Pelicans Lahti – Třinec cz 1:3 (kon.) | Ilves – Vítkovice cz 3:2 (2:0 po s.n.) | Rauma – Mannheim 0:6 (kon.)
Växjö – Biel 4:0 (kon.) | Rapperswil – Košice 5:2 (kon.) | Mnichov – Innsbruck 9:2 (kon.)
Färjestad – Aalborg 8:0 (kon.)
po s.n. (2:0)
Ilves Tampere
3:2 (0:2, 2:0, 0:0 - 0:0)
HC Vítkovice Ridera
Neděle 10.09.2023, 15:00 • Tampere Deck Arena, Tampere • Hokejová Liga mistrů • 4. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Ilves Tampere: Gunnarsson (Hamrla) – Parikka, Lancaster, Mašín, Pelli, Jurmo, Latvala, Aho – Suomi, Kodýtek, Meskanen – Könönen, Mäntykivi, Stránský – Virtanen, Palve, Nyman – Kos, Bau, Gregoire – Päkkilä.
    Trenér: Antti Pennanen.

    HC Vítkovice Ridera: Machovský (Klimeš) – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Prčík, Kovář, Gewiese – Bukarts, Krieger, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Krejsa, Claireaux, Kalus – Dej, Přibyl, Lednický – Půček.
    Trenér: Miloš Holaň.

    Rozhodčí: Kova, Ruuska – Hautamaki, Thomann.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    Na úvodním buly si vedl lépe mančaft z Čech. Díky tomu se po nahození Percyho dostal k nebezpečné dorážce z bezprostřední blízkosti Mueller. Jeho pokus ale skončil pouze v lapačce gólmana.
     
    01:43
    K dalšímu pokusu se dostal tentokrát Roberts Bukarts. Jeho metelice od modré sice propálila doslova vše, co jí stálo v cestě, nakonec se ale pouze odrazila od betonů brankáře.
     
    02:42
    I na druhé straně se ale dějí velké věci. Po velkém zmatku v brankovišti musel celou situaci zachraňovat Kovář, který v kritický moment vyvezl puk alespoň za svatyni Vítkovic.
     
    03:26
    Vyloučení v týmu Ilves Tampere:
    Petr Kodýtek – 2 min., podrážení.
     
    04:15
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    A máme tady první branku vážení! Po pouhých čtyřech minutách hry trestá bleskurychle vyloučení z řad soupeře MAREK KALUS. Ten svou šikovnou tečí dokázal kotouč nasměřovat přímo za záda brankáře. Asistence: Peter Krieger a Roberts Bukarts.
    04:15 Marek KALUS - 0:1
     
    05:14
    Ihned po vtsřlené brance měl na šanci na prosazení se Vojtěch Lednický. Jeho přízemní střela ale nakonec neudělala brankáři žádné problémy, a to i přesto, že byla z poměrně malé vzdálenosti.
     
    06:13
    Po prosazení se jsou Vítkovice ještě víc v jednom sedle. Jejich snažení sice vždy vypadá nadějně, mnohdy ale celou akci zastaví nepřesná přihrávka či naprostá minela.
     
    07:12
    Po vybojování puku v rohu kluziště za svou svatyní se pokusil dostat do útočného pásma Oula Palve. K jeho smůle ale na něho čekali dva obránci soupeře. I přesto se ale ke kotouči nakonec dostal jeden z jeho spoluhráčů.
     
    08:11
    Po krátké komerční přestávce vybojoval na buly po pravici Gunnarssona puk Krieger. Díky tomu se téměř okamžitě dostal k zakončení Percy. Jeho pokus ale tentokrát skončil pouze v lapačce gólmana.
     
    09:10
    I na druhé straně se ale musel předvést Machovský, a to po střele Mantykiviho. Jeho přízemní zacloněný pokus se navíc ještě odrazil od betonu přímo na dorážejícího Stránského.
     
    10:09
    K podobnému představení se nyní pokoušela dostat čtvrtá formace Ilves. V jejich podání se ale jednalo pouze o jeden velký neúspěch v podobě zakázaného uvolnění.
     
    11:08
    Buly v útočném pásmu si nyní vyzkouší naopak domácí, i oni navíc po zakázaném uvolnění soupeře. Nyní se ale podařil vybojovat kotouč opět Vítkovicím.
     
    12:07
    K nebezpečnému zakončení od pravého kruhu se dostal Kononen. Jeho pokus si ale Machovský velmi dobře pohlídal. I přesto se ale ještě k dorážce chystal Stránský. V kritický moment mu ale jeden ze soupeřů odstrčil puk.
     
    13:06
    Po vhazování po pravici brankáře Tampere je u kotouče Mikuš. Jeho přihrávka do levého rohu mu ale vůbec nesedla, a tak skončila pouze na holi soupeře.
     
    13:27
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Tak toto byla metelice jako hrom! Jako její autor se může podepsat mladičký MATĚJ PRČÍK. Ten využil vyhranného vhazování v útočném pásmu. Na jeho střelu od modré pak gólman vůbec neviděl. Asistence: Valentin Claireaux.
    13:27 Matěj PRČÍK - 0:2
     
    14:26
    Po další brance za záda Gunnarssona se pokusil na druhé straně prosadit obdobným pokusem Lancaster. Jeho střela ale příliš daleko nedoputovala, zastavila se totiž hnedka o první tělo, které stálo v cestě.
     
    15:25
    O další bleskurychlý pokus se nyní postaral Petr Fridrich, a to přímo z prostoru mezi kruhy. Jeho zakončení ale dokázal odhadnout jeden z obránců, který pohotově skočil kotouči do cesty.
     
    16:24
    Po souboji za bránou Vítkovic se sice dostal ke kotouči jeden z obránců, jeho následná nabídka ale byla tak nepřesná, že skončila až na druhém konci kluziště zakázaným uvolněním.
     
    17:23
    Po přechodu do útočného pásma se pokoušel najít jednoho ze svých kolegů Meskanen. Jeho následná přihrávka se ale zastavila o hůl nepříjemně dotírajícího obránce, který se ho držel jako klíště.
     
    18:05
    Vyloučení v týmu Ilves Tampere:
    Jarkko Parikka – 2 min., držení.
     
    19:04
    První půle početní výhody přinesla nejednu střelu, nejblíže k prosazení se měl ale Roberts Bukarts. Ten byl ve správný čas na správném místě, a díky tomu se dostal k nadějně vypadající střele z první. Jeho vystřelený projektil ale proletěl pouze těsně nad horní tyčí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:51.
     
    Během úvodní dvacetiminutovky jsme byli svědky rovnou dvou branek, z čehož se obě připsaly na konto Vítkovic. O jednu z nich se postaral i mladičký Matěj Prčík. Vedení jen dokazuje fakt toho, který tým má na ledě převahu. Je jím totiž Ridera, která vede i počet pokusů vyslaných na bránu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:44
    Na úvodním buly druhého dějství vybojoval kotouč pro svůj mančaft Kodýtek. I díky tomu se nakonec dostal k zakončení Mueller. Jeho pokus od levého kruhu ale skončil pouze v lapačce.
     
    21:43
    Po vhazování po pravici Gunnarssona vybojoval puk jeden z jeho spoluhráčů. I přesto ale hra zůstává před svatyní Ilves. Díky tomu se dostal k zakončení Lakatoš.
     
    22:42
    Celá kombinace třetí formace Tampere nakonec skončila ještě dříve, než vůbec začala. Přihrávka po modré od Jurma totiž byla natolik nepřesná, že skončila až ve středním pásmu.
     
    23:41
    Po souboji o puk u stříaček je nakonec u kotouče Aho. Jeho nahození do útočného pásma sice vypadalo na první pohled nadějně, nakonec se ale podařilo opět Vítkovicím pouze vyhodit.
     
    24:40
    Už to vypadalo, že by se domácí mohli dostat do přečíslení tři na dva. Nakonec se ale pomalu nedostali ani do útočného pásma, a to hlavně zásluhou nepřesné přihrávky od Kodýtka.
     
    25:39
    Zpoza vlastní svatyně se podařilo založit útočnou akci Claireauxovi. Jeho spoluhráči si ale už tak slavně nevedli, poslali totiž puk na zakázané uvolnění.
     
    26:38
    Na druhé straně naopak předvádí čtvrtá formace Ridery akční a hlavně velmi agresivní forčekink. Jejich snažení sice pozdrželo postup soupeře, ten se ale i tak probojoval až k Machovskému.
     
    27:30
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Juraj Mikuš – 2 min., podrážení.
     
    28:29
    Úvodní půle první početní výhody Tampere vypadala pro mančaft z Finska velmi nadějně. Jedna kombinace střídá druhou, a je jen záhadou, jak to že puk už neputoval do odkryté brány.
     
    29:28
    Závěr přesilovky zas až tak útočný nebyl, minimálně ne na Vítkovické straně kluziště. Domácí se totiž museli mnohdy vracet pro vyhozený kotouč. To Tampere příliš nepřiblížilo ke vstřelení branky.
     
    30:07
    Tak pozor! Ihned po konci trestu soupeře se po střele Kosa odrazil kotouč za záda Machovského. Podle sudího tato situace ale brankou neskončila, což potvrzuje i následné video.
     
    30:24
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Mário Grman – 2 min., sekání.
     
    31:23
    Ani druhá početní výhoda v krátkém časovém sledu zatím nepřinesla změnu ve skóre. Domácí celek má totiž velký problém se usadit v útočném pásmu. I přesto se ale nakonec dostal alespoň k jednomu zakončení od modré Lancaster.
     
    32:22
    Tak ani tato přesilovka branku s největší pravděpodobností branku nenabídne. Velice blízko k ní měl však Stránský, který čekal na křižnou přihrávku od spoluhráče. Ta se nakonec ale zastavila pouze o brusle jednoho ze soupeřů.
     
    33:21
    Po vhazování po pravici Gunnarssona se dostal k puku jeden z jeho spoluhráčů. Ten ale kotouč pouze vyhodil do středního pásma, kde si ho uzurpoval do své moci soupeř.
     
    33:54
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Marek Kalus – 2 min., vysoká hůl.
     
    34:38
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Mário Grman – 2 min., podrážení.
     
    35:17
    Mezitím co se tresty na konto Vítkovic kumulují jako mlha nad ránem, to samé se rozhodně nedá říct o počtu střel na straně Tampere, a to dokonce i za situace pět na tři.
     
    35:33
    Tým Ilves právě vstřelil branku!
    A máme tady první gól v síti Vítkovic! Po několika zcela zbytečných vyloučení přichází ten nejtvrdší trest v podobě obdržené branky. Pod ní se podepsal LES LANCASTER, který svým zakončením z prostoru mezi kruhy prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Asistence: Šimon Stránský a Eemeli Suomi.
    35:33 Les LANCASTER - 1:2
     
    36:29
    Početní výhoda pět na tři nám v Lize mistrů samozřejmě pokračuje, a to i přes to, že padla branka. Toto je tak zatím největší příležitost Tampere na vyrovnání.
     
    36:57
    Tým Ilves právě vstřelil branku!
    Tak to je neuvěřitelné, je srovnáno vážení! Máme tady během pár vteřin další gól, jehož autorem je tentokrát mladičký JANI NYMAN. Ten si svou tečí tak připsal na své konto veledůležitou branku. Asistence: Joni Jurmo a Juuso Kononen.
    36:57 Jani NYMAN - 2:2
     
    37:54
    Vyloučení v týmu Ilves Tampere:
    Samu Bau – 2 min., držení hole.
     
    38:57
    Hosté mají nyní velkou šanci na bleskurychlou odpověď. Blízko k ní měl jak Lakatoš, tak i Bukarts. První zmíněný se postaral o metelici na bránu od modré, druhý pak vyslal svůj projektil od levého kruhu, a to rovnou střelou z první.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:46.
     
    Během druhé dvacetiminutovky jsme viděli nespočet přestupků od hráčů z řad Vítkovic, které sudí trestal nekompromisně. Na opačném konci střídaček se radovali naopak z téměř perfektní bezúhonnosti. I díky tomu se tak podařilo Ilves vyrovnat, a to jenom během pouhé minuty a půl.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    Na úvodním vhazování poslední dvacetiminutovky získali kotouč domácí. Jejich počínání v útočném pásmu nakonec i přes krátkou ztrátu puku pokračuje, čehož se pokusil využít i Parikka.
     
    41:43
    Po zakázaném uvolnění Vítkovic je u kotouče Fridrich. Tomu se dokonce podařilo zavést puk až do útočného pásma, k jeho smůle šli ale všichni jeho spoluhráči střídat.
     
    42:42
    Po souboji v rohu kluziště za svatyní Machovského vybojoval puk jeden z jeho spoluhráčů. Ten si ale následně nevedl zrovna dvakrát dobře, jelikož poslal puk opět na zakázané uvolnění.
     
    43:41
    O pořádnou metelici od modré se nyní postaral Latvala. Jeho pokus ale zablokovala hůl jednoho z obránců. I přesto ale zůstává jeho formace v útočném pásmu.
     
    44:40
    Tak toto byla obrovská hrubka ze strany Přibyla. Ten se s jedním ze svých spoluhráčů dostal do úniku dva na jednoho, nakonec ale ani nepřihrál, natož pak aby zakončil. V kritický moment mu totiž sjel kotouč z hole.
     
    45:39
    O další střelu se nyní postaral Mueller. Jeho nebezpečný pokus vyslaný od pravého kruhu ale skončil pouze na zadním hrazení. Díky tomu sice mohl ještě zakončovat Bukarts, ten si ale nevedl o nic lépe.
     
    46:38
    Zpoza brány se pokusil vymyslet nějaký blaf na brankáře Lakatoš. Nakonec ale neměl prostor ani na to přihrát puk, protože k němu téměř okamžitě přistoupil jeden z obránců soupeře.
     
    47:37
    Zpoza vlastní brány založil útočnou akci Jurmo. Jeho následná přihrávka ale mířila pouze na hůl jednoho z Vítkovických. Díky tomu se tak dostal Claireaux do situace dva na dva, ze které ale ani nezakončil.
     
    48:36
    Ani tento Lakatošův pokus neskončil v bráně. K jeho smůle k tomu ale ani neměl příliš blízko, při pokusu o zakončení mu totiž úplně sjel puk z hole.
     
    49:35
    Po jedné z posledních komerčních pauz je po buly u puku Mueller. Ten tak okamžitě vyslal ostrý projektil přímo na svatyni. Jeho pokus z poměrně dost velkého úhlu ale nenadělal Gunnarssonovi velké problémy.
     
    50:34
    Z vlastního obranného pásma založil dalekonosnou přihrávkou útočnou akci Lancaster. Díky tomu se nakonec dostal po úniku podél levého mantinelu Suomi. Na jeho střelu ale Machovský velmi dobře viděl.
     
    51:03
    Po zachycení rozehrávky to vypadalo na zajímavou situaci, do které se zapojil i Lakatoš. Ten ale nezvládl kličku před brankovištěm, kde na něho dotírali rovnou dva obránci.
     
    51:25
    Vyloučení v týmu Ilves Tampere:
    Arttu Pelli – 2 min., hákování.
     
    52:24
    Vítkovicím zatím vycházeli početní výhody pět na čtyři podstatně lépe než soupeři. Po střelách Bukartse a Lakatoše z prostoru mezi kruhy jsme ale zatím branku neviděli. Nyní se navíc hráčům Tampere podařilo vyhodit.
     
    53:23
    A máme tady další střelu z hole Lakatoše. Ten jí tentokrát vyslal od pravého kruhu. K jeho smůle do ní zvládl zasáhnout jeden z obránců, který jí dokázal odklonit do ochranné sítě.
     
    54:22
    Zpoza svatyně Tampere zakládá útočnou akci Pelli. Po pár přihrávkách se dostal nakonec ke střele od modré právě jmenovaný obránce. Jeho metelice neměla vůbec špatné parametry, ani to ale nestačilo k prostřelní Machovského.
     
    55:21
    Po vhazování, které lehce zdržel pošťuchovanou Prčík s Nymanem, jsou u puku opět hráči Ridery. Po nahození do útočného pásma je ale už situace jiná a do útoku se hrnou domácí borci.
     
    56:20
    Do konce zbývá už méně než čtyři minuty a zatím to vypadá na zasloužené prodloužení. Nyní se ho pokusil odvrátit svým pokusem Mueller, ten ale našel pouze mantinel za svatyní Ilves.
     
    56:51
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Petr Gewiese – 2 min., držení.
     
    57:50
    Tak tady mámě přece jenom ještě jednu napínavou zápletku na závěr. Pohádkový obrat je ale nyní pro domácí jedno kluziště daleko, jelikož se kotouč po vyhození nachází pouze u Gunnarssona.
     
    58:56
    Ani druhá půle nevyšla Ilves příliš lépe. Tentokrát se alespoň dostali k zakončení. Postaral se o něj Pelli svou prudkou střelou z prostoru mezi kruhy. K jeho smůle ale nestačila na Machovského ani následná dorážka jednoho ze spoluhráčů.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Během poslední dvacetiminutovky jsme byli svědky pouze dvou vyloučení, které si oba mančafty rozdělili rovným dílem. Vítkovice nám tak nabídli lehké drama na závěr, ani to ale nestačilo na odvrácení prodloužení.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:44
    Po vhazování jsou jako první u puku hráči domácího celku a hnedka z toho byla šance jako hrom. Na své holi jí skoro měl Oula Palve, tomu ale chyběli milimetry na to tečovat puk do poloprázdné brány.
     
    61:43
    Na druhém konci hrací plochy se postaral o první střelu hostů Chlán. Ten se díky svým hbitým nohám dokázal podél levého mantinelu protáhnout až k samotnému Gunnarssonovi. Ten si ale jeho zakončení mezi betony pohlídal.
     
    62:42
    Situaci jako přes kopírák zažil nyní Mueller. I jemu ale chyběl kousíček na to, aby dosáhnul na křižnou přihrávku před poloprázdnou svatyni, stejně jako Palvemu.
     
    63:41
    A máme tady první přerušení. Po skoro celých čtyřech minutách se o něj postaral Lukáš Kovář svým přízemním pokus od levého kruhu. Ani ten ale neskončil v síti.
     
    64:28
    Během pár závěrečných vteřin se rozeznělo domácí publikum, a to po zákroku Percyho. V tomto případě se ale podle sudího o faul nejednalo a hra pokračuje dál.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:0
    Eemeli SUOMI neproměňuje.
     
    1. série
    0:0
    Dominik LAKATOŠ neproměňuje.
     
    2. série
    1:0
    Lester LANCASTER proměňuje.
     
    2. série
    1:0
    Peter MUELLER neproměňuje.
     
    3. série
    2:0
    Šimon STRÁNSKÝ proměňuje.
     
    3. série
    2:0
    Petr FRIDRICH neproměňuje.
     
    4. série
    2:0
    Ville MESKANEN neproměňuje.
     
    4. série
    2:0
    Peter KRIEGER neproměňuje.
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Ilves Tampere.
    Autorem vítězné branky je LESTER LANCASTER.
    Lester LANCASTER - 3:2
     
    Konec zápasu.
     
    Během prodloužení jsme byli svědky velkých šancí na obou stranách, i přesto nutno uznat, že lehkou převahu měli Vítkovice. Nakonec se ale dočkali nájezdu. Ty skončili jednoznačně lépe a hlavně vítězně pro domácí Ilves. To tak potvrdilo roli dnešního favorita.
     
    To už bude ode mě pro dnešek vše, já Vám děkuji za pozornost a u dalšího hokejového utkání na shledanou. (17:31:52)

    Patrik Hlaváč

    Branky a nahrávky: 36. Lancaster (Stránský, Suomi), 37. Nyman (Jurmo, Kononen), rozh. náj. Lancaster – 5. Kalus (Krieger, Bukarts), 14. Prčík (Claireaux)

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Eemeli Suomi (ILV)
    0:0   Dominik Lakatoš (VIT)
    2. série:
    1:0   Lester Lancaster (ILV)
    1:0   Peter Mueller (VIT)
    3. série:
    2:0   Šimon Stránský (ILV)
    2:0   Petr Fridrich (VIT)
    4. série:
    2:0   Ville Meskanen (ILV)
    2:0   Peter Krieger (VIT)


    Ilves Tampere: Gunnarsson (Hamrla) – Parikka, Lancaster, Mašín, Pelli, Jurmo, Latvala, Aho – Suomi, Kodýtek, Meskanen – Könönen, Mäntykivi, Stránský – Virtanen, Palve, Nyman – Kos, Bau, Gregoire – Päkkilä.
    Trenér: Antti Pennanen.

    HC Vítkovice Ridera: Machovský (Klimeš) – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Prčík, Kovář, Gewiese – Bukarts, Krieger, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Krejsa, Claireaux, Kalus – Dej, Přibyl, Lednický – Půček.
    Trenér: Miloš Holaň.

    Rozhodčí: Kova, Ruuska – Hautamaki, Thomann
    bahis siteleri