizou, přichází Tzioni.
     
    74
    Omonia se tlačila do vápna po levé straně, což se jí podařilo, přesto k ideálnímu střeleckému zakončení nedošlo.
     
    76
    Eggestein se dostal ke střele, kterou donutil Fabiana zasáhnout, ale domácí brankář si připisuje úspěšný zákrok!
     
    76
    Střídání v týmu AC Omonia Nikósie: ze hřiště odchází Diskerud, přichází Zachariou.
     
    77
    Střídání v týmu Royal Antverpy FC: ze hřiště odchází Bataille, přichází Buta.
     
    77
    Střídání v týmu Royal Antverpy FC: ze hřiště odchází Engels, přichází Seck.
     
    79
    Omonia naopak nepolevuje a chce navýšit své vedení. Musím říct, že pro mě překvapivě sledujeme gólové a ofenzivně atraktivní utkání.
     
    80
    Atiemwen se tlačil do zakončení, ale byl zastaven zdviženým praporkem sudího – ofsajdové postavení.
     
    81
    Střídání v týmu AC Omonia Nikósie: ze hřiště odchází Papoulis, přichází Ďuriš.
    Střídání v týmu AC Omonia Nikósie: ze hřiště odchází Bachirou, přichází Psaltis.
     
    82
    Tentokrát už se domácímu útočníkovi zadařilo! Ačkoliv se nedostal do zakončení obránce s brankářem Butezem ho zastavili jen za cenu faulu, což znamená jediné – PENALTU!
    82.
     
    83
    Žlutou kartu za faul dostává obránce Abdoulaye Seck (ANY).
     
    84
    Omonia Nikósie právě vstřelila branku!
    K penaltě se postavil faulovaný IYAYI ATIEMWEN, který nekompromisně navyšuje vedení domácích.
    84. ATIEMWEN - 4:2
     
    86
    V Nikósii je veselo, protože Omonia míří za vítězstvím a velmi slušným náskokem do odvety. Navíc to nemusí být všechno, protože Omonia je nadále nepříjemná!
     
    87
    A mohlo být hůř! Centr z levé strany našel hlavičku Atiemwena, kterého vychytal na brankové čáře Butez!
     
    88
    Na druhé straně si musel domácí brankář poradit se střelou zpoza vápna, kterou si za obráncem úspěšně našel a natáhl se k levé tyči.
     
    89
    Střídání v týmu Royal Antverpy FC: ze hřiště odchází Eggestein, přichází Haroun.
     
    90
    Fanoušci v Nikósii si užijí ještě čtyři minuty fotbalu, což je zejména pro Antverpy ještě dost času na zkorigování výsledku. Aktuálně je však aktivnější Omonia.
     
    90+1
    Omonia si navíc vybojovala rohový kop a snaží se držet míč co nejblíže rohovému praporku, což není nic překvapivého.
     
    90+2
    Centrovaný míč Antverp doskákal až za brankovou čáru, což znamená odkop od branky.
     
    90+3
    Omonia si navíc vybojovala faul na útočné polovině, tudíž se hraje přesně tam, kde domácí potřebují.
     
    90+4
    Domácí rozehráli míč do rohu hřiště, kde ho však dlouho neudrželi a musí o něj bojovat kolem středového kruhu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Nikósie bouří a slaví! Ačkoliv se domácí zdáli po první inkasované brance na ručník, díky skvělému vstupu do druhé půle dokonali obrat a odskočili na rozdíl dvou gólů. Antverpy sice snížily, přesto i v dalším průběhu zápasu tahaly za kratší konec provazu a nakonec se po proměněné penaltě Iyayie Atiemwena raduje z výhry 4:2 domácí kyperský celek.
     
    Kypřané s Janem Lecjaksem slaví, zatímco Belgičané takovou radost nemají a za týden je doma čeká hodně tvrdý oříšek.

    Vítězství Omonie navíc netěší ani české fanoušky, protože si Kypr připisuje další cenné body do národního koeficientu.
     
    Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek večera! (20:55:23)

    Daniel Ryl

    Branky: 43. Loizou, 48. Kakoulli, 55. Loizou, 84. Atiemwen (pen.) – 26. Benson, 62. Miyoshi

    Karty:   42. Gerkens (ANY), 68. Miyoshi (ANY), 83. Seck (ANY)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 7:7. Střely mimo: 3:1. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 4:13.
    Omonia Nikósie: Fabiano – Shehu, Lang, Panaylotou, Lecjaks – Diskerud (76. Zachariou), Jordi Gómez (C), Bachirou (81. Psaltis) – Papoulis (81. Ďuriš), Kakoulli (73. Atiemwen), Loizou (73. Tzioni)
    Náhradníci: Panayi, Chorazka – Psaltis, Kiko, Yuste, Atiemwen, Ďuriš, Zachariou, Tzioni, Charalampous, Savva, Asimenos

    Royal Antverpy: Butez – Bataille (77. Buta), Engels (77. Seck), De Laet (C), Vines – Abdullahi, Verstraete – Benson (60. Nainggolan), Gerkens (60. Miyoshi), Balikwisha – Eggestein (89. Haroun)
    Náhradníci: De Wolf, Matijas – Seck, Buta, Quirynen, Miyoshi, Van Den Bosch, Soussi, Verstraete, Haroun, Nainggolan

    Rozhodčí: Ekberg – Culum, Hallberg (SWE)
    Čtvrtek 26.08.2021
    Antverpy - Omonia Nikósie 2:0

    Branky: 28. Mijoši, 84. Gerkens

    Karty:   30. Nainggolan (ANY), 70. Bataille (ANY), 79. Seck (ANY), 86. Engels (ANY), 112. Balikwisha (ANY) – 70. Diskerud (OMO), 72. Lecjaks (OMO), 96. Zachariou (OMO), 113. Gomez (OMO)


    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    0:0   Gomez (OMO)
    1:0   Verstraete B. (ANY)
    2. série:
    1:1   Atiemwen (OMO)
    1:1   Gerkens (ANY)
    3. série:
    1:1   Lecjaks (OMO)
    2:1   Eggestein (ANY)
    4. série:
    2:2   Yuste (OMO)
    3:2   Mijoši (ANY)
    5. série:
    3:2   Zachariou (OMO)

    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 10:1. Střely mimo: 11:1. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 17:14.
    bahis siteleri