Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | Tisková konference majitelů FC Viktoria Plzeň (kon.)
Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.) | Tisková konference MFK Karviná (kon.)
Tisková konference FC Zlín (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference Ligové fotbalové asociace

Čtvrtek 20.07.2023, 11:02Tiskové konference
     
    I já vám přeji hezký zbytek dne a někdy příště na počtenou! (11:36:47)
     
    Jako poslední se opět ujal slova Pavel Jahoda, který se po skončení po posledním dotazu novinářů rozloučil se všemi přítomnými.
     
    Daniel Hajný: Jediným klubem, který v F:NL nebude hrát s míčem Select, je Zbrojovka Brno, která je vázána smlouvou se svým dodavatelem. S videoobsahem budou moci více pracovat i kluby F:L.
     
    Dušan Svoboda: Fortuna:Národní liga se bude vysílat podobně jako v minulé sezoně. Stejně tak v České televizi bude nadále vysílán pořad Dohráno.
     
    Dušan Svoboda: V průběhu srpna bude vypsáno výběrové řízení na ligová práva.
     
    Tomáš Bárta: Náhradní stadion se udává v rámci licenčního řízení, proto není pro Hradec nyní není možné změnit plzeňský stadion třeba za pardubický, přestože by to tam fanoušci měli podstatně blíže.
     
    Dušan Svoboda: Pravidla jsou nějak nastavené. Situace, kdy někdo nemůže hrát na svém stadionu a dává si jej do pořádku, není ojedinělá. Je špatné, aby daný klub mohl v průběhu jedné poloviny sezony střídat stadiony. Proto není možné ani utkání odložit, aby se tím nevytvořil precedens pro všechny ostatní a nedošlo k dalšímu odkládání zápasů.
     
    Dušan Svoboda: Změna licenčního řádu v tomto případě na pořadu dne není. Cílem je zajistit stejné podmínky všem, aby nedocházelo k určitým disproporcím, třeba vzhledem k počtu fanoušků, kteří jednotlivé zápasy navštíví.
     
    Tomáš Bárta: Hradec Králové je v třetí sezoně, ve které užívá výjimku pro výstavbu nového stadionu. V licenčním řádu je uvedeno, že stadion, na kterém odehraje tým první soutěžní kolo, musí na něm nastupovat až do konce podzimní části sezony.
     
    Tomáš Bárta: Prohození pořádání zápasů podle ligového řádu možné není. Jsem v kontaktu s hradeckým týmem i firmou Strabag a zápas třetího kola s Českými Budějovicemi v ohrožení není.
     
    Daniel Hajný: Kluby Fortuna:Národní ligy budou moci více pracovat s videoobsahem. Nedávno jsme vypsali výběrové řízení pro oficiální míč této soutěže. Partner Select už tuto možnost nabídl klubům pro tuto sezonu, přičemž patnáct ze šestnácti z nich této možnosti využilo. Od příští sezony to pro všechny bude povinné.
     
    Marek Kindernay: Vstupujeme do deváté sezony. Znovu přineseme divákům na O2 TV všechny zápasy, ať už v multidimenzi nebo pravidelných přenosech. Kromě toho budou nadále vysílány populární programy Tiki Taka a F:Inito, nově přijde na řade nový datově analytický program.
     
    David Vaněk: V této situaci není úplně jednoduchá situace ohledně našeho pokračování partnerství s LFA. Existují k tomu dvě zásadní otázky. Samotná liga se za pět let našeho partnerství posunula hodně dopředu. První touto hlavní oblastí je výběrové řízení, to ještě nebylo vypsáno a podle nastavených podmínek se ještě rozhodneme, jestli se ho zúčastníme nebo ne. Druhá se netýká úplně fotbalu, ale situace v našem odvětí, které se dynamicky mění. Nevíme, za jakých podmínek budeme v příštím roce podnikat. Přijde nový zákon o zpřísnění regulace hazardu a budou se zvyšovat daně pro firmy s hazardními hrami. V případě sázkových kanceláří dojde ke zvýšení o třicet procent. Tím se už nyní stává stát nejvyšším provozovatelem hazardu v České republice, protože nikdo tady nevydělá vyšší částku než 17 miliard, co stát aktuálně vybírá. Česko tedy bude mít po Francii druhé nejvyšší zdanění hazardních sázek v Evropě. Pokud by k takovému vysokému navýšení došlo, budeme muset na to reagovat, a jednou z těchto možných reakcí je podpora sportu.
     
    David Vaněk: Na vybrané stadiony budeme instalovat panely s virtuální realitou, kde si fanoušci budou například moci udělat fotku se svým oblíbeným hráčem. Pro klienty Fortuny jsme si připravili dlouhodobou soutěž až o jeden milion korun, dále pak o různé předměty, sázenky a podobně.
     
    David Vaněk: Fortuna vstupuje do této sezony s mnoha očekáváními. Minulý ročník nastavil laťku hodně vysoko, z našeho pohledu byl velmi povedený. Aktuálně věří 80 % našich klientů ve vítězství Slavie, hned za ní je Sparta a třetí v pořadí je pro sázející Plzeň. Jak bookmakeři, tak zákazníci favorizují v zisku titulu především Slavii a Spartu, Plzeň mírně zaostává.
     
    Dušan Svoboda: Díky posílení míst v Evropě na pět, se vítěz prostřední nadstavbové skupiny utká se čtvrtým týmem z nejvyšší skupiny nadstavby o účast v evropských pohárech.
     
    Dušan Svoboda: Čistě teoreticky se může stát, že v šestém kole se odehrají čtyři zápasy místo osmi. Je to na rozhodnutí klubů, které to musí zvážit. Existuje totiž parametr, že zápas musí být dohrán do konce podzimní části sezony.
     
    Dušan Svoboda: Principiálních změn se nedá vymýšlet tolik. K jedné ale dojde. Když na začátku ročníku vstoupí zástupci do různých fází evropských pohárů, tak jejich působení odráží jejich úspěšnost minimálně do Vánoc. Často docházelo k geograficky nepříznivému losu, proto existovaly tlaky na překládání zápasů. Proto jsme se rozhodli, že kluby, které se dostanou do play-off evropských pohárů, tedy se můžou dostat do skupin, si budou moci upravit začátky zápasů nebo si můžou zápasy přeložit bez souhlasu druhého klubu.
     
    Dušan Svoboda: V sobotu začíná další ročník Fortuna:Ligy. Musím říct, že sezona, která nás čeká, je důležitá a významná i z toho důvodu, že přinese množství příběhů. Je to podstatný ročník i z důvodu toho, že bude vyhlášen nový televizní tendr a bude známé nové vysílací schéma na další, minimálně čtyřleté období. Doufám, že změna bude v tom, že profesionální kluby získají z toho kontraktu více peněz než mají nyní. Vedle toho končí i kontrakt titulárnímu partnerovi, společnosti Fortuna. Uvidíme, co to přinese.

    Vít Trubička