17. etapa: Aracena - Monasterio de Tentudía Vítěz: R. Urán (COL) EF Education–EasyPost (kon.)
konec
17. etapa: Aracena - Monasterio de Tentudía

Vítěz: R. Urán (COL) EF Education–EasyPost

Středa 07.09.2022, 13:21La Vuelta
     
    Konečné pořadí – 17. etapa:

    1. Rigoberto Urán (COL) EF Education–EasyPost 3hod 42min 28s
    2. Quentin Pacher (FRA) Groupama–FDJ +0s
    3. José Herrada (ESP) Cofidis +2s
    4. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates +15s
    5. Kenny Elissonde (FRA) Trek–Segafredo +26s
    6. Clément Champoussin (FRA) AG2R Citroën Team +29s
    7. Alessandro De Marchi (ITA) Israel–Premier Tech +46s
    8. Bob Jungels (LUX) AG2R Citroën Team +55s
    9. Élie Gesbert (FRA) Arkéa–Samsic +1min 9s
    10. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange–Jayco +1min 30s
    ...
    57. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +10min 19s
     
    2 KM
    Mezitím, co si Rigoberto Urán (COL/EFE) dojel pro etapový triumf, se v pelotonu začalo konat. A Enric Mas (ESP/MOV) se svým nástupem pokoušel utrhnout Remca Evenepoela (BEL/QST)! Leč neúspěšně.
     
    Vrchařská prémie – Monasterio de Tentudía – 2. kategorie:

    1. Rigoberto Urán (COL/EFE) 5 bodů
    2. Quentin Pacher (FRA/GFC) 3 body
    3. Jesús Herrada (ESP/COF) 1 bod
     
    CÍL
    Rigoberto Urán (COL/EFE) vítězí! Těsně za ním dojeli Quentin Pacher (FRA/GFC) a Jesús Herrada (ESP/COF), kteří jeho závěrečnému spurtu prostě nestačili. Ale nemusejí být zklamaní, vydali se ze všech sil. Stupně vítězů s odstupem času určitě budou brát pozitivně.
     
    1 KM
    Jesús Herrada (ESP/COF) nastoupil, ale jaksi mu docházejí síly. Blíží se mu zezadu každopádně Rigoberto Urán (COL/EFE), následují ho Quentin Pacher (FRA/GFC) i Marc Soler (ESP/UAD).
     
    1 KM
    Lawson Craddock (USA/BEX) byl nakonec přece dojet, Američanovi došly zhruba kilometr před cílem síly. Rigoberto Urán (COL/EFE), Marc Soler (ESP/UAD) nebo Jesús Herrada (ESP/COF) vypadají moc dobře, nastupují všichni tři s velkou pravidelností. Mezi nimi se asi o prvenství rozhodne. Fakt vypadají hodně hladově.
     
    2 KM
    Rigoberto Urán (COL/EFE) a Marc Soler (ESP/UAD) nastupují, ale vlastně neúspěšně. Třeba Quentin Pacher (FRA/GFC) zachytil zrychlení. A Lawson Craddock (USA/BEX) stále na čele, jeho náskok se pohybuje mezi 10 a 15 sekundami.
     
    2 KM
    Za Lawsonem Craddockem (USA/BEX) se stále dějí slušná škatulata. A taková skutečnost Američanovi, který jede konstantně, vyhovuje. Najednou se do hry aspoň o druhou příčku zapojuje třeba i Kenny Elissonde (FRA/TFS), Jesús Herrada (ESP/COF) či Marc Soler (ESP/UAD).
     
    4 KM
    Rigoberto Urán (COL/EFE), Clément Champoussin (FRA/ACT) a Élie Gesbert (FRA/ARK) zrychlili ve správný okamžik a utrhli od sebe většinu svých protivníků z původního úniku. A začínají se na dosud vedoucího Lawsona Craddocka (USA/BEX) opravdu tvrdě dotahovat! Odolá Američan?
     
    9 KM
    Začínáme stoupat k cíli! Monasterio de Tentudía představuje kopec druhé kategorie, měří 10,3 kilometru, převýšení činí 5%. Lawson Craddock (USA/BEX) je stále na čele, ale s opravdu minimálním náskokem na všechny ostatní uprchlíky, s nimiž vlastně prakticky tři čtvrtiny etapy strávil v sedle.
     
    15 KM
    Nezmar Lawson Craddock (USA/BEX) zase nastupuje! Tentokráte vypadá jeho pokus o samostatné podnikání daleko slibněji. Na jeho atak zatím stěží někdo z jeho dvanácti protivníků reaguje.
     
    18 KM
    Tak přece se původní únik rozpadl, ale uvidíme, jestli se náhodou všichni nespojí ještě jednou dohromady. Každopádně vepředu nyní fakticky figurují Lawson Craddock (USA/BEX), Bob Jungels (LUX/ACT) i Quentin Pacher (FRA/GFC), kteří se snaží společnými silami utvořit si nějaký zásadní náskok na ostatní.
     
    19 KM
    Lawson Craddock (USA/BEX) nastoupil ještě před začátkem stoupání na Monasterio de Tentudía! A docela původní úprk roztrhal. Nicméně stíhají ho Bob Jungels (LUX/ACT) i Quentin Pacher (FRA/GFC).
     
    26 KM
    Je více než jasné, že o dnešní prvenství etapy se popere někdo z úniku, jehož složení se od vytvoření nezměnilo. Bob Jungels (LUX/ACT), Quentin Pacher (FRA/GFC), Rigoberto Urán (COL/EFE), Jesús Herrada (ESP/COF), Marc Soler (ESP/UAD), Gino Mäder (SUI/TBV), Clément Champoussin (FRA/ACT), Lawson Craddock (USA/BEX), Kenny Elissonde (FRA/TFS), Simon Guglielmi (FRA/ARK), Fred Wright (GBR/TBV), Alessandro De Marchi (ITA/IPT) a Élie Gesbert (FRA/ARK), to jsou cyklisté, na které můžete aktuálně vsadit. A v tomhle uskupení je rozhodně dost zajímavých jmen, které se pokusí zazářit. Urán, Soler, Wright? Asi na tyhle závodníky bychom mohli ukázat jako na první. Šikovných vrchařů je však vepředu daleko více.
     
    Sprinterská etapa – Segura de León:

    1. Fred Wright (GBR/TBV) 20 bodů
    2. Rigoberto Urán (COL/EFE) 17 bodů
    3. Marc Soler (ESP/UAD) 15 bodů
    4. Gino Mäder (SUI/TBV) 13 bodů
    5. Simon Guglielmi (FRA/ARK) 10 bodů
     
    29 KM
    Segura de León, tedy sprinterská etapa, je už za námi. Triumfoval Fred Wright (GBR/TBV), nutno však podotknout, že žádnou zásadní změnu v boji o zelený trikot tenhle úsek neznamenal. Brit dokonce vtipkoval, když dojel první, vyvezl za sebou všechny své soupeře z úprku, a žertovně do kamery ukázal, jako že cíluje. Daleko důležitější pro dnešní etapu je každopádně závěrečné stoupání na Monasterio de Tentudía. To začne 10,3 kilometru před cílem.
     
    53 KM
    Tohle nejsou příjemné zprávy pro Élieho Gesberta (FRA/ARK), jednoho z třinácti uprchlíků! Musel totiž sesednout z kola, aby vyměnil svůj bicykl. Na druhou stranu by se měl okamžitě navrátit do úniku. Tahle rošáda by ho opravdu neměla stát nějakou velkou kupu vteřinek.
     
    58 KM
    Jak se dalo očekávat, rozdíl mezi pelotonem a vedoucí skupinou se začíná ustalovat na přibližně stejných hodnotách. 7 minut a 25 sekund, to je hrana, přes kterou vlak asi nepojede. Lépe řečeno peloton. Přece pořád musí myslet na to, že v grupě vepředu je Rigoberto Urán (COL/EFE), a kdyby úprk pokračoval v jakémsi navyšování svého náskoku, mohlo by se stát, že by Kolumbijec výrazně začal promlouvat do celkového pořadí. Znovu připomeňme, že na červený trikot tenhle muž z úniku ztrácí skoro 15 minut.
     
    72 KM
    Kaden Groves (AUS/BEX) utrpěl nějaký nepříjemný pád! Okamžitě se k němu sjeli tři stájoví kolegové, aby mu případně pomohli s co nejrychlejším návratem do pelotonu. Jenže Australan se nechtěl zvedat ze země, ihned tak k němu přiběhl lékař a narychlo ho ošetřil. Uvidíme, jestli se bude jednat o problémy a zranění zásadnějšího charakteru.
     
    108 KM
    Tak nakonec čtveřice ve složení Kamil Malecki (POL/LTS), Luis León Sánchez (ESP/TBV), José Manuel Díaz (ESP/BBH) a Clément Russo (FRA/ARK) svůj krátkodobý cíl připojit se k úniku nesplnila, pohltil ji nakonec peloton. Vepředu je tak pouze třináctka odvážlivců. A jsou v ní silná jména, ne že ne!
     
    116 KM
    Fred Wright (GBR/TBV), Alessandro De Marchi (ITA/IPT) a Élie Gesbert (FRA/ARK) jsou již součástí vedoucí skupiny, ta se tak aktuálně rozšířila na číslo třináct. Ještě bychom měli za pár kilometrů vidět připojení nejen Kamila Maleckého (POL/LTS), ale i Luise Leóna Sáncheze (ESP/TBV), Josého Manuela Díaze (ESP/BBH) a Clémenta Russa (FRA/ARK). Posledně jmenovaný už od startu chtěl do úniku, až nyní se zdá, že by jeho počínání mohlo být úspěšné.
     
    118 KM
    Juan Ayuso (ESP/UAD) spadl z kola, stěží odhadovat, jestli vlastní nepozorností, nebo mu ke kolizi dopomohly jiné skutečnosti. Španěl potřeboval ošetření, vrátil se ovšem do hlavního balíku poměrně rychle. Bezpochyby se však jednalo o nepříjemnou záležitost pro celkově čtvrtého muže Vuelty.
     
    120 KM
    Tak pozor, přece se začíná peloton štěpit na dvě části! Bob Jungels (LUX/ACT) a Quentin Pacher (FRA/GFC) zůstali na čele, přidali se k nim například Rigoberto Urán (COL/EFE), Jesús Herrada (ESP/COF) nebo Marc Soler (ESP/UAD)! Hlavní balík přece začíná ztrácet, zdá se, že situaci vzdává. Uvidíme za chvilku, kolik členů bude mít grupa vepředu, klidně by se mohlo jednat o 15 až 20 jmen.
     
    121 KM
    Špatná zpráva pro stáj Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux. Tedy, to už není stáj, ale lazaret, z něhož mimochodem odpadl už zkraje Vuelty i český závodník Jan Hirt (CZE/IWG). Odstoupení totiž zahlásil aktuálně i Rein Taaramäe (EST/IWG). Kdo tak belgickému týmu na tomto závodu zbyl? Už jenom Jan Bakelants (BEL/IWG), Julius Johansen (DEN/IWG) a Louis Meintjes (RSA/IWG). Bizarní skutečnost, opravdu bizarní...
     
    135 KM
    Ani Robert Stannard (AUS/ADC) neuspěl. Zjistil, že vysokému tempu pelotonu prostě sám nemůže čelit. Vepředu byl opravdu jen na malou chvilku. Tempo závodu začíná být opravdu hodně neúprosné, šplhá se k 55 km/h!
     
    152 KM
    Ryan Mullen (IRL/BOH) je snad opravdu oním prvním cyklistou, který se zatím drží odstoupený od pelotonu na aspoň nějaký na první pohled viditelný odstup. Aktuálně každopádně disponuje jen náskokem nějakých 5 sekund. Uvidíme, jestli se k němu někdo přidá.
     
    160 KM
    Kromě Primože Rogliče (SLO/TJV) se mimochodem na startu nezjevili ani další dva cyklisté, a to Bryan Coquard (FRA/COF) a Filippo Conca (ITA/LTS). Můžeme zatím jen hádat, zda na vině nebyl u dalších dvou zmíněných závodníků třeba pozitivní test na COVID-19, který je letos zřejmě tím největším strašákem letošní Vuelty. Setnul a smetl z pořadí už několik velkých jmen.
     
    161 KM
    Jestli máme správné informace, peloton se prohnal na nultý kilometr neutrální zónou zhruba jednu minutu před plánovaným startem. Celkem je v hlavním balíku 140 cyklistů. Ale co je klíčovou zprávou, to je údajné odstoupení průběžně druhého muže Vuelty, a to Primože Rogliče (SLO/TJV)! Zatím nemáme přesné informace, proč k jeho výpadku došlo. Ten ale na devadesát procent bude mít souvislost s jeho včerejším pádem v etapě číslo šestnáct jen kousek před cílem.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri