TK prezidenta ČTS a Tennis Europe Iva Kaderky (kon.)
konec
Tisková konference prezidenta ČTS a Tennis Europe Iva Kaderky

Pondělí 16.01.2023, 11:00Tiskové konference
     
    Tisková konference byla ukončena. (11:41:18)
     
    „Všechno se zbytečně zamotalo, i uvolněné termíny v kalendáři zaplnily jiné turnaje a bude nás muset být hodně, abychom to zase rozmotali,“ uzavírá Ivo Kaderka.
     
    „Budu prosazovat, aby se za Davisův pohár znovu udělovaly body do žebříčku ATP. Co chtějí hráči? Kalendář, peníze a body,“ konstatuje Ivo Kaderka.
     
    „Nevíme, jestli spolupráce skončila kvůli nespokojenosti s Cosmosem, neplnění závazků, nebo to bylo z jejich strany. Nikdo z ITF mi jako představiteli nejsilnější kontinentální federace ani nezatalefonoval, je to divné, najednou přišla v pátek dopoledne jedna strohá zpráva. Budou to muset nějak vysvětlit.“
     
    „Rozhodující a klíčová bude dohoda Evropy s Asií, která se právě připravuje. Žádné hybridní formáty nejsou ve hře. Musí se sehnat finanční podpora a to když se povede, žádný hybrid nenastane.“
     
    „V Orlandu jsme prohráli o pár hlasů, ale tam to bylo hlasování čistě o penězích. Všechny národy, i ty slabší, viděly, že si z těch slíbených 120 milionů dolarů na nějaké sáhnou. O další budoucnosti se rozhodne na kongresu ITF v září.“
     
    „Náhrada Davisova poháru United Cupem pro mě není varianta. To je mistrovství světa družstev mužů, proč nemít tuhle soutěž, která nahrazuje Hopmanův pohár, ale je to až ve třetí řadě,“ odpovídá Kaderka.
     
    „Nekandiduji na prezidenta ITF, není to kampaň, i když jsou letos volby a podporu ze strany evropských národů mám. Musíme ale najít zdroje, pokud nejsou, tak můžeme světu jen o něčem povídat. Kdo vyhraje volby, ten rozhodne o osudu obou týmových soutěží mužů i žen, to jsou spojené nádoby.“
     
    „Nechci to skandalizovat nebo se radovat a křičet jako ve škole ´Já jsem to říkal´, ale nikdo neviděl ani z představenstva smlouvu s Cosmosem, nikdo neviděl žádné garance, o kterých nás ujišťovali, že jsou,“ říká Kaderka a ukazuje korespondenci s šéfem ITF z loňského srpna.
     
    „Na zápas Česko-Srbsko přijde v Bělehradě plná hala, v Praze plná hala, a někde na druhém konci světa? Viděli jsme to v Glasgow, kde přišlo sto padesát diváků na zápas Česko-USA,“ připomněl prezident ČTS.
     
    „Ideální stav je původní formát soutěže. Jasně že teď nemáme Berdycha, ale zase spoustu nadějných kluků, kteří míří do stovky a budeme zase jako Česko hrát veliké zápasy,“ věří Ivo Kaderka.
     
    „Šance, že budeme zase chodit na Davis Cup do našich krásných arén v Ostravě i Praze, tady je. Před pěti měsíci jsem jako prezident tenisové Evropy napsal kolegovi prezidentu ITF dopis s velkým strachem o Davis Cup. V poslední době mě znepokojovaly tajnosti kolem budoucnosti, dostal jsem však odpověď, že je všechno v pořádku. Teď se moje obava potvrdila a s Cosmosem je konec, myslím si, že jsem mohl být jedním telefonátem informován, nicméně ani to se ze strany ITF nestalo,“ uvedl Kaderka.
     
    „Teď budeme rychle monitorovat, co je za tím, dostali jsme jen tu strohou zprávu od ITF. Pro nás to znamená jednu velkou šanci vrátit pohár do původního formátu,“ pokračuje Ivo Kaderka.
     
    Slova se ujal Ivo Kaderka: „Nemusím vám vyprávět, jak lidi v Česku mají rádi Davis Cup. Bohužel se stala fatální chyba na zasedání ITF v Orlandu, kde se odhlasovalo, že práva na 25 let dostane společnost Cosmos, personifikována Gerardem Piquem a lidmi kolem něj. Ať jsme dělali cokoli, byli jsme přehlasováni a tehdy jsem to nazval popravou Davis Cupu za bílého dne.“
     
    Hlavním tématem tiskovky je sdělení ITF o osudu Davisova poháru. Mezinárodní tenisová federace ITF oficiálně potvrzuje, že její partnerství se společností Kosmos Tennis pro Davis Cup končí. ITF zajistila finanční zálohy a jako správce soutěže bude provozovat kvalifikaci i listopadový finálový turnaj pro osm nejlepších zemí v Málaze v roce 2023 podle plánu.
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Čekáme na zahájení tiskové konference.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Karel Jedlička

    bahis siteleri