Bosna – Ukrajina 0:2 (kon.) | Finsko – Francie 0:2 (kon.) | Česko – Estonsko 2:0 (kon.)
Wales – Belgie 1:1 (kon.) | Gibraltar – Lotyšsko 1:3 (kon.) | Černá Hora – Turecko 1:2 (kon.)
Nizozemsko – Norsko 2:0 (kon.)
konec
Černá Hora
1:2 (1:1)
Turecko
Úterý 16.11.2021, 20:45 • Gradski Stadion, Podgorica • Kvalifikace MS (Evropa) • Skupina G
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! V úterý vyvrcholí evropská část kvalifikace o MS v Kataru. Uzavře se také skupina G, v jejíž závěrečném kole se utkají také Černá Hora s Tureckem. Zatímco na čtvrtém místě Černé Hory se už nic nezmění, Turci si budou chtít alespoň udržet druhé místo, které zajišťuje baráž. A v případě zaváhání Nizozemska by si stále mohli zajistit i přímý postup do šampionát!
     
    Turecko:
    Fotbalisté Turecka mají jednu jistotu. Pokud v Černé Hoře zvítězí, zahrají si minimálně baráž o postup na MS. Po 9. kole kvalifikační skupiny G jim v tabulce patří druhé místo s 18 body. Stejně jsou na tom také třetí Norové, kteří hrají na půdě vedoucího Nizozemska. Pokud by severský celek v Rotterdamu těsně vyhrál, mohou turečtí fotbalisté myslet dokonce na první místo a přímý postup.

    Turecko si od nepovedeného vystoupení na letním EURU nevede špatně. Propadlo jen v Nizozemsku, kde schytalo debakl 1:6. Jinak si připsalo tři výhry a dvě remízy, což je bilance, která tým drží ve hře o šampionát. Naposledy svěřenci německého kouče Stefana Kuntze deklasovali na domácí půdě 6:0 Gibraltar.
     
    Černá Hora:
    Černohorci nasbírali z 9 zápasů 12 bodů a bez ohledu na výsledek utkání s Tureckem je jasné, že v tabulce skupiny zůstanou na čtvrtém místě. Nepříjemný balkánský celek se ukázal jako takový jazýček na postupových vahách. Turky i Nizozemce totiž dokázal remízami obrat o body. Naopak s Norskem dvakrát padl. Naposledy hráči Černé Hory znepříjemnili situaci právě vedoucímu Nizozemsku, se kterým doma remizovali 2:2 a oddálili tak Oranjes postupové oslavy. Tulipány přitom vedly 2:0, ovšem svůj náskok v poslední desetiminutovce promarnily. Za domácí se trefili Ilija Vukotić a Nikola Vujnović.
     
    První zápas v kvalifikaci, který se odehrál 1. září v Istanbulu, skončil remízou 2:2. Turci přitom po půlhodině vedli po zásazích Cengize Ündera a Yusufa Yaziciho 2:0, ovšem zvítězit nakonec nedokázali. Za Černou Horu snížil ještě do přestávky Adam Marušić a vyrovnání přišlo v sedmé minutě nastavení druhé půle, kdy se trefil Riste Radunović. Turecko může ztráty dvou bodů hodně litovat. S nimi by bylo hodně blízko přímé účasti na MS.
     
    Které hráče dnes sledovat? Na černohorské straně patří ke klíčovým postavám stoper Atlética Madrid Stefan Savić, útočník Astany Fatos Bećiraj či další forward Uroš Djurděvić ze španělského Gijónu. Turci se v útoku opírají o svého kapitána Buraka Yılmaze z francouzského Lille, kterému zdárně sekunduje především jednadvacetiletý Halil Dervişoğlu z Galatasaraye. K důležitým hráčům musíme zařadit i stopera Leicesteru Çağlara Söyüncüa či ofenzivního záložníka Interu Milán Hakana Çalhanoğlua.
     
    Úvodní sestavy:

    Černá Hora: Šarkić – Vešović, Savić (C), Vujačić, R. Radunović – Jovović, M. Janković, Hakšabanović, Tomašević – Bećiraj, Osmajić.
    Náhradníci: Mijatović, Agović – Drešković, M. Vukčević, Božović, Vujnović, Mirkovič, Raičković, Vukotić, Simić.

    Turecko: Çakır – Çelik, Söyüncü, Demiral, Erkin – Ömür, Özdemir, Aktürkoğlu – Dervişoğlu, Çalhanoğlu – Burak Yılmaz (C).
    Náhradníci: Bolat, Destanoglu – Tolga Ciğerci, Kutlu, Karaman, Dursun, R. Yilmaz, Antalyalı, Barış Yılmaz, Y. Sari, Kökçü, K. Ayhan.

    Rozhodčí: Siebert – Seidel, Gittelmann (GER).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Turecko zápas rozehrálo a stále drží míč na svých kopačkách.
     
    2
    Hosté nakonec přišli o balón na hranici šestnáctky, kde se neprosadil Karem Aktürkoğlu. Černohorci mohou otočit hru.
     
    3
    Vladimir Jovović, kterého známe z působení v Jablonci, směřoval dopředu podél pravé postranní čáry. Byl ale včas zastaven.
     
    4
    Černá Hora právě vstřelila branku!
    Domácí se ujímají vedení! Velkou zásluhu na tom má jejich kapitán a stoper Stefan Savić. Ten vyvezl balón dopředu a nahrál do pokutového území FATOSOVI BEĆIRAJOVI. Zkušený útočník dokázal obstřelit bránícího hráče a zamířil k pravé tyči z pohledu brankáře Çakıra.
    4. Fatos BEĆIRAJ - 1:0
     
    6
    Mohlo být rychle srovnáno! Ránu Halila Dervişoğlua z levé strany šestnáctky ještě tečoval bránící Tomašević a míč se snesl těsně nad břevno domácí brány.
    6. Dervişoğluovo zakončení přizvedl nad bránu Tomašević.
     
    6
    S rohovým kopem Çalhanoğlua si poradila defenziva Černé Hory.
     
    8
    Domácí protiútoky jsou hodně nebezpečné! Milutin Osmajić si naběhl na přihrávku za obranu a z levé strany zakončoval na vzdálenější tyč. Tu však minul.
     
    10
    Pro Turky tohle není dobrý začátek duelu. Rozhodně si nemohou dovolit prohrát.
     
    11
    Milutin Osmajić v pokutovém území v souboji s hostujícím stoperem Söyüncüem. Ten si poradil, ale nebyl už nikým ze spoluhráčů jištěn. Pokud by ho tedy Osmajić obehrál, mohlo to být pro Turecko velmi nebezpečné.
     
    12
    Hakan Çalhanoğlu to zkusil z větší vzdálenosti. Bránu, kterou hájí Matija Šarkić, netrefil.
     
    13
    Burak Yılmaz se v pokutovém území otočil s míčem a zkusil to. Jeho pokus ale doskákal jen do rukavic Šarkiće.
     
    14
    Hostující kapitán tentokrát ve snaze dostihnout míč fauloval Igora Vujačiće. Rozehrávají tedy Černohorci.
     
    16
    Domácí nyní mají míč a snaží se zklidnit hru.
     
    17
    Vladimir Jovović si to namířil dopředu na pravém křídle. Ještě mu nabíhal Bećiraj, ovšem ex-jablonecký hráč balón předržel a přišel o něj.
     
    18
    Marko Vešović si u pokutového území narážel míč o spoluhráče. Ten do toho dal trochu více síly, než Vešović potřeboval a balón už nedoběhl.
     
    22
    Turecko právě vstřelilo branku!
    Hosté vyrovnávají stav! Z pravého rohu šestnáctky odcentroval Abdülkadir Ömür. Našel KAREMA AKTÜRKOĞLUA, který si balón dobře zpracoval a poslal ho za záda brankáře Šarkiće. Na brankové čáře se ještě marně snažil zabránit pohromě Stefan Savić.
    22. Karem AKTÜRKOĞLU - 1:1
     
    24
    Pro Turky je to samozřejmě hned o něco veselejší. K jisté účasti v baráži ale potřebují zvítězit. Při remíze by museli doufat, že Norové nevyhrají v Nizozemsku.
     
    26
    Nebezpečně vypadající centr Erkina z levé strany. Brankář Šarkić šel ven, ale zřejmě si nekřikl a před ním tak hlavičkoval stoper Savić. Naštěstí pro domácí balón odehrál do míst, kde nebyli fotbalisté Turecka.
     
    27
    Tentokrát to Šarkić provedl dobře. Před Burakem Yılmazem sebral centr Demirala.
     
    28
    V souběžně hraném utkání hraje Nizozemsko s Norskem zatím bez gólů.
     
    29
    Hra se teď uklidnila a oba celky se střídají v držení míče ve středu hřiště.
     
    31
    Turci se teď stylem tiki taka prokombinovali až k šestnáctce soupeře. Tam si ale Burak Yılmaz nenašel prostor ke střele.
     
    32
    Tentokrát už ano. Při nápřahu však podklouzl a brankář Šarkić měl snadnou práci.
     
    33
    Turci se snaží hrát trpělivě a kombinačně. Nyní ale na útočné polovině chybovali a balón odevzdali soupeři.
     
    34
    Milutin Osmajić si nabíhal na centr spoluhráče Hakšabanoviće. Při snaze zasáhnout míč však fauloval bránícího Söyüncüa.
     
    36
    Držení míče – 34 % : 66 %
     
    36
    Caner Erkin poslal z levé strany do domácí šestnáctky přízemní centr. Nabíhajícímu Aktürkoğluovi nechybělo mnoho, aby ve skluzu balón zasáhl.
     
    38
    Tentokrát posílal míč před bránu pravý bek Turecka Zeki Çelik. Savić odvrací na roh.
     
    40
    Hráči Turecka se snaží diktovat tempo hry, ovšem Černá Hora dokáže hrozit z protiútoků! Sead Hakšabanović našel průnikovou přihrávkou rozběhnutého Milutina Osmajiće. Ten zvolil přízemní zakončení na bližší tyč, ovšem Uğurcan Çakır vytěsnil míč na roh!
    40. Zajímavý brejk domácích. Osmajić však nepřekonal tureckého brankáře.
     
    41
    Po rohu brankář Çakır podběhl míč a Žarko Tomašević hlavou minul v podstatě prázdnou bránu! Případný gól by ale stejně nebyl uznán, rozhodčí totiž viděli ruku jednoho z fotbalistů Černé Hory.
     
    44
    Po rohovém kopu Erkina se dostal k hlavičce Çağlar Söyüncü. Míč zkrotil v rukavicích Šarkić.
     
    45
    Hakan Çalhanoğlu nyní připravil šanci Burakovi Yılmazovi. Ten měl před sebou už jen brankáře Šarkiće, který mu ale zmenšil střelecký úhel a míč po střele tureckého kapitána zůstal zaklíněný mezi jeho nohama!
    45. Buraka Yılmaze vychytal Šarkić.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase hraje Černá Hora s Tureckem nerozhodně 1:1. Turci častěji drží míč a snaží se tvořit hru, domácí vycházejí z hlubšího obranného bloku, ze kterého však dokáží vyrážet k nebezpečným brejkům. Hned první z nich Černohorci zužitkovali, už ve 4. minutě si věděl po Savićově přihrávce rady Fatos Bećiraj. Hostům se podařilo srovnat ve 22. minutě, kdy centr Ömüra zužitkoval Karem Aktürkoğlu. Za zmínku pak stojí ještě únik domácího Osmajiće či šance Buraka Yılmaze na druhé straně. V obou případech však své týmy podrželi brankáři.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Berat Ayberk Özdemir, přichází Orkun Kökçü.
     
    47
    Fatos Bećiraj vystřihl v pokutovém území efektní nůžky! Jeho divácky atraktivní pokus ale srazil na roh Demiral.
     
    48
    Odražený míč po rohu si našel Igor Vujačić, který z hranice šestnáctky těsně minul pravou tyč hostující brány! Černá Hora začala aktivně druhý poločas.
     
    49
    Další zakončení Černohorců. Obléhání prostoru kolem pokutového území ukončil ranou nad Marko Janković.
     
    50
    Nizozemci stále hrají s Norskem bez gólů. Oranjes i tohle stačí k postupu z prvního místa. Za současné situace by šli do baráže Turci.
     
    51
    Fatos Bećiraj se ocitl v péči lékařů. Domácí útočník inkasoval šlapák, který zůstal rozhodčími nepovšimnut.
     
    52
    Bećiraj se už ale vrací na trávník a bude v zápase pokračovat.
     
    54
    Hezká kombinace Turků, kterou zakončoval Halil Dervişoğlu. Do rány mu však skočil Stefan Savić!
     
    55
    Domácí chtěli střídat, ale ještě si to rozmysleli. Ošetřován je totiž Sead Hakšabanović. Trenér zřejmě čeká, jak to s ním bude vypadat.
     
    57
    Sead Hakšabanović je opravdu stažen ze hry. Nahrazuje ho Ilija Vukotić. Překvapivě končí také Stefan Savić, místo něho přichází na trávník Marko Simić.
     
    59
    Burak Yılmaz dostal přihrávku za obranu, ale jeho zakončení stačil ve skluzu zablokovat Ilija Vukotić! Bude z toho roh...
     
    60
    Rohový kop Çalhanoğlua domácí rovněž přestáli.
     
    60
    Turecko právě vstřelilo branku!
    Hosté strhávají vedení na svou stranu a přibližují se minimálně baráži o MS! Hakan Çalhanoğlu předal míč ORKUNOVI KÖKÇÜOVI, který se s tím nepáral a z nějakých 18 metrů vypálil. Balón ještě lízl hlavou bránící Žarko Tomašević a vychýlil ho do vzdálenější šibenice černohorské brány. Brankář Šarkić dělal, co mohl, na hrací předmět si sáhl, ale vytěsnit mimo ho už nedokázal.
    60. Orkun KÖKÇÜ - 1:2
     
    62
    Žlutou kartu dostává Milutin Osmajić (Černá Hora).
     
    64
    Mohlo být srovnáno! Fatos Bećiraj dostal míč do pokutového území. Místo aby si sám hledal prostor ke střele, si chytře počkal na spoluhráče Iliju Vukotiće, kterému balón předal proti noze. Vukotić mířil mimo dosah brankáře Çakıra, za toho však zaskočil Söyüncü, který míč před brankovou čarou odvrátil – 1:2.
     
    66
    Neujala se ani rána Vladimira Jovoviće z hranice šestnáctky. Ta se nevešla mezi tyče.
     
    67
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Fatos Bećiraj, přichází Nikola Vujnović.
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Vladimir Jovović, přichází Draško Božović.
     
    69
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Halil Dervişoğlu, přichází Kenan Karaman.
     
    70
    Připomínám, že Černohorci se jen tak nevzdávají, o čemž se už přesvědčili i Turci. Ti proti nim v domácím zápase neudrželi dvougólový náskok. To samé před pár dny Nizozemci, kteří takto ztratili body právě v Podgorici.
     
    72
    Střely na bránu – 2:7
     
    73
    Turci drží míč na kopačkách častěji i po gólu na 2:1. To je samozřejmě nejlepší způsob, jak hájit vedení.
     
    74
    Aktürkoğlu si nabíhal za obranu na levé straně, ale nedostal přesnou přihrávku. Míč doputoval až do zámezí.
     
    74
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Marko Janković, přichází Miloš Raičković.
     
    77
    Hra se uklidnila a čas běží bez nějaké vážnější akce na obou stranách.
     
    78
    Nyní se ale na domácí levé straně otevřel prostor před Ristem Radunovićem. Jeho centr odvracel Söyüncü raději na roh.
     
    79
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Karem Aktürkoğlu, přichází Ridvan Yilmaz.
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Abdülkadir Ömür, přichází Berkan Kutlu.
     
    80
    Rohový kop Božoviće hosté přestáli. Následně se neujala ani střela Iliji Vukotiće.
     
    81
    Ošetřován byl domácí Igor Vujačić. Měl by být ale v pořádku a zápas dohrát.
     
    82
    Standardní situace hostí po faulu na Kramana. Hakan Çalhanoğlu z ní nasadil míč na hlavu Çağlara Söyüncüa, ovšem brankář Šarkić balón vytáhl nad břevno!
    82. Šarkić vytáhl nad břevno hlavičku Söyüncüa.
     
    83
    Následný roh soupeře domácí přežili a stále mohou myslet alespoň na vyrovnání.
     
    86
    Hakan Çalhanoğlu byl faulován Ilijou Vukotićem, který vyfasoval žlutou kartu. Navíc přímý kop z dobré pozice pro Turecko.
     
    87
    Ten zahrával Burak Yılmaz, jenž ale trefil jen zeď.
     
    89
    Hosté stále hrají s míčem na kopačkách, což je pro ně v této fázi zápasu ideální.
     
    90
    Domácí vhazují v blízkosti vlastního rohového praporku. Turci ale nevyklízejí pozice a jsou připraveni vysoko napadat.
     
    90+1
    Utkání bude nastaveno o čtyři minuty!
     
    90+1
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Zeki Çelik, přichází Kaan Ayhan.
     
    90+1
    Igor Vujačić sice spadl v pokutovém území po standardní situaci, ale penaltu si nevymodlil. Naopak, by to on, komu byl odmáván ofsajd.
     
    90+2
    V postavení mimo hru také na druhé straně Burak Yılmaz.
     
    90+4
    Žádný tlak Černé Hory se v závěru zápasu nekoná. Turecko je i teď u míče.
     
    90+4
    Hosté to hrají velmi zkušeně. Burak Yılmaz pro ně získal rohový kop.
     
    90+4
    V úplném závěru přišla střela Hakana Çalhanoğlua, která skončila vysoko nad. Po výkopu brankáře Šarkiće zřejmě přijde konec.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Turecka vítězí na půdě Černé Hory 2:1 a to znamená, že si zajistili účast v baráži o MS v Kataru! Nizozemci nakonec porazili Nory 1:0 a přímý postup na šampionát si tak pojistili oni.

    Černohorci přitom od 4. minuty vedli, když přímočaře zahraný kontr zakončil Fatos Bećiraj. Hosté srovnali ve 22. minutě, kdy Ömürův centr zužitkoval Karem Aktürkoğlu. Po hodině hry se pak tečovanou ranou ze střední vzdálenosti prosadil Orkun Kökçü, který tak rozhodl o zaslouženém vítězství Turecka. Hosté byli určitě lepší. Mnohem častěji drželi míč a ani v závěru utkání nepustili Černou Horu do žádného tlaku. Domácí byli nebezpeční jen v první půli, kdy hrozili z rychlých kontrů.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 7:4. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:8.
     
    To už je z mojí strany vše. Přeji krásný zbytek večera! (22:45:10)

    Martin Augustin

    Branky: 4. Bećiraj (Savić) – 22. Aktürkoğlu (Ömür), 60. Kökçü (Çalhanoğlu)

    Karty:   62. Osmajić (CHO), 86. Vukotić (CHO)


    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 7:4. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:8.
    Černá Hora: Šarkić – Vešović, Savić (C) (57. Simić), Vujačić, R. Radunović – Jovović (67. Božović), M. Janković (74. Raičković), Hakšabanović (57. Vukotić), Tomašević – Bećiraj (67. Vujnović), Osmajić.
    Náhradníci: Mijatović, Agović – Drešković, M. Vukčević, Božović, Vujnović, Mirkovič, Raičković, Vukotić, Simić.

    Turecko: Çakır – Çelik (90+1. K. Ayhan), Söyüncü, Demiral, Erkin – Ömür (79. Kutlu), Özdemir (46. Kökçü), Aktürkoğlu (79. R. Yilmaz) – Dervişoğlu (69. Karaman), Çalhanoğlu – Burak Yılmaz (C).
    Náhradníci: Bolat, Destanoglu – Tolga Ciğerci, Kutlu, Karaman, Dursun, R. Yilmaz, Antalyalı, Barış Yılmaz, Y. Sari, Kökçü, K. Ayhan.

    Rozhodčí: Siebert – Seidel, Gittelmann (GER)
    bahis siteleri