Švédsko – Finsko 4:2 (kon.) | Slovensko – Česko 3:0 (kon.)
konec
Švédsko
4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Finsko
Neděle 16.04.2023, 12:30 • Zimní stadion Poprad • Turnaj pěti (U20)
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Hezké nedělní odpoledne přeji všem příznivcům hokeje. Prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel mezi reprezentacemi Švédska a Finska v rámci turnaje pěti hráčů do dvaceti let.
     
    Tento turnaj se odehrává na Slovensku, konkrétně v Popradu, ve městě, které leží v podhůří Vysokých Tater.
     
    Reprezentační výběry hráčů do dvaceti let tak vstupují do nové dekády, v této věkové kategorii někteří hráči vzhledem k věku skončili, objevily se však nové tváře a ty budou bojovat o nominaci na mistrovství světa U20, které se za zhruba osm měsíců bude konat ve Švédsku.
     
    Mladí Švédové jsou v Popradu zatím stoprocentní. Nejprve porazili 5:1 Švýcary a v pátek si po stejném výsledku poradili i s českou reprezentací. V sobotu narazili na domácí reprezentaci, kterou srazili 5:3. Uhájí svou neporazitelnost i dnes?
     
    A Finové jsou na tom stejně, taktéž jsou na turnaji zatím neporaženi. 5:1 porazili český tým, 5:0 pak domácí reprezentaci a naposledy si poradili se Švýcary po těsné výhře 2:1. Dnes na sebe tedy narazí dva týmy, které ještě neprohrály a navíc v severském derby. Kdo bude úspěšnější?
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: H. Hävelid (Forsberg Zetterström) – M. Hävelid, R. Larsson, Lagerberg, Fransson, Nordberg – Rudslätt, Wagner, Hellberg – Polin, Kant, F. Larsson – Pettersson, Pahlsson, Engström – Nässén, Laband, Vesterlund
    Trenér: Magnus Hävelid

    Finsko: Leinonen (Varis) – Väisänen, Grönlund, Heinonen, Kärki, Minkkinen, Vuorinen, Vesala – Raiman, Lassila, Tolppola – Noiva, Keskinen, Männistö – Skinnari, Koskipirtti, Hakkarainen – Hult, Lundell, Toivainen
    Trenér: Tomi Lämsä

    Rozhodčí: Konc, Korba – Ordzovenský, Tichý.
     
    Oba celky jsou na ledové ploše a vyslechneme si hymny obou zemí.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Od úvodního vhazování jsou u puku Švédové a míří před branku Finska. Tam musel rychle zakročit Topias Leinonen a hra je přerušena.
     
    00:13
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Thomas Grönlund – 2 min., nedovolené bránění.
     
    01:21
    Jako první mají k dispozici přesilovou hru Švédové, kteří se už usadili před brankou Topiase Leinonena, kde operují.
     
    01:45
    Ovšem finský nároďák dostal puk na svou stranu a hned ho vyhodil až před klec Huga Hävelida. Šetří tak cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    02:13
    Finsko je v plném počtu.
     
    02:35
    Švédi ještě zakombinovali před Leinonenem, tomu pomohla obrana a poté se s ním dostávala do útočného pásma. Jenže hráči Tre Kronor zakročili už ve středním pásmu a otáčejí hru.
     
    03:32
    Rasmus Vuorinen poslal kotouč na svého kolegu v obraně Nika Minkinena, který z první napřáhl ke střele a ta končí na pozorném Hugu Hävelidovi. Hra je přerušena, buly po jeho levé ruce.
     
    04:29
    Nyní byl pod tlakem Topias Leinonen, který zakročil proti nebezpečnému zakončení Pahlssona, který na něho mířil z prostoru mezi kruhy.
     
    04:30
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Kasper Lundell – 2 min., sekání.
     
    05:03
    Další početní výhoda pro Švédy, ti se už natlačili do pásma Finska, ale Suomi okamžitě vyhazuje kotouč až před klec Huga Hävelida.
     
    05:34
    Švédská dvacítka je zpět před brankou Topiase Leinonena a po jedné ze střel teď zaduněl jeho pravý beton.
     
    06:19
    Egor Polin na pravém kruhu napřáhl ke střele, ta končí jen vedle protější tyče. Přesilovka se Švédům už krátí a naopak Finové už budou brzy zase v pěti.
     
    06:30
    Finsko zvládlo i druhé oslabení a už je kompletní.
     
    07:13
    Rasmus Rudslätt zachytil odražený puk u levého mantinelu a zatáhl ho do útočné třetiny, další kombinace jeho spoluhráčů však byla hodně nepřesná a branka Finska tak nebyla vůbec ohrožena.
     
    08:13
    Nyní protečovali puk do útočného pásma hráči Finska, zblízka na Huga Hävelida vystřelil Kasper Lundell, ale švih končí vedle protější tyče a tam si už pro puk dojel bek Švédska a to otáčí opět hru ven.
     
    09:15
    Nahozený puk do útočné třetiny Finska Švédy končí v moci právě soupeře a ten velmi rychle prošel do další akce, kterou před Hävelidem zakončoval Tommi Männistö, ale betony Hävelida byly na místě.
     
    10:14
    Přihrávka Hannese Hellberga na modrou čáru pro Mattiase Hävelida skončila ve středním pásmu, Švédsko tak opouští finské teritorium a míří rychle před Huga Hävelida, aby mu případně beci pomohli v zákroku.
     
    11:04
    Nemuseli, protože gólman Hugo Hävelid dostal k sobě odražený kotouč, který hned nasměroval svým kolegům a ti tak zase pádí až před branku Topiase Leinonena. Finové tak mohou čelit další nebezpečné akci svého soupeře.
     
    12:11
    Dlouhá kombinace Švédů před Leinonenem končí jeho zákrokem. Finský brankář pak raději přerušuje hru a bude se vhazovat po jeho levé ruce.
     
    12:37
    Po chvilce se vhazuje po jeho pravici, protože Finsko se dopustili zakázaného uvolnění. Švédi tak zadarmo získali útočné pásmo a pokusí se po buly opět ohrozit Topiase Leinenona.
     
    12:57
    Max Koskipirtti projel až před švédské brankoviště, poté zadovkou mířil na klec Huga Hävelida, ten si ale poradil a nyní tak hodně svůj tým podržel. Hned poté nechal hru plynout a rozehrál kotouč svým spoluhráčům.
     
    14:01
    Hned na druhé straně se rodila akce Tre Kronor, ale nakonec z ní nebylo nic. Egor Polin si v rozehrávce neporozuměl Freddiem Larssonem a rázem tak bylo po další slibné šanci hráčů ve žlutých dresech.
     
    15:05
    Až před Topiase Leinona si sjel Ludwig Laband, zblízka ho vymíchal, ale zakončení nakonec šlo mimo tři tyče finského brankáře. Ten si tak mohl oddychnout po další nebezpečné akci soupeře.
     
    15:50
    Bomba z levého kruhu z hole Caspera Nässéna mířila na branku Finska, kde sklapl betony Topias Leinone a ty jen zaduněly. Hra je přerušena, vhazování po jeho pravé ruce.
     
    16:17
    Švédové nadále hýřili aktivitou, Finové se je snažili zastavit ve středním pásmu, ale nepovedlo se. Soupeř už je zase před Leinonenem a kombinuje před jeho svatyní.
     
    16:54
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Rasmus Toivainen – 2 min., podrážení.
     
    17:13
    Zatím jsou vylučováni jen Finové, jejich další trest se nyní budou snažit potrestat Švédové. Dvě předchozí přesilové hry nevyužili, povede se to napotřetí?
     
    18:09
    Dlouhá akce Švédů před Topiasem Leinonenem nakonec končí jeho zákrokem a hra je hned přerušena. Buly bude vhozeno na pravém kruhu, Švédsko si tak může pobyt v pásmu Finů ještě prodloužit.
     
    18:45
    Finové získali v obranném pásmu puk a dlouhým výhozem ho dostali až před branku Huga Hävelida. Šetří tak další cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    18:54
    Finsko je v plném počtu.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:30
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Třicet vteřin před koncem první třetiny se teprve mění skóre a jsou to agilní Švédové, kteří ho otevírají. U obranné modré čáry vypíchl puk LUKAS VESTERLUND, jenž si rychle najel až do těsné blízkosti Topiase Leinonena a okolo jeho pravého betonu mu pak poslal touš za brankovou čáru – 1:0. Bez asistence.
    19:30 Lukas VESTERLUND - 1:0
     
    19:56
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Tommi Männistö – 2 min., hákování.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dějství duelu mezi Švédskem a Finskem, ve kterém se rozhodne, kdo na turnaji obsadí první místo, je u konce. Aktivnější byli Švédi, a to i díky častému vylučování Finů. Tři přesilovky však hráči Tre Kronor nevyužili, ale nakonec pak až v samotném závěru přeci jen udeřili. U modré čáry získal puk Lukas Vesterlund, jenž projel celým kluzištěm až před Topiase Leinonena a okolo jeho betonu ho překonal. Hned na to pak byl vyloučen další Fin a Švédy tak čeká v úvodu druhé třetiny přesilová hra, ze které byly ukrojeny jen čtyři vteřiny. Švédové tak budou mít šanci svůj náskok pojistit.
     
    Střely na branku: 6 – 4
     
    Další třetina začne přibližně ve 13:16.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:22
    Švédové se hned dostali do pásma Finů a kombinují v přesilové hře. Rádi by svůj náskok pojistili. Po chvilce ale puk ztrácejí a ten do bezpečí odpaluje finská obrana.
     
    21:08
    A znovu soupeř Finska neudržel puk a toho Finové využili k dalšímu výhozu až před branku Huga Hävelida.
     
    Finsko je v plném počtu.
     
    22:14
    Po zákroku Topiase Leinonena je hra přerušena a vhazovat se bude po jeho levé ruce. Švédové si tak ještě prodlouží pobyt v teritoriu svého soupeře.
     
    22:56
    Nestor Noiva se zjevil těsně před brankářem Hugem Hävelidem, ale nedokázal jeho klec zblízka ohrozit. Švédové pak po zisku kotouče otáčejí hru opačným směrem.
     
    24:13
    Po další finské akce musel do zákroku Hugo Hävelid a ten tak kryje další pokus soupeře. Následně pak nechal hru přerušit a opět se bude vhazovat před jeho brankou.
     
    24:44
    Následný protiútok Švédska skončil jedovkou Kaspera Lundella, kterou kryje opět pozorný Topias Leinonen. Před dotěrnými protihráči pak raději hru přerušuje.
     
    25:10
    Oba celky se střídají v akcích, nyní to zase byli Finové, kdo ohrozil branku Švédska, Hugo Hävelid tak opět musel zakročit a po jeho zákroku zaduněl beton.
     
    25:44
    Hráči Suomi se ještě chvíli dokázali zdržet v pásmu soupeře, následně ho ale poté sami opustili a rychle jdou střídat unavenou pětici hráčů. Na led tak skáčou čerstvé síly.
     
    26:34
    V rohu obranného pásma Švédů se k puku dostali opět Finové a ještě ohrožují klec Huga Hävelida.
     
    27:07
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Ludwig Laband – 2 min., krosček.
     
    27:13
    Kasper Lundell doklepával puk těsně před Hugem Hävelidem, ten si zapsal další zákrok, když betony sklapl a navřel brankoviště.
     
    27:55
    Vůbec první přesilovku mají k dispozici Finové, zatím se jim ale nedaří její využití. Švédsko tak stále drží nejtěsnější možný náskok.
     
    28:43
    Švédi po obléhání pásma Finy vyhodili puk až před branku Topiase Leinonena a šetří cenné vteřiny ze svého oslabení, které zatím zvládají velmi dobře.
     
    29:07
    Švédsko je v plném počtu.
     
    29:44
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Hannes Hellberg – 2 min., sekání.
     
    30:01
    Jsme za polovinou základní hrací doby a Finové zatím stále marně buší do švédských vrat. Vyrovnání se nedočkali a Hugo Hävelid tak zatím drží své čisté konto.
     
    30:34
    Švédové drží puk dost daleko od branky Huga Hävelida a nepouští Finy do ohrožení jeho klece. Opět Švédsko zvládá své oslabení.
     
    31:05
    A znovu je švédská dvacítka v držení puku, který po chvilce vyhodila až k zadnímu mantinelu na opačném konci kluziště.
     
    31:12
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Lukas Vesterlund – 2 min., podrážení.
     
    31:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové využívají dvojnásobnou přesilovou hru a je vyrovnáno. Po dlouhé kombinaci dostal na levý kruh přihrávku od zadního mantinelu JERE LASSILA, jenž pohotovou ranou nedal švédskému brankáři Hugu Hävelidovi žádnou šanci – 1:1. Asistence: Axel Skinnari a Lauri Raiman.
    31:30 Jere LASSILA - 1:1
     
    33:12
    Švédsko je v plném počtu.
     
    33:19
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Joona Väisäinen – TS, sekání.
     
    33:19
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Po faulu Väisäinena v šanci Švédů sudí nařídili trestné střílení. K jeho exekuci se postavil OSKAR PETTERSSON, který si najel až do těsné blízkosti Leinonena a svižnou ranou pak pověsil puk za záda finského brankáře – 2:1 Švédové si díky tomu berou zpět ztracené vedení.
    33:19 Oskar PETTERSSON - 2:1
     
    35:18
    Nyní operovali před brankou soupeře Finové, ale nedokázali zblízka ohrozit Huga Hävelida. Ten mohl být v klidu a nyní už ze svého brankoviště sleduje spoluhráče, kteří kombinují před Leinonenem.
     
    36:24
    Agilní finský celek začíná nabírat na síle a znovu se dostal do ohrožení švédské branky, nicméně přesnosti opět chybělo mnoho.
     
    36:32
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Joona Väisäinen – 2 min., nedovolené bránění.
     
    37:15
    Finové soupeři nabídli další přesilovou hru a Švédové už zase kombinují před Leinonenem, který musí být ve svém brankovištěi hodně pozorný.
     
    37:40
    Finsko zahrozilo ve vlastním oslabení, ale celou situaci před svým brankovištěm Hugo Hävelid zvládl.
     
    38:32
    Finsko je v plném počtu.
     
    38:45
    Do úniku před švédskou branku se dostal Oskari Hult a zblízka zakončil, ale proti byly betony připraveného Huga Hävelida.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:35
    Do kombinace se dostali opět Švédové, kteří svou střelou jen vyprášili betony Topiase Leinonena. Následně pak se Finové dostávají ven z pásma a míří před Hävelida.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je u konce. V něm se povedlo Finům vyrovnat ve dvojnásobné početní výhodě a začínalo se znovu od začátku. Ovšem po faulu v šanci Švédů sudí nařídili trestné střílení, které bezpečně proměnil Oskar Pettersson a ten tak vrátil svému týmu ztracené vedení zase zpátky.
     
    Střely na branku: 10 – 16
     
    Další třetina začne přibližně ve 13:57.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:13
    Finové se hned na začátku třetí třetiny dostali do pásma Švédů, ale před Hugem Hävelidem nezakončili.
     
    40:49
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Nyní už ano a je znovu vyrovnáno. Z dálky napřáhl ke střele obránce Finů JOONA VÄISÄINEN a jeho dalekonosný pokus pak zapadl za záda Huga Hävelida – 2:2. Asistence: Juuso Vesala a Venni Tolppola.
    40:49 Joona VÄISÄINEN - 2:2
     
    42:08
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Oskar Pettersson – 2 min., podrážení.
     
    43:12
    Finové se usadili před Hävelidem a kombinují. Snaží se v přesilové hře udeřit, aby se poprvé dostali do vedení.
     
    44:08
    Švédsko je v plném počtu.
     
    45:10
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Lukas Vesterlund – 2 min., vysoká hůl.
     
    45:45
    Oiva Keskinen napřáhl ke střele mezi kruhy, ale jeho pokus zastavila švédská obrana a Švédi se poté osvobozují výhozem až před Topiase Leinonena.
     
    47:00
    Další osvobození Švédů a ti šetří další cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    47:10
    Švédsko ubránilo další oslabení a už je znovu v plném počtu.
     
    48:53
    Ovšem Finové hodně zabrali a znovu se dostali do zakončení před švédskou klecí, ale Hugo Hävelid byl na místě a pokusu svého soupeře zabránil.
     
    49:05
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Casper Nässén – 2 min., hrubost,
    Filip Nordberg – 2 min., hrubost,
    Ludwig Laband – 2 min., vražení na hrazení.
     
    49:05
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Thomas Grönlund – 2 min., hrubost,
    Axel Skinnari – 2 min., hrubost.
     
    50:32
    Finové hrají přesilovku a prakticky neslezli z ledu a neopustili útočnou třetinu, Švédové se ale dobře brání a pomáhají svému brankáři Hugu Hävelidovi.
     
    50:55
    Švédové získali puk a vyhodili ho až před Topiase Leinonena. Šetří tak cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    51:05
    Tre Kronor jsou v plném počtu.
     
    52:14
    Rasmus Vuorinen napřáhl na modré čáře, jeho pokus letěl až na branku soupeře, ale tam zakročil pozorný Hugo Hävelid, jenž tak získává další úspěšní zákrok.
     
    53:07
    Švédi se neprotlačili do zakončení před finskou klecí a do akce na druhé straně pak vyrazili hráči Suomi. Zblízka ale Hävelida nepřekonal Iiro Hakarainen.
     
    53:32
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové strhávají opět vedení na svou stranu a nyní musí Finsko znovu dohánět ztrátu. Zblízka v pokleku zakončil ERIK PAHLSSON, který dokonale zaskočil brankáře Leinonena – 3:2. Asistence: Lukas Vesterlund.
    53:32 Erik PAHLSSON - 3:2
     
    56:08
    Další menší tlak švédského týmu, který drží kotouč bezpečně od své vlastní branky. Poté puk vyhazují do středního pásma tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění.
     
    57:29
    Finové to zkusili před Hugem Hävelidem, ten za pomoci obrany neinkasoval a poté znovu Tre Kronor vytahují hru před klec Topiase Leinonena.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:03
    Finsko je bez brankáře a zkouší to se šesti bruslaři v poli.
     
    58:15
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A toho hned využívají Švédové. OSKAR PETTERSSON po zisku puku nabral směr pásmo Finska a kotouč poté sám dovezl až do zcela prázdné soupeřovy klece – 4:2. Asistence: Ludwig Laband.
    58:15 Oskar PETTERSSON - 4:2
     
    58:51
    Finsko pokračuje v powerplay, Švédové byli znovu u prázdné branky, ale soupeř jim nedovolil zakončit.
     
    59:45
    Puk mají Finové, ale zápas se patrně už jen dohrává. Švédové velmi dobře brání obrannou třetinu a pomáhají Hävelidovi.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Švédsko nakonec vítězí 4:2 v severském derby nad Finskem a na turnaji v Popradu končí na prvním místě bez ztráty kytičky. Celým turnajem tak prošli jako nůž máslem a nepoznali hořkost porážky. Finové naopak inkasovali první prohru a jsou druzí.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (14:35:30)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 20. Vesterlund, 34. Pettersson (TS), 54. Pahlsson (Vesterlund), 59. Pettersson (Laband) – 32. Lassila (Skinnari, Raiman), 41. Väisäinen (Vesala, Tolppola)


    Švédsko: H. Hävelid (Forsberg Zetterström) – M. Hävelid, R. Larsson, Lagerberg, Fransson, Nordberg – Rudslätt, Wagner, Hellberg – Polin, Kant, F. Larsson – Pettersson, Pahlsson, Engström – Nässén, Laband, Vesterlund
    Trenér: Magnus Hävelid

    Finsko: Leinonen (Varis) – Väisänen, Grönlund, Heinonen, Kärki, Minkkinen, Vuorinen, Vesala – Raiman, Lassila, Tolppola – Noiva, Keskinen, Männistö – Skinnari, Koskipirtti, Hakkarainen – Hult, Lundell, Toivainen
    Trenér: Tomi Lämsä

    Rozhodčí: Konc, Korba – Ordzovenský, Tichý
    bahis siteleri