Švédsko – Slovensko 4:1 (kon.) | Kanada – Finsko 8:1 (kon.) | USA – Česko 5:1 (kon.)
konec
Kanada
8:1 (3:0, 4:0, 1:1)
Finsko
Neděle 14.01.2024, 15:00 • ARENA ZUG, Zug • Mistrovství světa žen do 18 let • O 3. místo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké nedělní odpoledne přeji všem příznivcům hokeje. Mistrovství světa hráček do osmnácti let dospělo do posledního hracího dne a na řadě je nejprve utkání o bronz a poté o zlato. O třetí místo si to rozdají týmy Kanady a Finska.
     
    Kanada

    Hokejistky Kanady šly do vyřazovacích bojů z prvního místa bez ztráty kytičky, získaly tedy devět bodů. Ve čtvrtfinále narazily na domácí reprezentaci, vyzvaly tedy Švýcarsko. A v něm potvrdily roli favoritek, když zvítězily jasně 6:0 a čekalo je semifinále. V něm pak vyzvaly český národní tým, který rozhodně nebyl v duelu favoritem a čekalo se, že do finále půjde kanadský výběr, který tam ještě nikdy nechyběl. Jenže to ještě Kanada netušila, na jak houževnatý a cílevědomý tým v podobě české osmnáctky narazí. Češky nad Kanadou po druhé třetině vedly 2:1, Kanaďanky ale na začátku třetí periody srovnaly na 2:2 a v tu chvíli byly na koni. Jenže v sedmačtyřicáté minutě Češky znovu odskočily do vedení 3:2 a až prakticky do konce čelily velkému tlaku javorových listů. Nakonec pak při hře bez kanadské brankářky vypíchla puk v obranné třetině Anežka Čabelová a dovezla ho do prázdné branky a bylo jasné, kdo si zahraje o zlaté medaile. Pro smutné Kanaďanky zbylo jen utkání o bronz. V něm ale udělají vše proto, aby do zámoří přivezly medaili.
     
    Finsko

    Finky nejprve prošly přes čtvrtfinále, když poměrem 2:0 vyřadily hráčky Slovenska. V semifinále pak na ně čekaly Spojené státy americké. Ty se v duelu ujaly vedení 1:0, ovšem hokejistky Finska vyrovnaly a začínalo se znovu od začátku. Američanky ale poté vsítily další dva góly a měly náskok – 3:1. V závěru prostředního dějství ještě hráčky Suomi vykřesaly jiskru naděje, když snížily na 2:3 z jejich pohledu a ještě bylo vše otevřené. V poslední dvacetiminutovce se snažily vyrovnat, ale nepovedlo se jim překonat americkou brankářku. V závěru pak navíc skórovala Josie St. Martinová a rozhodla o tom, že si v utkání s Českou republikou zahrají právě hokejistky Spojených států amerických. Finky byly hodně zklamané, ale samy věděly, že ještě mají šanci vybojovat alespoň bronz, i když vědí, že proti Kanadě to bude tedy pořádně těžký oříšek.
     
    Vzájemná utkání

    Ve skupině A na sebe právě Finsko a Kanada narazily a na tenhle zápas by Finky nejraději zapomněly a vymazaly ho z hlavy. S týmem javorových listů totiž prohrály vysoko 0:10. Každý zápas je ale jiný a začíná od nuly, jde o souboj dvou zklamaných týmů a uvidíme, jak se s tím obě reprezentace poperou. Každopádně nás určitě čeká hodně zajímavý zápas a uvidíme, kdo si na krk pověsí bronzové medaile a na koho naopak zbude nepopulární "bramborové" umístění.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Stewartová (Grenierová) – Primeranová, Venusiová (C), Pickeringová (A), Grahamová, Bretonová, Watsonová, Cheungová – Stonehauseová, Kraemerová (A, D'Alessandrová – Zablockiová, Jacksonová, Mannessová – Loganová, Murdochová, Alexanderová – Cimoroniová, MacKinnonová, Pieckenhagenová – Pelleriniová
    Trenér: Tara Watchornová

    Finsko: Kujaová-Halkolaová (Huovinenová) – Tallinenová (C), Ojalaová, Timonenová, Pohjanahová, Anderssonová, Holmbergová – Ekoluomaová (A), Byskataová (A), Kuusistová – Kankkunenová, Siivonenová, Julkunenová – Lehikoinenová, Loponenová, Tapaniová – Siekkinenová, Nurmistová, Stenová – Lambergová
    Trenér: Mira Kuismaová

    Rozhodčí: Dewarová (CAN), Haacková (GER) – Monardová (SUI), Oksanenová (FIN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:06
    Hned po buly ve středním pásmu se do útočné akce dostaly Kanaďanky, nakonec ale na branku Kujaové-Halkolaové nevystřelily.
     
    00:59
    Finky poté nedošly před branku Stewartové a hráčky ze země javorového listu se tak mohly opět vydat směrem dopředu před finskou brankářku.
     
    01:54
    Emmi Loponenová už neměla tolik sil, nabruslila do středního pásma a poslala puk jen do teritoria Kanady a rychle šla střídat.
     
    02:38
    Nyní už byly Kanaďanky v pásmu Finek o něco více nebezpečnější, pokus Abby Stonehouseové končí jen těsně vedle protější tyče.
     
    03:41
    Sara Mannessová si sjela pro puk k levému hrazení a poté ho nasměrovala mezi kruhy, kde však nebyla její spoluhráčka připravena zakončit.
     
    04:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    A v páté minutě se mění skóre, a sice na straně javorových listů. MACKENZIE ALEXANDEROVÁ po převzetí kotouče projela do levého kruhu a poté svižnou střelou umístila puk k bližší tyči a ten končí za zády Kujaové-Halkolaové – 1:0. Asistence: Chloe Primeranová a Claire Murdochová.
    04:54 Mackenzie ALEXANDEROVÁ - 1:0
     
    06:28
    Nahození Finek kryje raději před svojí brankou kanadská brankářka Stewartová a hra je přerušena. Následuje komerční přestávka a po ní se bude vhazovat před klecí Kanady.
     
    07:05
    Další akce Kanady, Ema Venusiová byla u jejího zrodu, ale nakonec se vystavila ofsajdové pasti a hra je tedy vykázána zpět do neutrální zóny.
     
    07:58
    Rosalie Bretonová nabrala rychlost a dojela si až do útočné třetiny, kde z levého kruhu vyslala nepříjemnou střelu, kterou ale Kujaová-Halkolaová lapila a dostala puk do rohu obranné třetiny.
     
    08:40
    Na druhé straně z dálky střílela Erika Kankkunenová, ale s její dalekonosnou střelou si poradila Rhyah Stewartová.
     
    10:10
    Nepřesnosti na obou stranách, nyní mají puk zpět Kanaďanky a řítí se znovu až před finskou branku. Kujaová-Halkolaová znovu zakročila a přerušila hru. Následuje pak další komerční přestávka.
     
    10:30
    Aktivnější jsou zatím jednoznačně Kanaďanky, které diktují tempo hry. Sara Mannessová se dostala ke střele z hranice pravého kruhu, ta končí na pozorné finské brankářce.
     
    11:26
    Stryker Zablockiová objela prakticky celou útočnou třetinu, u modré čáry jí ale utekl puk a Kanada se vrací do středního pásma.
     
    12:19
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je to 2:0. Finky chybovaly v obranném pásmu, k puku se pak dostala Siena D'Alessandrová, která ho nasměrovala k tyči, kde do puku hrábla holí ABBY STONEHOUSEOVÁ a její teč se odrazila o finskou obránkyni a kotouč končí za Kujaovou-Halkolaovou. Asistence: Siena D'Alessandrová.
    12:19 Abby STONEHOUSEOVÁ - 2:0
     
    14:03
    Kanada tedy potvrzuje nadvládu nad finským týmem a má vyšší náskok. Finky tak musejí dohánět dvoubrankovou ztrátu.
     
    14:20
    Další komerční přestávka.
     
    14:54
    Náznak akce Finek, ale vše jistila obrana Kanady, která vrátila hru zpět před finskou klec a Kujaová-Halkolaová se musela mít opět na pozoru, když čelila další nebezpečné kanadské střele.
     
    15:49
    Makayla Watsonová dostala přihrávku na modrou čáru, poté nahodila puk před branku Suomi, kde zakročila Kujaová-Halkolaová a hra je zastavena.
     
    16:05
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Julia Kuusistová – 2 min., podrážení.
     
    16:50
    Kanadské hráčky mají přesilovou hru a dlouho se drží v pásmu Finek, kde už musela dvakrát zasahovat Kujaová-Halkolaová.
     
    17:16
    Po ráně jedné z Kanaďanek zaduněly betony finské brankářky!
     
    17:40
    Až nyní se dostaly hráčky Suomi k výhozu puku až před Stewartovou a Finsko střídá.
     
    18:05
    Finsko je v plném počtu.
     
    18:22
    Kanada právě vstřelila branku!
    V závěru první třetiny jdu Kanaďanky do tříbrankového trháku. Z prostoru mezi kruhy pálila Emma Venusiová a puk se pak odrazil do podobného místa, kde ho ABBY STONEHOUSEOVÁ dělovkou poslala mezi tři tyče – 3:0. Asistence: Emma Venusiová a Makyla Watsonová.
    18:22 Abby STONEHOUSEOVÁ - 3:0
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:31
    Další nebezpečná akce Kanaďanek, ty se dostaly ještě k zakončení, to ale končí mimo tři tyče.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dějství je minulostí. V něm Kanaďanky jasně dominovaly a jsou v náskoku o tři góly. Finky tak inkasují hodně branek tak, jako tomu bylo v prvním měření sil ve skupině. Uvidíme, co nám nabídne prostřední dějství. Zda se Finky vrátí do zápasu a ještě soupeřky z Kanady potrápí, nebo zda bude pokračovat kanadská nadvláda.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:55.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:27
    Stryker Zablockiová udržel puk v útočném pásmu a Kanaďanky operovaly před Kujaovou-Halkolaovou, ta ale jejich pokus zastavila holí a poslala puk spoluhráčkám.
     
    21:45
    Kanada právě vstřelila branku!
    Nyní už ale inkasuje a je to 4:0. Do těsné blízkosti finské brankářky si najela CAITLIN KRAEMEROVÁ a střelou kolem jejího levého betonu dostala kotouč za brankovou čáru – 4:0. Asistence: Mackenzie Alexanderová a Rosalie Bretonová.
    21:45 Caitlin KRAEMEROVÁ - 4:0
     
    22:51
    Kanada právě vstřelila branku!
    O chvilku později udeřily Kanaďanky znovu a vedou už 5:0. MAXINE CIMORONIOVÁ z mezikruží stahovačkou prostřelila finskou brankářku a ta loví puk ze své sítě dnes už popáté. Asistence: Jessica MacKinnonová.
    22:51 Maxine CIMORONIOVÁ - 5:0
     
    24:37
    Další šance Kanady, ale tu nyní zastavila finská brankářka a puk má ve své moci. Hra je přerušena, buly po její pravé ruce.
     
    25:38
    Finky se nemohou dostat vůbec do kanadského pásma a na Stewrtovou tak nejde žádná střela a ve svém brankovišti se musí pohybovat, aby nezatuhla.
     
    26:14
    Reese Loganová napřáhla na levém kruhu a její táhlá střela byla zastavena obranou Finska. Nicméně nadále trvá akce kanadských barev.
     
    26:36
    Další komerční přestávka.
     
    27:16
    Znovu se Kanada držela na území Finska a hrozila před Kujaovou-Halkolaovou.
     
    28:35
    Avery Pickeringová natáhla na modré čáře a její přízemní pokus srazila finská obrana do bezpečí a následně pak soupeřky Kanady míří dopředu.
     
    29:17
    Eerika Siekkinenová už se dostávala do prostoru mezi kruhy, zakončit jí ale nedovolila kanadská obránkyně. Javorové listy pak znovu spěchají před Kujaovou-Halkoaovou.
     
    30:20
    Jsme za polovinou řádné hrací doby, nyní bylo před finskou brankou znovu rušno a vše jistila finská brankářka, která má puk u sebe. Je přerušeno a následuje další komerční pauza.
     
    30:48
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Nelly Anderssonová – 2 min., nedovolený zásah tělem (ženy).
     
    31:17
    Kanada právě vstřelila branku!
    Bleskově využitá přesilová hra a Kanada vede 6:0. Zablockiová poslala puk do předbrankového prostoru, kde ho pohotově dostala do branky Finska CAITLIN KRAEMEROVÁ. Asistence: Stryker Zablockiová a Makayla Watsonová.
    31:17 Caitlin KRAEMEROVÁ - 6:0
     
    32:32
    Další tlak Kanaďanek, v brance je stále Kujaová-Halkolaová a ta zastavila nepříjemný projektil z hole MacKinnonové.
     
    34:01
    Kujaová-Halkolaová si sáhla opět na kotouč a ten poté poslala svým spoluhráčkám, které míří dopředu. Stíhají je ale Kanaďanky a vypadá to, že z této finské akce nebude opět nic.
     
    35:47
    Sienna D'Alessandrová se zjevila sama před finskou brankou a její přízemní pokus se zastavil na betonu Kujaové-Halkolaové.
     
    36:07
    Další komerční přestávka.
     
    36:54
    Kujaová-Halkolaová zastavila střelu Rosalie Bretonové a hra je přerušena. Za chvíli se bude vhazovat před její klecí a bude muset být mezi třemi tyčemi opět pozorná.
     
    37:33
    Kanaďanky dostaly puk do branky, ale gól není uznán pro jeho kopnutí nohou, kterého se dopustila Jessica Pellerinová.
    37:33 Sedmý gól Kanady nebyl uznán pro kopnutí nohou
     
    37:35
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Charlotte Pieckenhagenová – 2 min., vražení na hrazení.
     
    37:35
    Po faulu na finskou hráčku musela být povolána záchranná služba a stále je ošetřována na ledové ploše. Nevypadá to s Finkou vůbec dobře.
     
    37:35
    Stále se nehraje a čeká se, až s pomocí záchranářů bude hráčka Suomi dopravena do sanitky.
     
    37:35
    Emma Ekoluomavá švihla do puku a ten končí na pozorné Stewartové, která si zákrok připsala po hodně dlouhé době.
     
    38:15
    Kanada právě vstřelila branku!
    Ve vlastním oslabení se Kanada dostala do akce a tu zakončila střelou z prostoru mezi kruhy CHLOE PRIMERANOVÁ a Kanada vede už 7:0! Asistence: Morgan Jacksonová.
    38:15 Chloe PRIMERANOVÁ - 7:0
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:35
    Kanada je v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je minulostí. V ní Kanada přidala další čtyři góly a vede 7:0. Je tedy už takřka jasné, že s touhle ztrátou Finky už nic nezmůžou a budou se muset spokojit se čtvrtým místem. O sedmigólový náskok Kanada v poslední dvacetiminutovce jen těžko může přijít. To by se opravdu musel stát asi nějaký hokejový zázrak.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:10
    Finky zahrozily před kanadskou brankou, ovšem jejich pokus byl nepřesný.
     
    42:17
    Nyní už se zase usadily před brankářkou Finska Kanaďanky a snaží se ještě navýšit už tak luxusní náskok.
     
    43:14
    Kanada ještě neslezla z finského pásma a nadále hrozí před Kujaovou-Halkolaovou. Ta stále hájí brankoviště a nyní zastavila další kanadský pokus.
     
    44:45
    Watsonová si sjížděla na pravou stranu, ale na puk nedosáhla a rázem bylo po akci.
     
    45:35
    Nyní se na chvíli podívaly do kanadského pásma Finky, ovšem před Stewartovou nezahrozily a naopak se vrací zpět, protože Kanada rychle otáčí hru opačným směrem.
     
    46:40
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Charlotte Pieckenhagenová – 2 min., podrážení.
     
    47:30
    Následuje další komerční přestávka.
     
    47:57
    Kanada opět hrozila v oslabení, nyní to chvíli vypadalo, že právě Kanaďanky hrají přesilovou hru. Puk je už ale zase v kanadské třetině, kde operuje Finsko.
     
    48:13
    Kanada je zase před finskou brankou a drží puk co nejdále od Stewartové, snaží se o to, aby neinkasovala a udržela čisté konto.
     
    48:40
    Kanada je v plném počtu.
     
    49:30
    Kanaďanky ubraly na tempu a už se příliš neženou do bezhlavých útoků. Jejich náskok je pořád hodně vysoký a díky tomu si to mohou dovolit. Finky už samy vědí, že s tímhle už nic neudělají.
     
    50:56
    Kanada právě vstřelila branku!
    Další delší pobyt Kanaďanek v pásmu Finska a je z toho osmá přesná trefa. CHLOE PRIMERANOVÁ si sjela do blízkosti finské brankářky a zasunula touš za brankovou čáru – 8:0. Asistence: Gracie Grahamová a Stryker Zablockiová.
    50:56 Chloe PRIMERANOVÁ - 8:0
     
    51:44
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hned na to se ale radují Finky, které se poprvé trefují a aspoň berou čisté konto Stewartové. Po pravém křídle táhla puk Abigail Byskataová, následně ho poslala těsně před kanadské brankoviště, kde ho do sítě poslala EMMA EKOLUOMAOVÁ – 8:1. Asistence: Abigail Byskataová a Nelly Anderssonová.
    51:44 Emma EKOLUOMAOVÁ - 8:1
     
    53:19
    Charlotte Pieckenhagenová se natlačila před finskou branku, kde u přední tyče zakončila jednoruč, ale Kujaová-Halkolaová si poradila a dostala touš do bezpečí.
     
    55:20
    Ještě se Kanaďanky dostaly do pásma Finek, kde zahrozily, ale dobrý zákrok znovu zapsala Kujaová-Halkolaová.
     
    56:37
    Šance pro Finky, ty se ale rychle nezorientovaly před klecí Stewartové a ta měla dostatek času na to, aby zastavila puk, který se válel před jejím brankovištěm.
     
    56:53
    Na řadě je poslední komerční přestávka zápasu.
     
    56:53
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Abby Stonehouseová – 2 min., hrubost,
    Caitlin Kraemerová – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu Finsko:
    Tinja Tapaniová – 2 min., hrubost,
    Abigail Byskataová – 2 min., hrubost.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny, troufám si napsat zápasu.
     
    59:35
    Puk byl dlouho ve středím pásmu, zápas se už jen dohrává a Kanaďanky odklepávají jeho poslední vteřiny a už se těší, až se budou radovat!
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Kanada rozdrtila Finky poměrem 8:1 a slaví bronzové medaile. Naopak na finský tým zbyla jen ta bramborová. Nyní už je na řadě jen jeden zápas na tomto mistrovství světa, a sice finále. V něm v boji o zlato vyzvou hráčky Česka Spojené státy americké. Jedno je v tomto finále jasné, oba celky už nyní mají jistou medaili, jen neví, která to bude.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (17:25:26)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 5. Alexanderová (Primeranová, Murdochová), 13. Stonehouseová (D'Alessandrová), 19. Stonehouseová (Venusiová, Watsonová), 22. Kraemerová (Alexanderová, Bretonová), 23. Cimoroniová (MacKinnonová), 32. Kraemerová (Zablockiová, Watsonová), 39. Primeranová (Jacksonová), 51. Primeranová (Grahamová, Zablockiová) – 52. Ekoluomaová (Byskataová, Anderssonová)


    Kanada: Stewartová (Grenierová) – Primeranová, Venusiová (C), Pickeringová (A), Grahamová, Bretonová, Watsonová, Cheungová – Stonehauseová, Kraemerová (A, D'Alessandrová – Zablockiová, Jacksonová, Mannessová – Loganová, Murdochová, Alexanderová – Cimoroniová, MacKinnonová, Pieckenhagenová – Pelleriniová
    Trenér: Tara Watchornová

    Finsko: Kujaová-Halkolaová (Huovinenová) – Tallinenová (C), Ojalaová, Timonenová, Pohjanahová, Anderssonová, Holmbergová – Ekoluomaová (A), Byskataová (A), Kuusistová – Kankkunenová, Siivonenová, Julkunenová – Lehikoinenová, Loponenová, Tapaniová – Siekkinenová, Nurmistová, Stenová – Lambergová
    Trenér: Mira Kuismaová

    Rozhodčí: Dewarová (CAN), Haacková (GER) – Monardová (SUI), Oksanenová (FIN)
    bahis siteleri