Tisková konference Komise rozhodčích FAČR (kon.) | Tisková konference FC Zlín (kon.)
Tlačová konferencia MFK Michalovce (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference Komise rozhodčích FAČR před jarní částí sezony

Čtvrtek 08.02.2024, 10:00 • Tiskové středisko FAČR (Praha-Strahov) • Tiskové konference
     
    Tisková konference je nyní u konce. (11:28:53)
     
    „Snažíme se zvýšit také počet rozhodčích žen. Z těch přibližně čtyř tisíc rozhodčích máme teď aktuálně přesně 92 žen. Byli bychom moc rádi, když by se tento počet do budoucna zvýšil," dodává Libor Kovařík.
     
    Libor Kovařík také hovoří o tom, co bude Komise rozhodčích dělat v roce 2024, aby se počet rozhodčích zvýšil. Zajímavé například je to, že začínající rozhodčí jako úplný nováček bude moci absolvovat základní rozhodcovský kurz online. Komise rozhodčích rozdala do okresů přibližně 350 startovacích balíčků pro začínající rozhodčí.
     
    „Problém je ale v tom, že za aktivního rozhodčího považujeme toho, kdo odpíská alespoň jedno utkání v sezoně. Takových rozhodčích je opravdu více než v minulosti, chybí nám ale rozhodčí, kteří by pískali pravidelně," říká Libor Kovařík.
     
    Od roku 2018 se počet aktivních rozhodčích pomalu zvyšuje. V roce jich bylo přibližně 3400, letos jich je přibližně 4000.
     
    Libor Kovařík ukazuje počty aktivních rozhodčích v ČR.
     
    Poslední část tiskové konference je věnovaná stavu rozhodčích.
     
    „Jedinou velkou chybu udělali rozhodčí při zápase Liberec – Slavia, kdy byl po intervenci VAR odpískaný pokutový kop pro hosty za hru rukou. Byl to chybný verdikt, penalta se pískat neměla,“ popisuje Libor Kovařík.
     
    Libor Kovařík teď novinářům pouští i audio záznamy komunikace VARu s hlavním rozhodčím.
     
    „Pokud například hlavní trenér opustí technickou zónu a vběhne na hrací plochu, měl by dostat červenou kartu,“ říká Libor Kovařík.
     
    Libor Kovařík pouští sérii videoklipů a komentuje verdikty rozhodčích, kteří udělovali nebo neudělovali žluté karty při nesportovním chování hráčů.
     
    Funkcionáři v technické zóně by měli být napomenutí nebo vyloučení, když se chovají agresivně, urážlivě nebo konfrontačně.
     
    „Chceme bránit obraz soutěže a rozhodčí mají instrukce, aby trestali hráče a funkcionáře, kteří projevují nesouhlas a nedostatek respektu k rozhodčím. Ať už slovy, gesty nebo svým chováním,“ říká Libor Kovařík.
     
    Poslední významné téma dnešní tiskové konference je nesportovní chování hráčů a funkcionářů.
     
    Rozhodčí mají instrukce trestat hráče, kteří očividně zdržují rozehrávku. Týká se to jak brankařů, tak hráčů v poli.
     
    Nejvíce se hra zdržuje při rozehrávání přímých kopů, kdy v 19. kole F:L se v průměru hned skoro 12 minut nehrálo kvůli rozehrávkám volných kopů.
     
    V 19. kole F:L byl jeden zápas (Pardubice – Liberec), kdy byl promeškaný čas zápasu delší než samotný hrací čas. Balon byl ve hře 48 minut a 30 vteřin, mimo hru byl 49 minut a 30 vteřin. V ostatních zápasech se více hrálo než nehrálo. Nejvíce se hrálo v zápase Bohemians – České Budějovice, kdy byl balon ve hře 58 minut a 41 vteřin.
     
    Komise rozhodčích udělala detailní analýzu délky hracího času jednotlivých zápasů v 19. kole FORTUNA:LIGY.

    Aleš Strouha

    bahis siteleri