Varnsdorf – Sparta B 2:2 (kon.) | Jihlava – Táborsko 3:0 (kon.)
konec
FC Vysočina Jihlava
3:0 (2:0)
FC SILON Táborsko
Neděle 13.08.2023, 17:00 • Stadion v Jiráskově ulici, Jihlava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u šlágru 3. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se proti sobě postaví dva celky, které doposud nepoznaly hořkost porážky a které tak od začátku sezony okupují nejvyšší příčky. FC Vysočina Jihlava po loňské strastiplné sezoně, kdy se zachránila až v posledním kole, získala ve čtyřech kolech deset bodů a ztratila pouze dva body za remízu. Oproti tomu FC SILON Táborsko je stoprocentní a po čtyřech kolech má jako jediný tým plný počet dvanácti bodů. Zápas startuje na stadionu v Jiráskově ulici od 17 hodin.
     
    FC Vysočina Jihlava:
    Domácí celek se chytil vydřenou výhrou hned v prvním kole, kdy v domácím prostředí porazil Opavu. Ta sice ještě v 81. minutě vedla, jenže poté domácí srovnali a v páté minutě nastavení vstřelili vítěznou branku. Také v Líšni dokázala Jihlava otočit nepříznivě se vyvíjející zápas díky brankám Fila a Tombula. Následovala domácí kanonáda proti B-týmu Olomouce a penaltová loterie. Jihlava po půlce vedla 3:2, postupem času se dostala do vedení 5:2 a nakonec vyhrála 6:3. A do domácího zápasu mohla jít bez ztráty bodů, jenže na stadionu Kroměříže neudržela vedení 1:0 po půlce, zkraje druhé části inkasovala a stav se poté už nezměnil. I tak může být Vysočina se vstupem do sezony spokojená.
     
    FC SILON Táborsko:
    Ještě spokojenější jsou hráči Táborska, kteří v prvním kole porazili Kroměříž brankou Dordiče z osmé minuty. Také v dalším domácím utkání se trefil stejný hráč, tentokrát ve 34. minutě a i tahle branka byla jedinou a tedy i rozhodující. Výbornou defenzívní práci předvedlo Táborsko i na hřišti Chrudimi, kde ho dostal do vedení ve dvacáté minutě Varačka, ve druhé půlce se opět trefil Dordič a týž hráč stanovil v závěru skóre na 3:0. Až ve čtvrtém zápasu Táborsko poprvé inkasovalo. Proti Brnu sice v 74. minutě vyrovnal Texl na 1:1, ovšem o pět minut později rozhodl Plachý o tom, že Jihočeši půjdou do čela tabulky.
     
    Poslední vzájemné zápasy:
    Táborsko – Jihlava 1:0
    Jihlava – Táborsko 3:0
    Táborsko – Jihlava 1:1
    Jihlava – Táborsko 3:1
    Táborsko – Jihlava 2:2
     
    Táborsko doposud ve vzájemných zápasech nezískalo na stadionu v Jiráskově ulici ani bod. Tuto nepříznivou statistiku bude chtít napravit i třeba díky Bojanu Dordičovi, který ve čtyřech zápasech nastřílel čtyři branky.

    Vysočina však bude chtít před domácími fanoušky, kterých by mohlo přijít dost, na výborný start a potvrdit i pohárové vítězství 8:0 na hřišti Havlíčkova Brodu.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Vysočina Jihlava: Soukup – T. Svoboda, Tonbul, Vedral (C), Farka – A. Pešek, Lacko – Fila, Tureček, Selnar – Araujo-Wilson.
    Náhradníci: Jágrik – Chytrý, Ogiomade, Piško, T. Franěk, Křehlík, Tall.
    Trenér: David Oulehla

    FC SILON Táborsko: Pastornický – Novák (C), Tusjak, Šašinka – Bláha, P. Plachý, Zeman, Skopec, Kateřiňák – Dordić, Koné.
    Náhradníci: Kerl – J. Mach, Varačka, Sojka, Javorek, Sylla, Foltyn.
    Trenér: Roman Nádvorník

    Rozhodčí: Josef Krejsa – Jan Váňa, Dan Vodrážka.
     
    Vše je připraveno na start zápasu. Los vyhráli hosté, kteří si volí stranu. Jihlava bude vykopávat.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned v první minutě se dral dopředu hostující Zeman, kterého kousek za půlící čárou zastavil Farka. Rozhodčí nakonec dopísknul nedovolený zákrok.
     
    3
    Stadion v Jiráskově ulici je zalitý pořádným horkem až dusnem. V tomto se hráčům rozhodně nebude hrát dobře.
     
    4
    Vysočina se prezentovala dobrým napadáním, vybojovala aut, ale vzápětí o míč přišla. Stejně tak rychle jej ale ztratil kanonýr hostí Bojan Dordič.
     
    5
    Z pravé strany šel do vápna Vysočiny ostrý centr, který byl ale i na Dordiče příliš dlouhý. Hosté tak branku domácích neohrozili.
     
    6
    Na hranici penaltového puntíku propadl míč k Araujo-Wilsonovi. Kanonýrovi Vysočiny chyběl krok.
     
    7
    A opět byl u míče Dordič. Na levé straně hledal spoluhráče průnikovou přihrávkou, ale blíž u míče byl Matúš Lacko a odpálil jej nakonec do autu.
     
    9
    Dlouhý nákop domácího týmu úspěšný nebyl. Do otevřené obrany šel po pravé straně Vladimír Zeman, který si na bránícího hráče nepřišel. Ale ani následný protiútok Vysočiny neměl gólové parametry.
     
    10
    Na hranici velkého vápna se provinili hosté hodně zbytečným útočným faulem.
     
    12
    Prvních dvanáct minut zatím vážnější akci nepřineslo, oba brankáři příliš práce neměli.
     
    13
    Tomáš Svoboda pronikl po pravé straně až k vápnu, nicméně jeho centr byl sražen na rohový kop.
     
    14
    K němu se postavil Miroslav Tureček, ten ovšem poslal míč přesně do míst, kde byl pozorný brankář Martin Pastornický.
     
    14
    Ačkoliv domácí trenér David Oulehla volal na Tomáše Svobodu, aby tahal a posunul míč dopředu, krajní bek Vysočiny prostě a jednoduše neměl komu nahrát.
     
    15
    Poté přišel dlouhý centr do vápna, na který domácí opět jen těsně nedosáhli, konkrétně nyní Lukáš Fila.
     
    16
    Bojan Dordič je na začátku sezony hodně při chuti a klidně by mohl pošilhávat po angažmá v nejvyšší soutěži. Jeho přízemní centr sice ve vápně došel na nohu Kateřiňáka, ale u něj stáli hned dva hráči Vysočiny.
     
    17
    Také Táborsko mělo možnost standardní situace z levé strany, nicméně centrovaný míč Tusjaka si v pohodě pohlídal jihlavský brankář Soukup.
     
    18
    Vladimir Zeman vyzval do sprinterského souboje Matúše Lacka, zkušený jihlavský hráč se ale nenechal zaskočit a v pohodě soupeře o míč obral.
     
    19
    Další rohový kop pro Vysočinu.
     
    20
    Vysočina rozehrával rohový kop hodně prachbídně. Myšlenka na přízemní přihrávku sice byla, jenže bez odpovídajícího provedení. Do rychlého kontru šel tak Tábor. Bojan Dordič mohl využít podklouznutí soupeře, aby šel sám na branku Soukupa, jenže v druhém kontaktu si míč hodně předkopl a jihlavský gólman u něj byl dříve.
     
    22
    Ani další rohový kop se Vysočině nepovedl.
     
    23
    Obrovská šance také na druhé straně. Ve vápně se k zakončení dostal Lukáš Fila, jehož střelu Pastornický vytěsnil a dorážka Matúše Lacka šla těsně vedle.
     
    25
    Sudí Josef Krejsa velmi dobře volí minutovou pauzu na osvěžení, na stadionu opravdu vládne horké a dusné počasí.
     
    26
    Hezká akce Vysočiny. Lacko se na pravé straně vápna dostal k odraženému míči, který poslal pod sebe a rána Miroslava Turečka pořádně zaměstnala gólmana Pastornického. Další roh Jihlavy.
     
    27
    Rohový kop hosté odvrátili, ale Tomáš Svoboda posílá do vápna další ostrý míč.
     
    28
    Jihlava právě vstřelila branku!
    Vysočina byla posledních pět minut hodně aktivní a proto se za tento úsek zaslouženě dostává do vedení. Ostrou ránu jednoho z jihlavských hráčů totiž Martin Pastornický neudržel u své levé tyčky, kam se natahoval, a pozorný LUKÁŠ FILA míč zblízka doslova dokopal za čáru.
     
    30
    Výborná kombinace Jihlavy. Znovu u toho byl Lacko, který prostrčil míč z první na Jakuba Selnara, který si ještě ve vápně udělal menší úkrok, balon ale poté pod sebe na spoluhráče neposlal. Další roh Jihlavy.
     
    31
    Centr Turečka si hledal ve vápně Araujo-Wilson, který sice hlavičkoval, ale od hlavy protihráče šel míč do zámezí. Už ani nepočítám, kolik Vysočina vůbec v prvním poločasu zahrávala rohů. Hádám, že se toto číslo blíží deseti.
     
    32
    Emir Can Tonbul má ruce v dlaních, jelikož nevyužil velmi dobrou šanci. Po centru Turečka si krásně naskočil na míč, ovšem v dobré – řekl bych až vyložené – pozici mířil těsně nad.
     
    33
    Táborsko nyní vůbec nestíhá zachytit tlak Vysočiny, která je v posledních deseti minutách jasně lepším týmem.
     
    34
    Bojan Dordič vykoledoval na levé straně u lajny faul. Rychlá rozehrávka Táborska ale k ohrožení branky Soukupa nevedla.
     
    36
    Araujo-Wilson se hezky uvolnil přes dva protihráče, nicméně následná ulička na Lukáše Filu, střelce jediné branky, nebyla přesná.
     
    37
    Faul na domácího hráče možná mohl sudí ocenit žlutou kartou, ale v kontextu dosavadního řízení utkání je pouze faul správnou volbou.
     
    38
    Vysočina tentokrát nerozehrála míč dobře. Poté domácí zkusili prudký nákop, ale ani ten nebyl přesný.
     
    38
    Dordičova sražená přihrávka šla přesně na nohu Vladimíra Zemana, který si sice míč ke střele připravil, ale mířil tři metry nad branku.
     
    39
    Domácí si naprosto zbytečně zkomplikovali rozehrávku od svého brankáře a nakonec je z toho faul Jihlavy. A navíc standardka z velice dobré situace u pravého rohu velkého čtverce.
     
    40
    Ta byla velmi dobře rozehraná a Bojan Dordič byl na sekundu ve vápně s míčem osamocen, ovšem jeho střelu srazili domácí na roh.
     
    41
    Míč na zadní tyč byl na Vladimíra Zemana příliš dlouhý. Domácí hned rozjíždějí rychlý protiútok.
     
    42
    Jihlava právě vstřelila branku!
    Vysočina jde do dvoubrankového vedení. LUKÁŠ FILA si velmi dobře naběhl na centr Matúše Lacka. Ve hlavičkovém souboji nedal soupeři šanci a hlavičkou zatloukl míč přesně k levé tyči. Gólman Pastornický byl bez nároku.
     
    44
    Souboj o míč v podání Pavla Nováka a Adama Peška dopadl lépe pro hráče Táborska, který míč po zemi posunul na brankáře.
     
    45
    Miroslav Tureček měl k míči o hodně dále než Bojan Dordič. Protože šel do skluzu a kanonýra Táborska trefil, vysloužil si jasnou žlutou kartu.
     
    45+1
    U postranní lajny trefil Selnar protihráče Kateřiňáka. Nyní se to obejde bez karty, ale ještě je z toho standardka pro hosty.
     
    45+2
    Na centrovaný míč Luboše Tusjaka v pohodě dosáhl Pavel Soukup.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Polovinu úvodních 45 minut toho k vidění příliš nebylo. Snad jen špatně rozehraný roh Vysočiny nabídl rychlý kontr Táborska, ve kterém si ale Dordič před Soukupem příliš ukopl míč. Poté přišel velký tlak Vysočiny. Filu vychytal Pastornický a Lacko se zblízka neprosadil, Turečkova rána skončila na rohu. A krátce po něm napálil druhý odražený míč jeden z domácích hráčů na branku a Lukáš Fila u tyče doslova dotlačil míč do sítě. Vysočina nadále pokračovala v tlaku. Tonbul zblízka hlavičkou v jasné šanci minul branku, ale domácím to nemuselo vadit. Tři minuty před odchodem do kabin totiž Lukáš Fila usměrnil Lackův centr přímo k levé tyči, kam dal i první branku – 2:0. Vypadá to, že po pátém kole bude mít FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA nového lídra.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Žlutá karta pro tým FC SILON Táborsko (Vladimír Zeman).
     
    49
    Jihlava právě vstřelila branku!
    Pojďte házet na trávník klobouky! LUKÁŠ FILA totiž kompletuje hattrick a je s pěti brankami aktuálně nejlepším střelcem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY spolu se Schánělcem a Řezníčkem. Opět zafungovala jeho kombinace s Lackem, který mu narýsoval krásnou uličku a devatenáctiletý fotbalista lobem překonal Pastornického.
     
    50
    Žlutou kartu za faul u levé postranní čáry obdržel David Skopec.
     
    52
    Vysočina se nadále tlačí do útoku a na její fotbal se dá opravdu dívat. Nicméně další akce končí jen odkopem od branky.
     
    53
    Hned trojí střídání Táborska. Ze hry jde dnes neviditelný Jakub Šašinka. Moc toho nepředvedli ani Vladimír Zeman a David Skopec. Oživit tým se budou snažit Jan Mach, Matouš Varačka a Alexandr Sojka.
     
    55
    Rychlý protiútok Táborska končí nakonec jen rohem. Novák na levé straně dostal míč do běhu a posunul ho dlouhým přízemním pasem po zemi do vápna, kam si seběhl nový muž na hřišti Matouš Varačka. Ovšem už byl hodně z úhlu a bližší tyč si pokryl Soukup.
     
    56
    Na pravé straně velkého vápna byl faulován jeden z jihlavských hráčů a Vysočina tak bude mít o maličko výhodnější pozici, než při odkopu od branky.
     
    59
    Táborsko bude mít výhodu dalšího rohového kopu.
     
    59
    Na míč po rohu si ve vápně nejvýše vyskakoval Mamadou Kone, ale k úspěšné hlavičce mu chybělo půl metru.
     
    60
    Vysočina nadále vede "jen" o tři branky. Rychlý kontr po hezké průnikové přihrávce zakončoval Tomáš Svoboda, ovšem Pastornický jeho křižnou ránu přečetl.
     
    61
    Po faulu mohli hosté centrovat z levé strany do vápna, ale dlouhý míč šel do území, kde nebyl žádný z hráčů v modrém. Tolik asi k dnešnímu výkonu hostí.
     
    62
    Táborsko nyní přece jen začalo tlačit na pilu. Je zde další roh, který ale Vysočina výborně odvrátila.
     
    62
    Alexandr Sojka se snažil ve vápně vymodlit penaltový zákrok, ovšem sudí Josef Krejsa byl u inkriminovaného místa kousek a hned ukazoval, že se o faul nejednalo. A protože hosté hodně protestovali, nejvíce Pavel Novák, tak dostává žlutou kartu.
     
    63
    Jan Mach u malého vápna sestřelil Tonbula a vcelku po právu vidí žlutou kartu.
     
    64
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Justin Araujo-Wilson, přichází Mame Tall.

    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází Ondřej Bláha, přichází Martin Foltyn.
     
    66
    Na straně Táborska se to začíná opravdu hodně žlutit. Za ostrý faul na půlce hřiště, kterým zastavil nebezpečný kontr, nemohl Jiří Kateřiňák vidět nic jiného.
     
    68
    Jan Mach míč do velkého vápna nedostal, obrana Vysočiny byla pozorná.
     
    69
    Alexandr Sojka si dělal na hranici vápna prostor ke střele. Snažil se dát míč k pravé tyči, kterou ale těsně minul.
     
    72
    Sudí Krejsa nechal po výhodě pokračovat ve hře, ovšem Táborsko s útočnou akcí nenaložilo vůbec dobře. Hosté mají akorát aut u půlící čáry.
     
    73
    Při teplém počasí se určitě hodí minuta na osvěžení. Tu využívám i já – nealkoholickým pivem. Holt úděl řidiče.
     
    75
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Jakub Selnar, přichází Tomáš Franěk,
    ze hřiště odchází Miroslav Tureček, přichází Miroslav Křehlík.
     
    76
    Rohový kop Vysočiny tentokrát nebezpečný nebyl, Táborští si věděli rady. Což je pro ně jen slabá útěcha.
     
    Dnešní utkání sleduje 700 diváků
     
    78
    Táborsko se nyní už pokutového kopu dočkalo, nyní si byl sudí Josef Krejsa jistý hned.
     
    78
    K pokutovému kopu se staví kanonýr hostí Bojan Dordič a má šanci dotáhnout se v počtu gólů na pět na Lukáše Filu.
     
    79
    Brankář Pavel Soukup skočil na levou stranu a přesně vystihl místo, kam Bojan Dordič střílel. Táborsko se dnes zřejmě branky nedočká.
     
    81
    A právě Bojan Dordič jde z placu. Dnes se neprosadil a v počtu branek zůstal na čtyřech. Místo něj si krásný plac v Jiráskově ulici vyzkouší Alioune Sylla.
     
    82
    Jihlava šla do rychlého protiútoku, ale Mame Tall si nepohlídal ofsajd a Dan Vodrážka ho ihned signalizoval.
     
    84
    Při hlavičkovém souboji zůstal na půlce Táborska ležet jeden hráč domácích a hostí. Zdravotníci mají napilno, naštěstí však nejde o nic vážného.
     
    86
    Utkání se už jen dohrává. Vysočina zkusila dvě kolmice na rozběhnutého Talla a Filu, ovšem přesnost nyní již nebyla nejlepší.
     
    87
    Jihlavští kotelníci si závěr zápasu užívají. Nejprve zpívají: Tak jsme první no a co. Poté se do jejich hledáčku dostal jediný střelec dnešního zápasu, ale hned tříbrankový: Lukáš Fila kanonýr, kanonýr, kanonýýýr...
     
    88
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava:
    ze hřiště odchází Dominik Farka, přichází Jan Chytrý,
    ze hřiště odchází Lukáš Fila, přichází Amadin Marvis Ogiomade.
     
    90
    Ani tato akce Táborska nebude úspěšná, Miroslav Křehlík jí zastavil hokejovým vykleknutím. Hosté mají jen aut.
     
    90
    Rána jednoho z hráčů Táborska ohrozila diváka v 17 řadě napravo na tribuně za brankou.
     
    90+1
    Nastavovat se za ošetřování něco málo bude, konkrétně 3 minuty. O osudu zápasu je již dlouho rozhodnuto.
     
    90+2
    Jiří Kateřiňák dával dobrý centr do vápna, kde chyběly Janu Machovi dva kroky.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    FC Vysočina Jihlava se po hodně dlouhé době hřeje na čele tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. O svém vítězství rozhodla ve druhé polovině prvních pětačtyřiceti minut. Nejprve důrazný Lukáš Fila dostrkal míč u levé tyče do branky. To se psala 28. minuta a o čtrnáct minut později se týž hráč prosadil hlavičkou poslanou do stejného místa. Čtyři minuty po poločasu pak zkompletoval hattrick, když ho Lacko skvěle vysunul a devatenáctiletý kanonýr zařídil lobem svůj pátý gól v sezoně. Od této chvíle bylo jasno, že Jihlava vyhraje. Poté se více střídalo a žlutilo a deset minut před koncem dokumentoval zmar Táborska Dordič, který neproměnil pokutový kop – 3:0.
     
    S konstatováním, že FC Vysočina Jihlava díky hattricku Lukáše Fila poráží ve šlágru 5. kola Táborsko 3:0 a je na prvním místě tabulky, se s Vámi loučí a hezký nedělní večer přeje Tomáš Lysý. (18:58:15)

    Tomáš Lysý

    Branky: 28. Fila, 42. Fila, 49. Fila

    Karty:   45. Tureček (JIH) – 47. Zeman (TAB), 50. Skopec (TAB), 62. Novák (TAB), 63. J. Mach (TAB), 66. Kateřiňák (TAB)

    Neproměněná penalta: 79. Dordić (TAB), brankář Soukup zneškodnil


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 2:5. Rohy: 7:5.
    FC Vysočina Jihlava: Soukup – T. Svoboda, Tonbul, Vedral (C), Farka (88. Chytrý) – A. Pešek, Lacko – Fila (88. Ogiomade), Tureček (75. Křehlík), Selnar (75. T. Franěk) – Araujo-Wilson (64. Tall).
    Náhradníci: Jágrik – Piško.

    Trenér: David Oulehla

    FC SILON Táborsko: Pastornický – P. Plachý, Koné, Novák (C), Tusjak – Bláha (64. Foltyn), Kateřiňák – Dordić (81. Sylla), Skopec (53. Sojka), Zeman (53. Varačka) – Šašinka (53. J. Mach).
    Náhradníci: Kerl – Javorek.

    Trenér: Roman Nádvorník

    Rozhodčí: Krejsa – Váňa, Vodrážka

    Diváci: 700
    bahis siteleri