Columbus – Arizona 2:3 (kon.) | Montreal – Vegas 5:6 (kon.) | Pittsburgh – New Jersey 2:5 (kon.)
Chicago – Tampa 2:4 (kon.) | Calgary – Vancouver 5:2 (kon.) | Seattle – NY Islanders 4:3 (3:2 po s.n.)
Los Angeles – Florida 2:1 (kon.) | San Jose – St. Louis 5:1 (kon.) | Detroit – Toronto 2:3 (kon.)
konec
San Jose Sharks
5:1 (1:0, 4:0, 0:1)
St. Louis Blues
Pátek 17.11.2023, 04:30 • SAP Center, San Jose • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 04:30.
     
    Hezké brzké páteční ráno přeji všem příznivcům hokeje. Na programu je znovu porce zápasů ze zámořské NHL a my prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel mezi týmy San Jose Sharks a St. Louis Blues.
     
    San Jose Sharks

    Hokejisté San Jose Sharks se v tabulce ve Východní konferenci nacházejí na posledním šestnáctém místě a dosud zapsali pouhých pět bodů. Dvakrát vyhráli a čtrnáctkrát pak odešli z ledu jako poražený tým. Zatím tedy sezónu stejně jako tu loňskou, nemají dobře rozehranou a patří mezi nejhorší týmy NHL. Když Žraloci porazili 3:2 Edmonton, zdálo se, že by mohli pomalu zažehnávat krizi. Ovšem opak byl pravdou, následovaly další tři prohry za sebou a Sharks jsou tak nadále v krizi. Naposledy nestačili na Floridu, se kterou doma prohráli 3:5. Spraví si chuť v dalším domácím utkání proti Bluesmanům?

    Nejproduktivnější hráči

    Tomáš Hertl 3+8
    Fabian Zetterlund 4+3
    Anthony Duclair 3+2
     
    St. Louis Blues

    To hosté ze St. Louis Blues jsou na tom lépe, ve stejné konferenci je najdeme na osmém místě tabulky se sedmnácti body. Těm se zatím sezóna rozjela celkem dobře a drží se v místech, která by na jaře znamenala postup do vyřazovacích bojů. Tohle je ale ještě hodně předčasné. Bluesmani nyní mají za sebou tři zápasy, ve kterých pokaždé uspěli a získali v nich šest bodů do tabulky. Po těsné výhře 2:1 nad Arizonou následovalo naopak vysoké vítězství 8:2 nad Coloradem a následně pak bodovali i v posledním odehraném utkání, když 5:0 porazili Tampu Bay. Zastaví domácí Žraloci rozjeté hosty?

    Nejproduktivnější hráči

    Robert Thomas 6+10
    Brayden Schenn 5+5
    Pavel Bučněvič, Jordan Kyrou 4+5
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se v uplynulé sezóně utkaly třikrát a pokaždé se z výhry radovali hráči St. Louis Blues. Žraloci tak mají svému soupeři co vracet, ovšem nebudou to mít vůbec lehké.
     
    Česká a slovenská stopa

    Tomáš Hertl (SJS)
    Radim Šimek (SJS)
    Jan Rutta (SJS)
    Filip Zadina (SJS)

    Jakub Vrána (STL)
     
    Předpokládané zahajovací sestavy:

    San Jose Sharks: Kähkönen (Blackwood) – Ferraro, Emberson, Ochoťuk, Burroughs, Addison, Rutta – Eklund, Hertl, Zetterlund – Duclair, Granlund, Kunin – Zadina, Sturm, Hoffman – Guščin, Carpenter, G. Smith.

    St. Louis Blues: Hofer (Binnington) – Leddy, Parayko, Krug, Faulk, Scandella, Perunovich – Bučněvič, Thomas, Kapanen – Saad, B. Schenn, Kyrou – Toropčenko, Hayes, Vrána – Blais, Sundqvist, Neighbours.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:40
    Jako první se do útoku opřeli Sharks vedení Tomášem Hertlem. Před bránou se snažil prosadit Fabian Zetterlund, nebezpečná byla i střela z dálky. Tohle je zajímavý náznak tlaku hned na startu utkání!
     
    01:30
    Už jsme viděli i Ruttovu střelu od modré, nyní ale Blues otočili hru a Pavel Bučněvič byl v náznaku přečíslení s Kapanenem.
     
    02:03
    San Jose právě vstřelilo branku!
    No, tak to se podívejme, Sharks začínají ukázkově! Blues nedokázali efektivně vyhodit a propadli, Sturm předvedl parádní pas a vybídl MIKEA HOFFMANA před prázdnou bránou – 1:0. Asistence: Nico Sturm a Filip Zadina.
    02:03 Mike HOFFMAN - 1:0
     
    03:32
    Thomas centroval před bránu, kde byl Bučněvič, trefila ale nohu domácího beka. Blues ale zahajují až drtivý tlak, ten vyústil až ve faul a hosté tak hrají ve výhodě 6 na 5.
     
    04:17
    Vyloučení v týmu San Jose Sharks:
    Kyle Burroughs – 2 min., krosček.
     
    04:35
    Pokus o klasickou kombinaci na střed, kde byl poodstoupený potenciální střelec. Mikael Granlund ale dráhu puku vystihl a vyvezl jej do středního pásma.
     
    05:31
    Sharks se zatím brání dobře, hosté si v pásmu zatím moc nepobyli. A když, tak nevykombinovali nic...
     
    06:07
    A další série vyhození. Domácí zatím hrají opravdu v pohodě.
     
    06:43
    Před Addisonem se najednou zjevil puk, obránce Žraloků tak nezaváhal a hned to zkoušel směr brána. Joel Hofer připraven.
     
    07:55
    Střely na bránu: 5 – 0!
     
    08:40
    Brayden Schenn s Leddym bojovali na mantinelu, puk sice získali, nikam se ale nedostali, naopak byli v rohu zablokováni. Nyní kotouč opět letí mimo domácí pásmo.
     
    08:57
    Calen Addison vyslal slušnou jedovku z krátkého nápřahu hned po vhazování! Rána měla razanci, šla ale jen na střed a Joel Hofer tak zvládne zasáhnout.
     
    09:03
    A další pokus, Sharks rozhodně střelami nešetří! Tentokrát to (už podruhé zkusil) Jan Rutta, tato šance však neměla úplně šanci na úspěch.
     
    09:37
    První zákrok Kaapo Kähkönenena a hned hodně důležitý! Jeho krajan Kasperi Kapanen se prosmýkl mezi dva soupeře a po šikovném přiťuknutí Thomase to zkoušel mezi ruku a tělo. Finský gólman zasahuje.
     
    10:20
    Eklund se protáhl pravým křídlem a ještě hledal na střelu připraveného Hertla, jenž ale nezakončil ideálně. Následně se snažil protáhnout do šance i Fabian Zetterlund, zastavený...
     
    11:34
    Tento výpad Sharks vypadal sice zajímavě, nakonec ale vše končí jenom slabším nahozením ze střední vzdálenosti. Je přerušeno.
     
    11:59
    Tohle vysunutí Neighbourse se nepodařilo, kotouč letí moc daleko a píská se tak zakázané uvolnění San Jose se vrací do pásma.
     
    12:10
    Písknul se další icing, nyní se nám tu ale z ničeho nic rozpoutává menší konflikt, postrkovali se Calen Addison s Jake Neighboursem. Přidali se i další, nicméně vše se rychle uklidnilo a není tak důvod vylučovat. Stejně to vidí i rozhodčí.
     
    12:45
    Ani tento pokus o založení útoku neskončí úspěchem, píská se další zakázané uvolnění... Blues zatím opravdu nemají vůbec nic, pochválit musíme především práci Sharks ve středním pásmu.
     
    12:56
    Tak pozor, málem bych to přivolal! Pavel Bučněvič se natlačil před obránce a zjevil se v obrovské šanci! Kaapo Kähkönen zasahuje.
     
    13:00
    Hned po buly se do toho vší silou opřel Colton Parayko! Rána podle všeho vyletěla rychlostí okolo 99 mil za hodinu a zastavila se o Granlunda, jenž je pochopitelně otřesen a ačkoli se už zvednul, musí srážku ještě rozdýchávat na střídačce.
     
    Střely na branku: 11 – 3
     
    14:44
    Vrána měl sice slušnou rychlost, nakonec se ale přeci jen znovu píská icing, což českého rychlíka ještě trošku namíchlo. Nicméně opakuje se stálo to stejné, Blues nezvládají založení útočné akce a přechod středního pásma...
     
    15:37
    Nyní každopádně přichází dobrý ofenzivní tlak St.Louis, který končí střelou z dálky. Kaapo Kähkönen přerušuje hru.
     
    16:22
    A další pobyt Blues v pásmu, střílel nakonec Torey Krug, jenž možná ještě zamýšlel vybídnout an teč nebo dorážku Perunoviche. Proti je finský gólman Kähkönen.
     
    16:46
    Velká šance Sharks, z přečíslení pálil Hertl, jeho druhý pokus už ale šel až příliš z úhlu a trefuje beton...
     
    18:16
    Hra se nám postupně začíná vyrovnávat, za posledních zhruba 5 minut se domácí nechali tak třikrát nebezpečně zavřít. Nyní se Sharks musí osvobodit na icing.
     
    18:38
    Mikael Granlund se hned za modrou vytočil a švihem vypálil. Před Hoferem ale nikdo nebyl, střela šla z dálky, čili žádný problém. Pásmo ale domácí vybojovali.
     
    18:50
    Tohle bylo o řád nebezpečnější! Kyle Burroughs nahodil od modré a Tomáš Hertl byl chvíli volný těsně před bránou, odkud se snažil dorážet. To se nakonec nepodařilo.
     
    19:32
    Blues začínají přitápět pod kotlem! Nejprve Sundqvist to zkoušel z výpadu, z následného tlaku pak přišly další tři, čtyři střely. Nejnebezpečnější bylo nahození poté, co se Kaapo Kähkönen nechal vylákat mimo brankoviště a klec tak byla chvíli nechráněna.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je zajímavé, že Sharks v ligovém porovnání střílí průměrně nejméně ze všech týmů NHL, naopak největšímu počtu střel sami čelí. Jenže dnes je to v podstatě naopak, Žraloci vyslali na sebe nadprůměrných 16 pokusů směr Hofer. Těžili především z aktivního startu, ze kterého padl také důležitý první gól. Pochvalu zaslouží i obrana středního pásma, což zajistilo, že Blues nějakých deset, patnáct minut neměli vůbec nic...

    V závěru se hra přeci jen vyrovnala, St. Louis částečně stáhlo i střelecké manko, ve vzduchu bylo snad i vyrovnání. Na to ale nedošlo – San Jose tak nadále drží těsné vedení 1:0!
     
    Další třetina začne přibližně v 5:38.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    San Jose právě vstřelilo branku!
    Sharks opět začínají snově! Blus, stejně jako při prvním gólu nebyli dostatečně důrazní při vyhození, kotouč na modré zastavil Nikita Ochoťuk, jenž ostře vypálil, kotouč ještě šikovně tečoval WILLIAM EKLUND a San Jose jde do trháku – 2:0.
    20:17 William EKLUND - 2:0
     
    22:17
    A další zaváhání! Justin Faulk ztratil za bránou puk, Givani Smith dostal nabito na kruh a pálí! Joel Hofer připraven.
     
    22:41
    San Jose právě vstřelilo branku!
    Teď už se GIVANI SMITH trefil! A opět to plynulo z dobrého forčekingu, Smith se po odrazu dostal nikým nehlídán k zakončení z mezikruží, zamířil na bližší tyč a trefil. Navíc jde o první trefu Givaniho Smithe mezi Žraloky. Asistence: Luke Kunin a Ryan Carpenter.
    22:41 Givani SMITH - 3:0
     
    23:25
    San Jose právě vstřelilo branku!
    A stejná formace udeří znovu! Blues znovu nezvládli uklidnit situaci po buly, v mezikruží si počkal LUKE KUNIN, bum a je to 4:0! Asistence: Givani Smith a Ryan Carpenter.
    23:25 Luke KUNIN - 4:0
     
    23:25
    Z útrob stadionu vychází Jordan Binnington, jenž nahradí Joeala Hofera v bráně. Ten má dnes hotovo.
     
    23:25
    Střídání v týmu St. Louis Blues:
    ze hřiště odchází Joel Hofer, přichází Jordan Binnington.
     
    23:48
    Jako první prověřil Binningtona Jan Rutta od modré, byly tam ještě i dorážky. Vše nakonec pro Blues tentokrát dobře dopadlo.
     
    24:32
    Vrána se napřáhl a ostře pálí, trefil ale těsně mimo. St. Louis se snaží něco vymyslet a zlomit nepříznivý stav.
     
    24:56
    William Eklund nabral rychlost a namířil si to přímo před bránu. Vše vyřešil Faulk, jenž soupeře zboural i s bránou. Dobrá defenzivní práce.
     
    27:24
    Ferraro teď sice omylem, zato nepříjemně trefil Sundqvista do tváře a půjde si na dvě minuty odpočinout. Sympatická byla alespoň omluva směrem k Oskaru Sundqvistovi.
     
    27:24
    Vyloučení v týmu San Jose Sharks:
    Mario Ferraro – 2 min., vysoká hůl.
     
    28:48
    Zatím z přesilovky ni moc nebylo a to i přes to, že Blues drží pásmo. Nejzajímavěji to vypadalo, kdy Thomas našel na bráně Shenna, ten ale ještě chce pokračovat v kombinaci.
     
    29:13
    Torey Krug to vzal na sebe, sjel si a pálí z první! Kotouč letí těsně mimo. Blízko byl ještě Brayden Schenn, jenž chtěl tečovat, zablokoval jej Rutta.
     
    29:56
    Ačkoli toho St. Louis neměli tolik, času v pásmu strávili hosté hodně a formace Sharks je pořádně unavená. Navíc po icingu. Až teď dojde ke střídání.
     
    Střely na branku: 23 – 18
     
    33:48
    San Jose právě vstřelilo branku!
    Sharks odskakují do drtivého vedení! MIKE HOFFMAN ujel do samostatného úniku, relativně z dálky vypálil a trefil přesně k tyči – 5:0. Asistence: Filip Zadina a Nikita Ochoťuk.
    33:48 Mike HOFFMAN - 5:0
     
    35:23
    Vyloučení v týmu St. Louis Blues:
    Jakub Vrána – 2 min., podrážení.
     
    Gólu jsme se v této přesilovce nakonec nedočkali, Sharks situaci ustáli.
     
    38:42
    Vyloučení v týmu San Jose Sharks:
    Nico Sturm – 2 min., podrážení.
     
    39:35
    Vyhození sbírá až Jordan Binnington, kotouč předává Krugovi.
     
    39:59
    Kevin Hayes ještě chtěl centrovat do brankoviště, kde se pohyboval Vrána. Proti Blues ale hrál především čas.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Lepší třetinu letos San Jose ještě nezažilo! Tři góly za tři minuty a celkové skóre 5:0? Na trápící se Sharks něco neuvěřitelného. Dominance domácího týmu nakonec vyhnala z brány Joela Hofera, jenž ne že by za inkasované góly úplně mohl, nicméně svůj tým ani nepodržel. Do akce tak šel zkušený Jordan Binnington, i on už ale inkasoval.

    Dá se asi očekávat, že duel se bude spíše jen dohrávat, nicméně kdo ví... Třeba se dočkáme i nějakého dramatu.
     
    Další třetina začne přibližně v 6:38.
     
    Střely na branku: 27 – 27

    Střely ve druhé třetině: 12 – 16
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:17
    Rutta nedokázal vyhodit, hraje tak další Čech Jakub Vrána. Blues zahajují přesilovkový tlak.
     
    40:50
    Dva výborné zákroky Kaapo Kähkönena, jeden betonem, druhý vyrážečkou. Finský gólman udělal důležitý krok k případné nule, tady byl gól blízko.
     
    42:24
    Opět Kaapo Kähkönen, tentokrát lapačkou. Hra je přerušena.
     
    42:45
    Justin Faulk si najížděl na střed, kam ttké mířila kombinace, hostující obránce ale nakonec nezpracoval. Následovala střela Kruga a znovu to zkusil Faulk! Kaapo Kähkönen si povyjel a nechal úřadovat svou lapačku.
     
    43:37
    Skóre samozřejmě vypadá jednoznačně, hosté ale možná ještě vycítili poslední naději, jelikož na startu závěrečné pasáže jsou jasně lepší, Sharks ještě nepřešli útočnou modrou.
     
    44:34
    Hertl vede útok San Jose, má tam ještě Eklunda. Dlouho si tato dvojice ale ofenzivního pobytu neužila, Blues otáčejí hru. Na led naskakuje jiný Čech – Jakub Vrána.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: 0 – 8!
     
    45:46
    Alexej Toropčenko si pěkně přikopnul puk, vletěl do pásma a vytvořil tutovou šanci, přihrávku před prázdnou na Hayese ale jeden z beků srazil.
     
    46:36
    Kyle Burroughs tak tak ustál souboj na středu a alespoň vyhodil do středního pásma. To je ale všechno co zvládne...
     
    47:02
    Sharks vyhazují pouze na icing.
     
    47:29
    Hezká kombinace od Hertla na Eklunda, na toho zívala odkrytá brána! Výborně Jordan Binnington betonem.
     
    47:48
    Blues se nyní provinili ofsajdem, hra je přerušena a vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    48:13
    Daniil Guščin měl sice dobrou rychlost, blíže k puku ale měl brankář Binnington, který si jej pohlídal.
     
    48:33
    Zadinova formace zahrozila, především Sturm před bránou byl nebezpečný. Jordan Binnington nakonec střelu z kruhu dokázal zkrotit a jako bonus přerušit hru.
     
    49:25
    Coltonu Paraykovi jakoby už se nikam nechtělo, zastavil za brankou a čekal co se stane. Nakonec samozřejmě musí hrát, obtočil se tak kolem své vlastní osy, zmátl forčekujícího hráče a jde dopředu.
     
    50:38
    Torey Krug si najel až na kruh, dostal výbornou přihrávku, napřáhl se a pálí! Kaapo Kähkönen se přesunul a zapisuje další výborný zásah.
     
    51:02
    Krug pálí tentokrát z tradičnější pozice na modré, trefil ale blokujícího Zetterlunda. Za chvíli se Sharks osvobozují na icing, Fabian Zetterlund ale nejspíš stihnul vystřídat, s bolestivou grimasou se totiž ze střídačky opírá o mantinel.
     
    51:02
    Pro Fabiena Zetterlunda jde už o druhou velmi tvrdou ránu, kterou dnes schytal. Skutečně mimořádný obětavý výkon!
     
    53:23
    V poslední zhruba minutě se hraje spíše ve středním pásmu, přijde nahození za bránu a tam puk sbírá tým soupeře.
     
    53:56
    St. Louis právě vstřelilo branku!
    Kaapo Kähkönen má po nule. Zadina nebyl úplně důrazný a důsledný v obranném pásmu, hráli tak Blues. JUSTIN FAULK si najel blíže k bráně a ostře vypálil, kotouč by možná letěl mimo, jenomže trefil špičku brankářovy hole a skončil v síti – 5:1. Gól bude možná připsán Pavlu Bučněvičovi, pakliže kotouč lízl nohou. To ale musí posoudit až detailní záběr videa.
    53:56 Pavel BUČNĚVIČ - 5:1
     
    55:37
    Torey Krug odehrál výborné střídání, byl všude, střílel, kombinoval. Nakonec je ale nešťastně trefen Ruttou do tváře, sudí si ale faulu nevšimli...
     
    56:48
    Jordan Kyrou si dobře nabruslil do pásma a z velké vzdálenosti prověřil brankáře soupeře! Kaapo Kähkönen připraven.
     
    56:59
    Po nějakém zákroku na mantinelu přichází krátká strkanice. Vylučovat se asi bude, nicméně "jen" za ten už zmíněný zákrok na Parayka.
     
    56:59
    Vyloučení v týmu San Jose Sharks:
    Mike Hoffman – 2 min., podrážení.
     
    57:41
    Thomas chtěl vybídnout Schenna, ten ale nedokázal zakončit. Po chvíli vyhazuje Jan Rutta.
     
    58:36
    Perunovich si vyměnil puk s Faulkem, ten si poodstoupil a ostře pálí! Kaapo Kähkönen připraven.
     
    59:01
    Mike Hoffman přímo z trestné lavice najížděl do útočného pásma, nakonec z toho ale nic nebude. Domácí útočník je dobře dostoupen.
     
    59:54
    Už se nic nestane, domácí zastavují puk za bránou a počkají na sirénu.
     
    Konec zápasu.
     
    No... Kdo by to byl řekl, že San Jose takhle rozloží St. Louis? Možná ani oni sami ne. Sharks měli v zápase momenty, kdy byli jasně lepší, třeba na startu zápasu, 10 minut druhé třetiny a tak dále. Ale také jsme viděli momenty, kdy dominovali Blues. Například na začátku třetí třetiny. Tam byla trošku škoda, že zápas už byl prakticky rozhodnut, být rozdíl menší, mohlo z toho být ještě drama.

    Ať tak či tak, San Jose vítězí rozhodně zaslouženě. Velká výhra to je i pro s 35 zákroky zářícího Kaapo Kähkönena, jenž vyhrál letos poprvé a také poprvé od dubna minulého roku! Určitě jedna z hvězd zápasu.

    San Jose Sharks – St. Louis Blues 5:1.
     
    Statistika
    Střely na bránu: 35 – 45 | Přesilová hra: 0/1 – 0/4 | Trestné minuty: 8 – 2

    Kdo se postavil do brankoviště?
    Kaapo Kähkönen (SJS) – 44 zákroků, 1 OG, úspěšnost 97,8%, odchytal 59:44
    Joel Hofer (STL) –17 zákroků, 3 OG, úspěšnost 81,0 %, odchytal 22:55
    Jordan Binnington (STL) – 13 zákroků, 1 OG, úspěšnost 92,9 %, odchytal 36:35

    Česká a slovenská stopa
    Filip Zadina (SJS) – 0+2, +1 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 13:37
    Tomáš Hertl (SJS) – 0+0, +1 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 19:04
    Jan Rutta (SJS) – 0+0, 0 účast, 0 střel na bránu, TM 0, čas na ledě 20:09
    Jakub Vrána (STL) – 0+0, -1 účast, 4 střelY na bránu, TM 0, čas na ledě 12:50

    Tři hvězdy utkání
    1. Kaapo Kähkönen (SJS) 44 zákroků
    2. Mike Hoffman (SJS) 2+0
    3. Givani Smith (SJS) 1+1
     
    To už je ode mne pro dnešek vše. Děkuji Vám za pozornost, doufám, že jste si dnešní zápas užili a brzy se budu opět těšit u dalších zápasů kanadskoamerické NHL.

    Na shledanou. (07:42:41)

    Adam Čuba

    Branky a nahrávky: 3. Hoffman (Sturm, Zadina), 21. Eklund (Ochoťuk), 23. G. Smith (Kunin, Carpenter), 24. Kunin (G. Smith, Carpenter), 34. Hoffman (Zadina, Ochoťuk) – 54. Bučněvič (Faulk, Thomas)


    San Jose Sharks: Kähkönen (Blackwood) – Ferraro, Emberson, Ochoťuk, Burroughs, Addison, Rutta – Eklund, Hertl, Zetterlund – Duclair, Granlund, Kunin – Zadina, Sturm, Hoffman – Guščin, Carpenter, G. Smith.
    St. Louis Blues: Hofer (24. Binnington) – Leddy, Parayko, Krug, Faulk, Scandella, Perunovich – Bučněvič, Thomas, Kapanen – Saad, B. Schenn, Kyrou – Toropčenko, Hayes, Vrána – Blais, Sundqvist, Neighbours.
    bahis siteleri