TK Českého hokeje k zahájení nové sezóny (kon.) | TK po jednání výkonného výboru FAČR (kon.)
konec
Tisková konference Českého hokeje k zahájení nové sezóny

Úterý 17.10.2023, 11:00Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Hlavními body tiskové konference budou nová i stávající partnerství Českého hokeje, bilance minulé sezóny, nebo sportovní témata.

    Na tiskové konferenci pohovoří například prezident Českého hokeje Alois Hadamczik, generální sekretář Jan Černý, marketingový a obchodní ředitel Ondřej Šnaidauf nebo hlavní trenér českého národního týmu Radim Rulík.
     
    Tisková konference zaměřená ke startu reprezentační sezony za malý moment odstartuje.
     
    Snahou pořadatelství bude nepochybně i překonání rekordu z roku 2015. 11589 diváků před osmi lety dorazilo v průměru na jeden zápas, letos by to mohlo být ještě více.
     
    Partnerem Českého hokeje se staly hotely Four Seasons, kde se právě tato tisková konference dnes koná.
     
    Síni slávy pak bude nově věnovaná samostatná tisková konference s datem konání 26. října. Její nová podoba se začíná rýsovat.
     
    Alois Hadamczik (prezident Českého hokeje): Český hokej se stává transparentnější a silnější. Získali jsme důvěru sponzorů. Vytvořil jsem tým odborníků z částí sportovní, ekonomické i právní.
     
    Jan Černý (generální sekretář Českého svazu ledního hokeje): Český hokej se ocitl na pomyslné křižovatce. Mohu konstatovat, že jsme se rozhodli jít vlastní cestou. Snažíme se vybudovat téměř vše od základů. Není to jednoduchá cesta, je složitější než v předchozích letech. Je to naše vlastní volba a cesta, na kterou jsme se vydali. Posilovali jsme v oblastech financí i marketingu. Zavedli jsem kontrolní mechanismy jak v managementu, kde jsou nyní dva až tři jednatelé, tak v dozorčích radách.
     
    Jan Černý pokračuje: Vybrali jsme i nové daňové a právní poradce i auditorskou firmu. Neprodloužili jsme smlouvu s bývalou marketingovou agenturou. Máme mladý tým s dobrými lídry. Máme pro Český hokej o sto milionů korun na sezonu více oproti minulým letům. Tím potvrzuji slova o tom, že Český hokej je obrovský brand. Sledovanost a návštěvnost v Břeclavi na Hlinka-Gretzky Cupu byla rekordní, což o všem vypovídá. Příští rok nás čeká domácí mistrovství světa v ledním hokeje a také Svazová konference. Snad obě významné akce zvládneme.
     
    Ekonomická ředitelka Markéta Kabourková: Nejdůležitějším krokem bylo nastavení nových kontrolních mechanismů. Týká se to i nákupů, pořizování dodávek a služeb. Máme určité limity, ale nechybí takzvaná kontrola čtyř očí. Zároveň si dáváme pozor a věnujeme se smlouvám tak, aby byly výhodné pro svaz. Chceme, aby dodávka byla bez vad a podobně. Sledujeme bedlivě každou nákladovou položku a snažíme se každý náklad započtený do ekonomiky byl maximálně efektivní. Nechceme mít rozpočet jako na začátku tedy mínus 65 milionů korun. Teď atakujeme nulu a věříme, že se nám to podaří.
     
    Kabourková pokračuje: Povedlo se zajistit vyšší příjmy a zvýšila se podpora klubů. V prvoligových klubech je to okolo 13 milionů korun, v extralize okolo dvou milionů korun. Navýšili jsme prostředky do mládeže z 22 milionů na 36 milionů korun. Navýšili jsme si odměny mládežnických trenérů ze 45 tisíc na 60 tisíc. Podpořili jsme i osm klubů extraligy v rámci extraligy. Došlo i k navýšení podpory parahokeje a ženského sportu. Ženský hokej je podpořen zhruba třiceti miliony korun.
     
    Marketingový poradce: Rozhodnutí ukončit spolupráci s dlouhodobou marketingovou agenturou bylo promyšlené. Český hokej znamená pro český trh totéž co fotbal pro Brazílii. Český hokej dokáže vytvořit miliardu korun v mediální hodnotě. Chtěli jsme proto vybudovat vlastní marketingový tým. Chceme především lépe sloužit svým partnerům a být blíže fanouškům. Chceme, aby Český hokej generoval také příjmy. Už dnes se nám povedlo získat okolo 180 milionů korun a snad budeme do konce roku mít až 200 milionů korun. Hokej je součástí kultury českého národa, který ho má v DNA. Minulost je zajímavá, slavná a predikuje, že patříme k naprosté špičce. Náš brand je na úrovni některých týmů NHL. Chceme přinést fanouškům zážitky a emoce přímo z první ruky. Máme špičkový tým, který vede Ondřej Šnaidauf. To je naše největší změna.
     
    Ondřej Šnaidauf: Pro český hokej začíná spousta práce. To co je pro naše partnery klíčové, je nový rozměr vyhodnocování sponzoringu. Chceme lépe pracovat s daty. Spojili jsme se s několika agentury, kteří se na to vyhodnocování sponzoringu podílí. To je oblast, která je naprosto unikátní. My v tuto chvíli umíme perfektně vyhodnotit mediální hodnotu v onlajnu i v offlajnu. Rozhodli jsme se jít cestou nového digitálního ekosystému, tedy sociálních sítí, nového webu a nové aplikace. Chceme mít perfektní multimediální obsah. Jsou to kvízy, soutěže, merchandising, dresy, vstupenky na zápasy, a tak dále. To by se mělo objevit na přelomu roku. Chceme mít skvělý multimediální obsah, fanshop, televizi Českého hokeje a tak dále.
     
    Alois Hadamczik o sportovních změnách: Celý život jsem sestavoval hokejové týmy, ale jsem rád, že se nám povedlo postavit takový tým i mimo led. Nelíbilo se mi to, kam český hokej směřuje. Viděl jsem špatnou výchovu mladých hráčů. Že juniorská extraliga nevychovala ani hráče pro extraligu. Snížili jsme počet na 14 týmů a přemýšleli jsme, jak dál. Cítím se silný hlavně ve sportu. Jsem tu pro Český hokej. Hlavním cílem je výchova konkurenceschopné hokejisty. Bavili jsme se o penězích a ty potřebujeme právě pro výchovu mladých hráčů a lepší odměny pro trenéry. Potřebujeme kouče zarputilé, oddané. Potřebujeme rodičům dát takový motiv, aby bylo dobré dát děti do hokeje. Chceme pracovat s dětmi, učit je, neurážet je. Potřebujeme vytvořit tlak na starší kluky, aby se lepšili kondičně. Chceme mít především klasické české hráče. Udělali jsme změny u všech týmů a troufám si říct, že jsme vybrali velice dobré lidí. Ať už je to Petr Nedvěd, Jiří Kalous, Marek Židlický, a tak dále. Jsou dobří trenéři a jsou zarputilí. Je tam Patrik Augusta, Robert Reichel. Jsou tam hráčské vzory i ti, kteří mají za sebou skvělou práci na trenérské úrovni.
     
    Alois Hadamczik: Ten výčet kvalitních jmen je skvělý. Máme lidi, kteří dobře vědí, co naše mládež potřebuje. Toto obsazení beru jako hlavní část toho, že hokej půjde správným směrem. Přišli jsme na to, že u kempů byly osobnosti jako Jaromír Jágr, Jirka Šlégr, Tomáš Plekanec. Aby přišli za klukama a řekli jim, co musí dělat lépe, aby i oni byli slavní. Jsem starší pán, ale hledám cestu, aby výsledky přicházely co nejlépe.
     
    Alois Hadamczik: Snížení počtu týmů v juniorské extralize na 10 nebo 12 by přes mě neprošla. Chci, aby měl každý extraligový svou juniorku v nejvyšší soutěži. Aby mladí byli povinně na extraligovém utkání dospělých a učili se. Výchova mladých talentovaných hráčů musí být přes juniorskou soutěž. Pokud někdo přijde do Chance ligy, sbírá tam puky, hraje třetí lajnu a nehraje přesilovky.
     
    Hadamczik: My mladým musíme dát výkonnost. To je filozofie toho, proč je juniorka taková, jaká je. Hrajeme o to, aby první čtyři týmy postoupily nahoru. Když není vidina dostat se nahoru, je to špatné. U trenérů jsme navýšili dotace až na 60 tisíc korun, ale jsou tu i kontrolní mechanismy. Vypsali jsme odměny i vítězům juniorských soutěží. Pojedou se nově podívat na zápasy NHL. Odložte iPady nebo iPhony a trénujte o dvě hodiny více. Radim Rulík dělal u juniorů testy a kondičně jsme dopadli o třicet procent hůře než Švédové. Vypsali jsme odměny i pro trenéry, kteří dobře pracují s týmem a pracují na kondici. Dělají se testy připravenosti, fotobuňkou a tak dále. Trenéři jsou motivováni tím, že když dělají dobrou práci, dostanou adekvátní odměnu. Cílem je, aby naše juniorka byla kvalitní a zlepšila výkonnost aspoň o dvacet procent. Chceme, aby juniory zabudovávali trenéři do A týmu a dávali jim tam nikoliv jednu šanci, ale velký prostor.
     
    Hadamczik: Musíme přemýšlet o tom, že nejenom reprezentanti jsou hokejisté. Každé mužstvo potřebuje čtvrtý útok, nahradníky a tak dále. Do budoucna potřebujeme funkcionáře i rozhodčí. Myslíme na budoucnost českého hokeje.
     
    Radim Rulík (trenér A týmu): Došlo k tomu, o čem mluvil prezident. Markantně se změnily realizační týmy od dvacítky až po sedmnáctku. Došlo k tomu, že mistrovství světa dvacetiletých byl spouštěčem spolupráce. Trenéři chtějí pracovat a zlepšovat se. Mají zájem o to, aby se jejich týmy prezentovali stejně jako dvacítka na MS v Halifaxu. Nemůže to fungovat direktivně. Ale zájem přišel od samotných trenérů a vytvořilo se dobré pracovní prostředí. Všichni měli obrovský zájem o to, aby byl systém hry jednotlivých reprezentačních týmů takový, jako byl ten náš. Ať už je to systém hry, tréninková část. To vše jsme předali a od té doby začala obrovská diskuze a spolupráce. Po každém turnaji máme velké sezení s video rozbory, kde probíráme tu hru, probíráme systémové věci, které fungovaly a ty které nefungovaly. Snažíme se další turnaj tyto věci opět správně nastavovat. Každý týden ve středu máme tzv. Sportovní komisi a máme zde pracovní poradu, kde probíráme všechny kroky směrem k reprezentaci. Tyto kroky se snažíme převést do extraligy juniorů. Chceme, aby se tato soutěž začala posouvat směrem nahoru. Pracujeme na její náplni, aby šla výkonnost juniorů nahoru a ti se pak mohli zapojovat do dospělé extraligy.
     
    Radim Rulík: Cítím mezi trenéry velkou důvěru. Znali jsme se a všichni trenéři mají podobný pohled na hokej, což je důležité. Všechny srpnové turnaje jsme zvládli dobře. Týmy tam byly vedeny systémem, jakým bychom chtěli pokračovat. Bylo to předsezonní období a je nám jasné, že v sezoně to zase bude o něčem jiném. Věřím, že na vrcholy sezony budeme dobře připraveni. Spolupráce začala mezi mnou a Patrikem Augustou. První turnaj ve Finsku jsme jeli tak, že jsme měli kemp v Chomutově a pak odcestovali do Finska. Spojili jsme realizačními týmy A mužstva a dvacítky. To nebylo dříve úplně zvykem. Bylo to výborné. Poznali jsme se, předali jsme si zkušenosti a směrem k MS juniorů, které bude na přelomu roku ve Švédsku, budeme spolupracovat dál. Na mistrovství světa v Praze a v Ostravě se pak k nám zase připojí Patrik Augusta.
     
    Radim Rulík: Chceme předávat zkušenosti pro trenéry do akademií a také trenérům týmů z extraligy juniorů. Chtěli bychom se toho postupně účastnit všichni. Repre trenéři chtějí předávat své zkušenosti dál. Chceme jít společně, nikoliv každý sám.
     
    Tereza Sadilová: Pro ženský sport a ženský hokej je klíčové, aby dostával prostor a byl vidět. Chci proto poděkovat za prostor na tiskovce. Rok byl úspěšný, ale nechceme usnout na vavřínech. Jsme rádi, že jsme i nadále podepsali spolupráci s naší trenérkou. Je to profesionálka světového kalibru. Ve Finsku jsme vyhráli první turnaj EHT. Tyto turnaje nás čekají celkem čtyři. Těšíme se na domácí turnaj, který nabídneme našim fanouškům. Je to pozvánka na šampionát v roce 2025. Na olympiádě v Miláně chceme získat cenný kov. Odstartovali jsme nový projekt Future Olympians zaměřený na kategorie U15 a U19. Chceme předávat zkušenosti i skills. Tyto hráčky by nás pak měly reprezentovat na ZOH 2030. Navázaly jsme spolupráci se Spartou, která otevřela dveře ženské reprezentaci. Ženský hokej je skvělý hokejový i marketingový produkt. Děkujeme naši partnerům, že nám věří a podporují nás. Děkuji samozřejmě i našim fanouškům. Těšíme se na domácí šampionát, kde chceme tuto podporu vrátit.
     
    Jiří Šindler o parahokeji: Parahokej už dávno není poslední a není zapomenutý někde v koutě. Jsem rád, že má své místo v Českém hokeji i ve společnosti. Jsem rád, že stojí na pevných základech. Český hokej se o svůj parasport stará velmi dobře a může se pyšnit historickou bronzovou medailí. Zakladatelé a předchůdci sledge hokeje snili o tom, aby si jich hokej vůbec všiml. Dnes je pevnou součástí svazu. Máme nejlepší trenéry v celé Evropě, skvělé podmínky pro rozvoj reprezentace. Cílem je v letošní sezoně obhájit bronzovou pozici v rámci světa. Chceme potvrdit, že to místo není náhodné, že je oprávněné. Reprezentaci čeká Kanadský pohár na začátku prosince v Kanadě. Na konci února čeká reprezentaci obhajoba zlata na evropském turnaji v Itálii. Zmíním jednu věc. Cílem reprezentace je především rok 2026. Chceme se tam poprvé v historii poprat o paralympijskou medaili. Děkujeme všem partnerům a máme velmi dobře nakročeno k tomu, abychom dále reprezentovali náš parahokej tak jako doteď.
     
    Alois Hadamczik o tiskové konferenci: Jsem zvoleným prezidentem svazu všech klubů. Máme i malé kluby, které dodávají špičkové hráče do velkých klubů a také proto jim posíláme peníze na další rozvoj. Chceme jakékoliv peníze posílat na podporu hokeje. Jsem přesvědčen o tom, že budeme dělat i nadále maximum práce. Jsme transparentní a pracujeme v odborném týmu. Děkuji znovu za důvěru. Děkuji i žurnalistům. Musíme unést i kritiku, tak to ve sportu chodí. Je tu velký svátek hokeje – domácí MS. Přeju trenérovi Radimu Rulíkovi, aby vybudoval skvělý tým. Chceme vybudovat kluby, podporovat je a přesvědčit o spolupráci. Chci působit na APK pozitivně na kluby, aby nám pomáhali. Pokud nám nebudou pomáhat, vše přijde vniveč. Náš kapitál do budoucna je mládež a nesmíme na ni zapomínat.
     
    Hadamczik pokračuje: Nastínil jsem sponzorům, co chceme dělat. Ať už je to parahokej, mládež nebo ženy. Pak samozřejmě všichni vidí i ten vrchol, tedy extraliga nebo reprezentace. Peníze, které posíláme klubům jsou nasmlouvané. Klubům nebereme reklamní plochy.
     
    O kolik je provoz svazu dražší: V podstatě to je tak, že zvýšené náklady na svazu nejsou. Celé marketingové oddělení se vybudovává, oproti příjmům to nedělá tak velkou částku, abychom na tom nebyli lépe.
     
    Hadamczik: Zatím do ziskových peněz nepočítáme peníze ze vstupného. Máme ještě více sponzorů. Podpis smlouvy by se měl uskutečnit během čtrnácti dnů. Někteří sponzoři byli ještě více štědří než minule a nebyl tady zprostředkovatel. Každý zaměstnanec něco stojí. Jsou tu velcí odborníci i kluci v raném věku, kteří už toho hodně umí.
     
    Markéta Kabourková: Ve správním úseku evidujeme navýšení o šest milionů korun.
     
    Hadamczik: Konference mi nařídili forenzní audit. Na svazu bylo to, že máme najednou kontrolní mechanismy. Vyměnili jsme několik lidí. Přišlo udání z venku a policie si vyžádala audit. Splnili jsme zákonnou povinnost a díváme se dopředu. Jsem pyšný na lidi kolem, pyšný na trenéry. Na výsledky auditu je potřeba zeptat se na policii ne u nás.
     
    Dotaz na MS žen 2025: Máme dvě možnosti – Karlovy Vary a České Budějovice. Více se to vyvíjí směrem do Českých Budějovic, které mají velký zájem. Hrát by se mělo v jednom městě.
     
    Odpověď na otázku týkající se prudkého navýšení sponzorských peněz: Navýšení peněz je způsobené dvěma faktory. Jsme vděční sponzorům, že byli ochotně zvýšit své plnění a zvýšila se i suma prostředků. Všechny finanční toky jdou do svazu, je to kombinace zvýšení i toho, že si najednou managujeme všechna práva a spol. Vůlí a pílí jsme přesvědčili, aby nám dali více peněz. Brand hokeje je tady tak silný, že naplňuje výrazněji svůj potenciál. Spoustu peněz nás stály kanceláře a tak dále. Naše rozhodnutí dělat si to po svém bylo to nejlepší.
     
    Hadamczik o MS: Mistrovství světa má svůj organizační výbor. Do klubů jsme dali peníze i proto, aby nám propagovali mistrovství. Nebylo to tak, že rozdáváme peníze z mistrovství a ze vstupenek, které koneckonců ještě nemáme. Máme 27 klubů z národní ligy, to je okolo 14 milionů korun, stejně tak je podobná podpora i pro týmy Chance ligy. Peníze šly především do malých klubů a šly podle toho, kdo má kolik kategorií mládeže. Peníze jsou účelově vázané. Malé kluby mají nyní celý list marketingového plnění, jak mají šampionát propagovat. Počítáme však i s promováním dalších projektů týkajících se podpory hokeje. Klubům nic nediktujeme, vždy záleží na vzájemném souladu. Nejedná se jen o prostory na mantinelu či na ledu, spíše se jedná o propagaci na sociálních sítích a tak dále.
     
    Rulík o mladých hráčích: Adam Benák může být v osmnáctce. Pokud by ale došlo k dohodě klubů, mohou ho vyzkoušet i ve dvacítce. Jména necháváme v kompetenci trenérů jednotlivých kategorií. My se bavíme spíše o konkrétních tréninkových věcech. Za nominaci je zodpovědný trenér každé věkové kategorie. Pokud ten hráč přesáhne výkonností kategorii, necháváme to v kompetenci trenérů. Když byl v Břeclavi turnaj Hlinka Gretzky Cup, tak tam jsme vyhodnotili, že ty osmnáctky jsou důležitějším turnajem než dvacítky. Vždy se to vyhodnotilo tak, který ten turnaj je důležitější a má větší váhu. Posouvání hráčů má svá úskalí a spíše jsme proto, aby hráli ve své kategorii. Ve výjimečných případech se proto může stát, že někteří přerostou svou kategorii a budou hrát za starší tým.
     
    Otázka na dresy: Nové dresy na EHT budou představeny na speciální tiskové konferenci k EHT. Stejně tak i ty, v nichž budeme hrát na světovém šampionátu. Máme o dresech představu, jak budou vypadat, ale musíte se nechat překvapit.
     
    Tolik tedy oficiální část tiskové konference Českého hokeje. Díky za pozornost a mějte se fajn. (12:27:19)

    Radek Barkman

    bahis siteleri