Minnesota Vikings - New York Giants 24:31 (kon.) | Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 24:17 (kon.)
konec
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens

24:17

(3:0, 6:10, 8:7, 7:0)

Pondělí 16.01.2023, 02:15 • Paycor Stadium, Cincinnati, Ohio • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
     
    Nedělní fotbalový program je u konce. Ve Wild Card kole zbývá odehrát poslední zápas. Souboj Tampy Bay Buccaneers s Dallasem Cowboys se uskuteční v noci z pondělí na úterý ve 2:15 SEČ. Sledujte ho s námi. (05:49:57)
     
    Cincinnati Bengals se v divizním kole střetne s Buffalem Bills, hrát se bude v Buffalu. Druhou dvojici tvoří Kansas City Chiefs a Jacksonville Jaguars.
     
    Baltimore Ravens poprvé v historii prohrává zápas Wild Card kola hraný na hřišti soupeře, předchozích 6 vždy dokázal vyhrát.
    Cincinnati Bengals naopak poprvé v historii vyhrává zápas play-off ve dvou sezonách za sebou.
    Ravens ovládají umění prohrávat v play-off zápasy, ve kterých naběhají přes 150 yardů a zároveň soupeře udrží na celkových méně než 250 yardech.
     
    Hráčské statistiky

    quarterback Joe Burrow (CIN) zkompletoval 23 přihrávek z 32 pokusů pro 209 yardů a 1 touchdown
    quarterback Tyler Huntley (BAL) zkompletoval 17 přihrávek z 28 pokusů pro 226 yardů, 2 touchdowny a 1 interception

    running back Joe Mixon (CIN) měl 11 běhů pro 39 yardů
    running back J.K. Dobbins (BAL) měl 13 běhů pro 62 yardů
    quarterback Tyler Huntley (BAL) měl 9 běhů pro 54 yardů

    receiver Ja'Marr Chase (CIN) zachytil 9 přihrávek pro 84 yardů a 1 touchdown
    tight end Mark Andrews (BAL) zachytil 5 přihrávek pro 73 yardů
    receiver Demarcus Robinson (BAL) zachytil 2 přihrávky pro 49 yardů a 1 touchdown
     
    To vše na Paycor Stadium sledovalo 66 399 nadšených diváků.
     
    Nesmírně dramatický druhý poločas souboje o skutečného krále divize AFC North! Ve druhém poločase měli výhodu prvního útoku Ravens, ale šanci navýšit překvapivé vedení nevyužili. Šli hodně rychle ze hřiště a Bengals možností překlopit výsledek zpět na svoji stranu nepohrdli. 7minutový drive zakončili očekávaným quarterback sneakem Joe Burrowa z 1 yardu, který následně potvrdili dvoubodovou konverzí, při které přihrávku do end zóny zachytil receiver Tee Higgins. Hosté tentokrát ještě dokázali rychle odpovědět. Ani ne 3 minuty jim stačily na překonání hřiště, jelikož klíčovou a zároveň poslední akcí skórovací sekvence byl skvělý 41yardový sprint a catch receivera Demarca Robinsona. A zdálo se, že Baltimore opět půjdou do vedení, jenže 12 minut před koncem udělal nakonec rozhodující chybu quarterback Tyler Huntley. Při své verzi sneaku z 1 yardu se totiž natahoval rukama do end zóny přes chumel hráčů a toho využil pohotový linebacker Logan Wilson, vyrazil míč z rukou soupeřova quarterbacka dříve, než dosáhl nad goal line, odražený míč ještě ve vzduchu zachytil taktéž pohotový defenzivní end Sam Hubbard a těžkopádným sprintem se vydal přes celé hřiště za nadšeného řevu explodujícího stadionu. Nejdelším fumble recovery touchdownem v historii play-off se dostali domácí znovu do vedení a posledních 11,5 minuty bylo přehlídkou neschopnosti jednotlivých útoků, které už nedokázaly na obrany protivníků vyzrát. Ravens dostali poslední šanci na vyrovnání po skvělém punt returnu 3,5 minuty před koncem, kdy zahajovali svůj útok už na soupeřově polovině, ale několik chybných rozhodnutí a výrazná nezkušenost Tylera Huntleyho jim zabránily, aby se k end zóně přiblížili na více než 17 yardů. Závěrečný pokus o Hail Mary obrana domácích se štěstím ubránila a radost na Paycor Stadium mohla vypunkout naplno.
     
    Konec utkání.
    Bengals nezkompletovali touchdown
     
    0:08
    BAL, 4&20, CIN 27
    Huntley měl velké potíže, škobrtl, musel ustupovat před tlakem, jak čekal, než se spoluhráči dostanou do end zóny, nakonec tam hodil vysoký oblouk, který obránci nedokázali zachytit a hodně blízko touchdownu byl Proche, jenže i jemu propadl míč kolem rukou až na zem! Je hotovo, Bengals slaví postup!
     
    0:08
    A těsně před rozehráním si vzali druhý timeout Bengals, aby na rozestavení útoku reagovali.
     
    0:08
    Bengals si vzali druhý timeout, aby měli víc času na rozmyšlení akce.
     
    0:15
    BAL, 3&20, CIN 27
    Huntley čekal, až se mu Andrews Uvolní, ale pak ho výrazně přehodil.
     
    0:15
    První timeout si berou Bengals. Chtějí lépe zformovat obranu.
     
    0:22
    BAL, 2&20, CIN 27
    Huntley musel ven z kapsy a v běhu házel míč před end zónu do kraje Andrewsovi, který byl v celkem dobré pozici, ale je vidět, že Huntley není střelec z běhu, jako třeba Mahomes.
     
    0:29
    BAL, 2&10, CIN 17
    Hill nenašel prostor k běhu středem, tak to vzal doleva, ale nic nezískal, dokonce 1 yard ztratil. Navíc je pískán jasný faul, Zeitler se provinil držením a Ravens musí o 10 yardů zpět.
     
    0:34
    BAL, 1&10, CIN 17
    Pratt výborně zablokoval přihrávku na Andrewse do end zóny.
     
    1:17
    BAL, 1&10, CIN 28
    Huntley našel Dobbinse ve slotu a je z toho 11 yardů. Ravens se blíží!
     
    1:20
    BAL, 2&10, CIN 33
    Robinson byl při zachycení míče Taylorem-Brittem faulován. Ravens samozřejmě berou trest pro soupeře, protože čas se tím zastavil.

    Libor Štěpán

    Clay Martin
    66 399
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad CIN, 3&5, BAL 42 – U míče je Cincinnati, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Baltimoru.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri