Rusko – Švýcarsko 2:3 (po pr.) | USA – Japonsko 10:2 (kon.)
konec
USA
10:2 (5:2, 2:0, 3:0)
Japonsko
Sobota 28.08.2021, 21:30 • WinSport Arena, Calgary • Mistrovství světa žen • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Vítám tu všechny milovníky kvalitního hokeje! V sobotu jsou na programu už čtvrtfinálové zápasy světového šampionátu žen v kanadském Calgary. Do akce půjdou i obhájkyně titulu z USA, které se utkají s Japonkami. Američanky budou obrovskými favoritkami duelu a cokoliv, než jejich jednoznačná výhra, by bylo velkým překvapením.
     
    Japonsko:
    Japonský ženský hokej je na tom rozhodně lépe než mužský. V žebříčku IIHF patří reprezentantkám této země pěkné šesté místo. Nejlepším umístěním na MS jsou sedmá místa z let 2008 a 2015. Třikrát se pak Japonky dostaly na olympijské hry. Doma v Naganu 1998 a Pjongčangu 2018 skončily šesté.

    Na letošním MS byly Japonky zařazeny do papírově slabší skupiny B. V ní obsadily druhé místo, když nestačily jen na české hokejistky, kterým podlehly 0:4. Jinak zvítězily 1:0 nad Dánskem, 4:1 nad Maďarskem a 2:1 nad Německem.

    Nejproduktivnější hráčky:
    Haruka Toková – 3b (0+3)
    Hanae Kubová a Hikaru Jamašitaová 2b (0+2)

    Brankářka:
    Nana Fudžimotová – 4 zápasy, průměr 1,50, úspěšnost 100 %
     
    USA:
    Američanky se v posledních letech definitivně vymanily z kanadského stínu a momentálně jsou nejlepší ženskou hokejovou reprezentací na světě. MS vyhrály pětkrát v řadě a v roce 2018 v Pjongčangu získaly podruhé v historii také zlaté olympijské medaile. Do Calgary tak rovněž přijely jako hlavní aspirantky na zlato. V kádru nechybějí známé persony ženského hokeje jako Amanda Kesselovi (sestra známého hráče NHL Phila Kessela), Brianna Deckerová, kapitánka týmu Kendall Coyneová Schofieldová či Hilary Knightová. Posledně jmenovaná hráčka už v Calgary překonala historický rekord krajanky Cammi Granatové v počtu nastřílených gólů na MS. Momentálně jich má na kontě 45.

    Ze skupiny A postoupily americké hokejistky až z druhého místa. V prvních třech duelech přitom nedostaly ani gól. Švýcarky i Finky přehrály 3:0, Rusky dokonce 6:0. Na závěr skupinové části však v bitvě gigantů prohrály s Kanadou jasně 1:5.

    Nejproduktivnější hráčky:
    Lee Steckleinová a Grace Zumwinkleová – 4b (2+2)
    Kelly Paneková a Hilary Knightová 3b (2+1)

    Brankářky:
    Alex Cavalliniová – 3 zápasy, průměr 1,63, úspěšnost 90,24 %
    Nicole Hensleyová – 2 zápasy, průměr 0,65, úspěšnost 94,12 %
     
    Obě reprezentace se v minulosti utkaly dvakrát. Na MS v roce 2009 zvítězily Američanky 8:0, na posledním šampionátu v roce 2019 pak 4:0.
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Cavalliniová (Hensleyová) – Barnesová, Kellerová, Steckleinová, Harveyová, Bozeková, Harmonová, Dunneová – Knightová (A), Deckerová (A), Coyneová Schofieldová (C) – Murphyová, Panneková, Camaranesiová – Zumwinkleová, Compherová, Scamurraová – Edenová, Carpenterová, Kesselová – Roqueová.

    Japonsko: N. Fudžimotová (Konišiová) – Kojkeová, Hosojamadaová (A), Aoj Šigaová, A. Toková (A), Š. Jamašitaová, Suzukiová, Kawašimaová – H. Jamašitaová, Jonejamaová, Osawaová (C) – Ukitaová, H. Toková, Akane Šigaová – Miuraová, Takaová, Kojamaová – Itová, Otakiová, M. Fudžimotová – Šišiučiová.

    Rozhodčí: Jermakovová (RUS), Nurmiová (FIN) – Chartrandová (CAN), Mochovová (RUS).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Utkání odstartovalo. Američanky jsou velkými favoritky, můžeme očekávat jejich úvodní nápor.
     
    01:21
    První nápor USA. Od modré čáry střílela Lee Steckleinová. Zřejmě tam byla ještě teč a puk skončil nad brankou Japonek.
     
    02:05
    Do útoku se vydaly také Japony. Pokus Mej Miuraové skončil na betonech Alex Cavalliniové. Poté přišla i bekhendová dorážka stejné útočnice a americká brankářka musela vytáhnout ještě jeden zákrok.
     
    03:10
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Americké hokejistky jdou do rychlého vedení! Puk, který se odrazil od zadního mantinelu do předbrankového prostoru, si našla Amanda Kesselová. Ta ho z jedničky posunula na hůl ALEX CARPENTEROVÉ, která z bezprostřední blízkosti překonala brankářku Fudžimotovou. Asistence: Amanda Kesselová a Cayla Barnesová.
    03:10 Alex CARPENTEROVÁ - 1:0
     
    03:41
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    A máme tu i druhý gól USA! Z pravého kruhu vystřelila Kendall Coyneová Schofieldová. Kotouč propadl Fudžimotové mezi betony a zastavil se v brankovišti. Celou situaci důsledně sledovala HILARY KNIGHTOVÁ, která hrací předmět posunula za brankovou čáru a potvrzuje pozici nejlepší střelkyně historie ženského MS. Asistence: Kendall Coyneová Schofieldová a Brianna Deckerová.
    03:41 Hilary KNIGHTOVÁ - 2:0
     
    05:20
    Americké hokejistky jasně dominují a Nana Fudžimotová se ocitá v ohni střel.
     
    06:20
    Zdá se, že brankářka Japonska se rozchytala a zatím za svá záda odmítá propustit další kotouč.
     
    07:37
    Dělovka Megan Bozekové sestřelila před brankou clonící spoluhráčku Kelly Pannekovou! Ta se po zásahu do helmy těžce zvedala z ledu, ale vypadá to, že bude v pořádku.
     
    08:51
    V útočné třetině kroužily členky první lajny USA. Do větší šance se ale nedostaly a Japonky se osvobodily za cenu zakázaného uvolnění.
     
    09:17
    Střely na branku – 10:2
     
    09:39
    Opět provoz před brankou Japonska. Camaranesiová zblízka nepřekonala Fudžimotovou, která zaujala perfektní rozklek.
     
    10:58
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Z ničeho nic je sníženo! Japonky nejprve přežily šanci Kellerové, která si sjela až před branku, ale už nedokázala zasunout puk za záda Fudžimotové. Následoval rychlý brejk Japonek, přihrávka Haruky Tokové před branku a koncovka TAKANE ŠIGAOVÉ mezi betony brankářky Cavalliniové – 2:1. Asistence: Haruka Toková a Ruj Ukitaová.
    10:58 Akane ŠIGAOVÁ - 2:1
     
    12:30
    Američanky už opět tlačí své soupeřky, defenziva Japonek ale odolává.
     
    13:05
    Od modré čáry tvrdě pálila Megan Kellerová. Ránu americké obránkyně vyrazila Nana Fudžimotová.
     
    13:56
    Kellerová je hodně aktivní. Z modré čáry posílá na branku střely nebo nabídky na teč. Japonky se nemohou vymanit.
     
    14:32
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Američanky si berou zpátky dvougólový náskok! Puk poslala před branku Amanda Kesselová a GRACE ZUMWINKLEOVÁ ho pohotově tečovala mezi betony japonské brankářky. Asistence: Amanda Kesselová.
    14:32 Grace ZUMWINKLEOVÁ - 3:1
     
    15:07
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    A je to 4:1 pro USA! Puk, který zůstal ležet před brankovištěm po tečované střele Lee Steckleinové, si našla ALEX CARPENTEROVÁ a ta ho zametla za záda Fudžimotové. Asistence: Lee Steckleinová.
    15:07 Alex CARPENTEROVÁ - 4:1
     
    15:32
    Dělovku Megan Bozekové z levé strany vyrazila Fudžimotová.
     
    17:20
    Hraje se na jednu branku, Američanky mají na kontě už 17 střel.
     
    17:33
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tohle je jednoznačná partie! Jesse Compherová našla přihrávkou od zadního mantinelu MEGAN KELLEROVOU. Ta si puk stáhla do střelecké pozice a z levého kruhu vymetla bližší horní růžek nad vyrážečkou brankářky – 5:1. Asistence: Jesse Compherová a Cayla Barnesová.
    17:33 Megan KELLEROVÁ - 5:1
     
    18:02
    Velkou šanci měly Japonky! Jamašitaová nahrála před branku Jonejamaové a Cavalliniová si musela připsat výborný zákrok!
     
    18:53
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Asijský celek dává Američankám druhý gól! Přečíslení 2 na 1 vyřešila Suzuka Takaová přihrávkou na AKANE ŠIGAOVOU, která se na levém kruhu z první opřela do kotouče a trefila se parádně. Přesouvající se Cavalliniová puk škrtla vyrážečkou, ale v cestě do brankové síťky mu nezabránila. Asistence: Suzuka Takaová.
    18:53 Akane ŠIGAOVÁ - 5:2
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou gólově velmi plodnou první třetinu, po níž vedou favorizované Američanky nad Japonkami 5:2. Hráčky USA začaly dobře a ve 4. minutě načaly soupeřky zásahy Alex Carpenterové a Hilary Knightové. Následně pokračovaly v náporu, ale v 11. minutě z ničeho nic snížila z ojedinělého protiútoku Akane Šigaová. Favoritky pak ještě více přidaly a po zásazích Grace Zumwinkleové, Alex Carpenterové Megan Kellerové vedly v 18. minutě už 5:1. Poslední slovo si však vzaly opět Japonky, konkrétně znovu Akane Šigaová, která se parádně trefila do střely z voleje.
     
    Střely na branku – 20:7
     
    Další třetina začne přibližně ve 22:31.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:42
    Abby Roqueová se snažila u tyčky zasáhnout volný kotouč po odrazu od zadního mantinelu. Fudžimotová si ale se situací poradila.
     
    21:35
    Rána Jesse Compherové skončila na pravém betonu Fudžimotové. Američanky nepolevují ze svého náporu.
     
    21:52
    Hayley Scamurraová je vyloučena za hrubost. Přesilová hra pro Japonsko.
     
    22:50
    Japonky se v přesilovce zatím nedostaly do pásma. Jejich soupeřky nyní vyhodily.
     
    23:15
    Dani Camaranesiová zaútočila ve vlastním oslabení. Její jedovatou střelu z pravého kruhu vytěsnila Fudžimotová.
     
    23:53
    Celek USA je už v plném počtu.
     
    24:23
    Amanda Kesselová nahrála v situaci 2 na 1 Scamurraové, která nepřekonala Fudžimotovou. Odražený puk si našla právě Kesselová, jenž ho už nedokázala vytažením zpoza branky zasunout za brankovou čáru!
     
    25:43
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    První zásah Američanek ve druhé třetině! Střelu Megan Kellerové z levé strany Fudžimotová vyrazila, ještě si poradila i s dorážkou Kendall Coyneové Schofieldové, proti BRIANNĚ DECKEROVÉ už však byla bezmocná. Asistence: Hilary Knightová a Megan Kellerová.
    25:43 Brianna DECKEROVÁ - 6:2
     
    26:17
    Další příležitost měla Amanda Kesselová. S její bekhendovou koncovkou si poradila Nana Fudžimotová.
     
    27:11
    Do střelecké pozice na levém kruhu si vyjela Grace Zumwinkleová. Puk si cestu do branky nenašel.
     
    27:25
    Hayley Scamurraová v předbrankovém prostoru nepropasírovala puk za Fudžimotovou. Ta si určitě nestěžuje na nedostatek činnosti.
     
    28:21
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Sedmý gól USA! Camaranesiová předala v útočném pásmu puk doleva CAROLINĚ HARVEYOVÉ, která vystřelila a kotouč s přispěním nešťastné teče bránící Hosojamadaové zapadl za záda bezmocné Fudžimotové. Asistence: Dani Camaranesiová.
    28:21 Caroline HARVEYOVÁ - 7:2
     
    30:10
    Vstoupili jsme už do druhé poloviny zápasu. Uvidíme, zda Američanky trošku pošetří síly i soupeřky nebo budou střílet další góly.
     
    31:19
    Střely na branku – 38:9
     
    31:51
    Cayla Barnesová střílela od modré čáry. Puk byl tečován, za záda Fudžimotové ale nezapadl.
     
    32:36
    Vyloučení v týmu USA (Abbey Murphyová – 2 min., podrážení).
     
    32:36
    Japonky vystřídaly brankářky. Nanu Fudžimotovou nahradila Akane Konišiová.
     
    33:25
    Konišiovou prověřila v oslabení Hilary Knightová. Japonská brankářka nebezpečnou střelu ze slotu ztlumila ve výstroji. Dobrý zákrok na úvod.
     
    33:37
    Japonky se v přesilovce do šance nedostaly. Američanky v plném počtu.
     
    35:44
    Střela Amandy Kesselové byla sražena do ochranné sítě. Následuje reklamní přestávka.
     
    36:07
    Od modré čáry střílela Caroline Harveyová, Konišiová si pro puk sáhla lapačkou a pod maskou se spokojeně usmívá.
     
    38:13
    Megan Bozeková střílela od modré čáry. Konišiová předvedla další jistý zákrok, kterým přerušila hru.
     
    38:36
    Další rána od modré. Ta prosvištěla vedle horního růžku nad lapačkou japonské brankářky.
     
    39:01
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:24
    Nahození Remy Kojamaové zachytila Cavalliniová do lapačky. Japonská útočnice dobře dobruslila až k brankovišti a neumožnila americké brankářce rozehrát.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině se střelecké tempo zmírnilo. Padly pouze dva góly a oba vstřelily americké hokejistky, které tak vedou nad Japonskem 7:2. Ve 26. minutě se prosadila Brianna Deckerová, o tři minuty později se pak s přispěním teče bránící hráčky radovala z branky také Caroline Harveyová. Japonky po polovině duelu vystřídaly brankářky. Akane Konišiová si připsala několik dobrých zákroků a zatím neinkasovala.
     
    Střely na branku – 44:10 (20:7, 24:3)
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 23:20.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Alex Cavalliniová, přichází Nicole Hensleyová.
     
    40:46
    Střídající brankářka USA musela poprvé zasahovat. Po vyhraném buly přišla střela od obránkyně od modré čáry. Hensleyová kotouč vyrazila a následně zalehla.
     
    42:00
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    GRACE ZUMWINKLEOVÁ potvrzuje, že je americkým objevem tohoto šampionátu! Hráčka, která startuje na MS poprvé, využila chyby Jamašitaové, sebrala volný kotouč, se kterým se z pravé strany natlačila před Konišiovou a bekhendem poslala hrací předmět za její záda. Zumwinkleová na turnaji vstřelila už čtyři góly. Bez asistence.
    42:00 Grace ZUMWINKLEOVÁ - 8:2
     
    43:44
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Američanky navyšují své vedení na 9:2! Caroline Harveyová projela s kotoučem dopředu podél levého mantinelu, z rohu ho nahrála před branku, kde hlídkovala HILARY KNIGHTOVÁ a ta puk z prvního doteku nasměrovala do sítě. Asistence: Caroline Harveyová
    43:44 Hilary KNIGHTOVÁ - 9:2
     
    44:44
    Američanky se radovaly z další branky, ale ta zřejmě nebude platit pro vysokou hůl Kendall Coyneové Schofieldové... Situace se zkoumá na videu.
     
    44:44
    Ano, je to tak. Kendall Coyneová Schofieldová tečovala střelu spoluhráčky s hokejkou nad úrovní horní tyčky. Gól tedy nemůže platit.
    44:44 Neuznaný gól.
     
    46:00
    Výborná Konišiová! Za japonskou brankařku sice propadl puk po ráně Megan Kellerové, ale Konišiová se stačila včas zorientovat, předvedla tygří skok a na brankové čáře kotouč přikryla lapačkou!
     
    46:30
    Po střele Scamurraové zakročila Konišiová lapačkou. Následuje reklamní přestávka.
     
    47:47
    Po střele Bozekové se snažily Američanky dorážet. Rozhodčí přerušily hru právě v momentě, kdy puk z japonské brankářky vypadl.
     
    48:21
    Střely na branku – 51:12
     
    49:12
    Hilary Knightová útočila na hattrick po přihrávce zpoza branky. Trefila ale jen maskovanou ženu v brance Japonska.
     
    50:52
    Stále čekáme na případný desátý gól USA. Japonky odolávají, nicméně se hraje především na jejich branku.
     
    51:46
    Nahozený puk přikryla Konšiová a po přerušení hry přichází čas na reklamní přestávku.
     
    52:00
    Z vrcholu pravého kruhu střílela těsně vedle Jincy Dunneová. Sedmá americká obránkyně, která se na turnaji zatím do hry moc nedostala.
     
    53:48
    Coyneová Schofieldová posílala kotouč před branku naslepo. Žádná ze spoluhráček se v daném prostoru nenacházela.
     
    54:00
    Japonská brankářka podržela volný puk a přerušila hru. Ještě jedna reklamní přestávka.
     
    54:39
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Američanky se dočkaly desítky! Zasloužila se o to DANI CAMARANESIOVÁ, která s pukem z rohu vybruslila na vrchol levého kruhu a parádní střelou švihem vymetla bližší horní růžek nad lapačkou brankářky Konišiové. Asistence: Abby Roqueová a Caroline Harveyová.
    54:39 Dani CAMARANESIOVÁ - 10:2
     
    56:52
    Ukitaová vyrazila do protiútoku, ale byla sama a americké hráčky ji vytlačily za branku.
     
    58:00
    Poslední dvě minuty tohoto zápasu. Američanky nadále buší do svých soupeřek a dostaly se už na 60 střel na branku.
     
    58:33
    Dani Camaranesiová je ještě vyloučena na dvě minuty. Třetí přesilovka Japonska v utkání.
     
    59:00
    Američanky vyhodily. Poslední minuta tohoto zápasu.
     
    59:37
    Japonky se přeci jen usadily v útočném pásmu a nebyly daleko ke korekci skóre. Na střílenou přihrávku nedosáhla na zadní tyčce hlídkující Ukitaová.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráčkou Japonska je vyhlášena Akane Šigaová, která vstřelila oba góly svého týmu. Na straně USA oceněna rovněž dvougólová Hilary Knightová.
     
    Hokejistky USA splnily roli velkých favoritek zápasu a postoupily do semifinále MS. Japonky přehráli jasně 10:2. Nejdivočejší byla první třetina, která skončila výsledkem 5:2. Poté se už trefovaly jen americké hráčky, které zasypaly japonské brankářky 61 ranami. Dvěma zásahy se blýskly Hilary Knightová, Alex Carpenterová a Grace Zumwinkleová. Oba góly Japonek pak zaznamenala Akane Šigaová, která na tento večer asi jen tak nezapomene.
     
    Střely na branku – 61:12 (20:7, 24:3, 17:2)
     
    To už je z mé strany vše. Někdy zase u hokeje na počtenou! (23:59:33)
    Marken.cz

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 4. Carpenterová (Kesselová, Barnesová), 4. Knightová (Coyneová Schofieldová, Deckerová), 15. Zumwinkleová (Kesselová), 16. Carpenterová (Steckleinová), 18. Kellerová (Compherová, Barnesová), 26. Deckerová (Knightová, Kellerová), 29. Harveyová (Camaranesiová), 42. Zumwinkleová, 44. Knightová (Harveyová), 55. Camaranesiová (Roqueová, Harveyová) – 11. Akane Šigaová (H. Toková, Ukitaová), 19. Akane Šigaová (Takaová)


    USA: Cavalliniová (41. Hensleyová) – Barnesová, Kellerová, Steckleinová, Harveyová, Bozeková, Harmonová, Dunneová – Knightová (A), Deckerová (A), Coyneová Schofieldová (C) – Murphyová, Panneková, Camaranesiová – Zumwinkleová, Compherová, Scamurraová – Edenová, Carpenterová, Kesselová – Roqueová.
    Japonsko: N. Fudžimotová (33. Konišiová) – Kojkeová, Hosojamadaová (A), Aoj Šigaová, A. Toková (A), Š. Jamašitaová, Suzukiová, Kawašimaová – H. Jamašitaová, Jonejamaová, Osawaová (C) – Ukitaová, H. Toková, Akane Šigaová – Miuraová, Takaová, Kojamaová – Itová, Otakiová, M. Fudžimotová – Šišiučiová.

    Rozhodčí: Jermakovová (RUS), Nurmiová (FIN) – Chartrandová (CAN), Mochovová (RUS)
    bahis siteleri