Vyškov – Sparta B 3:1 (kon.) | Prostějov – Brno 0:1 (kon.) | Líšeň – Kroměříž 1:0 (kon.)
konec
SK Líšeň 2019
1:0 (1:0)
SK Hanácká Slavia Kroměříž
Sobota 26.08.2023, 17:00 • SK Líšeň • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Přesně po týdnu se opět hlásíme ze svatostánku líšeňského fotbalu, kde se uskuteční duel dvou tabulkových sousedů. Nováček z Kroměříže zatím nehraje vůbec špatně, uhrál sedm bodů a patří mu osmé místo. Líšeň je na tom obdobně, má stejně bodový zisk, jen díky skóre je na desátém místě. Mezi těmito kluby je ještě vměstnaná Viktorka Žižkov se stejným počtem bodů. Střed tabulky je tak hodně nahuštěný a i dnešní duel bude nesmírně důležitý.
     
    Nováček soutěže hrál II. ligu dvě sezóny na začátku tisíciletí. Po osmém místě v roce 2006 prodal klub druholigovou licenci Opavě a dobrovolně sestoupil až do divize, kterou si vybojoval slezský celek výhrou v krajském přeboru. Od sezóny 2007/08 hrála Hanácká Slavia moravskoslezskou ligu, kterou v minulém ročníku vyhrála. Po postupu zůstali v Kroměříži téměř všichni hráči. Do Slavie nově zamířila na hostování sedmička fotbalistů, pět z nich z Baníku Ostrava.

    Ze základního kádru minulé sezóny odešel pouze Jambor. Nováček soutěže překvapil zejména v 5. kole, v němž vyhrál Příbramí 3:1. V tabulce uzavírá horní polovinu. V Kroměříži působí Tomáš Machálek, který hrával v Líšni už v MSFL a v prvních dvou letech ve F:NL. Také jeho jmenovec Milan Machálek odehrál v líšeňském dresu sezonu 2017/18 v MSFL. Šimon Chwaszcz působil v podzimní části sezony 2021 v Líšni na půlročním hostování.
     
    Kroměříž v minulém týdnu postoupila těsně v poháru v Bohunicích, které jsou nováčkem MSFL. Anglický týden uzavřela pak doma s Opavou, se kterou ovšem prohrála 0:1. Líšeň se pozvolna rozjíždí a dnes slov kouče Valachoviče jsou jeho svěřenci v situaci, kterou doposud nepoznali. Musí se drápat ze suterénu do horních pater tabulky, v posledních letech byli brněnští fotbalisté pravidelně mezi nejlepší trojicí. V poháru zvládli duel ve Vrchovině, doma pak otáčeli zápas s Varnsdorfem.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Líšeň 2019: Vajner – Otrísal, Joković, M. Jeřábek (C), Lutonský – Polášek – Mionić, Matocha, Sokol, Machalík – Vandas.
    Náhradníci: Marek – Mezera, A. Svoboda, Vlasák, Aldin, Raab, Pašek.
    Trenér: Milan Valachovič

    SK HS Kroměříž: J. Dostál – Zavadil, Tiahlo, Fulnek, M. Jaroň – Houser, Cupák (C) – Kudela, Jeleček, Oulehla – Chwaszcz.
    Náhradníci: Gergela – P. Červenka, Stoklásek, Dočkal, Chukwudi, Vyhlíd, T. Machálek.
    Trenér: Bronislav Červenka

    Rozhodčí: Tomáš Ulrich – Radek Kotík, Jakub Bureš.
     
    Po týdnu vás znovu vítám z brněnské Líšně, kde je opět horko jako v peci, opět to tak bude pro všechny aktéry velmi náročné utkání.
     
    Start zápasu se pozvolna blíží, opět by tu mohlo být něco kolem 500 – 600 fanoušků.
     
    Oba týmy vstupují na hrací plochu, Líšeň tradičně v bílých dresech, Hanáci ve žlutých.
     
    V hledišti dnes k vidění řada známých fotbalových tváří, mezi nimi i Zdeněk Psotka, sportovní manažer Zbrojovky Brno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Výkop měli hosté, kteří jdou na svou útočnou polovinu.
     
    3
    Oulehlův centr málem prošel před Vajnera, ovšem Lutonský jeho nabídku dokázal pokrýt.
     
    4
    Na druhé straně chce také poprvé něco vymyslet Líšeň a povedlo se. Machalík centroval ostrý projektil do vápna, odkud ho v tísni uklidil na roh Zavadil.
     
    5
    Po Matochově rohu to zkusil střelou z první na zadní tyč kapitán Jeřábek, ovšem možná tam byla drobná teč a míč šel vedle. Domácí reklamovali roh, jenže ten se nekoná.
     
    6
    Vajner to neměl teď vůbec snadné, v poslední chvíli si zakřičel a došel si pro těžký centr.
     
    7
    Vandas to zkoušel přes dva obránce, ale prosadit se mu nepodařilo. Přesto si vysloužil o fanoušků potlesk.
     
    9
    Šimon Chwaszcz to tady dobře zná, stejně tak i brankáře Vajnera, na něj si teď nepřišel, protože opět brněnský brankář přečetl jeho úmysl.
     
    10
    A tak tu máme první roh zápasu, který budou zahrávat Marvani.
     
    11
    Po rohu se k odraženému míči dostal Matocha, který znovu zkoušel centrovat a vypadalo to, že nastřelil Zavadilovu ruku, penalta se ovšem nepíská. VAR ve druhé lize nemáme, takže nelze ověřit, zda tomu tak bylo.
     
    11
    Pěkná akce, kterou založil znovu Matocha. Po jeho pasu se chystal k nápřahu Otrísal a pořádně provětral chodidla Cupáka, od jehož nohou šel míč nad bránu.
     
    12
    Tlak domácích nabírá na obrátkách. Teď už z toho byly dvě tutovky, nejprve Vandasovu hlavičku výborným zákrokem vyrazil před sebe brankář Dostál, aby následně z pěti metrů neuvěřitelně přestřelil prostor mezi třemi tyčemi Matocha. Hosté měli velké štěstí, že už neprohrávají.
     
    13
    Matocha se drží za hlavu, ale jinak je to velmi šikovný hráč a pro tým Milana Valachoviče naprosto nepostradatelný.
     
    14
    Po tlaku Líšně přichází útočná produkce i na druhé straně, Hanáci budou rovněž zahrávat roh.
     
    15
    Kudela hledal v pokutovém území Šimona Chwaszcze, který sice vystřelil, ale nebyl v ideální pozici a jeho zakončení se tak dá považovat za velmi nepovedené.
     
    16
    Sokol v souboji utržil nějakou tu ránu, po chvilce ale bude pokračovat.
     
    17
    Kapitán Michal Cupák měl na kopačkách úvodní gól zápasu. Líšeň totálně propadla v obraně po chybě v rozehrávce a soupeř šel do brejku tři na jednoho. Celou situaci vzal sebe právě Cupák, ale Vajner mu zmenšil střelecký úhel. Pak sice míč směřoval do prázdné brány, ale všudybyl Jeřábek jej včas odklidil do bezpečí.
     
    19
    První varování nestačilo a po rohu přišla druhá loženka Kroměříže. Opět zůstal sám na malém vápně Michal Cupák a jeho dělovku zablokovala v poslední moment brněnská obrana, Vajner by asi neměl moc šancí reagovat.
     
    20
    O zajímavých momentů není v letním parnu nouze. Marvani budou mít k dispozici standardku ze zhruba osmnácti metrů, kousek před vápnem si chystá míč zřejmě Machalík.
     
    21
    Skutečně si exekuci vzal na starost David Machalík a rána to byla více než povedená. Dostál se musel činit a skočit honem rychle směrem k pravé tyči. Další perfektní zákrok.
     
    23
    V dnešním zápase na sebe naráží týmy, které mají sice velmi slušné obrany, ale v útoku to pokulhává. Líšeň je dokonce nejhorší v celé soutěži v co počtu vstřelených gólů. Za šest kol jen šest gólů. Dnes se hraje zápas číslo sedm a gól zatím nikde.
     
    24
    Žlutá karta pro tým SK HS Kroměříž (Martin Kudela).
     
    26
    Otrísal chtěl něco vymyslet na levé straně hřiště, ale v souboji jeden na jednoho se neprosadil.
     
    27
    To byla opět velmi slušná akce hostů. Z pravé strany centroval do šestnáctky Oulehla a Šimon Chwaszcz měl na kopačkách první gól, jenže i tentokrát netrefil z dobré pozice zařízení.
     
    28
    Tlak nováčka soutěže narůstá, další slibnou střelu vyslal Jeleček a výborný Vajner podržel svůj tým.
     
    29
    Po chybě v rozehrávce nyní upaloval sám na bránu Polášek a místo aby šel dál k bráně, rovnou tvrdě vypálil. Dostál s jeho pumelicí měl velké problémy, ale čisté konto uhájil.
     
    30
    Celý stadion propukl v radost, jenže gólová hlavička Vandase nebude zaznamenaná. Byl totiž podle sudích v ofsajdu.
     
    31
    Žlutá karta pro tým SK Líšeň 2019 (Pavel Sokol).
     
    32
    Hráči mají krátkou občerstvovací pauzu, která určitě přijde vhod i oběma trenérům, aby svým hráčům něco k zápasu řekli.
     
    34
    Už se zase hraje, Kroměříž měla k dispozici roh, ale domácí všechno zvládli.
     
    36
    Navíc teď zahrozili, když Lutonský krásným centrem našel Otrísala, ten si nechal skočit míč před sebe a zkusil napřáhnout tvrdou ránou. Bohužel pro domácí vysoko přestřelil.
     
    38
    Hra se nám začala maličko kouskovat, v ofsajdu nyní Jaroň.
     
    40
    Líšeň právě vstřelila branku! Je tu první gól zápasu po totálním rozebrání hostující obrany. Lutonský na levé straně vápna podržel míč, šikovně jej předložil na MARKA POLÁŠKA, který razantně zakončil a zároveň nechytatelně k pravé tyči. Tam už se brankář Dostál nestihl přesunout.
     
    42
    Tak už to mohlo být 2:0. Další lapsus kroměřížské defenzivy málem potrestal Vandas, který šel prakticky sám na bránu. Jen díky drobné teči v poslední chvíli zasahujícího obránce, neskončil míč v síti. Nicméně mnoho nechybělo, mířil kousek vedle tyče.
     
    43
    Po rohu bylo u hostující branky znovu pořádné horko. Jen to v hledišti zahučelo po sérii odrazů.
     
    44
    První poločas se blíží ke konci a myslím si, že se fanoušci v hledišti rozhodně nenudili. Líšeň předváděla festival zahozených šancí, nováček byl někdy jako na kolotoči, přičemž i on zahodil dvě tři dobré šance.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:02.
     
    Máme za sebou poměrně výživný první poločas, který se musel líbit. Šance střídala šanci, oba gólmani byli neustále v permanenci a nutno podotknout, že především Dostál měl plné ruce práce. Výrazně pomohl svému mužstvu i Vajner, který prozatím neinkasoval. To kroměřížský strážce ano, když ve 40. minutě už neměl šanci na ránu Poláška.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Výkop mají domácí, kteří vedou po poločase 1:0. Jak na to bude reagovat soupeř?
     
    47
    Zatím oba trenéři nestřídali, Kroměříž bude muset víc otevřít hru a častěji zaměstnávat Vajnera.
     
    48
    Jak skončila první půle, pokračujeme podobně i v té druhé. Líšeň hraje velmi aktivně a vytváří si tlak. Do jasné gólovky se vřítil výborně hrající Machálík, který střelou na bližší tyč pořádně protáhl Dostála.
     
    49
    Žlutá karta pro tým SK HS Kroměříž (Jiří Oulehla).
     
    51
    Antonio Mionič není v zápase až tolik vidět, odvádí si spíš defenzivní práci, ale teď se mohl stát na chvíli slavným. Ukázal, že má v noze pořádný granát, jeho rána šla téměř na Dostála, jen o kousek minula levou tyčku.
     
    53
    Domácí kontrolující vývoj druhého poločasu, dobře napadají rozehrávku soupeře.
     
    55
    Jeřábek poslal k zemi Jelečka a může být rád, že se to obešlo bez karty.
     
    56
    Dnešní utkání sleduje 628 diváků.
     
    58
    Poslední minuty se bojuje spíše ve středu hřiště, mnoho zajímavého se na place neodehrává.
     
    58
    Hanácká lavička avizuje střídání. Zatímco ve vápně se srazil Tiaho s Vandasem a vypadalo to všelijak. Domácí chtěli penaltu, ale píská se faul útočníka Líšně.
     
    59
    Střídání v týmu SK HS Kroměříž:
    ze hřiště odchází Adam Houser, přichází Stanley Chukwudi,
    ze hřiště odchází Marek Jaroň, přichází Jakub Dočkal.
     
    60
    Po hodině hry Bronislav Červenka skutečně dvakrát střídal, logicky se snaží reagovat na nepříznivý výsledek.
     
    62
    Stále se hraje na útočné polovině Líšně, která diktuje tempo hry. Musí být v obraně ale hodně obezřetná.
     
    62
    Po sražené střele Machalíka budeme sledovat roh domácích.
     
    63
    Matochův roh chtěl efektně zakončit Otrísal, ale zakončení nůžkami se mu dvakrát nevydařilo.
     
    64
    Samozřejmě nejen čas, ale i síla ubývá oběma týmům, v obrovském vedru se nelze moc co divit.
     
    66
    Střídání v týmu SK HS Kroměříž:
    ze hřiště odchází Tomáš Jeleček, přichází Patrik Červenka,
    ze hřiště odchází Šimon Chwaszcz, přichází Tomáš Machálek.
     
    69
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Pavel Sokol, přichází Adam Vlasák,
    ze hřiště odchází Pavel Vandas, přichází Lukáš Raab.
     
    70
    Zatímco Kroměříž už měnila čtyři hráče, Líšeň nyní sáhla ke dvěma střídáním.
     
    71
    Druhý poločas už nenabízí příliš zajímavých momentů, mnoho šancí k vidění nebylo.
     
    72
    Střídající Dočkal svým centrem pořádně prověřil pozornost Vajnera, který musel zasáhnout na brankové čáře.
     
    73
    Pokud jsme v prvním poločase sledovali přehršel šancí, nyní se dají spočítat na prstech jedné ruky.
     
    74
    Hra se kouskuje, Líšeň ale může být spokojená, protože soupeře prakticky do ničeho nepouští.
     
    75
    Navíc Vajner chytá spolehlivě, chodí si pro nakopaváné centry.
     
    77
    Další z řad Matochových centrů ze série nebezpečných. Prudký pas proskotačil téměř až k Raabovi, ten se ale do zakončení nedostal.
     
    79
    Střídání v týmu SK HS Kroměříž:
    ze hřiště odchází Jan Fulnek, přichází David Stoklásek.
     
    80
    Trenér hostů Červenka už má komplet vystřídáno, před námi je zhruba dvanáct třináct minut do konce zápasu.
     
    81
    Všem zdejším fandům dobře známý Tomáš Machálek chtěl projít přes Lutonského, který ale ukázal obrovské zkušenosti a do ničeho svého bývalého spoluhráče nepustil.
     
    81
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Antonio Mionić, přichází Ibrahim Aldin.
     
    83
    Možná přichází závěrečný tlak Kroměříže, která ve druhém poločase vůbec nezahrozila. Jen pár centrů si Vajner v pohodě pohlídal.
     
    84
    Žlutá karta pro tým SK Líšeň 2019 (Marek Polášek).
     
    85
    Hosté kopali roh, vzápětí po odklizení do bezpečí budeme sledovat další.
     
    86
    Tomáš Machálek chtěl překvapit všechny přítomné, když zakroutil svůj roh přímo na bránu. Vajner celou situaci kontroloval, míč skončil přesto na horní síti. Velmi nebezpečný moment.
     
    87
    Hosté přikládají polénka pod kotel. Všechny centry létají do vápna, kde mají Marvani plné ruce práce.
     
    88
    Druhá žlutá a následně červená karta pro tým SK HS Kroměříž (Martin Kudela).
     
    88
    Zbytek zápasu budou Hanáci dohrávat v deseti, po druhé žluté kartě je vyloučen Martin Kudela, což je značná komplikace k cestě za vyrovnáním.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec druhého poločasu tři minuty.
     
    90+1
    Útočný faul ve vápně, hostům tečou nervy, jsou jiného názoru a bude se udělovat další žlutá karta.
     
    90+1
    Žlutá karta pro tým SK HS Kroměříž (Patrik Červenka).
     
    90+2
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází David Machalík, přichází Antonín Svoboda.
     
    90+4
    Žlutá karta pro tým SK HS Kroměříž (Michal Cupák).
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec zápasu, který se musel líbit především v prvním poločase. Tam bylo k vidění prakticky všechno, druhá část ovšem příliš pohledných akcí nepřinesla. Líšeň diktovala tempo hry, měla situaci pod kontrolou a soupeř prakticky ani jednou neohrozil Vajnerovu bránu. Závěr zápasu navíc notně zkomplikovalo vyloučení, když po druhé žluté kartě putoval z placu Kudela.
     
    Domácí Marvani tak berou zasloužené tři body, vyhráli podruhé za sebou a dostávají se do klidného středu tabulky.
     
    Z Brna je to pro dnešní den vše, díky za pozornost a někdy u fotbalu zase napočtenou. (18:53:30)

    Roman Zajíček

    Branky: 40. Polášek

    Karty:   31. Sokol (LIS), 84. Polášek (LIS) – 24. Kudela (KRO), 49. Oulehla (KRO), 90+1. P. Červenka (KRO), 90+4. Cupák (KRO)   88. Kudela (KRO)


    SK Líšeň 2019: Vajner – Otrísal, Joković, M. Jeřábek (C), Lutonský – Mionić (81. Aldin) – Polášek, Matocha, Machalík (90+2. A. Svoboda), Sokol (69. Vlasák) – Vandas (69. Raab).
    Náhradníci: Marek – Mezera, Pašek.

    Trenér: Milan Valachovič

    SK Hanácká Slavia Kroměříž: J. Dostál – Zavadil, Tiahlo, Fulnek (79. Stoklásek), M. Jaroň (59. Dočkal) – Houser (59. Chukwudi), Cupák (C) – Kudela, Jeleček (66. P. Červenka), Oulehla – Chwaszcz (66. T. Machálek).
    Náhradníci: Gergela – Vyhlíd.

    Trenér: Bronislav Červenka

    Rozhodčí: Tomáš Ulrich – Radek Kotík, Jakub Bureš

    Diváci: 628
    bahis siteleri