Česko - Dánsko 5:8 (kon.)
konec
Česko - Dánsko

5:8

(1:0, 0:1, 1:0, 1:0, 1:0, 0:2, 1:0, 0:3, 0:2, X:X)

Sobota 18.12.2021, 15:05 • Elfstedenhal, Leeuwarden • Curling
     
    Utkání právě skončilo.
     
    10-15
    Dánský take-out rozhoduje zápas, tento end zůstane nedohrán. Nezbývá než pogratulovat Dánům k postupu, jejich druhá polovina utkání i zásluhou českých chyb byla zdrcující.
     
    10-14
    Klíma zahrává draw za poblíž dánského kamene v kruzích. Nicméně jeden český kámen z těch dvou v kruzích je v zadní části odkryt a pokud Dánové zahrají jeho take-out, je po zápase a Dánové letí do Pekingu.
     
    10-10
    Marek Černovský posílá svůj první kámen tohoto endu do kruhů, tento draw o milimetry perfektně objíždí guard a roluje skvěle za něj.
     
    A teď si zase pro změnu bere time-out Lukáš Klíma a začíná česká porada, co teď. Máme tu jeden vysoko před kruhy postavený český guard, v kruzích je nekrytí český kámen a dánský kámen je na boku mimo hru.
     
    Dánové si vybírají nyní time-out a přichází k nim i Tobias Thune a společně se radí, jak hrát dále. V tuto chvíli mají naši hráči dva guardy, vee hře není žádný dánský kámen.
     
    9-16
    Obrovská česká chyba, Klíma míjí a Dánové po zisku dvojky jsou prakticky už na palubě letadla do Pekingu. Klíma už po odhodu věděl, že je něco špatně, a odhodil nazlobeně koště.
     
    9-15
    Krause staví draw do středu kruhů a teď bude Klíma zkoušet znovu double take-out, ale tak, aby prostě zcela vyčistil kruhy a uhrál blank end.
     
    8-16
    Je to tak, Dánové hrají trojku a bohužel otáčejí výsledek zápas a rázem vedou 6:5 po 8. endu. Nic není ztraceno, ale z tohoto endu je potřeba se rychle otřepat.
     
    8-15
    Klíma kamenem vyhodil svým kamenem dva dánské, i ten svůj. Dánové mají zaděláno na trojku, jen obrovská chyba Krauseho by teď neznamenala obrat ve skóre zápasu.
     
    8-14
    Krause hraje skvělý freeze a v kruzích jsou čtyři dánské kameny! Řešením je snad poslat co nejprudší kámen, který by postupně prostě poslal ze hry co nejvíce těch dánských. Jinak teď mohou Dánové klidně posbírat i čtyři i více bodů.
     
    8-13
    Tak tenhle end je opravdu prokletý! Klíma netrefil mezi guardy a situace je nadmíru vážná. Dánové mají před kruhy dva guardy, v kruzích tři velmi dobře postavené kameny. Český kámen není aktuálně ve hře prakticky žádný.
     
    8-12
    Noergaard mezi guardy posílá kámen, který vyráží český. Ale na druhou stranu tam postavil svůj, kterým by mohli Češi zkusit pročistit situaci v kruzích a chytit se záchranného lana! Lukáše Klímu ale čeká nadmíru těžký úkol! Lukáš pojď!
     
    8-9
    A bohužel další nepovedený kámen, Černovský chtěl prostřednictvím guardu pročistit prostor v kruzích, ale vůbec se to nepodařilo, naopak jediný český kámen v kruzích končí mimo a teď tam není žádný žlutý. A Dánové sahají po výborném bodovém zisku. Hoši, zabrat!
     
    8-5
    Boháč trefuje dánský kámen nepřesně, posouvá ho více do strany a český mizí za kruhy. Další chybička při dánské výhodě posledního kamene, snad nic hrozného tento nepříliš povedený úvod endu z českého pohledu nepřinese.
     
    Zápas pomalu vstupuje do svého finále, připomínám, vítěz bere letenky do Pekinga, poslední volné curlingové rezervace na olympijské hry. Dotáhne Klíma se svým týmem zápas do vítězného konce? Doufejme!
     
    7-16
    Perfektně, naprosto přesný hit & stay a český tým získává při svém endu jedničku, vede 5:3 a do osmého endu jdou Dánové s výhodou posledního kamene.
     
    7-15
    Krause vyráží nejlepší český kámen dál z kruhů, svůj staví do kruhů na pozici nejlepšího. Ale kámen je zcela nepokryt guardy a Klíma bude chtít tedy uhrát jedničku kamenem hit & stay?
     
    7-14
    Tak český kamen nedopadl nejspíš tak, jak by nejlépe mohl. Trefil český kámen, posunul ho trošku od středu a sám se posunul sice na pozici nejlepšího kamene, ale je odkryt. A jestli Dánové zahrají povedený freeze či podobný záměr, dostanou český tým pod tlak.
     
    7-4
    Mírná chybka českého týmu, Candrův druhý kámen projíždí kruhy až na pozici toho úvodního českého, ten vyráží ze hry a staví se na jeho místo. Situace v kruzích tedy prakticky stejná jako před tímto kamenem.
     
    6-16
    Krause odhazuje kámen typu draw a po dvou pokusech již nyní zahrávají Dánové při své výhodě posledního kamene body, a to rovnou dva. První vícebodový end tohoto utkání posílá Dány na dosah českému týmu, který má však nyní výhodu posledního kamene na své straně.
     
    6-15
    Tak český kámen měl být typu hit & roll, opravdu dánský kámen posílá ven z kruhů, ale zdá se, že málo ten český zaroloval. A Dánové tak nyní mají šanci uhrát dvojku, protože v kruzích, jestli mě oko neklame, je nejlepším jeden z dánských kamenů.
     
    5-16
    Jenže Krause před chvíli vytáhl skvělý kámen a – tento zase kazí! Je z toho další bodová krádež pro český tým, který najednou vede 4:1 v polovině zápasu!
     
    5-14
    Jenže Krause je zase ve formě a zahrává z druhé strany krásný kámen, kterým posílá ze hry dva české kameny. Tenhle double take-out pro Dány výrazně před posledními dvěma kameny endu vylepšuje pozici. A pro Dány se rýsuje šance i na případný zisk dvojky.
     
    5-13
    "KRÁSNÝ KÁMEN," zakřičel Jiří Canda a má pravdu! Český kámen posílá dánské dva nejlepší ze hry, ve středu kruhu jsou teď natěsnané tři české žluté kameny v pozici nejlepších a Krause teď se svými krajany bude muset hasit požár
     
    5-12
    Tak nic divokého, další guard, ale Noergaardovi se moc nepodařilo. Je více k center line než by si dánský vice-skip představoval. Čekají nás poslední čtyři kameny endu a věřme, že nakonec budou perfektní hlavně ze strany českého týmu.
     
    5-11
    To se Černovskému daří a teď je to opravdu v kruzích hodně těsné. Dva dánské kameny jsou v pozici nejlepších, jsou obklopeny ale třemi českými a kousek před nimi je i další dánský. Tenhle end může nabídnout v dalším průběhu jakékoliv skvělé či perné chvilky pro jeden i druhý tým.
     
    4-16
    Krause to nezvládl, o český přední kámen se roluje dánský mimo ten druhý a krademe jedničku při dánské výhodě posledního kamene! Český tým vede 3:1!
     
    4-15
    No a ačkoliv tedy český kámen vyráží dánský a jsou teď dva české nejlepšími v kruzích, tak Dánové, pokud zahrají úspěšně double take-out, získají v tomto endu dvojku a půjdou poprvé v utkání do vedení.
     
    4-13
    Klíma hraje na dánské kameny a – trefuje hit and roll tak, že ve středu kruhů jsou teď dobře postavené dva české kameny a Dánové navíc mohou vyhlížet v případě chybky náročný kámen draw tak, aby zachránili nějak svůj end. Určitě budou muset hrát na ony české kameny ve středu kruhů.
     
    4-11
    Jiří Candra zvedá ruce nad hlavu po přesném a stoprocentním kamenu Černovského. Ten zahrává optimální hit and roll, dostává krajní dánský kámen ze hry a český roluje do pozice nejlepšího kamene v kruzích.
     
    4-6
    A nervozita pracuje! Dánský hráč nezahrál čistý kámen a po chybě při odhodu je tento kámen ještě uprostřed jeho trajektorie stažen ze hry.
     
    3-16
    Krause ze svých dvou špičkových kamenů nevytěžil krádež bodů, český tým si svůj end uhájil a boduje po přesném draw jedničkou.
     
    3-15
    Krauseho kámen meten jen mírně, projel kolem guardu a znovu se skvěle zařadil. Tak Krause teď vystřihl dva špičkové kameny v závěru 3. endu a získ aspoň jedničky pro český tým bude hodně důležitou záležitostí. Naopak, chyba by se mohla trestat dánskou dvojkou!
     
    3-13
    Krause ale zahrál opravdu skvělý kámen, o ten český v přední části kruhů zaroloval ten svůj do aktuálně nejlepší pozice v kruzích, ale za to skvěle ukrytý za české guardy.
     
    3-8
    Přesně zahráno, oba dánské kameny z pozice guardu jsou ze hry. A co víc, před kruhy je na jejich středu okolo center line poměrně čisto. "Super," hodnotil pak Boháč hlasitě realizaci svého kamene.
     
    2-16
    Mikkelu Krauseovi nezbylo než hrát samozřejmě přímo takeout na český kámen vprostřed kruhů a uhrát jedničku. To se Dánům podařilo, skóre je tedy vyrovnané a výhoda posledního kamene se vrací na českou stranu.
     
    2-15
    Výborně, Lukáš Klíma trefil přesný kámen a vyhazuje dánský z kruhů a sám ten svůj schovává za guard, který předtím minul a obtočil tak o pár milimetrů! Výborně, Lukáši!
     
    2-3
    Bohužel Candra prohazuje kruhy a tuto chybu budou určitě chtít Dánové využít pro přípravu endu na zisk více bodů než jen jednoho.
     
    1. end
    Jenže Lukáš Klíma posílá český kámen napříč kruhy a stále tak Dánové mají jeden kámen vzadu na kruzích a jeden v pozici guardu.

    Jaroslav Svoboda

    Sestavy obou týmů
    DÁNSKO
    Skip: Mikkel Krause
    Vice-skip: Mads Noergaard
    Second: Henrik Holtermann
    Lead: Kasper Wiksten
    Náhradník: Tobias Thune

    ČESKO
    Skip: Lukáš Klíma
    Vice-skip: Marek Černovský
    Second: Radek Boháč
    Lead: Jiří Candra
    Náhradník: Samuel Mokriš