Česko - Dánsko 5:8 (kon.)
konec
Česko - Dánsko

5:8

(1:0, 0:1, 1:0, 1:0, 1:0, 0:2, 1:0, 0:3, 0:2, X:X)

Sobota 18.12.2021, 15:05 • Elfstedenhal, Leeuwarden • Curling
     
    Za mne je to pro tuto chvíli všechno, děkuji všem za pozornost a u dalších curlingových zápasů v budoucnu zase na onlajnech na počtenou. (17:51:30)
     
    I přes smutný výsledek této kvalifikační olympijské akce, i přes to umístění jediný krůček pod letenkami od Pekingu, nezbývá než poděkovat českým hráčům k výkonům v Leeuwardenu. Předvedli mnoho skvělých zápasů. Bohužel teď by určitě s radostí vyměnili vítězství s Dánskem v posledním kole základní části za vítězství v tomto zápase. Odveta Krausemu a spol vyšla.
     
    Český tým v polovině utkání vedl 4:1 a měl rozehráno skvěle utkání o postup do Pekingu. Bohužel Dánové pak za to vzali, naopak český tým se zbytečnými chybami sám připravil o postup. Zvláště 6., 8. a nakonec i 9. end byly klíčovými v utkání. Bohužel.
     
    Utkání právě skončilo.
     
    10-15
    Dánský take-out rozhoduje zápas, tento end zůstane nedohrán. Nezbývá než pogratulovat Dánům k postupu, jejich druhá polovina utkání i zásluhou českých chyb byla zdrcující.
     
    10-14
    Klíma zahrává draw za poblíž dánského kamene v kruzích. Nicméně jeden český kámen z těch dvou v kruzích je v zadní části odkryt a pokud Dánové zahrají jeho take-out, je po zápase a Dánové letí do Pekingu.
     
    10-13
    Krausemu se jeho double take-out podařil a v kruzích zůstává jediný český kámen. Šance ještě pořád žije, ale opravdu maličká.
     
    10-12
    Černovský staví kámen poblíž dvou českých v kruzích a Krause ukazuje na snahu zahrát double take-out. Češi teď mohou jen věřit, že pokud dánský skip bude chybovat...
     
    10-11
    Dánský take-out o guard nevyšel a Češi mohou začít útočit na zázračný návrat do utkání. Klíma ukazuje, kam postavit další kámen.
     
    10-10
    Marek Černovský posílá svůj první kámen tohoto endu do kruhů, tento draw o milimetry perfektně objíždí guard a roluje skvěle za něj.
     
    10-9
    Pokus o další double take-out, Noergaardovi to nevyšlo. Nicméně situace je samozřejmě pořád přívětivější pro Dány.
     
    10-8
    Dva české kameny v kruzích. daleko od sebe a těžko hratelné na double take-out. Mad Noergaard vstupuje do hry.
     
    10-7
    První krok českého záměru jak Dány rozhodit se podařil, take-out se Holtermannovi nepodařil, sice vyhodil přední český guard napříč kruhy ze hry, ale jeho kámen se postavil místo něho a ostatních kamenů se tato hra nijak nedotkla.
     
    Připomínám, že Češi musí v tomto endu uhrát trojku, pak ale půjdou do extra endu s nevýhodou, když poslední kámen budou mít k dispozici Dánové. Ti teď budou hrát rozhodně take-out.
     
    10-6
    Klímovci chtějí Dány donutit k chybě a proto staví další guard.
     
    I trenér Craig Savill přišel celou situaci konzultoval.
     
    A teď si zase pro změnu bere time-out Lukáš Klíma a začíná česká porada, co teď. Máme tu jeden vysoko před kruhy postavený český guard, v kruzích je nekrytí český kámen a dánský kámen je na boku mimo hru.
     
    10-5
    Holtermann hraje na český guard, který posílá do kruhů a naopak svůj roluje až na stranu mimo hru.
     
    Dánové si vybírají nyní time-out a přichází k nim i Tobias Thune a společně se radí, jak hrát dále. V tuto chvíli mají naši hráči dva guardy, vee hře není žádný dánský kámen.
     
    10-4
    Další český guard, tentokrát na druhé straně.
     
    10-3
    Dánové porušují pravidlo o free guard zone, český guard posílají do side-line, takže jejich kámen se stahuje ze hry a český guard se vrací na své místo.
     
    10-2
    Český tým staví guard před kruhy.
     
    10-1
    Dánové prohazují kámen kruhy, zcela dle očekávání.
     
    Začátek 10. endu.
     
    Zdá se, že Zuzana a Tomáš Paulovi budou jedinou českou curlingovou reprezentací na olympijských hrách v Pekingu. Bohužel slušně rozehraný zápas Dánové v druhé polovině obrací po českých chybách ve svůj prospěch a před posledním endem mají všechny triumfy v rukách.
     
    Konec 9. endu.
     
    9-16
    Obrovská česká chyba, Klíma míjí a Dánové po zisku dvojky jsou prakticky už na palubě letadla do Pekingu. Klíma už po odhodu věděl, že je něco špatně, a odhodil nazlobeně koště.
     
    9-15
    Krause staví draw do středu kruhů a teď bude Klíma zkoušet znovu double take-out, ale tak, aby prostě zcela vyčistil kruhy a uhrál blank end.
     
    9-14
    Jenže bohužel Klíma netrefuje ideálně, znovu vyráží jen jeden dánský kámen a svůj také posílá ze hry. A Dánové donutí český tým, jak se zdá, k tomu uhrát maximálně jedničku.
     
    9-13
    Krause posílá hit & stay, český kámen projel za kruhy a dánský je v kruzích. Ale tohle se rýsuje na poměrně hratelné double take-out. Tak hoši, pojďme.
     
    9-12
    Černovský odhazuje kámen, kterým vyhazuje přední dánský a svůj roluje skoro až k dánskému. To byl nejspíš hlavní záměr, posunout ho do pozice freeze před dánský. Nicméně pár centimetrů chybělo.
     
    9-11
    Dánové staví další kámen do přední části kruhů, diagonálně napříč kruhy od toho prvního.
     
    9-10
    A zase ne, český kámen vyráží ten jeden dánský, druhý se ale posouvá do zadní části kruhů, naopak český míří ze hry.
     
    9-9
    Dánové posílají do kruhů další kámen a mají tam hned v přední části dva. Černovský zkouší double take-out.
     
    9-8
    Double take-out nejspíš měl v úmyslu zahrát i Boháč, ale posílá ze hry jen guard a svůj kámen. Ten dánský zůstává na přední straně kruhů.
     
    9-7
    Holtermann ale zahrává double take-out, v kruzích zůstává dánský kámen a před nimi jeden jejich guard.
     
    9-6
    Český kámen vyráží ten dánský a roluje trochu za guard jako freeze českého kamene.
     
    9-5
    Holtermann zahrává kámen do kruhů, a to jako freeze k českému kameni.
     
    9-4
    Český kámen roluje za guard.
     
    9-3
    Teď již Wiksten staví guard před kruhy, byť těsně.
     
    9-2
    Candra bez problémů vyráží dánský kámen a svůj posílá také ze hry, tedy ukázkový peel kámen.
     
    9-1
    Dánové hrají kámen do kruhů.
     
    Začátek 9. endu.
     
    Český tým postupně přišel o vedení 4:1 z poloviny zápasu a teď bude muset naopak on uhrát vícebodový end. To se Dánům povedlo v 6. a hlavně 8. endu a proto nyní vedou.
     
    Konec 8. endu.
     
    8-16
    Je to tak, Dánové hrají trojku a bohužel otáčejí výsledek zápas a rázem vedou 6:5 po 8. endu. Nic není ztraceno, ale z tohoto endu je potřeba se rychle otřepat.
     
    8-15
    Klíma kamenem vyhodil svým kamenem dva dánské, i ten svůj. Dánové mají zaděláno na trojku, jen obrovská chyba Krauseho by teď neznamenala obrat ve skóre zápasu.
     
    8-14
    Krause hraje skvělý freeze a v kruzích jsou čtyři dánské kameny! Řešením je snad poslat co nejprudší kámen, který by postupně prostě poslal ze hry co nejvíce těch dánských. Jinak teď mohou Dánové klidně posbírat i čtyři i více bodů.
     
    Dánové se nyní dlouho radí, jakým způsobem z tohoto endu vytěžit co nejvíce. Zbývají poslední tři kameny.
     
    8-13
    Tak tenhle end je opravdu prokletý! Klíma netrefil mezi guardy a situace je nadmíru vážná. Dánové mají před kruhy dva guardy, v kruzích tři velmi dobře postavené kameny. Český kámen není aktuálně ve hře prakticky žádný.
     
    8-12
    Noergaard mezi guardy posílá kámen, který vyráží český. Ale na druhou stranu tam postavil svůj, kterým by mohli Češi zkusit pročistit situaci v kruzích a chytit se záchranného lana! Lukáše Klímu ale čeká nadmíru těžký úkol! Lukáš pojď!
     
    8-11
    Český hit and roll od Černovského a český vice-skip rozhodně není spokojený se svými dvěma kameny tohoto endu.
     
    8-10
    Teď se možná láme zápas, Dánové staví guard a český tým v tomto endu musí zachraňovat situaci. Byť má náskok dvou bodů po 7. endu, tady by mohl přijít problém.
     
    8-9
    A bohužel další nepovedený kámen, Černovský chtěl prostřednictvím guardu pročistit prostor v kruzích, ale vůbec se to nepodařilo, naopak jediný český kámen v kruzích končí mimo a teď tam není žádný žlutý. A Dánové sahají po výborném bodovém zisku. Hoši, zabrat!
     
    8-8
    Výborný kámen od Holtermanna, který objel guardy a zaroloval do skvělé pozice na hraně červeného kruhu. Na český tým v této chvíli česká opravdu těžká práce.
     
    8-7
    Český kámen míří do kruhů, takřka freeze u toho dánského. Český záměr bude jasný, v tomto endu povolit Dánům maximálně jedničku. Kéž by to vyšlo.
     
    8-6
    Dánové ale staví přesný kámen do kruhů, draw schovaný za guardy.
     
    8-5
    Boháč trefuje dánský kámen nepřesně, posouvá ho více do strany a český mizí za kruhy. Další chybička při dánské výhodě posledního kamene, snad nic hrozného tento nepříliš povedený úvod endu z českého pohledu nepřinese.
     
    8-4
    A Dánové posílají český kámen z přední části kruhů ven ze hry a ten svůj rolují do strany.
     
    8-3
    Další český kámen měl být guardem, ale zaroloval nakonec více do strany, než by si český lead Jiří Candra přál.
     
    8-2
    Dánové reagují corner guardem.
     
    8-1
    Český tým staví kámen do kruhů, zcela na jeho přední část na center line.
     
    Začátek 8. endu.
     
    Zápas pomalu vstupuje do svého finále, připomínám, vítěz bere letenky do Pekinga, poslední volné curlingové rezervace na olympijské hry. Dotáhne Klíma se svým týmem zápas do vítězného konce? Doufejme!
     
    Konec 7. endu.
     
    7-16
    Perfektně, naprosto přesný hit & stay a český tým získává při svém endu jedničku, vede 5:3 a do osmého endu jdou Dánové s výhodou posledního kamene.
     
    7-15
    Krause vyráží nejlepší český kámen dál z kruhů, svůj staví do kruhů na pozici nejlepšího. Ale kámen je zcela nepokryt guardy a Klíma bude chtít tedy uhrát jedničku kamenem hit & stay?
     
    7-14
    Tak český kamen nedopadl nejspíš tak, jak by nejlépe mohl. Trefil český kámen, posunul ho trošku od středu a sám se posunul sice na pozici nejlepšího kamene, ale je odkryt. A jestli Dánové zahrají povedený freeze či podobný záměr, dostanou český tým pod tlak.
     
    7-13
    Krause reaguje kamenem typu draw, který je lepším než ten český. A tak Klíma asi bude chtít tento kámen dostat ze hry, případně ten český postavit do lepší pozice.
     
    7-12
    Černovský hraje na tee line, kousek za ní, více do středu. Kámen se prakticky dotýká červeného kruhu. Český tým chtěl zahrát lepší kámen, ale i tak rozhodně není situace špatná. Uvidíme, s čím se vytasí Krause a zda zkusí něco odvážného.
     
    7-11
    I tak tento český kámen umístěný Černovským je vzápětí poslán Noergaardem ze hry.
     
    7-10
    Výborně Černovský, staví přesný draw na druhou stranu kruhů od jiného českého kamene v kruzích. Pro Dány nereálné hrát double take-out.
     
    7-9
    Noergaard zahrává český kámen z kruhů, ale ten svůj roluje až za druhý český kámen.
     
    7-8
    Výborný kámen Boháče a dánský kámen míří z kruhů, naopak české kameny stojí v zadní části a na stejné úrovni.
     
    7-7
    Další dánský guard,
     
    7-6
    Radek Boháč úkol do puntíku splnil, oba guardy ze hry a český kámen taky.
     
    7-5
    Holtermann staví guard a poněvadž to byl pátý kámen endu, tak Klíma naznačuje záměr v podobě double take-outu obou dánských guardů.
     
    7-4
    Mírná chybka českého týmu, Candrův druhý kámen projíždí kruhy až na pozici toho úvodního českého, ten vyráží ze hry a staví se na jeho místo. Situace v kruzích tedy prakticky stejná jako před tímto kamenem.
     
    7-3
    Dánové staví draw kámen do kruhů, ale Wiksten si myslím chtěl přece jen schovat ten svůj více za guard.
     
    7-2
    Candrův kámen míří přímo do kruhů.
     
    7-1
    Wiksten na úvod endu staví guard.
     
    Začátek 7. endu.
     
    Konec 6. endu.
     
    6-16
    Krause odhazuje kámen typu draw a po dvou pokusech již nyní zahrávají Dánové při své výhodě posledního kamene body, a to rovnou dva. První vícebodový end tohoto utkání posílá Dány na dosah českému týmu, který má však nyní výhodu posledního kamene na své straně.
     
    6-15
    Tak český kámen měl být typu hit & roll, opravdu dánský kámen posílá ven z kruhů, ale zdá se, že málo ten český zaroloval. A Dánové tak nyní mají šanci uhrát dvojku, protože v kruzích, jestli mě oko neklame, je nejlepším jeden z dánských kamenů.
     
    6-14
    Dánové zahráli hit & stay a český kámen projel kruhy. Nicméně rýsuje se česká šance na odvážný double take-out. Češi ale vymýšlí i další varianty.
     
    6-13
    Lukáš Klíma bohužel prohazuje kruhy a jeho slova:"Že je to delší, to by mi nevadilo, ale že se nechce točit..." jsou teď taková, že kámen je ze hry a pro Dány šance tento end nějak zvrátit.
     
    6-12
    Dánové opět rolují draw za český guard.
     
    6-11
    Z českého týmu přímo srší klid a pohoda, to je skvělé a snad se to nezadrhne. Český kámen posouvá guard ostředo kruhů (hit & stay) a posunutý guard hraje ven z kruhů dánský. Sám navíc roluje do strany.
     
    A český tým nebude nic moc vymýšlet, pošle kámen, který by měl prostřednictvím guardu poslat ten dánský z kruhů.
     
    6-10
    A český tým má tento end rozehraný výborně, v kruzích jsou jen jeho žluté kameny a Dánové se snaží prostřednictvím Noergaarda stavit kámen na kraj kruhů. To se jim daří, navíc je schovaný za český guard.
     
    6-3
    V plném proudu je již šestý end tohoto kvalifikačního utkání, Dánové mají opět výhodu posledního kamene.
     
    Začátek 6. endu.
     
    Dánové se dostávají tímto vývojem utkání pod tlak a český tým naopak může přece jen využít pauzu k nabití klidu a k důležité poradě s trenérem.
     
    Konec 5. endu.
     
    5-16
    Jenže Krause před chvíli vytáhl skvělý kámen a – tento zase kazí! Je z toho další bodová krádež pro český tým, který najednou vede 4:1 v polovině zápasu!
     
    5-15
    A protože český kámen jede až do zadní části kruhů, tak Dánové opravdu mohou srovnat skóre dvojkou. Tento kámen bohužel nevyšel dle představ. Krause teď bude hrát hit & stay na český kámen, který je nejlepší v kruzích.
     
    5-14
    Jenže Krause je zase ve formě a zahrává z druhé strany krásný kámen, kterým posílá ze hry dva české kameny. Tenhle double take-out pro Dány výrazně před posledními dvěma kameny endu vylepšuje pozici. A pro Dány se rýsuje šance i na případný zisk dvojky.
     
    5-13
    "KRÁSNÝ KÁMEN," zakřičel Jiří Canda a má pravdu! Český kámen posílá dánské dva nejlepší ze hry, ve středu kruhu jsou teď natěsnané tři české žluté kameny v pozici nejlepších a Krause teď se svými krajany bude muset hasit požár
     
    5-12
    Tak nic divokého, další guard, ale Noergaardovi se moc nepodařilo. Je více k center line než by si dánský vice-skip představoval. Čekají nás poslední čtyři kameny endu a věřme, že nakonec budou perfektní hlavně ze strany českého týmu.
     
    Dánové se poradili, těžko říci, co nakonec chystají za řešení problému.
     
    5-11
    To se Černovskému daří a teď je to opravdu v kruzích hodně těsné. Dva dánské kameny jsou v pozici nejlepších, jsou obklopeny ale třemi českými a kousek před nimi je i další dánský. Tenhle end může nabídnout v dalším průběhu jakékoliv skvělé či perné chvilky pro jeden i druhý tým.
     
    5-10
    Noergaard posílá run back, který pak mírně posunuje situaci v kruzích ve prospěch Dánů. I tak budou chtít Češi znovu přidat další kámen do středu.
     
    5-9
    České reakce po Černovského kamenu jsou všelijaké, ale spíš pozitivní, byť některé komentáře hráčů českého národního týmu byly i rozpačité. Co je však jasné, že další Černovského draw do kruhů teď spustil diskusi mezi Krausem a Noergaardem, co s tím. Před dva dánské nejlepší kameny se totiž postavily dva české a přes ně by šlo v dalším průběhu hrát i take-out a Dánům komplikovat život.
     
    5-8
    Dánové posílají před kruhy guard a vypadá, že teď český tým zkusí tedy hrát do kruhů z druhé strany, kde je ještě kolem guardů hratelnější prostor. Marek Černovský se chystá odhazovat.
     
    5-7
    Boháč zahrává přesný draw před oba dánské kameny a v kruzích začíná být těsno jak v předvánočních nákupních centrech. Dva dánské kameny stále nejlepšími v kruzích, ten český ale může působit v další hře problémy.
     
    5-6
    Je to tak, Holtermann napravuje ten předchozí, z jeho pohledu vyloženě nepovedený end, a staví další dánský kámen do kruhů, zatímco český míří ven.
     
    5-5
    Tento kámen z ruky Radka Boháče nebyl rozhodně optimální a nasvědčují tomu i reakce českých hráčů. Kámen se řadí kousek za dánský nejlepší v kruzích a toho budou chtít možná dánové využít.
     
    5-4
    A Wiksten využívá dvou českých guardů a roluje svůj kámen za ně přímo do středu kruhů.
     
    5-3
    Další český guard, tentokrát dále před kruhy.
     
    5-2
    A Dánové reagují, nikolivěk poprvé v tomto utkání, kamenem do pozice corner guardu.
     
    5-1
    Úvodní český kámen pátého endu končí jemně na hraně kruhů.
     
    Začátek 5. endu.
     
    Takže výborně, český tým si vylepšuje pozici a tento zisk bodu při dánské výhodě posledního kamene může hodit vidle do psychické pohody obou celků.
     
    Konec 4. endu.
     
    4-16
    Krause to nezvládl, o český přední kámen se roluje dánský mimo ten druhý a krademe jedničku při dánské výhodě posledního kamene! Český tým vede 3:1!
     
    4-15
    No a ačkoliv tedy český kámen vyráží dánský a jsou teď dva české nejlepšími v kruzích, tak Dánové, pokud zahrají úspěšně double take-out, získají v tomto endu dvojku a půjdou poprvé v utkání do vedení.
     
    4-14
    Krause je zatím v dnešním utkání opravdu skvěle hrající, teď ale nemusí být zrovna dobrá jeho výchozí pozice před posledním kamenem. Jeden český kámen totiž dostal sice ze hry, ale pořád tam je jeden v pozici nejlepšího. I tak Dánové ale mohou pořád pomýšlet i na dvojku. Uvidíme.
     
    4-13
    Klíma hraje na dánské kameny a – trefuje hit and roll tak, že ve středu kruhů jsou teď dobře postavené dva české kameny a Dánové navíc mohou vyhlížet v případě chybky náročný kámen draw tak, aby zachránili nějak svůj end. Určitě budou muset hrát na ony české kameny ve středu kruhů.
     
    Tak se nechme překvapit, k jaké variantě se český tým odváží.
     
    4-12
    Hodně to chtěl pročísnout Noergaard, ale asi to nezahrál zrovna tak, jak by si přál. Pravda v kruzích je prostoru teď trošku více, hlavně před kruhy, ale dva české kameny jsou v pozici nejlepších a navíc český tým může vymýšlet další hit and roll a pokoušet se dostat Dány pod tlak. To teď hodně diskutují Klíma s Boháčem.
     
    4-11
    Jiří Candra zvedá ruce nad hlavu po přesném a stoprocentním kamenu Černovského. Ten zahrává optimální hit and roll, dostává krajní dánský kámen ze hry a český roluje do pozice nejlepšího kamene v kruzích.
     
    4-10
    Dánové zahrávají takeout českého a staví kámen na kraj kruhů.
     
    4-9
    Divoký end pokračuje, Marek Černovský posílá kámen do pozice v zadní části kruhů a pořád těžce odhadovat, jak tento end může dopadnout.
     
    4-8
    Dánský kámen trefuje český guard a na přední části kruhů začíná být poněkud těsno. Výraz Henrika Holtermanna je jasný, tenhle end mu vůbec nevyšel.
     
    4-7
    Boháč tentokrát hraje přesný kámen, dánský dostává ze hry a český odhozený staví za guard. Dánové na tahu.
     
    4-6
    A nervozita pracuje! Dánský hráč nezahrál čistý kámen a po chybě při odhodu je tento kámen ještě uprostřed jeho trajektorie stažen ze hry.
     
    4-5
    A to se bohužel nepodařilo ideálně, ba spíš vůbec. Český kámen trefil ten dánský guard jen ze strany a posunul ho lehce za český guard, naopak Boháčův kámen míří ze hry.
     
    4-4
    Dánský lead posílá kámen do kruhů za svůj guard a Klíma volí jednoduché řešení – double take-out obou dánských kamenů.
     
    4-3
    Tentokrát se Candrovi podařilo postavit žlutý kámen do pozice guardu. Odhazovat bude Wiksten.
     
    4-2
    Dánové naopak guard staví.
     
    4-1
    Jiří Candra nezačíná 4. end zrovna ideálně, český první kámen endu ani nepřejel přes hog line, takže musel být dle pravidel stažen ze hry.
     
    Začátek 4. endu.
     
    Takže zatím opravdu přetahovaná, kdy týmy nedovolily soupeři majícímu výhodu posledního kamene bodovat více body.
     
    Konec 3. endu.
     
    3-16
    Krause ze svých dvou špičkových kamenů nevytěžil krádež bodů, český tým si svůj end uhájil a boduje po přesném draw jedničkou.
     
    3-15
    Krauseho kámen meten jen mírně, projel kolem guardu a znovu se skvěle zařadil. Tak Krause teď vystřihl dva špičkové kameny v závěru 3. endu a získ aspoň jedničky pro český tým bude hodně důležitou záležitostí. Naopak, chyba by se mohla trestat dánskou dvojkou!
     
    3-14
    Je z toho kámen typu draw do středu kruhů, velmi dobře schovaný za guardy. Ale rozhodně hratelný. I tak se objevuje šance na hru více bodů, teď bude záležet, jak přesná bude Krauseho reakce na Klímův kámen.
     
    Český tým se radí, co předvést, rozepře se týkala toho, zda riskovat takeout dánského kamene a útok na vícebodový end, nebo naopak volit jistější hru.
     
    3-13
    Krause ale zahrál opravdu skvělý kámen, o ten český v přední části kruhů zaroloval ten svůj do aktuálně nejlepší pozice v kruzích, ale za to skvěle ukrytý za české guardy.
     
    3--12
    Skvělý kámen Černovského, který dánský posílá z kruhů a český kámen staví na kraj kruhů. "Lukáši, ven s ním!" zněl ještě pokyn, aby český skip vymetl dánský kámen za kruhy, tenhle záměr se podařil. No, dobře rozjetý end, uvidíme, jestli z něj vytěží český tým více bodů.
     
    3-11
    Bleskově reaguje Noergaard, který o český kámen, který je blíže středu, zahrává úspěšný hit and roll a český kámen dostává ze hry a dánský staví do dobré pozice za dánský guard.
     
    3-10
    A kruhy jsou rázem bez červených dánských kamenů, Marek Černovský zahrává o český kámen z přední části kruhů takeout toho jediného dánského.
     
    3-9
    Noergaard staví další guard, ale mírně stranou, než by asi chtěl. Jak na to zareaguje český tým?
     
    3-8
    Přesně zahráno, oba dánské kameny z pozice guardu jsou ze hry. A co víc, před kruhy je na jejich středu okolo center line poměrně čisto. "Super," hodnotil pak Boháč hlasitě realizaci svého kamene.
     
    3-7
    A Dánové reagují samozřejmě dalším guardem, který je teď ale těžší zahrát na tzv. double take-out společně s tím druhým dánským. Přesto se o to, jak se zdá, Radek Boháč pokusí.
     
    3-6
    Částečně slaví Radek Boháč úspěch, jeden guard projel kruhy dál, druhý se ale mírně posunul na kraj od center line, ještě kousek do strany zajel i český kámen.
     
    3-5
    Dánové staví další guard a dle gestikulace Lukáše Klímy vypadá, že Radek Boháč bude hrát double takeout obou dánských guardů.
     
    3-4
    Tentokrát oba týmy svými druhými kameny hrály do kruhů, Dánové jsou kousek před tee line, český celek zase svůj žlutý kámen poměrně dobře schoval za dánský guard na přední část kruhů.
     
    3-2
    Oba týmy postavily svými úvodními kameny guardy, Dánové na středu, český tým tzv. corner guard.
     
    Začátek 3. endu.
     
    Takže máme za sebou dva oťukávací endy, kde se týmy také hodně sžívali s ledem a zdá se, že ten český celek už je přece jen o něco jistější než v úvodním endu.
     
    Konec 2. endu.
     
    2-16
    Mikkelu Krauseovi nezbylo než hrát samozřejmě přímo takeout na český kámen vprostřed kruhů a uhrát jedničku. To se Dánům podařilo, skóre je tedy vyrovnané a výhoda posledního kamene se vrací na českou stranu.
     
    2-15
    Výborně, Lukáš Klíma trefil přesný kámen a vyhazuje dánský z kruhů a sám ten svůj schovává za guard, který předtím minul a obtočil tak o pár milimetrů! Výborně, Lukáši!
     
    2-14
    Krause zahrává přesný káme za guard do úplného středu kruhů, mírně vpřed. Tak teď je otázka, co bude vymýšlet Lukáš Klíma.
     
    2-13
    Klíma zahrál takeout dánského kamene a zůstávají v kruzích dva české kameny, znovu každý na opačném kraji, a před kruhy guard.
     
    2-12
    Tak ne, Noergaard nezahrál kámen ideálně, asi ho chtěl po vyhození českého točit více za guard, ale to se určitě nepodařilo.
     
    2-11
    Situace se opakuje, Černovský zahrává takeout a český kámen staví do kruhů, možná se tam trošku rýsuje šance na dánský "double takeout", ale to by musel být odvážný a precizní kámen.
     
    2-10
    Dánský takeout likviduje ten poslední umístěný český kámen a staví místo něj ten svůj.
     
    2-9
    Výborně! Na Holtermannův kámen navazuje svým skvělým kamenem Černovský, který zahrál dánský, jediný červený kámen v kruzích, ven ze hry a sám staví český na opačný kraj kruhů, než je ten druhý žlutý.
     
    2-7
    Radek Boháč krásně čistí kruhy od dánských kamenů a český tým tak napravuje problém z úvodu endu, byť samozřejmě i díky té předchozí dánské chyby.
     
    2-6
    Záměr byl nakonec rozhodně jiný než realizace, ať už byl jakýkoliv. I Dánové prohazují kámen napříč kruhy.
     
    2-5
    Boháč zahrává český žlutý kámen před oba dánské a ti budou reagovat dalším kamenem, který by se měl "přilepit" k těm svým dvěma, co již v kruzích mají.
     
    2-4
    Wiksten hodil kámen do kruhů poblíž toho prvního.
     
    2-3
    Bohužel Candra prohazuje kruhy a tuto chybu budou určitě chtít Dánové využít pro přípravu endu na zisk více bodů než jen jednoho.
     
    2-2
    Za český guard zahrávají Dánové kámen do kruhů.
     
    Začátek 2. endu.
     
    Český tým tak otevírá skóre zápasu, ale první end rozhodně nebyl z naší strany nějak vyloženě přesvědčivý. Klíma a spol. se spíš zatím hodně sžívají s dnešním ledem. Dánové byli v prvním endu přece jen o něco jistější. Teď budou mít výhodu posledního kamene oni.
     
    1. end
    Konec 1. endu.
     
    1. end
    Mno a nakonec o pár milimetrů zůstává náš kámen blíže středu kruhů Lukáš Klíma se svým týmem získávají první bod v utkání.
     
    1. end
    Dánové zahrávají velmi dobrý kámen do přední části kruhů a nakonec se tu body rozdělovat budou.
     
    1. end
    Jenže Lukáš Klíma posílá český kámen napříč kruhy a stále tak Dánové mají jeden kámen vzadu na kruzích a jeden v pozici guardu.
     
    1. end
    Marek Černovský zahrává výborný kámen a čistí prakticky celé kruhy, zůstává v nich v zadní části jediný dánský kámen. Tak místo krádeže ze strany Dánů vypadá, že nás čeká hned na úvod "blank end", tedy v kruzích nezůstane nejspíš žádný kámen.
     
    1. end
    Ani tentokrát se český záměr nepodařilo stoprocentně realizovat a na řadu přichází druhé kameny obou vice-skipů.
     
    1. end
    Zbývá posledních sedm kamenů endu a český tým teď bude čistit guardy na začátku kruhů.
     
    1. end
    A bohužel následně chybuje Radek Boháč, který netrefil kámen ideálně a jeho odhoz projel až zcela na zadní část kruhů. Dánům se může rýsovat šance, určitě se pokusí ukrást v tomto endu nějaké body.
     
    1. end
    Holtermann zahráhá velmi slušný kámen do středu kruhů.
     
    1. end
    Český tým staví kámen na začátek kruhů, těžko říci, zda tohle byl ideálně řešený záměr našeho týmu v podání Radka Boháče.
     
    1. end
    Wiksten následně posunul český kámen do zadní části kruhů, Candra chtěl zahrát další český kámen za guard Dánů, ale to mu moc nevyšlo. Holtermann ale svým prvním kamenem v utkání moc nevyřešil. V kruzích tak je český kámen prakticky na středu, kousek za ním.
     
    1. end
    Máme za sebou první dva kameny, Dánové postavili před kruhy guard, Jiří Candra za něj zaroloval český kámen do kruhů.
     
    Utkání právě začalo.
     
    Dánové budou hrát s červenými kameny, náš tým se žlutými a bude mít v úvodním endu výhodu posledního kamene.
     
    Pomalu se nám vše chystá k zahájení tohoto utkání, které se dá pro Klímu a spol. rozhodně nazvat tím nejdůležitějším v jejich kariéře.
     
    Ještě jednou dobrý den, začátek utkání obou reprezentačních výběrů se pomalu blíží. Zbývá obsadit poslední místo curlingových účastníků v Pekingu. To poslední ženské dnes obsadily Korejky po vítězství nad Lotyškami, o to mužské se popasují za malou chvíli čeští curleři s Dány.
     
    Je nezpochybnitelné, že Lukáš Klíma a jeho spoluhráči nemají takový curlingový životopis jako jejich soupeři z Leeuwardenu. Nic to ale nemění na jejich touze procpat se mezi curlingovou elitu do Pekingu.

    Lukáš Klíma přitom jedinou světovou konfrontaci prožil v roce 2015 jako člen české reprezentace vedené skipem Jiřím Snítilem. Tehdy naopak chyběli v Halifaxu Dánové.

    Už jeden velmi důležitý duel s Dánskem pak Klíma v Nizozemí absolvoval. V posledním kole bojoval o výsadu dvou zápasů play off. Uspěl, ale bohužel následně proti velezkušeným Italům, kteří se v Leeuwardenu prezentovali fantastickou formou, již i přes veškeré úsilí a výbornou partii ne. Takže zbývá jediné, opravdu Dány porazit znovu. Tak věřme, že curlingový bůh se usměje na borce ze středu Evropy.
     
    Posledním soupeřem českého týmu bude Dánsko, které hraje na turnaji ve složení Mikkel Krause (skip), Mads Noergaard (Vice-skip), Henrik Holtermann (Second) a Kasper Wiksten (Lead). Náhradníkem je Tobias Thune.

    Krause je rodák z Hvidovre a 33letý juniorský mistr světa (z roku 2009) a člen stříbrného týmu z mistrovství Evropy 2010 ze švýcarského Champéry. Na tomto turnaji ještě české barvy reprezentoval legendární culer Jiří Snítil společně se svým týmem.

    S Lukášem Klímou a jeho partou se však Krause a spol. letos střetli již na evropském šampionátu v norském Lillehammeru. Dánové tam český tým těsně porazili 5:4, když v žádném endu nezískal ani jeden tým více jak jeden bod. V konečném pořadí pak skončili Dánové šestí, naši chlapci sedmí.
     
    V sobotu 18. prosince celá dlouhá kvalifikační soutěž dospěje do svého konce. Poté, co mezi ženskými týmy si vybojovaly účast Skotky (Eve Muirheadová samozřejmě povede v Pekingu svůj tým pod vlajkou Velké Británie) a Japonky, které si letenku získaly vítězstvím nad Korejou.

    Mezi muži postoupili na olympijské hry jakožto vítězové základní části kvalifikace Norové se skipem Steffenem Walstadem. A v pátečním utkání play off bohužel pak i Italové, kteří hlavně díky trojce v úvodu zápasu nakonec s českým týmem uhráli vítězství 6:5. Italský skip Retornaz se tak podívá již na třetí olympijské hry.
     
    Dámy a pánové, vítám vás u sledování posledního zápasu olympijské kvalifikace curlerů. Co víc, tento zápas je pro české fanoušky znovu čekáním na splnění olympijských tužeb, byť již nyní je jasné, že v Pekingu nebude český curling chybět. Účast si totiž vybojoval manželský pár Zuzana a Tomáš Paulovi.

    Dlouhé roky byly největší olympijskou naději české ženy vedené skipkou Annou Kubeškovou, letos za to však vzali jejich mužští parťáci, tým Lukáše Klímy. Ten v nizozemském Leeuwardenu předvádí výborné výkony a po zásluze živí naděje na olympijskou účast.

    O té se rozhodne v utkání kdo s koho. Naši reprezentanti narazí v posledním utkání na Dány a budou chtít určitě zopakovat vzájemný duel ze základní fáze turnaje, kdy severský celek porazili. Takový výsledek by je totiž poslal do Pekingu na olympijské hry. Tak věřme, že se zadaří.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.

    Jaroslav Svoboda

    Sestavy obou týmů
    DÁNSKO
    Skip: Mikkel Krause
    Vice-skip: Mads Noergaard
    Second: Henrik Holtermann
    Lead: Kasper Wiksten
    Náhradník: Tobias Thune

    ČESKO
    Skip: Lukáš Klíma
    Vice-skip: Marek Černovský
    Second: Radek Boháč
    Lead: Jiří Candra
    Náhradník: Samuel Mokriš