Belgie – Nizozemsko 0:0 (kon.) | Gruzie – Portugalsko 2:0 (kon.) | Ukrajina – Chorvatsko 2:0 (kon.)
Rumunsko – Španělsko 0:3 (kon.)
konec
Gruzie
2:0 (2:0)
Portugalsko
Středa 21.06.2023, 18:00 • Boris Paichadze Dinamo Arena, Tbilisi • Mistrovství Evropy U21 • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 1:6. Fauly: 15:10. (20:09:11)
     
    Gruzie se na svém prvním zápase na evropském šampionátu hráčů do 21 let v historii země postarala o obrovské překvapení, jednoho z adeptů na medaili Portugalce zdolala po výborném výkonu 2:0.

    Domácí vstřelili oba góly v první polovině zápasu. Ve 37. minutě těžil z nedůrazu Tomáse Araúja George Gagua, který akci zakončil přesnou střelou k levé tyči, v nastavení poté skóroval po centru z rohu trestuhodně osamocený Saba Sazonov. Portugalci byli po většinu času dle očekávání aktivnějším týmem, ale nebylo jim to nic platné, soupeře ničím nepřekvapili a na jeho defenzivu marně hledali recept po celých devadesát minut, navíc dohrávali poslední čtvrt hodinu o deseti z důvodu vyloučení Tomáse Araúja, jenž neodehrál vůbec dobré utkání.

    Svěřenci trenéra Svanadzeho zadělali na senzační postup do další fáze turnaje při své premiérové účasti, zatímco hlavní favorit skupiny odešel z úvodního klání s prázdnou, do zbylých zápasů má na čem pracovat.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Alespoň snížit se v závěru nastaveného času pokusil Nuno Tavares, ostrá přízemní rána proletěla jen těsně vedle pravé části brankové konstrukce.
     
    90+5
    Žluté kartě neunikl Saba Chvadagiani. Nejednalo se o nikterak ostrý zákrok, ale rozhodčí dal jasně najevo, že mu sečetl všechny předchozí drobné zákroky.
     
    90+5
    Za obranu si zabíhal Henrique Araújo, jenže centr Paula Bernarda byl přetažený, útočník neměl šanci na něj doskočit.
     
    90+4
    Střídání v týmu Gruzie:
    ze hřiště odchází George Gagua, přichází Gabriel Sigua.
     
    90+3
    Na zemi zůstal ležet po střetu s protihráčem Giorgij Gočolejšvili. Arbitr Eskås dal jasně najevo, že tuto prodlevu zahrne do nastaveného času.
     
    90+2
    Na levém křídle si vytvořil prostor k centru Zuriko Davitašvili. Balón poslal do vápna, před Nodarem Lominadzem odvracel balón mimo bezprostřední nebezpečí Samuel Costa.
     
    90+1
    Středem vystartoval do otevřené portugalské obrany Giorgij Gočolejšvili. Doběhl až k velkému vápnu, odkud vyslal hodně nepovedenou ránu pravačkou.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby šest minut.
     
    89
    Z levé strany rozehrával rohový kop Pedro Neto. Centr posílal na hranici malého pokutového území, kde kraloval Iva Gelašvili.
     
    88
    Hráči v červených dresech si jsou moc dobře vědomi, že na úvod šampionátu senzačně odejdou s prázdnou. Útočí, ale jejich snahy postrádají náboj.
     
    87
    Jeden na jednoho si věřil Nodar Lominadze, jenže za podpory fanoušků neudržel stabilitu a při kličce podklouzl bez cizího přičinění.
     
    86
    Nákop za obranu nevypadal vůbec zle. Alexandre Penetra ovšem dobře zacouval a hlavou odehrál míč k nohám Dantase před dvojicí na zaváhání číhajících konkurentů.
     
    85
    Do vápna dostal přihrávku Henrique Araújo. Na střelu si proti třem netroufl, takže volil oblouček na Paula Bernarda, před nímž sebral balón do rukavic vyběhnuvší gólman Luka Kutaladze.
     
    84
    Saba Chvadagiani si navíc při faulu sám ublížil a po ošetření je odváděn za postranní čáru. Střídat se ale podle všeho nebude muset.
     
    83
    Portugalský tlak nemůže nabrat souvislejší ráz, protože domácí tým často sahá k nedovoleným zákrokům, další takový předvedl znovu Saba Chvadagiani
     
    82
    Exekuci provedl kapitán mužstva Tiago Dantas, přičemž překvapivě volil přímou střelu na bránu, kterou přestřelil.

    Milan Huppert

    Branky: 37. Gagua (Citajšvili), 45+1. Sazonov (Citajšvili)

    Karty:   61. Gagua (GRU), 90+5. Chvadagiani (GRU)   76. T. Araújo (POR)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 1:6. Fauly: 15:10.
    Gruzie: Kutaladze – Chvadagiani, Sazonov, Gelašvili, Kalandadze, Citajšvili (58. Azarovi) – Guljašvili (58. Gočolejšvili), Mekvabišvili (C) (67. Lominadze), N. Gagnidze, Moiscrapišvili (67. Davitašvili) – Gagua (90+4. Sigua).
    Náhradníci: Kaličava, Mamardašvili – Džindžolava, Kapanadze, Chorcheli, Mamageišvili, L. Gagnidze.

    Trenér: Ramaz Svanadze

    Portugalsko: Biai – Zé Carlos (71. Bernardo), Penetra, T. Araújo, Tavares – Dantas (C) – Neves (71. S. Costa), Almeida – Vitinha (46. Conceição), A. Sousa (46. H. Araújo), Neto.
    Náhradníci: Meixedo, Soares – Amaro, Lelo, V. Sousa, Silva, Vital, Moreira.

    Trenér: Rui Jorge

    Rozhodčí: Eskås – Engan, Bashevkin (NOR)
    bahis siteleri