Týmový závod žen HS100, Planica Vítěz: Německo (kon.) | Muži HS100, Planica Vítěz: P. Zyla (POL) (kon.)
konec
Týmový závod žen HS100, Planica

Vítěz: Německo

Sobota 25.02.2023, 12:15 • Srednja skakalnica, Planica • Mistrovství světa v klasickém lyžování - skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:15.
     
    Mistrovství světa v Planici nabídne ve skocích na lyžích v sobotu vedle individuálního závodu mužů také týmový závod žen. Česká reprezentace nebude mít v tomto závodě své zastoupení.
     
    Před dvěma lety v Oberstdorfu se z vítězství radovalo Rakousko, které ale tentokrát nastoupí ve zcela jiném složení. Tehdy se radovaly Iraschko-Stolzová, Sorschagová, Hölzlová a Kramerová. Stříbro slavily Slovinky a bronz vybojovaly Norky.
     
    Pokud se podíváme na výsledky závodu na středním můstku, velkými favoritkami budou Norky a Němky. Obě tyto země měly v elitní desítce hned po třech skokankách. Rakousko má sice stříbrnou Evu Pinkelnigovou, ale další skokanky nemají úplně ideální formu. Co se týká domácích Slovinek, těm hrubě nevyšel závod na středním můstku, nicméně bývají hodně nebezpečné v týmových soutěžích. Počítá se s tím, že by mohly o jednu z medailí bojovat. Posledním týmem, který může promluvit do bojů o medaile, je Japonsko. To ale bude potřebovat, aby se Sara Takanašiová vybičovala ke kvalitnímu výkonu a aby životní výkony předváděla Juka Setoová.
     
    Startovní listina

    1. Polsko (Rajdová, Cieslarová, Twardoszová, Konderlaová)
    2. Čína (Wang, Li, Pcheng, Liou)
    3. USA (Macugaová, Johnsonová, Jonesová, Belshawová)
    4. Francie (Zepchiová, Clairová, Chervetová, Pagnierová)
    5. Kanada (Eilersová, Strateová, Maurerová, Loutittová)
    6. Japonsko (Marujamaová, Setoová, Takanašiová, Itoová)
    7. Slovinsko (Vtičová, Klinecová, Prevcová, Križnarová)
    8. Norsko (Lundbyová, Kvandalová, Bjørsethová, Strømová)
    9. Německo (Rupprechtová, Görlichová, Freitagová, Althausová)
    10. Rakousko (Kreuzerová, Mühlbacherová, Seifriedsbergerová, Pinkelnigová)
     
    Závod odstartoval.
     
    1
    Skáče se v zadním větru. Polka Kinga Rajdová skáče jen 79 metrů, což bude pro Polsko ztráta. Do druhého kola projde osm nejlepších týmů.
     
    2
    Wang z Číny se dočkala naopak větru pod lyže. Jenže kazí doskok, vůbec nezvládla telemark. S 82 metry tak jde za Rajdovou. To je pro ni velká škoda.
     
    3
    Vítr se hodně točí. Polka skákala v zaďáku, Číňanka s mírnou podporou větru a Samantha Macugaová už má zase zadní vítr. Předvedla jen 74 metrů, což znamená pro Spojené státy poslední místo.
     
    4
    Mladičká Francouzka Lilou Zepchiová, která ani nenastoupila do kvalifikace na středním můstku, je slabinou francouzského týmu. S 69 metry v zadním větru s přípočtem 7,7 bodu jde na poslední místo.
     
    5
    Kanaďanka Natalie Eilersová založila pro svůj kvartet do závodu naopak solidně. Se 79,5 metry jde na průběžné třetí místo. Hlavní opory teprve skákat budou.
     
    6
    Japonsko nasadilo hned do první série poměrně těžký kalibr. Nozomi Marujamaová předvedla 92,5 metru, díky čemuž posouvá Japonky na první místo s náskokem takřka 20 bodů na Polsko. Pouze telemark nebyl povedený.
     
    7
    Domácí Maja Vtičová nezklamala. V mírném spodním větru skočila 88 metrů a založila pro své krajanky solidně. Lepší je zatím jen Japonsko.
     
    8
    Maren Lundbyová, která byla sedmá na středním můstku, skáče v mírném zadním vánku 89 metrů. Připisuje 1,1 bodu, k tomu měla lepší doskok než Japonka. A proto s ní prohrává jen o 7 desetin bodu.
     
    9
    Němka Anna Rupprechtová měla problém s doskokem. Zvládla však skočit 92,5 metru, což Německu stačí k prvnímu místu s náskokem tří a půl bodu před Japonskem!
     
    10
    Rakušanka Chiara Kreuzerová naopak musela skákat v mírném zadním větru. Skáče 89,5 metru a délku nahrazuje pěkným telemarkem a solidními stylovými známkami. Rakousko je po první sérii těsně druhé za Německem.
     
    11
    Druhou sérii rozjela Polka Paulina Cieslarová. Se 73,5 metry nemůže být spokojena. Zpozdila odraz, což ji vyvedlo z rovnováhy.
     
    12
    Süe-jao Li naopak skáče v solidní podpoře větru pod lyže 84 metrů. Čína se díky tomu dostává před Polsko s nezanedbatelným náskokem 11,3 bodu.
     
    13
    Josie Johnsonová skáče 79 metrů. Svůj skok mohla ještě trochu natáhnout, ale nepovedlo se. Američanky jsou poslední se ztrátou 21,4 bodu na Čínu. Hlavním problémem byl pokažený skok Macugaové.
     
    14
    Francouzka Julia Clairová se snaží dohnat ztrátu po skoku Zepchiové. A to se daří. Skáče 89,5 metru a posouvá svůj kvartet na první místo před Čínu. Ztráta dohnána.
     
    15
    Kanaďance Abigail Strateové takřka přestalo foukat pod lyže. To jí ale vůbec nevadilo, skočila slušných 87,5 metru a posouvá svůj tým před Francii s náskokem osmi bodů.
     
    16
    Jedním z klíčových skoků pro Japonky je vystoupení Juky Setoové. Té se povedlo nakonec skočit 89,5 metru a japonský kvartet na tom dnes bude možná hodně dobře. Momentálně vede s náskokem 30 bodů na Kanadu. Ale hlavní soupeři budou následovat.
     
    17
    Domácí Ema Klinecová skáče 92,5 metru. Nebyl to perfektní skok, Slovinka umí lépe. Byl to ale nejdelší skok této série a po zásluze se Slovinky dostávají před Japonky o 1,6 bodu.
     
    18
    Eirin Maria Kvandalová z Norska v sílícím větru pod lyže skočila 91,5 metru. Pokazila doskok, dopadla na obě nohy, a to jsou ztráty. Ztratila na stylových známkách takových pět, šest bodů. A řadí svůj tým až za Japonky na třetí místo.
     
    19
    Slabinou Německa by měla být dnes Luisa Gorlichová. Ve druhé sérii skáče 87,5 metru a propadá se na třetí místo za Slovinky a Japonky. Rozestupy jsou ale minimální.
     
    20
    Rakušanka Julia Muhlbacherová naopak využila slušných povětrnostních podmínek. S pěkným telemarkem skáče 93 metrů a Rakousko vede po dvou sériích o šest a půl bodu!
     
    Pořadí po 2. sérii
    1. Rakousko 200,0
    2. Slovinsko 193,5
    3. Japonsko 191,9
    4. Německo 190,8
    5. Norsko 189,0
    6. Kanada 162,2
     
    21
    Startuje třetí série. Anna Twardoszová z Polska skáče 75 metrů a začíná to vypadat, že Polsko bude jedním z eliminovaných týmů.
     
    22
    Nicméně, Čching-jüe Pcheng neskočila nijak zázračně. Předvedla 76 metrů s opožděným odrazem. K tomu měla špatný telemark a má stylové srážky. I tak ale Čína vede před Polskem o 13,4 bodu.
     
    23
    Paige Jonesová vrací Američanky zpět do boje o druhé kolo! Skáče 81,5 metru s mnohem povedenější technikou skoku i doskoku. Spojené státy jsou sice stále poslední, ale stahují svou ztrátu na Číňanky na 14 bodů.
     
    24
    Emma Chervetová z Francie navíc skáče jen 77,5 metru. Po dobrém pokusu Clairové se Francie zase dostává do problémů. Tento tým se řadí na druhé místo za Čínu, na kterou ztrácí osm desetin bodu.
     
    25
    Kanaďance Nicole Maurerové také její skok zrovna dvakrát nevyšel. Předvedla 78,5 metru. Kanada ale měla dostatečný náskok a stále se drží před největšími soupeřkami v boji o konečné šesté místo.
     
    26
    Místo Sary Takanašiové nastoupila do týmového závodu Ringa Mijadžimová, která skočila 89,5 metru a drží svůj tým stále v boji o medaile.
    Ringa Mijadžimová
     
    27
    Nika Prevcová se musela popasovat s otočeným větrem, který jí zafoukal do zad. Slovinka i tak skáče 88,5 metru a dostává svůj tým před Japonsko!
     
    28
    Zadní vítr začíná poměrně zlobit, což není příjemné. Thea Minyan Bjoersethová i tak skáče 91 metrů, navíc s uhlazeným stylem! Norky se derou do vedení s náskokem přes 7 bodů na Slovinsko!
    Thea Minyan Bjoersethová
     
    29
    Němka Selina Freitagová neměla tak silný vítr do zad a skáče rovněž 91 metrů. Německo je za Norskem se ztrátou 2,1 bodu.
     
    30
    Třetí sérii uzavřela Jacqueline Seifriedsbergerová. Se sílícím zadním větrem si neporadila. Skáče jen 84 metrů a Rakousko se propadá pořadím na třetí příčku.
     
    Pořadí po 3. sérii
    1. Norsko 293,5
    2. Německo 291,4
    3. Rakousko 287,3
    4. Slovinsko 286,2
    5. Japonsko 281,3
    6. Kanada 225,6
     
    31
    Polsko má první kolo za sebou. Nicole Konderlaová skáče v zadním vánku 82,5 metru, přičemž měla velké problémy po odrazu. Polsko se do druhého kola nepodívá a v závodě končí.
     
    32
    Čchi Liou z Číny předvedla 87,5 metru a naopak potvrzuje, že Čína ve druhém kole s nejvyšší pravděpodobností chybět nebude. Scházel jí telemark, snad ji to nebude mrzet.
     
    33
    Annika Belshawová dostala dárek v podobě silného větru pod lyže, jenže z toho nevytěžila víc než 90 metrů. Spojené státy v závodě končí, poráží pouze Polsko.
     
    34
    Josephine Pagnierová skáče z nižšího nájezdu 91,5 metru a potvrzuje konec Američanek v dnešním závodě. Francie jde o 13 bodů před Čínu.
     
    35
    Alexandria Loutittová z Kanady v mírném vánku pod lyže dolétla do vzdálenosti 97,5 metru! Kanaďanka útočila na medaili v individuálním závodě, ale pokazila druhé kolo. A dnes ukazuje, proč se s ní musí počítat například na velkém můstku.
    Alexandria Loutittová
     
    36
    Juki Itoová z Japonska skáče 95,5 metru. Vystřihla i solidní telematk a Japonky budou bojovat dnes o medaile, pokud i ve druhém kole zopakují své vyrovnané výkony!
     
    37
    Nika Križnarová skáče dokonce 98 metrů, když měla slušnou podporu větru pod lyže! Domácí skokanka posouvá svůj tým do čela závodu s náskokem 3,6 bodu na Japonsko. Křižnarová neměla tak vysoké stylové známky.
    Nika Križnarová
     
    38
    Anna Odine Strømová využila silného větru pod lyže k 99 metrům! Přestože za vítr odečítá 10,7 bodu, měla pěkný telemark, narozdíl od Križnarové, a posílá Norsko do čela týmového závodu!
    Anna Odine Strømová
     
    39
    Mistryně světa ze středního můstku, Katharina Althausová, neskočila tak daleko. Měla ale uhlazený styl, nižší odečet bodů za vítr a ve výsledku jí 97 metrů stačí k posunu do čela! Byť jen o 1,5 bodu.
     
    40
    Rakušanka Eva Pinkelnigová zakončila první kolo skokem dlouhým 97 metrů. Měla stabilní povětrnostní podmínky, neodepisuje tolik bodů. Je z toho třetí místo pro Rakousko.
     
    První kolo skončilo.
     
    Pořadí po 1. kole
    1. Německo 401,0 Q
    2. Norsko 399,5 Q
    3. Rakousko 393,7 Q
    4. Slovinsko 392,3 Q
    5. Japonsko 388,7 Q
    6. Kanada 329,8 Q
    7. Francie 313,6 Q
    8. Čína 300,7 Q
    9. USA 285,9
    10. Polsko 277,6
     
    Druhé kolo začne už ve 13:17.
     
    Druhé kolo odstartovalo.
     
    1
    Liang-jao Wang započala druhé kolo s 83,5 metry. Čína bude bojovat o konečné šesté místo, má ale nejhorší vyhlídky oproti Francii a Kanadě.
     
    2
    Lilou Zepchiová se ve druhém kole výrazně zlepšila! Mladičká Francouzka skáče 82,5 metru a drží svůj tým před Čínou.
     
    3
    Natalie Eilersová z Kanady se také výrazně zlepšila oproti prvnímu kolu. Skáče 88 metrů a vypadá to, že Kanada si dnes šesté místo uniknout nenechá. Před Francií má náskok 27 bodů.
     
    4
    Nozomi Marujamaová skáče 98 metrů a vrací Japonsko zpět do honby o medaile! Ztráta bude po páté sérii o poznání nižší!
    Nozomi Marujamaová
     
    5
    Maja Vtičová sice skáče slušných 94 metrů, ale kazí doskok. Slovinky tak jdou průběžně za Japonsko.
     
    6
    Rakušanka Chaira Kreuzerová skáče sice o tři metry méně než Marujamaová, ale měla výborné stylové známky za telemark. A Rakouško díky tomu stále drží pozici před Japonskem.
     
    7
    S 95 metry zahájila druhé kolo z pohledu Norska Maren Lundbyová, která pro změnu drží umístění před Rakouskem. První místo o 3,7 bodu.
     
    8
    Anna Rupprechtová nevypadá spokojeně, ale měla by být! Skočila 99 metrů a posílá Německo do vedení o 8,5 bodu. Místo radost ale nadává. Nejspíš ji štve horší telemark a teoretická ztráta zhruba pěti bodů, o které mohla mít víc.
    Anna Rupprechtová
     
    Pořadí po 5. sérii
    1. Německo 515,9
    2. Norsko 507,4
    3. Rakousko 503,7
    4. Japonsko 497,9
    5. Slovinsko 493,3
    6. Kanada 419,4
    7. Francie 392,6
    8. Čína 381,7
     
    9
    Süe-jao Li z čínského kvarteta skáče 87,5 metru. To pro Číňanky posun nepřinese.
     
    10
    Obzvlášť ne ve chvíli, kdy Julia Clairová skáče s mírnou podporou větru 91 metrů! Francie si pojistila své sedmé místo.
     
    11
    Kanaďanka Abigail Strateová zase zásluhou 92 metrů pojišťuje šesté místo pro svou čtveřici. Dala zapomenout na nevydařené první kolo.
     
    12
    Ema Klinecová skáče výtečných 94 metrů. Za vítr odepisuje jen 1,6 bodu. Snaží se dotáhnout Slovinsko poblíž medailových příček.
     
    13
    Japonka Juka Setoová prohrála s Klinecovou o pět metrů. Navíc ji ve vzduchu zasáhl poryv větru, který ji zcela rozhodil. Kvůli tomu kazí i doskok. Japonky klesají za Slovinky se ztrátou 11 bodů.
     
    14
    Julia Muhlbacherová naopak předvádí 96,5 metru a pokouší se Rakousko dotáhnout ke druhému místo, které zatím drží Norky.
    Julia Muhlbacherová
     
    15
    A jelikož Eirin Maria Kvandalová skáče jen 91,5 metru, Rakousko jde na druhé místo. Norce nefouklo pod lyže, k tomu doskočila na obě nohy. Ztráta Norska činí 6,6 bodu.
     
    16
    Němka Luisa Gorlichová skáče 92,5 metru a udržela pro svůj tým první místo. Přestože s náskokem jen 3,1 bodu.
     
    Pořadí po 6. sérii
    1. Německo 617,5
    2. Rakousko 614,4
    3. Norsko 607,8
    4. Slovinsko 602,2
    5. Japonsko 591,3
    6. Kanada 518,0
    7. Francie 491,3
    8. Čína 467,9
     
    17
    Čching-jüe Pcheng se oproti prvnímu kolu zlepšila o deset metrů a skočila 86m. Čína má ale ohromnou ztrátu na sedmou Francii.
     
    18
    Nicméně tato ztráta se sníži. Emma Chervetová skáče 80,5 metru a rozdíl nyní činí 19 bodů.
     
    19
    Nicole Maurerová z Kanady předvedla pouze 81 metrů. Kanada má ale dostatečný bodový polštář, aby držela šesté místo.
     
    20
    Ringo Mijadžimová, náhradnice za Saru Takanašiovou, si oproti prvnímu kolu polepšila a předvedla 93 metrů! Japonky, které v minulé sérii nabraly poměrně výraznou ztrátu, se ještě nechtějí vzdát.
     
    21
    Nika Prevcová odepisuje jen 7 desetin bodu za vítr a skáče 92 metrů. Slovinky vedou před Japonskem o 15 bodů. Japonky budou dnes bez medaile, ztráta je už hodně vysoká i na průběžně čtvrté Slovinsko.
     
    22
    Thea Minyan Bjørsethová také ve druhém kole předvedla solidní skok. Zapisuje 93,5 metru při odpočtu 1,3 bodu za vítr a se solidním telemarkem. Náskok Norska na Slovinsko vystoupal na devět bodů.
     
    23
    Jacqueline Seifriedsbergerová ve druhém kole skáče lépe než v kole prvním. Ale 89,5 metru je ztráta. Rakousko klesá za Norsko se ztrátou necelých tří bodů. Bude to ještě velký boj.
     
    24
    Naopak Selina Freitagová dost možná rozhoduje o zlatých medailích! Skáče v mírném zadním vánku 97 metrů, připisuje 4 desetiny bodu, má pěkné stylové známky za telemark... Německo vede o 17,4 bodu před Norskem!
    Selina Freitagová
     
    Pořadí po 7. sérii
    1. Německo 733,9
    2. Norsko 716,5
    3. Rakousko 713,6
    4. Slovinsko 707,5
    5. Japonsko 692,3
    6. Kanada 591,7
    7. Francie 568,1
    8. Čína 548,9
     
    25
    Vítr se stočil do zad a Číňanka Čchi Liou to odnáší skokem krátkým 76,5 metru. Čína skončí osmá.
     
    26
    Josephine Pagnierová také skákala v silném větru do zad. Skočila ale o poznání dál. Předvedla 88 metrů. Francie končí sedmá.
     
    27
    Alexandra Loutittová potvrdila formu! V zadním vánku skáče 97,5 metru a končí závod z pohledu Kanady! Kanada je šestá.
    Alexandra Loutittová
     
    28
    Juki Itoová předvedla na závěr japonského vystoupení 96,5 metru. Japonky skončí v největší pravděpodobností páté.
     
    29
    Před skokem Niky Križnarové byl nájezd snížen na patnáctku. Nika Križnarová skáče 96 metrů, což nestačí, potřebovala o půl metru dál, aby získala bonusových 4,8 bodu. Slovinsko bude nejspíš bez medaile!
     
    30
    Eva Pinkelnigová skáče 98 metrů a Rakousko bude mít medaili! Otázkou je pouze to, jaké bude hodnoty.
    Eva Pinkelnigová
     
    31
    Anna Odine Stromeová skáče v pěkném stylu 95 metrů. Ale to je málo! Norky klesají za Norsko se ztrátou 2,5 bodu. Takže Norky své umístění neudržely!
    Anna Odine Stromeová
     
    32
    Katharině Althausové stačí skočit někam k 92 metrům, aby Německo vybojovalo titul mistryň světa.
     
    32
    Před skokem Althausové zlobí vítr. A to není vůbec příjemné.
     
    32
    Katharina Althausová se dočkala povolení ke skoku, předvedla 94,5 metru a Němky jsou mistryněmi světa v týmovém závodě na středním můstku!
    Katharina Althausová
     
    Závod skončil.
     
    Konečné výsledky

    1. Německo (Rupprechtová, Görlichová, Freitagová, Althausová) 843.8
    2. Rakousko (Kreuzerová, Mühlbacherová, Seifriedsbergerová, Pinkelnigová) 831.1
    3. Norsko (Lundbyová, Kvandalová, Bjørsethová, Strømová) 828.6
    4. Slovinsko (Vtičová, Klinecová, Prevcová, Križnarová) 819.1
    5. Japonsko (Marujamaová, Setoová, Mijadžimová, Itoová) 804.2
    6. Kanada (Eilersová, Strateová, Maurerová, Loutittová) 705.2
    7. Francie (Zepchiová, Clairová, Chervetová, Pagnierová) 671.6
    8. Čína (Wang, Li, Pcheng, Liou) 631.6
     
    Německo ve složení Anna Rupprechtová, Luisa Görlichová, Selina Freitagová a Katharina Althausová vítězí v týmovém závodě žen na středním můstku na mistrovství světa v Planici. Ohromně vyrovnaný závod, který ještě před sedmou sérií měl jen minimální rozestupy, nakonec Německo vyhrálo o 12,7 bodu, což je rozdíl zhruba šesti a půl metru. Po osmi skocích. Radost mají všechny čtyři, ale Althausová asi o něco větší – je to pro ni už totiž druhý titul mistryně světa na tomto mistrovství světa.

    Stříbro vybojovalo Rakousko a pro Evu Pinkelnigovou se jedná už o druhé stříbro na tomto šampionátu. Norsko obsadilo bronzovou příčku, pro změnu Anna Odine Stromeová slaví druhý bronz na šampionátu. (14:03:50)

    Jan Vojkůvka

    Konečné výsledky
    • 1. Německo (A. Rupprechtová, L. Görlichová, S. Freitagová, K. Althausová) 843.8
    • 2. Rakousko (C. Kreuzerová, J. Mühlbacherová, J. Seifriedsbergerová, E. Pinkelnigová) 831.1
    • 3. Norsko (M. Lundbyová, E. Kvandalová, T. Bjørsethová, A. Strømová) 828.6
    • 4. Slovinsko (M. Vtičová, E. Klinecová, N. Prevcová, N. Križnarová) 819.1
    • 5. Japonsko (N. Marujamaová, J. Setoová, R. Mijadžimová, J. Itoová) 804.2
    • 6. Kanada (N. Eilersová, A. Strateová, N. Maurerová, A. Loutittová) 705.2
    • 7. Francie (L. Zepchiová, J. Clairová, E. Chervetová, J. Pagnierová) 671.6
    • 8. Čína (L. Wang, S. Li, Č. Pcheng, Č. Liou) 631.6

    Startovní listina
    • 1. Polsko (K. Rajdová, P. Cieslarová, A. Twardoszová, N. Konderlaová)
    • 2. Čína (L. Wang, S. Li, Č. Pcheng, Č. Liou)
    • 3. USA (S. Macugaová, J. Johnsonová, P. Jonesová, A. Belshawová)
    • 4. Francie (L. Zepchiová, J. Clairová, E. Chervetová, J. Pagnierová)
    • 5. Kanada (N. Eilersová, A. Strateová, N. Maurerová, A. Loutittová)
    • 6. Japonsko (N. Marujamaová, J. Setoová, R. Mijadžimová, J. Itoová)
    • 7. Slovinsko (M. Vtičová, E. Klinecová, N. Prevcová, N. Križnarová)
    • 8. Norsko (M. Lundbyová, E. Kvandalová, T. Bjørsethová, A. Strømová)
    • 9. Německo (A. Rupprechtová, L. Görlichová, S. Freitagová, K. Althausová)
    • 10. Rakousko (C. Kreuzerová, J. Mühlbacherová, J. Seifriedsbergerová, E. Pinkelnigová)


    bahis siteleri