TK s finalistou juniorského AO Jakubem Menšíkem (kon.) | Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.)
Tisková konference FC Viktoria Plzeň (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference s finalistou juniorského Australian Open Jakubem Menšíkem

Středa 02.02.2022, 11:00 • Národní sportovní centrum Prostějov • Tiskové konference
     
    Tisková konference tímto dotazem končí, děkuji všem za pozornost a přeji příjemný zbytek středečního dne. (11:42:09)
     
    Tomáš Josefus: "Na AO jsem nemohl být z rodinných důvodů, očekávám narození potomka. Věděli jsme to dopředu a podnikali jsme takové kroky, aby měl s sebou trenéra Roberta Krumlera, což byl velmi kvalitní doprovod. Tomu bych rád poděkoval. Kuba byl ode mně snad nejdál, jak to šlo, deset hodin rozdílu. Ale během turnaje i během předešlého australského přípravného turnaje jsme byli v kontaktu. Budíček ve tři ráno, aklimatizoval jsem se na to a byl jsem polovičním Australanem na dálku. Snažil jsem se na dálku dělat maximum, podporovat svého svěřence. Na denní bázi jsme si telefonovali, užívali jsme videohovory a probírali jsme i taktické věci pomocí sdílené plochy. Komunikace byla intenzivní a pokud mu to pomohlo, mám z toho velkou radost."
     
    Tomáš Josefus o potenciálu Menšíka do profesionální kategorie: "Kuba si na prvním juniorském Grand Slamu dokázal, že patří ke špičce ve své kategorii. Konkurence v mužích je obrovská a přechod je velmi složitý. Jen hrstka hráčů se dostane do top ten do dvacátého roku života. Celý proces je nesmírně náročný, jsou třeba skvělé podmínky, vedení, být cílevědomý a jít si za svým cílem a snem."
     
    Tomáš Josefus o začátku kariéry a práci s Jakubem Menšíkem: "Známe se od jeho devíti let, už tehdy jsme spolu v nějaké míře spolupracovali. Poslední dva a půl roku spolupracujeme na nejintenzivnější možné bázi. Kuba vyniká hlavně v motorickém učení. To co některým hráčům trvá měsíce až roky, Kuba má dar se pohyby a techniku naučí v řádech minut, možná vteřin. V tom je výjimečný a unikátní a v tom už od útlého věku vynikal."
     
    František Jura na dotaz o tom, že mladí tenisté začínali u fotbalu. "Teď už mě to nemrzí po tom, co v tenisu dosáhli. Všestranná příprava ale sportovcům obecně chybí, ale to by byla dlouhá debata. Od mládí by kluci a holky měli zkoušet co nejvíce sportů. Kluci, kteří jsou tu s námi míří v tenisu vysoko a já mám radost, že se jim vede skvěle a mají úspěchy. Musí makat, poslouchat trenéry a pak věřím, že úspěchy se dostaví."
     
    Jakub Menšík: "Mým vzorem je taky Djokovič. Je těžké se takovým hráčům vyrovnat, ale kladu si co nejvyšší cíle. Bude těžké se k němu byť jen přiblížit, ale pokusím se o to.
     
    Jakub Menšík: "Další turnaje pro mě jsou typu Future, které pak proložím účastí na juniorských Grand Slamech. Průběžně tedy projdu do profesionální kategorie."
     
    Jakub Menšík: "Dal jsem si předsevzetí, že chci vyhrát juniorský Grand Slam. Austrálie byla hodně specifická, počasí bylo nesmírně náročné a navíc jsme neměli skoro žádné pauzy, což bylo vyčerpávající. Na kondiční stránce musím ještě zapracovat, ale chci se stále zlepšovat ve všech ohledech.
     
    Jakub Menšík o finále AO: "Na závěrečné gemy si ani nepamatuju, pamatuju si jen, jak jsem se pak ocitl na lůžku. Ale dobře vím, jak ty křeče začaly, po neuvěřitelně dlouhé výměně za stavu 15-30. Pak se mi těžko vstávalo na nohy, ale věděl jsem, že chci zápas za každou cenu dohrát. Snažil jsem ze sebe vymáčknout poslední zbytky sil. Po posledním míčku, když jsem věděl, že je po všem, to byl spíš už jen pocit smůly."
     
    Miroslav Černošek: "Dnešní tiskovka je genderově nevyvážená, ale máme i úspěšné dívky. Třeba Sára Bejlek, která v 15 letech už dosáhla velkých úspěchů. Podporujeme i další mladé tenistky a je vidět, že některé z nich kráčí k vysokým metám. Sára bydlí a připravuje se přímo u nás a vážím si, že hraje za Prostějov.
     
    Jan Kumstát: Pro mě bylo nejvýznamnější ME do 16 let, kde jsem prohrál až ve finále. Byl jsem rád, že jsem mohl reprezentovat Českou Republiku i na MS do 14 let předtím a jsem moc rád, že jsme vybojovali bronzové medaile."
     
    Maxim Mrva: "V minulé sezóně byl můj nejlepší turnaj ve Francii na neoficiálním MS. Odvrátil jsem čtyři mečboly ve čtvrtfinále a pak už jsem věřil, že můžu vyhrát. Mým tenisovým vzorem je Djokovič a je mi líto, že na AO nemohl hrát."
     
    Jakub Menšík: "Letošní sezóna je specifická, protože postupem času přecházíme z juniorské kategorie do profesionálů. Pár juniorských turnajů odehraju, z Grand Slamů určitě French Open a Wimbledon, abych se ještě pořádně otrkal a měl co nejvíce zkušeností do profesionální kategorie."
     
    Jakub Menšík: "Bohužel na konci zápasu mě zastihly zdravotní problémy, ale do posledního míčku jsem věřil, že dokážu vyhrát. Nemohl jsem se postavit na nohy, ale věřil jsem, že naděje stále žije. Bohužel to nevyšlo, ale je to pro mě motivace do dalších turnajů. Dokázal jsem, že dokážu hrát se světovou špičkou a budu dělat vše pro to, abych na příštím Grand Slamu odvezl titul."
     
    Jakub Menšík: "Do Austrálie jsem jel s nejvyššími ambicemi, chtěl jsem vyhrát. Hned po příjezdu jsem se v Melbourne cítil skvěle a když jsem viděl, jak to tam funguje, celá organizace, kterou jsem znal jen z televize, tak jsem chtěl urvat co nejlepší výsledek. Od začátku mi to sedlo, šlo mi to skvěle a finále se dokonce hrálo přímo v Rod Laver Areně, což bylo neuvěřitelné. Byla to velká čest hrát na kurtu, kde hrají takové tenisové legendy. Hned přede mnou hrál Nadal a Berettini."
     
    Tomáš Josefus: "Známe úspěchy prostějovského klubu a budeme se snažit, abychom čísla vyhraných turnajů zvýšili a přiblížili se trojcifernému číslu."
     
    Šéftrenér mládeže Tomáš Josefus: "Kuba je ročník 2005, Maxim a Honza jsou ročník 2007. Je to opravdu rarita mít tady pohromadě kluky, kteří toho v posledních letech tolik dokázali, a všichni tři jsou prostějovští odchovanci. Já sám jsem tady tenisově vyrůstal a i když odsud nepocházím, cítím se jako naturalizovaný Prostějovák. Se všemi kluky pracuji už od jejich osmi, devíti let. Zažili jsme spolu úspěchy v baby tenisu, žákovském a dorosteneckém tenisu a ukazuje se, že naše práce má smysl a význam. A člověka to zahřeje na srdci, když jeho svěřenec dosáhne tak obrovského úspěchu jako finále grand slamu. Startoval na tak velkém turnaji poprvé a nedá se ani slovy vyjádřit, co finálová účast pro nás znamená. Vlili nám to spousty energie do další práce"
     
    František Jura: "Bez takové porážky nemůžou přijít velká vítězství. Pokud má hráč sny a cíle, tak má jednodušší cestu k jejich splnění. Jakub jde správnou cestou a já mu k jeho úspěchu gratuluji a věřím, že to dotáhne i na místo světové juniorské jedničky. A já bych si moc přál, aby z vás všech vyrostli noví světoví hráči. Prostějov je totiž světovým tenisovým klubem a zde máte ty nejlepší podmínky, abyste dosáhli světových úspěchů. Děláte Prostějovu neuvěřitelnou reklamu po celém světě a my všichni na městském zastupitelstvu si toho vážíme. Pokud budu primátor, budu podporovat tenis na městě i nadále."
     
    Slovo dostal primátor statutárního města Prostějov František Jura: "Také mám rád příběhy, jsem rád, že se Kubův příběh urodil a hrozně mu to přeju. Ale také to velmi přeju městu Prostějovu. Berdych, Novák, Kvitová, Šafářová, všechno skvělí hráči a hráčky. Ale až nyní dosáhl úspěchu opravdu kluk z Prostějova. Sport mě zajímá celý život a výkony a výsledky všech přítomných kluků sleduju. Finále Australian open mi přineslo obrovské emoce."
     
    Černošek ještě závěrem uznal velké zásluhy osobnímu trenérovi Menšíka Tomáši Josefusovi, který je zároveň šéftrenérem mládeže. A neopomněl ani rodiče mladých tenisových nadějí, kteří jsou také na TK přítomni.

    Adam Kodet

    bahis siteleri