Island – Česko 4:0 (kon.)
konec
Island
4:0 (1:0)
Česko
Pátek 22.10.2021, 20:45 • Laugardalsvöllur, Reykjavík • Kvalifikace mistrovství světa - ženy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! České fotbalistky dnes večer pokračují v kvalifikaci o MS 2023. Jejich soupeřkami budou Islanďanky. Češkám vstup vstup do bojů o šampionát vyšel, když v úvodním bloku dokázaly senzačně remizovat na hřišti úřadujících mistryň Evropy z Nizozemska a poté doma deklasovaly Kypr.
     
    Česko:
    Svěřenkyně kouče Karla Rady chtějí zabojovat o postup na první velký turnaj v české historii. Již v minulé kvalifikaci klepaly na brány EURA, když v baráži výrazně potrápily Švýcarky. Po dvou remízách 1:1 rozhodovaly v odvetě na půdě soupeřek až penalty, v nichž byl tým ze země helvetského kříže šťastnější. Postupný kvalitativní vzestup českého ženského fotbalu pak potvrdil vstup do kvalifikace o MS. Lvice totiž dokázaly remizovat 1:1 na hřišti Nizozemska a úřadující mistryně Evropy navíc vyrovnávaly až v 83. minutě. Následně pak Češky deklasovaly v Chomutově 8:0 Kypr.

    Za růstem výkonnosti českého týmu jistě stojí i to, že klíčové hráčky působí v kvalitních zahraničních klubech. Útočnice Andrea Stašková hraje za italský Juventus, v ženské Serii A nastupuje i Kamila Dubcová (Sassuolo). Po zranění se pak vrací hráčka anglického West Hamu Kateřina Svitková. Brankářka Barbora Votíková na startu tohoto ročníku zamířila ze Slavie do slavného Paris Saint-Germain a už má na kontě i první starty.
     
    Island:
    Island je na tom z historického hlediska v ženském fotbale o něco lépe. Hráčky z této země totiž postoupily na poslední tři evropské šampionáty a hrát budou také na tom v příštím roce. Jejich nejlepším výsledkem je čtvrtfinále z roku 2017. V předchozích dvou případech pak vypadly hned ve skupině. V probíhající kvalifikaci o MS odehrály Islanďanky zatím jediný zápas. Nizozemsku doma podlehly 0:2.
     
    Reprezentace Česka a Islandu se setkaly už v kvalifikaci o MS 2019. Oba duely tehdy skončily remízami 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Island: Sigurdardóttirová – Árnadóttirová, Viggósdóttirová, Arnardóttirová, Gísladóttirová – Brynjarsdóttirová, Jónsdóttirová (C), Vilhjálmsdóttirová – Jónsdóttirová, Thorvaldsdóttirová, Albertsdóttirová.

    Náhradníci: Ívarsdóttirová, Rúnarsdóttirová – Atladóttirová, Vidarsdóttirová, Sigurdardóttirová, Tómasdóttirová, Magnúsdóttirová, Jóhannsdóttirová, Andradóttirová, Ágústsdóttirová, Gudmundsdóttirová, Halldórsdóttirová.

    Česko: Votíková – Šlajsová, Bertholdová (C), Necidová, Dlasková – Dubcová, Cahynová, Svitková, Krejčiříková – Stašková, Martínková.

    Náhradníci: Růžičková, Lukášová – Kotrčová, Khýrová, Pochmanová, Chlastáková, Cvrčková, Dědinová, Szewieczková, Bužková, Mrázová, Černá.

    Rozhodčí: Lehtovaaraová – Hyvönenová, Mahlamäkiová (FIN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Ozývají se islandští fanoušci, kteří ženou své hráčky dopředu. Gísladóttirová házela z levé strany do šestnáctky dlouhý aut. Český tým se ubránil.
     
    4
    S první českou střelou mezi tyče přispěchala Kateřina Svitková. Slabý pokus z hranice šestnáctky v pohodě lapila Sandra Sigurdardóttirová.
     
    5
    Na tribunách jsou i příznivci českých fotbalistech, kteří o sobě už rovněž dali vědět svými hlasivkami.
     
    6
    Svitková poslala míč doleva na Dlaskovou. Ta se pokoušela najít dlouhým pasem Lucii Martínkovou, ovšem balón letěl až moc daleko od české útočnice.
     
    7
    Z levé strany odcentrovala Martínková a domácí obránkyně Viggósdóttirová míč srazila do zámezí. První roh pro český výběr.
     
    8
    První šance českého týmu! Roh Svitkové směřoval na přední tyč. Islandská obrana míč nedostala pryč z pokutového území a po vzniklém závaru se dostala ke střele Simona Necidová. Naštěstí pro domácí mířila do středu brány, kde byla připravená brankářka Sigurdardóttirová.
     
    9
    Necidová nyní dobře zapracovala vzadu, když zastavila nebezpečně vypadající akci Islandu. Také domácí fotbalistky následně zahrávaly rohový kop, ale nic nebezpečného z něj nevytěžily.
    Fotografie z české předzápasové rozcvičky.
     
    10
    Lucie Martínková pomohla spoluhráčkám na obranné polovině a nechala se faulovat. Rozehrávka pro český tým.
     
    11
    Sveindís Jónsdóttirová nabrala rychlost na levém křídle a nakonec pro Island získala druhý rohový kop.
     
    12
    Češky se opět ubránily, Island ale zůstává u míče.
     
    12
    Island právě vstřelil branku!
    Island se ujímá vedení! Přízemní centr Vilhjálmsdóttirové z levé strany si našla Berglind Thorvaldsdóttirovou. Ta zakončila do tyče, ovšem balón se od ní odrazil do zad padající BARBORY VOTÍKOVÉ a od nich zamířil za brankovou čáru. Velká smůla pro brankářku PSG a celý český tým.
    12. Barbora VOTÍKOVÁ - 1:0
     
    14
    Češky se okamžitě vrhají do útoku. Pokus, který vyslala Andrea Stašková, se však mezi tyče nevešel.
     
    16
    Rychlonohá Sveindís Jónsdóttirová pláchla české obraně na pravém křídle. Poté našla zpětnou přihrávkou Berglind Thorvaldsdóttirovou, která se mohla radovat už podruhé, ovšem její ránu vychýlila vedle brány česká obránkyně!
     
    17
    Islandský gól byl nakonec připsán jako vlastní Barboře Votíkové, od jejíž zad se balón za brankovou čáru odrazil.
     
    19
    Kateřina Svitková viděla na levé straně nabíhající Terezu Krejčiříkovou, adresovala ji přesný pas a Krejčiříková zkusila zakončit hned po převzetí balónu. Z hranice šestnáctky ale mířila jen do rukavic brankářky Sigurdardóttirové.
     
    21
    Dlasková teď nakopla míč jen k Islanďankám, které mohou zaútočit.
     
    23
    Kateřina Svitková dobře zapracovala na pravé straně, odkud dokázala odcentrovat. Nabíhající spoluhráčky se však k zakončení nedostaly.
     
    23
    Další nebezpečný centr. Na zadní tyči číhala Lucie Martínková, míč ale stačila lapit Sigurdardóttirová.
     
    25
    České hráčky opět bojovaly v blízkosti šestnáctky soupeřek. Byly tam Martínková a Dubcová, nakonec z toho bude alespoň autové vhazování.
     
    25
    V pokutovém území si dělala prostor silově dobře vybavená Andrea Stašková. S míčem se dokázala otočit, ovšem její střelu zblokovala protihráčka.
     
    26
    Ze střední vzdálenosti teď natáhla ke střele Kateřina Svitková a nebyl to vůbec špatný pokus! Míč prosvištěl několik decimetrů vedle levé tyče.
    26. Dobrá střela Svitkové. Scházelo ještě trochu více přesnosti.
     
    27
    Standardní situace Seveřanek. Arnardóttirová prodlužovala hlavou míč za sebe, ale tam nebyla žádná ze spoluhráček a balón zamířil do zámezí. Vykopává Votíková.
     
    30
    Tereza Krejčiříková centrovala z levé strany. Bylo to už ale ve chvíli, kdy útočnice Stašková s Martínkovou v šestnáctce stály a měly to tak hodně těžké proti připravené obraně.
     
    30
    Přetažený centr Kamily Dubcové se snesl za bránu domácích. Zajímavostí je, že hráčka Sassuola má ještě identické dvojče Michaelu, která hraje českou ligu za Slovácko. I ona si angažmá v Itálii po boku své sestry v minulosti vyzkoušela.
     
    32
    Tereza Krejčiříková byla přistižená v ofsajdovém postavení. Pomezní rozhodčí to dobře viděla.
     
    34
    Islanďanky drží míč a uklidňují hru kombinací na své polovině. Z hlediště se ozývá české „Holky bojovat.“
     
    35
    Delší pasáž, kdy domácí hráčky měly míč pod svou kontrolou, ukončila nepřesná přihrávka. Češky budou vhazovat.
     
    36
    Gabriela Šlajsová zastavila čistým skluzem islandský protiútok a k míči se dostává český tým.
     
    37
    Bohužel chyběla přesnost ve finální fázi.
     
    37
    Árnadóttirová v souboji s Annou Dlaskovou. Česká hráčka před sebe soupeřku nepustila, Island ale bude vhazovat.
     
    38
    Po centru Sveindís Jónsdóttirové z pravé strany se dostala jedna z domácích hráček k hodně nepřesné hlavičce. Rozehrávat bude Bára Votíková.
     
    41
    Standardní situace Svitkové. Ta posílala do šestnáctky dobrý centr, ovšem islandské hlavičkářky to zvládly.
     
    41
    Anna Dlasková dostává nějaké varování od rozhodčí Lehtovaaraové. Zřejmě se jednalo o předchozí zákrok na Sveindís Jónsdóttirovou, po němž dostal Island výhodu.
     
    43
    To je škoda! Lucie Martínková našla krásným centrem z pravé strany Kamilu Dubcovou, která byla před malým vápnem zcela volná. Hlavičkovala však příliš blízko středu brány a Sigurdardóttirová Islandu udržela vedení!
    43. Kamila Dubcová ve velké šanci nepřekonala domácí brankářku.
     
    45
    Pomalu se blíží závěr první půle. Uvidíme, zda rozhodčí ještě něco nastaví...
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase vede Island nad českými reprezentantkami 1:0. Zatím jediný gól padl ve 12. minutě, kdy Thorvaldsdóttirová sice zakončovala do tyče, ovšem míč se odrazil do zad brankářky Barbory Votíkové a od nich zamířil za brankovou čáru. Češky ale nehrály zle a nebyly bez šancí. Rána Svitkové však zamířila decimetry vedle tyče a hlavičku neobsazené Dubcové pokryla brankářka Islandu.
    Dnešní základní sestava české reprezentace.
     
    Aktérky zápasu jsou zpátky na hřišti. V Reykjavíku se spustil prudký liják.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Zdá se, že ani jeden z trenérů zatím nesáhl ke střídání.
     
    47
    Po centru Šlajsové se míč odrazil před šestnáctku k Tereze Krejčiříkové. Její střela prošla blokem hráček, ale nebyla natolik prudká, aby překvapila Sandru Sigurdardóttirovou v bráně Islandu.
     
    48
    Vypadá to, že české krajní obránkyně Anna Dlasková i Gabriela Šlajsová budou po změně stran více podporovat ofenzivu.
     
    48
    Češky hrají aktivně. Střely Andrey Staškové a Lucie Martínkové však končí na obraně severského celku.
     
    49
    Cahynová nahrála Svitkové na paty a český tým tak pro tuto chvíli přišel o míč.
     
    50
    Islandský protiútok. Dopředu nejprve postupovala Albertsdóttirová, jejíž průnik obrana alespoň přibrzdila. Islandská hráčka pak nahrála doleva Gísladóttirové, jejíž centr byl sražen na roh.
     
    51
    Teď měly naše hráčky štěstí! Před Votíkovou se objevila Berglind Thorvaldsdóttirová, která českou brankářku překonala, ale té pomohla vzdálenější tyč její svatyně!
    51. Thorvaldsdóttirová trefila tyč.
     
    52
    Zdá se, že Islanďanky ta šance nakopla a nyní je u pokutového území Česka poměrně horko.
     
    52
    Odražený míč napálila vedle české brány Gudný Árnadóttirová. Na hrací ploše zůstala ležet kapitánka Petra Bertholdová, která je nyní ošetřována. Doufejme, že bude v pořádku.
     
    54
    Bertholdová odešla v doprovodu fyzioterapeutů do zámezí a Češky tak budou chvíli pokračovat v deseti. Kapitánka týmu se ale určitě vrátí do hry.
     
    55
    Už se hraje i s Petrou Bertholdovou na hrací ploše.
     
    55
    Jedovatá střela Terezy Krejčiříkové z nějakých 23 metrů. Míč šel po zemi a klouzal na vlhkém trávníku, ovšem Sigurdardóttirová potvrdila kvality a zasáhla dobře.
     
    57
    K nejaktivnějším islandským hráčkám patří Sveindís Jónsdóttirová. Ta nyní získala pro svůj tým aut.
     
    57
    Islanďanky po autovém vhazování dostaly míč před pokutové území. Tam se dostala ke střele Albertsdóttirová, ovšem balón srazila na roh bránící hráčka.
     
    59
    Island právě vstřelil branku!
    Češky se teď ocitly pod tlakem Islandu a nakonec je z toho druhý gól v jejich síti! Gísladóttirová centrovala z levé strany. Votíková si křikla a vyrazila z brány s tím, že bude balón boxovat. Vyběhla však do prázdna a balón usměrnila hlavou do sítě DAGNÝ BRYNJARSDÓTTIROVÁ – 2:0.
    59. Dagný BRYNJARSDÓTTIROVÁ - 2:0
     
    61
    Islanďanky jsou nabuzené a podnikají jeden průnik do české šestnáctky za druhým. Tohle už bude těžké...
     
    62
    Mohlo být ještě hůře! Barbora Votíková ale vyběhla daleko ze své šestnáctky a ukradla míč těsně před Thorvaldsdóttirovou.
     
    64
    Po delší době Češky na útočné polovině dobře zakombinovaly. Míč se dostal přes Staškovou ke Kamile Dubcové, která už byla vytlačena do ostrého úhlu a vystřelila jen do koše brankářky.
     
    64
    Střelu Staškové nyní zablokovala obránkyně. Bude z toho roh.
     
    65
    Rohový kop Svitkové. Balón přizvedla brankářka Sigurdardóttirová tak, že se bude opět rozehrávat od rohového praporku.
     
    65
    Po dalším rohu Svitkové se míč odrazil k Simoně Necidové, která pálila z první vysoko nad.
     
    66
    Andrea Stašková si naběhla za islandskou obranu. Po kontaktu s Viggósdóttirovou v šestnáctce spadla, ale penalta z toho nebude. A dokonce ani rohový kop...
     
    67
    Lucie Martínková to zkusila z dálky, bránu ale netrefila.
     
    68
    Sveindís Jónsdóttirová nabrala rychlost na pravé straně a posílala do šestnáctky nebezpečný míč. Ten nepustila k Thorvaldsdóttirové česká obrana.
     
    69
    Přihrávku do ofsajdu dostávala Kamila Dubcová.
     
    70
    Svitková při napadání podkopla nohy Brynjarsdóttirové. Rozehrává Island.
     
    71
    Češky se snaží, ale ve finále schází přesnost. Kouč Rada ještě nestřídal, uvidíme, zda na závěr nevytáhne nějaké eso z rukávu.
     
    72
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Tereza Krejčiříková, přichází Tereza Szewieczková.
     
    74
    Střídat bude také Island. Zatím je míč ale ve hře.
     
    75
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Karólína Vilhjálmsdóttirová, přichází Svava Gudmundsdóttirová.
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Berglind Thorvaldsdóttirová, přichází Alexandra Jóhannsdóttirová.
     
    77
    Andrea Stašková měla na kopačce kontaktní gól! Už byla téměř sama před brankářkou Sigurdardóttirovou, ovšem do zakončení ji na poslední chvíli vlétla Arnardóttirová!
    77. Staškové sebrala šanci obránkyně.
     
    78
    Střela Anny Dlaskové propadla vedle bližší tyče domácí brány. To byla další slušná příležitost Češek.
     
    81
    Island právě vstřelil branku!
    Góly dnes dává jen Island. Centr z pravé strany sklepla domácí kapitánka Gunnhildur Jónsdóttirová pro střídající SVAVU GUDMUNDSDÓTTIROVOU, která balón zhruba z penalty nechytatelně napálila k levé tyči z pohledu Votíkové.
    81. Svava GUDMUNDSDÓTTIROVÁ - 3:0
     
    83
    Island právě vstřelil branku!
    Češky si nakonec odvezou domů zřejmě debakl! Z pravé strany odcentrovala Árnadóttirová. Balón propadl přes nedůraznou českou obranu až k nohám GUNNHILDUR JÓNSDÓTTIROVÉ a ta zblízka překonala Barboru Votíkovou – 4:0.
    83. G. JÓNSDÓTTIROVÁ - 4:0
     
    83
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Lucie Martínková, přichází Miroslava Mrázová.
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Kamila Dubcová, přichází Klára Cvrčková.
     
    84
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Dagný Brynjarsdóttirová, přichází Ingibjörg Sigurdardóttirová.
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Agla Maria Albertsdóttirová, přichází Selma Magnúsdóttirová.
     
    86
    Snížení nepřinesla ani série hned tří českých rohů. Islanďanky dokázaly vše ubránit.
     
    88
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Gudny Árnadóttirová, přichází Elisa Vidarsdóttirová.
     
    90+1
    Utkání bude nastaveno o čtyři minuty.
     
    90+2
    Po faulu na Staškovou zahrávala Svitková standardní situaci. Její centr ale nikdo nezasáhl a tak se bude kopat od brány Islandu.
     
    90+3
    Islanďanky to ještě zkoušely na bůra. Podnikly brejk do otevřené obrany, který zakončovala z pravé strany Gudmundsdóttirová. Barboru Votíkovou však neprostřelila.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    České fotbalistky si z Islandu odvážejí vysokou porážku 0:4. Výsledek je to vzhledem k průběhu utkání až příliš krutý, neboť i naše hráčky měly šance, které ale nedokázaly ještě za stavu, kdy se mohl duel lámat, proměnit.

    V prvním poločase se skóre měnilo jen jednou. Thorvaldsdóttirová zakončila do tyče, od které se míč odrazil do zad brankářky Barbory Votíkové a zamířil do brány. Snahu Češek o vyrovnání z úvodu druhé půle pak v 59. minutě schladila Dagný Brynjarsdóttirová, která se dostala k centrovanému míči dříve než vybíhající Votíková a hlavou zvýšila skóre. Svěřenkyně kouče Rady pak ještě mohly utkání zdramatizovat, ovšem do možná gólové střely Staškové vlétla v poslední chvíli obránkyně a pak už Islanďanky rozhodly. Nejprve se prosadila střídající Svava Gudmundsdóttirová a o chvíli později se dočkala gólu i domácí kapitánka Gunnhildur Jónsdóttirová. (22:42:09)
    Češkám duel na Islandu nevyšel.

    Martin Augustin

    Branky: 12. Votíková (vla.), 59. Brynjarsdóttirová, 81. Gudmundsdóttirová, 83. G. Jónsdóttirová


    Střely na branku: 5:7. Střely mimo: 4:9. Fauly: 8:4.
    Island: Sigurdardóttirová – Árnadóttirová (88.Vidars­dótt­irová), Viggósdóttirová, Arnardóttirová, Gísladóttirová – Brynjarsdóttirová (84. Sigurdardóttirová), G. Jónsdóttirová (C), Vilhjálmsdóttirová (75. Gudmundsdóttirová) – S. Jónsdóttirová, Thorvaldsdóttirová (75. Jóhannsdóttirová), Albertsdóttirová (84. Magnúsdóttirová).
    Náhradníci: Ívarsdóttirová, Rúnarsdóttirová – Atladóttirová, Vidarsdóttirová, Sigurdardóttirová, Tómasdóttirová, Magnúsdóttirová, Jóhannsdóttirová, Andradóttirová, Ágústsdóttirová, Gudmundsdóttirová, Halldórsdóttirová.

    Česko: Votíková – Šlajsová, Bertholdová (C), Necidová, Dlasková – Dubcová (83. Cvrčková), Cahynová, Svitková, Krejčiříková (72. Szewieczková) – Stašková, Martínková (83. Mrázová).
    Náhradníci: Růžičková, Lukášová – Kotrčová, Khýrová, Pochmanová, Chlastáková, Cvrčková, Dědinová, Szewieczková, Bužková, Mrázová, Černá.

    Rozhodčí: Lehtovaaraová – Hyvönenová, Mahlamäkiová (FIN)
    bahis siteleri